اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟ بسیاری اوقات ما نمیتوانیم جلوی کودکان نوپا را بگیریم و نگذاریم که چیزی را در دهانشان بگذارند. اما اگر کودک چیزی تیز یا مغناطیسی را ببلعد، یا اگر چیزی در راه هوایی گلوی او گیر کند، باید فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید. برخی از اقلام، در صورتی که بلعیده شوند، مشکل خاصی ایجاد نمیکنند و از مدفوع کودک عبور میکنند. اما گاهی هم شرایط اورژانسی است و باید سریعاً اقدام کنید.
از کجا بفهمیم که چه زمانی شرایط خطر خاصی ندارد و چه زمانی اورژانسی است؟ اگر شرایط خطرناک باشد دقیقاً چه کاری باید انجام دهیم؟ ما در این مطلب به شما میگوییم که اگر کودکتان چیزی را ببلعد، دقیقاً چه کار کنید تا جان او را نجات دهید. خواندن این مطلب از سایت پینوبیبی برای هر پدر و مادری واجب است!
اگر کودک تیله یا چیز کوچکی را قورت دهد چه کنیم؟
اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟ اگر کودک شما چیزی را بلعیده است که تیز نیست یا خطرناک نیست و در گلوی او گیر نکرده است، احتمالاً مشکلی پیش نمیآید. در این حالت این احتمال وجود دارد که آن جسم از مدفوع کودک عبور کند و مشکل خاصی پیش نیاید.
هشدار:
در این حالت، سعی نکنید او را وادار به استفراغ کردن شیء کنید.
در این شرایط کودک را به دقت زیر نظر داشته باشید و اگر موارد زیر برای او پیش آمد با پزشک تماس بگیرید:
- استفراغ
- جاری شدن آب از دهان
- تنفس غیر طبیعی
- تب
- درد سینه، گلو، دهان، شکم یا گردن
اگر ظرف چند روز آینده جسمی را در مدفوع فرزندتان مشاهده نکردید، با پزشک تماس بگیرید. (برای بررسی مدفوع کودک، مدفوع را در یک صافی بریزید و آب داغ را روی آن بریزید.)
اگر فکر میکنید فرزندتان چیزی تیز (مثل خلال دندان یا سوزن) یا چیزی خطرناک (مثل یک باتری کوچک یا یک آهنربا) را بلعیده است، به اورژانس مراجعه کنید یا فوراً با پزشک تماس بگیرید. (حتی اگر به نظر میرسد که حال کودک خوب باشد.)
یادتان باشد که این دسته اقلام میتوانند مری، معده یا روده کودک را سوراخ کنند. البته اگر کودک یک آهنربای کوچک را بلعیده باشد، ممکن است مشکلی پیش نیاید و آهنربا عبور کند. اما دو یا چند آهنربا میتوانند باعث شوند که قسمتهای مختلف روده به صورت مغناطیسی به هم بچسبند و منجر به پیچ خوردگی، انسداد یا سوراخ شدن شود.
اگر فرزندم در حال خفگی باشد چه کار کنم؟
در اینجا چندین موقعیت احتمالی که ممکن است با آنها روبرو شوید را شرح میدهیم و نکاتی برای نحوه رسیدگی به آنها را نیز میگوییم:
۱)اگر کودک جسمی را بلعیده است و و سرفه میکند اما میتواند نفس بکشد و صحبت کند :
اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟ در صورتی که کودک سرفه میکند اما تنفسش قطع نشده است، بدان معناست که راه هوایی هنوز باز میباشد. در این صورت بهتر است کاری نکنید. کودک را با دقت تماشا کنید تا مطمئن شوید که او به طور کامل بهبود مییابد. احتمالاً کودک پس از یک سرفه جانانه، خوب خواهد شد!
- سعی نکنید با دستتان جسم را از دهان کودک خارج کنید. این کار میتواند باعث شود که شی یک مرحله پایینتر برود.
- با کودک بمانید و آرام باشید تا زمانی که حالش خوب شود.
۲)اگر کودک هوشیار است اما نمیتواند نفس بکشد، حرف بزند یا سروصدا کند (یا رنگ او آبی شده است):
- اگر کودک بالای ۱ سال داشته باشد، این وضعیت نیاز به فشارهای شکمی دارد.
- با اورژانس تماس بگیرید یا به یکی از نزدیکان بگویید فوراً با اورژانس تماس بگیرند.
- اگر در زمینه کمکهای اولیه آموزش دیدهاید، فوراً دست به کار شوید.
- اگر در زمینه کمکهای اولیه آموزش ندیدهاید، صبر کنید تا کمک برسد.
۳)اگر کودک جسمی را بلعیده و اکنون بیهوش است و دیگر نفس نمیکشد:
- در صورتی که کودک بیهوش است و نفس نمیکشد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
- اگر در زمینه CPR (احیای قلبی ریوی) آموزش دیدهاید فوراً مراحل CPR را شروع کنید. در غیر این صورت صبر کنید تا کمک برسد. (در ادامه همین مطلب روش انجام CPR را به شما آموزش میدهیم.)
۴)اگر با فرزندتان تنها هستید:
ابتدا به مدت دو دقیقه مراحل احیای قلبی ریوی را انجام دهید و سپس با اورژانس تماس بگیرید. در ادامه این مطلب نحوه انجام مراحل CPR برای نوزادان را به همراه راهنمای تصویری آوردهایم.
چطور برای نجات کودک از خفگی مراحل CPR را انجام دهیم؟
در پاسخ به سؤال “اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟” باید بگوییم که ضروری است که دانش لازم در زمینه CPR را کسب کنید. CPR مخفف فرایند احیای قلبی ریوی است. این فرایند یک اقدام نجاتدهنده است که وقتی نوزاد در اثر خفگی بیهوش شده باشد و نفس نکشد، میتوانید انجام دهید.
خوشبختانه، انجام CPR برای نوزاد کار سختی نیست. اگر چنین شرایطی برای نوزاد شما پیش آمده است، به دقت طبق این مراحل عمل کنید:
مرحله ۱: بررسی کنید که نوزاد به هوش است و نفس میکشد یا نه. این اقدام را باید برای نوزادانی که به هوش نیستند و نفس نمیکشند انجام داد.
مرحله ۲: نام او را بلند فریاد بزنید تا توجه کودک جلب شود. اگر پاسخ نداد، به پایین پایش ضربه بزنید و در حالی که تنفس کودک را بررسی میکنید، دوباره فریاد بزنید. (ببینید که آیا قفسه سینه او بالا میرود یا خیر. همچنین، به صداهای تنفسی او گوش دهید.)
اگر نوزاد پاسخ نمیدهد و نفس نمیکشد یا نفسنفس میزند، از کسی بخواهید با اورژانس تماس بگیرد. (اگر با کودک تنها هستید، دو دقیقه طبق مراحلی که در زیر میگوییم عمل کنید، سپس خودتان با اورژانس تماس بگیرید.)
سریع اما به آرامی کودک را روی یک سطح صاف و محکم به پشت قرار دهید. کنار او بایستید یا زانو بزنید.
مطمئن شوید که کودک خونریزی شدید ندارد. در صورت وجود خونریزی شدید، سعی کنید با اعمال فشار به ناحیه خونریزی را متوقف کنید. تا زمانی که خونریزی کنترل نشده است، از CPR استفاده نکنید.
مرحله ۳: یک دست خود را روی پیشانی نوزاد و دو انگشتتان را در مرکز قفسه سینه او قرار دهید. قفسه سینه را حدود ۳ تا ۵ سانت به پایین فشار دهید و بگذارید به حالت طبیعی خود بازگردد. فشارها را باید به صورت محکم و سریع وارد کنید. همچنین، باید به صورت صاف و مستقیم فشار وارد نمایید. دقیقاً مشابه عکس زیر:
فشرده سازی را با ریتم دو در ثانیه انجام دهید. با صدای بلند بشمارید: “یک و دو و سه و…”، هر بار عددی را میگویید فشار وارد کنید و با گفتن “و” بالا بیایید.
مرحله ۴: یک دستتان را روی پیشانی کودک و دو انگشتتان را روی چانه او قرار دهید و سر او را به سمت عقب خم کنید. (مشابه تصویر زیر).
با دهان خود بینی و دهان کودک را کاملاً پوشش دهید. یک نفس به صورت نرمال بکشید و حدود یک ثانیه در بینی و دهان کودک بدمید و ببینید که آیا قفسه سینه او بالا میآید یا خیر. اگر قفسه سینه بالا نیامد، سر را به عقب برگردانید و دوباره تنفس مصنوعی بدهید. البته دقت کنید که قبل دادن تنفس مصنوعی دوم، مطمئن شوید که دستانتان در جای مناسب قرار دارند و با دهانتان بینی و دهان کودک را پوشاندهاید.
اگر قفسه سینه کودک بالا نیاید، راه هوایی او مسدود شده است. دهان کودک را باز کنید و به دنبال چیزی که راه را مسدود کرده است باشید و اگر میتوانید آن را بردارید. پس از هر بار فشار دادن، دهان کودک را برای پیدا کردن شی بررسی کنید. این کار را ادامه دهید تا زمانی که با تنفس مصنوعی قفسه سینه کودک بالا بیاید.
ترتیبی که باید طبق آن پیش بروید به این صورت است: بعد از هر ۳۰ بار فشار قفسه سینه، دو بار تنفس مصنوعی بدهید.
این کار را ادامه دهید تا زمانی که:
- کودک علائم حیاتی از خود بروز دهد.
- شما تقریباً به مدت ۲ دقیقه فرایند CPR (5 ست فشرده سازی و تنفس مصنوعی) را انجام دادهاید و حالا فرد دیگری آماده است که فرایند را ادامه دهد. (دقت کنید که هر ست، باید شامل ۳۰ بار فشار و سپس دو تنفس مصنوعی باشد.)
- شما تقریباً ۲ دقیقه CPR (5 ست فشرده سازی و تنفس مصنوعی) انجام دادهاید و با نوزاد تنها هستید. حالا میتوانید با اورژانس تماس بگیرید.
حتی اگر تا زمان رسیدن پزشک حال نوزاد بهتر شود، باز هم پزشک باید او را معاینه کند تا مطمئن شود که مجرای تنفسی او کاملاً پاک است و آسیب داخلی ندیده است.
توجه کنید که این راهنما مربوط به کودکان زیر ۱ سال بود.
دکتر چطور شی بلعیده شده را از بدن نوزاد بیرون میآورد؟
این موضوع بستگی به این دارد که کودک شما چه چیزی را بلعیده است. همچنین، رویکرد پزشک به این موضوع نیز بستگی دارد که آیا شی در گلوی کودک گیر کرده یا این که پایین رفته است. ممکن است برای تعیین دقیق محل جسم، یک عکس اشعه ایکس تجویز شود.
- اگر نظر پزشک بر این باشد که جسم گیر نکرده و خودش در سیستم بدن کودک حرکت میکند، ممکن است از شما بخواهد که در چند روز آینده مراقب کودکتان و حرکات روده او باشید. همچنین ممکن است که پزشک آزمایشهایی مثل سی تی اسکن برای تصویربرداری تجویز کند.
- اگر جسم در مجرای تنفسی کودک شما باشد یا در مری یا معده او گیر کرده باشد، پزشک آن را خارج میکند. همچنین، اگر شی پایین رفته باشد اما تیز یا خطرناک باشد نیز باید حتماً خارج شود. چگونه؟
راههای خارج کردن شی از بدن کودک عبارتاند از:
- آندوسکوپ: در این روش از یک ابزار بلند و نازک برای برداشتن اجسام از مری یا معده استفاده میشود.
- برونکوسکوپ: در صورتی که جسم در راه هوایی گیر کرده باشد، از این ابزار برای بیرون آوردن آن استفاده میشود.
- جراحی: گاهی اوقات جراحی برای برداشتن جسم بلعیده شده ضروری است.
آیا میتوانم کاری کنم که فرزندم اجسام را در دهانش نگذارد؟
خیر. کودکان از راه دهان جهان را لمس میکنند. گذاشتن اجسام در دهان یک راه غریزی و مهم برای نوزادان و کودکان نوپا است که از طریق آن یادگیری کسب میکنند. در عین حال، این موضوع تا ۴ سالگی کودک یک خطر دائمی برای او محسوب میشود. بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که دائماً هوشیار باشید تا از خطر جلوگیری شود.
چه زمانی باید با دکتر تماس بگیرم یا به اورژانس مراجعه کنم؟
گفتیم که گاهی اوقات بلعیدن بعضی از اجسام ممکن است خطر خاصی را برای کودک ایجاد نکند. شاید بپرسید که از کجا بفهمیم که موقعیت اورژانسی است یا نه؟ اگر کودک علائم زیر را نشان میدهد حتماً باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید:
- اگر کودک سرفههای مداوم، آبریزش آب دهان، خسخس سینه، مشکل در بلع یا مشکلات تنفسی دارد.
- اگر کودک بعد از بلعیدن جسم بی حال یا بی هوش شد یا رنگ صورت او رو به آبی رفت.
- اگر فکر میکنید کودک یک شی مانند یک اسباب بازی یا باتری را بلعیده است.
اگر کودکی دچار حالت خفگی شد اما پس از سرفه به طور کامل بهبود یافت، نیازی به تماس گرفتن با اورژانس نیست. اما باید با پزشک تماس بگیرید تا از امن بودن وضعیت مطمئن شوید.
چگونه از خفگی جلوگیری کنیم؟ تکنیک برای جلوگیری از خفگی نوزاد
همه کودکان در معرض خطر خفگی هستند، اما کودکان کمتر از ۳ سال بیشتر از بقیه در معرض این خطر هستند. بچههای خردسال راههای هوایی کوچکتری دارند که به راحتی مسدود میشوند و تجربه زیادی در جویدن ندارند. بنابراین ممکن است همه چیز را به طور کامل ببلعند. برای محافظت از کودکان خردسال این توصیهها را فراموش نکنید.
- هر جسمی که کوچکتر از ۱۰ سانتی متر باشد، یک خطر برای کودک شما محسوب میشود. هنگامی که میخواهید وسیلهای برای کودکتان بخرید این موضوع را در نظر داشته باشید. برای جلوگیری از خفگی نوزاد، امتحان کنید و ببینید آیا جسم مورد نظرتان به راحتی از رول مقوایی دستمال توالت رد میشود یا نه؟ اگر جسم به راحتی از رول مقوایی دستمال توالت رد شود، یعنی ممکن است خطر خفگی داشته باشد.
- هم قد کودکتان شوید و دنیا را از دید او ببینید. هر چیزی که کودکتان دستش به آن میرسد را بررسی کنید. به خصوص حواستان به اجسامی مثل سکه، باتریهای کوچک، دکمه، جواهرات، سنجاقها، گیرههای کاغذ، پیچ و مهره، میخ، مدادرنگیهای کوچک، و. … باشد.
- برای جلوگیری از خفگی کودک، چیزی را با آهن ربا به یخچال وصل نکنید. به جای آهنربا، از چسب استفاده کنید.
- هرگز کودک خود را بدون این که کسی حواسش به او باشد، در جایی که بادکنک لاستیکی وجود دارد رها نکنید. به کودک اجازه ندهید که بادکنک را در دهانش بگذارد. یادتان باشد که بادکنکهای ترکیده یک خطر بالقوه محسوب میشوند و ممکن است باعث خفگی شوند. همچنین، نخ یا روبانی که به بادکنک متصل است نیز یک خطر بالقوه محسوب میشود.
- برای جلوگیری از خفگی نوزاد، کیف و کیسه پوشک را دور از دسترس کودک قرار دهید. به مهمانانتان نیز یادآوری کنید که هنگامی که به خانه شما میآیند همین کار را بکنند.
- هنگامی که به خانه شخص دیگری میروید، مراقب باشید. دیگران ممکن است به اندازه شما حواسشان به این موضوع نباشد که اجسام ریز را در دسترس کودک قرار ندهند!
- مطمئن شوید که کودک شما فقط با اسباب بازیهای مناسب سنش بازی میکند. بهعنوانمثال، بسیاری از اسباببازیهایی که برای کودکان ۳ سال به بالا ساخته میشوند، دارای قطعات کوچکی هستند. این قطعات ممکن است جدا شوند و باعث خطر خفگی شوند. اگر کودک بزرگتری هم دارید، اسباببازیهای او را از نوزاد یا کودک نوپا دور نگه دارید. (مثلاً اسباب بازیهای ساختنی یا مغناطیسی)
- بسیاری از والدین میپرسند که اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟ برای جلوگیری از خفگی کودک، خودتان در زمینه CPR (احیای قلبی ریوی) آموزش ببینید و مطمئن شوید که پرستار کودک یا مربی مهد کودک او نیز در این زمینه آموزش دیده است.
- برای جلوگیری از پریدن غذا در گلو کودک، از دادن غذاها و خوراکیهایی که خطر خفگی دارند (مانند هات داگ، انگور، هویج خام، آجیل، کشمش، آب نباتهای سفت یا صمغی، کره بادام زمینی، تکههای گوشت و ذرت بو داده) به کودک خودداری کنید.
- هنگام صرف غذا، غذای کودک را حتماً در لقمههای کوچک سرو کنید. یعنی یک دانه انگور کامل را به چهار قسمت تقسیم کنید، هاتداگها را به صورت طولی تکهتکه کنید و پوست سفت روی آن را بردارید، و سبزیجات را به صورت خام سرو نکنید. به کودکان بیاموزید که هنگام غذا خوردن حتماً بنشینند و با دهان پر صحبت نکنند یا نخندند. به این صورت میتوانید از پریدن غذا در گلو کودک جلوگیری کنید.
سؤالات متداول
- میتوانم سعی کنم جسم را با انگشتانم بیرون بکشم؟
اگر جسم به حدی پایین رفته است که آن را نمیبینید، سعی نکنید با انگشتانتان آن را بیرون بکشید. با این کار، ممکن است باعث شوید که راه هوایی کودک بیشتر مسدود شود. همچنین ممکن است با این کار به گلوی کودک آسیب برسانید.
با این حال، اگر میتوانید به وضوح یک شی را در دهان کودک ببینید (به نحوی که بتوانید آن را با نوک انگشتان خود با خیال راحت بیرون بیاورید) میتوانید این کار را انجام دهید.
- اگر کودک در حال خفگی باشد، آیا باید او را وارونه از پاهایش نگه دارم؟
خیر، این کار را نکنید. وارونه کردن کودک ممکن است انسداد را به سمت پایین گلوی کودک منتقل کند. بعلاوه، اگر کودک از دستتان رها شود ممکن است آسیب بیشتری ببیند.
- آیا میتوانم برای نجات نوزاد به او فشار شکمی وارد کنم؟
خیر، شکم کودک را فشار ندهید. فشارهای شکمی فقط برای کمک به خفگی کودکان و بزرگسالان استفاده میشود. استفاده از فشارهای شکمی بر روی نوزاد میتواند به اندامهای داخلی او که شکننده هستند و هنوز در حال رشد هستند، آسیب برساند.
آیا این مطلب برای یافتن پاسخ سؤال “اگر چیزی در گلوی نوزاد گیر کرد چه کنیم؟” برای شما مفید بود؟ نظرتان را در قسمت نظرات این مطلب از سایت پینوبیبی برای ما بنویسید.
وضوح یک شی را در دهان کودک ببینید (به نحوی که بتوانید آن را با نوک انگشتان خود با خیال راحت بیرون بیاورید) میتوانید این کار را انجام دهید.
منابع: