یکی از نیازهایی که پس از ۶ ماهگی برای کودکان ایجاد میشود، خوردن غذای کودک یا کمکی است. به همین دلیل نگهداری غذای کودک جزء سوالات متداولی محسوب میشود که برای مادران به وجود می آید.
البته توجه داشته باشید که نوع غذای کودک و مقدار آن باید بر اساس نظر پزشک تعیین گردد. لذا در ادامه دستور پزشک شما میتوانید از مدت نگهداری غذای کودک در یخچال اطلاع پیدا کنید. از آنجایی که برنامه غذایی نوزادان و یا کودکان بسیار حساس است، باید توجه داشته باشید که نحوه نگهداری و مدت زمان ماندگاری غذای کودک چقدر است. متأسفانه بعضی از مادران به سبب ناآگاهی و بی اطلاعی از این جریان غذای فاسد شده یا مضر را پس از گذشت چند ساعت دوباره به کودک خود میدهند؛ همین مورد میتواند موجب ایجاد انواع بیماری و زیان شود. به همین منظور قصد داریم در ادامه این مطلب به نقد و بررسی مدت نگهداری غذای کودک در یخچال بپردازیم. توجه داشته باشید که این موضوع هرچقدر هم که ساده باشد، وابسته به سلامت جسمانی کودک شماست؛ بنابراین موضوع مدت نگهداری غذای کودک را جدی بگیرید.
نگهداری غذای کودک در یخچال
همانطور که در ابتدا ذکر کردیم تنها اینکه بدانید چه نوع غذایی و در چه میزانی را برای کودک خود آماده کنید، اهمیتی ندارد. بلکه باید از مدت زمان نگهداری غذای کودک و ماندگاری آن نیز اطلاع پیدا کنید.
اولین قدم تهیه غذای کمکی برای کودک است. برای این منظور باید بدانید که غذای خانگی بهتر است یا آماده. اگر بخواهیم کمی در این رابطه توضیح دهیم، باید بگوییم که غذای خانگی به نسبت غذای آماده کودک مانند سرلاک پس از ۶ یا ۷ ماهگی بهتر است؛ اولین دلیل قیمت بالای غذاهای آماده است که در طی یک الی دو هفته بسیار هزینهبر خواهد بود. همچنین که ترکیبات موجود در غذای آماده ممکن است شیمیایی باشند و با سیستم کودک سازگار نباشند. از سوی دیگر نمیتوان مطمئن بود که غذای آماده بر اساس استانداردهای سلامتی و بهداشتی شده است یا خیر. همچنین برای ماندگاری بالای غذا از مواد شیمیایی بیشتری در ترکیبات استفاه میشود که ممکن است زیان آور باشند.
نکته حائز اهمیت دیگر در رابطه با طعم و مزه غذاهای آماده است که کودک را اصطلاحا بد عادت میکند. چرا که بافت غذاهای آماده نرم است و همین مورد سبب میشود که کودک مهارت خوردن را نیاموزد و به همین صورت از خوردن غذاهای خانگی خودداری کند. همین مورد میتواند در آینده مشکل ساز شود و عادتهای تغذیه کودک شما را در مسیر نامطلوبی رقم بزند. با این اوصاف اگر زمان تهیه غذاهای خانگی را دارید و میخواهید غذاهای سالم و خوشمزهای را برای کودکتان آماده کنید، پیشنهاد میشود که از غذاهای آماده استفاده نکنید.
قابل توجه است که برای تهیه غذای کودک باید نکات بهداشتی را رعایت کنید. سیستم بدنی کودکان ضعیف است و میکروبها میتوانند سریعا سبب ایجاد اختلال و بیماری شوند. لذا از تمیز بودن دست خود و لوازم آشپزی، پیش از شروع اطمینان حاصل کنید.
نکاتی که باید در مورد مدت زمان نگهداری کودک بدانید
طبق نظر متخصصان ماندگاری غذای کودک در یخچال کمتر از مدت زمانی است که برای بزرگسالان تعریف میشود. برای همین غذاهای پخته شده تا حداکثر ۲ ساعت میتوانند در دمای اتاق نگهداری شوند. همانطور که مطلع هستید، انجماد مواد غذایی سبب تغییر ترکیبات و انجام یک سری از واکنشهای شیمیایی میشود که میتوانند طعم و کیفیت سلامتی غذا را تغییر دهد. برای همین هم پیشنهاد میکنیم غذاهای پخته شده بر روی حرارت را بیش از ۲ ساعت در دمای محیط نگهداری نکنید. البته اگر بتوانید غذای مورد نظر را در میزان کمتری آماده کنید که اصلا نیازی به نگهداری در یخچال یا دمای محیط نباشد، بهتر است.
باکتری ها حدود ۲ ساعت زمان لازم دارند تا دمای معمولی اتاق رشد پیدا کنند. لذا هرگز نگذارید غذای کودک بیش از ۲ ساعت در دمای معمولی باقی بماند. بنابراین پیش از ۲ ساعت نیازی نیست که غذای کودک را مجددا گرم کنید. اما با این حال توجه کنید که قضیه میوه و سبزیجات با گوشت و مرغ متفاوت است. میوهها میتوانند برای مدت بیشتری در دمای معمولی نگهداری شوند، اما در خصوص مواد گوشتی باید سریعا آنها را به محیط سرد یخچال منتقل کنید تا از رشد و تولید باکتریها جلوگیری به عمل آورید.
توجه داشته باشید که دمای یخچال حتما باید کمتر از ۴۰ درجه فارنهایت باشد؛ چرا که باکتریها در دمای بالاتر از مقدار مذکور قادر به رشد هستند.
در صورتی که غذای آماده شده بیش از یک وعده بود، غذا را در داخل ظروف تمیز و درب دار نگهداری کنید. خوب است که در هر ظرف غذای مصرفی یک وعده را قرار دهید. صبر کنید تا غذا حدود ۱ الی ۲ ساعت سرد شود و دمای خود را از دست بدهد، سپس میتوانید ظروف غذا را به یخچال یا فریزر منتقل کنید.
مدت زمان نگهداری غذای خانگی کودک در یخچال حدود ۴۸ ساعت است. البته زمان نگهداری پوره میوه و سبزیجات بیشتر است و میتوان حدود ۲ الی ۳ روز در یخچال از این مواد نگهداری کرد. نگهداری تمام مواد هم برای مدت ۳ ماه در فریزر مجاز است.
شایان ذکر است که وجود گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ در ترکیبات غذای پخته شده باعث میشود که نگهداری غذای کودک شامل حساسیت بیشتری شود. این نوع غذاه را باید بلافاصله به یخچال منتقل کنید و بیش از ۲۴ ساعت در یخچال از آنها نگهداری نکنید. در حالت کلی اگر غذای طبخ شده شامل مواد مذکور بود و ماندگاری غذا به بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت رسید، باید غذا را دور بریزید؛ این ترکیبات میتوانند در صورت ماندگاری طولانی مدت حتی برای بزرگسالان نیز مضر باشند.
خوب است اشاره کنیم که مدت زمان نگهداری غذای آماده بیشتر است. اما با این حال اگر ظروف نگهداری غذا آسیب دیده بود، به عنوان مثال دچار شکستگی درب یا زنگ زدگی شده بود، باید از مصرف آن امتناع کنید. البته پیش از مصرف غذای آماده کودک حتما به تاریخ مصرف غذا و دستور تهیه و نگهداری آن توجه کنید.
فریز کردن غذای کودک میتواند موجب ایجاد تغییراتی در بافت و ترکیبات مواد غذایی شود؛ برای همین بهتر است به صورت کلی از فریز کردن غذای کودک بپرهیزید. اما با این حال پیشنهاد میشود که در صورت انجماد غذای کودک حتما در مدت زمان کمتر از یک ماه از آن غذا استفاده کنید.
لازم به ذکر است که بزاق دهان کودک به هیچ وجه استریل نیست و میتواند منبع میکروب و باکتری باشد، برای همین هم نباید قاشق مصرف شده را صرفا به واسطه اینکه دهنی خود کودک است داخل ظرف غذا ببرید. میتوانید حجم کمتری از غذا را در یک کاسه کوچک بریزید تا بدین طریق مجبور نشوید قاشق دهنی کودک را به حجم زیادی از غذا بزنید و در ادامه میکروبهایی که ممکن است وجود داشته باشند، به غذا منتقل شوند.
تنها مورد کلی که نیاز است به آن اشاره کنیم، این است که غذای آماده کودک باید پس از باز شدن، حداکثر در بازه زمانی ۲۴ ساعته به مصرف برسد. چرا که محتویات غذاهای آماده دارای مواد نگهدارنده هستند و این مواد تا حداکثر یک شبانه روز میتوانند سلامت ماده خوراکی را حفظ کنند. البته توجه به دستور مصرف محصول همیشه در اولویت است.
مدت زمان نگهداری فرنی، سوپ و سرلاک
سه مورد از غذاهای رایج کودک که در حال حاضر بسیار مورد استفاده خانوادهها قرار میگیرد، فرنی، سرلاک و سوپ نوزاد است. از آنجایی که محتویات و ترکیبات این غذاها متفاوت هستند، برای بسیاری از مادران این سوال ایجاد میشود که مدت زمان نگهداری غذای کودک در انواع متفاوت به چه صورت است.
فرنی: یکی از بهترین، مقویترین و سادهترین غذاهایی که برای نوزادان ششماهه و کودکان پیشنهاد میشود، فرنی است. مدت زمان نگهداری فرنی در یخچال حدود ۴۸ ساعت است. تهیه فرنی با شیر مادر تفاوتی ندارد و تا ۴۸ ساعت میتوان آن را نگه داشت. حریره بادام نیز در همین حد میتواند در یخچال ماندگاری داشته باشد. نگه داشتن فرنی و تمام موارد ذکر شده در یخچال نیز تا ۱ ماه مجاز است.
سرلاک: لازم است بدانید که سرلاک آماده شده باید کمتر از ۱ ساعت به مصرف برسد و در غیر این صورت دیگر کاربردی ندارد و باید دور ریخته شود.
سوپ نوزاد: ترکیبات سوپ در میزان نگهداری و ماندگاری آن تأثیرگذار است. در صورتی که موادی مانند گوشت قرمز و مرغ در سوپ وجود داشته باشند، باید کمتر از ۲۴ ساعت در یخچال بمانند و در مقابل اگر از سبزیجات برای پخت سوپ استفاده شده باشد، میتوان حدود ۴۸ الی ۷۲ ساعت از سوپ در یخچال نگهداری کرد.
در نهایت خوب است اشاره کنیم که اهمیت نگهداری غذا و توجه به تغذیه کودکان گاهی از طبخ خود غذا هم مهمتر است. در حالت کلی حفظ سلامت تغذیهای کودکان تا چند سال اول بسیار مهم و حائز اهمیت است.