با نزدیک شدن به موعد زایمان، احتمالاً سناریوهای مختلفی از نحوه شروع زایمان را تصور میکنید. شاید تصوری بسیار دراماتیک و اغراق آمیز از هنگامی که کیسه آب شما پاره میشود داشته باشید. شاید هم یک کمردرد عجیب یا نفس های سریعی که هنگام زایمان میکشید را تصور کرده باشید. اما یکی از سناریوهایی که ممکن است در نظر نگرفته باشید این است که در صورت نیاز به القای زمان چه اتفاقی می افتد.
القای زایمان یک روش برای کمک کردن به شما جهت داشتن زایمانی ایمنتر در شرایط خاص است. بیایید بخوانیم که این روش دقیقاً چیست و چگونه انجام میشود؟ چه کسانی ممکن است به اینداکشن یا همان القاء زایمان نیاز داشته باشند؟ آیا این روش ارزشش را دارد یا نه؟ در این مطلب از سایت پینوبیبی هر آنچه باید در مورد اینداکشن بدانید را به شما میگوییم.
القای زایمان چیست؟
القاء زایمان در واقع به مجموعه روشهایی گفته میشود در آن پزشک یا ماما از راههایی برای کمک به شما جهت شروع زایمان استفاده میکنند. در بیشتر موارد، بهتر است اجازه دهید زایمان طبیعی خود به خود اتفاق بیفتد؛ اما استثناهایی هم وجود دارد و گاهی اوقات ممکن است نیاز به القاء زایمان وجود داشته باشد. مثلاً پزشک شما ممکن است به دلایل پزشکی، یا اگر ۲ هفته یا بیشتر از موعد زایمان گذشته باشد، تصمیم به استفاده از این روش بگیرد. بهتر است با پزشک خود در مورد اینکه آیا القاء زایمان برای شما مناسب است یا خیر مشورت کنید. (در ادامه مطلب در مورد شرایط لزوم استفاده از اینداکشن به طور دقیق توضیح میدهیم.)
در اینداکشن یا همان القاء زایمان، قبل از شروع زایمان انقباضاتی در رحم ایجاد میشوند که به زایمان کمک میکنند. طبق گفته انجمن متخصصین زنان و زایمان کانادا، از هر پنج مورد زایمان در بیش از یک زایمان از روش القا استفاده میشود. بنابراین، این روش در واقع یک راه بسیار رایج برای زایمان است.
دلایل القای زایمان چیست؟
دلیل اصلی برای استفاده از این روش، محافظت از سلامت شما و جنین است. پزشک شما ممکن است در یکی از شرایط زیر تصمیم به استفاده از این راه بگیرد:
- اگر دو یا چند هفته از موعد مقرر برای زایمان گذشته باشد. در صورتی که به هفته ۴۱ بارداری برسید، جفت ممکن است دیگر به خوبی کار نکند. این موضوع بدان معناست که جنین ممکن است اکسیژن یا مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نکند. در این شرایط، اگر زایمان طبیعی دیر شود، باید القای زایمان انجام شود.
- اگر کیسه آمنیوتیک (کیسه آب) شما پاره شود اما انقباضی نداشته باشید. به این حالت پارگی زودرس غشاها (PROM) میگویند.
- در صورتی که شما یک بیماری مانند دیابت بارداری، فشار خون بالا یا پره اکلامپسی دارید.
- اگر رشد جنین متوقف شود.
- اگر شما به الیگوهیدرآمنیوس دچار باشید (شرایطی که در آن مایع آمنیوتیک برای جنین کافی نیست.)
- اگر جفت از دیواره رحم شما جدا شود.
- اگر شما عفونت رحمی داشته باشید.
- اگر حال زایمان باشید، اما موفق نشوید. در این صورت برای زایمان به کمک بیشتری نیاز دارید و ممکن است از القاء زایمان طبیعی استفاده شود.
چه کسانی ممکن است به القای زایمان نیاز داشته باشند؟
این روش میتواند به کاهش خطر عوارض ناشی از برخی شرایط پزشکی کمک کند. برای مثال، اگر سابقه مردهزایی یا سایر عوارض را در حین زایمان دارید، ممکن است پزشک شما اینداکشن را توصیه کند.
القاء زایمان در چه زمانی انجام میشود؟
زمان القاء زایمان بسته به شرایط بارداری شما میتواند متفاوت باشد. پزشک شما خطرات و مزایای القاء زایمان را ارزیابی میکند و سپس در صورتی که این موضوع به نفع شما و جنین باشد، آن را توصیه مینماید. در حالت ایده آل، پزشک تا هفته ۳۹ بارداری برای القاء زایمان صبر میکند. با این حال، اگر سلامت جنین در خطر باشد، القاء زایمان ممکن است قبل از هفته ۳۹ بارداری نیز انجام شود.
در طول القای زایمان چه انتظاری باید داشته باشم؟
گاهی اوقات القاء زایمان دو یا سه روز طول میکشد، اما معمولاً این کار زمان کمتری میبرد. اگر خیلی زود القا شده باشید یا اولین زایمانتان را در پیش داشته باشید، این روش زمان بیشتری طول میکشد. نکتهای که میتوانیم به شما توصیه کنیم این است که قبل از اینکه به بیمارستان بروید، زیاد غذا نخورید. به یاد داشته باشید که داروهای القاء زایمان میتوانند انقباضاتی بسیار قوی به شما بدهند. در نتیجه، ممکن است معده شما را ناراحت کنند. به همین دلیل است که توصیه میکنیم قبل از ورود به بیمارستان برای القاء زایمان زیاد غذا نخورید تا اذیت نشوید.
رویکرد پزشک در القای زایمان به این موضوع بستگی دارد که شرایط رحم شما در آن مرحله چگونه است. اگر دهانه رحم شما به اندازه کافی نرم و باز نشده باشد، اولین قدم پزشک باز کردن دهانه رحم است. اما اگر دهانه رحم شما به اندازه کافی برای زایمان باز شده باشد، پزشک رویکرد دیگری را برای القاء زایمان در پیش میگیرد.
خبر خوب این است که در بیشتر موارد، القای زایمان به خوبی انجام میشود و میتوانید نوزاد خود را از طریق واژینال به دنیا بیاورید.
امیدواریم که این روش برای شما نیز کاملاً کارساز و راحت باشد. از همین حالا میتوانید سری به فروشگاه سایت ما نیز بزنید و محصولات مورد نیاز را برای فرزند دلبندتان که در راه است، سفارش دهید.
انواع القای زایمان: اینداکشن به چه شکلهایی انجام میشود؟
روشهای مختلفی برای تحریک انقباضات رحم و باز کردن دهانه رحم وجود دارد. پزشک با توجه به شرایط شما ممکن است هر کدام از روشهای زیر را به شما پیشنهاد دهد.
در این قسمت ما انواع روشهای القاء را برای شما توضیح میدهیم. هدف این است که شما درک بهتری از آنچه شاید پیش رویتان باشد، داشته باشید. به این صورت میتوانید خودتان را برای این فرایند آماده کنید.
۱. غشاء و فرآیندهای غشایی
این روش، راهی سریع است که در آن پزشک یا ماما یک انگشت دستکش دار را وارد دهانه رحم شما میکند. سپس او از یک حرکت دایره ای فراگیر برای جدا کردن غشاهایی که کیسه آمنیوتیک را به هم متصل میکند، استفاده میکند. این کار باعث ترشح هورمونهایی به نام پروستاگلاندین میشود که منجر به انقباض میشود و به آمادهسازی دهانه رحم برای زایمان کمک میکند.
سپس پزشک یا مامای شما دو انگشت دستکش دار را در دهانه رحم میگذارد تا کمی بیشتر باز شود. ممکن است این کار کمی ناراحتکننده یا دردناک باشد. اما نگران نباشید زیرا درد آن کوتاه مدت است و در عوض زایمان شما را راحتتر و ایمنتر میکند.
۲. کاتتر فولی
کاتتر فولی یک بالون کوچک است که توسط پزشک وارد دهانه رحم میشود. قطر این بالون حدود دو یا سه سانتی متر باد میکند. این بالن به طور مکانیکی دهانه رحم را کش میدهد، اما تأثیر بسیار کمی در ایجاد انقباض دارد.
اگر در گذشته واکنش منفی نسبت به انقباضات ناشی از هورمون نشان دادهاید، پزشک ممکن است روش کاتتر فولی را به شما توصیه کند. این روش معمولاً در بیمارستان یا به صورت سرپایی در کلینیک انجام میشود. برای اطمینان از عدم وجود خونریزی واژینال و طبیعی بودن ضربان قلب نوزاد به مدت یک ساعت یا بیشتر بعد از انجام این روش، تحت نظر خواهید بود.
وقتی بالون وارد دهانه رحم میشود، شما نمیتوانید آن را در درون خود احساس کنید. اما قرار دادن آن میتواند ناراحت کننده باشد و باعث ایجاد گرفتگیهای عضلانی مثل گرفتگیهایی که در قاعدگی تجربه میکنیم باشد. وقتی بالن بیفتد، به این معناست که کار خود را در باز کردن دهانه رحم به خوبی انجام داده است.
۳. پروستاگلاندینها
پروستاگلاندینها هورمونهایی هستند که به طور طبیعی نیز در بدن تولید میشوند. یکی از روشهای القای زایمان این است که از یک فرم مصنوعی از این هورمون برای باز کردن دهانه رحم استفاده میکنند. این کار کمک میکند که دهانه رحم نرمتر و بازتر شود و در نتیجه شما برای زایمان آماده شوید.
۴. استفاده از قرص میزوپروستول
یک روش دیگر برای القای زایمان، استفاده از قرصی به نام میزوپروستول است که با آب بلعیده میشود یا زیر زبان قرار میگیرد. بدن برخی افراد بهتر از دیگران این قرص را متابولیزه میکند؛ بنابراین ممکن است میزوپروستول برای برخی از زنان بهتر عمل کند. اگر کیسه آب شما قبلاً پاره شده باشد، ممکن است پزشک شما نگران باشد که باکتری از طریق معاینات واژینال به رحم ورود پیدا کند. در این شرایط، ممکن است از این قرص استفاده شود.
نکته مهم اینجاست که قرص میزوپروستول بالاترین خطر ایجاد انقباضات بیش از حد را دارد. بنابراین بعد از مصرف این قرص، شما در بیمارستان میمانید تا بتوان نوزاد را با یک مانیتور خارجی تحت نظر داشت.
۵. اکسیتوسین (پیتوسین)
. اکسیتوسین به طور طبیعی توسط بدن شما تولید میشود تا به انقباض رحم کمک کند. (اکسیتوسین ممکن است با نام پیتوسین نیز شناخته شود.)
وقتی به شما اکسیتوسین میدهند، به طور مداوم با یک مانیتور خارجی تحت نظارت قرار میگیرید؛ زیرا برخی از افراد میتوانند نسبت به اکسیتوسین حساسیت نشان دهند. هم اکسیتوسین و هم پروستاگلاندینها میتوانند ضربان قلب کودک شما را کاهش دهند؛ به همین دلیل است که وقتی این داروها مصرف میشوند، باید تحت نظارت باشید تا خیال خودتان و پزشکتان راحت باشد.
۶. آمنیوتومی
آمنیوتومی روشی است که در آن پزشک شما از ابزاری شبیه قلابِ قلاب بافی برای پاره کردن کیسه آمنیوتیک استفاده میکند. با این کار، پزشک شما اجازه میدهد مایع آمنیوتیک به بیرون نشت کند. این موضوع ممکن است ناراحت کننده باشد اما خیالتان راحت باشد که دردناک نیست. البته این کار معمولاً زمانی انجام میشود که وضعیت دهانه رحم مساعد شده باشد.
وقتی کیسه آب شما پاره شد، دیگر راه برگشتی وجود ندارد. شما باید زایمان را به سرعت انجام دهید زیرا در غیر این صورت خطر عفونت وجود دارد.
البته باید بدانید با این روش، خطر افتادگی بند ناف نیز افزایش مییابد (امکان افتادن بند ناف به داخل واژن). بنابراین این روش باید در بیمارستان یا در محیط بالینی انجام شود تا برای اطمینان از سالم بودن نوزادتان تحت نظر باشید.
آیا القاء زایمان خطراتی دارد؟
هر روش القایی خطرات بالقوه خاصی را به همراه دارد؛ بنابراین شما و پزشکتان باید بررسی کنید و بسنجید که خطرات و فواید کدام یک بر دیگری غالب است: “القای زایمان یا ادامه بارداری؟”
پارگی رحم و خونریزی شدید پس از زایمان از جمله خطرات غیر معمول اما شدید در روش القای زایمان است. البته همانطور که گفتیم، این خطرات بسیار غیرمعمول هستند.
آیا راههای طبیعی برای القای زایمان وجود دارد؟
دستهای از درمانهای خانگی برای کمک به شروع زایمان وجود دارند. اما این موارد از نظر علمی هنوز کاملاً تأیید نشدهاند. در صورتی که مایل به امتحان کردن آنها هستید، حتماً ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
۱. داشتن رابطه جنسی نزدیک به موعد زایمان
تنها موردی که از نظر علمی تأیید شده است (البته نتایج هنوز واقعاً قطعی نیست) داشتن رابطه جنسی نزدیک به موعد زایمان است زیرا مایع منی حاوی پروستاگلاندینهای طبیعی است که به باز شدن دهانه رحم کمک می کند. البته توصیه میکنیم که حتما قبل از انجام این کار با پزشکتان مشورت کنید.
۲. کوهوش آبی
برخی از ماماهای سنتی، ممکن است از یک دمنوش گیاهی به نام کوهوش آبی برای القای زایمان استفاده کنند. اما اگر قصد دارید چنین کاری انجام دهید، قبل از آن با پزشک خود صحبت کنید. چای کوهوش آبی فقط باید زیر نظر پزشک استفاده شود.
۳. طب سوزنی
برخی از مطالعات نشان دادهاند که طب سوزنی روشی کمخطر و بدون درد برای کمک به باز کردن دهانه رحم است.
۴. تحریک نوک پستان
تحریک نوک پستان، چه به صورت دستی یا با پمپ سینه، یکی دیگر از روشهای سنتی برای باز کردن دهانه رحم است. تحریک نوک پستان باعث ترشح اکسیتوسین میشود. اکسیتوسین هورمونی است که باعث انقباضات میشود و گاهی اوقات میتواند باعث شروع زایمان شود. اگر کیسه آب کسی پاره شده باشد اما هنوز انقباض نداشته باشد، ممکن است پزشک این روش را به او توصیه کند.
نکته پایانی: آیا القای زایمان ارزشش را دارد؟
تحقیقات نشان میدهد که القاء زایمان در زمان ضرورت، خطرات متعددی را دفع میکند. از جمله خطر مردهزایی، زایمان یک نوزاد بزرگ (ماکروزومی) و افزایش فشار خون با پیشرفت بارداری. نکته مهم اینجاست که خانم باردار و پزشک باید در مورد این موضوع مشورت کنند و هر دو در تصمیم گیری برای القاء زایمان سهیم باشند. خوشبختانه، در اکثر مواقع القای زایمان با موفقیت انجام میشود! اگر این مطلب برای شما مفید بود، توصیه میکنیم سری به مطالب دیگر سایت پینوبیبی نیز بزنید. در این سایت ما تمام موضوعاتی که خانمهای باردار و مادران جوان باید بدانند را تحت پوشش قرار دادهایم.