آیا میدانستید در زبان انگلیسی به زایمان “”Labour میگویند؟ این کلمه در زبان انگلیسی به معنای کار سخت است. بی دلیل نیست که انگلیسی زبانها این نام را بر روی زایمان گذاشتهاند! زایمان واقعاً هم کار سختی است! اما خبر خوب این است که هنر باستانی ماساژ میتواند به آسانتر کردن زایمان شما کمک کند.
در این مطلب ما پاسخ چند سؤال بسیار مهم در مورد ماساژ در حین زایمان را توضیح دادهایم. از جمله:
- ماساژ چگونه باعث کاهش درد زایمان میشود؟
- چطور همسرتان میتواند شما را قبل از زایمان ماساژ دهد؟ (۳ ایده آرامشبخش برای ماساژ قبل از زایمان)
- چه نقاطی از بدن خانم باردار را نباید ماساژ داد؟
- فواید ماساژ در بارداری و ماساژ در حین زایمان چیست؟
- پاسخ سؤالات متداول خانمها در مورد ماساژ برای زایمان
و…
چرا از ماساژ در حین زایمان استفاده میشود؟
مطالعات نشان دادهاند که ماساژ درمانی در حین زایمان میتواند به موارد زیر کمک کند:
- به طور قابل توجهی درد، به خصوص درد کمر، پا و مفاصل را کاهش میدهد.
- دردهای عضلانی را تسکین میبخشد.
- اضطراب، افسردگی و استرس را تسکین میدهد.
- به حالت تهوع کمک مینماید.
- گردش خون و سطح اکسیژن در خون را بهبود میبخشد.
- باعث کاهش تورم میشود.
- موجب کاهش تنش عضلانی و بهبود انعطاف پذیری میگردد.
- نیاز شما به داروهای مسکن را کاهش میدهد.
- احتمال نیاز به کاهش اپیدورال و سزارین را کمتر میکند.
مطالعات دیگر نشان دادهاند که زنانی که در دوران بارداری و زایمان خود ماساژ درمانی دریافت کردهاند، زایمان کوتاهتری داشتهاند. (به طور متوسط حدود ۳ ساعت.) بعلاوه، تحقیقات نشان میدهند که ماساژ زایمان در کاهش میزان زایمان زودرس و کاهش خطر افسردگی پس از زایمان نیز مؤثر است.
آیا شما هم تحت تأثیر این همه فایده این هنر باستانی قرار گرفتهاید؟ پس به تیتر بعدی بیایید تا به شما بگوییم ماساژ چگونه این همه تأثیر مثبت را در هنگام زایمان میگذارد!
ماساژ چطور میتواند به کاهش درد زایمان کمک کند؟
محققان بر این باورند که ماساژ به سه روش متفاوت میتواند بر روی شما اثر بگذارد و درد زایمان را کاهش دهد. این روشها بسیار جالب هستند و مطمئنیم از خواندن آنها شگفتزده خواهید شد!
۱. تأثیرگذاری ماساژ از طریق احساسات خوشایند
ماساژ ملایم یا بدون درد میتواند بر روی ذهن تأثیر بگذارد و بدن را با احساسات خوشایند پر کند. وقتی بدن با احساسات خوشایند پر میشود، مغز احساسات دردناک را به اندازه کافی درک نمیکند. به عبارت دیگر، ماساژ به نوعی مانع از رسیدن پیامهای دردناک به مغز میشود؛ زیرا مغز به جای احساسات دردناک، بر روی احساسات خوشایند تمرکز میکند.
۲. تأثیرگذاری ماساژ از طریق درد
روش دیگر ماساژ عمیق و شدید است که تا حدی دردناک محسوب میشود؛ اما به خودی خود برای تسکین درد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. چگونه؟ به این صورت که که تحریک ناشی از ماساژ دردناک آنقدر شدید است که مغز هورمونهای تسکین دهنده طبیعی خود به نام اندورفین را آزاد میکند. سپس بدن شما پر از اندورفین میشود که به شما کمک میکند درد کمتری را از انقباضات درک کنید.
۳. تأثیر گذاری ماساژ از طریق عامل انسانی و احساسات
همیشه دلایل پیچیدهای مثل دو مورد بالا لازم نیست! به یاد داشته باشید که ماساژ به عنوان یک روش ساده و انسانی نیز میتواند به خانمهای باردار کمک کند. قدرت لمس میتواند به سادگی بر روی ذهن و بدن ما انسانها تأثیر بگذارد. لمس باعث میشود که بدن ما آرامتر شود و دلمان گرم شود. به خصوص در این شرایط اگر ماساژ توسط شریک زندگی شما انجام شود نیز بسیار مفید است. زیرا این کار به خانم باردار نشان میدهد که تنها نیست و از نظر احساسی توسط شریک زندگیاش حمایت میشود. محققان همچنین فکر میکنند که ماساژ ممکن است با کاهش کورتیزول یا هورمونهای استرس و افزایش سطح سروتونین و دوپامین نیز بر مغز شما تأثیر بگذارد.
۳ ایده آرامش بخش برای انجام ماساژ در بارداری
اگر همسر شما زایمان را در پیش رو دارد، شما میتوانید با ماساژ زایمان به او کمک کنید. در این قسمت متخصصان سایت پینوبیبی به شما میگویند که با ماساژ دادن چه نقاطی و چگونه میتوانید به راحتی بیشتر همسرتان در حین زایمان کمک نمایید:
پوزیشنهای عالی برای ماساژ قبل از زایمان
این موقعیتها برای انجام ماساژ قبل از زایمان بسیار عالی هستند:
- شریک زندگی شما روی یک توپ زایمان به جلو خم شود.
- شریک زندگی شما یک روی صندلی که از پشت به جلو برگردانده شده است، بنشیند.
- شریک زندگی شما زانو بزند و به جلو خم شود و بر روی تخت یا صندلی تکیه دهد.
همچنین به یاد داشته باشید که برای انجام یک ماساژ خوب، باید شنونده خوبی نیز باشید. یعنی باید به تنفس و نشانههای غیرکلامی ظریف همسرتان گوش دهید تا بتوانید متوجه شوید که در چه شرایطی همسرتان آرامتر است.
در ادامه چند روش عالی برای ماساژ دادن همسرتان قبل از زایمان را به شما پیشنهاد میکنیم:
۱. ماساژ دادن شانهها
شانهها اغلب بار زیادی را تحمل میکنند. دستهایتان را روی شانههای همسرتان بگذارید و فشار ملایمی وارد کنید. این کار به رفع هر گونه قوز کردن کمک میکند و ممکن است تنش را کاهش دهد.
همچنین میتوانید دستان خود را روی قسمت بالایی شانههای او قرار دهید. در همین حال، از شست خود برای ماساژ در یک حرکت دایرهای آرام پشت تیغههای شانه او استفاده کنید. وقتی احساس کردید که شریک زندگیتان پذیرای لمس شماست و زمان برای ارائه ماساژ مناسب است، ضرباتی با فشار ملایم از شانهها تا آرنجها بزنید. این ضربات نباید خیلی سبک باشند، اما نباید خیلی محکم هم باشند. همچنین باید مراقب باشید که خیلی سریع یا نامنظم این ضربات را وارد نکنید. شنونده خوبی باشید و به واکنشهای همسرتان گوش دهید تا متوجه شوید که چه حالتی برای او بهتر است. سعی کنید همیشه در طول ماساژ یک دست خود را روی پوست خودتان نگه دارید.
۲. ماساژ دادن پشت
ماساژ دادن پشت همسرتان به او کمک میکند تا احساسات دردناک انقباضات را تحمل کند. میتوانید از صافی دستتان برای زدن ضربات بلند از بالا تا پایین پشت او استفاده کنید. نکته کلیدی در اینجا این است که این ضربات باید آهسته، محکم و ریتمیک باشند. سعی کنید فشار زیادی وارد نکنید و با سرعت زیاد نیز حرکت نَنمایید.
۳. ماساژ دادن پا و دست
ممکن است تعجب کنید اگر بگوییم که ماساژ دادن پاها و دستها نیز به عنوان ماساژ زایمان مفید است. ماساژ دست یا پا راهی عالی برای کمک به آرام کردن اعصاب خانم باردار و ایجاد حواس پرتی و آرامش است. (به خصوص اگر همسرتان اپیدورال داشته باشد، این کار میتواند برای او بسیار مفید باشد. اپیدورال نوعی زایمان طبیعی بدون درد است که در آن از نوعی بیحسی استفاده میشود.)
ما چند ایده جالب برای ماساژ در بارداری و زایمان را با یکدیگر خواندیم. اما آیا میدانید که چه نقاطی از بدن خانم باردار را نباید ماساژ داد؟ این موضوع مهم را نیز در ادامه همین مطلب به شما میگوییم. پس حتماً تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا خیالتان راحت باشد که در ماساژ دادن اشتباه نمیکنید.
کدام نقاط از بدن را نباید در بارداری ماساژ داد؟
در این قسمت میخواهیم در مورد ماساژ در دوران بارداری (و نه صرفاً در لحظه زایمان) صحبت کنیم. شایعه شده است که ماساژ دادن برخی از نقاط بدن باعث سقط جنین یا زایمان زودرس میشود. البته باید بدانید که هیچ مدرکی این باور را تأیید نمیکند. اما مطالعات نشان میدهد که این کار ممکن است طول مدت و درد زایمان را کاهش دهد.
علاوه بر این، یادتان باشد که بدن یک خانم باردار با بدن یک فرد عادی متفاوت است و نیازهای متفاوتی دارد. ماساژ نیز باید به گونهای انجام شود که هم شما راحت باشید و هم کودکتان در رحم ایمن باشد. در طول ماساژ، شما باید به پهلو دراز بکشید، نه به پشت یا شکم. همچنین میتوانید یا به صورت عمودی یا در حالت نیمه دراز کشیده، بنشینید.
چرا این حالت را پیشنهاد میکنیم؟
دلیل این موضوع این است که دراز کشیدن روی شکم برای خانمهای باردار ناراحت کننده است. علاوه بر این، دراز کشیدن به پشت پس از هفته بیستم بارداری میتواند بر رگهای خونی از جمله آئورت و ورید اجوف تحتانی فشار وارد کند. این فشار ممکن است جریان خون را محدود کند و باعث کاهش فشار خون و کاهش ورود جریان خون به رحم شود.
همچنین، توصیه میکنیم در دوران بارداری این نقاط از بدنتان را ماساژ ندهید. به عبارت دیگر، ماساژ در بارداری در این قسمتهای بدن ممنوع است!
۱. شکم خانم باردار را ماساژ ندهید.
بهتر است از ماساژ دادن شکم در حال رشد و ناحیه اطراف آن خودداری کنید. زیرا این کار ممکن است به شما یا کودک آسیب برساند. با این حال، خوب است که به آرامی مقداری روغن مناسب را به شکم خود بمالید. البته این کار را هم با مشورت پزشک انجام دهید. با مشورت پزشکتان روغنی که برای مالیدن بر روی شکم استفاده میکنید را انتخاب کنید تا جای هیچگونه نگرانی نباشد.
۲. پاهای مادر باردار را ماساژ ندهید.
خوب است که شریک زندگی شما پاهایتان را به آرامی مالش یا نوازش کند. اما از آنجایی که هنگام بارداری حجم خون شما افزایش مییابد، جریان خون در پاهای شما میتواند کند شود و شما را مستعد لخته شدن خون کند. بنابراین ماساژ با شدت زیاد بر روی پاهای شما میتواند خطرناک باشد.
۳. نقاط فشار را ترجیحاً ماساژ ندهید.
به برخی از نواحی بدن مانند مچ دست، مچ پا یا بین انگشتان “نقاط فشاری” میگویند. برخی از افراد معتقدند که ماساژ دادن این نواحی ممکن است باعث انقباض شود. اما در حال حاضر هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. در هر حال، دانستن این موضوع و رعایت کردن آن ضرری ندارد.
آیا استفاده از روغنهای ماساژ برای خانمهای باردار ایمن است؟
ماساژ زایمان را میتوان از طریق لباس انجام داد؛ اما استفاده از روغن ماساژ بر روی پوست برهنه میتواند این روند را برای شما آسانتر و برای همسر باردارتان لذتبخشتر کند. مدلهایی از روغنهای ماساژ مخصوص بارداری در بازار وجود دارند که میتوانید آنها را تهیه کنید. اما در صورت تمایل میتوانید از گزینههای ارزانتری مثل روغن بچه نیز استفاده کنید.
با این حال، قبل از استفاده از روغن ماساژ، باید ۱۰۰ درصد مطمئن باشید که استفاده از آن در دوران بارداری و زایمان بیخطر است. باید اطمینان حاصل کنید که هر نوع روغن، افزودنی یا هر مادهای که در آن وجود دارد، برای مادر یا جنین مضر نیست. اگر شک دارید، در این مورد با پزشک یا متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید. به خصوص، اگر از روغنی استفاده میکنید که اسانس دارد، حتماً از مناسب بودن آن برای استفاده دوران بارداری و زایمان اطمینان حاصل کنید.
چه موادی در روغن ماساژ زایمان استفاده میشود؟
برخی از محبوبترین افزودنیها برای استفاده در ماساژ زایمان عبارتاند از:
- اسطوخودوس
- یلانگ یلانگ
- بابونه
- ماندارین
- یاس
- شمعدانی
- بادام شیرین
سایت پینوبیبی به شما عزیزان توصیه میکند که در مورد استفاده از هر کدام از این روغنها، ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
۴ فایده جالب ماساژ در حین زایمان
ماساژ در بارداری و زایمان میتواند مثل یک دکتر عمل کند و بسیاری از دردهای شما را کاهش دهد! میپرسید چگونه؟ کافی است نگاهی به این ۴ مورد بیندازید.
- ماساژ زایمان میتواند به آزاد کردن ساکروم و ناحیه لگن شما کمک کند تا فضای بیشتری برای پایین آمدن کودک به داخل لگن شما ایجاد کند.
- ماساژ القایی سیستم عصبی پاراسمپاتیک را تحریک میکند و به زایمان کمک مینماید.
- ماساژ زایمان باعث کاهش هورمونهای استرس و افزایش اکسیتوسین طبیعی میشود که هورمون اصلی زایمان است.
- ماساژ زایمان به بدن شما اجازه میدهد تا به حالت آرامش عمیق برسد. در عین حال نقاطی از بدن را تحریک میکند تا بدن شما بتواند راحتتر زایمان را انجام دهد.
ماساژ زایمان در چه شرایطی به کار میآید؟
این روزها ماساژ در حین زایمان به روش محبوبی تبدیل شده است. در واقع میتوانیم بگوییم که در تمام شرایط میتوان برای راحتتر کردن زایمان از این روش استفاده کرد. اما به طور کلی، ماساژ در حین زایمان میتواند در موقعیتهای زیر به کار رود:
۱. ماساژ در هنگام زایمان به عنوان درمان مکمل
اکثر مراکز زایمان در حال حاضر ماساژ درمانی و همچنین سایر درمانهایی مانند طب فشاری و رایحه درمانی را برای مادران زایمان ارائه میدهند. یک درمانگر آموزش دیده سعی میکند بهترین نوع ماساژ را برای زایمان شما شناسایی کند. بهعنوانمثال، زنی که کمردرد را تجربه میکند ممکن است به ماساژ پشت و باسن نیاز داشته باشد. فردی که مضطرب است ممکن است نیاز به ماساژ پا داشته باشد. هدف از این کار ایجاد آرامش و کمک به مادر برای آرامش است.
۲. ماساژ برای بارداریهای پیچیدهتر
ماساژ همچنین میتواند در شرایطی که بارداری کامل نیست نیز مفید باشد. زمانی که زنی برای جلوگیری از زایمان زودرس در بستر استراحت میکند، سطح استرس او بالا میرود. همچنین، هنگامی که موعد زایمان او تمام شده باشد نیز اضطراب خانم باردار زیاد میشود. ماساژ درمانی میتواند به مادران باردار کمک کند تا با ناشناختهها کنار بیایند و استرس خود را کاهش دهند.
سؤالات متداول در مورد ماساژ زایمان و ماساژ در دوران بارداری
بیایید پاسخ برخی از سؤالات در مورد ماساژ در دوران بارداری و زایمان را توضیح میدهیم:
۱. اگر همسرم ماساژ را نخواهد چه کار کنم؟
حتی اگر همسرتان قاطعانه گفته است که در حین زایمان ماساژ میخواهد، ممکن است وقتی زمانش برسد نظرش تغییر کند. اگر قبلاً در دوران بارداری همسرتان را ماساژ دادهاید و او واکنش خوبی نشان نداده است، این موضوع را به خودتان نگیرید. زیرا بدن خانم باردار در این مرحله از زایمان به سادگی نمیتواند با لمس کنار بیاید. در صورت تمایل او را ماساژ دهید و اگر از شما خواست، ماساژ را متوقف کنید.
۲. آیا ماساژ زایمان یک روش رایج است یا نه؟
یک نظرسنجی نشان میدهد که که ۲۲ درصد از مادرانی که در بیمارستانهای ایالات متحده زایمان کردهاند، از ماساژ در حین زایمان استفاده نمودهاند.
۳. ماساژ القایی چیست و چه زمانی ضرورت دارد؟
تا زمانی که به سطح کامل بارداری خود نرسیدهاید، نباید ماساژ القایی را در نظر بگیرید. اگر به دوره کامل رسیدهاید، ماساژ القایی میتواند به زایمان طبیعی شما کمک کند. ماساژ القایی بر روی نقاط طب فشاری موجود در پشت بدن، پاها و دستها تمرکز دارد.
۴. آیا ماساژ زایمان میتواند به من کمک کند یا نه؟
ماساژ زایمان گزینه خوبی برای زنان بارداری است که از طب سوزنی میترسند یا از استرس، اضطراب یا خستگی رنج میبرند. هیچ تضمینی وجود ندارد که ماساژ زایمان باعث القای زایمان شود. اما از آنجایی که شما را آرام میکند، میتواند شما را به مسیر زایمان بازگرداند و زایمان را تشویق کند.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید آیا ماساژ القایی برای شما مناسب است یا خیر، این موضوع را با پزشک یا مامای خود در میان بگذارید. در برخی از مراکز زایمان، ماساژ درمانگرهایی وجود دارند که برای انجام ماساژهای القایی آموزش دیدهاند. آنها به مادران کمک میکنند تا به مرحله زایمان برسند و به نوزاد جدیدشان خوشامد بگویند.
نکته پایانی در مورد ماساژ زایمان برای خانمهای باردار
پس فهمیدیم که ماساژ زایمان میتواند به دو شکل انجام شود: هم به شکل تخصصی توسط درمانگر متخصص، و هم توسط همسر شما برای کاهش درد زایمان. در هر دو حالت هدف این است که شما زایمان راحتتری داشته باشید. اما وقتی ماساژ توسط درمانگر انجام شود، ممکن است جنبه القایی نیز داشته باشد. یعنی به این هدف باشد که بدن شما را برای زایمان تحریک کند تا زایمانتان به تعویق نیفتد.
در صورتی که میخواهید از ماساژ زایمان به طور تخصصی استفاده کنید، از قبل در این مورد با پزشکتان مشورت نمایید. در صورت موافقت پزشک، ماساژ درمانی در حین زایمان میتواند کمک بسیار زیادی به شما بکند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/where-not-to-massage-a-pregnant-woman#areas-to-avoid
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/prenatal-massage/