بایدها و نبایدهای خالکوبی و تتو کردن در دوران بارداری
خالکوبی و تتو کردن یکی از تکنیکهای آرایشی و زیبایی است که بسیاری از خانمها علاقه زیادی به انجام آن دارد. امروزه روشهای مختلف تتو کردن مانند هاشور ابرو، میکروبلندینگ، تتو بن مژه، تتو خط لب و غیره بسیار رواج پیدا کرده است. برخی بانوان به دلایل مختلف در دوران بارداری نیز تمایل به انجام این کار دارند، اما سؤال اینجاست که آیا تتو کردن در دوران بارداری مجاز است؟ تتو کردن چه خطرات احتمالی در دوران حاملگی برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت؟ در این مقاله به این پرسشها پاسخ میدهیم و شما را با خطرات احتمالی انجام تتو در دوران بارداری آشنا خواهیم کرد. همچنین نکاتی را در خصوص رعایت اصول بهداشتی و ایمنی برای بانوانی که به هر روی قصد انجام تتو در دوران بارداری را دارند، ارائه خواهیم نمود.
آیا میتوان در دوران حاملگی تتو کرد؟
باردار شدن بانوان معمولاً آنها را حساستر میکند و برخی بانوان تصور میکنند که با ورود به مرحله بارداری و صاحب فرزند شدن بسیاری از اموری را که قبلاً امکان انجام آنها را داشتند، دیگر نخواهد داشت و از اینرو سعی میکنند که در دوران باردای بسیاری از آنچه که باید انجام میدادند و یا جزو خواستهها و امیال آنها بوده است را در دستور کار و برنامه زندگیشان قرار میدهند. برخی افراد تصور میکنند که با بچهدار شدن دیگر فرصت انجام بسیاری از کارها را نخواهند داشت بنایراین در دوران باردای شروع میکنند به تجربه خیلی از کارهایی که قبلاً تجربه نکردند و در لیست امیال و خواستههای آنها مسکوت باقی مانده. یکی از این امور تتو کردن است. دلایلی مختلفی وجود دارد که بانوان در طول دوران بارداری قصد انجام تتو کردن را دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. اما مسئله این است که آیا تتو کردن برای سلامت مادر و جنین در دوران بارداری بیخطر است؟ و نظر پزشکان متخصص در این مورد چگونه است؟
به چه دلیل بانوان در دوران بارداری تتو میکنند؟
همانطور که گفته شد برخی بانوان تصور میکنند تولد نوزاد آنها از پرداخت به خواستههای خود بازمیدارد و بعد از تولد فرزندشان باید تمام وقت و انرژی خود را صرف نوزادشان کنند. از این رو در بسیاری از موارد سعی میکنند تا جایی که امکان دارد در دوران بارداری بسیاری از خواستههای خود را جامعه عمل بپوشانند. چنین تفکری ناشی از یک فرهنگ غلط است که همواره به بانوان تلقین میکنند که مادر وظیفهای جز ترتبیت فرزند و رسیدگی به امور او ندارد در حالی که اولین وظیفه هر فردی توجه به خود و تلاش برای داشتن یک زندگی شاد و موفق برای خود و در درجه بعدی برای اطرافیانش است. این حس در بانوان به ویژه بانوان ایرانی نوعی خودخواهی تلقی میشود در حالی که تصور کاملاً اشتباهی است بنابراین هر بانوی بارداری بعد از تولد فرزند میتواند با برنامهریزی علاوه بر نگهداری و پرورش کودکش برای روحیات و تمایلات درونی خود نیز برنامهریزی کند.
یکی دیگر از علل تتو کردن بانوان در دوران بارداری که بسیار هم شایع است، ایجاد یک نشان و یادگاری از دوران حاملگی است. برخی از بانوان تاریخ بارداری یا تاریخ تولد نوزاد را روی بدن خود تتو میکنند. برخی اسم نوزادشان را روی بدن خود تتو میکنند و به هر روشی سعی میکنند تا این حلاوت دوران را به نحوی برای خود جاودانه کنند.
برخی با الهام از باورها برای جلوگیری از چشم زخم و حفظ سلامت کودک نشانها و علائمی را روی بدن خود تتو میکنند.
گاهی نیز بانوان تصور میکنند که بارداری باعث میشود چهره آنها جذابیتش را از دست بدهد بنابراین سعی میکنند با میکروبلندینگ ابرو، تتو خط لب و یا خط چشم چهره خود را جذابتر کنند. متاسفانه فرهنگهای غلط مانند مراسمات عجیب و غریب و پرهزینه قبل از تولد نوزاد و عکاسیها و فیلمبرداریهای پرهزینه معمولاً بانوان را به این سمت و سو سوق میدهد.
در کنار تمام این علل برخی بانوان نیز به شدت عاشق تتو کردن هستند و به سختی میتوانند ۹ ماه را صبر کنند و در طول مدت بارداری وسوسه میشوند تا با تتوکار خود تماس بگیرند و تتوی جدیدی روی بدنشان حک کنند.
اما علت تتو کردن در دوران بارداری هر چه که باشد باید در نظر گرفت که آیا تتو کردن برای سلامت مادر و جنین مضر هست یا خیر.
عوارض احتمالی تتو کردن در دوران باردای
اگر باردار هستید و به هر دلیلی قصد انجام تتو کردن را دارید این مقاله را با دقت بخوانید. تتو کردن به خودی خود و در یک مرکز معتبر زیر نظر یک تتوکار حرفهای در شرایط معمولی (دوران غیر از بارداری) ریسک چندانی ندارد اما دوران بارداری دوره حساس و مهمی است و شما علاوه بر توجه به سلامت و بهداشت خود باید مراقب سلامت و بهداشت جنین خود نیز باشید. جنین از طریق خون بند ناف هر آنچه به بدن شما وارد میشود را جذب و دریافت خواهد کرد. از این رو باید مراقب باشید تا مواد شیمیایی مضر به بدن شما راه پیدا نکند. همانطور که میدانید در فرایند خالکوبی رنگ و جوهر مخصوص با سوزن ویژهای زیر پوست تزریق میشود. پس تتو کردن از دو منظر برای بانوی باردار و جنین او میتواند خطرناک باشد.
اولین و مهمترین نکته این است ورود سوزن به بدن ممکن است باعث ورود ویروس و میکروب به بدن بانوی باردار شود. سوزن لایه محافظ پوست را سوراخ میکند و منفذی برای ورود انواع باکتری خواهد بود و همچنین تماس سوزن موجب ایجاد زخم روی بدن خواهد شد. متاسفانه بسیاری از تتوکاران اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند و برخی از افراد سودجو برای کاهش هزینه و سود بیشتر ممکن است از یک سوزن بارها و بارها استفاده کنند؛ چنین عملی احتمال بروز انواع بیماریها را افزایش خواهد داد. فراموش نکنید جنین شما سیستم ایمنی کامل و کارایی ندارد و بسیار مستعد دریافت ویروس و باکتری است. احتمال ابتلای بانوی باردار به باکتری سفلیس و ویروس HIV و هپاتیت در چنین مواردی زیاد است و علاوه بر این که برای شما خطرناک است، ویروس به راحتی میتواند به جنین شما نیز منتقل شود. گاهی نیز عدم رعایت نکات بهداشتی و عدم استفاده از سوزن استریل باعث ایجاد عفونت در بدن مادر خواهد شد که این عفونت از طریق خون ممکن است به بدن جنین راه پیدا کند.
جدا از خطراتی که ممکن است سوزن غیراستریل برای مادر و جنین داشته باشد ممکن است رنگ و جوهری که هنگام تتو استفاده میشود نیز برای شما و جنینتان خطرناک باشد. این رنگها مواد شیمیایی هستند که ممکن است باعث بروز واکنش آلرژیک و حساسیت در شما یا جنینتان شود. برخی تتوکاران از رنگهای ارزانقیمت و بیکیفیت استفاده میکنند که بروز بیماری و مشکلات برای خانم حامله و جنین را چند برابر میکند.
علاوه بر اینها محیطی که برای تتو به آنجا مراجعه میکنید و سایر وسایل و تجهیزاتی که تتوکار استفاده میکند نیز باید استریل باشد. تتوکار باید وسایل یکبار مصرف را مقابل دیدگان شما از پوشش خود خارج کند. استریل نبودن هر کدام از وسایل، کمترین عارضهای که به دنبال خواهد داشت احتمال بروز عفونت است که حتی اگر به بدن جنین نیز منتقل نشود شما مجبور هستید برای درمان آنتیبیوتیک مصرف کنید. همانطور که میدانید مصرف هر دارویی در دروان حاملگی میتواند بر جنین نیز تأثیر منفی داشته باشد.
اگر احتمال بروز عفونت و بیماری را هم کنار بگذاریم، تحمل درد ناشی از تتو کردن معمولاً برای بانوان باردار خارج از توان آنهاست و فشار زیادی بر بانوی باردار وارد خواهد کرد.
فراموش نکنید که در دروان بارداری به ویژه بعد از سه ماه اول پوست شما کش میآید و متورم میشود بنابراین ممکن است طرح ایجاد شده بعد از زایمان و کاهش وزن شما شکل مطلوبی نداشته باشد و دفرم شود.
آیا تتو کردن در دوران بارداری مجاز است؟
با توجه به جمیع مشکلات و احتمال بروز بیماری برای مادر و به خطر افتادن سلامت جنین، تتو کردن در دوران بارداری هرگز توصیه نمیشود. بهتر است اگر قصد انجام تتو کردن را دارید چند ماه قبل از اقدام به بارداری وارد عمل شوید یا تتو کردن را به چندین ماه بعد از تولد نوزاد موکول کنید. توجه داشته باشید که تتو کردن در دوران شیردهی هم توصیه نمیشود و بسیاری از خطراتی که در بالا گفته شد در دوران شیردهی برای نوزاد ممکن است اتفاق بیفتد. پزشکان اصولاً انجام هر کار پرریسکی را در دوران بارداری منع میکنند اما اگر باز هم به انجام تتو کردن در دوران بارداری را اصرار دارید نکات زیر را مد نظر داشته باشید.
نکاتی برای بالا بردن ضریب ایمنی در دوران بارداری
اگر به هر دلیلی همچنان مصر هستید تا قسمتی از بدن خود را تتو کنید رعایت نکات زیر ضریب ایمنی شما و جنینتان را بالا خواهد برد و احتمال ابتلا به انواع ویروس و باکتری را کاهش خواهد داد.
- قبل از انجام هر اقدامی لازم است تا پزشک متخصص خود را از تصمیم خود مطلع کنید و مجوز انجام این کار را از پزشکتان دریافت کنید.
- به مرکز معتبر مراجعه کنید. متاسفانه در ایران متولی برای ارزیابی و نظارت بر فعالیت کار تتوکاران وجود ندارد بنابراین خودتان باید نقش ناظر را ایفا نمایید.
- مطمئن شوید که تتوکار حرفهای است و تازهکار نیست. لازم است تا تتوکار برای این کار دوره آموزشی و تخصصی گذرانده باشد.
- قبل از انجام تتو حداقلی یکی، دو بار از یکی از بستگان خود درخواست کنید که به مرکز مورد نظر مراجعه کند و آنجا را از حیث رعایت بهداشت و نظافت ارزیابی نماید.
- در مورد فعالیت مرکز مورد نظر از افراد دیگر پرسوجو کنید.
- نقاطی از بدن که حساس هستند، مانند شکم، گردن و صورت را تتو نکنید.
- سعی کنید تا روی کمر خود تتو نکنید تا در صورت نیاز به بیحسی اپیدورال مشکلی نداشته باشید (هر چند که هنوز پژوهش علمی در مورد بروز مشکل در این زمینه گزارش نشده است اما رعایت دفع خطر احتمالی عقلاً واجب است).
- نقاطی از بدن که درد بیشتری دارد را انتخاب نکنید چون در دوران بارداری آستانه تحمل درد شما کاهش مییابد.
- از تتوکار درخواست کنید که از دستکش و ماسک استفاده کند.
- توجه داشته باشید که تتوکار تجهیزات خود را در دستگاه اتوکلاو (دستگاه مخصوص استریل کردن) استریل کرده باشد و اگر دستگاه اتوکلاو را در سالن مشاهده نکردید از انجام تتو در چنین محلی خودداری کنید.
- توجه داشته باشید که تتوکار سوزن استریل و یکبار مصرف را مقابل دیدگان شما از کاور مخصوص خارج کند و سایر وسایل مورد استفاده نیز استریل باشد.
- لباس تتوکار و محیط باید عاری از هر گونه آلودگی، لکه و کثیفی باشد.
- مطمئن باشید که در صورت بروز هر گونه مشکل دسترسی سریع به تتوکار دارید.
- اگر به هر دلیلی بعد از انجام تتو در ناحیه مربوطه تورم یا قرمزی مشاهده کردید سریعاً با پزشک متخصص مشورت کنید.
- اگر بعد از انجام تتو دچار تب و لرز شدید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید چرا که تب و لرز اولین نشانه ابتلا به عفونت است.
- اگر بعد از انجام تتو نسبت به محیط یا وسایلی که تتوکار برای شما استفاده کرده است دچار تردید شدید، حتماً از حیث مبتلا شدن به بیماریهای عفونی و ویروسی یک آزمایش خون بدهید.
- انجام تتو را به بعد از هفتم دوازدهم بارداری موکول کنید. چون در هفتههای اول احتمال جذب رنگ شیمیایی و انتقال آن به بدن جنین زیاد است. همچنین در ماههای آخر میزان تحمل درد در بدن شما بسیار پایین میآید پس بهتر است اگر قصد انجام تتو را دارید در سهماهه دوم بارداری این کار را انجام دهید.
پیشنهاد تیم پینو بیبی به شما
قطعاً شما و همه اطرافیانتان ۹ ماه بیصبرانه در انتظار تولد نوزاد به سر میبرید و یک بیاحتیاطی کوچک ممکن است این اشتیاق را به یک غم بزرگ بدل کند و یا موجب شود تا از شیرینی این دوران کمتر بهره ببرید. اگر میزان ریسک تتو کردن را در نظر بگیرید منطقی است که انجام آن را در دوران بارداری کنسل نمایید و آن را به زمان دیگری موکول کنید. برخی افراد ممکن است اشتیاق زیادی برای انجام این کار داشته باشند اگر تمایل شدید شما غیرقابل کنترل است توصیه میکنیم به جای تتو کردن از موارد جایگزین استفاده کنید. نقاشی با حنا روی پوست میتواند جایگزین مناسبی برای تتو کردن باشد. بهتر است روی پشت بازو مقداری رنگ حنا را امتحان کنید اگر پوست شما قرمز و متورم نشد یعنی به این رنگ گیاهی حساسیت ندارید و میتوانید با استفاده از حنا نقش دلخواهتان را روی بدنتان حک کنید. درست است که حنا ماندگاری و شدت رنگ تتو را ندارد اما عوارض تتو کردن را نیز ندارد. فراموش نکنید حنای طبیعی رنگ سیاه ندارد و رنگ آن قرمز و متمایل به نارنجی است. در واقع حنای سیاه نیز نوعی رنگ و مواد شیمایی است که استفاده از آن ممکن است خطرناک باشد. اگر استفاده از حنا نیز برای شما جذاب نیست میتوانید از برچسبهای تتو استفاده کنید. برخی از این تتوهای آماده بر پایه آب هستند و برخی از برندهای معروف، تتوهای گیاهی نیز تولید میکنند که فاقد مواد شیمیایی مضر هستند. این نوع تتو هم دوام زیادی ندارد اما ریسک کمی دارد.