تخم شربتی یک ماده غذایی فوقالعاده است که دارای فواید بسیار زیادی میباشد. مصرف تخم شربتی در بارداری میتواند به شما کمک کند تا نیاز خود به چندین ماده غذایی هم را به طور روزانه برآورده کنید.
تخم شربتی قبلا مادهای بود که فقط در عطاریها پیدا میشد. اما اخیراً در بسیاری از موارد، از فروشگاههای مواد غذایی گرفته تا منوی رستورانها و دستور غذاهای پیشنهادی در شبکههای اجتماعی استفاده میشود و دلیل خوبی برای آن وجود دارد. این دانههای سیاه و سفید ساده احتمالاً فقط ۱ میلیمتر قطر داشته باشند؛ اما آنها یک ماده غذایی بسیار سالم و مملو از مواد غذایی مهم هستند؛ از جمله مواد غذایی که به ویژه در دوران بارداری مفید به شمار میروند.
قطعاً شما نمیخواهید در دوران بارداری چیزی را بخورید که برای شما یا کودک شما مضر باشد. اما با این که احتیاط شرط عقل است، اما تخم شربتی برای اکثر افراد در دوران بارداری بی خطر است. در این مقاله نگاه دقیقتری به معایب و مزایای مصرف تخم شربتی در دوران بارداری میاندازیم.
فواید مصرف تخم شربتی در دوران بارداری
خوردن تخم شربتی به قدری آسان است که دل آدم میخواهد آن را به همه چیز اضافه کند: بلغور جو دوسر، نوشیدنی، ماست و حتی بستنی. در ادامه برخی از دلایلی که چرا خوردن تخم شربتی در بارداری میتواند یک ایده خوب باشد را نام میبریم:
تخم شربتی یک ماده غذایی ملین است
بارداری میتواند سیستم گوارش شما را نیز تحت تاثیر منفی قرار دهد و در نتیجه، ممکن است روزانه با یبوست و عوارض ناامیدکنندهتر آن یعنی هموروئید دست و پنجه نرم کنید. خوشبختانه، خوردن غذاهای غنی از فیبر میتواند سیستم گوارش شما را روان تر نگه دارد.
مصرف دو قاشق غذاخوری تخم شربتی، حدود ۸ گرم فیبر دارد که حدود ۳۲ درصد از مقدار توصیه شده روزانه در دوران بارداری را تشکیل میدهد.
گلبولهای قرمز شما را تقویت میکند
آیا دست و پای شما آنقدر سرد است که مجبور میشوید در خانه دستکش و جوراب بپوشید؟ آیا بیش از حد معمول احساس خستگی میکنید؟ آیا نگران سرگیجه داشتن خود هستید؟ ممکن است کمبود آهن داشته باشید. همانطور که قطعا میدانید، بارداری میتواند عوارض زیادی بر بدن شما وارد کند؛ بنابراین داشتن عوارض مرتبط با بارداری مانند کم خونی و کمبود آهن در این دوران غیر معمول نیست. وقتی به آن فکر کنید، میبینید که این موضوع منطقی است. حتی اگر قبل از بارداری بدن شما یک دستگاه تولید آهن بود، اکنون بدن شما نه تنها به خود شما خون میدهد، بلکه به نوزادتان نیز خون میرساند.
مشکل این است که در بدن بسیاری از زنان باردار گلبولهای قرمز کافی تولید نمیشود که این میتواند باعث کم خونی آنها شود. اساساً، برای مقدار کم گلبولهای قرمز خون دارو تجویز میشود. یک مکمل با کیفیت حاوی آهن در دوران بارداری میتواند به این مشکل کمک کند یا پزشک متخصص زنان یا ماما ممکن است مکمل آهن خاصی را به شما توصیه کند.
اما افزایش دریافت آهن از طریق غذا نیز میتواند واقعا به تقویت گلبولهای قرمز بدن شما کمک کند. با این که اسفناج و گوشت قرمز ممکن است به دلیل مقدار آهن خود معروفتر باشند، تخم شربتی نیز یک منبع عالی به شمار میرود که حاوی حدود ۲ میلی گرم در هر ۲ قاشق غذاخوری است.
تخم شربتی دندانها و استخوان های کودک را تقویت میکند
طبیعی است که شما هر کاری برای کمک به سلامت نوزاد کوچک خود انجام خواهید داد. در حال حاضر، احتمالاً پزشک شما اهمیت دریافت کلسیم کافی در رژیم غذایی را به شما توضیح داده است. به طور معمول، شما به حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارید. اما فکر نکنید که برای برآورده کردن این نیاز، مجبور هستید چندین لیوان شیر بخورید. مگر این که کاملاً عاشق یک ماده غذایی خاص باشید، احتمالاً بهتر است مواد غذایی را با هم ترکیب کنید. تنوع چاشنی زندگی است، اینطور نیست؟
شما میتوانید کلسیم را از میوهها و سبزیجات مختلف و بله، حتی تخم شربتی دریافت کنید. دو قاشق غذاخوری از این ماده غذایی بسیار مفید حدود ۱۵۲ میلی گرم کلسیم دارد.
به شما کمک میکند مدت بیشتری سیر بمانید
گرسنگی بارداری چیزی است که تا زمانی که آن را تجربه نکنید، درک نخواهید کرد. گرسنگی تقریباً مداوم میتواند شما را به یک جانور درنده تبدیل کند. اما پرخوری نه تنها ناسالم است، بلکه راهی سریع برای افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری میباشد. این به معنای گرسنگی دادن به خود یا جنین خود نیست؛ اما باید پروتئین را دوست خود به حساب بیاورید.
در دوران بارداری هر چه غذاهای غنی از پروتئین بیشتری بخورید، کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد. بنابراین در صورت امکان، کمی تخم شربتی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. در هر ۲ قاشق غذاخوری، حدود ۴ گرم پروتئین وجود دارد.
منبع خوبی از امگا ۳ به شمار میرود
اگر با امگا ۳ آشنا هستید، قطعا میدانید که چگونه این اسیدهای چرب میتوانند به کاهش التهاب مزمن، کمک به سلامت چشم و حتی کاهش اضطراب و افسردگی کمک کنند. اما آیا میدانستید که امگا ۳ همچنین باعث رشد سالم مغز در نوزادان متولد نشده میشود و حتی ممکن است به بارداری سالم کمک کند؟ بنابراین، چگونه میتوانید امگا ۳ بیشتری را در رژیم غذایی خود دریافت کنید؟ شما میتوانید با خوردن بیشتر ماهیهای کم جیوه مانند سالمون، صدف، ساردین و میگو شروع کنید.
اما اگر بارداری حس چشایی شما را تغییر داده است و حتی فکر خوردن ماهی شما را ناراحت میکند، این دانههای کوچک اما سرشار از امگا ۳ جایگزین خوبی برای ماهی هستند. ۲۸ گرم تخم شربتی حاوی حدود ۵ گرم امگا ۳ میباشد.
لازم به ذکر است که امگا ۳ موجود در تخم شربتی، اسید آلفا لینولنیک (ALA) است و مطالعات در رابطه با ارتباط امگا ۳ و بارداری بر روی اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) متمرکز است که بیشتر در گوشت ماهی یافت می شود. بنابراین، برای دریافت DHA و EPA مورد نیاز بدن و مغز و کودک خود، علاوه بر دانههای چیا سایر منابع امگا ۳ را نیز در نظر بگیرید یا با پزشک خود در مورد مصرف یک مکمل ویتامین دوران بارداری که دارای DHA و/یا EPA است صحبت کنید.
میتواند به شما در حفظ میزان قند خون مناسب کمک کند
هورمونهای بارداری میتوانند باعث تجمع گلوکز در خون شما شوند که برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری باید تحت کنترل باشد.
این چیزی نیست که آن را ساده بگیرید؛ زیرا قند خون بالا میتواند بر سلامت کودک شما و سلامت شما تاثیر منفی بگذارد. خبر خوب این است که فیبر موجود در تخم شربتی نه تنها از یبوست جلوگیری میکند، بلکه میتواند با کاهش سرعت جذب قند در جریان خون، به تنظیم قند خون نیز کمک کند.
میتواند انرژی شما را بیشتر کند
بیایید صادق باشیم، چه کسی نمیخواهد در دوران بارداری انرژی بیشتری داشته باشد؟ چه در خارج از خانه کار کنید یا یک مادر خانه دار باشید که از کودکان دیگر خود مراقبت میکند، ممکن است به نظر برسد که سطح انرژی شما در دوران بارداری در پایین ترین حد خود قرار دارد.
تخم شربتی به عنوان یک چربی سالم، میتواند انرژی مورد نیاز را برای دوران بارداری به شما بدهد. البته تخم شربتی خستگی را از بین نمیبرد؛ این دانهها یک ماده غذایی بسیار مفید هستند، نه یک درمان معجزه آسا. حقیقت تلخ این است که حمل و رشد جنین در دوران بارداری برای مادر باردار بسیار خسته کننده است. اما چربیهای سالم اغلب میتوانند اشتهای شما را تقویت کنند.
سایر مواد غذایی و آنتی اکسیدانها
تحقیقات علمی نشان میدهند که برای مثال، کمبود برخی از آنتی اکسیدانهای موجود در تخم شربتی مانند روی، سلنیوم و منگنز میتواند خطر پره اکلامپسی و محدودیت رشد جنین را افزایش دهد. کمبود این مواد همچنین میتواند خطر ابتلا به برخی از بیماریها از جمله دیابت و بیماری های قلبی را در بزرگسالی افزایش دهد.
بنابراین، خوردن تخم شربتی و سایر غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ممکن است این خطرات را کاهش دهد.
سایر مواد مغذی موجود در تخم شربتی مانند منیزیم نیز در دوران بارداری مفید است. برای مثال، مصرف کافی منیزیم ممکن است از کودک در برابر ابتلا به اگزما، یک بیماری پوستی خارش دار و دردناک محافظت کند. هر ۲۸ گرم (حدود ۲ قاشق غذاخوری) تخم شربتی حاوی مواد غذایی زیر است:
- ۹۵ میلی گرم منیزیم (تقریباً ۲۷٪ از RDA در دوران بارداری)
- ۰.۸ میلی گرم منگنز (تقریباً ۳۹٪ از مصرف کافی در دوران بارداری)
- ۱۵.۶ میکروگرم سلنیوم (۲۶٪ از RDA در دوران بارداری)
- ۱.۳ میلی گرم روی (تقریباً ۱۲٪ از RDA در دوران بارداری)
سایر فواید مصرف تخم شربتی در دوران بارداری
- آهن: تخمین زده میشود که ۴۰ درصد از زنان در سراسر جهان کم خونی دارند که یک فقر شدید آهن است. مصرف تخم شربتی منبع بزرگی از آهن در رژیم غذایی شما در دوران بارداری به شمار میرود و احتمالا خطر ابتلای شما به کمبود آهن یا کم خونی را کاهش میدهد. آهن در ساخت هموگلوبین، پروتئینی که در گلبولهای قرمز خون شما یافت میشود، مهم است و اکسیژن را از ریهها به دام میاندازد و آن را در سراسر بدن شما حرکت میدهد. اگر در رژیم غذایی خود آهن کافی نداشته باشید، بدن شما نمیتواند هموگلوبین کافی تولید کند و بعد از آن نمیتواند اکسیژن را به خوبی در بدن شما انتقال دهد.
- کلسیم: آیا میدانستید که ۲ قاشق غذاخوری از دانههای مغذی تخم شربتی حاوی کلسیم بیشتری نسبت به ۱۰۰ میلی لیتر شیر گاو یا شیر غنی شده گیاهی هستند؟ کلسیم در دوران بارداری برای سلامت دندانها و استخوانهای شما بسیار مهم است؛ اما از رشد استخوانها و دندانهای کودک شما نیز حمایت میکند.
- منیزیم: منیزیم یک ماده معدنی است که در دوران بارداری برای تولید آنزیم ضروری است تا به رشد و توسعه سیستم عصبی و ماهیچههای نوزاد شما کمک کند. منیزیم همچنین به رشد استخوانها و دندانهای نوزاد شما کمک میکند. مصرف تخم شربتی به معنای این است که یک منبع عالی منیزیم در رژیم غذایی شما وجود دارد.
- روی: در بارداری روی به ساخت سلولهای جدید از جمله سلولهای چشم، مغز و سیستم ایمنی نوزاد کمک میکند. تخم شربتی ۱.۳ میلی گرم روی را در ۲ قاشق غذاخوری فراهم میکند که تقریباً ¼ نیاز روزانه شما به روی در چنین ماده غذایی کمی است.
مضرات مصرف تخم شربتی در دوران بارداری
آیا خیلی خوب ممکن است مساوی با بد باشد؟ گاهی و شاید این موضوع حتی در مورد تخم شربتی بسیار مفید نیز صدق کند. در ادامه تعدادی از مضرات تخم شربتی که باید در مورد آنها بدانید را بررسی خواهیم کرد.
اسهال یا ناراحتی معده میتواند ناشی از خوردن زیاد تخم شربتی باشد
تخم شربتی سالم و طبیعی است؛ اما این این بدین معنا نیست که میتوانید در مصرف آن زیاده روی کنید.
تخم شربتی یک غذای پر فیبر است و اگر به مصرف این مقدار فیبر عادت ندارید، خوردن بیش از حد این دانهها میتواند باعث ایجاد اسهال و سایر ناراحتیهای معده در شما شود و بیایید صادق باشیم، این آخرین چیزی است که میخواهید در دوران بارداری تجربه کنید. به خصوص اگر هنوز با حالت تهوع صبحگاهی دست و پنجه نرم میکنید.
به طور معمول، شما میتوانید ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری تخم شربتی را در روز بدون مشکل بخورید. اما اگر فیبر بیشتری را در رژیم غذایی خود اضافه میکنید، با مصرف ۱ قاشق غذاخوری تخم شربتی شروع کنید تا از بروز عوارض آن جلوگیری کنید.
احتمال تداخلات دارویی با تخم شربتی وجود دارد
تخم شربتی برای بسیاری از زنان باردار بی خطر است؛ اما صحبت با پزشک قبل از گنجاندن این دانهها در رژیم غذایی خود ضرری ندارد. اگر از قبل برای کنترل قند خون خود دارو مصرف میکنید، افزودن تخم شربتی به رژیم غذایی شما میتواند با داروهای شما تداخل داشته باشد و باعث کاهش یا افزایش قابل توجه سطح قند شما شود.
تخم شربتی میتواند خطر خفگی داشته باشد
به احتمال زیاد، شما با تخم شربتی خفه نمیشوید؛ اما هنوز یک خطر برای مصرف آن وجود دارد.
اگر این اولین بار است که تخم شربتی میخورید، احتمالاً نمیدانید که دانهها آن میتوانند به سرعت متورم شوند و ۱۰ برابر وزن خود آب جذب کنند. اگر یک قاشق تخم شربتی بخورید و بلافاصله بعد از آن آب بنوشید، دانههای آن ممکن است در مری شما منبسط شوند. تورم دانه تخم شربتی میتواند یک تجربه ترسناک باشد. این به خصوص در صورتی صادق است که در حال حاضر با خلط گلوی بیشتری روبرو هستید که بارداری میتواند باعث ایجاد آن شود.
بهتر است به جای خوردن یک قاشق کامل تخم شربتی، دانههای آن را روی غذا بپاشید. همچنین خیساندن دانههای چیا در آب یا آب میوه برای تهیه نوشیدنی یا پودینگ ژله مانند در نظر بگیرید. به این ترتیب دانههای تخم شربتی قبل از خوردن در آب منبسط میشوند.
سخن آخر
دانههای تخم شربتی ممکن است اندازه کوچکی داشته باشند، اما خاصیت کوچکی در مورد فواید تغذیهای آنها وجود ندارد. بنابراین چه به دنبال انرژی بیشتری در دوران بارداری خود هستید و چه میخواهید سعی کنید از شر یبوست خلاص شوید، به مصرف تخم شربتی ادامه دهید و مقداری از آن را روی غذای خود بپاشید.
همچنین مصرف دانههای تخم شربتی را فقط به این دلیل که زایمان کرده اید متوقف نکنید؛ زیرا فواید سلامتی آنها برای همه افراد است.