هیچ چیز به اندازه نوشیدن یک فنجان چای داغ دلپذیر نیست. یکی از محبوبترین چایهایی که در دوران بارداری میتوانید بنوشید، چای نعناع میباشد. احتمالاً به این دلیل این چای را انتخاب کردهاید که بسیاری از علائم گوارشی را که معمولاً مادران باردار را آزار میدهند، از جمله تهوع، استفراغ، یبوست و سوزش سر دل را تسکین میدهد.
اگر چای نعناع همان نوشیدنیای است که در بارداری هوس کرده اید، ممکن است از خود بپرسید که آیا این چای انتخاب خوبی برای دوران بارداری است یا خیر. ممکن است بخواهید بدانید که آیا نوشیدن چای نعناع خطری برای ایمنی شما یا کودک شما دارد یا خیر و این که نوشیدن چقدر از آن در روز بی خطر است.
همه چیز در دوران بارداری باید در حد اعتدال انجام شود؛ اما چای نعناع یکی از بی خطرترین دمنوش هایی است که میتوان در زمان بارداری مصرف کرد. در این مقاله همه چیزهایی را که درباره نوشیدن چای نعناع در دوران بارداری، فواید آن و هرگونه اقدامات احتیاطی احتمالی مربوط به آن میدانیم، به شما توضیح خواهیم داد.
چای نعناع چیست؟
چای نعناع یک دمنوش گیاهی محسوب میشود. نعناع از گیاه سوسنبر (نعناع فلفلی) که بومی اروپا و آسیاست، تهیه میشود. گیاه سوسنبر به عنوان یک گیاه معطر شناخته میشود که کاربردهای مختلفی به عنوان طعم دهنده برای همه چیز از خمیر دندان نعنایی گرفته تا غذاهای مختلف دارد.
از برگهای این گیاه میتوان برای ساخت اسانسهایی که حاوی منتول (جوهر نعنا)، لیمونن و منتون میباشد نیز استفاده کرد. روغن منتول بویی دارد که احتمالا اکثر مردم آن را میشناسند و آن را مرتبط با بوی نعناع میدانند.
چای نعناع از خیساندن برگهای تازه یا خشک گیاه نعناع تهیه میشود. این دمنوش به طور طبیعی فاقد کافئین است.
نوشیدن چای نعناع در دوران بارداری
متاسفانه اطلاعات زیادی در مورد ایمن بودن دمنوشهای گیاهی و داروهای گیاهی در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، در بیشتر موارد، زمانی که دمنوش های گیاهی در حد متعادل مصرف شوند، برای دوران بارداری بی خطر هستند. البته استثناهایی هم وجود دارد. به عنوان مثال، چای بابونه پتانسیل ایجاد انقباضات رحمی را دارد؛ بنابراین بهتر است از مصرف آن در دوران بارداری اجتناب شود. علاوه بر این، مصرف چایهای حاوی کافئین مانند چای سیاه یا چای سبز باید در بارداری محدود شود؛ زیرا توصیه میشود که مادران باردار، مصرف کافئین خود را کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز نگه دارند.
با این حال، چای نعناع هیچ کافئینی ندارد و پژوهش علمی خاصی نیز وجود ندارد که نشان دهد این دمنوش برای مادر باردار یا نوزاد در حال رشد او خطرناک است. بنا به گفته متخصصان، مصرف چای نعناع در دوران بارداری کاملاً بی خطر است.
دلیل نگرانی برخی از افراد در مورد مصرف چای نعناع در سه ماهه اول بارداری، مربوط به تحقیقات علمی قدیمیتر در مورد مصرف چای نعناع در مقدار بالا میباشد که باعث قاعدگی میشود. لازم است تاکید کنیم که این تحقیق مربوط به بیش از ۲۰ سال پیش است و همچنین نتیجه گیری آن، در مورد مصرف بیش از حد چای نعناع میباشد، نه مقدار معمول. اکثر متخصصان موافق هستند که مصرف متوسط چای نعناع در دوران بارداری بی خطر است.
نظرات متفاوتی در مورد این که آیا باید این چای را در سه ماهه اول بارداری بنوشید یا خیر وجود دارد، اما شواهد علمی مشخصی در دسترس نیست که نشان دهد مصرف چای نعناع در دوران بارداری خطرناک است. متخصصان تایید میکنند که مصرف چای نعناع یا چای نعناع فلفلی برای افراد باردار بی خطر است. به گفته متخصصان، هیچ مدرکی مبنی بر این که چای نعناع انقباضات رحمی را تحریک میکند یا میتواند باعث سقط جنین شود، وجود ندارد.
البته هر بارداری منحصر به فرد است. اگر در مورد نوشیدن چای نعناع در دوران بارداری سوالی دارید، حتماً با یک پزشک در مورد شرایط خود مشورت کنید.
آیا چای نعناع برای نوزاد بی خطر است؟
هیچ نگرانی در مورد بروز مشکل شناخته شدهای برای نوزاد پس از نوشیدن چای نعناع توسط مادر در دوران بارداری وجود ندارد. در صورتی که در مورد ارتباط بین چای نعناع که باعث قاعدگی میشود و مشکل در بارداری نگران هستید یا اگر سابقه سقط جنین دارید، همیشه میتوانید در سه ماهه اول بارداری از نوشیدن این چای خودداری کنید. اما این کار عادی یا ضروری نیست. به غیر از آن، هیچ نگرانی ایمنی شناخته شدهای در رابطه با خطرات مصرف چای نعناع برای نوزادان وجود ندارد.
بنابراین اگر اخیراً یک فنجان چای نعناع نوشیدهاید و باردار هستید، نیازی نیست وحشت کنید. زیرا بعید است که یک تا دو فنجان در روز خطری را برای شما و نوزاد شما ایجاد کند.
تاثیر چای نعناع در شیردهی
تحقیقات در مورد بی خطر بودن مصرف چای نعناع در دوران شیردهی نیز عمدتاً تجربی است.
با این که یک پژوهش علمی قدیمیتر با حجم نمونه بسیار کوچک متشکل از ۱۸ زن نشان داد که منتول یا جوهر نعنا میتواند به شیر مادر منتقل شود، اما هیچ اثر نامطلوبی بر تولید شیر یا روی نوزادان نشان نداد. همچنین باید توجه داشته باشید که این مطالعه، مصرف کپسولهای حاوی ترکیبات مختلف نعناع و نه چای نعناع خالص را مورد بررسی قرار داده است.
در عین حال، برخی افراد استفاده از روغن یا چای نعناع را برای کمک به از شیر گرفتن نوزاد یا تسکین گرفتگی توصیه میکنند. با این که شواهد علمی محکمی مبنی بر تاثیر نعناع بر این موارد وجود ندارد، اما گزارشهای تجربی از تاثیر آن خبر میدهد. به همین دلیل ممکن است تصمیم بگیرید که مصرف چای نعناع را تا زمانی که آماده از شیر گرفتن نوزاد شوید، متوقف کنید.
فواید نوشیدن چای نعناع در دوران بارداری
بارداری میتواند هضم غذا را بسیار ضعیف کند. بین حالت تهوع صبحگاهی در اوایل بارداری و یبوست و سوزش سر دل در اواخر بارداری، بسیاری از افراد باردار به دنبال راهی برای تسکین درد هستند. چای نعناع یک انتخاب مناسب برای این کار محسوب میشود.
نوشیدن چای نعناع در دوران بارداری فواید زیادی دارد. اول این که نعناع می تواند عضلات معده شما را آرام کند و علائم سوء هاضمه و سوزش سر دل را در دوران بارداری بهبود بخشد. چای نعناع فلفلی همچنین به عنوان یک ضد اسپاسم عمل میکند؛ به این معنی که به درمان حالت تهوع صبحگاهی و حالت تهوع مداوم بارداری کمک میکند.
نعناع همچنین میتواند به آرامش شما در دوران بارداری کمک کند. طبیعت معطر چای باعث آرام و ریلکس شدن شما میشود و استرس را از بین میبرد.
در آخر باید بگوییم که برخلاف سایر چایها و نوشیدنیهای داغ محبوب، چای نعناع فاقد کافئین است. مصرف کافئین بیش از حد در دوران بارداری میتواند اثرات نامطلوبی در نوزادان ایجاد کند؛ بنابراین چای نعناع یکی از بهترین گزینههای چای در بارداری است.
به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند
چای نعناع فلفلی یا روغن استخراج شده از برگهای نعناع به درمان سندرم روده تحریک پذیر کمک میکند. به عنوان یک زن باردار، ممکن است از سوء هاضمه، نفخ و سوزش سر دل رنج ببرید. چای نعناع گیاهی است و به آرامش عضلات معده کمک میکند و علائم درد یا سوزش را تسکین می دهد.
گاز اضافی در معده میتواند باعث ایجاد نفخ یا گرفتگی در بدن شود. اما چای نعناع فلفلی جریان صفرا را تحریک میکند و کار کردن دستگاه گوارش را در دوران بارداری افزایش میدهد. اثر تسکین دهنده چای نعناع بر روی سلولهای معده به تسکین هرگونه اختلال گوارشی که ممکن است در دوران بارداری با آن مواجه شوید، از جمله سندرم روده تحریک پذیر، یبوست یا اسهال کمک میکند.
درمان تهوع و استفراغ
تهوع و استفراغ از ناراحتیهای شایع مادر باردار است. یک مطالعه علمی مشترک توسط محققان چندین موسسه نشان میدهد که تقریباً ۷۰ درصد از زنان باردار در طول بارداری دچار حالت تهوع و استفراغ میشوند. چای نعناع معطر به عنوان یک ضد اسپاسم عمل میکند و احساس استفراغ، حالت تهوع یا حالت تهوع صبحگاهی در دوران بارداری را کاهش میدهد. بنابراین اگر در دوران بارداری از حالت تهوع و استفراغ رنج میبرید، پیشنهاد میکنیم مقداری چای نعناع را امتحان کنید.
درمان مشکلات تنفسی
چای نعناع فلفلی به تسکین علائم سرماخوردگی و آنفولانزا کمک میکند.
از آنجایی که چای نعناع به عنوان یک ضد اسپاسم عمل میکند، باعث کاهش اختلالات تنفسی میشود. اثر تسکین دهنده نعناع فلفلی به شل شدن عضلات سینه و گلو کمک میکند. چای نعناع باعث از بین بردن درد بیش از حد قفسه سینه میشود و علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را تسکین میدهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
از نظر علمی ثابت شده است که نعناع دارای خواص ضد میکروبی میباشد. بنابراین میتواند به زنان باردار کمک کند تا از عفونتهای ویروسی از جمله سرماخوردگی، سرفه و آنفولانزا دوری کنند. چای نعناع همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد حساسیت است و این خاصیت را دارد که بتواند سیستم ایمنی شما را تقویت کند و به بدن شما در مبارزه با عفونتها کمک کند؛ حتی اگر دلیل کاهش این علائم، کاهش استرس ناشی از نوشیدن این چای باشد که در ادامه مورد بحث قرار گرفته است.
میزان استرس را کاهش میدهد
چای نعناع میتواند به کاهش استرس شدید ذهنی کمک کند.
با شروع دوران بارداری، بسیاری از زنان احساس اضطراب یا استرس میکنند. چای نعناع یک آرام بخش طبیعی است که میتواند به کاهش استرس بیش از حد ذهنی شما کمک کند. اثر ضد التهابی و تسکین دهنده نعناع میتواند ماهیچههای شما را شل و ریلکس کند و به شما احساس آرامش بدهد.
فقط نشستن و نفس کشیدن در یک فنجان چای گرم باعث آرامش میشود.
عوارض جانبی چای نعناع در دوران بارداری
چای نعناع یک آرام بخش و از بین برنده استرس است. با این حال، هنوز هم عوارض جانبی دارد که شامل موارد زیر میباشند:
اقدامات احتیاطی برای مادران باردار
نوشیدن مقادیر زیاد چای نعناع در طول سه ماهه اول بارداری ممکن است مانند بسیاری از گیاهان دیگر، ارتباط کمی با الگوی قاعدگی داشته باشد. با این حال، هیچ مدرک علمی برای نشان دادن ارتباط چای نعناع با سقط جنین وجود ندارد. اما زنانی که سابقه سقط جنین دارند، ممکن است بر اساس این اطلاعات تصمیم بگیرند در سه ماهه اول از مصرف چای نعناع خودداری کنند.
تداخل با دیگر داروها
گاهی اوقات، چای نعناع به دلیل تداخل با سایر داروها اثر منفی دارد. در طول بارداری، طبق نظر پزشک خود لازم است ویتامینهای دوران بارداری و سایر داروها را مصرف کنید. در صورتی که دارو مصرف میکنید، قبل از مصرف هر گونه دمنوش گیاهی از جمله چای نعناع با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
عواقب مصرف بیش از حد
مصرف بیش از حد نعناع ممکن است باعث سوزش سر دل در بارداری شود.
افراط چه در غذا، چه نوشیدنی و چه گیاهان دارویی، هرگز خوب نیست. نوشیدن بیش از حد چای نعناع در طول روز ممکن است عوارض جانبی منفی را در مادران باردار حساس ایجاد کند. در حالی که احتمال بروز این عوارض هنگام مصرف روغن نعناع بیشتر است، اما به طور کلی مصرف بیش از حد نعناع و نعناع فلفلی در دوران بارداری، باعث سوزش سر دل، حالت تهوع و اسهال میشود.
نکات ایمنی مصرف
چای نعناع فلفلی به طور کلی بی خطر است و برای نوشیدن آن به صورت بی خطر، اقدام خاصی لازم نیست. با این حال، چند نکته وجود دارند که باید در هنگام مصرف آن در دوران بارداری در نظر داشت.
به دو فنجان در روز محدود کنید
مانند هر چیز دیگری، شما نباید در مصرف چای نعناع زیاده روی کنید. متخصصان پیشنهاد میکنند که بهتر است مصرف چای نعناع را به یک یا دو فنجان در روز محدود کنید. بیش از دو فنجان در روز چای نعناع ننوشید؛ زیرا مقادیر بیشتر آن میتواند معده شما را ناراحت کند و عوارض جانبی دیگری در بارداری ایجاد نماید.
قند اضافه شده را محدود کنید
افراد باردار به دلیل نگرانیهایی مانند دیابت بارداری (دیابتی که در دوران بارداری ممکن است ایجاد شود) لازم است مصرف قند خود را محدود کنند. به همین دلیل است که باید در مورد نحوه شیرین کردن چای نعناع خود مواظب باشید.
قاعده کلی این است که در دوران بارداری، روزانه بیش از ۳۰ گرم شکر مصنوعی نخورید. لیمو، عسل و شیره گیاه آگاو همگی شیرین کنندههای بی خطری هستند که میتوانید در دوران بارداری به چای خود اضافه کنید.
نعناع را به اشکال دیگر مصرف نکنید
بهتر است در دوران بارداری، نعناع را فقط به شکل چای استفاده کنید. استفاده از نعناع به شکل عصاره یا اسانس نعناع فلفلی در بارداری توصیه نمیشود.
به گفته مؤسسه ملی بهداشت (NIH)، عصارههای گیاهی بسیار قوی تر از چای هستند. بنابراین مصرف سایر اشکال نعناع به این معنی است که غلظت بیشتری از آن مصرف خواهید کرد که ممکن است برای شما و نوزاد شما خطر داشته باشد.
سخن آخر
چای نعناع یکی از پر مصرف ترین دمنوش ها در دوران بارداری است و دلیل خوبی هم برای آن وجود دارد. این دمنوش گیاهی بدون کافئین است، میتواند ناراحتی معده را تسکین دهد، آرامش بخش است و برای مادران باردار و نوزادان آنها بیخطر تلقی میشود. با این حال، هر بارداری با دیگری متفاوت است و ممکن است نگرانیهای خاصی در مورد نوشیدن چای نعناع داشته باشید.
اگر مطمئن نیستید که نوشیدن این چای در دوران بارداری برای شما مناسب است یا خیر، با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید.