راهکارهای مراقبت از همسر پس از زایمان (۲)
این مقاله در دو قسمت تهیه و تنظیم شده است تا به تمام مسائل مربوط به مراقبت از همسر بعد از زایمان به طور کامل پرداخته شود. این مقاله با هدف آگهیرسانی به تمام مردانی است که در کنار وظیفه همسری، وظیفه خطیر پدر بودن را نیز باید مدیریت کنند. توصیه تیم پینو بیبی این است که این دو مقاله را برای تمام مردانی که قصد ازدواج دارند، ازدواج کردهاند و قصد فرزندآوری دارند، صاحب فرزند شدهاند و در تدارک برنامهریزی برای آینده زندگی خانواده خود هستند بفرستید. این راهکارهای ساده تاثیرات شگرف و عمیقی بر دوام و قوام خانواده خواهند داشت. زندگی مشترک یعنی تلاش مشترک در جهت کامیابی. تا انتهای این مقاله با تیم پینو بیبی همراه باشید و نظرات خودتان را با ما به اشترک بگذارید.
چگونه به همسر خود بعد از زایمان کمک کنیم؟
در بخش اول مقاله به تشریح وضعیت موجود بعد از زایمان پرداختیم. درباره چالشهایی که همسر شما با آنها مواجه شده است سخن گفتیم و از شما خواستیم تا به عنوان یک همسر و پدر برای مدیریت شرایط جدید فعالانه مشارکت و همدلی کنید. در مقاله قبلی در خصوص موضوعات زیر با هم گفتگو کردیم:
- شما هم حق دارید خسته باشید
- با همسرتان درباره ترتبیت فرزندتان گفتگو کنید
- درباره عوارض بعد از زایمان مطالعه کنید
- از تغییرات جسمی همسرتان مطلع باشید
- بحث درباره اضافه وزن همسرتان، گفتگوی عاقلانهای نیست
- برای شروع رابطه جنسی عجله نکنید
- نگرانی در مورد شغل همسرتان را بروز ندهید
در این مقاله قصد داریم تا سرفصلهای جدید دیگری را با هم مرور کنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید و در انتها عقاید نظرات خود را با تیم پینو بیبی به اشترک بگذارید. تجربیاتتان را با دیگر مردان به اشتراک بگذارید و از سختیها و شیرینیهای این مسیر برای تازهپدران بگویید. تیم پینو بیبی مشتاقانه منتظر دریافت نظرات و پیشنهادات شما است.
بدخلقیهای همسرتان را با مهربانی پاسخ دهید
افسردگی پس از زایمان یکی از عوارض بسیار شایع بین بانوان است. تولد نوزاد شاید شما و همه اطرافیانتان را شگفتزده کرده باشد اما ممکن است برای همسرتان یک غم عجیب به همراه داشته باشد. قطعاً درک چنین احساسی نه برای شما و نه برای هیچ مرد دیگری میسر نیست. حتی روانشناسان نیز در خصوص تشریح این احساس عجیب نظرات متفاوتی دارند و تنها چیزی که بر سر آن اتفاق نظر وجود دارد این است که این احساس بعد از زایمان در اغلب زنان به وجود میآید پس بنابراین مربوط به تولد نوزاد است.
ممکن است در حالی که همسر شما در حال شیر دادن به نوزادتان است، ناخودآگاه گریه کند. ممکن است به جایی زل بزند و بدون آن که حرفی بزند و یا کاری انجام دهد ساعتها در همان وضعیت بماند. حتی گاهی ممکن است نسبت به گریههای نوزاد هم بیتفاوت باشد. ممکن است همسر شما عصبی، بیحوصله و زودرنج شود. همه اینها حاکی از آن است که همسر شما در فاز افسردگی پس از زایمان قرار دارد. بروز این علائم به دو عامل بسیار مهم بستگی تام دارد: یکی شدت میزان افسردگی است که میتواند درجات متفاوتی داشته باشد، و دیگری که شاید از اولین فاکتور نیز بسیار مهمتر است توجه، همدلی و همیاری اطرافیان به ویژه شوهر است.
در یک بعدازظهر در حالی که نوزاد در خواب به سر میبرد تلویزیون، رادیو و یا هر وسایل الکترونیکی دیگر را خاموش کنید، اگر فرزند دیگری دارید و یا شخص دیگری با شما زندگی میکند طی یک برنامهریزی از پیش تعیین شده او را از منزل خارج کنید. از همسرتان بخواهید تا به صرف یک چای یا قهوه میزبان او باشید. دستان همسرتان را در دست خود بگیرید و در حالی که به آرامی دستان او را نوازش میدهید به او بگویید که متوجه احساسات او هستید (دقیقاً همین کلمه را به کار ببرید از به کار بردن کلمه افسردگی، غم یا هر کلمه دیگری که ممکن است بار منفی داشته باشد پرهیز کنید)، به او بگویید که قدردان تمام زحماتش هستید و از تولد فرزندتان بینهایت خوشحالید. به بگویید که برای آینده برنامههای مختلفی در سر دارید و قرار است با تولد نوزاد زندگی زناشویی شما، شادتر و پراحساستر از قبل باشد. به کار بردن کلمات محبتآمیز تا حدود زیادی استرس او را کم خواهد کرد اما این کافی نیست باید اجازه دهید که همسرتان برونریزی عاطفی انجام دهد و آنچه او را آزار میدهد با شما در میان بگذارد. پس او را در آغوش بگیرید و بدون هیچ حرفی به نوازش کردن او ادامه دهید شاید همسرتان هیچ صحبتی نکند اما از دورن احساس رضایت عمیقی خواهد داشت. اگر همسر شما در موارد احساساتش با شما صحبت نکرد شاید لازم باشد تا این کار را روزهای متوالی انجام دهید تا قفل دهان همسرتان شکسته شود. یکی از اولین گامهای درمان افسردگی این است که شخص درباره تمایلات، غمها، ترسها، اضطرابها و حتی دردهای جسمی خود بدون پرده و بیپروا سخن بگویید، این کار باعث تخلیه ذهن او خواهد شد.
اگر در انجام این کار مهارت ندارید از یک روانشناس کمک بگیرید و سعی کنید تا هر چه زودتر همسرتان را از این افسردگی رها کنید. گرچه ممکن است افسردگی پس از زایمان بعد از چند هفته به خودی خود برطرف شود اما اثرات عمیق روحی آن برای همیشه در ذهن و روان همسر شما باقی خواهد ماند پس نسبت به آن بیتفاوت نباشید.
در قسمت اول مقاله در مورد فواید ورزش کردن برای بهبود روحیات بانوان پس از زایمان صحبت کردیم. یکی از روشهای موثر برای کاهش استرس و افسردگی بانوان پس از زایمان ورزش کردن است. همانطور که در قسمت اول مقاله نیز توضیح داده شد شرایط را برای ورزش کردن همسرتان مهیا کنید.
بار دیگر به شما توصیه میکنیم تا مقاله «نکاتی برای مقابله با افسردگی پس از زایمان» را مطالعه بفرمایید. این مقاله از زاویه دید یک مادر تنظیم شده است و به مادر برای کمک به برونرفت از وضعیت افسردگی پس از زایمان راهکارهای مشخص و سادهای میدهد که چه بسا بسیاری از آنها را شما نیز به عنوان یک شوهر مهربان میتوانید در قبال همسرتان انجام دهید.
مراقب حرفهای نسنجیده اطرافیان باشید
گاهی روابط شما و همسرتان به دلیل نامهربانی و حرفهای نسنجیده اطرافیان تحت شعاع قرار میگیرد. در برخی خانوادهها ممکن است پسردار شدن یک افتخار و مزیت باشد و اگر شما صاحب یک گل دختر شوید ممکن است همسرتان از سوی اطرافیان مورد طعن و سرزنش قرار بگیرید.
گاهی ممکن است شما حتی قبل از بارداری همسرتان به اطرافیانتان گفته باشید که دوست دارید دختردار شوید و حال فرزند شما یک پسر کاکل زری است.
فرقی نمیکند جنسیت فرزند شما پسر باشد یا دختر؛ این نباید دلیلی برای سرزنش و آزرده خاطر کردن همسر شما باشد. سیاستمدار باشید و با آوردن دلایل علمی این موضوع را به خودتان نسبت دهید که البته واقعیت هم این است که مردان تعیین کننده جنسیت فرزندشان هستند. برای اطلاعات بیشتر مقاله مربوط به «چه خصوصیاتی از والدین به ارث میرسد؟» را مطالعه بفرمایید. این مردان هستند که اگر سلول جنسی آنها دارای ماده وراثتی یا همان کروموزوم Y باشد جنسیت فرزند پسر خواهد شد و اگر سلول جنسی آنها حاوی کروموزم X باشد جنسیت فرزند دختر خواهد شد، چون در هر صورت کروموزومی که بانوان در یک فرایند جنسی به اشتراک میگذارند دارای ماده وراثتی X است.
حقیقتاً پسردار یا دختردار شدن مهم نیست، مهم این است که فرزند شما سالم و صالح باشد و در آینده مایه افتخار شما و مادرش شود و این مسئله هم ربطی به جنسیت ندارد و بیش از هر چیز مرهون ترتیب و مراقبت شما (پدر و مادر) میباشد.
اگر قصد فرزندآوری در آینده را داشتید میتوانید برای این که دختردار یا پسردار شوید روشهای مختلفی مانند «شست و شوی واژن قبل از بارداری» و روشهای مشابه را با همکاری همسرتان به کار ببندید و احتمال پسردار شدن یا دختردار شدن خود را افزایش دهید.
این صحبتهای آزار دهنده ممکن است حتی درباره زیبایی چهره نوزادتان هم مطرح شود، مثلاً کوچک بودن چشمان فرزندتان را به مادرش نسبت دهند و پرپشت بودن ابروهای نوزاد را به پدرش و یا هر صفت خوبی را به پدر و خاندان پدری و هر صفت ناخوشایند را به مادر و خاندان مادری نسبت دهد. فراموش نکنید صفات مختلف از پدر و مادر به ارث میرسند و تقریباً سهم پدر و مادر از آنچه تمامیت یک نوزاد را تشکیل میدهد به طور قطع ۵۰، ۵۰ است. ممکن است این صحبتها و طعنهها از جانب نزدیکان همسرتان باشد و ممکن است این سرزنشها متوجه شما باشد اما خونسرد باشید و در هر دو صورت قاطعانه از ثمره عشقتان حمایت کنید و با افتخار از فرزند و همسرتان یاد کنید.
مقابل دیدگان همه دوستان و خویشاوندان همسر و نوزاد خود را مورد مهر و محبت قرار دهید تا کسی به خودش اجازه ندهد درباره احساس شما پیشداوری کند و به جای شما درباره عواطفتان صحبت کند.
بیشتر همسر باشید تا پدر
یکی از خصایص روحی بانوان داشتن حس تملک و قرار گرفتن درکانون توجه است. بانوان دوست ندارند بعد از تولد نوزاد، جایگاه دوم را کسب کنند. شاید به کار بردن کلمه حسادت بیانصافی باشد اما احساس رتبه دوم بودن را از همسرتان بگیرید. بیش از حد به نوزاد اهمیت ندهید. فراموش نکنید که اگر همسرتان نبود، نوزادی هم در کار نبود. همانقدر که سلامت نوزاد برای شما مهم است به سلامت همسرتان نیز اهمیت بدهید.
اگر برای تقویت و بالا بردن شیر همسرتان مواد غذایی خاصی را خریداری میکنید، فراموش نکنید که اولویت تقویت قوای جسمی همسران باشد. این که بگویید مثلاً فلان خوراکی را خریدهام چون میدانستم موجب رشد سریعتر استخوانهای نوزاد میشود، قطعاً نشان میدهد که اولویتبندی شما با نوزاد شروع میشود و او رتبه یک توجه و تمرکز شما را کسب کرده است. فراموش نکنید که همواره و همواره همسر شما باید «نامبر وان» زندگیتان باشد. جمله بالا را مدبرانه این گونه بیان کنید که فلان ماده خوراکی را خریدهام تا همسر میل کند و ضامنی برای سلامتی او باشد، من و همسرم برای تربیت فرزندانمان باید قوای جسمی و روحی خود را تقویت کنیم. لازم نیست این جمله را عیناً مانند آنچه در این مقاله ذکر شد، تکرار کنید، با خلاقیت و سبک خودتان، جمله مناسب را به کار ببرید یادتان باشد اولویت همسرتان باشد.
در کارهای منزل مشارکت کنید
همسر شما حداقل ۹ ماه سخت را پشت سر گذاشته است، زایمان ممکن است بدن او را ضعیف کرده باشد، کمخوابی و عوارض جورواجور وضع حمل ممکن است باعث تحلیل رفتن انرژی او شده باشد و بنابراین الان پیش از هر زمان دیگری نیاز به همراهی و همکاری شما دارد. فعالانه در کارهای منزل شرکت کنید. ظرفها را بشویید، به گلدانها آب بدهید، لباسها را مرتب کنید، جارو برقی بکشید، اتو کنید و اگر از آشپزی سردرمیآورید غذا بپزید. عقاید پوسیده و منسوخ شده را دور بریزید، کار خانه فقط برای بانوان نیست و یک مشارکت دوجانبه برای پیشرفت زندگی مشترکتان هست.
اگر جزو کارمندان هستید با توجه به ساعات کاری خود، طور برنامهریزی کنید که ساعاتی از روز را بتوانید به امور منزل اختصاص دهید. اگر ساعات کاری شناور دارید در ساعاتی از روز که مشغله کاری کمتری دارید به رتق و فتق امور منزل بپردازید. خانهداری گرچه کاری ساده به نظر میرسد اما یک شغل تمام وقت است که با آمدن نوزاد اضافه کاری شبانه نیز به آن افزوده شده است. اگر شما بیرون از منزل برای امرار معاش خانواده تلاش میکنید همسر شما هم در منزل برای آسایش افراد خانواده در تلاش است. فراموش نکنید نیمی از مسئولیت نگهداری فرزند با پدر است. اگر در ابتدای ازدواج تقسیم مسئولیت کردهاید، حال وقت آن است که بیش از پیش به شریک زندگیتان کمک کنید. فراموش نکنید که هیچ کاری در دنیا صرفاً زنانه و یا صرفاً مردانه نیست و این که شما آشپزی کنید و یا لباسها را اتو کنید چیزی از ابهت مردانه شما کم نخواهد کرد.
شیردهی به نوزاد کار سادهای نیست
شیردهی به نوزاد گرچه یک کار ساده و طبیعی به نظر میرسد اما چالشهای خود را دارد و گاهی ممکن است با مشقات فراوانی برای همسرتان همراه باشد. اگر سلامت نوزاد و همسرتان برای شما اهمیت دارد باید در نگهداری نوزاد سهیم باشید. اگر همسر شما شیر خودش را به نوزاد میدهد لازم است تا در این پروسه او را همراهی کنید. برای سهولت جریان شیر در سینه مادر تغذیه مناسب و خواب کافی از اهمیت زیادی برخوردار است. فرصت استراحت کردن به همسرتان بدهید. همسرتان را ترغیب کنید تا در ساعاتی که نوزاد خواب است، استراحت کند. در ساعات استراحت همسرتان محیط خانه را آرام نگه دارید. گاهی پوشک نوزاد را عوض کنید و لباسهای نوزاد را بشویید. گاهی موقع شیردهی به نوزاد کنار همسرتان باشید او را نوازش کنید و با گفتن کلمات محبتآمیز از او تشکر کنید. سعی کنید از دعوت کردن مهمان به منزلتان خودداری کنید و اگر دلتنگ افراد خانواده یا اقوام هستید شما به دیدن آنها بروید. اگر نوزادتان شیرخشک مصرف میکند، طرز تهیه شیر خشک را از همسرتان بیاموزید و حداثل یک نوبت در روز این مسئولیت را شما بر عهده بگیرید. شیشه شیر نوزاد را بشویید.
بانوان شاد زندگی موفقتری دارند
یکی از وظایف شما به عنوان همسر و پدر این است که محیط زندگی را برای همسر و فرزندتان شاد و مفرح کنید. در خانه با همسرتان شوخی کنید. از او دعوت کنید تا فیلمهای کمدی ببینید. آشپزی کنید، میز شام را بچینید و با گذاشتن موسیقی مورد علاقهاش او را دعوت به خوردن شام کنید. در مواقعی که به نظر خسته و کلافه میرسد با یک بشقاب میوه به سراغش بروید و اجازه دهید برای شما درددل کند.
از او بخواهید که لباسهای شاد بپوشد و اگر لباسهای قبل از دوران بارداری برای او تنگ شده از او دعوت کنید تا برای خرید چند لباس رنگی و شاد از منزل خارج شوید. شاد کردن هر کسی قلق مخصوص به خودش را دارد، روش منحصربهفرد شاد کردن همسرتان را پیدا کنید. اگر آخر شب یا بعدازظهر جمعه احساس کردید که جو منزلتان افسرده و غمآلود است از خانواده دعوت کنید تا برای یک گردش کوتاه شبانه از منزل خارج شوید. اگر وسیله نقلیه دارید یک گشت کوتاه همراه با گوش کردن به یک موسیقی شاد، حال و هوای همسرتان را به کلی تغییر خواهد داد. اگر وسیله نقلیه ندارید قدم زدن در اطراف خانه و پیادهروی و صحبت کردن درباره آینده نوزاد و یک مکالمه امیدبخش میتواند انرژی از دست رفته همسرتان را بازیابی کند.
ممکن است همسرتان در دوران بارداری به دلیل ملاحظات مراقبت و حفظ سلامتی جنین از آرایش کردن، رنگ کردن مو و رسیدگی به خودش خودداری کرده باشد، حالا نوزاد متولد شده است و وقت مناسبی است تا همسرتان کمی به خودش برسد. میتوانید از یک سالن آرایشی برای همسرتان وقت بگیرید و او را غافلگیر کنید. میتوانید به یک بوتیک بروید و تعدادی لوازم آرایشی برای همسرتان بخرید. اگر هزینه انجام این امور برای شما زیاد است خلاق باشید از همسرتان بخواهید تا اجازه دهد موهایش را شانه کنید، ببافید و یا با همان لوازم آرایشی که در منزل دارد در آرایش کردن به او کمک کنید. این قبیل امور میتواند با شوخی و مطایبه همراه باشد و به یک کار مفرح بدل شود.
معلولیت فرزندتان را جسورانه بپذیرید
ممکن است فرزند شما به هر دلیلی با یک نقص مادرزادی متولد شود و این موضوع ذهن و روان همسر شما را به قدری آزرده خاطر کند که از مراقبت از فرزندتان ناتوان شود. قطعاً چنین شرایطی برای هر دو شما سخت و ناخوشایند است اما شما به عنوان والدین کودک باید مقاوم و استوار باشید. نوزاد شما پا به این دنیا گذاشته است و مسئولیت نگهداری و مراقبت از او با شما و همسرتان است.
مطمئناً لازم است تا در اولین قدم ضمن تسلط بر شرایط و حفظ خونسردی، اقدامات لازم برای درمان نوزاد را در اسرع وقت انجام دهید. گاهی از دست دادن همان روزهای اولیه ممکن است درمان بیماری را برای همیشه غیرممکن کند. پس برای غصه خوردن و سرزنش کردن وقت خود را تلف نکنید و سعی کنید با درایت در اولین قدم به فکر درمان نوزاد خود باشید. در چنین شرایطی معمولاً مردها مقاومتر هستند پس به همسرتان دلداری بدهید و اگر بیماری نوزدتان به نحوی است که امکان درمان برای او وجود ندارد. درباره بیماری او اطلاعات کافی را کسب کنید. روشهای مراقبتی و چالشهایی که ممکن است نوزادتان در آینده با آن روبهرو شود را مور مطالعه دقیق قرار دهید و با همسرتان برای آینده بهتر فرزندتان برنامهریزی کنید. جمله معروف «معلولیت محرومیت نیست» را فراموش نکنید چه بسا افراد کمتوانی که از افراد سالم جامعه موفقتر هستند.
شرایط را برای همسرتان سختتر نکنید و اگر نوزاد شما با یک نقص جسمی متولد شده است، همسرتان را سرزنش نکنید، به او این اطمینان خاطر را بدهید که با کمک هم کاری خواهید کرد که نوزداتان زندگی شاد و موفقیتآمیزی داشته باشد. خوشبختی و شادی از درون و اعماق وجود انسانها جوانه میزند و رشد میکند.
اگر تا به حال غفلت کردهاید، جبران کنید
عمدهترین مطالبی که در این دو مقاله گفته شد راهکارهایی است که نه تنها برای ریکاوری دوره پس از زایمان برای همسرتان مفید است بلکه میتوانید در هر مقطعی از زندگی آن را به کار ببندید. این که در کارهای منزل مشارکت کنید و یا مراقب سلامتی همسرتان باشید چیزی نیست که فقط مختص دوره پس از زایمان باشد. اگر تا به حال در انجام این امور غفلت کردهاید تولد نوزاد شروع دوباره خوبی برای تجدیدنظر در روابط زناشویی شماست. شاید بد نباشد با ریکاوری پس از زایمان همسرتان، شما هم روابط زناشویی خود ار ریکاور کنید. باورهای غلط و عقاید پوسیده را دور بریزید زندگی زناشویی یک قرارداد عاطفی مشترک است که طرفین این قرارداد برای به سرانجام رساندن آن باید متعهدانه با یکدیگر همکاری کنند.
- شما به عنوان پدر چه توصیههای دیگری برای سایر پدران و همسران دارید؟
- نقش خود را در تربیت و پرورش فرزندتان تا چه حد جدی و مهم تلقی میکنید؟
- آیا برای ورود به این دوران آمادگی کسب کردهاید؟ راهکار شما برای مدیریت این دوران چیست؟
- عقاید خود را با خوانندگان مجله اینترنتی پینو بیبی به اشتراک بگذارید تا در کنار هم طی یک همافزایی مطلوب به سمت یک جامعه شاد و موفق حرکت کنیم.
به نظرم لازم است این نکات رو به همه اقایون تدریس کرد
واقعا از خوندنش لذت بردم
اگر این نکات رعایت بشه واقعا زندگی ها شیرین تر و با دوام تر میشن
تازه بچه ها هم بهتر تربیت میشن
باز میگم عالیییییییییییی بود