کودکان به دلایل زیادی از جمله عدم تحرک منظم، تعریق زیاد و دمای بالای بدن دچار عرق سوز شدن در نواحی مختلفی مانند گردن و زیربغل میشوند. علائم عرق سوز شدن کودک میتواند آزار دهنده باشد. بنابراین اگر التهاباتی را روی پوست بدن کودک مشاهده کردید و در عین حال با بی قراری و بی تابی او مواجه شدید، بهتر است برای کاهش علائم این مشکل، اقدام کنید. اگر با روشهای مراقبتی و درمانی عرق سوز شدن بدن نوزاد آشنایی ندارید، جای هیچ نگرانی وجود ندارد، فقط کافی است با این مطلب همراه باشید.
علت عرق سوز شدن کودک
عرق سوز شدن در کودکان زمانی اتفاق میافتد که مجاری عرق در پوست مسدود میشود. در این شرایط وقتی کودک به علت جست و خیز و یا قرار گرفتن در معرض گرما، دچار تعریق میشود، عرق در مجاری مسدود شده، جمع شده و برجستگیهای پر از مایع روی پوست کودک ایجاد میکند. در بیشتر موارد، برجستگیهای ناشی از عرق سوز شدن در قسمتهایی از بدن که مرطوب است و اصطکاک وجود دارد، ظاهر میشوند. در صورتی که روی پوست بدن کودک خود این علائم را مشاهده کردید، احتمال عرق سوز شدن آنها زیاد است:
- برجستگیهای کوچکی که ممکن است شفاف، قرمز یا به رنگ پوست باشند.
- سرخی و التهاب پوست
- خارش یا احساس سوزش
به خاطر داشته باشید که این علائم بیشتر در چین خوردگیهای گردن، آرنج، زانو، زیر بغل و داخل رانها ظاهر میشوند.
پماد برای عرق سوز شدن کودک
یکی از مهمترین اقدامات شما برای درمان عرق سوز شدن در کودکان، استفاده از کرمها و پمادهای مخصوص است. به خاطر داشته باشید که این مشکل پوستی باعث خارش، سوزش یا احساس درد در کودک میشود. بنابراین از بهترین روشهای درمانی و مراقبتی برای کاهش رنج و آزار کودک دلبند خود بهره ببرید. توصیه میشود از این موارد برای درمان نواحی عرق سوز کودک استفاده کنید:
- استفاد از لوسیون کالامین یا لانولین(بدون آب)، توصیه میشود. اگر کودک شما نوع شدیدتری از علائم عرق سوز شدن را دارد، لوسیون کالامین میتواند به توقف هرگونه خارش کمک کند. همچنین لانولین بدون آب، میتواند در رفع انسداد مجاری عرق موثر باشد.
- کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد برای درمان نواحی عرق سوز در بدن کودک به ویژه گردن، بسیار مناسب است. توجه داشته باشید که استفاده از کرم هیدروکورتیزون حاوی روغنهای معدنی و نفت، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
- پماد کالاندولا نیز در کاهش التهاب و خارش ناشی از عرق سوز شدن بدن کودک، مفید است.
عرق سوز شدن ناحیه تناسلی نوزاد
یکی از رایجترین نقاط در بدن کودک که ممکن است درگیر التهابات ناشی از عرق سوز شدن شود، ناحیه تناسلی و اطراف پوشک کودک است. این عارضه به ویژه در فصل گرم سال بسیار شایع است. زیرا در این شرایط بدن کودک بیشتر عرق کرده و مرطوب میماند. در صورتی که به خوبی از کودک مراقبت نشود و در تعویض به موقع پوشک او سهل انگاری شود، ناحیه تناسلی او دچار عرق سوز شدن خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است این نکات مراقبتی را رعایت کنید:
- اولین و مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که پوشک کودک را به موقع تعویض کنید. به ویژه اگر میدانید که کودک شما پوست حساسی دارد. برای این منظور بهتر است بعد از هر بار ادرار برای عوض کردن پوشک او اقدام کنید.
- اگر کودک شما به نوع پوشک و یا مواد شویندهای که برای شستشوی بدن او استفاده میکنید، حساسیت داشته باشد، احتمال عرق سوز شدن بدن او بیشتر میشود. بنابراین مطمئن شوید که بدن کودک شما با همه آن چیزی که برای مراقبت و نگهداری از او استفاده میکنید، سازگار است. ما به شما پیشنهاد میدهیم تا از شویندههای پینوبیبی که هایپوآلرژنیک هستند برای شست و شوی لباس و از شامپو بدن پینو بیبی برای شستن بدن کودکتان استفاده کنید.
- برای جلوگیری از عرق سوز شدن کودک در نواحی تناسلی، توصیه میشود ساعتهایی از روز، پوشک او را باز کرده و اجازه دهید بدن کودک در معرض جریان هوا قرار گیرد.
- به محض مشاهده کوچکترین التهاب و قرمزی که نشان دهنده عرق سوز شدن بدن کودک است، از پمادها و کرمهایی مانند ریکاو، زینک اکساید یا کالاندولا استفاده کنید. پماد کالاندولا به دلیل داشتن ساپونین، در کاهش التهاب، خارش و حساسیتهای ناشی از عرق سوز شدن ناحیه تناسلی کودک بسیار موثر عمل میکند.
عرق سوز شدن زیر بغل
زیر بغل کودک نیز از جمله قسمتهایی است که به دلیل برخورد بدن با یکدیگر، عرق سوز میشود. این امر به ویژه در کودکانی که تپل هستند، بیشتر شایع است. عرق کردن کودک باعث مرطوب شدن زیر بغل شده و در نتیجه اصطحکاک، باعث بروز التهاب و قرمزی پوست میشود. برای این منظور توصیه میشود که در فصلهای گرم سال لباسهای نازک نخی تن کودک کرده و از ساییدگی بدن در این نواحی جلوگیری کنید. همچنین خنک و تمیز کردن دائم پوست کودک، یکی از مهمترین نکات مراقبتی برای جلوگیری از عرق سوز شدن زیر بغل او محسوب میشود.
عرق سوز شدن گردن نوزاد
همانطور که میدانید دمای بدن کودکان و نوزادان از بزرگسالان بیشتر است. این در حالی است که مجاری تعرق آنها هنوز به خوبی تکامل نیافته و باز نشده است. همین دو عامل میتواند نقش مهمی در عرق سوز شدن کودک ایفا کند. رایجترین دلایل عرق سوز شدن گردن نوزاد شامل این موارد است:
- گردن نوزاد زیاد عرق میکند.
- کودک دچار تب شده است.
- به طور معمول لباسهای ضخیم یا تنگ تن کودک میکنید.
- پوست کودک در ناحیه گردن به هر دلیلی تحریک و حساس شده است.
- کودک دچار عفونت قارچی شده است.
- پوست گردن کودک به دلیل ریختن بزاق دهان یا شیر مادر، تحریک شده است.
- کودک به یک محرک خارجی آلرژی دارد.
برای عرق سوز شدن چی خوبه؟
حالا که علائم گرمازدگی را روی بدن کودک خود مشاهده کردهاید، مطمئنا به دنبال راهحلهای درمانی و مراقبتی آن هستید. باید بدانید که برای عرق سوز شدن کودک، به هیچ دارویی نیاز ندارید. بهترین درمان برای کاهش التهابات ناشی از گرمازدگی یا عرق سوز شدن، خنک کردن کودک است. زیرا خنک کردن کودک به برطرف شدن سریع بثورات و خارش پوست او کمک میکند. برای این کار میتوانید:
- برای مدتی کودک را بدون پوشک رها کنید و روی بدن او یک پارچه نازک و خنک بیندازید.
- محیط خانه یا اتاق کودک را به ویژه در فصل گرم، خنک نگه داشته و از سیستم تهویه مطلوب استفاده کنید.
- از استفاده از کرمها و لوسیونهایی که باعث مسدود شدن بیشتر منافد کودک میشود، خودداری کنید.
- لباسهای نخی نرم و نازک را برای او انتخاب کنید.
- در فصل گرما و یا ساعتهای گرم روز از بیرون بردن کودک از خانه، جلوگیری کنید. این کار باعث تعرق بیشتر کودک و حاد شدن مشکل او میشود.
- بدن کودک را به طور مرتب خنک و مرطوب کنید و از پوشاندن لباسهای اضافی بر تن او، خودداری کنید.
درمان عرق سوز شدن در نوزادان
همانطور که اشاره شد، در بیشتر مواقع، علائم عرق سوز شدن کودک، به محض خنک شدن بدن نوزاد خود به خود از بین میرود. اما برای کمک به درمان سریعتر عرق سوز شدن بدن کودک میتوانید این نکات مراقبتی را در نظر داشته باشید:
- یک پارچه خنک و مرطوب را به آرامی روی نقاط ملتهب بدن کودک بمالید تا حساسیت پوست از بین برود و دمای پوست کاهش یابد.
- اگر مناطق عرق سوز شده روی پوست کودک وسیع است، میتوانید از یک حمام ۱۰ دقیقهای برای خنک کردن پوست او استفاده کنید.
- به هیچ عنوان برای شستن و تمیز کردن پوست بدن نوزاد از صابون استفاده نکنید. زیرا ممکن است پوست آسیب دیده کودک را بیشتر تحریک کند.
- اجازه دهید پوست خنک و مرطوب شده کودک در مجاورت هوای آزاد خشک شود.
- کرم استروئیدی را امتحان کنید.
- · اگر بثورات ناشی از عرق سوز شدن بدن نوزاد، خارشدار هستند، مهم است که مانع خاراندن پوست توسط کودک شوید. زیرا التهابات و تاولهای باز میتوانند منجر به عفونت پوست شود.
- اگر احساس میکنید که بثورات برای کودک شما آزاردهنده است، میتوانید مقداری کرم هیدروکورتیزون ۱ درصدی بدون نسخه (OTC) را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. از آنجایی که استروئیدها میتوانند عوارض جانبی داشته باشند، استفاده از آنها را از قبل با پزشک کودک خود در میان بگذارید.
برای درمان عرق سوز شدن کودک چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
باید بدانید که عرق سوز شدن بدن کودک ممکن است چند بار در سال اتفاق بیفتد، پس مشکل حاد و جدی محسوب نمیشود. همچنین علائم عرق سوز شدن نوزاد، نباید بیشتر از ۳ روز طول بکشد. شما در این مدت باید تمام اقدامات لازم برای درمان و کاهش التهابات پوستی کودک را انجام دهید. اما اگر بعد از این کارها، با این علائم در بدن کودک مواجه شدید، حتما با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید:
- در صورتی که التهاب شدید و چرک در ناحیه عرق سوز شده نوزاد مشاهده کردید.(نشان دهنده عفونت باکتریایی و قارچی است)
- کودک دچار تب شده است.
سخن پایانی
عرق سوز شدن کودک بسیار شایع است اما خطرناک نیست. با این حال، برخی از علائم عرق سوز شدن در بدن کودک ظاهر میشود که نشان دهنده وجود مشکل در پوست نواحی از بدن کودک است. در این شرایط باید برای درمان عرق سوز شدن اقدام کنید تا مانع از بروز مشکلات جدیتر برای سلامتی نوزاد شوید. شما باید در قدم اول هر کاری را برای خشک و خنک نگه داشتن پوست بدن کودک انجام داده و سپس نکات مهمی که در این مطلب ارائه شد را رعایت کنید.