اگر باردار هستید، احتمالاً چندین داستان و ماجرای مختلف در مورد ویار بارداری شنیدهاید و دلیل خوبی هم برای آن وجود دارد. تخمین زده میشود که درصد بالایی از زنان در طول بارداری، ویار غذا را تجربه میکنند. در این بین، یکی از رایج ترین ویارها، ویار خیارشور میباشد. زیرا طعم شور و بافت ترد آن برای بسیاری از مادران باردار جذاب است. در این مقاله به این موضوع میپردازیم که به چه دلیل ممکن است در دوران بارداری ویار خیارشور کنید.
چرا در دوران بارداری ویار خیارشور میکنیم؟
داستانهای متعددی در مورد هوس و ویار شدید در بین مادران باردار در طول نسلها منتقل شده است. شاید شنیده باشید که مادرتان بگوید: «وقتی تو را باردار بودم، هر شب ساعت ۱۱ شب به خیار شور فکر میکردم.» اکنون ممکن است شما هم همین ویار را در دوران بارداری خود تجربه کنید. ویار بارداری یک تجربه جهانی بین زنان باردار است، بخشی کوچک و جسمانی از زندگی روزمره که بین مادران باردار پیوند ایجاد میکند.
با این حال، بر خلاف آنچه که ممکن است مادربزرگ شما تعریف کرده باشد، ویار خوردن یک غذای خاص در دوران بارداری نشان دهنده جنسیت کودک شما نیست. هیچ مدرک علمی برای تایید این موضوع وجود ندارد. در عوض، تحقیقات علمی چندین دلیل احتمالی دیگر را برای بروز ویارهای بارداری نشان میدهند:
هورمونها
اگر چه هنوز تحقیقات کمی در این زمینه انجام شده است، ولی تغییرات سریع هورمونها در دوران بارداری ممکن است دلیل بروز ویار بارداری را توضیح دهد. به هر حال، میدانیم که افزایش شدید استروژن و پروژسترون در سه ماهه اول بارداری اتفاق میافتد و این دلیل تهوع و استفراغ صبحگاهی که در میان مادران باردار بسیار رایج است را توجیه میکند.
در طول سه ماهه دوم بارداری که بیشتر افراد باردار با افزایش سطح این هورمونها سازگار میشوند و به آن عادت میکنند، حالت تهوع صبحگاهی کم کم از بین میرود و ویار مواد غذایی شدت میگیرد. یک نظریه بیان میکند که ویار بارداری، واکنشی طبیعی به بهبودی بدن شما از کم اشتهایی و تهوع صبحگاهی سه ماهه اول بارداری است.
بارداری همچنین ممکن است به طور قابل توجهی ادراک حسی مادر از جمله طعم و بو را تغییر دهد. این کاملاً طبیعی است که در دوران بارداری ناگهان از غذاها و خوراکیهایی که به طور معمول میخوردید و دوست داشتید تنفر پیدا کنید یا غذاهایی که زمانی از آنها متنفر بودید، تبدیل به غذای اصلی و محبوب شما شوند. مطالعات نشان میدهند که ۷۶٪ از زنان باردار دارای حس بویایی و چشایی غیر طبیعی هستند و در ۲۶٪ از آنها حساسیت به نمک کاهش یافته است. حدس زده میشود که این تغییرات حسی برای محافظت از شما در برابر غذاهای احتمالی سمی اتفاق میافتد.
اگرچه هیچ شواهدی نشان نمیدهد که کاهش حساسیت به نمک بر هورمونهایی که میل به نمک را افزایش میدهند تأثیر میگذارد، اما این ویار مواد غذایی شور ممکن است از نظر رفتاری منطقی باشند. زیرا با به هم خوردن حس چشایی و بویایی، غذاهای شور ممکن است یکی از چیزهایی باشند که به راحتی میتوانید طعم آن را بچشید و حس کنید.
کمبود احتمالی مواد معدنی
ممکن است توضیح «علمی» تری را نیز مبنی بر این که ویار خیارشور به معنای کمبود سدیم است را شنیده باشید. شایعهای در این مورد وجود دارد که نیاز به سدیم همراه با حجم خون در دوران بارداری افزایش مییابد و ویار خیارشور به سادگی به این معنی است که شما این ماده معدنی را در بدن خود کم دارید. با این حال، این داستان نیز مانند بسیاری از داستانهای قدیمی شایعه است و هیچ مدرک و پشتوانه علمی پشت آن وجود ندارد.
البته درست است که نیازهای غذایی خاصی در طول بارداری تغییر میکنند. به عنوان مثال در دوران بارداری برای کمک به رشد جنین، نیاز بدن مادر باردار به آهن به ۲۷ میلی گرم در روز میرسد که در مقایسه با زنان بالغ که به ۱۸ میلی گرم در روز نیاز دارند، بیشتر است. نیاز بدن به روی، فولات، ید و پروتئین نیز در دوران بارداری افزایش مییابد. این باعث شده است که برخی افراد این فرضیه را مطرح کنند که ویار مواد غذایی در دوران بارداری، در واقع واکنش بدن شما به کمبود این مواد معدنی مهم است. با این حال غذاهای حاوی این مواد مغذی از جمله تخم مرغ، گوشت و لبنیات، جزو غذاهایی گزارش میشوند که بیشتر زنان باردار از آنها بدشان میآید. در مقابل، غذاهایی با مواد مغذی کم، نمک بالا و چربی زیاد مانند خیارشور، بستنی، شکلات و پیتزا به عنوان شایع ترین ویارهای دوران بارداری شناخته میشوند. به همین دلیل بعید است که ویار خیارشور در بارداری با کمبود مواد مغذی مرتبط باشد.
ارتباط فرهنگ با ویار دوران بارداری
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ویار بارداری ممکن است نحوه برخورد و درک فرهنگهای مختلف از غذا باشد. دلیل این موضوع این است که فرهنگ، نقش مهمی در شکل گیری عادات غذایی ما دارد. برای مثال، با این که خیارشور یک ویار بارداری رایج در آمریکای شمالی است، برنج بیشترین ویار غذایی زنان باردار در ژاپن گزارش شده است.
این امکان وجود دارد که شنیدهها در مورد ویار خیارشور در بارداری باعث شود که در زمانی که شما باردار هستید، همان ویارهایی را داشته باشید که قبلاً در فرهنگ خود در مورد آن شنیدهاید.
روانشناسی و ژنتیک
چرا زنان باردار ویار خیارشور و بستنی میکنند؟ یک توضیح علمی برای آن وجود دارد.
DNA ما تعیین میکند که جوانههای چشایی ما چگونه طعمها را ثبت میکنند. ژنتیک در ثبت چیزهایی که تلخ یا شیرین هستند در مغز ما نقش دارد. با این حال، برخی از دانشمندان بر این باورند که ویار بارداری یک واکنش روانی است. معمولاً اگر بدن به سادگی دچار کمبود پروتئین باشد یا هوس نمک بکند، هر غذایی که این مواد را داشته باشد میتواند نیاز بدن را برآورده کند. اما در مورد ویار بارداری همه چیز برابر نیست. به عنوان مثال، خیارشور ممکن است تنها غذایی باشد که بتواند ویار نمک را برطرف کند. چیپس، گوشت گاو، ذرت بو داده و غیره این کار را انجام نمیدهند.
چه ویار هر ترکیب غذایی عجیب و غریبی را داشته باشید یا نتوانید به اندازه کافی گوشت گاو تند بخورید، ویار بارداری بخشی طبیعی از بارداری و زایمان است. با این که عوامل زیادی در ویار بارداری نقش دارند، اما تا زمانی که سعی کنید هم زمان با این که ویار خود را رفع میکنید، رژیم غذایی عمدتاً سالمی را نیز حفظ کنید، میتوانید بدون مشکل به خوردن خیارشور و خوراکیهای مورد علاقه خود ادامه دهید.
اثرات مصرف خیارشور در بارداری
خوردن خیارشور در دوران بارداری ممکن است اثرات مختلف سلامتی، از جمله اثرات مثبت و منفی داشته باشد. اگر چه خوردن خیارشور برای ارضای ویار شما مشکلی ندارد، اما نباید خیارشور را به عنوان یک غذای سالم در بارداری در نظر بگیرید.
میزان سدیم بالا
خیارشور تا حد زیادی به دلیل طعم شور آن جذاب است. خیارشور سرشار از سدیم، یک ماده معدنی ضروری برای تعادل مایعات میباشد. با این حال، در حال حاضر اکثر مردم بیشتر از توصیه سازمان بهداشت جهانی (WHO) که ۲۰۰۰ میلی گرم در روز سدیم است، مصرف نمک دارند. این موضوع شامل افراد باردار نیز میشود.
به همین دلیل بسیار بعید است که در دوران بارداری خود نیاز به دریافت سدیم از طریق خوردن خیار شور داشته باشید. در واقع، جذب سدیم اضافی ممکن است باعث ماندن آب و افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری شود. رفع ویار خیارشور کاملاً بدون مشکل و خوب است؛ اما بهتر است آن را در حد اعتدال مصرف کنید و مراقب مصرف بیش از حد سدیم باشید.
مقدار ویتامین
خیارشور سرشار از مقدار قابل توجهی ویتامینهای مهم هستند و تنها یک خیارشور ۱۵ درصد از نیاز روزانه به ویتامین K را برای زنان باردار برآورده میکند. این ویتامین به لخته شدن خون شما نیز کمک میکند و استخوانهای شما را قوی نگه میدارد. به علاوه، آب خیارشور مقدار مناسبی ویتامین C دارد که به رشد بافت و رشد سیستم ایمنی نوزاد کمک میکند.
با این حال، میزان بالای سدیم خیارشور به این معنی است که نباید در مصرف این میان وعده زیاده روی کنید.دلیل آن این است که یک خیارشور با اندازه متوسط، ۳۲۵ میلی گرم سدیم دارد که ۱۶ درصد حداکثر مصرف توصیه شده به شمار میرود. بنابراین مصرف خیارشور مقدار مناسبی از ویتامین K را برای بدن فراهم میکند که در دوران بارداری ضروری است و آب آن دارای ویتامین C است. با این حال به دلیل داشتن نمک زیاد، همچنان باید مصرف خود را محدود کنید.
آیا خوردن خیارشور در دوران بارداری بی خطر است؟
خوردن بیشتر انواع ترشی و شور در حد اعتدال، در دوران بارداری کاملا بی خطر است. با این وجود، بهتر است از مصرف ترشیها و شورهای خانگی خودداری کنید؛ زیرا آنها خطر رشد باکتریهای مضری مانند لیستریا را دارند که ممکن است باعث بروز عوارض جدی بارداری شود. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، احتمال ابتلای زنان باردار به لیستریا ۱۰ برابر بیشتر از کل جمعیت است. بنابراین بهتر است از خوردن هرگونه ترشی یا شور خانگی خودداری کنید.
به جای آن ترشیها و شورهایی را مصرف کنید که از فروشگاه خریداری میشوند و برای رفع ویار در دوران بارداری بیخطر هستند.
به دنبال راه های خلاقانه برای ارضای ویار خود هستید؟ خیارشور و بستنی یک دسر تابستانی منحصر به فرد برای شماست. زیرا یک شات آب خیارشور کمی ویتامین C به بدن شما میدهد.همچنین میتوانید آب خیارشور را به گوشت قبل از پخت اضافه کنید و آن را طعم دار کنید یا سالاد خود را با خیارشورهای ورقه شده درست نمایید.
نکاتی برای مصرف ایمن خیارشور
اگر میخواهید در دوران بارداری خود از خوردن خیارشور لذت ببرید، توصیه میکنیم نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- برای به حداقل رساندن مصرف نمک در دوران بارداری، برچسب روی بسته بندی خیارشور را بخوانید و مقدار سدیم آن را چک کنید. خیارشوری را انتخاب کنید که سدیم کمتری داشته باشند.
- مواد افزوده شده به خیارشور را در بین محصولات مختلف مقایسه کنید و مارکهایی را انتخاب کنید که حاوی سدیم و شکر کمتری هستند. به خاطر داشته باشید که برخی از انواع خیارشور بدون نمک با شکر درست میشوند، در حالی که ترشی خیارشور اینطور نیست.
- اگر وسوسه میشوید که در یک مرتبه مقدار زیادی خیارشور بخورید، چند روش کنترل تغذیه مناسب را امتحان کنید تا بتوانید دست از خوردن بردارید. زمانی که ویار شما رفع شد، دست از خوردن بردارید.
- علاوه بر موارد بالا، خیارشورهای بسته بندی که در سرکه نگهداری شدهاند و معمولاً در دمای اتاق در قفسهها یافت میشوند، تهیه کنید. این نوع خیارشور پاستوریزه شده است تا همه باکتریهای آن از بین برود.
- دستورالعمل های ذخیره سازی روی برچسب محصول را دنبال کنید. بسته به روش تولید، خیارشورها ممکن است پس از باز شدن نیاز به نگهداری در یخچال داشته باشند تا از فاسد شدن آن جلوگیری شود. صرف نظر از این، همیشه در شیشه ترشی خود را محکم ببندید.
- همیشه از چنگال یا سایر وسایل آشپزخانه برای بیرون آوردن خیار شور از شیشه استفاده کنید و انگشتان خود را به کار نبرید تا احتمال ورود باکتریهای مضر را به حداقل برسانید.
به طور کلی، برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به لیستریوز، در دوران بارداری از مصرف خیارشورهای خانگی خودداری کنید. در عوض، به دنبال انواع بسته بندی شده در فروشگاه باشید که سدیم و قند کمی دارند و حتماً بهداشت مواد غذایی را رعایت کنید.
آیا مصرف آب خیارشور در دوران بارداری مفید است؟
برخی از مادران باردار، ویار آب خیارشور میکنند. در کمال تعجب، نوشیدن آب خیارشور در واقعیت فواید زیادی برای سلامتی ندارد. البته آب خیارشور و آب خیارشور تخمیر شده طبیعی (مانند نوعی که در قسمت یخچال فروشگاه پیدا میکنید) حاوی پروبیوتیکهایی است که میتوانند به باکتریهای سالم روده کمک کنند.
آب خیارشور نیز مانند خیارشورهای واقعی، حاوی مقدار زیادی سدیم است. بنابراین بهتر است در هنگام مصرف، آب خیارشور را با مقداری آب بیشتر رقیق کنید.
بعد از مصرف آب خیارشور، توصیه میکنیم که مواظب واکنش بدن خود باشید و غلظت (رنگ) ادرار خود را چک کنید تا مطمئن شوید که دچار کم آبی نمیشوید. اگر فشار خون بالا دارید یا از رژیم غذایی کم نمک و کم سدیم پیروی میکنید، در مورد مصرف آن با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است یک گزینه ترشی کم سدیم را به شما توصیه کند.
آیا ویار خوردن خیارشور در دوران بارداری به معنای پسر یا دختر شدن است؟
داستانهای قدیمی میگویند که اشتیاق به غذاهای ترش و شور در دوران بارداری به این معنی است که یک نوزاد پسر در راه است. (ویارهای شیرین و میوهای ظاهراً به داشتن دختر بچه اشاره دارد.)
با این حال، هیچ علمی پشت این خرافات وجود ندارد. بنابراین ممکن است بخواهید به دنبال نشانههای دیگری باشید، چه پسر دار شوید و چه نوزاد شما دختر باشد.
سخن آخر
اگر در دوران بارداری خود ویار خیارشور دارید، تنها نیستید. بسیاری از زنان باردار چنین ویاری را دارند. دلیل ویار در دوران بارداری هنوز از نظر علمی دقیقاً مشخص نیست؛ ولی تغییر در نحوه حس کردن طعم و بو ممکن است تا حدی عامل ویار خیارشور باشد. همچنین رسوم فرهنگی ممکن است در آن دخیل باشند. اگر چه فرهنگ شما و تغییراتی که در بارداری در نحوه چشیدن غذا تجربه میکنید ممکن است در آن نقش داشته باشند، اما توضیحات مربوط به کمبود مواد معدنی توسط شواهد علمی تایید نمی شوند.
ویار بارداری بخشی طبیعی از حاملگی است. اگرچه اشتیاق شما به مواد غذایی شور و ترش جنسیت کودک شما را مشخص نمیکند و احتمالاً نشان دهنده کمبود مواد مغذی نیست، اما این غذا همچنان میتواند به عنوان یک میان وعده خوشمزه و ترد مورد استفاده قرار بگیرد و از آن لذت ببرید. فقط مطمئن شوید که آن را در حد اعتدال مصرف کنید تا مصرف سدیم خود را کم نگه دارید و میان وعدهها را با یک رژیم غذایی متعادل همراه کنید.