فرزندتان به تازگی و پس از ۹ ماه انتظار به دنیا آمده است؟ چشمتان روشن. خوب میدانیم چقدر زندگیتان شیرین شده و چه روزهای زیبایی را پیش رو دارید؛ اما مادر و پدر عزیز، یادتان نرود برای آن که این حال و احوال نیکِ شما همواره ادامه داشته باشد، باید به خوبی بدانید برای مراقبت از نوزاد، چه کارهایی را باید انجام دهید. از نحوه آروغ گرفتن نوزاد گرفته تا غذا دادن و تعویض لباس و… .
کافی است نتوانید به درستی آروغ نوزادتان را بگیرید آن وقت است که دلدرد و دلپیچه امانش را میبرد و روزگار شما را هم سیاه میکند. پس یادتان نرود، فرزند دلبند شما نیازهایی دارد که باید یکبهیک را مورد نظر قرار داده و برای رفعشان تلاش کنید.
با توجه به اهمیت موارد گفته شده تصمیم گرفتیم برای آن که دلدرد و دلپیچه سراغ نوزاد شما نیاید و شما هم با درد فرزندتان، غصهدار نشوید، نحوه آروغ گرفتن را برایتان شرح دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
چرا باید نحوه گرفتن آروغ نوزاد را یاد بگیریم؟
عضلات و استخوان فک نوزادان در هنگام تولد و تا مدتی پس از آن بسیار ضعیف است. بههمین دلیل هنگام خوردن شیر از سینه مادر یا مکیدن شیشهشیر مقداری هوا نیز وارد معده کودک شود. این عامل سبب میشود تا کودک دچار دلدرد و دلپیچه شود و بیقراری کند.
از این رو پزشکان توصیه میکنند تا مادران عزیز نحوه آروغ گرفتن نوزاد را بیاموزند و پس از هر بار شیر خوردن این کار را انجام دهند تا نوزادشان راحتتر شیر بخورد، در آینده دچار مشکلات معده نشود و خواب راحتی نیز داشته باشد.
نحوه گرفتن آروغ نوزاد چگونه است؟
روشهای مختلفی برای گرفتن آروغ نوزاد وجود دارد. هرکدام از نوزادان ممکن است به یکی از روشهای رایج واکنش نشان داده و آروغ بزنند. در هر یک از حالتهای زیر توجه داشته باشید که راه تنفسی نوزاد باز باشد و فشاری روی کودک نباشد.
نحوه آروغ گرفتن نوزاد بر روی قفسه سینه یا شانه
این روش مرسومترین و متداولترین روش آروغ گرفتن در میان مادران است. در این حالت مادر باید نوزاد را بالای شانه خود بگیرد، طوری که سر نوزاد به سر مادر تکیه داشته و آویزان نباشد، پس از آن با یک دست نوزاد را بگیرید و با یک دست بهآرامی و نوازش گونه به پشت نوزاد ضربه بزنید.
در این حالت برای چک کردن سر نوزاد میتوانید از آیینه استفاده کنید تا مطمئن شوید که کودک در حالت راحتی رو شانه شما قرار دارد و بهراحتی نفس میکشد.
نحوه آروغ گرفتن نوزاد روی سینه نیز به همین نحوه انجام میشود در این حالت نیز توجه داشته باشید که سر نوزاد بهطور کامل به سینه شما نچسبد و تنفس کودک دچار مشکل نشود.
بهتر است هنگامیکه از این حالت برای گرفتن آروغ نوزاد استفاده میکنید از یک دستمال نرم زیر چانه کودک استفاده کنید که اگر به همراه هوا مقداری شیر نیز خارج شد، لباس شما را کثیف نکند.
نحوه آروغ گرفتن نوزاد در حالت دمر کردن نوزاد روی زانو
از این حالت نیز برای نوزادان تازه به دنیا آمده استفاده میشود. در این حالت باید نوزاد را دمر روی زانو خود قرار دهید درحالیکه شکم نوزاد مماس با زانوی شما باشد و یکی از دستها روی سینه نوزاد قرار گیرد.
در این حالت حتماً توجه داشته باشید که سر و گردن نوزاد پایین از کمر و سینه او قرار نگیرد، زیرا باعث هجوم خون بهصورت نوزاد میشود و در موارد خطرناک باعث خفگی نوزاد میشود.
پس اینکه نوزاد را در حالت مناسب قرار دادید، بهآرامی به پشت کودک ضربه بزنید. در این حالت نیز گذاشتن دستمال نرم زیر چانه نوزاد را فراموش نکنید.
نحوه آروغ گرفتن نوزاد در حالت نشسته روی پا یا زانو
این حالت عموماً برای نوزادان بالای ۳ ماه که میتوانند بنشینند، استفاده میشود. در این حالت شما باید کودک را به حالت نشسته روی پا یا زانوی خود قرار دهید. یکی از دستها برای گرفتن کودک در ناحیه فک و گردن بگذارید. توجه داشته باشید که نحوه گرفتن شما کودک را نیازارد. از دست دیگر هم برای نوازش و ضربه زدن آرام به پشت کودک استفاده کنید.
نکات مهم قبل از یادگیری نحوه گرفتن آروغ نوزاد
- بلعیدن هوا همراه شیر در اکثر نوزادان اتفاق میافتد، اما توجه داشته باشید که برخی نوزادان نیز اصلاً آروغ نمیزنند یا خیلی کم این کار را انجام میدهند؛ بنابراین اگر پس از انجام هر یک از روشهای گرفتن آروغ نوزاد، کودک شما آروغ نزد، جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
- اگر نوزاد شما پس از شیر خوردن گریه میکند، یعنی از شما برای هضم غذا کمک میخواهد. به همین دلیل گریه نوزاد یکی از نشانههایی است که باید پس از آن آروغ کودک گرفته شود تا نوزاد آرام شود.
- تغذیه مادر در تعداد دفعات آروغ زدن کودک بسیار مؤثر است. اگر مادر در دوران شیردهی از غذاهای نفخ کننده مانند آش و حبوبات استفاده کند، معده کودک برای هضم شیر دچار مشکل شده و نفخ میکند بنابراین به دفعات آروغ زدن بیشتری نیاز دارد.
- ۲۰ دقیقه پس از خوردن شیر سعی کنید آروغ نوزاد را بگیرید، اگر در این بازه زمانی آروغ نزد یعنی گاز زیادی در معده نوزاد وجود ندارد و میتوانید او را بخوابانید.
- درصورتیکه نوزاد، با شیشه شیر میخورد، احتمال تجمع هوا در معده او بسیار بیشتر از زمانی است که از سینه مادر شیر میخورد (مگر اینکه از شیشه شیر آنتی کولیک استفاده کنید)؛ بنابراین پس از خوردن حداکثر ۹۰ میلیلیتر شیر، آروغ نوزاد را بگیرید.
- اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه میکند، پس از هربار جابهجایی نوزاد از یک سینه به سینه دیگر حتما آروغ کودک را بگیرید.
- اگر تغذیه مادر به نحوی باشد که نوزاد مستعد نفخ باشد یا معده نوزاد بهطور طبیعی نفاخ باشد، تعداد دفعات آروغ گیری باید بیشتر شود تا از ابتلا نوزاد به رفلاکس معده جلوگیری کند.
یادگیری نحوه آروغ گرفتن نوزاد چه فوایدی دارد؟
گرفتن آروغ نوزاد سبب آزاد شدن گاز جمعشده در معده نوزاد میشود و پس از آن:
- نوزاد احساس آرامش و آسودگی بسیار زیادی خواهد داشت.
- معمولاً نوزادان پس گرفتن آروغشان آرام میشوند و به خواب میروند.
- از بالا آوردن شیر جلوگیری میکند.
- فضای خالی بیشتری در معده نوزاد ایجاد میشود و میتواند شیر بیشتری بخورد.
- از مشکلات گوارشی که ممکن است بعدا کودک به آن دچار شود جلوگیری میکند.
تا چه مدت آروغ نوزادان باید گرفته شود؟
مدت زمان انجام این کار بسته به تغذیه مادر و رشد نوزاد متفاوت است اما در اکثر نوزادان تا ۶ ماهگی باید پس از هربار شیر خوردن، آروغ کودک گرفته شود تا نوزاد دچار مشکل نشود. پس از گذشت ۶ ماه کودک نحوه صحیح غذا خوردن را یاد میگیرد و دیگر نیازی به آروغگیری نیست.