وقتی باردار هستید، طبیعی است که ایمنی و فواید غذاهای مصرفی برای شما اهمیت باشد. لیست چیزهایی که نمیتوانید بخورید یا بنوشید میتواند در دوران بارداری بیپایان به نظر برسد. تشخیص این که چه چیزی سالم است و چه چیزی مفید نیست در حالی که سعی میکنید ویارها و هوسهای بارداری قدرتمند را مهار کنید، میتواند دشوار باشد. یک گروه از غذاهایی که میتوانید در مورد خوردن آنها کاملاً مطمئن باشید میوهها هستند. میوههای زیادی وجود دارند که میتوانند در دوران بارداری بسیار مفید باشند، به خصوص مرکبات و در جمع پرطرفداری مرکبات، به ویژه نارنگیها با طعم دلپذیر، با طراوت و رنگ شاداب خود، اغلب یک انتخاب محبوب در میان دوستداران میوه هستند. اما آیا نارنگی برای بارداری مفید است؟ آیا افراط در این خوردن نارنگی در حالی که باردار هستید، بیخطر است؟ و به طور کلی مضرات و وفاید خوردن نارنگی در بارداری چیست؟ با پینو بیبی همراه باشید تا در رابطه با خوردن نارنگی در دوران بارداری و اثرات مفید یا مضر این میوه بیشتر بدانید.
نارنگی چیست؟
نارنگیها مرکباتی از خانواده پرتقال و گریپ فروت هستند. آنها به خاطر پوست نارنجی روشن، بخشهایی که به راحتی پوست کنده میشوند، طعم شیرین و در عین حال گاهی ترش شناخته میشوند. نارنگیها سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری هستند که آنها را به یک مکمل مغذی برای هر رژیم غذایی تبدیل میکند. نارنگی (پرتقال ماندارین) یک انتخاب عالی برای زنان باردار است.
ارزش غذایی نارنگی
نارنگیها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه سرشار از مواد مغذی حیاتی هستند. نارنگی منبع ویتامین C، فولات، پتاسیم، فیبر و ویتامین B1 است.
آیا نارنگی برای بارداری مفید است؟
پاسخ مثبت است. بله، نارنگی برای زنان باردار بیخطر محسوب میشود. نارنگی به دلیل خواص مغذی و سطوح بالای ویتامینها و مواد معدنی ضروری، فواید زیادی برای مادران باردار دارد. نارنگی میتواند به حفظ سطح انرژی در دوران بارداری کمک کند، زیرا حاوی قندهای طبیعی است که به شما انرژی میدهد. آنها هم چنین به دلیل سطوح بالای فولات برای رشد سالم لوله عصبی جنین بسیار مهم است. علاوه بر این، پالپهای کوچک مرکبات منبع عالی ویتامین C هستند و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند و میتواند از شما و کودکتان در برابر هر گونه عفونت یا بیماری محافظت کند. هم چنین فیبر غذایی موجود در نارنگی میتواند به بهبود هضم و کاهش مشکات گوارشی کمک کند و روده را در دوران بارداری سالم نگه میدارد، همچنین به رفع یبوست در دوران بارداری کمک کند. پتاسیم یک الکترولیت ضروری برای حفظ تعادل مایعات مناسب در بدن است. انتخاب میوههای سالم که شامل مرکباتی مانند نارنگی است ممکن است به زنان باردار کمک کند تا دیابت بارداری را مدیریت کنند. همان طور که مصرف غذاهای مغذی در دوران بارداری برای سلامتی مادر و جنین در حال رشد بسیار مهم است، حفظ سلولهای بنیادی خون بند ناف جنینی در زمان تولد میتواند نه تنها از کودک بلکه از کل خانواده شما در برابر تاثیر بسیاری از شرایط پزشکی محافظت کند.
فواید خوردن نارنگی در دوران بارداری
گنجاندن نارنگی در رژیم غذایی بارداری میتواند فواید زیادی داشته باشد. برخی از مزایای خوردن نارنگی در دوران بارداری عبارت هستند از:
- مانع از افسردگی میشوند.
- بدن را با یک مجموعه ویتامین اشباع میکنند.
- با مصرف نارنگی، بدن از پتاسیم و فسفر اشباع میشود که برای حفظ سلامت دندانها و سیستم اسکلتی عضلانی بسیار مهم است.
- نارنگیها سرشار از منیزیم هستند که به سیستم عصبی کمک میکنند و از گرفتگی عضلات جلوگیری میکنند.
- احتمال سرماخوردگی را کاهش میدهند.
- بدن بانوان باردار را از سموم پاک میکنند.
- نارنگی محصولی کم کالری است، بنابراین با مصرف نارنگی لازم نیست نگران اضافه وزن باشید.
- یک میوه سالم خوشمزه است و اشتها را بعد از حالت تهوع برمیگرداند، علائم سمیت را از بین میبرد.
- در صورت استفاده مداوم، نارنگی یک پیشگیری کننده در برابر سرطان است.
- نارنگی یک دیورتیک عالی است که به زن کمک میکند تا از شر پف و ورم باداری خلاص شود.
- اسانس موجود در میوه از ایجاد علائم کشش پوست شکم جلوگیری میکند.
اثرات مواد مغذی نارنگی بر بارداری
نارنگی تقویت کننده سیستم ایمنی است
هنگامی که باردار هستید سیستم ایمنی بدن شما برای محافظت از جنین، تضعیف میشود تا جنین آسیبی نبیند. بنابراین میتوانید جهت تقویت سیستم ایمنی بدنتان به طور مکرر از نارنگی استفاده کنید. در دوران بارداری، سیستم ایمنی قوی هم برای مادر و هم برای جنین در حال رشد حیاتی است تا شما و جنینتان در برابر عفونتها و میکروارگانیسمهای بیماریزا حفاظت کند. نارنگی منبع عالی ویتامین C است که نقش مهمی در حمایت از عملکرد سیستم ایمنی دارد. مصرف نارنگی میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر بیماریهای رایج کمک کند.
نارنگی از نقص لوله عصبی جلوگیری میکند
فولات (اسید فولیک)، به عنوان ویتامین B9 شناخته میشود، برای جلوگیری از بیماریهای نقص لوله عصبی در نوزادان برای مثال آنسفالی و اسپینا بیفیدا ضروری است. نارنگی حاوی فولاتی است که آن را به یک مکمل ارزشمند برای رژیم بارداری شما تبدیل میکند. با اطمینان از مصرف کافی فولات، میتوانید خطر نقصهای مادرزادی جدی را که بر مغز و ستون فقرات کودک تأثیر میگذارد، کاهش دهید. از طرفی جنین در حال رشد برای رشد مغز و ساختن استخوانهای قوی به ویتامین C نیاز دارند. اثرات فولات با ویتامین C با هم بر رشد جنین اثر میگذارد.
فیبر نارنگی برای سلامت دستگاه گوارش مفید است
یبوست و ناراحتیهای گوارشی یکی از چالشهای رایج بسیاری از زنان باردار است. نارنگی حاوی فیبر غذایی است که میتواند به تنظیم حرکات روده و ارتقای سلامت دستگاه گوارش کمک کند. گنجاندن نارنگی در رژیم غذایی میتواند به تجربه بارداری راحتتر کمک کند. به طور کلی مرکبات ممکن است بتواند حالت تهوع صبحگاهی و یا حالت تهوع عمومی بارداری را مهار کند، اما تحقیقات اساسی زیادی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. ثابت شده است که انتشار اسانس نارنگی میتواند به رفع حالت تهوع کمک کند، بنابراین امتحان کردن آن ضرری ندارد. نارنگی به آرام کردن معده نیز کمک میکند.
نارنگی به هیدراتاسیون و آبرسانی بدم کمک میکند
هیدراته ماندن در دوران بارداری بسیار مهم است و مصرف نارنگی میتواند در این زمینه کمک کننده باشد. نارنگیها با محتوای بالای آب خود میتوانند به مصرف مایعات روزانه شما کمک کنند. علاوه بر این، نارنگی منبع خوبی از ویتامین A هست که از حس بینایی حمایت میکند و رشد چشمهای جنین را تقویت میکند. از طرفی میتوانید مرکبات را به آب آشامیدنی خود اضافه میکنید (دتاکس واتر)؛ به دلیل طعم و مزهای که مرکبات به آب اضافه میکنند، میتوانند به شما کمک کنند که بیشتر آب بنوشید. مصرف آب در دوران بارداری بسیار مهم است، بنابراین اگر میخواهید هم شما و هم کودکتان سالم و سلامت بمانید؛ مایعات زیادی میل کنید. نوشیدن آب کافی مقدار مناسبی از مایعات را در اطراف جنین برای محافظت از او نگه میدارد و مواد مغذی و اکسیژن را به کودک در حال رشد شما میرساند.
نارنگی برای سلامت پوست مفید است
بارداری میتواند تغییراتی را در پوست شما ایجاد کند و نارنگی میتواند در حفظ سلامت و شادابی آن نقش داشته باشد. نارنگی حاوی آنتی اکسیدانهایی است که به مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک میکند و خطر آسیب پوست را کاهش میدهد. گنجاندن نارنگی در رژیم غذایی میتواند به داشتن پوستی سالم و درخشان در بارداری به شما کمک کند.
مدیریت دیابت بارداری با مصرف نارنگی
دیابت بارداری وضعیتی است که برخی از زنان باردار را تحت تاثیر قرار میدهد از این رو مدیریت سطح قند خون در حاملگی بسیار مهم است. نارنگی با شاخص گلیسمی متوسط و قندهای طبیعی میتواند گزینه مناسبی برای زنان مبتلا به دیابت بارداری باشد.
تاثیر نارنگی بر بدن در مرحله اولیه بارداری
مصرف مرکبات در مراحل اولیه بارداری برای سلامتی مضر نخواهد بود، بنابراین میتوان هر روز اما در حد اعتدال نارنگی مصرف کرد. تأثیر مرکبات به ویژه نارنگی بر بدن زن به شرح زیر است:
- پیشگیری عالی از انحرافات مختلف سیستم عصبی و مغز جنین
- نارنگی به عنوان یک سمزدا عمل میکند.
- نارنگی به دلیل وجود آهن از کم خونی جلوگیری میکنند.
- دستگاه گوارش را فعال میکند.
- جلوگیری از نفخ و گاز
- اگر یک زن باردار واقعاً نارنگی میخواهد، پس او را از لذت میل کردن یک نارنگی بینصیب نگذارید.
تاثیر نارنگی در مرحله سه ماهه دوم بارداری
در ماه ششم بارداری، کودک تمام اندامها و بافتهای حیاتی را تشکیل داده است. مرکبات در این مرحله به دلیل وجود کولین در ترکیب آنها مفید هستند که خطر ابتلا به ناهنجاریها و آسیب شناسیهای مادرزادی را کاهش میدهد. یک زن باردار اغلب از ورم و پف شکم رنج میبرد و میوهها به او کمک میکنند تا احتمال بروز آن را کاهش دهد. عنوان یک پیشگیری جهت مقابله با پف کردگی لازم است تا آب میوه تازه میل شود، که باعث تقویت، شادابی و عادی سازی فشار خون میشود.
مضرات مصرف نارنگی در دوران بارداری
اگر در بارداری با سوزش سر دل و یا دندانهای حساس دست و پنجه نرم میکنید، ممکن است لازم باشد که مصرف مرکبات را کمتر کنید. مرکبات از جمله نارنگی حاوی اسیدهای زیادی است که اگر زیاد غذا بخورید میتواند باعث فرسودگی مری، معده و یا دندان شما شود. در صورت وجود بیماریهای گوارشی یا در صورت افزایش اسیدیته در خانمهای باردار و بروز مشکلات سیستم گوارشی، مطمئناً بهتر است مصرف میوهها را کنار گذاشته و یا به حداقل برسانید. اگر هر روز از نارنگی استفاده کنید، این میتواند واکنش آلرژیک ایجاد کنید، اما نیازی به ترک کامل مصرف نارنگی ندارید. در آینده نزدیک، یک بانوی باردار باید به نوزاد خود شیر دهد، خطر ابتلا به حالت افسردگی پس از زایمان وجود دارد، به همین دلیل تعداد مواد مغذی در بدن باید طبیعی باشد و مصرف میوههای مانند نارنگی میتواند پیشگیری مناسبی باشد البته به شرط آن که اعتدال در مصرف رعایت شود.
موارد منع مصرف نارنگی
در مصرف نارنگی به خصوص در مراحل زیر دقت کنید:
- هر چه مراحل زایمان نزدیکتر باشد، احتمال آلرژی در زنان و نوزادان بیشتر میشود. مرکباتی نظیر نارنگی یک آلرژن قوی هستند، بنابراین استفاده از آنها میتواند هم فواید و هم ضرر داشته باشد. برای مصرف مرکبات بدون ترس برای سلامتی خود، با یک متخصص آلرژی مشورت کنید.
- بانوانی دیابتی، کسانی که زخم معده و یا زخم اثنی عشر دارند، مشکلات کلیوی دارند، نمیتوانند از نارنگی استفاده کنند.
- هنگامی که بثورات روی پوست ظاهر میشود، یک بانوی باردار باید از خوردن میوه خودداری کند تا واکنش آلرژیک به مصرف آن میوه رد شود.
- برخی از زنان ممکن است به دلیل محتوای موجود در نارنگی دچار سوزش سر دل یا رفلاکس اسیدی شوند. سوزش سر دل که بیشتر بانوان را در اواخر بارداری تحت تاثیر قرار میدهد، به دلیل اسید زیاد است، بنابراین این بانوان باید از مصرف نارنگی خودداری کنند تا شرایط را تشدید نکنید.
اعتدال و تعادل در مصرف نارنگی در بارداری
مانند هر غذایی در دوران بارداری، اعتدال و تعادل یک فاکتور کلیدی است. مصرف نارنگی به طور کلی برای مصرف در دوران بارداری بیخطر است. در حالی که نارنگی فواید بیشماری دارد، مهم است که رژیم غذایی متنوعی داشته باشید و برای تمام نیازهای تغذیهای خود صرفاً به نارنگی تکیه نکنید. رژیم غذایی بارداری باید شامل انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی و محصولات لبنی باشد که به شما کمک میکند تا طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری را دریافت کنید. در نهایت، هر چیزی که در دوران بارداری میخورید (حتی غذاهای سالم) باید در حد اعتدال مصرف شوند. زیاد بودن یک چیز خوب هم میتواند بد باشد.
سوالات متداول در مورد خوردن نارنگی در دوران حاملگی
آیا میتوان در سه ماهه اول بارداری نارنگی خورد؟
پاسخ مثبت است، نارنگی را میتوان در سه ماهه اول بارداری مصرف کرد. مصرف نارنگی مواد مغذی ضروری را فراهم میکند و میتواند به تنظیم یک رژیم غذایی سالم کمک کند.
در دوران بارداری روزانه چند نارنگی میتوان خورد؟
توصیه میشود نارنگی را در حد اعتدال مصرف کنید و هدف آن قرار دادن انواع میوهها در رژیم غذایی روزانه شما باشد. دو تا سه نارنگی در روز میتواند یک انتخاب معقول باشد.
آیا نارنگی در دوران بارداری میتواند آلرژی ایجاد کند؟
در حالی که آلرژیزا بودن نارنگی نادر است، برخی از افراد ممکن است به نارنگی حساسیت داشته باشند. اگر پس از مصرف نارنگی با عوارض جانبی مانند خارش و یا تورم مواجه شدید، توصیه میشود فوراً مصرف آن را متوقف کنید.
آیا نارنگی منبع خوبی از آهن برای زنان باردار است؟
نارنگی منبع قابل توجهی از آهن نیست، اگر چه مقدار کمی از آن را تامین میکند. برای منابع آهن در دوران بارداری، گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، لوبیا، سبزیجات با برگ تیره و غلات غنی شده را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
آیا نارنگی میتواند به درمان تهوع صبحگاهی در دوران بارداری کمک کند؟
طعم با طراوت و محتوای آب بالای نارنگی میتواند باعث تسکین حالت تهوع صبحگاهی برای برخی از زنان شود، زیرا میتواند به هیدراته نگه داشتن بدن و افزایش سطح انرژی شما کمک کند. همچنین بوی خوش نارنگی نیز میتواند مانع از ایجاد حالت تهوع شود.
نحوه انتخاب مرکبات مناسب
برای به دست آوردن یک میوه رسیده، تازه و سالم، باید قوانین انتخاب آن را بدانید:
- نارنگی را از کنار جاده نخرید، زیرا میتواند فلزات سنگین و مواد خطرناک را جمع کند.
- ظاهر میوه بر اساس نحوه نگهداری آن قضاوت میشود. مرکبات را با یک لکه سیاه روی پوست خریداری نکنید زیرا کپک نه تنها بر طعم مرکبات تأثیر منفی میگذارد، بلکه میتواند باعث مسمومیت شود. مرکبات رسیده بوی مطبوع و پوست براق و بدون آسیب دارند.
- سعی کنید میوههایی با شاخه و برگ سبز خریداری کنید، این میوهها نشانگر تازگی میوه هستند. علاوه بر این، در این وضعیت، نارنگی را برای مدت بیشتری میتوان ذخیره میشود.
- میوه شیرین میوهای است با پوست شفاف. هم چنین پوست شفاف و درخشان نشان دهنده رسیدن میوه است. برشهای نارنگی نباید شل و یا خشک باشند.
نحوه مصرف نارنگی
پزشکان خوردن دو میوه پوست کنده نارنگی در روز را توصیه میکنند. با یک فاصله کوتاه، تا میوهها کاملاً جذب بدن شوند. نوشیدن آب نارنگی نیز خوب است. با این حال، آب میوه باید به طور مستقل در خانه تهیه شود و بیش از سه میوه برای تهیه آن استفاده نشود.
گنجاندن نارنگی در رژیم بارداری
گنجاندن نارنگی در رژیم غذایی بارداری ساده و لذت بخش است. در ادامه تعدادی راهکار برای استفاده از نارنگی در بارداری ارائه شده است:
- از نارنگی به عنوان یک میان وعده با طراوت به تنهایی لذت ببرید.
- بخشهای نارنگی را به سالاد میوه اضافه کنید تا طعمی عالی داشته باشید.
- آب نارنگی را بگیرید و آن را با سایر میوهها ترکیب کنید تا یک نوشیدنی با طراوت داشته باشید.
- نارنگی را در اسموتیها استفاده کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
- از پوست نارنگی برای اضافه کردن رنگ نارنجی به محصولات پخته شده یا غذاهای شور استفاده کنید.
- نارنگی را به صورت پخته شده میل کنید. لازم است سه میوه رسیده را پوست بگیرید، پوست آن را بردارید. آب آن را گرفته و داخل پوست بریزید. سپس به مدت پنج ده دقیقه آب میوه را در ظرفی روی حرارت متوسط گرم کنید و بعد از صاف کردن میل نمایید.
- نارنگی را میتوان به صورت از تنتور استفاده کرد. نارنگی (ماندارین) نجات دهنده حالت تهوع است. لازم است پوست نارنگی را تا حد امکان ریز خرد کنید، آن را با آب داغ بریزید. بگذارید دم بکشد. میتوانید دو بار در روز قبل از غذا، پنجاه گرم از آن استفاده کنید.
- مرکبات را میتوان به صورت روغن یا کرم حاوی اسانس نیز میتوان استفاده کرد. کرم را به پوست تمیز مالیده و از فواید فروان آن بهرهمند شوید.
- ماساژ بدن با عصاره نارنگی نیز یک روش عالی برای استفاده از فواید نارنگی است. این یک درمان فوق العاده برای ترکهای پوستی بارداری است. روغن نارنگی (ماندارین) برای ماساژ آرامش بخش نیز استفاده میشود.
- میوههای خشک نارنگی را میتوان به غذاهای مختلف اضافه کرد، اغلب دو برش مرکبات را هنگام دم کشیدن در چای قرار میدهند اما نارنگی متاسفانه هنگام خشک شدن کمی مزه تلخ میدهد اگر مزه تلخ را دوست دارید خشک شده آن را استفاده نکنید.
- سالاد میوه چاشنی شده با ماست یک غذای خوشمزه و بسیار مقوی است. دستور خاصی برای چنین سالادی وجود ندارد.
- نارنگی را روی شیرینی خامهای و تر قرار دهید و نوش جان کنید.
- مربای نارنگی، باید سیصد گرم پوست نارنگی را ریز خرد کرد و دوازده ساعت در آب خیس نمایید. در این مدت سه بار آب آن را عوض کرد تا تلخی آن برطرف شود. سپس پوست خرد شده را در ظرفی بریزید و به آن آب اضافه کنید و روی اجاق بگذارید. به محض این که ترکیب به جوش آمد، باید ۴۰۰ گرم شکر اضافه کنید و آن را مخلوط کنید تا کاملاً حل شود. اجازه دهید مربا بجوشد سپس حرارت را کم کنید و اجازه بدهید دو ساعت به آرامی بپزد. بعد از سرد شدن مربا باید یک شب آن را در جای خنک قرار دهید. صبح مربا را دوباره روی حرارت ملایم به مدت نیم ساعت بجوشانید. مربای نارنگی معطر و سالم آماده است.
- پوست خشک نارنگی را میتوانید هنگام طبخ مرغ یا جوجه استفاده کرد تا طعم بهتری پیدا کنند.
با گنجاندن خلاقانه نارنگی در رژیم غذایی بارداری خود، میتوانید از فواید آن لذت ببرید و در عین حال حس فزاینده جوانههای چشایی خود را در بارداری نیز ارضا کنید.
سخن آخر
نارنگی میتواند افزودنی ایمن و مفید برای رژیم بارداری شما باشد. نارنگی طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری از جمله ویتامین C، فولات، فیبر و آنتی اکسیدانها را ارائه میدهند. مصرف نارنگی میتواند از سیستم ایمنی بدن شما حمایت کند، به هضم غذا کمک کند، سلامت پوست را تقویت کند و به سلامت کلی شما در دوران بارداری کمک کند. به یاد داشته باشید که اعتدال را رعایت کنید، از تنوع لذت ببرید و همواره به ندای بدن خود گوش دهید.