یکی از عجیبترین چیزها در مورد بارداری این است که شما نسبت به هر چیزیی که به سلامت جنین مربوط میشود حساس خواهید بود. هشدارها، نکات و توصیههایی را از افراد – حتی غریبهها – در مورد چیزهایی که هرگز قبل از باردار شدن در نظر نمیگرفتید، خواهید شنید.یکی از این ایدهها که ممکن است شنیده باشید این است که خوردن آناناس برای زنان باردار مضر است. و ممکن است به عنوان یک بانوی باردار بپرسید آیا میتوانیم با خیال راحت آناناس بخورم، یا باید آن را از فهرست مواد غذایی خود حذف کنیم؟
پینو بیبی در این مقاله به هر سوالی که ممکن است در مورد خوردن آناناس در دوران بارداری داشته باشید پاسخ خواهد داد. ما به شما اطمینان دهیم که نوشیدنیها و اسموتیهای مورد علاقه آناناس برای شما و جنینتان مفید است. معمولاً خوردن آناناس در حد اعتدال در دوران بارداری بیخطر است اما بهتر است از مصرف مقادیر زیاد آناناس یا مکملهای آناناس در سه ماهه اول خودداری کنید. آناناس حاوی بروملین است که برخی به اشتباه معتقدند مصرف زیاد آن به طور بالقوه میتواند دهانه رحم را نرم کند و باعث سقط جنین در اوایل بارداری شود. در نظر داشته باشید نوشیدن آب آناناس ممکن است جایگزین مطمئنتری برای خوردن میوه باشد. قبل از این که آناناس را در رژیم غذایی خود در دوران بارداری بگنجانید، با یک پزشک مشورت کنید.
هر چند معمولاً به زنان باردار توصیه میشود که در دوران بارداری آناناس نخورند تا از خطر سقط جنین یا زایمان زودرس جلوگیری کنند. به نظر میرسد، خطر خوردن آناناس در دوران بارداری بیشتر یک باور غلط است و شواهد علمی زیادی علیه آن وجود ندارد. دکتر نوپور گوپتا، مدیر زنان و زایمان مؤسسه تحقیقاتی فورتیس مموریال، میگوید: «معمولاً همه افراد، از اعضای خانواده گرفته تا پزشکان، توصیه میکنند که در دوران بارداری آناناس نخورید. پزشکان زنان همچنان از زنان باردار میخواهند که از خوردن آناناس خودداری کنند، زیرا این بخشی از افسانهای است که در جامعه جا افتاده است. اما از نظر علمی، هیچ مدرکی مبنی بر این که آناناس منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود، وجود ندارد.
آیا آناناس در دوران بارداری خطرناک است؟
خوردن آناناس در دوران بارداری کاملاً بیخطر است. داستان خاله زنکها که میگویند خوردن آناناس در بارداری خطرناک است زیرا میتواند باعث سقط جنین شود را جدی نگیرید زیرا در واقع هیچ مدرک علمی وجود ندارد که این موضوع را اثبات کند.
برخی از بانوان اذعان داشتهاند که خوردن آناناس باعث سقط جنین آنها شده و یا باعث شروع زایمان آنها شده است، اما از نظر آماری، بسیاری از زنان باردار در هر روز بدون مشکل آناناس میخورند.
این بدان معنا نیست که خطراتی وجود ندارد، به خصوص وقتی که آناناس زیاد بخورید. برخی از افراد – چه باردار و چه غیرباردار – بعد از مصرف زیاد آناناس تازه زخمهای شدید و سوزش سر دل را تجربه میکنند، به این معنی که ممکن است بهتر باشد آناناس تازه را با آناناس کنسرو شده جایگزین کنید.
بدیهی است مقدار زیادی آناناس، مانند هر میوه دیگری، میتواند باعث اسهال و ناراحتی معده شود.
خوردن زیاد آناناس میتواند سوزش سر دل و رفلاکس اسید معده را بدتر کند، بنابراین اگر در دوران بارداری خود از هر یک از این موارد رنج میبرید مراقب باشید.
اگر فقط مقادیر کم و توصیه شده آناناس تازه یا کنسرو شده را میخورید، هیچ مشکلی وجود ندارد.
بهر صورت آناناس میوهای مغذی و سالم برای خوردن در دوران بارداری است، سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، آب و فیبر است که همگی برای داشتن یک بارداری سالم ضروری هستند.
آیا میتوان در دوران شیردهی نیز آناناس خورد؟
البته نیازهای شما و نوزادانتان از بارداری تا شیردهی تغییر میکند. آیا خوردن آناناس پس از تولد نوزاد هم خوب است؟ آناناس ممکن است برای یک نوزاد شیرده مناسب نباشد. آناناس تازه به دلیل محتوای بالای ویتامین C و سایر اسیدهای موجود در آن، میتواند باعث ایجاد بثورات در نوزادان شیرخوار شود. مرکباتی مانند لیمو، پرتقال یا گریپ فروت نیز میتوانند این مشکلات پوستی را ایجاد کند.
مقدار کمی میوه آناناس در روز برای شما و کودکتان مشکلی ایجاد نمیکند. اما سعی کنید میوههای بسیار اسیدی را به حداقل برسانید، به خصوص زمانی که برای اولین بار به نوزاد شیر میدهید. اگر متوجه شدید که کودک شما بثورات و راش دارد، تصور نکنید که این فقط به خاطر میوه است. برای اطمینان در مورد رژیم غذایی و عادات شیردهی خود به پزشک مراجعه کنید.
اما تا زمانی که هنوز باردار هستید، نگران خوردن آناناس نباشید. اگر هوس آناناس دارید، حتماً کمی آناناس بخورید زیرا برای شما عالی است. برخی از فواید آناناس، در مقادیر محدود، شامل کمک به مادر شیرده برای رفع گرفتگی سینه است، زیرا دارای خواص ضد التهابی است که میتواند درد و تورم را کاهش دهد.
فواید خوردن آناناس در بارداری
آناناس سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و آب است که همگی برای زنان باردار فوق العاده هستند:
- ویتامینهای B1 و B6 مانند همه ویتامینهای B برای ساختن سیستم عصبی و حفظ جریان خون ضروری هستند. مصرف آناناس و جذب ویتامینهای خانواده B قلب مادر را قوی نگه میدارد، به سیستم ایمنی مادر کمک میکند و از مادر در برابر عوامل بیماریزا محافظت میکند. حتی در دوران بارداری، خلق و خوی بانوی باردار را متعادل میکند و تهوع صبحگاهی را کاهش میدهد.
- ویتامین C برای ایمنی و تقویت کلاژن در پوست، مفاصل و استخوانها و همچنین کودک شما مهم است. یک فنجان آناناس تقریباً تمام ویتامین C مورد نیاز شما در یک روز را دارد.
- منگنز به مقدار زیاد در آناناس یافت میشود و نقش کلیدی در پیشگیری از پوکی استخوان دارد.
- آهن و اسید فولیک مکملهایی هستند که در دوران بارداری به شدت توصیه میشوند، زیرا مصرف کافی آن میتواند از نقایص مادرزادی جلوگیری کرده و شما را از کمخونی محافظت کند. آناناس تازه سرشار از هر دوی این مواد مغذی است.
- مس که برای تولید گلبولهای قرمز خون نیز ضروری است، به مقدار کم اما قابل توجه در آناناس یافت میشود.
- فیبر در مقادیر قابل توجهی در آناناس تازه و کنسرو شده وجود دارد و به جلوگیری از یبوست و کم آبی بدن کمک میکند.
- آب و دیورتیکها هر دو در آناناس تازه و کنسرو شده وجود دارند و به شما کمک میکنند تا در صورت کمآبی و دهیدراته شدن، آب بدن خود را تامین کنید، اما هم چنین به شما کمک میکنند تا از شر مایعات اضافی در پاهایتان خلاص شوید.
- مشکلات فشار خون گاهی اوقات میتواند توسط آنزیمی به نام بروملین که خون شما را رقیق میکند و میتواند فشار خون شما را کاهش دهد، کاهش مییابد.
باور غلط این که آناناس باعث زایمان زودرس و سقط میشود، ناشی از چیست؟
این نظریه از این واقعیت ناشی میشود که آناناس حاوی بروملین است – بله، همان آنزیمی که خون ما را رقیق میکند. بروملین با هضم پروتئین عمل میکند، به همین دلیل است که در صورت مصرف بیش از حد آناناس، دهان شما زخمی میشود. برخی افراد آنقدر به آن حساس هستند که به معنای واقعی کلمه نمیتوانند یک تکه آناناس بخورند.
خب شاید بپرسید این چه ربطی به بارداری دارد؟ مکملهای بروملین میتوانند باعث زایمان زودرس یا سقط جنین شوند؛ دقیقاً به دلیل توانایی آنها در رقیق کردن خون و هضم پروتئینها. این عمل دهانه رحم را بالغ میکند، که میتواند قبل از رسیدن زمان مناسب، دهانه رحم را باز کند.
با این حال، مکمل بروملین و بروملین موجود در آناناس چیزهای بسیار متفاوتی هستند. قرصهای بروملین غلیظ چندین برابر قویتر هستند و بروملین موجود در آناناس در واقع در هسته آناناس یافت میشود نه در گوشت خوراکی. آناناس هرگز باعث زایمان زودرس یا سقط جنین نشده است.
آیا آناناس به من در شروع زایمان کمک میکند؟
ممکن است، اما برای مدیریت این امر واقعاً باید مقدار زیادی آناناس بخورید. آزمایشات نشان داده است که مقدار بروملین موجود در عصاره غلیظ آناناس میتواند دهانه رحم را تحریک کند و احتمال زایمان شما را افزایش دهد. به علاوه، دقیقاً به همین دلیل بسیاری از مکملهای حاوی بروملین در دوران بارداری ممنوع هستند.
مقدار ایمن آناناسی که میتوان در بارداری خورد چقدر است؟
اگر نگران خطر زایمن زودرس و سقط جنین هستید باید خاطر نشان کنیم که مصرف چند تکه آناناس هرگز باعث بالا رفتن سطح بروملین نمیشود اگر شما حداکثر هشت آناناس کامل، تازه و خام در روز مصرف کنید، احتمال سقط یا زایمان زودرس زیاد میشود.
بدیهی است که یک نفر معمولاً یک عدد آناناس را کامل نمیخورد، چه برسد به هشت عدد. مقدار بروملین موجود در یک وعده معمولی آناناس که تقریباً یک فنجان است، برای شروع زایمان کافی نیست اما اگر هشت آناناس کامل میخورید، مسائل دیگری برای نگرانی دارید به عنوان مثال، اسهال شدید و افزایش ادرار، که میتواند باعث گرفتگی ناراحتی و کم آبی بدن شود.
بنابراین اگر میخواهید زایمان را القا کنید، احتمالاً روشهای بهتری نسبت به خوردن هشت آناناس در روز وجود دارد. اگر همچنان نگران خوردن آناناس به دلیل بروملین هستید، میتوانید به نوشیدن آب آناناس یا خوردن آناناس کنسرو شده ادامه دهید، زیرا فرآوری آنها تقریباً تمام بروملین را از بین میبرد.
آیا ممکن است من به آناناس آلرژی داشته باشم؟
بله، آلرژی به آناناس اتفاق میافتد. از آن جایی که ممکن است در دوران بارداری خود به خود دچار آلرژی شوید، حتی ممکن است به آناناس نیز حساسیت داشته باشید. اگر قبلاً به لاتکس یا گرده آلرژی دارید، این خطر بیشتر است. آلرژی به آناناس به احتمال زیاد در ابتدا با یکی از علائم زیر ظاهر میشود:
- بثورات پوستی، حتی اگر بثورات در ناحیهای که آناناس را لمس کردهاید نباشد.
- تورم و خارش لب، دهان، گلو و زبان
- آبریزش بینی یا احتقان
- آسم
- بثورات پوستی
- درد شکم، حالت تهوع یا اسهال
- سرگیجه
- سرفه یا خس خس سینه
اگر هر یک از این علائم را داشتید، به خصوص اگر بلافاصله پس از خوردن آناناس شروع شد و به سرعت ایجاد شد، با نزدیکترین اورژانس تماس بگیرید. یک واکنش آلرژیک میتواند خیلی سریع از کنترل خارج شود و شما نباید در بارداری ریسک کنید و باید ایمن بمانید.
خطرات خوردن آناناس در بارداری
همان طور که در بالا ذکر شد، در خوردن آناناس ممکن است خطراتی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید:
- آناناس تازه میتواند باعث سوزش سر دل، رفلاکس و زخمهای دهان در بسیاری از افراد شود. این به خاطر مقدار بالای ویتامین C، اسیدهای دیگر و برخی آنزیمهای فعال است که میتوانند لایههای محافظ دهان و معده شما را از بین ببرند.
- اگر به زخم معده و سوزش سر دل حساس هستید، از مصرف آناناس تازه پرهیز کنید و فقط مقدار کمی از آناناس کنسرو شده بخورید.
- اگر دیابت دارید، چه نوع ۱، چه نوع ۲، بارداری یا نتیجه پانکراتیت، آناناس ممکن است قند زیادی برای شما داشته باشد و برای شما مضر باشد.
- مانند تمام میوهها و غذاهای شیرین، مصرف خود را محدود کنید و آنها را فقط بعد از یک وعده غذایی سالم و متعادل مصرف کنید تا ترشح قندها را کاهش دهید. اگر در حال حاضر اضافه وزن دارید، ممکن است بخواهید از آناناس صرفاً به دلیل محتوای کالری بالای آن اجتناب کنید.
- میوههایی مانند گریپ فروت و انواع توتها دارای ویتامینها و مواد معدنی زیادی هستند در حالی که قند و کالری بسیار کمتری دارند.
- از آن جایی که بروملین میتواند خون شما را رقیق کند، اگر از فشار خون پایین، کم خونی یا هموفیلی رنج میبرید، در دوران بارداری نباید آناناس مصرف کنید.
- برخی از زنان باردار افت ناگهانی فشار خون یا کم خونی ناگهانی را تجربه میکنند، بنابراین اگر احساس ضعف میکنید، به خصوص زمانی که ناگهان میایستید، تا زمانی که بتوانید با پزشک صحبت کنید، از مصرف آناناس اجتناب کنید.
- اگر به هر دلیلی از داروهایی مانند آنتی بیوتیک استفاده میکنید، آب آناناس میتواند بر این موارد تأثیر بگذارد. قبل از مصرف هر دارویی حتماً پزشک خود را در مورد رژیم غذایی خود مطلع کنید.
چقدر آناناس در دوران بارداری بیخطر است؟
اگر چه برخی از زنان متوجه میشوند که مصرف بیش از حد آناناس میتواند منجر به معده درد، بیماری و اسهال شود، اما این نتیجه غلبه بر بسیاری از موارد است، بنابراین اگر به یک وعده معمولی میوه پایبند باشید، این مشکلات پیش نخواهد آمد و نیازی به نگرانی نیست
چگونه میتوانم آناناس را به رژیم غذایی خود اضافه کنم؟
اگر مایلید آناناس بیشتری را در رژیم غذایی خود در دوران بارداری بگنجانید، در اینجا چند راه ساده برای انجام این کار وجود دارد:
• مقداری اناناس به مقداری ماست اضافه کنید
• آن را در ترکیب با انواع میوه به عنوان اسموتی بارداری استفاده کنید
• تکههای آناناس را به سالسا اضافه کنید
• مقداری آناناس درون سرخ کن بریزید و میل کنید
• به عنوان تاپر روی پیتزا خود آن را مصرف کنید
• برای یک دسر سالم آن را گریل کنید
آیا هر زن حاملهای باید از مصرف آناناس اجتناب کند؟
مانند هر غذای دیگری، آناناس باید در دوران بارداری در حد اعتدال مصرف شود و برای برخی از گروهها، از جمله آنهایی که در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند، بهتر است آن را حتی بیشتر محدود کنید.
این میوه یکی از میوههای شیرین است و قند زیادی دارد، بنابراین برای جلوگیری از دیابت بارداری و افزایش وزن بیش از حد باید آن را در حد اعتدال مصرف کرد. افراد مبتلا به بیماریهای دیابتی نیز باید از مصرف آناناس خودداری کنند (یا قبل از مصرف منظم آن از یک متخصص تغذیه راهنمایی بگیرند).
آناناس همچنین یک میوه اسیدی است و میتواند سوزش سر دل بارداری را در برخی افراد بدتر کند. اگر متوجه شدید که آناناس باعث سوزش سر دل یا رفلاکس اسید معده شما میشود، ممکن است مقدار مصرف خود را محدود کنید. همچنین میتوانید آناناس را با سایر غذاها بخورید.
سخن آخر
دانستن این که آیا میتوانید در دوران بارداری آناناس بخورید یا نه، میتواند باعث سردرگمی زیادی شود. از این گذشته، از برخی غذاها در دوران بارداری مانند صدف خام باید اجتناب شود، در حالی که برخی دیگر مانند ماهی تن را میتوان با خیال راحت اما در حد اعتدال مصرف کرد. اما آناناس چطور؟ آناناس کالری کمی دارد اما مواد معدنی و ویتامین بالایی دارد. به خصوص سرشار از ویتامین C است که از سیستم ایمنی شما برای حفظ سلامتی شما حمایت میکند و همچنین آنتی اکسیدانهایی دارد که میتواند التهاب را در دوران بارداری کاهش دهد.
خوردن آناناس در دوران بارداری کاملاً بی خطر و سالم است. ممکن است شایعاتی شنیده باشید که خوردن آناناس میتواند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس شود، با این حال، این داستانها باورهای غلطی هستند زیرا هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد.
آناناس حاوی بروملین است؛ بروملین آنزیمی است که در آب آناناس یافت میشود و میتواند پروتئینها را در بدن تجزیه کند. مصرف قرص بروملین به زنان باردار توصیه نمیشود، زیرا ممکن است خطرناک باشد و منجر به خونریزی غیرطبیعی شود. اما باید در نظر داشت که فقط مقدار بسیار کمی بروملین در گوشت آناناس وجود دارد، زیرا بروملین در هسته آناناس وجود دارد. در حالی که قرصهای بروملیاد بسیار قویتر هستند. مقدار بروملین موجود در یک وعده آناناس به احتمال زیاد بر بارداری شما تأثیری ندارد.