یکی از مهمترین موضوعاتی که در دوران بارداری باید بدانید این است که تمام مواد مغذی را که هر دو (شما و کودکتان) برای سالم ماندن به آنها نیاز دارید، بهتر است از منابع غذایی طبیعی بدست بیاورید. چندین میوه وجود دارد که خوردن آنها در دوران بارداری مفید است و میوه موز نیز از این قاعده مستثنی نیست. بارداری یک سفر متحول کننده برای زنان است که با مجموعهای از تغییرات قابل توجه در بدن مادر مشخص میشود. در میان این تغییرات، اطمینان از تغذیه مناسب بسیار مهم است و یکی از مواد مغذی ضروری که بیش از سایرین اهمیت دارد، فیبر است. فیبر نقش مهمی در جلوگیری از ناراحتیهایی مانند یبوست و رفع مشکلات گوارشی مختلف که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود ایفا میکند. موز نه تنها به خاطر طعم لذیذش معروف است، بلکه به خاطر خواص تغذیهای چشمگیرش نیز شناخته میشود. موز از نظر داشتن فیبر غنی است و این فیبر فراوان به سیستم گوارش به ویژه در دوران بارداری کمک میکند. در این مقاله تیم متخصص پینو بیبی به فواید خوردن موز در حاملگی میپردازد.
ارزش غذایی میوه موز
قندهای طبیعی موجود در موز منبع انرژی ملایمی تولید میکند که میتواند برای مادران باردار که اغلب نوسانات سطح انرژی را تجربه میکنند، مفید باشد. وجود سخاوتمندانه ویتامینها، مواد معدنی، پتاسیم، ویتامین C و ویتامین B در موز باعث میشود که موز نه تنها به یک میان وعده خوشمزه تبدیل شود، بلکه یک نیروگاه تغذیهای است که میتواند از سلامت زن باردار و کودک در حال رشد او حمایت کند. ارزش غذایی مواد معدنی و ویتامینهای موجود در موز عبارت هستند از:
- کالری: ۱۰۵
- چربی: ۰،۴ گرم
- سدیم: ۱،۲ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۲۷ گرم
- فیبر: ۳،۱ گرم
- شکر: ۱۴،۴ گرم
- پروتئین: ۱،۳ گرم
- پتاسیم: ۴۲۲ میلیگرم
- ویتامین C: ۱۰،۳ میلیگرم
- منیزیم: ۳۱،۹ میلیگرم
مصرف موز در سه ماهه اول بارداری
در طول سه ماهه اول حاملگی، خوردن موز به دلیل داشتن قندهای ملایم و بافت تسکین دهنده میتواند به کاهش حالت تهوع و بیماری صبحگاهی کمک کند. محتوای غنی فیبر موجود در موز به حفظ هضم منظم غذا کمک میکند، هم چنین ویتامینها و مواد معدنی ضروری از مراحل اولیه رشد جنین پشتیبانی میکنند.
مصرف موز در سه ماهه دوم بارداری
در سه ماهه دوم حاملگی، موز افزودنی ارزشمند به رژیم غذایی است. محتوای پتاسیم به تنظیم فشار خون کمک میکند و ویتامینها به تقویت استخوانها و سیستم ایمنی کمک میکنند. در دسترس بودن آسان و آزادسازی سریع انرژی آنها را به یک میان وعده مناسب برای مادران باردار تبدیل میکند.
مصرف موز در سه ماهه سوم بارداری
با پیشرفت بارداری در سه ماهه سوم حاملگی، موز یک انتخاب هوشمندانه خواهد بود. پتاسیم موجود در موز به جلوگیری از گرفتگی عضلات و حفظ تعادل مایعات کمک میکند. فیبر هم چنان برای تسهیل گوارش مفید است و قندهای طبیعی موجود در موز، انرژی سالمی را برای مبارزه با خستگی بارداری ارائه میدهند.
فواید خوردن موز در دوران بارداری
گنجاندن میوهها در رژیم غذایی خود، به ویژه در دوران بارداری، یک انتخاب سالم است. در میان میوههای مختلف، موز طیف وسیعی از فواید را برای مادران باردار دارد. در اینجا به برخی از فواید مصرف موز در دوران بارداری اشاره میکنیم.
- رهایی از حالت تهوع
در دوران بارداری، حالت تهوع و بیماری صبحگاهی میتواند چالش برانگیز باشد. موز سرشار از ویتامینهای گروه B، به ویژه ویتامین B6 است. این ویتامین در اکثر داروهای ضد تهوع وجود دارد که زنان بارداری با آن دست و پنجه نرم میکنند (با حالت تهوع و استفراغ) مصرف میکنند، وجود دارد. گاهی اوقات، اگر حالت تهوع صبحگاهی شما نسبتاً خفیف است، اضافه کردن یک موز یا دو عدد موز به رژیم غذایی میتواند همان کار قرصها را برای شما انجام دهد. ویتامین B6 در تنظیم انتقالدهندههای عصبی و هورمونهای مرتبط با حالت تهوع نقش دارد و به مادران باردار در مراحل اولیه بارداری تسکین میدهد.
- درمان کم خونی
کمک به کاهش و یا درمان کم خونی بارداری، بسیاری از زنان باردار با سطوح پایین آهن و یا کم خونی دست و پنجه نرم میکنند. خوردن موز میتواند به افزایش سطح آهن کمک کند. با این حال، گاهی اوقات هنوز لازم است مکمل آهن اضافه شود. اگر با انرژی یا ضعف بدنی بسیار کم دست و پنجه نرم میکنید، با پزشک خود صحبت کنید.
- منبع انرژی سالم
بارداری اغلب به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش نیاز به انرژی باعث ایجاد خستگی و ضعف در بانوان باردار میشود. موز به لطف ترکیبی از کربوهیدراتهای قابل هضم و قندهای طبیعی، انرژی طبیعی و سالم را در زنان حامله افزایش میدهد. برخلاف تنقلات شیرین، انرژی پایدار آزاد شده از موز به مادران آینده کمک میکند تا فعال بمانند و با خستگی ناشی از بارداری مبارزه کنند. موزه هم چنین میتوانند در زمانی که احساس گرسنگی ناگهانی به شما دست میدهد باعث ایجاد احساس سیری شود.
- کمک به سلامت دستگاه گوارش
هورمونهای بارداری گاهی میتوانند هضم را کند کنند و منجر به یبوست شوند. موز منبع عالی فیبر رژیمی است که به حفظ حرکات منظم روده کمک میکند. موز دارای هر دو نوع فیبر محلول و نامحلول است. این فیبر هضم غذا و اجابت مزاج، منظم را تقویت میکند. فیبر محلول از یبوست جلوگیری میکند و احتمال ناراحتیهای گوارشی را کاهش میدهد و به زنان باردار اجازه میدهد تا سلامت گوارشی بهتری را تجربه کنند. فیبر نامحلول، از سوی دیگر، به حرکت صاف در دستگاه گوارش کمک میکند.
- تامین مواد مغذی ضروری
موز گنجینهای از مواد مغذی حیاتی است که هم برای سلامت مادر و هم برای رشد کودک ضروری است. مقادیر قابل توجهی پتاسیم و فولات موجود در موز به شکلگیری صحیح مغز، سیستم عصبی و استخوانهای جنین کمک میکند. زیرا کمبود پتاسیم و فولات (B9) در بارداری با نقص لوله عصبی و مغز نظیر اسپینا بیفیدا مرتبط است. این مواد مغذی از جنبههای مختلف از رشد جنین حمایت میکنند و به تضمین یک سفر بارداری سالم کمک میکنند.
- تنظیم فشار خون
پتاسیم به همراه منیزیوم مواد مغذی مهمی هستند که بدن شما برای حفظ فشار خون سالم از آنها استفاده میکند. فشار خون بالا میتواند در دوران بارداری خطراتی ایجاد کند. موز حاوی مقدار قابل توجهی پتاسیم است، ماده معدنی که به دلیل نقش آن در حفظ سطح فشار خون سالم شناخته شده است. موز غنی از پتاسیم است و رژیم غذایی شما میتواند به کنترل نوسانات بیش از حد فشار خون کمک کند و احتمال عوارض مربوط به فشار خون را کاهش دهد. زیرا یکی از عوارض دوران بارداری فشار خون است که در صورت عدم کنترل به پره اکلامپسیا تبدیل میشود.
- رفع دیابت بارداری
بسیاری از بانوان علاوه بر سبک زندگی پیش از بارداری مستعد ابتلا به دیابت در دوران آبستنی هستند. علاوه بر آن ویار و هوس خوردن خوراکیهای شیرین نیز مزید علت میشود و دیابت در بارداری عوارض و مشکلات خود را بر مادر و جنین به جا میگذارد. موز با داشتن قند طبیعی و هم چنین منیزیوم میتواند تا حدودی به رفع مشکلات ناشی از دیابت بارداری کمک کند البته به شرط آن که منابع دیگری از قند و شکر را مصرف نکنید زیرا موز تمام نیاز شما به کربوهیدات و قند را فراهم میکند. در صورت عدم رعایت این موضوع موز باعث بروز دیابت میشود.
- پیشگیری از اسیدیته (سوزش سر دل)
تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند منجر به افزایش اسیدیته و سوزش سر دل شود. سوزش سر دل میتواند مانند یک نبرد بیپایان در دوران بارداری باشد. موز به عنوان یک آنتی اسید طبیعی عمل میکند و یک سد محافظ در برابر اسید معده به سمت مری ایجاد میکند. این میتواند ناراحتیهایی مانند سوزش سر دل را تسکین دهد، از معده و مری در برابر اثرات رفلاکس اسید محافظت کند و به مادران باردار اجازه دهد تا با سهولت بیشتری از وعدههای غذایی خود لذت ببرند.
- کاهش اِدم (خیز)
با پیشرفت بارداری، بسیاری از زنان اِدم یا تورم ناشی از احتباس آب را تجربه میکنند. موز دارای خواص دیورتیک است که باعث دفع مایعات اضافی از بدن میشود. با گنجاندن موز در رژیم غذایی خود و هیدراته ماندن، زنان باردار میتوانند به کاهش تورم در نواحی مانند مچ پا و پا کمک کنند و باعث راحتی فیزیکی بیشتر شوند.
- کاهش گرفتگی پا (کرمپ ساق پا)
یکی از عوارض شایع بارداری، گرفتگی و درد در پا به خصوص مچ پا و ساق پا است. یکی از علل اصلی گرفتگی پا در بارداری کمبود منیزیم و کلسیم است. وجود منیزیوم در موز میتولند به همراه پتاسیم به رفع گرفتگی پا (کرمپ) کمک کند. شما میتوانید در کنار مصرف موز برای کاهش گرفتگی عضلات پا به راهکارهای ارایه شده برای درمان گرفتگی پا در مجله تخصصی پینو بیبی رجوع کنید.
- کاهش افسردگی
در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی اکثر بانوان دچار افسردگی میشوند. موز به دلیل داشتن آمینو اسید تریپتوفان بعد از هضم به سرتونین تبدیل میشود که این ماده مسئول شادی در بدن است. بنابراین مصرف آن در حاملگی با بلوز بارداری (افسردگی بارداری) مقابله میکند. به خصوص اگر شما مستعد ابتلا به افسردگی فصلی هستید مصرف موز به شما پیشنهاد میشود.
در دوران بارداری چه تعداد موز میتوان خورد؟
اعتدال در مصرف موز در دوران بارداری کلیدی است. در حالی که مصرف متوسط آن ضرری ندارد، مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به عوارض پیشبینی نشده شود. یک رویکرد متعادل این است که ۲ تا ۳ موز در هفته را هدف قرار دهید تا مطمئن شوید که از مزایای آنها بدون زیاده روی در مصرف آن لذت ببرید. به این ترتیب، میتوانید مواد مغذی ضروری بدن خود را بدون این که آن را با کالری بیش از حد یا سطوح پتاسیم غرق کنید، تامین کنید.
زمان مناسب برای خوردن موز در بارداری چه زمانی است؟
زمان مصرف موز مهم است. صبحها و عصرها به دلیل زمان هضم طولانیتر و متابولیسم کندتر بدن در شب برای مصرف موز ایدهآل هستند. عاقلانه است که از خوردن آنها قبل از خواب خودداری کنید تا از اسیدیته احتمالی و مشکلات گوارشی جلوگیری کنید. علاوه بر این، محتوای ویتامین B6 موز میتواند باعث ایجاد حس خواب آلودگی شود. با مصرف موز در طول روز، میتوانید از مزایای افزایش انرژی آنها استفاده کنید و در عین حال از ناراحتیهای احتمالی جلوگیری کنید و کیفیت خواب بهتر در شب را ارتقا دهید.
آیا موز برای رشد جنین مفید است؟
کمک به رشد مغز کودک ویتامین B6، آهن و اسید فولیک (ویتامین B9) همگی مواد مغذی مهمی هستند که کودک برای رشد مغز و اعصاب سالم به آنها نیاز دارد. از آن جایی که موز هر ۳ مورد را دارد، مصرف آن یک معامله برد – برد است. محتوای ویتامین B6 موز نقش مهمی در حمایت از رشد سلولی و سیستم عصبی مرکزی جنین دارد. مصرف متعادل این میوه میتواند به رشد سالم کودک کمک کند. سطوح کافی ویتامین B6 میتواند به شکل گیری ساختارهای عصبی حیاتی جنین کمک کند و پایه و اساس رشد شناختی و فیزیکی کودک شما را ایجاد کند. در همین خصوص مقاله بهترین خوراکیها و غذاها در دروان بارداری برای رشد مغز جنین را مطالعه بفرمایید.
کدام ماه بارداری برای خوردن موز مناسب است؟
موز به عنوان یک منبع غنی از انرژی در طول بارداری فواید ثابتی دارد. به خصوص برای افراد مبتلا به کم خونی به دلیل محتوای آهن مفید است، مصرف موز به حفظ سطح هموگلوبین سالم کمک میکند. موز چه در سه ماهه اول، چه در سه ماهه دوم و چه در سه ماهه سوم، مواد مغذی بدن و انرژی را برای بانوی باردار تامین میکند. محتوای کربوهیدرات بالای موز میتواند انرژی سریع و پایدار را ارائه دهد، که به ویژه در دوران بارداری مفید است زیرا بدن شما برای حمایت از سلامت شما و رشد جنین سخت کار میکند.
چرا مصرف بیش از حد موز ممنوع است؟
محتوای کالری موز حدود ۱۰۰ کالری است. مصرف بیش از دو عدد در روز ممکن است منجر به افزایش سریع وزن شود. در صورت مصرف بیش از حد سطوح بالای پتاسیم به طور بالقوه میتواند باعث سرگیجه، استفراغ و یا افزایش ضربان نبض شود. با توجه به مصرف متعادل موز، میتوانید از ناراحتیهای احتمالی جلوگیری کنید و وزن سالم خود را حفظ کنید و در عین حال از ارزش غذایی آن بهرهمند شوید.
فواید خوردن موز در سه ماهه اول چیست؟
هر بانوی بارداری با شنیدن نام اسید فولیک، احتمالاً اهمیت مصرف اسید فولیک در بارداری در ذهن او حک شده است. اسید فولیک برای رشد و تکامل کودک بسیار مهم است. در حالی که همه مادران باردار باید قبل از تولد نوزاد روزانه یک مکمل حاوی اسید فولیک مصرف کنند، موز هم چنین میتواند بخشی از این ماده مغذی بسیار مورد نیاز را در رژیم غذایی شما فراهم کند. موز نقش پیشگیرانهای در کمبود اسید فولیک ایفا میکند و خطر تولد زودرس و نقایص مادرزادی را کاهش میدهد و موز را به انتخابی عاقلانه در این مرحله تبدیل میکند. با گنجاندن موز در رژیم غذایی خود، میتوانید مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را برای حمایت از مراحل اولیه رشد و تکامل کودکتان فراهم کنید.
فواید خوردن موز در سه ماهه دوم چیست؟
همان طور که مصرف موز در سه ماهه اول مفید است، خوردن موز در سه ماهه دوم نیز مفید خواهد بود. مشخصات غذایی غنی موز به طور مثبت هم بر سلامت کلی مادر و هم بر رشد کودک در حال رشد تأثیر میگذارد و مواد مغذی ضروری را برای این مرحله حیاتی ارائه میدهد. همان طور که اندامها و سیستمهای جنین به رشد خود ادامه میدهند، مواد مغذی موجود در موز مانند ویتامینها، مواد معدنی و کربوهیدرات میتوانند به سلامت و سطح انرژی کلی شما نیز کمک کنند.
سخن آخر
موز به عنوان یک نیروگاه تغذیه ظاهر میشود که میتواند تا حد زیادی به یک سفر بارداری سالم و راحت کمک کند. در حالی که موز بخش سالمی از رژیم غذایی اکثر زنان باردار است، اگر دیابت بارداری دارید (یا در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید)، به دلیل محتوای قند بالای آن باید مراقب باشید. از کمک به هضم غذا گرفته تا تامین مواد مغذی ضروری برای رشد جنین، موز نقش همه جانبهای در حمایت از سلامت مادر و رشد کودک دارد. اگر شما جزو این دسته نیستید (افراد مستعد ابتلا به دیابت بارداری)، خوردن یک تا ۲ موز در روز یک راه بسیار مفید برای دادن چندین ویتامین و مواد معدنی ضروری به شما و کودکتان است تا هر دوی شما سالم بماند. اگر سؤالی در مورد غذاهای خاصی دارید که باید در دوران بارداری از آنها استفاده کنید یا از آنها اجتناب کنید، از پزشک خود بپرسید. در مصرف موز رعایت اعتدال بسیار کلیدی است و تضمین میکند که از مزایای آن بدون مواجهه با هیچ گونه اشکال احتمالی بهرهمند شوید.