فرزند شما اکنون در هفته هشتم زندگی نوزاد یا دو ماهگی کودک به سر میبرد که یک نقطه عطف شگفت انگیز برای هر دو شماست. هم شما و هم نوزاد شما به آرامی در حال بیرون آمدن از دوران نوزادی چند ماه اخیر هستید. فرزند شما دیگر یک نوزاد تازه متولد شده کوچک نیست. او چشمان خود را باز میکند، پاهای خود را دراز میکند و به نازترین شکل ممکن لبخندهای کوچک و کودکانه میزند.
در حالی که دو ماهگی نوزاد از نظر مراحل رشد زمان بسیار هیجان انگیزی است، اما بدون چالش هم نیست. نوزاد شما هنوز هم ممکن است کمی قولنج داشته باشد و برخی از عصرها بداخلاق باشد و گریه کند. همه اینها به کنار، بلکه او هنوز در تمام طول شب نمیخوابد. در این زمان طبیعی است که هنوز احساس خستگی و گیجی کنید. حتی اگر از اشکال مختلف رشد و تغییر کودک خود شگفت زده شوید.
در این مقاله بررسی میکنیم که اکنون که کودک شما دو ماهه است، چه کارهایی میتواند انجام دهد و همچنین در مورد همه آنچه که باید در مورد تغذیه، خواب، مراقبت از نوزاد، سلامت و ایمنی بدانید، صحبت خواهیم کرد.
رشد نوزاد در دو ماهگی
- رشد: کودک شما به طور کلی در حال حاضر تعامل و ارتباط بیشتری دارد. او ممکن است با دیدن شما شروع به لبخند زدن کند و شروع به قان و قون کردن بکند.
- خواب: کودک شما هنوز در طول شب نخوابیده است؛ اما ممکن است در طول شب به مدت طولانیتر بخوابد.
- غذا: کودک شما همچنان نیاز به شیر خوردن مکرر و مطابق با نشانههای گرسنگی خود دارد؛ اما ممکن است بتوانید در دو ماهگی نوزاد یک برنامه غذایی منظم تر با او ایجاد کنید.
بنا به گفته متخصصان اطفال، کودک شما در دو ماهگی بسیار اجتماعیتر از زمان تولد است. کودک دو ماهه شما اجتماعیتر میشود، تعامل او بیشتر میشود و با شنیدن صدای شما لبخند میزند. درست است – احتمالاً کودک شما اولین لبخند هدفمند و آگاهانه خود را تا کنون داشته است. او به تدریج بیشتر و بیشتر، به طور آگاهانه لبخند خواهد زد. ممکن است زمانی متوجه لبخند او شوید که صورت شما را میبیند، وقتی میبیند که صدای خنده داری از خود در میآورید یا وقتی برای او قصه میگویید یا آواز میخوانید. همچنین ممکن است بسته به این که چه کسی صحبت میکند، سر خود را به سمت افراد مختلف برگرداند. اما کودک شما فقط با لبخندهای بامزه خود ارتباط برقرار نمیکند. او در هفته هشتم تولد بیشتر از همیشه پر حرف است. ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما غرغر میکند، قان و قون میکند و به طور کلی تارهای صوتی خود را آزمایش میکند.
بر اساس گفته متخصصان اطفال، برجستهترین پیشرفت در هفته هشتم تولد نوزاد، صداسازی است. در ۲ ماهگی، متوجه میشوید که نوزادتان با اصوات ملایم غر میزند. فقط صدای جیغ و سر و صدا نیست که با کودک شما با استفاده از آنها با سایر افراد ارتباط برقرار میکند. او با گریه کردن و هیاهو نیز ارتباط برقرار میکند؛ هر چند که این میتواند برای والدین آزاردهنده باشد. با این حال، تفاوت در اینجا این است که شما احتمالاً به مرور در تمایز بین گریهها و شکایات مختلف آنها بهتر میشوید و نوزاد نیز میتوانند برای درک بهتر این موارد، نوع صدای خود را تغییر دهد.
کودک شما خیلی سریع شروع به رشد میکند. در دو ماهگی، او حدود ۹۰۷ گرم و ۳.۵ تا ۵ سانتی متر در ماه رشد میکند. احتمالاً صورت او کمی گردتر به نظر میرسد و بازوها و پاهایش ممکن است شروع به چرخیدن کند. البته، همه نوزادان با یکدیگر متفاوت هستند و بسیاری از اشکال مختلف رشد در این سن طبیعی وجود دارد. برخی لاغرتر هستند، برخی دیگر کمی تپل تر هستند. تا زمانی که کودک شما مطابق منحنی خود رشد میکند، به نقاط عطف خود میرسد و سالم است، کاملاً در مسیر درست رشد قرار دارد.
مراحل رشدی نوزاد هشت هفتهای
احتمالاً متوجه شده اید که کودک شما هر روز قوی تر میشود. در هفته هشتم تولد نوزاد زمانی که او را روی شکم خود قرار میدهید، باید بتواند سر خود را ۴۵ درجه بلند کنند. کودک شما شروع به حرکت سر خود از این سمت به سمت دیگر میکند و از این موقعیت نیز به اطراف نگاه میکند. او همچنین ممکن است شروع به بلند کردن بازوهای خود کند، مانند یک هواپیمای کوچک. برای کمک به تمرین این مهارتها و تشویق حرکات سالم، به والدین توصیه میشود تا چندین بار در روز تمرین سینه خیز رفتن را با نوزاد خود انجام دهند. تمرین سینه خیز رفتن برای نوزاد به مدت پنج تا ۱۰ دقیقه، دو تا سه بار در روز توصیه میشود. هنگام انجام این تمرین، در کنار کودک خود بمانید و او را حتی به طور موقت ترک نکنید.
نکته دیگری که ممکن است متوجه آن شوید این است که در دو ماهگی، بینایی نوزاد شما واضح تر میشود. او بهتر میتواند بر روی اشیاء و افراد نزدیک به خود تمرکز کنند و شروع به دیدن رنگها به ویژه رنگ های روشن میکند. او همچنین از دیدن الگوها و اشکال لذت میبرد. نوزاد دو ماهه همچنین میتواند در صورت حرکت با چشمان خود شما را دنبال کند.
بنا به هشدار متخصصان اطفال، در حالی که چشمان کودک شما هنوز تا حدی در این سن سرگردان و غیر متمرکز است، باید تا این سن تمرکز او بیشتر شده باشد و به مرور بیشتر از این هم بشود. اگر بعد از ۳ ماهگی نوزاد متوجه عدم تمرکز چشم کودک خود شدید، باید به پزشک خود اطلاع دهید تا معاینه دقیقتری را بر روی کودک انجام دهد و مطمئن شوید مشکلی وجود ندارد.
رفتارهای کودک در دو ماهگی
نقاط عطف رشد دیگری که ممکن است در دو ماهگی نوزاد متوجه آن شوید، شامل موارد زیر میباشند:
- بسیاری از رفلکسهای نوزاد شما در حال حاضر ناپدید شدهاند.
- حرکات کودک شما کمتر حالت واکنش دارد و و هدفمند تر و تندتر است.
- نوزاد شما با هدفمندی و تمرکز بیشتری دستان خود را به سمت دهان خود میبرد.
- کودک شما با مکیدن دستها یا انگشتانش شروع به آرام کردن خود میکند.
- کودک شما شروع به کشیدن انگشت روی اشیا و وسایل میکند و سعی میکند اشیاء کوچک را نگه دارد.
تغذیه نوزاد در هفته هشتم تولد
اگر به نوزاد خود شیر مادر میدهید، همچنان باید انتظار داشته باشید که به طور مکرر به کودک خود شیر بدهید. در هفته هشتم تولد نوزاد، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند حداقل ۸ بار در یک دوره ۲۴ ساعته یا بیشتر شیر میخورند. اگر خوش شانس باشید، کودک شما در طول شب تا حدودی طولانیتر میخوابد. اما نوزادان در این سن هنوز هم شب از خواب بیدار میشوند؛ زیرا نیاز به شیر خوردن دارند. با این حال، برنامه شیردهی شما باید در دو ماهگی کودک کمی کمتر به شکل تصادفی باشد و در حالی که نباید برنامه غذایی دقیقی را برای کودک خود در این سن تنظیم کنید، ممکن است بتوانید یک روتین شیردهی را که تا حدودی قابل پیش بینیتر است ایجاد کنید. بنا گفته متخصصان اطفال، توصیه میشود که در این سن به دادن شیر مادر به نوزاد خود ادامه دهید، اما اکنون میتوانید کمی با برنامهتر باشید. برخی از افراد ترجیح میدهند که یک برنامه منظم تنظیم کنند؛ اما در صورتی که جزو این دسته هستید، پیشنهاد میکنیم آماده انحراف از آن باشید. زیرا گاهی اوقات نوزادان تمایل دارند بیشتر یا کمتر از آنچه که شما برنامه ریزی کرده بودید، غذا بخورند.
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، میتوانند در دو ماهگی کودک بیشتر از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، بین وعدههای شیر خوردن خود فاصله بیندازند. اگر نوزاد خود را با شیر خشک تغذیه میکنید، میتوانید هر چهار ساعت یا بیشتر به نوزاد خود غذا بدهید. هرچند اگر نوزاد گرسنه است، میتوانید به دفعات بیشتری هم به او غذا بدهید. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند در این سن حدود ۱۴۱.۵ تا ۱۷۰ گرم شیر میخورند. البته شما باید نشانههای کودک خود را در نظر داشته باشید و بسته به آنچه که به نظر میرسد به آن نیاز دارند، کم و بیش به او غذا دهید.
پزشکان اطفال نسبت به خواباندن نوزاد روی زمین و تکیه دادن شیشه شیر به بالش برای این که خود نوزاد شیر بخورد هشدار میدهند. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توضیح میدهد که این عمل میتواند منجر به خفگی و همچنین افزایش خطر عفونت گوش در نوزاد شما شود.
خواب کودک در دو ماهگی
خواب در دو ماهگی کودک احتمالاً به عنوان والدین در بالای ذهن شما قرار دارد. برخی از نوزادان در هفته هشتم تولد به نظر میرسد که مانند فرشتهها میخوابند، فقط یک یا دو بار در شب بیدار میشوند و هر بار به آرامی به خواب میروند. اما سایر نوزادان در این سن بیشتر از خواب بیدار میشوند، گاهی اوقات چندین بار در شب این حالت تکرار میشود. واقعیت این است که در مورد الگوهای خواب دو ماهگی کودک تفاوت بسیاری وجود دارد و بسیاری از این تفاوتها طبیعی هستند. بنابراین اگر کودک شما هنوز به طور مکرر از خواب بیدار میشود، هیچ اشتباهی انجام نمیدهید.
در هفته هشتم تولد نوزاد، او همچنان احتمالاً در حدود ۱۴ تا ۱۷ ساعت در روز میخوابد؛ در حالی که بیشتر خواب او در شب اتفاق میافتد و کمتر در طول روز میخوابد. به تدریج، او تا چند ماه دیگر به یک برنامه روتین حدود سه چرت در روز و سپس دو چرت در روز عادت خواهد کرد. اگر کودک شما در دو ماهگی آرام میخوابد، لازم نیست او را بیدار کنید. تا زمانی که نوزاد در حال افزایش وزن طبیعی و سالم است، نیازی به بیدار کردن او برای شیر خوردن در شب نیست.
برنامه روزانه هفته هشتم تولد نوزاد
در دو ماهگی کودک، او در طول روز کمتر میخوابد. بنابراین احتمالاً به دنبال فعالیتهایی برای پر کردن آن لحظاتی هستید که او بیدار و هوشیار است. پس چرا مهارتهایی را که کودک شما در حال حاضر روی آنها کار میکند، تقویت نمیکنید و فعالیتهایی را انتخاب نمیکنید که علاقه تازه ظاهر شده او را تحریک میکنند؟
از آنجایی که کودک شما در هفته هشتم تولد نوزاد بیشتر به مناظر و صداهای اطراف خود واکنش نشان میدهد، ممکن است او را بیشتر به بیرون برای پیاده روی ببرید یا حتی در مکانی مانند پارک یا باغ وحش قدم بزنید. او را در کریر یا کالسکه قرار دهید و قدم بزنید. ممکن است نوزاد شما دقیقاً نداند که چه چیزی میبیند، اما از رنگهای روشن و صداهای جالب خوشش میآید.
کار دیگری که باید با کودک خود انجام دهید این است که شروع به خواندن برای او کنید. کتابهایی با رنگهای روشن و صفحاتی را انتخاب کنید که صداهای خش دار تولید میکنند. همچنین میتوانید لحن صدای خود را تغییر دهید و هر چقدر که میخواهید احمقانه و کودکانه با نوزاد خود صحبت کنید. فرزند شما این کار را دوست خواهد داشت.
بهداشت و واکسیناسیون هفته هشتم تولد نوزاد
زمان ویزیت دو ماهگی کودک شما با پزشک اطفال فرا رسیده است. این لحظه برای شما و کودک شما بسیار هیجان انگیز است. در این ملاقات، پزشک اطفال در مورد رشد و مراحل رشدی کودک شما صحبت میکند و او را معاینه میکند تا مطمئن شود که سالم است. شما باید با هر سؤالی که ممکن است داشته باشید در جلسه ویزیت حضور پیدا کنید. از به اشتراک گذاشتن هر چیزی که در ذهنتان است نترسید؛ پزشک اطفال شما آنجاست تا به شما کمک کند بهترین والدینی باشید که میتوانید باشید.
در دو ماهگی کودک، فرزند شما چندین واکسن از جمله واکسن روتاویروس، دیفتری، کزاز، واکسن سیاه سرفه (DTaP)، واکسن هموفیلوس آنفلوانزا نوع ب (Hib)، واکسن مزدوج پنوموکوک و واکسن فلج اطفال (IPV) را در طول این جلسه دریافت میکند. در هفته هشتم تولد نوزاد، او همچنین احتمالاً دوز دوم واکسن هپاتیت ب (HBV) را دریافت خواهد کرد، اگر قبلاً این واکسن را دریافت نکرده باشد.
معمولاً والدین از تعداد زیاد واکسنهایی که نوزادشان در این ملاقات دریافت میکند احساس ناراحتی میکنند. اما میتوانید مطمئن باشید که این واکنسها به دقت مورد مطالعه قرار گرفتهاند و میلیونها نوزاد این واکسنها را بدون مشکل دریافت کردهاند. بسیاری از این واکسنها به شکل ترکیبی داده میشوند تا کودک شما مجبور نباشد همزمان با این همه سوزن مواجه شود.