انواع سرطان در بانوان
سرطان بیماری مهلکی است که خوشبختانه امروزه با پیشرفت فناوری تا حدود زیادی قابل کنترل و قابل درمان است. از آنجا که سرطان میتواند زندگی فرد و وابستگان او را متاثر سازد تیم متخصص پینو بیبی در این مقاله به این موضوع پرداخته است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع مختلف سرطان بانوان آشنا کنیم و روشهای تشخیصی این بیماری را خدمت شما مخاطب گرامی معرفی کنیم. با مطالعه این مقاله مفید و مهم اطلاعات خود را در خصوص انواع سرطان بالا ببرید و از روشهای غربالگری و زمان مناسب غربالگری سرطان مطلع شوید.
سرطان شایع در زنان
تیم متخصص پینو بیبی در این مقاله به معرفی هفت سرطان شایع در بین بانوان پرداخته شده است.
سرطان چیست؟
سرطان بیماری است که در آن برخی از سلولهای بدن به طور غیرقابل کنترلی رشد میکنند و به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند. سرطان تقریباً در هر نقطه از بدن انسان که از تریلیونها سلول تشکیل شده است، میتواند شروع شود. به طور معمول، سلولهای انسانی از طریق فرآیندی به نام تقسیم سلولی رشد و تکثیر میشوند تا سلولهای جدید را در صورت نیاز بدن به وجود آورند. وقتی سلولها پیر میشوند یا آسیب میبینند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
گاهی اوقات این فرآیند منظم تولید سلول جدید و جایگزینی با سلولهای فرسوده و مرده، مختل میشود و سلولهای غیرطبیعی یا آسیبدیده رشد میکنند، این در حالی است که این سلولها نباید تکثیر شوند. تکثیر این سلولها ممکن است تومورهایی را تشکیل دهند. تومورها در واقع تودههای بافتی هستند. تومورها میتوانند سرطانی (بدخیم) یا غیرسرطانی (خوشخیم) باشند.
- تورمورهای بدخیم Malignant Tumors: تومورهای سرطانی به بافتهای مجاور گسترش مییابند یا به بافتهای مجاور حمله میکنند و میتوانند به نقاط دوردست بدن سفر کنند و تومورهای جدید را تشکیل دهند که به این فرآیند متاستاز گفته میشود. تومورهای سرطانی ممکن است تومورهای بدخیم نیز نامیده شوند. بسیاری از سرطانها تومورهای جامدی (سفتی) را تشکیل میدهند، اما در سرطانهای خون، مانند لوسمیها، عموماً این گونه نیستند و توده بافتی مشاهده نمیشود.
- تومورهای خوشخیم Benign Tumors: به بافتهای مجاور گسترش نمییابند یا به آنها حمله نمیکنند. هنگام برداشتن، تومورهای خوشخیم معمولاً دوباره رشد نمیکنند، در حالی که تومورهای سرطانی گاهی اوقات مجدد رشد میکنند. تومورهای خوشخیم گاهی اوقات میتوانند بسیار بزرگ باشند. برخی از آنها میتوانند علائم جدی ایجاد کنند یا تهدید کننده زندگی باشند، مانند تومورهای خوشخیم در مغز.
حقایق سرطان برای زنان
برخی از سرطانهایی که اغلب زنان را تحت تاثیر قرار میدهند عبارت هستند از سرطان پستان، کولورکتال، آندومتر، ریه، دهانه رحم، پوست و تخمدان. دانستن در مورد این سرطانها و اقداماتی که میتوان برای کمک به پیشگیری یا تشخیص زودهنگام این سرطانها انجام داد (زمانی که هنوز کوچک هستند، گسترش نیافتهاند و ممکن است درمان را آسانتر کند) ممکن است به نجات جان بیمار کمک کند. هنوز مشخص نیست علت چیست اما زنان نسبت به مردان به برخی از انواع سرطان بیشتر مبتلا میشوند.
شایعترین سرطانهایی است که در زنان دیده میشود عبارت هستند از:
- سرطان پستان
- سرطان روده بزرگ (کولورکتال)
- سرطان آندومتر یا سرطان رحم
- سرطان ریه
- سرطان دهانه رحم
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان فرج
- سرطان واژن
- سرطان تیروئید
سرطان پستان
سرطان سینه شایعترین سرطان در بین زنان بعد از سرطانهای پوست است. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما با افزایش سن زنان خطر آن نیز افزایش مییابد. به دلیل برخی عوامل، برخی از زنان ممکن است شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه نسبت به سایرین داشته باشند. اما هر زن باید در مورد خطرات سرطان سینه و اقداماتی که میتواند برای کاهش خطر انجام دهد، اطلاعات لازم را داشته باشد.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان پستان انجام دهد.
یافتن زود هنگام سرطان سینه (زمانی که کوچک است و گسترش نیافته ممکن است) میتواند به پیشگیری از مرگ و میر ناشی از این بیماری کمک کند. انجام آزمایشات غربالگری منظم مطمئنترین راه برای تشخیص زود هنگام سرطان پستان است.
موارد ذیل به زنانی که بیشتر مستعد ابتلا به سرطان پستان هستند توصیه میشود:
- زنان ۴۰ تا ۴۴ ساله بهتر است که در صورت تمایل، غربالگری سالانه سرطان پستان را با ماموگرافی (اشعه ایکس از پستان) شروع کنند.
- زنان ۴۵ تا ۵۴ ساله باید هر سال ماموگرافی انجام دهند.
- زنان ۵۵ ساله و بالاتر میتوانند هر ۲ سال یک بار به ماموگرافی روی بیاورند یا میتوانند غربالگری سالانه را ادامه دهند.
غربالگری باید تا زمانی ادامه یابد که یک زن در سلامت کامل باشد و انتظار میرود حداقل ۱۰ سال دیگر زنده بماند.
همه زنان باید بدانند که هنگام انجام ماموگرافی برای غربالگری سرطان پستان چه انتظاری باید داشته باشند (این آزمایش چه کاری میتواند انجام دهد و چه کاری را نمیتواند انجام دهد). همچنین بانوان باید با نحوه بررسی ظاهری پستان و حسهای طبیعی پستانهای خود آشنا باشند و هر گونه تغییر را فوراً به پزشک اطلاع دهند.
برخی بانوان به دلیل سابقه خانوادگی، جهش ژنتیکی یا سایر عوامل ریسکی و مخاطرهآمیز ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان باشند. زنانی که در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند باید با MRI همراه با ماموگرافی غربالگری شوند.
سرطان روده بزرگ (کولورکتال)
سرطان روده بزرگ (کولورکتال) سرطانی است که از روده بزرگ یا راست روده (رکتوم) شروع میشود. برخی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش میدهند عبارت هستند از: اضافه وزن یا چاقی، کم تحرکی، رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و محصولات فرآوری شده، سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل، بالا بودن سن و سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان کولورکتال یا پولیپ روده.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان روده بزرگ انجام دهد:
غربالگری منظم سرطان روده بزرگ (کولورکتال) یکی از قویترین سلاحها در مبارزه با سرطان کولورکتال است. اکثر سرطانهای روده بزرگ با یک پولیپ شروع میشوند. پولیپ در واقع رشد کوچک تعدادی از سلولها در پوشش روده بزرگ یا راست روده است. غربالگری میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ (کولورکتال) کمک کند، زمانی که پولیپ کوچکتر است و گسترش نیافته است؛ ممکن است درمان آن آسانتر باشد. برخی از آزمایشهای غربالگری نیز میتوانند با پیدا کردن و حذف پولیپها قبل از تبدیل شدن به سرطان، از سرطان روده بزرگ پیشگیری کنند.
موارد زیر برای افرادی که در معرض متوسط خطر ابتلا به سرطان کولورکتال هستند توصیه میشود:
غربالگری
- زنان و مردان باید غربالگری منظم را از ۴۵ سالگی شروع کنند.
- افرادی که از سلامت خوبی برخوردار هستند و امید به زندگی آنها بیش از ۱۰ سال است، باید غربالگری منظم سرطان کولورکتال را تا سن ۷۵ سالگی ادامه دهند.
- برای افراد ۷۶ تا ۸۵ ساله، تصمیم برای غربالگری باید بر اساس ترجیحات، امید به زندگی، سلامت کلی و سابقه غربالگری قبلی باشد.
- افراد بالای ۸۵ سال دیگر نباید غربالگری سرطان روده بزرگ (کولورکتال) را انجام دهند.
آزمایشات مبتنی بر مدفوع
- تست ایمونوشیمیایی مدفوع با حساسیت بالا (FIT) به صورت سالانه
- آزمایش خون حساسیت مخفی مدفوع بر پایه گایاک (gFOBT) به صورت سالانه
- آزمایش چند منظوره DNA مدفوع (MT-sDNA) هر ۳ سال یکبار
معاینه بصری کولون (روده بزرگ) و رکتوم (راست روده)
- کولونوسکوپی هر ۱۰ سال یکبار
- سیتی کولونوگرافی (کولونوسکوپی مجازی) هر ۵ سال یکبار
- سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر (کولونوسکوپی بخش سیگموئید روده بزرگ)، هر ۵ سال یکبار
اگر فردی بخواهد با آزمایشی غیر از کولونوسکوپی غربالگری شود، هرگونه نتیجه آزمایش غیرطبیعی باید با کولونوسکوپی پیگیری شود.
افراد در معرض خطر بالای سرطان روده بزرگ (کولورکتال) بر اساس سابقه خانوادگی و یا سایر عوامل ممکن است نیاز باشد که غربالگری را قبل از ۴۵ سالگی شروع کنند، بیشتر غربالگری شوند یا آزمایشهای خاصی را انجام دهند.
تفاوتهایی بین این تستهای فوق وجود دارد، اما مهمترین چیز این است که غربالگری انجام شود، مهم نیست کدام آزمایش انجام شود. متخصصین میتواند بهترین آزمایش را برای تشخیص احتمالی سرطان روده بزرگ با توجه به شرایط فرد مورد نظر پیشنهاد بدهند.
سرطان آندومتری
سرطان آندومتر (آندومتر: پوشش داخلی رحم) است. خطر ابتلا به سرطان آندومتر با افزایش سن زنان افزایش مییابد. مواردی که بر سطح ترشح هورمونها تأثیر میگذارد، مانند مصرف استروژن بدون پروژسترون و مصرف تاموکسیفن برای درمان سرطان پستان یا کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان، میتواند شانس ابتلا به سرطان آندومتر را در زنان افزایش دهد. شروع زودرس دورههای قاعدگی، یائسگی دیررس، سابقه ناباروری یا بچهدار نشدن نیز میتواند این خطر را افزایش دهد. زنانی که سابقه فردی یا خانوادگی سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (سندرم لینچ) یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) دارند یا افرادی که چاق هستند مستعد خطر ابتلا به سرطان آندومتر هستند. زنانی که سرطان پستان یا تخمدان داشتهاند نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان آندومتر در آنان افزایش یابد.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان آندومتر رحم انجام دهد.
هیچ آزمایش یا آزمایش غربالگری برای تشخیص زودهنگام سرطان آندومتر در زنانی که در معرض ریسک متوسط هستند و هیچ علامت و نشانهای ندارند، وجود ندارد. انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند که در زمان یائسگی، به همه زنان در مورد خطرات و علائم سرطان آندومتر اطلاعرسانی شود. زنان باید هر گونه ترشح غیرمعمول، لکه بینی یا خونریزی واژینال (که بدتر میشود، بین قاعدگیها اتفاق میافتد یا بعد از یائسگی رخ میدهد) را به متخصص زنان و زایمان اطلاع دهند.
انجمن سرطان آمریکا همچنین به زنانی که سرطان روده بزرگ غیرپولیپوز ارثی (HNPCC) دارند یا احتمال دارد به آن مبتلا شوند، آزمایش سالانه با بیوپسی آندومتر از سن ۳۵ سالگی را توصیه میکند.
زنان باید در مورد خطر ابتلا به سرطان آندومتر و معاینه منظم لگن با یک متخصص صحبت کنند. تست پاپ اسمیر برای یافتن سرطان دهانه رحم بسیار کارآمد خوهد بود. با آزمایش پاپ اسمیر گاهی اوقات میتوان برخی از سرطانهای اولیه آندومتر را تشخیص داد، اما آزمایشی برای تشخیص سرطان آندومتر نیست.
سرطان ریه
سرطان ریه اغلب در اثر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سایر ذرات موجود در هوا ایجاد میشود. گزاره اصلی این است که سیگار کشیدن علت اصلی سرطان ریه است، اما گزاره برعکس درست نیست همه افراد مبتلا به سرطان ریه؛ در اثر استعمال سیگار به این سرطان دچار نشدهاند.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان ریه انجام دهد.
شوربختانه همه سرطانهای ریه قابل پیشگیری نیستند. اما با انجام برخی از اقدامات میتوان تا حد ممکن ریسک ابتلا به سرطان ریه را کاهش داد. اگر بانوی سیگار نمیکشد، بهتر است هرگز اقدام به کشیدن سیگار نکند و لازم است تا از تنفس دود سیگار دیگران (دود دست دوم) نیز خودداری کند.
انجمن سرطان آمریکا غربالگری را برای افراد خاصی که در معرض خطر بالاتر سرطان ریه هستند توصیه میکند. اگر فردی اکنون سیگار میکشد یا سیگار میکشیده است، سن ۵۰ تا ۸۰ سال دارد و از سلامت جسمی نسبتاً خوبی برخوردار است، ممکن است از غربالگری سرطان ریه با سیتی اسکن سالانه با دوز پایین سود ببرد. اگر فرد هنوز سیگار میکشد، در مورد خطر ابتلا به سرطان ریه، نحوه ترک سیگار، فواید، محدودیتها و مضرات احتمالی غربالگری سرطان ریه باید با متخصص مشورت کند و تست غربالگری سرطان ریه را انجام بدهد.
سرطان دهانه رحم
عفونت مزمن توسط انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مهمترین عامل، خطرساز برای سرطان دهانه رحم است. هر فردی میتواند از طریق تماس پوست به پوست، مانند داشتن رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فردی که این ویروس را دارد، به HPV مبتلا شود. سایر عوامل خطر سرطان دهانه رحم عبارت هستند از: سیگار کشیدن، داشتن سیستم ایمنی ضعیف، ابتلا به عفونت کلامیدیا، اضافه وزن، قرار گرفتن در معرض یا مصرف برخی درمانهای هورمونی و انجام آزمایشهای منظم غربالگری سرطان دهانه رحم.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان دهانه رحم انجام دهد.
عدم استعمال دخانیات و سیگار کشیدن، استفاده از کاندوم جهت محافظت از خود در برابر HPV و تزریق واکسنهای HPV میتوانند فرد را در برابر برخی از عفونتهای HPV مرتبط با سرطان محافظت کنند.
انجمن سرطان آمریکا واکسیناسیون روتین HPV را برای دختران و پسران ۹ تا ۱۲ ساله توصیه میکند. کودکان و بزرگسالان جوان ۱۳ تا ۲۶ ساله که واکسینه نشدهاند یا تمام دوزهای خود را دریافت نکردهاند، باید در اسرع وقت واکسن را دریافت کنند. واکسیناسیون در سنین توصیه شده به پیشگیری از سرطانهای بیشتری نسبت به واکسیناسیون در سنین بالاتر کمک میکند. اگر بانویی بین ۲۷ تا ۴۵ سال سن دارد، باید با پزشک خود مشورت کند تا مطلع شود آیا واکسیناسیون HPV ممکن است برای او مفید باشد یا خیر.
انجام آزمایشات غربالگری منظم میتواند به یافتن تغییراتی در دهانه رحم کمک کند که قبل از تبدیل شدن به سرطان قابل درمان هستند:
- تستهای غربالگری سرطان دهانه رحم: غربالگری منظم میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم کمک کند، به خصوص زمانی که توده هنوز کوچک است و گسترش نیافته است که احتمالاً درمان آن نیز راحتتر است.
- تست HPV: تست HPV به دنبال عفونتهایی بر اساس انواع HPV است که میتواند باعث پیش سرطان و سرطان دهانه رحم شود.
- تست پاپ اسمیر: در تست پاپ اسمیر سلولهای گرفته شده از دهانه رحم مورد بررسی قرار میگیرند تا تغییراتی را که ممکن است سرطانی یا پیش سرطانی باشد، پیدا کند.
انجمن سرطان آمریکا موارد زیر را برای افرادی که در معرض متوسط خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند توصیه میکند:
- آزمایش سرطان دهانه رحم باید از ۲۵ سالگی شروع شود. افراد زیر ۲۵ سال نباید آزمایش شوند.
- افراد بین ۲۵ تا ۶۵ سال باید هر ۵ سال یک بار آزمایش HPV اولیه انجام دهند. آزمایش HPV اولیه یک آزمایش HPV است که به تنهایی برای غربالگری انجام میشود. اگر فردی نمیتواند آزمایش اولیه HPV را انجام دهد، لازم است تا هر ۵ سال یک بار یک آزمایش مشترک (تست HPV با تست پاپ) یا هر ۳ سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهد.
مهمترین چیزی که باید به خاطر داشت این است که آزمایشات غربالگری به طور منظم انجام شود، مهم نیست کدام یک از آزمایشهای فوق را فرد انجام دهد بلکه منظم بودن آزمایشات اهمیت دارد.
- افراد بالای ۶۵ سال که در ۱۰ سال گذشته آزمایشات منظم سرطان دهانه رحم را با نتایج طبیعی (یا منفی) انجام دادهاند، نباید برای سرطان دهانه رحم آزمایش شوند.
- آخرین آزمایش باید در ۳ تا ۵ سال از آن گذشته باشد.
- افرادی که سابقه پیش سرطان جدی دهانه رحم دارند باید حداقل تا ۲۵ سال پس از تشخیص، آزمایش را ادامه دهند، حتی اگر آزمایش از ۶۵ سالگی گذشته باشد.
- افرادی که هیسترکتومی کامل (برداشتن رحم و دهانه رحم) انجام دادهاند باید آزمایش را متوقف کنند مگر این که جراحی برای درمان سرطان دهانه رحم یا یک پیش سرطان جدی انجام شده باشد.
- افرادی که علیه HPV واکسینه شدهاند باید همچنان از توصیههای غربالگری برای گروه سنی خود پیروی کنند.
سرطان پوست
هر کسی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شود، اما افرادی که پوست روشن دارند بیشتر از افرادی که پوست تیرهتری دارند به سرطان پوست مبتلا میشوند. بیشتر سرطانهای پوست در سلول بازال و سلول سنگفرشی در اثر قرار گرفتن مکرر و محافظت نشده پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) نور خورشید حادث میشود. همچنین این سرطان ممکن است در افرادی که از منابع مصنوعی مانند تختهای برنزه استفاده میکنند، ایجاد میشوند. نوعی سرطان پوست به نام ملانوم وجود دارد که نسبت به سایر انواع سرطان پوست کمتر شایع است، اما خطرناکتر است زیرا احتمال رشد و گسترش آن بیشتر است. افرادی که انواع دیگری از سرطان پوست داشتهاند و افرادی که یکی از اعضای نزدیک خانوادهشان مبتلا به ملانوم بودهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به ملانوم هستند.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان پوست انجام دهد.
مهمترین راه برای کاهش خطر بیشتر سرطانهای پوست، محدود کردن قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید و سایر منابع مانند تختهای برنزه است. اقدامات لازم عبارت هستند از:
- اگر بیرون از منزل هستند.؛ از قسمتهای سایهدار عبور کنید و یا در مکانی مستقر شوید که به دور از آفتاب باشید، این موضوع به خصوص در وسط روز که آفتاب مستقیم و شدید است از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگر ناچار قرار است زیر نور خورشید باشید، از کلاه لبهدار، پیراهن آستین بلند، عینک آفتابی استفاده کنید و از کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل ۳۰ برای پوستهای تمام نواحی در معرض آفتاب استفاده کنید. اگر بچه دارید، از آنها در برابر نور خورشید محافظت کنید و اجازه ندهید آفتاب سوخته شوند.
- از تختهای برنزه کننده یا لامپ UV دوری کنید.
- از تمام خالها و لکههای روی پوست خود آگاه باشید و هر گونه تغییر را فوراً به پزشک اطلاع دهید. شما باید در مورد انجام معاینه پوست در طول معاینات منظم سلامت خود بپرسید.
سرطان تخمدان
اگر چه سرطان تخمدان در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما احتمال بروز آن با افزایش سن زنان بیشتر است. زنانی که هرگز بچهدار نشدهاند یا اولین فرزند خود را بعد از ۳۵ سالگی به دنیا آوردهاند ممکن است در معرض خطر ابتلا به این سرطان باشند. زنانی که از استروژن به تنهایی به عنوان درمان جایگزین هورمونی استفاده کردهاند نیز در معرض خطر بیشتری هستند. زنانی که سابقه فردی یا خانوادگی سرطان روده بزرگ غیرپولیپوز ارثی (HNPCC یا سندرم لینچ)، سرطان تخمدان یا سرطان پستان دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان هستند. اما زنانی که هیچیک از این شرایط یا عوامل خطر را ندارند، همچنان ممکن است به سرطان تخمدان مبتلا شوند.
اقداماتی که هر بانویی میتواند پیش از بروز سرطان تخمدان انجام دهد.
در حال حاضر، هیچ آزمایش غربالگری سرطان توصیه شده برای سرطان تخمدان برای زنانی که در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری نیستند، وجود ندارد. تست پاپ اسمیر سرطان تخمدان را پیدا نمیکند، اما معاینه لگن باید بخشی از معاینه منظم سلامت زنان باشد. همچنین برخی از آزمایشها وجود دارد که ممکن است در زنانی که علائم دارند یا در معرض خطر بالای سرطان تخمدان هستند، استفاده شود. اگر بیش از چند هفته هر یک از علائم زیر در زنی بروز پیدا کرد، باید فوراً به پزشک مراجعه کند:
- تورم شکم همراه با کاهش وزن
- مشکلات گوارشی (از جمله گاز، از دست دادن اشتها و نفخ)
- درد شکم یا لگن
- احساس نیاز به ادرار کردن دائمی (بیف کردن)
در مورد خطر ابتلا به سرطان تخمدان و این که آیا آزمایشاتی وجود دارد که ممکن است برای فردی با این علائم مناسب باشد، با یک متخصص مشورت شود.
اقدامات پیشگرانه برای انواع سرطان
اقداماتی که میتوان برای کاهش خطر ابتلا به سرطانها انجام داد، عبارت هستند از:
- عدم استعمال دخانیات
- به وزن مناسب رسیدن و باقی ماندن در آن وزن (برای کنترل وزن میتوانید از ابزار محاسبه آنلاین BMI پینو بیبی استفاده کنید).
- فعالیت بدنی منظم
- از یک الگوی غذایی سالم پیروی کنید که شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل باشد. مصرف گوشت قرمز/ فرآوری شده و سایر غذاهای بسیار فرآوری شده را محدود کنید از مصرف آنها اجتناب کنید.
- عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی اگر زنی مشروب مصرف میکند، مصرف بیش از ۱ نوشیدنی در روز برای سلامتی او مخاطرهآمیز خواهد بود و احتمال ابتلا او به انواع سرطان را بیشتر خواهد کرد.
- محافظت از پوست در برابر نور خورشید و منابع غیرطبیعی تولید کننده اشعههای مضرر مانند تختهای برنزه کننده و لامپهای UV
- آگاهی از سوابق پزشکی خود و سابقه خانوادگی
- انجام معاینات منظم و آزمایشات غربالگری سرطان