اثرات مصرف ماش در دوران بارداری
ماش از خانواده پرجمعیت و مغذی حبوبات است. ماش سرشار از پروتئین گیاهی است و علاوه بر پروتئین دارای مقادیر زیادی ویتامین C و انواع مختلف ویتامینهای خانواده B است. ماش تقریباً بیشتر مواد معدنی مورد نیاز بدن را داراست. این ماده مغذی کالری بالایی دارد. خواص بیشماری ماش و انرژیزا بودن آن، این ماد غذایی را به گزینه مناسبی برای برنامه غذایی بانوان باردار بدل کرده است. تیم متخصص پینو بیبی سعی دارد تا با معرفی انواع مواد خوراکی و تاثیرات آن بر بارداری، به شما بانوان باردار در تهیه یک رژیم غذایی سالم، مغذی و متنوع کمک کند. از این رو در سلسله مقالات مختلف به معرفی اثرات مواد غذایی گوناگون بر پروسه بارداری پرداخته و این روند را ادامه خواهد داد. پیش از این در همین راستا مقالاتی در خصوص تاثیر برخی مواد خوراکی مانند انجیر، کندر، مویز، زعفران و عرق کاسنی بر بارداری در همین سایت منتشر شده و در آینده نیز مقالات دیگری در این خصوص توسط تیم متخصص پینو بیبی ارائه خواهند شد. اگر ماده خوراکی خاصی مد نظر شماست و دوست دارید از تاثیرات مصرف آن در دوران بارداری مطلع شوید در بخش نظرات انتهای همین مقاله، درخواست خود را مطرح کنید تا در اسرع وقت تیم متخصص ما طی یک مقاله مفصل و جامع به نیاز شما پاسخ دهند.
مصرف ماش در بارداری و اثرات آن
ماش گونهای از حبوبات و بومی قاره آمریکای جنوبی است البته برخی این دانه معجزهآسا را به آسیا و کشور هند منسوب میدانند. نام علمی این گیاه Vigna Radiate بوده و از آنجایی که کشت آن بسیار آسان میباشد و مادهای بسیار مفید و مغذی است در تمامی کشورهای جهان به طور گسترده از آن استفاده میشود. این ماده مغذی در کشورهایی مثل هند، چین و آسیای جنوب شرقی به میزان زیادی کشت شده و مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده مفید سرشار از پروتئین گیاهی بوده و به همین علت در سالهای اخیر بسیار مورد توجه و علاقه گیاهخواران قرار گرفته است. همچنین به دلیل وجود مواد مغذی بسیار زیادی که در جوانه ماش وجود دارد استفاده از آن در دوران بارداری توصیه میشود البته باید به شرایط استفاده از ماش در دوران بارداری توجه کرد. علاوه بر آن جوانه ماش نیز سرشار از مواد مغذی بوده و دارای مقادیر فراوانی ویتامین C میباشد که بسیار انرژیزاست و به خاطر داشتن فسفر و کلسیم نقش موثری در رشد اطفال دارد و استفاده از آن به صورت پخته شده در دوران بارداری توصیه میشود.
تیم پینو بیبی در این مقاله، ابتدا به بیان خواص کلی ماش پرداخته و پس از آن به بررسی خواص ویژه ماش در دوران بارداری و تاثیر آن بر مادر و جنین خواهیم پرداخت.
خواص ماش
از جمله خواص عمومی ماش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماش غنی از مواد مغذی است
هر فنجان ماش آبپز حاوی ۲۱۲ کالری، ۱۴.۲ گرم پروتئین، ۳۸.۷ گرم کربوهیدارت، ۰.۸ گرم چربی و ۱۵.۴ گرم فیبر است. همچنین ماش دارای مقادیری قابل ملاحظهای منیزیم، ویتامین B1، منگنز، فسفر، پتاسیم، روی، مس، آهن و به اضافههای مقادیری ویتامینهای B2، B3، B5، B6 میباشد.
البته باید به این نکته اشاره کرد که جوانه ماش به مراتب کالری کمتری نسبت به ماش آبپز دارد.
- ماش دارای میزان بالای آنتی اکسیدان است
مصرف آنتی اکسیدان به خنثی کردن رادیکالهای آزاد کمک کرده و این مسئله برای جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریهایی نظیر سرطان، بیماریهای قلبی و التهاب مزمن موثر میباشد. باید توجه داشت که مصرف ماش به دلیل داشتن میزان بالای آنتی اکسیدان از سرطان سینه در بانوان نیز جلوگیری میکند. مصرف ماش به مقدار زیاد از پیشرفت سرطان ریه و کبد نیز جلوگیری میکند.
- ماش سطح کلسترول خون را کاهش میدهد
به استثنای سویا، همه حبوبات پتانسیل کاهش کلسترول را تا ۵ درصد دارا میباشند. ماش نیز مانند سایر حبوبات این خاصیت مفید را دارد. مصرف ماش همچنین باعث کاهش سطح چربی خون میشود.
- ماش باعث کاهش فشار خون میشود
ماش سرشار از منیزیم، پتاسیم و فیبر است که تمامی این مواد میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند.
- ماش سلامت دستگاه گوارش را تضمین میکند
ماش حاوی پکتین است که به هضم غذا کمک کند. ماش فیبر بالایی دارد. پکتین، فیبری محلول است که بیشترین سود را برای سیستم گوارشی و هاضمه دارد. مطالعات نشان میدهد که فیبرهای محلول به سرعت بخشیدن هضم غذا از طریق روده کمک میکند و در نتیجه احتمال مشکلات گوارشی را کاهش میدهند.
- ماش برای پوست، مو و ناخنها بسیار مفید است
ماش اغلب برای کمک به حفظ سلامت پوست استفاده میشود. برای داشتن پوستی عاری از آکنه میتوانید از ماش استفاده کنید. متاسفانه با خوردن لوبیا و یا جوانه ماش اثرات گفته شده روی پوست شما ایجاد نمیشود بلکه باید از ماسک این ماده مغذی استفاده نمود. شکنندگی مو و ناخن بیشتر در نتیجه کمبود مواد مغذی به خصوص پروتئین، ویتامین و روی است. جوانه ماش شامل مقادیر بالایی از این مواد مفید است و از این رو در پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به مو و ناخن بسیار مفید است.
- ماش برای بیماران دیابتی مفید است
بزرگترین چالش بیماران دیابتی مصرف مواد خوراکی سالم و کم قند است، از آنجا که میزان قند ماش بسیار کم بوده و مصرف آن برای افراد دیابتی توصیه میشود.
- ماش به تقویت حافظه کمک میکند
ماش برای اشخاصی که از مشکلات تمرکز و حافظه رنج میبرند بسیار مفید است، چرا که این ماده منبع غنی از آهن بوده و با اکسیژن رسانی به اندامهای مختلف بدن از جمله مغز باعث افزیش تمرکز شده و باعث بهبود حافظه میگردد.
- ماش به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند
پوکی استخوان یکی از عارضههای شایع بین بانوان است. ماش با داشتن کلسیم و فسفر میتواند به حفظ سلامت استخوانها کمک کند و خطر ایجاد شکستگی و پوکی استخوان به خصوص در افراد سالمند و زنان یائسه را کاهش دهد.
خواص ماش در دوران بارداری
ماش به دلیل داشتن مقادیر فراوان آهن، کلسیم و فسفر برای مادر و جنین خواص بسیار زیادی دارد. این ماده غنی و مغذی برای رشد جنین بسیار مفید بوده و کیفیت باداری را بهبود میبخشد. یکی از مشکلات مهم زنان باردار اختلالات مربوط به معده است، مصرف ماش کمک فراوانی به رفع اینگونه مشکلات میکند.
ماش میکروب زدا بوده و به دلیل وجود این خاصیت مقاومت بدن مادران را بالا برده و از ابتلا آنها به انواع بیماری پیشگیری میکند.
همان طور که پیش از این به این مسئله اشاره شد ماش حاوی مقدار فراوانی آهن است و خوردن ماش باعث خونسازی در بدن تسهیل میشود، بنابراین مصرف ماش در دوران حاملگی کم خونی بدن مادر و کم خونی جنین را برطرف میکند.
بانوان بارداری که در دوران بارداری به عارضه شایع تورم بدن به ویژه تورم پا دچار میشوند میتوانند با استفاده از ماش یک ضماد مناسب برای تسکین و کاهش تورم پاهایشان درست کنند. برای تهیه این ضماد لازم است تا ابتدا یک فنجان ماش تازه را در مقداری آب بپزنند، پس از پخت ماش، آب اضافی ار دور ریخته و ماش را در یک ظرف مناسب خوب له کنند. ماش له شده را باید با یک زرده تخممرغ مخلوط کرد و آن را به صورت پماد روی محل متورم ماساژ داد و یا با یک دستمال یا باند آن را روی موضع بانداژ کرد.
ماش همچنین در افزایش شیر در مادران شیرده نیز بسیار تاثیرگذار است.
مصرف ماش و تاثیر آن بر جنین
جوانه ماش منبع عالی از اسید فولیک است که از نقصهای زایمان، مانند اسپینا بیفیدا و نقصهای لوله عصبی در جنین در حال رشد در رحم جلوگیری میکند و به همین دلیل مادران اغلب مکملهای اسید فولیک را مصرف میکنند تا از بروز چنین علائمی جلوگیری شود.
ماش منبع غنی از ویتامین B9 میباشد که برای جلوگیری از تولد نوزاد زودرس، نقص لولههای عصبی و حتی خاتمه بارداری و سقط جنین ضروری است.
ویتامین های امگا ۳ و امگا ۶ نیز برای تولید سلولهای مغز جنین حیاتی است و به باهوش شدن نوزاد کمک میکند.
مضرات مصرف ماش در دوران بارداری
مصرف ماش و جوانه خام آن میتواند به سرگیجه، تهوع و اسهال منتهی شود. بنابراین اگر بانوی باردار از عارضه تهوع صبحگاهی رنج میبرد بهتر است تا جهت جلوگیری از تشدید حالت تهوع و استفراغ از مصرف این ماده غذایی به خصوص در سه ماهه نخست بارداری اجتناب کند.
طبع ماش سرد و خشک است و به همین علت استفاده زیاد آن باعث زیاد شدن خلط میشود. این موضوع به خصوص در مورد بانوانی که طبع سرد دارند ممکن است عوارض بیشتری به همراه داشته باشد.
خوردن زیاد ماش برای دندانها نیز مضر است.
جوانه ماش و استفاده در دوران بارداری
سوالی که ایجاد میشود این است که آیا مصرف جوانه ماش در دوران بارداری بیخطر است؟ معمولاً همه جوانهها مغذی هستند و به طور معمول خوردن آنها در دوران بارداری بیخطر است با این حال توصیه میشود که به علت حساس بودن جوانهها به رشد باکتریها در دوران بارداری جوانهها به صورت خام مصرف نشده و پخته شوند. محیط پرورش و شیوه پرورش جوانهها مستعد نفوذ انواع باکتری هستند. رژیم غذایی دوران بارداری علاوه بر مغذی و متعادل بودن نیازمند کالری کافی است، خوشبختانه استفاده از جوانه ماش میتواند یک روش مناسب برای دریافت کالری مناسب در دوران بارداری باشد. تعداد ایدهآل کالری دریافتی در دوران بارداری به شرح زیر است:
- سه ماهه نخست بارداری ۱۸۰۰ کالری در روز
- سه ماهه دوم حاملگی ۲۲۰۰ کالری در روز
- سه ماهه سوم بارداری ۲۴۰۰ کالری در روز
شما مخاطب عزیز برای اطلاع از کالری مورد نیاز بدن به ویژه در دوران بارداری میتوانید از اابزار آنلاین محاسبه کالری مورد نیاز بدن پینو بیبی بهره ببرید. ماش با ۲۱۲ کالری در هر فنجان میتواند به شما در رسیدن به سهمیههای تعیین شده هر دوره کمک کند. ماش تیامین، پروتئین، منگنز، منیزیم و فولات را در اختیار شما قرار میدهد و همچنین چربیهای اشباع، کلسترول و سدیم پایینی دارد. همه مواد، ترکیبات و اجزایی هستند که یک خانم باردار برای داشتن یک بارداری سالم به آن نیاز دارد. البته این مسئله درست است که در هر دوره بارداری مادر باید میزان مناسبی کالری دریافت کند ولی مسلم است که این میزان کالری باید همراه مواد مغذی مناسب برای مادر و جنین باشد. داشتن یک رژیم غذایی متنوع و مغذی برای دوران بارداری اهمیت فراوانی دارد و به داشتن یک بارداری سالم و موفق کمک شایانی میکند.
بهتر است ماش را از شب قبل خیسانده و روز بعد آن را آبپز کنید و سپس میل نماید. در هنگام مصرف و پختن دانه ماش بهتر است مقداری نمک به آب آن اضافه شود.
موارد منع مصرف ماش در بارداری
مصرف ماش هیچ گونه ممنوعیتی برای هیچ شخصی ندارد اما کسانی که اسید اوریک بالا یا نقرس دارند، باید توجه داشته باشند مواد غذایی پروتئینداری را که پورین گیاهی دارند باید محدود کنند که مشا یکی از این مواد است.
افرادی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند باید از مصرف زیاد ماش خودداری کنند.
توصیه میشود هنگام بارداری از مصرف جوانه ماش خام پرهیز شود، چون احتمال وجود باکتری مضر داخل آنها وجود دارد.
نکته بسیار مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که به هیچ وجه در خوردن حبوبات از جمله ماش زیادهروی نکنید چون ممکن است خطرات جبران ناپذیری برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
خواص ماش در بارداری
ماش خواص فراوانی برای زنان باردار و هم چنین جنین آنها دارد ماش به دلیل داشتن مقادیر فراوان آهن و فسفر و کلسیم نیاز طبیعی زنان باردار را به این مواد غنی تامین می کند و همچنین سبب رشد بهتر جنین و بهبود کیفیت بارداری می شود بهتر است ماش را از شب قبل در آب خیس کرده و فردای آن روز کمی آب پز کنید و روزانه میل کنید. جوانه ماش هم نباید مورد غفلت واقع شود چرا که دارای مقادیر فراوان ویتامین ها و اسید فولیک پتاسیم و منیزیم و فیبر است. به هیچ وجه در خوردن ماش یا سایر حبوبات زیاده روی نکنید چرا که حبوبات با اینکه خواص فراوانی دارد اما زیاده روی در آن می تواند خطرات جبران ناپذیری داشته باشد.
روش مصرف ماش برای زنان باردار
همانطور که گفتیم ماش به دلیل خواص بسیار زیادی که دارد یکی از گزینههای مناسب برای قرارگرفتن در جیره غذایی بانوان باردار است. اما همواره در مقالات مختلف مجله اینترنتی پینو بیبی اشاره شده است که مهمترین فاکتور در داشتن یک رژیم غذایی سالم، رعایت اعتدال و تنوع است. اگر چه ماش خواص زیادی دارد و تا کنون عوارض جدی در خصوص مصرف ماش گزارش نشده است اما بهتر است برای میزان استفاده با پزشک متخصص و یا یک مشاور تغذیه مشورت کنید.
همانطور که گفتیم هم ماش و هم جوانه ماش هر دو سرشار از مواد مغذی و ویتامین و پروتئین هستند، اما بهتر است جوانه ماش جهت اطمینان پخته شود تا از عاری بودن آن از باکتری اطمینان داشته باشید. شما میتوانید جوانه ماش را پخته و آن را به همراه سبزیجات دیگر به صورت سالاد یا پیش غذا میل کنید. میتوانید جوانه ماش را در سوپ مورد استفاده قرار دهید.
در بسیاری از مناطق کشور از دانه ماش در تهیه آش و خوراک استفاده میشود. بنابراین اگر مصرف ماش برای شما خوشایند نیست میتوانید با مخلوط کردن با مواد خوراکی دیگر و ترکیب با انواع مواد از فواید بینظیر آن بهره ببرید.