لاک زدن و استفاده از لاک پاککن (استون) در دوران بارداری
توجه به آراستگی و زیبایی از خصیصههای ذاتی بانوان است. استفاده از محصولات آرایشی در بین تمام بانوان رایج است. یکی از دغدغههای بانوان در دوران بارداری نگرانی از مضرات استفاده از محصولات آرایشی در این دوران حساس است. حس مادرانه بانوان باردار باعث میشود تا به هنگام استفاده از مواد آرایشی دچار اضطراب و وسواس فکری شوند که مبادا به جنینشان آسیب برسد. یکی از سوالات پرتکرار بانوان در خصوص استفاده از محصولات آرایشی مربوط به استفاده از لاک و لاک پاک کن است؟ به طور کلی استفاده از لاک و لاک پاک کن برای بانوان باردار خطرناک نیست اما تماس با هر ماده شیمیایی مخاطرات خود را دارد. در این مقاله روشهای استفاده بدون ریسک از لاک و لاک پاک کن را ارائه کردهایم تا شما مادران عزیز علاوه بر حفظ سلامتی، زیبایی خود را نیز حفظ کنید.
استفاده از استون یا لاک پاک کن در بارداری
بارداری دوران حساسی در زندگی بانوان است. مادران باردار معمولاً نسبت به سلامت جنین خود حساسیت زیادی دارند. بیشتر بانوان باردار انقدر درگیر مراقبت از جنین میشوند که به طور کل توجه به ظاهر و زیبایی خود را از دست میدهند. ترس از آسیب رساندن به جنین باعث میشود بانوان باردار رفتن به آرایشگاه را از برنامه زندگی خود حذف کنند. گاهی این عدم توجه به ظاهر و زیبایی اعتماد به نفس بانوی باردار را تضعیف میکند. گاهی نیز این عدم توجه به آراستگی سبب میشود روحیه خانم باردار افسرده و کسل شود. در مواردی عدم توجه به ظاهر موجب دلسردی و ناراحتی همسر نیز میشود. سؤال اینجاست که در شرایط بارداری استفاده از مواد آرایشی تا چه جد مجاز است. سؤال رایج بانوان باردار این خصوص بیشتر حول دو موضوع است: آیا در دوران بارداری میتوان از رنگ مو استفاده کرد؟ و سؤال بعدی این است که آیا در دوران بارداری میتوان لاک زد و از لاک پاک کن استفاده کرد؟ موضوع این مقاله پرداختن به سؤال دوم و پاسخ به این پرسش است.
بارداری با ناخنهای زیبا
در پاسخ به این که آیا در دوران بارداری میتوان لاک زد؟ و از لاک پاک کن استفاده کرد؟ باید ابتدا چند نکته را تشریح کرد. اول این که مواد تشکیلدهنده لاکها و لاک پاککنها چه هستند و آیا این مواد مضر برای بانوان حامله هستند؟ دوم این که استفاده از لاک و لاک پاک کن تا چه حدی میتواند مضر باشد؟ و سوم این که در صورتی که خانم باردار قصد استفاده از لاک و لاک پاک کن را داشته باشد چه نکاتی را باید رعایت کند.
مواد شیمیایی موجود در لاکها و لاک پاک کنها
متاسفانه به طور کلی در تمام محصولات آرایشی از مواد شیمیایی استفاده میشود که به صورت بالقوه برای بدن مضر هستند. درصد آسیبرسانی این مواد با هم متفاوت است و هر چه از محصولات مرغوبتر استفاده کنید این آسیبها کمتر خواهد بود. مواد شیمیایی موجود در لاک و لاک پاک کن زیاد هستند اما به طور عمده ۴ ماده در این محصولات آرایشی وجود دارد که باعث میشود متخصصان استفاده از آنها در دوران بارداری محدود کنند.
- تولوئن
تولوئن ماده شیمیایی است که به عنوان روانکننده در ترکیب لاکها استفاده میشود. تولوئن مسئول بافت یکنواخت لاک نیز هست. قرارگیری مستمر در معرض تولوئن سبب خارش چشمها و تحریک ریه میشود. جذب زیاد تولوئن در بدن باعث آسیب رساندن به سیستم عصبی میشود. استنشاق زیاد گاز تولوئن ممکن است باعث تولد نوزاد ناقص شود. اما این آسیبها و عوارض مربوط به جذب زیاد این ماده توسط بدن است. مصرف محدود و گاه به گاه لاک و عدم تماس مستقیم لاک با پوست این عوارض را در پی نخواهد داشت.
- دی بوتیل فتالات
فتالات مادهای است که از آن برای نرمی و چسبندگی بافت لاک استفاده میشود. استفاده از مشتقات و ترکیبهای مختلف فتالات در تهیه محصولات آرایشی سالهاست که در اروپا ممنوع شده است اما در کشورهای آسیایی همچنان از این ماده در تهیه فراوردههای آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. فتالات در عملکرد غدد درونریز و ترشح هورمونها اختلال ایجاد میکند و ممکن است منجر به تولد نوزاد ناقص و سقط جنین شود.
- فرمالدئید
فرمالدئید برای سفت کردن ناخن به کار میرود. گرچه احتمال جذب فرمالدئید از طریق لاک کم است اما فرمالدئید میتواند به عنوان یک ماده محرک و مضر برای سلامت مادر و جنین مخاطرهآمیز باشد.
- استون
استون ماده شیمیایی است که در لاک پاککنها استفاده میشود. استون نیز ممکن است به هنگام استفاده در تماس با پوست اطراف ناخن جذب پوست شود. استنشاق گاز استون ممکن است موجب تهوع و تنگی نفس شود. جذب مقادیر قابل توجهی از استون همچنین میتواند باعث کاهش فشار خون شود. استفاده از استون به عنوان پاککننده لاک موجب کاهش استحکام ناخنها و خشکی و شکنندگی آنها نیز میشود.
اگر باردار هستید و قصد دارید به ناخنهای خود رسیدگی کنید بهتر است ناخنها را سوهان بکشید و زیر ناخنها را با یک مسواک نرم تمیز کنید. فراموش نکنید هر ماده شیمیایی میتواند بر سلامت شما و جنین تأثیر بگذارد حتی اگر این تأثیرات اندک باشد.استون هم مادهای شیمیایی است اگر به هر دلیلی در دوران بارداری قصد استفاده از لاک را داشتید به سراغ لاکهایی بروید که در ترکیبات آنها از تولوئن، فرمالدئید و دی بوتیل فتالات استفاده نشده باشد. لاکهای تولید کشورهای اروپایی که دارای ce اروپا هستید فاقد این مواد میباشند. در هر صورت سعی کنید از لاکهای برندهای معتبر استفاده کنید. در مورد استفاده از لاک پاککن هم به سراغ لاک پاککنهای فاقد استون بروید.
آیا در دوران بارداری میتوان لاک زد و از لاک پاککن استفاده کرد؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت با رعایت جوانب احتیاط بانوان باردار میتوانند از لاک و لاک پاککن استفاده کنند. اگر از لاک مرغوب و باکیفیت استفاده کنید و همانطور که توضیح داده شده از لاکهایی استفاده کنید که مواد شیمیایی مضر آنها کم است، استفاده از لاک بلامانع است. میتوانید هفتهای یکبار لاک بزنید. بهتر است در فضای باز این کار را انجام دهید تا بوی مواد موجود در لاک شما را آزار ندهد. قبل از لاک زدن دستها را با آب و صابون بشویید و خوب خشک کنید. هرگز برای خشک شدن سریعتر لاک، آنها را فوت نکنید چرا که نزدیک شدن انگشتان به دهان باعث ورود بیشتر مواد شیمیایی به بدن خواهد شد. مواد تشکیلدهنده لاک فرار هستند برای جلوگیری از ورود بخار این مواد به داخل گلو و بینی تا جایی که امکان دارد بازوهای خود را باز کنید و دستها را از بدن خود دور نگه دارید. سعی کنید لاک را فقط روی قسمت ناخن بکشید و از تماس مواد لاک با پوست اطراف ناخن اجتناب کنید.
احتمال جذب مواد شیمیایی از طریق ناخن بسیار کم است اما جذب این مواد از طریق پوست امکانپذیر است. اگر برای مانیکور به سالنهای زیبایی میروید از تهویه مناسب سالن مطمئن شوید. مدت طولانی در سالن نمانید و سعی کنید در طول مدت حضور در آرایشگاه ماسک فیلتردار بزنید. اگر احساس تهوع داشتید فوراً به ناخنکار خود اطلاع دهید و به فضای باز بروید. اگر قصد انجام مانیکور یا پدیکور را دارید حتماً از ناخنکار و مسئول سالن زیبایی درخواست کنید تا از وسایل استریل و ضدعفونیشده استفاده کنند. سالنهایی را برای این کار انتخاب کنید که مجوز وزرات بهداشت را دارند. هنگام مانیکور و پدیکور از ناخنکار درخواست کنید قسمت سفید پایین ناخن را برندارد چرا که ممکن است با برداشتن همین ناحیه کوچک محلی برای ورود عفونت به بدن ایجاد شود. به لاک معمولی قناعت کنید و حتیالمقدور از ژلیش کردن ناخنها خودداری کنید. ژلیشها حاوی مواد شیمیایی هستند که برای بانوان باردار خطرناک هستند همچنین برای خشک کردن ژلیش از اشعه UV استفاده میشود. گرچه این اشعه قدرت کمی دارد اما برای اطمینان بهتر است از انجام ژلیش ناخن خودداری کنید یا حداقل آن را بسیار محدود کنید.
در مورد استفاده از لاک پاککنها هم رعایت چند نکته خالی از لطف نیست. اول این که از لاک پاککنهای فاقد استون استفاده کنید. این لاک پاککنها امروز به صورت پدهای کوچک در بازار موجود هستند. به هنگام استفاده از لاک پاککن در معرض هوای آزاد قرار بگیرید. بلافاصله بعد از پاک کردن لاکها دستها را به خوبی با آب و صابون بشویید تا مواد شیمیایی کمتری جذب بدن شما شود. فراموش نکنید هر چه مواد شیمیایی مدت زمان بیشتری با پوست شما در تماس باشند جذب آنها بیشتر خواهد شد از اینرو بهتر است موقع لاک زدن فقط یک لایه لاک بزنید تا موقع پاک کردن هم نیاز به استفاده زیاد از لاک پاککن نباشد.
اگر جزو افراد دارای بیماریهای تنفسی و یا حساسیتهای آلرژیک هستید بهتر است قبل از استفاده از هر نوع محصول آرایشی با پزشک خود مشورت کنید. برخی از بانوان برای پاک کردن لاک از روی ناخنهای خود از اجسام نوک تیز استفاده میکنند. این موضوع به خصوص در مورد افرادی که از ژلیش استفاده میکنند، به چشم میخورد. این کار ممکن است باعث خراش و زخمی شدن پوست شود و راهی برای نفوذ باکتری به بدن گردد. نفوذ باکتری و میکروب نیز میتواند منجر به بروز عفونت شود. پس بهتر است ریسک انجام این کار را به جان نخرید و از لاک پاککنها استفاده کنید و یا از روشهای خانگی که در ادامه توضیح داده خواهد شد، بهره ببرید.
از محصولات ارگانیک استفاده کنید
خوشبختانه امروزه لاکهای گیاهی به بازار عرضه شدهاند که پایه آب دارند. لاکهای گیاهی دارای روغنهای طبیعی و ترکیبات گیاهی طبیعی هستند. این لاکها عموماً فاقد مواد شیمیایی مضر هستند و به راحتی و با آب از روی ناخن پاک میشوند. گرچه لاکهای گیاهی دوام کمی دارند اما با توجه به این که مواد مضر کمتری دارند ارزش استفاده در دوران بارداری را دارند. در تهیه لاکهای گیاهی مراقب باشید که از نوع مرغوب استفاده کنید و محصول یک برند معتبر را خریداری کنید متاسفانه افراد سودجو با استفاده از مواد اولیه نامرغوب و ترکیبات شیمیایی اقدام به تولید لاکهایی میکنند که با اسم لاک گیاهی به بازار عرضه میشوند که هم کیفیت لازم را ندارند و هم برخلاف تصور، بیخطر و بیضرر نیستند. استفاده از لاکهای گیاهی به افرادی که مستعد حساسیتهای آلرژیک هستند، توصیه میشود چرا که این لاک حاوی مواد آلرژن نیستند.
بیشتر بخوانید: هایپوآلرژنیک چیست؟
پاک کردن لاکها با روش خانگی و بدون مواد شیمیایی مضر
لاک زدن یک مسئله است و پاک کردن لاک چالش دیگری است. برای پاک کردن لاک هم میتوانید از روشهای خانگی استفاده کنید که بیخطر هستند و مضرات استفاده از لاک پاککنها را ندارند.
- برای پاک کردن ناخنها میتوانید از محلول آبلیمو و سرکه استفاده کنید. ۴ قاشق غذاخوری سرکه را با یک قاشق غذاخوری آبلیمو در ظرفی بریزید و خوب هم بزنید. ۳ تا ۵ دقیقه ناخنها را داخل ظرف نگه دارید. حالا با یک پنبه یا پارچه نخی به آرامی سطح ناخنها پاک کنید. سپس دستها را با آب و صابون بشویید و خشک کنید. توصیه میشود بعد از اتمام کار از روغن گیاهی برای چرب کردن دستها استفاده کنید.
- روش دیگر استفاده از آبلیمو به تنهایی است. یک محلول آب صابون درست کنید. برای تهیه این محلول از آب ولرم استفاده کنید. یک لیمو ترش تازه را برداشته و به قطعات متوسطی برش بزنید. محلول را داخل ظرفی بریزید و ناخنهای خود را برای مدت ۵ دقیقه در این محلول نگه دارید. حالا قطعات لیمو را روی ناخن خود بکشید. بعد از پاک شدن لاکها، دستها را خوب بشویید و خشک کنید. بهتر است از یک مرطوبکننده یا روغن گیاهی برای چرب و مرطوب کردن ناخن و پوست اطراف ناخن استفاده کنید.
- استفاده از خمیردندان نیز روش خانگی دیگری برای پاک کردن لاک است. خمیردندان را روی ناخنهای خود بمالید. دقایقی صبر کنید و با یک تکه پنبه یا مسواک سطح ناخنها را تمیز کنید. ناخنها بشویید و به دستان خود کرم مرطوبکننده بزنید.
زیبایی حق شما است. انجام کارهایی که به شما حس بهتر و خوشایندی میدهد سبب بهبود خلق و خوی شما خواهد شد. بنابراین اگر باردار هستید و دوست دارید که ناخنهای خود را لاک بزنید با رعایت نکاتی که در این مقاله ذکر شد میتوانید جوانب احتیاط را رعایت کنید و به ناخنهای خود صفا بدهید. قطعاً شما در برابر سلامت خود و جنینتان مسئول هستید پس تا جایی که امکان دارد در استفاده از محصولات آرایشی محتاط عمل کنید و استفاده از محصولات آرایشی ناسالم، ارزان قیمت و بیکیفیت را حداقل در دوران بارداری کنار بگذارید.پینو بیبی برای شما بارداری راحتی را آرزو میکند.