شما میتوانید به کودکان زیر ۲ سال در مقابل خواستههایشان نه بگویید. اما باید توجه داشت که این کودکان هنوز در مرحلهی تکاملی قرار دارند و قادر به درک تمامی مفاهیم نیستاند. در این مرحله از زندگی، کودکان به سادگی احساس گرسنگی، خواب، ناراحتی و سایر نیازهای اساسی میکنند و این نیازهای ضروری را باید برآورده کرد. در برخورد با کودکان زیر ۲ سال باید به شیوهی خاصی با آنها برخورد کرد که شامل توجه و مراقبت از نیازهایشان، برقراری ارتباط امن با آنها، حفظ صلابت و همچنین محدود کردن خطرات است.
اگر خودتان و یا شخص دیگری باید به کودک زیر ۲ سال خیرخواهانه نه بگوید، باید به شیوهای خاص و ملایم این کار را انجام دهید تا آسیبی به خودشان نزنید و روابط امنی را با آنها حفظ کنید. همچنین بهتر است در صورت امکان به جای نه گفتن، به کودک دلایل و توضیحات لازم را برای چرایی این کار بدهید.
همچنین در صورتی که نیاز به محدود کردن برخی اعمال یا رفتارهای کودکان دارید، بهتر است از روشهایی مثل انحصار منابع، تعیین مرزها و محدودیتهایی ملموس و متعارف استفاده کنید. به عنوان مثال به جای گفتن “نه، این کار را نکن”، میتوانید به کودک بگویید “این بازیچه را برای ۵ دقیقه به دوستت بده، بعد به تو برمیگردانم”. در این حالت، به کودک فرصت داده شده که خودش تصمیم بگیرد و در عین حال تعیین یک مرز مشخص هم انجام شده است.
همچنین میتوانید از تقدیر و تشویق بهره ببرید. به جای نگرانی و ابراز خشم، میتوانید از کودک تقدیر کنید که به خاطر رعایت مرزها و کمک به شما، یک شخص خوب است. این کمک میتواند شامل خود کودک نیز باشد که اگر چیزی بدست میآورد، آن را با شما به اشتراک بگذارد.
در کل، برای برخورد با کودکان زیر ۲ سال، باید از شیوههای ملایم و فرآیندهای مثبت استفاده کنید تا آنها را در حالت امن و مطمئن نگه دارید و روابط امنی با آنها برقرار کنید. همچنین بهتر است در صورت امکان با استفاده از توضیحات ملایم و مثبت، به کودکان خود کمک کنید تا درک بهتری از دنیای اطراف خود داشته باشند.
از چه سنی میتوانیم به خواستههای کودکان “نه” بگوییم؟
در واقع، نه گفتن به خواستههای کودکان میتواند از سنین خیلی پایینی آغاز شود. به طور معمول، کودکان به محض اینکه از برخورداری از توانایی صحبت کردن بهرهمند میشوند، شروع به ابراز خواستههای خود میکنند. در این مرحله، نیاز است که والدین و مربیان با استفاده از روشهای ملایم و مثبت به کودکان خود کمک کنند تا یاد بگیرند چگونه بتوانند در خواستههایشان به گوش دیگران برسند و در عین حال، به نحو مناسبی با محدودیتها و مرزهای خود آشنا شوند.
به طور کلی، نه گفتن به خواستههای کودکان در بسیاری از موارد به منظور حفظ سلامت و ایمنی آنها انجام میشود. برای مثال، در صورتی که کودک به طور مداوم از یک اسباب بازی خاص برای بازی کردن استفاده کند و این اسباب بازی برای سنش مناسب نباشد، والدین باید برای حفظ سلامت کودک خود از خرید آن اسباب بازی امتناع کنند. همچنین، در برخی موارد، نه گفتن به خواستههای کودکان ممکن است برای انجام وظایف خانگی یا به دست آوردن مهارتهای جدید ضروری باشد.
در هر صورت، بهترین روش برای نه گفتن به خواستههای کودکان، استفاده از روشهای ملایم، مثبت و آموزشی است. این روشها به کودکان زیر ۲ سال کمک میکنند تا با مرزها و محدودیتها آشنا شوند و در عین حال، توانایی ابراز خواستههای خود را به صورت مناسب به دیگران یاد بگیرند. همچنین، نه گفتن به خواستههای کودکان باید همراه با توضیحات و تفسیرات مناسب باشد. برای مثال اگر کودک خود میخواهد از شیرینی خوراکی بیش از حد استفاده کند، بهتر است به او توضیح داده شود که مصرف بیش از حد شیرینی میتواند برای سلامتی بدنش ضرر داشته باشد و به جای آن، گزینههایی با مصرف کمتر شکر مانند میوهها و تنقلات سالم را به او پیشنهاد داد.
علاوه بر این، والدین باید در نه گفتن به خواستههای کودکان خود، پایدار باشند و از برگشتن از تصمیم خود پس از فریب دادن یا تهدید کودک خود خودداری کنند. همچنین اهمیت دارد که در نه گفتن به خواستههای کودکان زیر ۲ سال، والدین به طور کاملاً صریح بیان کنند که دلیلی برای اینکه نه گفتهاند وجود دارد و این تصمیم به هیچ وجه به معنای عدم علاقه به کودکان نیست.
در نهایت نه گفتن به خواستههای کودکان نباید به صورت خشونتآمیز و ناشی از عدم کنترل عصبی والدین انجام شود. بهتر است با استفاده از روشهای ملایم و آرام، کودکان را به درک و توجیه خود برای چرایی عمل نه گفتن ترغیب کنیم. در این صورت، میتوانیم با حفظ روابط مثبت و دوستانه با کودکان، آنها را در رشد و توسعه مناسب به کمک رسانیم.
با اصول نه گفتن به کودکان زیر ۲ سال آشنا شوید
از آنجایی که کودکان زیر دو سال هنوز در حال توسعه هستند و قابلیت درک و تفسیر زبان را ندارند، نه گفتن به آنها بسیار مهم است. در ادامه به برخی اصول نه گفتن به کودکان زیر ۲ سال پرداخته خواهد شد:
از نه گفتن برای آموزش کودکان استفاده نکنید
در این سنین کودکان به عنوان فردی که هنوز در حال یادگیری اساسی هستند، نیاز دارند تا به طور فعال با محیط خود تعامل داشته باشند و از طریق تجربه، آموزش ببینند. در این مسیر، بسیاری از تجربیات غیرموفق نیز وجود خواهد داشت، اما اینها به عنوان یکی از مراحل یادگیری در ابتداییترین دورههای زندگی شناخته شدهاند. بنابراین، باید به کودکان فرصت داده شود تا تلاش کنند و خطاهای خود را بکنند.
از نه گفتن به عنوان راهی برای جلوگیری از بروز خطر استفاده نکنید
در بسیاری از موارد، نه گفتن میتواند برای کودکان به عنوان یک انگیزه برای انجام کارهای ممنوع شده شناخته شود. به جای آن باید به کودکان بفهمانید که چرا باید از انجام برخی کارها خودداری کنند.
به جای نه گفتن، به کودکان جایگاهی دیگر در نظر دهید
بهترین راه برای جلوگیری از انجام برخی کارها، فراهم کردن فعالیتهای جایگزین است. این فعالیت ها میتوانند به عنوان یک جایگاه دیگر برای کودکان به عنوان یک برنامه پیشنهادی قرار داده شوند تا آنها بتوانند به جای انجام کارهایی که شاید خطرناک باشند، به انجام فعالیت های سالم و مفید بپردازند. برای مثال، به جای اینکه به کودکان برای بازی با لوازم مربوط به پختوپز غذا “نه” بگویید، یک بازی جایگزین مثل بازی با یک تابه و یا بازی با گلوله های رنگی پیشنهاد دهید.
در نه گفتن با کودکان از یک زبان مثبت استفاده کنید
بهتر است به جای استفاده از کلمات منفی مثل “نه” یا “نکن”، از کلمات مثبت مثل “این کار بهتر است نکنیم” استفاده کنید. این کار میتواند باعث شود که کودکان از این که چه کارهایی میتوانند انجام دهند، آگاهی بیشتری پیدا کنند.
در ارتباط با کودکان، از تمرکز بر روی عملکردشان به جای شخصیتشان خودداری کنید
به عنوان مثال، به جای اینکه به کودکان بگویید “تو بدجنسی”، بهتر است به آنها بگویید “این کار بد بود”. این کار باعث میشود که کودکان فکر کنند کاری که انجام دادند بد بوده و نه آنکه شخصیت آنها بد است.
در نه گفتن با کودکان، محدودیت های معقول را در نظر بگیرید
برای مثال، اگر کودکان به یک دستگاه خطرناک دسترسی دارند، بهتر است آن را از دسترس آنها بردارید تا به طور احتمالی به مشکل برنخورند. این کار میتواند به آنها نشان دهد که شما به امنیت و سلامت آنها اهمیت می دهید.
در کل، نه گفتن به کودکان زیر ۲ سال بسیار حیاتی است. با استفاده از اصولی که در بالا بیان شد، میتوانید به کودکان خود آموزش دهید که چگونه به طور مسئولانه با محیط اطراف خود رفتار کنند. همچنین، میتوانید با ارائه بازیها و فعالیتهای مفید و سالم، کودکان را به فعالیتهایی جایگزین برای کارهای خطرناک و نامناسب تشویق کنید. در پایان باید به یاد داشته باشید که نه گفتن به این کودکان، به معنای آن نیست که باید آنها را محدود کنید یا از فعالیت های مفید و سالم منع کنید. بلکه باید آنها را به دنیای پیرامون خود آموزش داده و از رشد و توسعه سالم آنها حمایت کرد.
توصیههایی برای نه گفتن والدین به کودکان زیر ۲ سال
قطعا شما هم به عنوان والدین یک کودک زیر ۲ سال، به توصیههایی برای نه گفتن به وی نیاز دارید. از آنجایی که کودک زیر ۲ سال در سن بسیار حساسی قرار دارد، لازم است که برای نه گفتن به او از روشهایی استفاده کنیم. در ادامه مطلب میخواهیم این نکات را بررسی کنیم.
اجتناب از استفاده از کلمه “نه”: کودکان زیر ۲ سال قادر به درک کلمات و جملات ساده نیستند و به جای آن که فهمیده شوند، ممکن است درگیر احساسات شوند. بنابراین به جای استفاده از کلمه “نه”، بهتر است از جملات ساده و قابل درک استفاده کنید. مثلا به جای گفتن “نه، نباید روی مبل بپری” می توانید بگویید “بلند نشو، مبل راه می افتد”.
ایجاد محدودیت های فیزیکی: به جای اینکه به کودکان بگویید چه چیزی را نباید کنند، بهتر است محدودیت هایی فیزیکی برای آنها ایجاد کنید. به عنوان مثال برای جلوگیری از رفتن کودک به اتاق خطرناک، درب را ببندید.
توجه به نیازهای کودک: کودکان زیر ۲ سال همچنین به طور مداوم نیاز به تغذیه، خواب، علاقه مندی و توجه دارند. بهترین راه برای جلوگیری از رفتارهای نامطلوب آنها، توجه به این نیازهاست. به عنوان مثال، اگر کودک شما در حال گریه است، شاید به دلیل احساس تنهایی یا نیاز به تغذیه باشد، بنابراین قبل از اینکه تنبیهش کنید، به نیازهایش توجه کنید.
بهترین تمرینهای مرتبط به نه گفتن به کودکان زیر ۲ سال
همانطور که گفتیم، کودکان زیر دو سال هنوز در حال یادگیری زبان هستند و نه گفتن به آنها ممکن است به طور موقت تاثیر بر روی توسعه زبانی آنها بگذارد. در اینجا چند تمرین برای ارتباط بیشتر و کاهش نیاز به نه گفتن به کودکان زیر ۲ سال آمده است:
توجه به کلام بدون اینکه نه بگویید: به جای استفاده از کلمه “نه”، به کودک خود بگویید که چه چیزهایی را می توانند بکنند. به عنوان مثال، به جای گفتن “نه، از ظرف بزرگ نخور” بگویید “موز را می توانیم از ظرف کوچک بخوریم”.
ارائه جایگزینی برای آنچه کودک می خواهد: به جای گفتن “نه، شما نمی توانید با این بازی بازی کنید”، به کودک خود گوش دهید که چرا با این بازی باید بازی کنند و سپس یک گزینه جایگزین به آنها پیشنهاد دهید. به عنوان مثال، می توانید بگویید “این بازی برای بزرگترهاست. ما می توانیم با این بازی کوچک تر بازی کنیم”.
استفاده از لغات مثبت: استفاده از لغات مثبت می تواند کمک کند تا کودکان زیر ۲ سال از رفتارهای خوبی که انجام میدهند، تشویق شوند. به جای گفتن “نه، این کار بدی است”، می توانید بگویید “عالی است که به صورت خودجوش این کار را انجام دادی، اکنون ما می توانیم با یک چیز دیگر بازی کنیم”.
تعیین مرزهای واضح: اگر میخواهید به کودک خود بگویید “نه”، باید مرزها را واضح کنید. به عنوان مثال، اگر شما نمیخواهید کودک شما از پشت بالکن خانه بیرون برود، باید به کودک خود بگویید که باید در اتاق بماند. به جای گفتن “نه، از پشت بالکن خانه بیرون نرو”، میتوانید بگویید “این خیلی خطرناک است. به جای آن میتوانیم در اتاق بازی کنیم”.
ایجاد شیوههای جذاب و جایگزین: در برخی موارد، ممکن است بتوانید به کودک خود گزینههای جایگزین و جذابی ارائه دهید. به عنوان مثال، اگر کودک شما قصد دارد دکمههای دستگاه برای بازی کردن فشار دهد، میتوانید به او یک دستگاه معمولی و جذاب با کلیدهای بزرگتر بدهید تا با این دستگاه بازی کند.
شناخت تمایلات کودک: با شناخت تمایلات و نیازهای کودک، شما میتوانید به او کمک کنید که از نه گفتن جلوگیری کند. به عنوان مثال، اگر کودک شما گریه می کند و نمیخواهد لباس جدید را بپوشد، شاید باید بررسی کنید که آیا او از رنگ یا سبک لباس ناراضی است یا اینکه در این لباس احساس راحتی نمی کند.
در کل برای کاهش نیاز به نه گفتن به کودکان زیر دو سال، باید توجه داشت که کودکان در حال یادگیری زبان هستند و نیاز به ارتباط مؤثر با والدین خود دارند. استفاده از لغات مثبت، ارائه جایگزینی برای درخواستهای کودک و ایجاد مرزهای واضح می تواند کمک کند تا بهترین روش برای برقراری ارتباط با کودکان را پیدا کنید.