سرطان سینه زمانی است که سلولهای پستان جهش مییابند و به سلولهای سرطانی تبدیل میشوند و تکثیر میشوند و تومور ایجاد میکنند. سرطان پستان به طور معمول زنان و افرادی را که در هنگام تولد AFAB در سنین ۵۰ سال و بالاتر تعیین میکنند، مبتلا میکند، اما میتواند مردان و افرادی را که در بدو تولد مرد هستند AMAB و همچنین زنان جوانتر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. پزشکان ممکن است سرطان پستان را با جراحی برای برداشتن تومورها یا درمان برای کشتن سلولهای سرطانی درمان کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص این بیماری شایع بانوان با پینو بیبی همراه باشید.
سرطان پستان چیست؟
سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانهایی است که زنان و افرادی را که در بدو تولد زنان تعیین شدهاندAFAB درگیر میکند. زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی سینهها تکثیر میشوند و تبدیل به تومور میشوند. حدود ۸۰ درصد از موارد سرطان سینه تهاجمی هستند، به این معنی که تومور ممکن است از سینه به سایر نقاط بدن سرایت کند. سرطان پستان معمولاً زنان ۵۰ ساله و بالاتر را مبتلا میکند، اما میتواند زنان و افراد AFAB را که کمتر از ۵۰ سال سن دارند نیز تحت تأثیر قرار دهد. مردان و افرادی که در بدو تولد مرد هستندAMAB نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند.
انواع سرطان سینه
پزشکان انواع و زیرشاخههای سرطان را تعیین میکنند تا بتوانند درمان را به گونهای تنظیم کنند که تا حد امکان با کمترین عوارض جانبی ممکن مؤثر باشد. انواع رایج سرطان سینه عبارت هستند از:
- کارسینوم مجرای مهاجم (نفوذی)IDC : این سرطان از مجاری شیر شروع میشود و به بافت مجاور سینه گسترش مییابد.
- سرطان پستان لوبولار: این سرطان سینه از غدد تولید کننده شیر (لوبولها) در پستان شروع میشود و اغلب به بافت پستان مجاور گسترش مییابد.
- کارسینوم مجرای درجا DCIS: مانند IDC، این سرطان سینه از مجاری شیر شروع میشود. تفاوت این است که DCIS فراتر از مجاری شیر گسترش نمییابد.
انواع کمتر شایع سرطان سینه عبارت هستند از:
- سرطان پستان سه گانه منفیTNBC : این نوع سرطان تهاجمی است و سریعتر از سایر سرطانهای پستان پخش میشود.
- سرطان التهابی پستان IBC: این سرطان نادر و سریع رشد میکند که مانند بثورات روی پستان به نظر میرسد.
- بیماری پستان پاژه: این سرطان نادر پوست نوک سینه (پوست نیپل) را تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است شبیه بثورات باشد. کمتر از ۴ درصد از تمام سرطانهای پستان، بیماری پاژه سینه هستند.
زیر انواع سرطان پستان
پزشکان، زیرشاخههای سرطان سینه را بر اساس وضعیت سلولهای گیرنده طبقهبندی میکنند. گیرندهها مولکولهای پروتئینی در سطح سلولها یا روی آنها هستند. آنها میتوانند مواد خاصی را در خون جذب کنند یا به آنها بچسبند، از جمله هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون. استروژن و پروژسترون به رشد سلولهای سرطانی کمک میکند. یافتن این که آیا سلولهای سرطانی گیرندههای استروژن و یا پروژسترون دارند، به پزشکان کمک میکند تا درمان سرطان پستان را برنامهریزی کنند.
انواع فرعی سرطان سینه عبارت هستند از:
- سرطان سینه ER مثبت(ER+) دارای گیرندههای استروژن هستند.
- سرطان سینه PR مثبت (PR+) دارای گیرندههای پروژسترون است.
- سرطان سینه HR مثبت (HR+) دارای گیرندههای استروژن و پروژسترون است.
- سرطان سینه HR منفی (HR-) گیرندههای استروژن یا پروژسترون ندارند.
- سرطان سینه HER2 مثبت (HER2+) که سطح پروتئین HER2 بالاتر از حد طبیعی است. این پروتئین به رشد سلولهای سرطانی کمک میکند. حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از تمام سرطانهای پستان HER2 مثبت هستند.
علائم و نشانههای سرطان پستان چیست؟
این عارضه میتواند پستانها را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد. برخی از علائم سرطان سینه بسیار متمایز هستند. برخی دیگر از سرطانهای پستان ممکن است به سادگی مانند نواحی از پستان به نظر برسند. سرطان پستان نیز ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند. اما هنگامی که این اتفاق میافتد، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر در اندازه، شکل و یا خطوط پستان
- غده و یا تودهای که ممکن است به اندازه یک نخود کوچک به نظر برسد.
- ایجاد یک توده و یا بافت ضخیم شده در بافت یا نزدیک پستان و یا زیر بغل که در طول چرخه قاعدگی ادامه دارد.
- تغییر در ظاهر یا احساس پوست روی سینه یا نوک پستان، پوست پستان ممکن است فرورفته، چروکیده، پوسته پوسته یا ملتهب به نظر برسد. ممکن است قرمز، بنفش یا تیرهتر از سایر قسمتهای سینه به نظر برسد.
- یک ناحیه سخت شده مانند مرمر در زیر پوست
- ترشح مایع آغشته به خون یا شفاف از نوک پستان (نیپل)
چه چیزی باعث سرطان پستان میشود؟
کارشناسان میدانند که سرطان سینه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پستان جهش مییابند و به سلولهای سرطانی تبدیل میشوند که تقسیم و تکثیر میشوند و تومور ایجاد میکنند. متخصصان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث این تغییر میشود. با این حال، تحقیقات نشان میدهد که چندین عامل خطر وجود دارد که ممکن است احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این شامل:
- سن: ۵۵ سال سن و یا بالاتر
- جنسیت: زنان و افراد AFAB بسیار بیشتر از مردان و افراد AMAB در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
- سابقه خانوادگی: اگر والدین، خواهر و برادر، فرزندان و یا سایر بستگان نزدیک یک فرد به سرطان سینه مبتلا هستند، این فرد نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری است.
- ژنتیک: تا ۱۵ درصد از افراد مبتلا به سرطان سینه به این بیماری مبتلا میشوند زیرا دارای جهشهای ژنتیکی هستند. شایعترین جهشهای ژنتیکی شامل ژنهای BRCA1 و BRCA2 است.
- سیگار کشیدن: مصرف تنباکو با انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه مرتبط است.
- مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل: تحقیقات نشان میدهد که مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
- چاقی: اضافه وزن یکی از علل بروز سرطان پستان است به نظر میآید بافت چربی اضافه به هورمون استروژن تبدیل میشود.
- قرار گرفتن در معرض پرتو: اگر فردی قبلاً پرتودرمانی (به ویژه در ناحیه سر، گردن یا قفسه سینه خود) داشته است، احتمال ابتلا به سرطان پستان در او بیشتر است.
- درمان جایگزینی هورمونی: افرادی که از درمان جایگزینی هورمونی (HRT) استفاده میکنند، در معرض خطر بیشتری برای تشخیص این بیماری هستند.
عوارض سرطان پستان چیست؟
مهمترین عارضه سرطان پستان، متاستاز (متاستاتیک) است. متاستاز سرطان سینه باعث انتشار روند سرطانی شدن به سایر نواحی بدن از جمله مغز، استخوانها، کبد و ریهها میشود. مطالعات نشان میدهد که از هر ۳ زن و افرادی که AFAB در مراحل اولیه سرطان دارند، یک نفر بعداً به سرطان سینه متاستاتیک مبتلا میشوند.
سرطان سینه چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان ممکن است معاینات فیزیکی انجام دهند یا دستور ماموگرافی را برای بررسی علائم سرطان پستان بدهند. اما آزمایشات زیر را برای تشخیص بیماری انجام میدهند:
- سونوگرافی پستان
- اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI پستان
- بیوپسی (نمونهبرداری) از پستان
- آزمایش ایمونوهیستوشیمی برای بررسی گیرندههای هورمونی
- آزمایشهای ژنتیکی برای شناسایی جهشهایی که باعث سرطان پستان میشوند.
مراحل سرطان پستان
متخصصان از سیستمهای مرحلهای سرطان برای برنامهریزی درمان استفاده میکنند. مرحلهبندی سرطان همچنین به پزشکان کمک میکند تا پیش آگهی و یا آن چه میتوانند پس از درمان انتظار داشته باشند را برای بیمار تعیین کنند. مرحلهبندی سرطان سینه به عواملی مانند نوع سرطان سینه ، اندازه و محل تومور و این که آیا سرطان به سایر نواحی بدن بیمار سرایت کرده است یا خیر بستگی دارد. مراحل سرطان سینه عبارت هستند از:
- مرحله صفر: سرطان پستان غیر تهاجمیاست، به این معنی که از مجاری پستان به سایر قسمتهای سینه بیمار سرایت نکرده است.
- مرحله یک: سلولهای سرطانی در بافت سینه مجاور وجود دارد.
- مرحله دوم: سلولهای سرطانی یک تومور یا غده تشکیل دادهاند. این تومور یا کوچکتر از ۲ سانتیمتر است و به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته یا بزرگتر از ۵ سانتیمتر عرض دارد، اما به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش نیافته است. تومورها در این مرحله میتوانند بین ۲ تا ۵ سانتیمتر عرض داشته باشند و ممکن است غدد لنفاوی مجاور را تحت تأثیر قرار دهند یا نداشته باشند.
- مرحله سوم: سرطان سینه در بافت و غدد لنفاوی مجاور وجود دارد. مرحله ۳ معمولاً به عنوان سرطان سینه پیشرفته موضعی شناخته میشود.
- مرحله چهارم: سرطان از پستان به نواحی مانند استخوانها، کبد، ریهها یا مغز بیمار گسترش یافته است.
سرطان پستان چگونه درمان میشود؟
جراحی اولین درمان سرطان سینه است، اما پزشکان ممکن است از درمانهای دیگری استفاده کنند. جراحیهای سرطان سینه عبارت هستند از:
- ماستکتومی
- لامپکتومی
- بازسازی پستان
پزشکان ممکن است جراحی را با یک یا چند درمان زیر ترکیب کنند:
- شیمیدرمانی
- پرتودرمانی، از جمله پرتودرمانی حین عمل IORT
- ایمونوتراپی
- هورمون درمانی، از جمله درمان انتخابی تعدیل کننده گیرنده استروژن (SERM)
- درمان هدفمند
عوارض پس از درمان سرطان پستان چیست؟
عوارض جانبی رایج شیمیدرمانی و پرتودرمانی شامل خستگی، تهوع و استفراغ است. درمان هدفمند، ایمونوتراپی و هورمون درمانی دارای عوارض جانبی مشابهی هستند، از جمله مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال. واکنش افراد به درمانهای سرطان پستان متفاوت است. اگر بیمار تحت درمان است، باید از پزشک خود بپرسد که چگونه درمان ممکن است بر او تأثیر میگذارد، از جمله این که چگونه ممکن است بر زندگی روزمره بیمار تأثیر بگذارد. همچنین از پزشک خود در مورد مراقبت تسکینی سوال کند. مراقبت تسکینی به مدیریت علائم سرطان پستان و عوارض جانبی درمان کمک میکند تا درمان تا حد امکان راحت باشد.
عوارض جراحی سرطان پستان
همه جراحیها دارای عوارض بالقوه هستند و جراحی سرطان سینه نیز از این قاعده مستثنی نیست. همان طور که بیمار در حال بررسی گزینههای درمانی خود هست، مهم است که به یاد داشته باشد که جراحی سرطان خطر بالقوه تهدید کننده زندگی را حذف میکند. به طور کلی، خطرات سرطان سینه بیشتر از عوارض آن است. اگر بیمار در حال انجام جراحی سرطان پستان است، ممکن است عوارض احتمالی زیر را تجربه کند که این عوارض شامل موارد زیر هستند:
- عفونت در محل جراحی
- لختههای خونی که ممکن است بعد از جراحی ایجاد شود.
- آسیب عصبی
- لنف اِدم
آیا سرطان پستان قابل پیشگیری است؟
ممکن است ما نتوانیم مانع از سرطان سینه شویم اما شاید بتوان خطر ابتلا به آن را کاهش داد. به همان اندازه خودآزمایی منظم و ماموگرافی مهم هستند و میتوانند به تشخیص زود هنگام سرطان پستان کمک کنند و تشخیص زود هنگام روند درمان را آسانتر میکنند.
چگونه میتوان خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش داد؟
هیچ راه مطمئنی برای کاهش خطر سرطان پستان وجود ندارد، اما انجمن سرطان آمریکا ACS توصیههای زیر را برای همه زنان و افراد AFAB دارد:
- رسیدن به وزن سالم و حفظ آن: وزن سالم، وزنی است که برای هر فرد مناسب است. یک پزشک تغذیه میتواند به افراد برای رسیدن به وزن سالم و تنظیم مدیریت وزن سالم کمک کند. برای ارزیابی مدوام BMI خود میتوانید از ابزار محاسبه آنلاین شاخص توده بدنی پینو بیبی بهره ببرید.
- داشتن یک رژیم غذایی سالم: برخی مطالعات نشان میدهد. رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه، لبنیات، مواد خوراکی غنی از کلسیم و پروتئین بدون چربی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. پرهیز از گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده نیز ممکن است خطر را در افراد کاهش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم مقاله «نقش ورزش و تغذیه بر سلامت پستانها» را مطالعه کنید.
- داشتن تحرک بدنی: مطالعات نشان میدهد که فعالیت بدنی منظم خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهد.
- اجتناب مصرف از نوشیدنیهای حاوی الکل: تحقیقات نشان میدهد که بین سرطان سینه و مصرف الکل ارتباط وجود دارد. انجمن پزشکی آمریکا توصیه میکند که زنان و افراد AFAB مصرف الکل را به یک نوشیدنی در روز محدود کنند.
- انجام غربالگری منظم: ماموگرافی اغلب تومورها را زمانی که خیلی کوچک هستند تشخیص میدهند.
- خودآزمایی منظم پستان: معاینه منظم پستانها به حفظ سلامت سینه کمک میکند و ممکن است به فرد امکان دهد تومورهای سرطان پستان را پیدا کند.
برخی از زنان و افراد AFAB خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها بالاتر است، زیرا اعضای خانواده آنها این بیماری را دارند یا یک جهش ژنتیکی را به ارث بردهاند. اگر این وضعیت در فردی وجود دارد، ممکن است پزشک بخواهد موارد زیر را در نظر بگیرد:
- غربالگری ژنتیکی برای ژنهای سرطان پستان
- داروهایی که ممکن است خطر سرطان پستان را کاهش دهند مانند تاموکسیفن، رالوکسیفن یا مهارکنندههای آروماتاز.
- ماستکتومی پیشگیرانه
- غربالگریهای مکرر سرطان سینه و معاینات فیزیکی: اگر خطر ابتلا به سرطان پستان در فردی افزایش یافته است، از پزشک خود بپرسد که آیا باید آزمایشات بیشتری برای تشخیص سرطان پستان انجام دهد، به خصوص اگر زیر ۴۰ سال سن دارد و خطر ابتلا به آن افزایش یافته است.
میزان بقای سرطان سینه چقدر است؟
میزان بقای سرطان سینه بر اساس عوامل مختلفی مانند تهاجمی یا غیرتهاجمی بودن سرطان، نوع سرطان و مرحله سرطان متفاوت است. بر اساس دادههای نگهداری شده توسط موسسه ملی سرطان (ایالات متحده)، به طور کلی، ۹۱ درصد از افراد مبتلا به سرطان پستان پنج سال پس از تشخیص زنده بودند. این موسسه میزان بقای سرطان سینه (پستان) را بر اساس مراحل زیر سازماندهی میکند:
- موضعی: سرطان به خارج از سینه گسترش نیافته است.
- منطقهای: سرطان به غدد لنفاوی و بافت مجاور گسترش یافته است.
- دور: سرطان در نواحی دورتر بدن مانند کبد یا ریهها وجود دارد.
مرحله سرطان پستان | میزان بقای پنج ساله |
موضعی | ۹۹ ٪ |
منطقهای | ۸۶ ٪ |
از راه دور | ۳۰ ٪ |
همان طور که در مورد میزان بقای سرطان پستان فکر میکنید، به یاد داشته باشید، آنها فقط بر اساس تجربیات افراد دیگر تخمین زده میشوند. سرطان، افراد مختلف را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار میدهد.
چشم انداز برای بیماران مبتلا سرطان پستان
در حال حاضر، افراد بیشتری مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند. به این معنی که زمانی تشخیص داده میشوند که درمان آن آسانتر باشد و افراد کمتری بر اثر سرطان سینه میمیرند. دادهها نشان میدهد که ۹۹ درصد از افراد مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه پنج سال پس از تشخیص زنده بودند. در برخی موارد، ممکن است آنها را درمان شده از سرطان سینه در نظر بگیرند. اما سرطان سینه ممکن است عود کند و زمانی که برگشت، ممکن است به عنوان سرطان سینه متاستاتیک بازگردد. چشم انداز ممکن است به نژاد نیز بستگی داشته باشد. به گفته انجمن سرطان آمریکا، زنان سیاه پوست و افراد AFAB نسبت به زنان سفیدپوست کمی کمتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. اما احتمال مرگ در اثر سرطان پستان در زنان سیاه پوست بیشتر از زنان سفیدپوست است.
خود مراقبتی در مقابل سرطان سینه
زندگی با سرطان پستان ممکن است آسان نباشد. ممکن است روزهایی در پیش روی فرد باشد که بسیار با آن درگیر باشد. در حین انجام تشخیص و درمان سرطان پستان، توصیههای زیر را برای مراقبت در برابر سرطان پستان در نظر گرفت:
- داشتن استراحت کافی: سرطان سینه و درمان آن میتواند خسته کننده باشد بنابراین بیمار باید سعی کند زمانی که نیاز دارد استراحت کند، نه فقط زمانی که فکر میکند و وقت دارد.
- خوردن غذایی کافی: درمان ممکن است بر اشتهای بیمار تأثیر بگذارد. رژیم غذایی حاوی میوه، سبزیجات، پروتئین بدون چربی و غلات سالم میتواند به فرد کمک کند در طول درمان قوی بماند.
- استرس خود را مدیریت کنید: سرطان استرسزا است. ورزش میتواند کمک کننده باشد، از پیادهروی منظم گرفته تا برنامههای ورزشی.
- یک پشتیبان داشته باشند: از روزی که تشخیص داده شد، فرد یک بازمانده از سرطان سینه است باید از پزشک خود در مورد برنامههای بقای سرطان بپرسد، که ممکن است به بیمار در مدیریت برخی از چالشهای ناشی از زندگی با سرطان سینه کمک کند.
چه زمانی برای سرطان سینه باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر به نظر میرسد علائم بیمار بدتر میشود یا اگر علائم جدیدی مانند درد یا ضعف در قسمت دیگری از بدن خود دارد، باید با پزشک خود تماس گرفت.
چه زمانی باید به خاطر سرطان پستان به اورژانس مراجعه کرد؟
اگر واکنش بیمار نسبت به درمان سرطان قویتر از حد انتظار باشد، باید به اورژانس مراجعه کند. به عنوان مثال، اگر به دلیل استفراغ مداوم، بدن به شدت کم آب شده است باید به اورژانس مراجعه کرد.
در مورد سرطان سینه چه سوالاتی باید از پزشک پرسید؟
اکثر افراد وقتی برای اولین بار متوجه میشوند که سرطان پستان دارند، سؤالات زیادی دارند. در این جا چند ایده از سوالاتی وجود دارد که ممکن است فرد بخواهد از پزشک خود بپرسد:
- چه نوع سرطان پستان دارم؟
- مرحله، اندازه و درجه تومور چیست؟
- وضعیت گیرندههای استروژن و پروژسترون من چگونه است؟
- وضعیت HER2 من چیست؟
- آیا به جراحی نیاز خواهم داشت؟
- گزینههای درمانی دیگر چیست؟
- آیا کارآزمایی بالینی برای من در دسترس است؟
سوالات متداول در مورد سرطان سینه
- چند وقت بدون این که بدانیم میتوان مبتلا به سرطان سینه بود؟ شما میتوانید سالها قبل از این که متوجه تغییراتی مانند یک توده در پستان خود شوید، سرطان پستان داشته باشید. گفته میشود، همه تودهها و یا برآمدگیها ناحیه سینه سرطان نیستند و میتوانند لیپوم باشند. اگر برآمدگی یا توده غیرعادی است که بعد از چند روز از بین نمیرود، با یک پزشک مشورت شود.
- سرطان سینه با چه سرعتی گسترش مییابد؟ این به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع سرطان سینه، ارثی بودن آن و مرحله و درجه تومور. اگر فردی سرطان سینه دارد، باید از پزشک خود اطلاعاتی در مورد آن چه میتواند انتظار داشته باشد کسب کند.
- آیا مردان میتوانند به سرطان سینه مبتلا شوند؟ بله، مردان و افراد AMAB ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند، اما شایع نیست. در ایالات متحده تقریباً ۲۶۰۰ مرد سالانه به سرطان سینه مردانه مبتلا میشوند که کمتر از یک درصد از کل موارد را تشکیل میدهد. زنان تراجنسیتی در مقایسه با مردان سیس جندر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. علاوه بر این، مردان تراجنسیتی در مقایسه با زنان سیس جندر کمتر به سرطان پستان مبتلا میشوند.
سخن آخر
در ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ میلادی، از هر ۸ زن و افرادی که در هنگام تولد زن (AFAB) هستند، یک نفر متوجه میشود که به سرطان پستان مبتلا هست. اگر فرد جزو آن یک نفر از ۸ نفر هست، ممکن است بخواهند چند عدد دیگر را در نظر گرفت. نزدیک به ۴ میلیون نفر در ایالات متحده از سرطان سینه نجات یافتهاند. دادهها نشان میدهد که به طور کلی، ۹۱ درصد از افراد مبتلا به سرطان پستان پنج سال پس از تشخیص زنده بودند. بسیاری از کارشناسان به طور فعال در حال جمع آوری اطلاعاتی هستند که ممکن است به پزشکان کمک کند تا درمان سرطان پستان را انجام دهند. بیماران میتوانند روی تیم پزشکی خود حساب کنند تا به طور مداوم درمانهای تأیید شده جدید را که ممکن است بتوانند از آنها استفاده کنند، را ارزیابی کنند و به کار ببندند.