با نزدیک شدن به تولد شش ماهگی نوزاد، احتمالاً باور آن سخت است که نیم سال از ورود او به دنیا میگذرد. در چند ماه گذشته اتفاقات زیادی رخ داده است و این رشد و پیشرفت سریع در برخی مراحل رشدی در این ماه به اوج خود میرسد. در واقع بسیاری از والدین اغلب از زمانی که نوزادانشان به ۶ ماهگی میرسد، خوشحال میشوند. زیرا این زمان تغییرات هیجانانگیزی را به همراه دارد. نوزاد شما نه تنها در این ماه میخندد و حرف میزند، بلکه احتمالاً می تواند بدون کمک نیز بنشیند و ممکن است برای شروع خوردن غذای جامد آمادگی نشان دهد. به علاوه، او حتی ممکن است خواب طولانی تری در شب داشته باشد که به این معنی است که بالاخره میتوانید بهتر بخوابید.
متخصصان اطفال میگویند در شش ماهگی کودک شما باید ابراز شادی و ناراحتی کند، کنجکاوی نشان دهد و اشیاء را از یک دست به دست دیگر منتقل کند. او از چنگ زدن استفاده میکند و اشیاء را با انگشتان خود بر میدارد. او همچنین باید برای رسیدن به شما تلاش کند و تشخیص دهد که در این مرحله چه کسی یک فرد آشنا و چه کسی غریبه است.
در این مقاله ما در مورد نقاط عطف رشدی که میتوانید انتظار داشته باشید کودکتان در این ماه به آنها برسد، مانند شروع غذاهای جامد و تحرک بیشتر و همچنین برخی ملاحظات ایمنی مهم بحث میکنیم. برای اطلاع در مورد آنچه که باید در مورد رشد کودک ۶ ماهه خود بدانید، ادامه مطلب را بخوانید.
رشد نوزاد در شش ماهگی
- رشد: کودک شما احتمالاً برای حمایت از خود به هنگام نشستن به دستانش تکیه میکند، غرغر میکند، احساسات بیشتری از خود نشان میدهد و به شدت در مورد دنیای اطراف خود کنجکاو میشود. اغلب چیزهایی را میگیرد و در دهانش میگذارد.
- خواب: در این ماه، کودک شما شروع به تثبیت خواب خود میکند و حتی ممکن است در طول شب کامل بخوابد و همچنین دو تا سه بار در روز چرت بزند.
- تغذیه: با وجود این که احتمالاً در این ماه غذای جامد نوزاد خود را شروع خواهید کرد، بیشتر نیازهای تغذیهای کودک شما همچنان با شیر مادر یا شیر خشک تامین میشود.
شش ماهگی کودک به دلیل قوی شدن او، نقاط عطف رشد زیادی را برای کودک شما به همراه دارد. اما اگر کودک شما دقیقاً در ۶ ماهگی به نقطه عطف رشدی خاصی نرسیده باشد، خیلی نگران نباشید. برخی از نوزادان زودتر به مراحل رشدی میرسند و برخی کمی دیرتر به آنها دست پیدا میکنند. ما اطلاعاتی کلی در مورد این که کودکان معمولی در حال رشد چگونه به نظر میرسند داریم، اما مهم است که به یاد داشته باشیم که هر کودکی منحصر به فرد است.
در شش ماهگی نوزاد، رشد فرزند شما تا حدودی کند شده است. با وجود این که هنوز در حال رشد است، اما دیگر روزی ۲۸ گرم وزن نمیگیرد. در اکثر موارد، نوزادان در ۶ ماهگی بیش از دو برابر وزن هنگام تولد خود وزن دارند و برخی از نوزادان چند گرم بیشتر وزن اضافه میکنند.
همانطور که کودک شما به تولد شش ماهگی خود نزدیک میشود، میتوانید انتظار داشته باشید که او بیشتر درگیر و کنجکاو شود. اکنون که میتواند بدون کمک بنشیند، میتواند دنیا را از نگاهی کاملاً جدید ببیند و برای یادگیری بیشتر در مورد آن هیجانزده است. کودک شما بیشتر از دستان خود استفاده میکند و حتی ممکن است در مورد چیزهایی که دوست دارد یا دوست ندارد از خود قاطعیت نشان دهد. به خاطر داشته باشید که کودک شما در این سن از طریق لمس و چشیدن با دنیای اطراف خود آشنا میشود؛ بنابراین اگر دمپایی یا اسباب بازی سگ شما را بگیرد و در دهانش بگذارد، تعجب نکنید. به همین دلیل مهم است که هرگز کودک شش ماهه خود را به تنهایی رها نکنید. شما باید پیش او باشید تا او را از گذاشتن چیزهای اشتباه در دهانش بازدارید. کودک شما نیز مشتاق خواهد بود که هر چیزی را که میبیند دست دراز کند و آن را لمس کند. این شامل اشیاء خطرناک مانند ماهیتابه داغ، لیوان قهوه و حتی گوشوارههای آویزان نیز میشود و اگر خود کودک شما نتواند به این وسایل برسد، ممکن است با فریاد زدن، کوبیدن یا انداختن نزدیکترین شیئی که در دست دارد از شما کمک بخواهد.
حتی اگر حرکت کردن کودک شما به احتمال زیاد محدود به غلتیدن و حرکت به جلو و عقب به صورت چهار دست و پا باشد، از زمانی که نوزاد شروع به حرکت کرده است، مدت زمان زیادی نمیگذرد. بنابراین، اگر قبلاً این کار را نکردهاید، مطمئن شوید که خانه خود را برای امنیت کودک شش ماهه آماده کردهاید.
مراحل رشدی نوزاد شش ماهه
به گفته متخصصان، پنج نوع اصلی رشد کودک وجود دارد. این موارد عبارتند از رشد اجتماعی و عاطفی، رشد زبانی و ارتباطاتی، رشد مهارتهای شناختی یا حل مسئله، رشد مهارتهای حرکتی و مهارتهای خودیاری و انطباقی. نوزاد شما در شش ماهگی به نقاط عطفی در هر یک از این بخشها خواهد رسید. این واقعاً مهم است که توجه داشته باشیم که هیچ یک از این بخشها از هیچ به وجود نمیآیند، بلکه آنها در هم تنیده شدهاند و با هم کار میکنند. به عنوان مثال، برای نوزادان در این سن مهم است که بتوانند به اطراف حرکت کنند و چیزها را به هم بکوبند. اگر نتوانند این کار را انجام دهند، نمیتوانند برخی از مهارتهای مهم دیگر را نیز بیاموزند. به همین دلیل، مهم است که به کارهایی که کودک شما در این سن انجام میدهد، توجه داشته باشید. مشاهده رفتارهای کودک شش ماهه به شما بینشی در مورد این که آیا نوزاد به نقاط عطف رشدی که باید رسیده است یا خیر میدهد. اگر در شش ماهگی نوزاد به همه نقاط عطف رشد نرسیده باشد، سعی کنید زیاد نگران نباشید. هر نوزادی منحصر به فرد است و برخی از نوزادان زودتر به برخی از نقاط عطف رشد میرسند؛ در حالی که برخی کمی دیرتر به آنها دست پیدا میکنند.
برخی از نقاط عطف رشد مهمتری که در حدود شش ماهگی نوزاد به آن دست پیدا میکند، شامل رشد حرکتی و رشد زبانی است. برای مثال، نوزاد شما باید در شش ماهگی بتواند از جلو به عقب و پشت به جلو بغلتد، بدون تکیه گاه بنشیند، مقداری وزن را روی پاهای خود تحمل کند و شروع به تکان خوردن به سمت جلو و عقب روی دستها و زانوهای خود بکند. کودک شش ماهه همچنین باید بتواند اشیاء را از دستی به دست دیگر منتقل کند. اما اگر کودک به استفاده از یکی از دستهایش تمایل نشان بدهد، باید این موضوع را به پزشک اطفال خود اشاره کنید. تمایل به استفاده از یک دست چیزی نیست که انتظار داشته باشیم تا در این سن ببینیم و به همین دلیل باید مورد بررسی پزشک اطفال قرار گیرد.
در مورد رشد زبانی، کودک شش ماهه شما باید به صداها پاسخ دهد، اصوات کودکانه ایجاد کند و به نام خود واکنش نشان دهد. او همچنین باید برای نشان دادن شادی و نارضایتی خود صداهایی در بیاورد و ممکن است شروع به گفتن صداهای هم آوا و حروف صامت کند. مطمئن شوید که کودک شش ماهه شما از خود صداهای بچگانه ایجاد میکند. یک کودک واقعا ساکت کودکی است که نمیدانیم آیا میتواند به درستی بشنود یا خیر.
رفتارهای کودک در شش ماهگی
- اشیاء و اسباب بازیها را به دهان خود میبرد.
- کنجکاوی نشان میدهد و سعی میکند چیزهای دور از دسترس را بگیرد.
- چهرههای آشنا را میشناسد و همچنین میفهمد که چه کسی غریبه است.
- دوست دارد به آینه نگاه کند.
- به دیگران پاسخ میدهد و به خصوص از بازی با والدین یا مراقبان لذت میبرد.
تغذیه شش ماهگی نوزاد
اگر کودک شش ماهه شما نشانههایی از آمادگی برای شروع غذاهای جامد مانند نشستن بدون تکیه کردن، باز کردن دهان برای خوردن غذا از قاشق، و چنگ انداختن به غذای شما را از خود نشان میدهد، میتوانید شروع به دادن غذاهای مختلف به او بکنید. به گفته متخصصان زمانی که نوزاد در شش ماهگی نشانههای آمادگی برای غذا خوردن را نشان میدهد، بهتر است طبق خواسته او پیش برویم. همچنین در شش ماهگی مانند ماه قبل دیگر نیازی به حذف غذاهای آلرژی زا نیست.
هنگامی که کودک شما برای خوردن غذای جامد آماده شد، به آرامی شروع کنید. زمانی را انتخاب کنید که عجله نداشته باشید و هر دو ممکن است کمی کثیف شوید. همچنین مهم است که به کودک خود اجازه دهید که اگر میخواهد امتحان کند، خودش غذا بخورد. این به این معنی است که اجازه دهید کودک سعی کند قاشق را بردارد و خودش غذا بخورد. البته، ممکن است لازم باشد به خصوص اگر نوزاد هنوز مهارتهای هماهنگی لازم را نداشته باشد، به او کمک کنید، اما این که به کودک شش ماهه خود اجازه دهید خودش غذا بخورد، باعث ایجاد استقلال در او میشود.
همچنین مهم نیست که به چه ترتیبی غذاها را به کودک خود میدهید. شما میتوانید هر نوع غذایی را که میخواهید، انتخاب کنید. تنها نکته این است که کودک شما ممکن است اگزمای متوسط تا شدید به برخی از مواد غذایی داشته باشد. در این صورت، ممکن است بهتر باشد ابتدا با پزشک اطفال خود در مورد زمان امتحان غذاهای آلرژی زا صحبت کنید. آنچه برای تغذیه کودک شش ماهه خود انتخاب میکنید نیز یک ترجیح شخصی است. برخی از والدین غذاهای آماده کودک را انتخاب میکنند، در حالی که برخی دیگر ترجیح میدهند خودشان غذای کودک را درست کنند. یا حتی میتوانید در صورت تمایل چیزی را که خانواده میخورند، پوره کنید و به نوزاد خود بدهید. فقط حواستان به بافت و قوام غذا باشد. از آنجایی که کودک شما جدیداً غذا خوردن را شروع کرده است و هنوز خوردن آن را یاد میگیرد، باید از غذاهای پوره شده یا بسیار نرم استفاده کنید. جدای از نگرانی برای خطر خفگی، محدودیتهای بسیار کمی در مورد شروع غذای جامد در شش ماهگی نوزاد وجود دارند.
بنا به توصیه متخصصان، بهتر است در سال اول زندگی کودک از دادن عسل یا شیر گاو به او خودداری کنید.
خواب کودک شش ماهه
تا زمانی که شش ماهگی نوزاد شما فرا برسد، احتمالاً خواب شبانه خود را بسیار بیشتر از اوایل تثبیت میکند. او همچنین ۲ تا ۳ چرت در روز دارند. به طور کلی، کودک شما در مجموع حدود ۱۴ ساعت میخوابد. بیشتر اوقات، این زمان شامل حدود ۱۰ ساعت خواب در شب و ۴ ساعت در طول روز میشود. در شش ماهگی نوزاد، او احتمالاً در شب بهتر میخوابد. او معمولاً طولانیتر میخوابد و ممکن است چرت روز او از سه بار به دو بار تغییر کند. نوزادان در این سن نیز ممکن است در شب بیدار شوند. گاهی اوقات نوزادان شبها به دلیل دندان درآوردن یا اضطراب جدایی از خواب بیدار میشوند. اما در مواقع دیگر، آنها بیدار میشوند، زیرا در حال یادگیری یک مهارت جدید هستند و میخواهند آن را تمرین کنند. حتی ممکن است از خواب بیدار شوند که بخواهند شیر مادر یا شیر خشک بخورند.
بنا به گفته متخصصان کودک، از آنجایی که دادن آب به نوزادان در این سن اشکالی ندارد، میتوانید که اگر کودک نیمه شب برای شیر خوردن از خواب بیدار میشود، سعی کنید بهجای شیر دادن به او کمی آب در یک فنجان به او بدهید. اگر تنها چیزی که نصفه شب به نوزاد داده میشود آب باشد، نوزادان به مرور دیگر از خواب بیدار نمیشوند تا در نیمه شب شیر بخورند. گزینه دیگر این است که کودک خود را برای شیر دادن بیدار کنید یا قبل از خواب یک شیشه شیر به او بدهید. به این ترتیب کودک شما یک بار شیر آخر را قبل از خواب دریافت میکند. اگر کودک شما در شب بیدار میشود، سعی کنید این تجربه را تا حد امکان برای او خسته کننده کنید. کاری را که باید انجام شود با محبت و ایمن انجام دهید، اما با او بازی نکنید یا مانند کاری که در طول روز انجام میدهید، با او تعامل نکنید.
برنامه روزانه شش ماهگی نوزاد
در شش ماهگی، کودک شما بسیار فعالتر از ماههای گذشته خواهد بود و به مراقبتهای زیادی نیاز دارد؛ زیرا کنجکاوی و تحرک او در این سن بیشتر میشود. علاوه بر این از آنجایی که کودک شما شروع به خوابیدن بیشتر در شب میکند، زمانهای بیدار طولانی تری نیز در طول روز خواهد داشت. به این دورههای بیداری به عنوان فرصتی برای تعامل با کودک خود نگاه کنید. میتوانید برای او کتاب بخوانید یا به سادگی با کودک خود صحبت کنید. به عنوان مثال، صداهایی را که آنها تولید میکنند به عنوان روشی برای تقلید حرف زدن تکرار کنید. نوزادان در این سن از بازی کردن و نگاه کردن به آینههای ایمن برای کودک نیز لذت میبرند.
راه دیگر برای درگیر کردن کودکتان این است که با او در مورد کاری که انجام میدهید و دلیل آن با او صحبت کنید. از زمان غذا به عنوان زمانی برای تعامل استفاده کنید، به کودک خود در مورد غذاهای مختلف بگویید و مزه ها را توصیف کنید. حتی اگر نمیتوانند پاسخ دهند یا در گفتگو شرکت کنند، از کلماتی که شما صحبت میکنید یاد میگیرند. همچنین میتوانید با قرار دادن اسباببازیهای مورد علاقه کودک خود در نزدیکی او اما دور از دسترس، حرکت کردن او را تشویق کنید. این کار کودک شما را تشویق میکند تا سعی کند به سمت اسباب بازی حرکت کند یا با غلت زدن یا با قرار گرفتن روی دستها و زانوهای خود و حرکت کردن، مراحل ابتدایی خزیدن آن را به دست بیاورد. از آنجایی که کودک شما به زودی حرکت خواهد کرد، اگر قبلاً این کار را نکردهاید، بهتر است گیت کودک تهیه کنید.