اگر اهل رفتن به رستوران و اغذیه فروشی هستید، هیچ چیز بهتر از ساندویچ سوسیس و کالباس مورد علاقه شما در بارداری نیست. بوقلمون، ژامبون، سالامی، پپرونی، شما اسم ببرید. اگر باردار هستید و هوس خوردن ساندویچ بوقلمون از فروشگاه محل خود کردهاید، خوب است که برای ناهار به آنجا بروید. درست است؟ شاید نه.
با این که بخشهای شگفت انگیز بسیاری در باردار شدن وجود دارد، اما ابهامات زیادی در مورد این که در این دوران چه چیزی میتوانید بخورید و چه چیزی نباید بخورید نیز وجود دارد. انگار حمل کردن یک انسان کوچک در شکمتان کافی نباشد، شما نه ماه را با این سوال سپری میکنید که “صبر کن.. آیا میتوانم آن را بخورم؟” یک ساندویچ ژامبون و پنیر فست فود ممکن است به اندازه کافی بی ضرر به نظر برسد. اما در دوران بارداری، ماجرا کمی پیچیده تر است.
گوشت اغذیه فروشی و سایر غذاهای فرآوری شده مانند هات داگ، سوسیس و ژامبون در اکثر موارد جهت احتیاط در دوران بارداری از رژیم غذایی خارج می شوند. نظر عمومی این است که بهتر است تا پس از تولد نوزاد از این نوع گوشتها اجتناب کنید. اما اقدامات احتیاطی وجود دارد که در صورت لزوم میتوانید این گوشتها را در دوران بارداری مصرف کنید.
در این مقاله به شما کمک میکنیم تا از همه چیزهایی که باید در مورد خوردن گوشتهای فرآوریشده در دوران بارداری بدانید، مطلع شوید.
خوردن سوسیس و کالباس در دوران بارداری
چه در حال کباب کردن هات داگ در باربیکیو باشید و چه در حال امتحان یک سینی گوشت ناهار در یک مهمانی، مطمئناً پیدا کردن و تهیه گوشتهای فرآوری شده کار سختی نیست.
متخصصان تغذیه در پاسخ به این سوال که آیا مصرف گوشتهای فرآوری شده در دوران بارداری بی خطر است یا خیر میگویند که گوشت سوسیس و کالباس و سایر گوشت های فرآوری شده ممکن است حاوی عفونت لیستریا باشند. بنابراین استفاده از آن به این بستگی دارد که گوشت را به چه شکل مصرف میکنید. در صورتی که مستقیماً گوشت را از بسته بندی و به صورت سرد میل کنید یا آن را روی یک ساندویچ سرد قرار دهید، پاسخ منفی است و بهتر است در دوران بارداری آن را مصرف نکنید. اما در صورت پخت آن، میتوانید این نوع گوشت را در دوران بارداری مصرف کنید. البته این گوشت باید با بخار داغ پخته شود که حدود ۷۳ درجه سانتی گراد است.
گوشت های فرآوری شده در دوران بارداری (مگر این که در دمای مناسب گرم شوند) شامل گوشت اغذیه فروشی (بوقلمون، ژامبون، بولونیا، مرغ، رست بیف، پروسکوتو و پپرونی)، هات داگ، کالباس و سوسیس هستند.
اگر این گوشتها را در یک تابه گرم کنید تا زمانی که بخار پز شوند، باید باکتریها را از بین ببرد.
هر بارداری با دیگری متفاوت است. اگر در مورد خوردن گوشتهای فرآوری شده در دوران بارداری سوالی دارید، حتماً با یک پزشک در مورد شرایط خود مشورت کنید.
آیا مصرف سوسیس و کالباس در بارداری برای جنین بی خطر است؟
گوشتهای فرآوری شده به دلیل خطر آلودگی لیستریا برای کودکان متولد نشده بی خطر در نظر گرفته نمیشوند.
سازمان غذا و دارو، لیستریا را به عنوان یک باکتری مضر تعریف میکند که میتواند در غذاهای آماده یخچالی مانند گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و لبنیات (مانند شیر غیر پاستوریزه یا غذاهای تهیه شده با شیر غیر پاستوریزه) یافت شود. اگر مادر در دوران بارداری گوشتی آلوده به لیستریا مصرف کند، میتواند باعث ابتلا به لیستریوز، یک بیماری خطرناک برای مادر یا جنین او شود. زنان باردار حدود ۱۰ برابر بیشتر از سایر بزرگسالان سالم در معرض خطر ابتلا به لیستریوز قرار دارند و تقریباً ۱/۶ از موارد ابتلا به این بیماری را تشکیل میدهند.
به گفته متخصصان زنان و زایمان، لیستریا میتواند باعث ایجاد عفونت گوارشی قابل توجهی همراه با استفراغ و اسهال شود. این بیماری یکی از معدود عوامل عفونی است که می تواند از جفت عبور کند و باعث عفونت در نوزاد یا سقط جنین شود. حتی اگر احساس بیماری خاصی نداشته باشید، همچنان ممکن است که کودک بیمار شود.
چه زمانی مصرف سوسیس و کالباس در دوران بارداری خوب است؟
لازم است بدانید چهار نوع اصلی سوسیس وجود دارند. همه آنها با گوشت چرخ کرده که با چاشنیهای مختلف، چربی، نمک و احتمالا مواد نگهدارنده مخلوط شده است، تهیه میشوند. سپس مخلوط گوشت را در یک محفظه مناسب (که اغلب از روده حیوانی ساخته میشود) پر میکنند یا گاهی اوقات به شکل خمیر فشرده میشوند.
سوسیس تازه و خام از گوشت نپخته که یا خرد شده، آسیاب شده یا پوره شده تهیه میشود.
سوسیس نیمه آماده، همانطور که از نام آن پیداست، از گوشت پوره شده تهیه میشود که قبل یا بعد از پر کردن محفظه از قبل پخته شده است.
سوسیس دودی نوع دیگری از سوسیس پخته است که در محلی روی آتش آهسته دودی میشود.
سوسیس پخته شده چیزی است که ممکن است اغلب روی تخته غذاخوری ببینید. این سوسیس با گوشت تازه درست میشود که به آن نمک زده میشود و سپس برای هفتهها یا ماهها در هوا خشک میشود.
بنابراین، چه چیزی امن است؟
خوردن هر نوع سوسیس تازه پخته شده در دوران بارداری بی خطر است، مشروط بر این که آن را در حالی که هنوز گرم است بخورید و نه بعد از مدتی بیرون ماندن آن. همچنین لازم است به دمای پخت آن نیز توجه کنید:
- برای سوسیس تهیه شده با گوشت بره، گاو یا گوساله، دمای پخت ۷۱.۱ درجه سانتی گراد را هدف قرار دهید.
- برای ژامبونهایی که با بوقلمون یا مرغ درست میشوند، دمای بیشتری، حدود ۷۳.۸ درجه سانتیگراد را هدف قرار دهید.
این بدین معنی است که سوسیسهای تازه مورد علاقه شما و سوسیسهای پخته/دودی احتمالا بی خطر هستند. به شرطی که این دستورالعمل های ایمنی مواد غذایی در آن رعایت شده باشد.
چرا در دوران بارداری نباید از گوشت های فرآوری شده استفاده کرد؟
مصرف غذاهایی که به رشد سالم کودک شما کمک میکنند، بسیار حیاتی است و متأسفانه گوشتهای فرآوری شده چندان تاثیری برای سلامتی ندارند. به طور کلی، اغذیه فروشیها و گوشتهای فرآوری شده سالم ترین منبع پروتئین در بارداری نیستند.
علاوه بر این، یک مطالعه جهانی در سال ۲۰۲۱ نشان داد که مصرف ۵۰ گرم یا بیشتر گوشت فرآوری شده و سوسیس کالباس در هفته با افزایش ۴۶ درصدی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است و خطر مرگ نیز ۵۱ درصد بیشتر از افرادی است که از مصرف گوشت فرآوری شده اجتناب میکنند.
خطر بیشتر ابتلا به لیستریا برای زنان باردار را به این معادله اضافه کنید، و کاملاً واضح است که گوشتهای فرآوری شده و سوسیس کالباس در دوران بارداری تقریباً فوایدی ندارند.
خطرات مصرف سوسیس کالباس در دوران بارداری
بسیاری از مردم غذاهای از قبل پخته شده را گزینههای مطمئن تری میدانند؛ زیرا از قبل پخته شدهاند. اما همیشه اینطور نیست. دلیل اصلی چیست؟ آلودگی.
آلودگی گوشت به لیستریا پس از پخته شدن در کارخانه و قبل از بسته بندی اتفاق میافتد. بنابراین اگرچه غذایی که خریداری میکنید قبلاً پخته شده است، اما روشی که بعد از آن برای تهیه غذا استفاده میشود، پتانسیل ایجاد آلودگی را دارد.
نکته مهم این است که لیستریا میتواند در دمای معمولی یخچال رشد کند و سایر مواد غذایی موجود در یخچال شما را نیز مستعد آلودگی کند. آب سوسیس، گوشت اغذیه فروشی و سایر غذاهای فرآوری شده احتمال نشت و آلودگی سایر اقلام را دارند که این میتواند باکتری را بین غذاها پخش کند. در حالی که بیشتر ما در مورد دور نگه داشتن گوشت خام مانند مرغ و گوشت چرخ کرده از سایر غذاها دقیق هستیم، اما اغلب به هات داگ بسته بندی شده داخل یخچال فکر نمیکنیم.
برای کاهش خطر ابتلا به لیستریوز در دوران بارداری، بهترین اقداماتی که میتوانید انجام دهید این است که هر گوشت فرآوری شده را تا زمانی که با بخار داغ شود (۷۳.۸ درجه سانتی گراد) در تابه، فر یا مایکروویو بپزید.
همچنین اطمینان حاصل کنید که تخته های برش گوشت کاملاً تمیز باشند و یخچال خود را در دمای ۴۰ درجه یا کمتر نگه دارید تا سرعت گسترش باکتریها کاهش یابد.
چه موقع دوباره شروع به خوردن سوسیس و کالباس کنم؟
خبر خوب این است که پس از به دنیا آمدن آمدن نوزاد (حتی اگر تصمیم به شیر دادن به او دارید) نیازی به نگرانی در مورد گوشتهای فرآوری شده نیست. البته خطر ابتلا به لیستریا همیشه وجود دارد؛ اما برای بزرگسالان سالم، این خطر به اندازه کسانی که باردار هستند جدی و خطرناک نیست. بنابراین میتوانید پس از زایمان با ساندویچ مورد علاقه خود پایان بارداری و به دنیا آمدن نوزاد خود را جشن بگیرید.
علاوه بر خطر ابتلا به لیستریا، سازمان بهداشت جهانی گوشتهای فرآوری شده را در گروه سرطان زا طبقه بندی کرده است که یعنی شواهد کافی وجود دارد که مصرف گوشت فرآوری شده باعث سرطان کولورکتال در انسان میشود. به همین دلیل بهتر است به طور کلی در مورد مصرف سوسیس و کالباس با پزشک خود صحبت کنید.
جایگزینهای ایمن در بارداری
از آنجایی که گوشتهای فرآوری شده فاقد مواد مغذی و ایمنی مورد نیاز شما در دوران بارداری هستند، بهتر است مصرف غذاهای دیگر را در نظر بگیرید. در ادامه برخی از جایگزینهای امن برای گوشتهای فرآوری شده در بارداری آورده شده است:
گوشتهای تازه کباب شده
اگر هنوز طرفدار غذاهای اغذیه فروشی هستید، توصیه میشود از گوشتهای تازه تر استفاده کنید. «یک گزینه خوردن گوشت بوقلمون، مرغ، یا گوشت گاو کباب شده سالمتر و امنتر از پیشخوان اغذیهفروشی است. این یک راه بسیار امن تر برای دریافت پروتئین مورد نیاز شما و کودکتان است.
جوجه کباب شده روی جوجه گردان نیز یک انتخاب مناسب است، اما توصیه میشود بعد از این که آن را به خانه آوردید، آن را دوباره گرم کنید تا بخارپز شود؛ به خصوص اگر سرد است.
ماهی کم جیوه
ماهیهایی که جیوه کمی دارند حاوی مواد مغذی مورد نیاز برای دوران بارداری از جمله اسیدهای چرب امگا ۳، پروتئین، ویتامین و آهن هستند. بهترین انتخابها شامل ماهی آزاد، تیلاپیا، میگو، کنسرو ماهی تن (سبک)، ماهی کاد و گربه ماهی است.
آن را در تابه، در فر یا در سالاد امتحان کنید. (فقط مطمئن شوید که کاملا پخته شده است!) ماهیهایی که باید در دوران بارداری از آن اجتناب کنید، شامل اره ماهی، کوسه و شاه ماهی خال مخالی است. و ماهی تن آلباکور نیز باید به ۱۷۰ گرم در هفته محدود شود.
ساندویچ سالاد تخم مرغ
سوسیس و کالباس و گوشتهای فرآوری شده را با سالاد تخم مرغ تعویض کنید تا ساندویچ خود را درست کنید. تخم مرغ یکی دیگر از گزینههای عالی برای دریافت پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامینهای A و D است. نکته کلیدی این است که از پخته شدن کامل آن اطمینان حاصل کنید؛ زیرا تخم مرغ خام یا نیم پز احتمال ایجاد سالمونلا را دارد. سازمان غذا و دارو توصیه میکند که تخم مرغ تا زمانی که زرده و سفیده آن سفت شود پخته شود و اطمینان حاصل شود که فقط تخم مرغهایی که پاستوریزه هستند را مصرف کنید.
همچنین باید مراقب سسهای خانگی و سسهایی باشید که با تخممرغ خام تهیه میشوند، از جمله سس سزار، سس مایونز و سس هلندی. (سس مایونز و سسهای تجاری حاوی تخم مرغهای پاستوریزه هستند که خوردن آنها بی خطر است.)
چه علائمی نشان میدهد سوسیس غیر بهداشتی مصرف کردهاید؟
کمی احساس خستگی میکنید؟ گرفتگی معده ، اسهال ، استفراغ و تب ممکن است نشانه قرار گرفتن در معرض باکتری هایی مانند E. coli یا لیستریا باشد. اگر فکر میکنید غذای آلوده خوردهاید، با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم توکسوپلاسموز (نوعی بیماری انگلی که در اثر مصرف سوسیس آلوده به وجود میآید) شامل موارد زیر است:
- تب
- سردرد
- دردهای عضلانی
- گرفتگی گردن
- تورم غدد
برخی از افراد ممکن است اصلا متوجه هیچ علامتی نشوند. اما این بدین معنا نیست که عفونت نمیتواند از جفت عبور کند و به کودک شما برسد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها تخمین می زند که سالانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰۰ نوزاد در ایالات متحده به توکسوپلاسموز مبتلا میشوند. این بیماری باعث بروز مشکلاتی در سلامتی نوزادان، از جمله کم شنوایی، نابینایی یا تاخیر فکری میشود.
اگر متوجه علائم یا نگرانی هایی شده اید که ممکن است سوسیس خام خورده باشید، برای مراحل بعدی با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است بخواهد شما و کودک خود را از نزدیک معاینه و نظارت کند تا به دنبال علائم عفونت یا عوارض بیماری باشد.
سخن آخر
آلودگی غذایی ممکن است حتی بدون این که متوجه شوید اتفاق بیفتد؛ بنابراین بهتر است مراقب غذاهایی که در دوران بارداری مصرف میکنید، باشید. تا جایی که ممکن است باید در دوران بارداری از مصرف سوسیس و کالباس و گوشتهای فرآوری شده اجتناب کنید؛ اما اگر به طور تصادفی کمی از آنها را خوردید، نیازی به ناراحت و نگران شدن نیست. لیستریا نسبتاً نادر است.بنابراین نفس عمیق بکشید، خود را کنترل کنید و اگر فکر میکنید که مریض میشوید به پزشک مراجعه نمایید. به خاطر این موضوع خودتان را سرزنش نکنید و به غذا خوردن ادامه دهید.
البته بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که با یک متخصص زنان و زایمان، ماما یا پزشک صحبت کنید و در مورد مصرف سوسیس و کالباس و گوشتهای فرآوری شده در دوران بارداری با او مشورت نمایید.