اگر عبارتی مانند «سرطان خون» را در موتورهای جستجوگر خود سرچ کردهاید، پس احتمالاً خود یا اطرافیانتان را مشکوک به ابتلا میدانید؛ البته امکان دارد که تنها جهت اطلاع از این بیماری در این صفحه حضور داشته باشید. در هر صورت شما اینجا هستید تا با سرطان خون آشنا شوید. میخواهید علائم آن را بدانید؟.. واضح است که دانستن علائم این بیماری اولین گام برای آگاهی از موجودیت آن به شمار میرود.
سرطان خون به عنوان یکی از بیماریهای شایع محسوب میشود که امروزه با اطلاع از نشانههای آن میتوان برای بهبود آن اقدام کرد، لذا اطلاع از علائم سرطان خون برای شما ضرورت دارد. آیا تابهحال در مورد خون کنجکاو شدهاید؟ اینکه چه بخشهایی را شامل میشود و یا حتی سرطان خون چیست و انواع آن کدامند؟ واقعیت امر این است که ما برای اینکه بتوانیم علائم سرطان خون را به صورت کامل شرح دهیم، باید شما را با مایعی موسوم به خون و بیماری آن آشنا سازیم.
خون
همه ما به واسطه پمپاژ خون از سوی قلب، علائم حیاتی خود را حفظ کردهایم. اهمیت خون در رگها آنقدر زیاد و مشهود است که بیاغراق باید بگوییم که بدون خون نمیتوان زنده ماند. حال تصور کنید که بیماریای در رابطه با این مایع حیاتی به وجود آید. به نظرتان در صورت عدم درمان، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ واضح است، خطر مرگ دارد. پس بهتر است خوب به نکاتی که در ادامه ذکر میکنیم توجه کنید تا در صورت وجود این علائم، سریعاً نسبت به درمان اقدام فرمائید.
خون، شامل چهار بخش اصلی است که پلاسما، گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها این چهار بخش را تشکیل میدهند.
فرم مایع مانند خون را پلاسما میگویند که مواد زائد و مغذی، مولکولهای مؤثر در عملکرد بخشهای مختلف بدن و پروتئینها را منتقل میکند.
گلبولهای قرمز نیز به سلولهایی اطلاق میشود که مسئولیت انتقال اکسیژن به ریهها و بافتهای بدن را بر عهده دارند و مسئول مقابله با عفونتها نیز گلبولهای سفید هستند.
چهارمین بخش خون که پلاکتها هستند، مسئولیت ایجاد لخته و جلوگیری از خونریزی را به دوش میکشند.
سرطان خون
سؤالی که ایجاد میشود، این است که ماهیت سرطان خون چیست که باید نسبت به علائم آن آگاهی پیدا کرد؟ آیا شما هم مشتاق هستید که پیش از بررسی نشانههای این سرطان، درباره چیستی آن توضیح دهیم؟
در واقع افزایش بی رویه تعداد گلبولهای سفید خونی در بدن سبب ایجاد لوسمی به عنوان یک سرطان خون میشود. علت مخرب بودن این بیماری، این است که میتواند گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتهای خون مورد نیاز برای سلامتی را از بین ببرد. این شرایط سبب میشود تا گلبولهای سفید مضاعف قادر به عملکرد درست و انجام وظیفه خود نباشند. یادتان هست که در پاراگراف قبل چه مسئولیتی را به گلبولهای سفید نسبت دادیم؟.. این گلبولها با عفونتها مقابله میکنند، لذا اگر نتوانند از عهده انجام صحیح وظیفه خود بر بیآیند، در نهایت نتایج مطلوبی از سلامت و ایمنی بدن حاصل نخواهد شد.
خوب است بدانید که WBCs بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن را به خود اختصاص میدهد که وظیفه آن محافظت از بدن در برابر انواع باکتریها، قارچها، ویروسها و سلولهای غیرنرمال است. WBCs ها در حین بروز سرطان خون، از سرعت تکثیر و تقسیم بسیار بالایی بهره میبرند که در این حالت جای تکثیر و رشد سلولهای طبیعی بدن را از آن خود میکنند که این عامل بسیار آسیبرسان و مخرب است. آیا میدانید محل تولید این گلبولهای سفید کجا است؟
عمدتاً مغز و استخوان این محل را فراهم میکنند اما دیده میشود که بعضی از انواع خاص این گلبولها در غدد لنفاوی، طحال و غده تیموس نیز منتشر میشوند. جالب است که خون این مواد را پس از تولید به سایر نقاط بدن منتقل میکند. این حالت را سرطان خون یا لوسمی (لوکمیا) مینامند.
حال میخواهیم توجه شما را به اندامهایی که در اثر سرطان خون درگیر میشوند، جلب کنیم: دستگاه گوارش بدنی، ریهها، کلیهها، قلب و بیضههای مردان.
انواع سرطان خون
ابتلا به سرطان خون تنها شامل یک مورد نیست و حتی سنین مختلف را در برمیگیرد؛ بنابراین انتظار میرود که سرطان خون انواع متنوعی را شامل شود که بر اساس ویژگی متمایز هرکدام، نامهای مجزایی را نیز شامل میشوند.
لوسمی حاد لنفوئیدی
این نوع با عبارت ALL نمایش داده میشود که معمولاً در کودکان بیشتر رخ میدهد اما در سنین بزرگسالی نیز شایع است.
لوسمی حاد میلوئیدی
عبارت AML این لوسمی را در علم پزشکی تعریف میکند که به عنوان شایعترین نوع سرطان خون در بین بزرگسالان شناخته میشود اما مانند لوسمی حاد لنفوئیدی، امکان بروز آن در سنین دیگر یعنی دوران کودکی وجود دارد.
لوسمی مزمن لنفوئیدی
بررسی ویژگیهای این لوسمی چنین حسی را به شما القا خواهد که این سرطان خون، خطرناکترین نوع آن است. در واقع این لوسمی با کلمه اختصاری CLL نمایش داده میشود که عمدتاً در بزرگسالی رخ میدهد؛ اما نکته قابل توجه درباره آن، این است که برای سالهای متوالی بدون بروز هیچ علامتی به گسترش سلولهای سرطانی ادامه میدهد.
لوسمی مزمن میلوئیدی
CML نیز در بزرگسالان شایعتر است اما تفاوتی که با نوع مزمن آن دارد، این است که طی سالها علائم کمی را از خود نشان میدهد.
لازم به ذکر است که لوسمیها و سرطانهای خون نادری وجود دارند که در انواع این دستهها قرار نمیگیرند، با وجود اینکه امکان ابتلا به این انواع بسیار کم است اما باز هم احتیاط شرط عقل است. از مراجعه به پزشک و معاینه شدن نپرهیزید. لوسمی سلول مو دار، سندرومهای میلودیسپلاستیک و اختلالات میلوپرولیفراتیو از جمله انواع سرطان خون نادر میباشند.
شایعترین علائم سرطان خون
پیش از بیان علائم سرطان خون، سؤالی از شما داریم؛ راجع به خوش خیم بودن یا بد خیم بودن تومورها چیزی شنیدهاید؟.. حتما این کلمات به گوشتان خورده است، اما مسئلهای که وجود دارد این است که اغلب افراد هیچ تعریف صحیحی از این جریان ندارند. در حالت کلی از اصطلاح خوش خیم و بد خیم برای توصیف وضعیت تومورها استفاده به عمل آورده میشود. اما در حقیقت سرطان خون با تومور همراه نیست و نمیتوان این اصطلاحها را برای لوسمی به کار برد. میتوان گفت که سرطان خون یا لوسمی جزء اختلالات بدخیم خونی به شمار میآید. این در حالی است که اختلالات خوش خیم خونی، زندگی فرد بیمار را دچار اختلال نمیکنند و هیچ علائمی هم از خود بروز نمیدهند. این نوع از اختلالات با روشهای ساده و با سهولت قابل درمان هستند.
در نهایت شایعترین علائم سرطان خون که در میان انواع متنوع این بیماری مشترک هستند، بدین شرح میباشند:
- خستگی مداوم
- عفونتهای شدید
- حالت تهوع
- تب و لرز
- کاهش وزن سریع و بدون دلیل
- خونریزی و کبودیهای بدون دلیل و آسان
- تعریق بیش از حد در شب
- احساس پف کردن یا پر بودن
- سردرد ضربان دار
- عفونتهای مکرر
- تب بی دلیل
- شکم درد
- بزرگ شدن گرههای لنفاوی، کبد و طحال
- بثورات جلدی مثل قرمزیهای ریز بر روی پوست
- تنگی نفس
- پا درد و حساس شدن و درد استخوانها
- ضعف و رنگ پریدگی
- تورم مفاصل
- کم خونی
- بی اشتهایی
لازم است ذکر کنیم که علائم سرطان خون در حیطه حاد و مزمن، سنین کودک، نوجوان و بزرگسال و همچنین ژن افراد، متغیر هستند. بنابراین اگر تا این خط از مقاله به وجود یکی از این علائم مشکوک شدید، لطفا سریعاً جهت معاینه و تشخیص قطعی، به پزشک مراجعه کنید.