یک سوال متداول در میان والدینی که کودک دارند این است که صحبت کردن کودک در چه زمانی است؟ بهتر است بدانید که تلاش برای صحبت کردن کودک زودتر از آن چیزی که فکر میکنید آغاز شده است. در واقع نوزاد شما قبل از تولد سعی بر ارتباط دوطرفه دارد.
این به این علت است که کودک در دوران بارداری میتواند صدای شما را بشنود و با ریتم و صداهای زبانی که صحبت میکنید آشنا میشود. مطالعات نشان میدهد که نوزادانی که مادران آنها در دوران بارداری برایشان کتاب میخوانند، پس از تولد نیز میتوانند کلمات این کتابها را تشخیص دهند.
اما دقیقا زمان صحبت کردن کودک چه ماهی است؟ جواب این سؤال در هر کودک متفاوت است. برای اینکه اطلاعات کافی درباره زمان صحبت کردن کودک بهدست آورید همراه ما باشید.
اولین کلمات رایج
تماشای صحبت کردن کودکی که بهتازگی شروع به صحبت کرده بسیار لذتبخش است. اما، مسیر صحبت کردن کودکان متفاوت است، اما گفتهها و مراحل مشترکی دارد که باید در طول رشد زبان کودک به دنبال آن باشید. علاوه بر این، راههایی برای تقویت کودک به ایجاد ارتباط و تشکیل کلمات وجود دارد.
اکثر نوزادان اولین کلمه خود را تا اولین سالگرد تولد خود به زبان میآورند. با اینحال، برخی از کودکان ممکن است اولین کلمه خود را زودتر یا دیرتر از بقیه بگویند.
در همین زمان که کودک اولین کلمات را به زبان میآورد متوجه میشوید که مهارتهای زبانی کودکتان در حال افزایش است و کودک حرف شما را میفهمد. در واقع، مهارتهای دریافتی بر مهارتهای بیانی (حرف زدن) مقدم هستند.
بنابراین، اگر کودک شما به چیزهایی اشاره میکند، دستورهای ساده را میفهمد مانند قاشق را به من بدهید یا وقتی آنها را صدا میکنید سر خود را برمیگرداند، نشانههای بسیار خوبی از رشد طبیعی زبان هست.
چه زمانی اولین کلمات کودک را خواهید شنید؟
اولین صحبت کردن کودک، غیرکلامی است و بلافاصله پس از تولد اتفاق میافتد. کودک شما برای بیان طیف وسیعی از احساسات و نیازهای جسمانی، از ترس و گرسنگی گرفته تا ناامیدی و غم گریه میکند و به خود میپیچد. بهمرور زمان، والدین، به خوبی یاد میگیرند که به گریههای متفاوت کودک خود گوش داده و آن را تفسیر کنند.
زمانی که کودک شما اولین کلمات جادویی را بیان میکند، از نوزادی به نوزاد دیگر بسیار متفاوت است. بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.
زمان عطف صحبت کردن کودک
زمانی که کودکان شروع به صحبت کردن میکنند، مهارتهای زبانی خود را به رخ میکشند. مطمئناً شما نمیدانید آنها چه میگویند، اما این کلمات بیهوده در نهایت به کلمات واقعی تبدیل میشود کودک یاد میگیرد که درباره آنچه میخواهد بگوید فکر کند.
خیلی قبل از اینکه کودک شما کلمهای بگوید، با تماشای شما قوانین زبان و اجتماعی شدن را یاد میگیرد. در ادامه با دورههای صحبت کردن کودک در بازههای متفاوت بیشتر آشنا خواهید شد.
- صحبت کودک در ۳ ماهگی:
در این زمان، کودک به صدای شما گوش میدهد. هنگام صحبت کردن به صورت شما نگاه میکند و به سمت صداها و موسیقی دیگری که در خانه شنیده میشود، سر خود را میچرخاند.
معمولا نوزادان صدای زن را بر صدای مرد ترجیح میدهند. بعضی نیز صداها و موسیقیهایی را که در دوران بارداری شنیدهاند را ترجیح میدهند. در پایان سهماهگی، نوزادان شروع به “غوغ زدن” میکنند و صدایی شاد، ملایم، تکراری و آواز خواندن را ایجاد میکنند.
- صحبت کودک در ۶ ماهگی:
در ۶ ماهگی، کودک شما شروع به غر زدن با صداهای مختلف میکند. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است “با-با” یا “دا-دا” بگوید. در پایان ماه ششم یا هفتم، نوزادان به شتیدن نام خود پاسخ میدهند، زبان مادری خود را تشخیص داده و از لحن صدای خود برای بیان خوشحالی یا ناراحتی خود استفاده میکنند.
برخی از والدین مشتاق، یک رشته حرفهای “دا-دا” را به عنوان اولین کلمات کودکشان تفسیر میکنند. اما در واقع، کلمات در این سن معمولا هنوز از هجاهای تصادفی بدون معنی یا درک واقعی تشکیل شده است.
- صحبت کودک در ۹ ماهگی:
پس از ۹ ماهگی، نوزادان میتوانند چند کلمه اساسی مانند “نه” و “بای بای” را درک کنند. آنها همچنین ممکن است شروع به استفاده از طیف وسیعتری از صداها و آهنگهای صامت کنند.
- صحبت کودک در ۱۲ ماهگی:
اکثر نوزادان تا پایان ۱۲ ماهگی چند کلمه ساده مانند “مادر” و “بابا” میگویند و اکنون میدانند چه میگویند. آنها به درخواستهای کوتاه و تک مرحلهای شما مانند «لطفاً آن را کنار بگذارید» پاسخ میدهند یا حداقل آن را درک کرده و اطاعت نمیکنند.
اگر فرزندتان سعی میکند کلمهای را بیان کند اما اشتباه میکند، آن کلمه را به درستی بیان کنید. مثلا اگر کودک به گربهای اشاره میکند و میگوید گرب، شما باید با گفتن بله، گربه است پاسخ دهید. کودک را به خاطر صحبت کردن اشتباه کلمه مورد انتقاد قرار ندهید.
دایره واژگان کودکتان را با دادن گزینههایی مانند «سیب میخواهی یا موز؟» افزایش دهید. اسباببازیها و کتابهایی که صدا ایجاد میکنند به مهارتهای شنیداری کودک شما کمک میکنند. از خواندن قافیهها و آهنگهای مهدکودک با هم در حین رشد کودک خود لذت ببرید.
- صحبت کودک در ۱۸ ماهگی:
نوزادان در این سن چندین کلمه ساده میگویند و میتوانند به افراد، اشیاء و اعضای بدنی که برای آنها نام میبرید اشاره کنند. آنها کلمات یا صداهایی را که میشنوند تکرار میکنند. اما اغلب پایان یا ابتدای کلمات را حذف میکنند.
کلمات را چند بار تکرار کنید، به عنوان مثال، “کفشهای شما کجا هستند؟”، “آیا امروز کفش آبی پوشیدهای؟” یا “بیا کفشت را بپوشانم”. تکرار کلمات به صحبت کردن کودک کمک میکند و باعث میشود تا کلمات را به خاطر بسپارد.
در این دوره از سن کودک، دستورالعملهای ساده را استفاده کنید. کودک شما در این سن برخی از دستورالعملها را میفهمد، مانند “کتت را بگیر” یا “در را ببند”. دستورالعملهای ساده و کوتاه به درک کودک شما کمک میکند. سعی کنید از کودک خود بپرسید “کجاست…” – از کودک خود بخواهید به گوش، بینی، پا و غیره اشاره کند.
زمان تلویزیون روزانه فرزندتان را برای کودکان کمتر از ۲۴ ماه به بیش از ۳۰ دقیقه محدود کنید. هنگامی که آنها در حال یادگیری صحبت کردن هستند، بازی و گوش دادن به داستانها مفیدتر است.
- صحبت کودک در ۲ سالگی:
در سن ۲ سالگی، نوزادان چند کلمه را در عبارات کوتاه دو تا چهار کلمهای مانند “مامان خداحافظ” یا “من شیر” در کنار هم قرار میدهند.
آنها یاد میگیرند که معنی کلمات بیشتر از اشیایی مانند “فنجان” است. آنها همچنین به معنای ایدههای انتزاعی مانند “مال من” هستند. در این بازه زمانی، به آنها کمک کنید جملات بسازند. کودک شما در حدود ۲ سالگی شروع به کنار هم قرار دادن جملات ساده خواهد کرد.
سعی کنید با استفاده از جملاتی که چند کلمه طولانیتر هستند پاسخ دهید. بهعنوان مثال، اگر آنها میگویند “جوراب خود را درآورید”، با “بله، ما جوراب شما را در میآوریم” پاسخ دهید.
توجه فرزندتان را با گفتن نام او در ابتدای جمله جلب کنید. اگر سوالی میپرسید، به آنها زمان زیادی بدهید تا به شما پاسخ دهند. به کودک خود در مورد کلماتی که با هم همخوانی دارند آموزش دهید. برای مثال، میتوانید توپ، عروسک و جغجغه را به آنها نشان دهید و سپس کلمه “اسباببازی” را بگویید.
شروع به استفاده از صداهای با معنی (صداهای نمادین) کنید، مانند گفتن «اوه» یا «اوه-اوه» وقتی چیزی را به طور تصادفی انداختید، یا گفتن «میو» در حالی که عکس یک گربه را به آنها نشان میدهید.
تلویزیون و رادیو را در زمان صحبت کردن کودک خاموش کنید. صدای پسزمینه گوش دادن و صحبت کردن را برای فرزندتان سختتر میکند.
کودکان این سن دوست دارند کمک کنند. در حالی که کارهایی مانند خرید، آشپزی و نظافت را با هم انجام میدهید، درباره کاری که انجام میدهید صحبت کنید.
- صحبت کودک در ۳ سالگی:
در زمانی که کودک شما به سن ۳ سالگی میرسد، دایره لغات او به سرعت گسترش مییابد. همانطور که کودک شما بزرگتر میشود، جزئیات بیشتری را اضافه میکند، مانند “ببین، یک گربه سیاه”. در این دوره با کودکتان شروع به نگاه کردن به کتاب کنید. لازم نیست کلمات روی صفحه را بخوانید، فقط در مورد آنچه میتوانید ببینید صحبت کنید.
- صحبت کودک در ۴ سالگی:
همانطور که آنها شروع به یادگیری زبان میکنند، بسیاری از چیزهایی که به دست میآورند با انگیزه کنجکاوی است. کودکان نوپا یاد میگیرند که بپرسند «چرا» و کلماتی را که میشنوند تکرار کنند. صحبتهای آنها واضحتر میشود و با خودشان صحبت میکنند. کودکان نوپا همچنین در قافیهها و آهنگها میپیوندند و الگوهای آشنا را در کتابها تشخیص میدهند.
- صحبت کودک در ۵ سالگی:
در این زمان، کودکان در گفتار خود بسیار واضحتر شدهاند. فانتزی نقش زیادی در بازی آنها دارد و داستانهای پیچیدهای میسازند. تلفظ برخی صداها میتواند دشوارتر باشد. اکثر کودکان در این گروه سنی میتوانند با یک بزرگسال گفتگو کنند.
تاخیر در گفتار یا زبان چیست؟
مشکلات گفتاری و زبانی کودک متفاوت هستند، اما اغلب با هم همپوشانی دارند. مثلا:
- یک کودک با تاخیر زبانی ممکن است کلمات را به خوبی بیان کند اما فقط میتواند دو کلمه را کنار هم بگذارد.
- کودکی با تاخیر در گفتار ممکن است از کلمات و عبارات برای بیان استفاده کند اما درک آن دشوار است.
چه چیزی باعث تاخیر در گفتار یا زبان میشود؟
تأخیر گفتار ممکن است به این دلیل باشد:
- اختلال دهان، مانند مشکلات زبان یا کام (سقف دهان)
- فرنولوم کوتاه (چین زیر زبان)، که میتواند حرکت زبان را محدود کند.
بسیاری از کودکان با تاخیر در گفتار، در واقع مشکلات دهان و حرکتی دارند. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که در قسمتهایی از مغز که مسئول گفتار هستند مشکلی وجود داشته باشد.
این امر هماهنگی لبها، زبان و فک را برای ایجاد صداهای گفتاری دشوار میکند. این کودکان همچنین ممکن است مشکلات دهانی-حرکتی دیگری مانند مشکلات تغذیه داشته باشند.
- مشکلات شنوایی نیز میتواند بر صحبت کردن کودک تاثیر بگذارد. بنابراین پزشک باید شنوایی کودک را هر زمان که نگرانی گفتاری وجود دارد آزمایش کند. کودکانی که در شنیدن مشکل دارند ممکن است در گفتن، درک، تقلید و استفاده از زبان مشکل داشته باشند.
- عفونت گوش، به ویژه عفونتهای مزمن، میتواند بر شنوایی تأثیر بگذارد. اما تا زمانی که شنوایی طبیعی در یک گوش وجود داشته باشد، گفتار و زبان به طور طبیعی توسعه مییابد.
چگونه به صحبت کردن کودک کمک کنیم؟
کودکان به سختی میتوانند زبان را بیاموزند تا آنچه را که نیاز دارند به دست آورند و با شما ارتباط برقرار کنند.
کلید اصلی این است که با سرگرمی به صحبت کردن کودک کمک کنیم، زیرا هر فرصتی برای آموزش زبان به آنها است. هرچه کودک بیشتر با صداها و کلمات زبان آشنا میشود، بیشتر به امتحان کردن آنها علاقه نشان میدهد. برای شروع مکالمه و کمک به آموزش صحبت کردن کودک، مفید خواهد بود.
- تماس چشمی
ممکن است کودک شما هر دو دستش را بالا بگیرد تا بگوید میخواهد او را بلند کنید، یک اسباببازی به شما بدهد و بخواهد بازی کند، یا غذا را پس بزند تا بگوید سیر شده است. در این شرایط لبخند بزنید، تماس چشمی برقرار کنید و برای تشویق این تلاشهای اولیه و غیرکلامی برای صحبت کردن کودک پاسخ دهید.
- صحبت کنید، صحبت کنید و بیشتر صحبت کنید
مطالعات نشان میدهد که هر چقدر بیشتر با فرزندتان صحبت کنید، مستقیماً با تعداد کلماتی که کودک یاد میگیرد مرتبط است، بنابراین صحبت کردن زیاد با او معجزه میکند.
نامگذاری چیزها به کودک کمک میکند تا یک کلمه را به یک شیء مرتبط کند، بنابراین اگر به عنوان مثال کودک به یک توپ اشاره کرد، نام آن را با صدای بلند بیان کنید.
- به جای ضمایر از نام استفاده کنید
برای کمک به صحبت کردن کودک، بهجای گفتن «او» از یک نام خاص مانند «بابا» استفاده کنید. هر چه نوزاد نامی را بیشتر بشنود، آسانتر میتواند آن نام را با یک چهره مرتبط کند.
- آواز باقافیه بخوانید
آواز خواندن برای کودکان یک روش قدیمی برای ایجاد ارتباط است. موسیقی و زبان همیشه بسیار به هم مرتبط بودهاند. مادران به طور غریزی میدانند که باید با صدای بلندتر و آوازخوان با نوزادان صحبت میکنند و بررسی میکنند که کودک آواز را با صدای بلند، ریتمیک، بهتر میفهمد. بنابراین ادامه دهید و از دل خود آواز بخوانید.
- به کودک زمان بدهید تا پاسخ دهد
حتما میدانید که صحبت کردن کودک، برای او بسیار جدید است و آنها به زمان نیاز دارند تا آنچه را که میگویند را پردازش کنند. وقتی با کودک صحبت میکنید، به او فرصت کافی برای پاسخ و واکنش را بدهید.
- تلویزیون را خاموش کنید
حتی برنامههای آموزشی نیز نمیتوانند جایگزین صحبت کردن کودک شود.صفحه نمایش تلویزیونی قادر به ارتباط دوطرفه با کودک نیست.
اگر صحبت کردن کودک به تاخیر افتاد چه کار کنیم؟
به خاطر داشته باشید که در مورد رشد مهارتهای زبانی نوزادان بزرگی از موارد طبیعی وجود دارد. گاهیاوقات، ممکن است نگران این باشید که کودک صحبت نمیکند، نگران نباشید کودک به زودی در مهارتهای زبانی بهتر خواهد شد.
در واقع، نوزادان پسر نسبت به دختران در رشد مهارتهای زبانی ضعیفترند. مغز مردان به صورت یک طرفه عمل میکند، در حالی که مغز زنان دو طرفه است و هر دو طرف با هم کار میکنند. او میگوید: «بهدلیل این تفاوتها، دختران معمولا با مراقبان سازگارتر هستند و میتوانند لحنها و نشانههای اجتماعی را درک کنند، در حالی که پسرها ممکن است کمی دیرتر عمل کنند».
این تفاوتها باعث میشود والدین از سبکهای مکالمه متفاوتی با پسران و دختران استفاده کنند، که ممکن است دلیل تفاوت در مغز آنها باشد. از نظر مهارتهای زبانی، پسرها ممکن است ۳ تا ۴ ماه از همسالان زن خود عقب باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
حقیقت این است که سؤالات، “کودکان اولین کلمه خود را چه زمانی میگویند؟” ” نوزادان کی شروع به صحبت میکنند؟” پاسخ مشخص ندارد.
گفتار درمانگر با کودک شما برای بهبود مهارتهای گفتاری و زبانی کار میکند و به شما نشان میدهد که برای کمک صحبت کردن کودک خود چه کار انجام دهید.
چگونه به کودک دوزبانه خود کمک کنیم؟
بسیاری از کودکان در خانواده ای بزرگ میشوند که بیش از یک زبان صحبت میشود. این میتواند یک مزیت برای کودکان در یادگیری زبان دوم باشد.
نکته مهم این است که با کودک خود به هر زبانی که برای شما راحت است صحبت کنید. این ممکن است به این معنی باشد که یکی از والدین از یک زبان استفاده میکند، درحالی که دیگری از زبان دیگری استفاده میکند. کودکان خیلی خوب با این موضوع سازگار میشوند.
سخن پایانی
یادگیری صحبت کردن کودک بخش مهمی از رشد او است، اگرچه بسیاری از ما نحوه تعامل کودک خردسال با دیگران با استفاده از صدای آنها را امری بدیهی میدانیم. یادگیری نحوه برقراری ارتباط واضح با استفاده از کلمات و زبان به هزاران ساعت تمرین و تکرار نیاز دارد.
بهعنوان والدین، ممکن است برای شما مفید باشد که بدانید کودک شما چگونه مهارتهای منحصر به فرد خود را در یادگیری صحبت کردن ایجاد میکند.
منابع:
https://www.webmd.com/parenting/baby-talk-your-babys-first-words