زونا چیست؟
زونا(Shingles) عفونتی است که باعث ایجاد بثورات دردناک در یک طرف صورت و یا بدن میشود. زونا توسط همان ویروسی ایجاد میشود که باعث آبله مرغان میشود. اگر فردی قبلاً آبله مرغان(Chickenpox) داشته است، ویروس در بدن او غیر فعال میماند. در بسیاری از افراد، ویروس دیگر هرگز فعال نمیشود. اما در برخی دیگر، میتواند فعال شود و باعث زونا شود.
هر فردی که در گذشته آبله مرغان داشته است ممکن است به زونا مبتلا شود، از جمله بانوان باردار. از هر ۳ نفر در ایالات متحده یک نفر در مقطعی از زندگی خود به زونا مبتلا میشود. اما بیشتر موارد زونا در افراد بالای ۵۰ سال بروز مییابد. کمیته مشورتی در مورد روشهای واکسیناسیون(ACIP) توصیه میکند که افراد ۵۰ ساله و بالاتر از آنها واکسن زونا دریافت کنند. واکسن از شما در برابر ابتلا به برخی بیماریها محافظت میکند. با پینو بیبی همراه باشید تا بیشتر از زونا در حاملگی بدانید.
زونا در بارداری
اگر شما در کودکی به آبله مرغان مبتلا شدهاید، هرگز در بزرگسالی به آن مبتلا نمیشوید. اما این بدان معنا نیست که به زونا، که توسط ویروس بسیار مسری واریسلا-زوستر، همان عامل ایجاد آبله مرغان، ایجاد میشود، مبتلا نشوید. تخمین زده میشود که زونا (شینگلز) از هر پنج نفر یک نفر را مبتلا میکند. زونا یک بیماری دردناک و تاولزا است. زونا میتواند در هر زمان خود را نشان دهد، اما به ویژه اگر در دوران بارداری رخ دهد، هشدار دهنده است. خوشبختانه، زونا در بارداری نادر است. برای اکثر زنانی که در دوران بارداری به زونا مبتلا میشوند، چشم انداز درمانی خوب است. اگر در دوران بارداری به زونا مبتلا میشوید، با پزشک خود در مورد خطری که برای نوزادتان وجود دارد، صحبت کنید. زونا در دوران بارداری به ندرت عوارضی برای نوزاد ایجاد میکند. اگر درست قبل از زایمان و یا روزهای بعد از آن به زونا مبتلا میشوید، نوزاد خود را از تماس با بثورات زونا محافظت کنید. جوشهای زونا را بپوشانید و دستهای خود را مرتب بشویید.
علائم زونا چیست؟
پس از شیوع آبله مرغان، معمولاً در دوران کودکی، ویروس عامل آن در بدن شما باقی میماند و در سلولهای عصبی خاصی خفته است. اگر چه سیستم ایمنی بدن شما معمولاً ویروس را کنترل میکند، اما هر چیزی که بر توانایی سیستم ایمنی در مهار ویروس تأثیر میگذارد مثلاً بیماریها، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، استرس شدید یا تغییرات مرتبط با افزایش سن که میتواند به ویروس اجازه بازگشت با فعالیت در بدن را بدهد.
اولین نشانههای زونا ممکن است درد، خارش یا سوزن سوزن شدن در ناحیهای باشد که بثورات ایجاد میشود. برای برخی افراد، درد شدید است. پس از درد و سوزن سوزن شدن، جوشهایی ایجاد میشود که با برجستگیهای مایل به قرمز، اغلب روی تنه شروع میشود. در عرض چند روز برجستگیها به تاولهای پر از مایع تبدیل میشوند که معمولاً پوسته پوسته میشوند و پس از ۷ تا ۱۰ روز میریزند. تاولها در حدود ۲ تا ۴ هفته بهبود مییابند. علائم دیگر ممکن است شامل تب، سردرد، لرز یا معده درد، حالت تهوع، اسهال و مشکل در ادرار کردن همراه باشد. حدود ۱ نفر از هر ۱۰ نفر مبتلا به زونا دچار درد عصبی هستند که میتواند هفتهها، ماهها یا حتی سالها پس از از بین رفتن بثورات باقی بماند.
حتی زمانی که بثورات از بین میروند، رنگ پوست در محل جوش ممکن است متفاوت باشد. هم چنین، درد عصبی ممکن است در محل بثورات باقی بماند (بیماری به نام نورالژی پس از هرپس). حدود یک پنجم افرادی که به زونا مبتلا میشوند دچار نورالژی پس از تبخال میشوند. در بیشتر افراد، درد در عرض چهار ماه پس از اولین علامت بثورات از بین میرود. در برخی موارد، زونا (شینگلز) میتواند باعث مشکلات جدی دیگری مانند مشکلات چشمی شود. زونا معمولاً به راحتی قابل تشخیص است. در صورتی که در یک طرف بدن شما راش همراه با درد شدید و سوزش و سابقه آبله مرغان داشته باشید، پزشک به زونا مشکوک خواهد شد.
تشخیص زونا در دوران بارداری
اگر شما باردار هستید و متوجه بثورات پوستی شدید، فوراً با پزشک خود صحبت کنید. پزشک میتواند یک معاینه فیزیکی انجام دهد و به شما بگوید که آیا راشها، زونا است یا خیر. دکتر هم چنین میتواند تشخیص را از طریق آزمایش تایید کند.
درمان زونا در دوران بارداری
اگر فکر میکنید مبتلا به زونا هستید، مهم است که فوراً به پزشک خود مراجعه کنید، زیرا برای بهترین نتایج باید ظرف چند روز پس از شیوع زونا یکی از این داروها را شروع کنید. زونا با داروهای ضد ویروسی درمان میشود. پزشک میتواند دارویی را تجویز کند که مصرف آن در دوران بارداری بیخطر است. این داروها اگر در اسرع وقت پس از ظاهر شدن بثورات مصرف شوند، بیشترین تاثیر را دارند. پزشک هم چنین ممکن است داروهای بدون نسخه خاصی را برای کمک به کاهش درد و یا خارش توصیه کند.
درمانها میتوانند شدت زونا را کاهش داده و خطر ابتلا به نورالژی پس از تبخال را کاهش دهند. اینها شامل داروهای ضد ویروسی آسیکلوویر (زویراکس) و والاسیکلوویر (والترکس) است.
اگر پزشک شما یک داروی ضد ویروسی را تجویز میکند، مهم است که دقیقاً طبق دستورالعمل آن را مصرف کنید. بیشتر آنها یک بار در روز به مدت چند روز مصرف میشوند. این داروها باید در دوران بارداری بیخطر باشند.
علاوه بر داروهایی که پزشک تجویز میکند، داروهای بدون نسخهOTC و اقدامات خودیاری برای تسکین درد و خارش زونا و جلوگیری از عفونت وجود دارد. این تمهیدات خودیاری شامل:
- کمپرس سرد و حمام خنک برای تسکین درد
- لباسهای گشاد و پوشش گازهای تمیز بر روی مناطق آسیب دیده برای تسریع در بهبودی تاولها و جلوگیری از عفونت
- آنتی هیستامینها به ویژه بنادریل، حمام جو دوسر و لوسیون کالامین برای کاهش خارش
- مسکن OTC و استامینوفن قبل از مصرف هرگونه داروی OTC، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. زنان باردار نباید در اواخر بارداریNSAID مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن مصرف کنند.
آیا زونا (شینگلز) مسری است؟
افراد مبتلا به زونا نمیتوانند زونا را به افراد دیگر سرایت کنند، اما میتوانند آبله مرغان را به افراد دیگر سرایت کنند. این ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که بثورات فردی مبتلا به زونا را لمس کنید و از آبله مرغان مصون نباشید. ایمنی به این معنی است که از ابتلا به عفونت محافظت میکنید. شما میتوانید با ابتلا به این عفونت در گذشته یا با تزریق واکسن آبله مرغان نسبت به آبله مرغان مصون شوید. اکثر افراد باردار در برابر آبله مرغان مصون هستند. اما اگر ایمنی نداشته باشید و در دوران بارداری به آبله مرغان مبتلا شوید، میتواند برای شما و کودکتان مشکلاتی ایجاد کند.
آبله مرغان چه مشکلاتی برای مادر و جنین ایجاد میکند؟
ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به ذات الریه را افزایش دهد و حتی میتواند تهدید کننده زندگی باشد. پنومونی یک عفونت ریه است که میتواند بسیار جدی باشد. آبله مرغان در دوران بارداری نیز میتواند مشکلاتی را برای جنین ایجاد کند. به عنوان مثال، اگر در ۲۰ هفته اول بارداری، مادر به زونا مبتلا شود، جنین ممکن است در معرض خطر یک گروه نادر از نقص جدی هنگام تولد به نام سندرم واریسلا مادرزادی باشد و اگر بلافاصله قبل از تولد، مادر به آبله مرغان دچار شود، خطر ابتلا به عفونت جدی به نام واریسلا نوزادی افزایش یابد.
پیشگیری از زونا در بارداری
ویروس واریسلا-زوستر بسیار مسری است. اگر به آبله مرغان مبتلا نشدهاید، مهم است که از قرار گرفتن در معرض هر کسی که به این عفونت شناخته شده است پرهیز کنید و یا حتی جمعیتی که ممکن است با عفونت در تماس باشید، به خصوص اگر باردار هستید. اگر قبلاً آبله مرغان داشتهاید، نمیتوانید از کسی که آبله مرغان یا زونا دارد، زونا بگیرید.
ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری به طور بالقوه میتواند منجر به عفونت آبله مرغان و یا نقایص مادرزادی در جنین شود، بسته به زمان ابتلای مادر در دوران بارداری شدت این عوارض نیز متفاوت خواهد بود. زونا نیز به طور بالقوه میتواند مشکلاتی را برای کودک ایجاد کند، اما اکثر کارشناسان معتقدند که خطر کمترینسبت به آبله مرغان دارد. در یک مطالعه بزرگ، شواهدی مبنی بر آسیب جنینی در زنان باردار مبتلا به زونا وجود نداشت. اگر مطمئن نیستید که به آبله مرغان مبتلا شدهاید، پزشک میتواند یک آزمایش خون برای بررسی وجود آنتیبادی علیه VZV انجام دهد. اگر وجود آنتی بادیها در آزمایش مثبت باشد، نشان میدهد که قبلاً عفونت آبله مرغان داشتهاید، در آینده در معرض خطر ابتلا به زونا هستید، اما شما نمیتوانید زونا را از شخص دیگری بگیرید.
اگر در برابر آبله مرغان مصون نیستید، دریافت واکسن واریسلا قبل از بارداری بهترین راه برای محافظت از مادر و کودک در برابر آبله مرغان است. اما دریافت این واکسن در دوران بارداری بیخطر نیست. اگر باردار هستید، از افراد مبتلا به زونا یا آبله مرغان دوری کنید. اگر با فردی که زونا دارد تماس گرفتید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک میتواند تصمیم بگیرد که آیا برای جلوگیری از ابتلا به آبله مرغان به درمان نیاز دارید یا خیر. پزشک میتواند شما را با دارویی که دارای آنتی بادی آبله مرغان است درمان کند. آنتی بادیها به بدن در مبارزه با عفونتها کمک میکنند. این مهم است که طی ۱۰ روز پس از تماس با آبله مرغان، تحت درمان قرار بگیرید تا از عفونت جلوگیری کنید یا آن را جدیتر کنید.
عوارض زونا
زونا میتواند بسیار دردناک باشد. بسیاری از افرادی که برای زونا به پزشک مراجعه میکنند، بیان میکنند که این درد بوده است که در نهایت آنها را به دنبال درمان سوق داده است. برخی گزارش میدهند که احساس هر چیزی که بر روی انتهای عصبی ملتهب روی پوست قرار میگیرد تقریباً غیرقابل تحمل است. حتی زمانی که بثورات از بین رفتهاند، نورالژی پس از تبخال ممکن است گاهی برای سالها ادامه داشته باشد.
زونا Shingles میتواند عوارض ماندگار دیگری نیز ایجاد کند. اگر روی صورت رخ دهد، میتواند به چشم آسیب برساند. زونا چشم میتواند منجر به زخمی شود که میتواند به بینایی بیمار آسیب برساند. هم چنین میتواند منجر به گلوکوم (آب سیاه) شود، یک بیماری چشمی که میتواند باعث نابینایی در مراحل بعدی زندگی شود.
زونا هم چنین میتواند باعث مشکلات شنوایی و یا تعادل و هم چنین ضعف عضلات در سمت آسیب دیده صورت شود. در موارد نادر، زونا میتواند به مغز یا نخاع گسترش یابد و عوارض جدی مانند سکته مغزی و یا مننژیت (عفونت غشاهای خارج از مغز و نخاع) ایجاد کند.
طبق گزارش CDC، بیش از یک سوم افرادی که به زونا مبتلا میشوند، دچار عوارض جدی میشوند. افرادی که سیستم ایمنی آنها به دلیل دارو یا بیماریهایی مانند اچ آی وی HIV سرکوب شده است، در معرض بیشترین خطر عوارض هستند. این عوارض در افراد بالای ۶۰ سال نیز شایعتر است، که مانع از آن میشود که زنان در سنین باروری باشند. با این وجود، اگر شیوع زونا بر چشم تأثیر بگذارد و یا علائمی را در خارج از ناحیه شیوع مشاهده کردید، باید فوراً با پزشک خود صحبت کنید.
سوالات متداول در مورد زونا و آبله مرغان در بارداری
علائم زونا در بارداری چیست؟
علائم معمولی زونا شامل درد، سوزش، بی حسی یا گزگز و درد است. بثورات دردناک معمولاً چند روز بعد به صورت نواری از تاول روی بدن ظاهر میشود. اگر فکر میکنید که ممکن است زونا داشته باشید، لطفاً با متخصص زنان و زایمان خود تماس بگیرید تا در مورد قدم بعدی خود صحبت کنید.
آبله مرغان چگونه بر بانو باردار تأثیر میگذارد؟
بسیار نادر است که افراد باردار به آبله مرغان مبتلا شوند. برخی از عوارض بالقوه آبله مرغان در بارداری شامل ذات الریه، هپاتیت و آنسفالیت است. با این حال، با درمان ضد ویروسی مناسب، میتوان آن را مدیریت کرد. اگر احساس میکنید ممکن است بیمار باشید، همیشه در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید ایمونوگلوبولین آبله مرغان و یا واکسن آبله مرغان را دریافت کرد؟
افراد بارداری که با ویروس آبله مرغان در تماس هستند باید ایمونوگلوبولین را ظرف ۹۶ ساعت دریافت کنند. خود واکسن آبله مرغان نباید در دوران بارداری تزریق شود. اگر نسبت به آبله مرغان مصون نیستید و قصد بارداری دارید، باید برای واکسیناسیون به پزشک عمومی مراجعه کنید. پس از تزریق واکسن، به مدت ۳۰ روز نباید باردار شوید.
اگر در دوران بارداری به زونا مبتلا شوم چه خطراتی وجود دارد؟
به طور کلی، اگر در دوران بارداری دچار زونا شوید، نوزاد متولد نشده هیچ عارضه نامطلوبی را تجربه نخواهد کرد. درمان ضد ویروسی ممکن است مفید باشد، بنابراین با پزشک خود مشورت کنید.
آبله مرغان دوران بارداری چگونه بر جنین تأثیر میگذارد؟
اگر طی ۲۰ هفته اول حاملگی، مادر مبتلا به آبله مرغان شود، این احتمال وجود دارد که جنین او مبتلا به سندرم واریسلا جنینی شود. این یک سندرم بسیار نادر است، اما ممکن است رخ دهد. برخی از عوارض عبارت هستند از:
اسکار، کوتاه شدن اندام، آسیب مغزی، نقص چشم. اگر زنی بعد از هفته بیستم به آبله مرغان مبتلا شود، کمتر از یک درصد احتمال دارد که نوزاد مبتلا شود، با این حال، خطر زایمان زودرس و زایمان سریع را نیز افزایش میدهد.
اگر کودک چند روز پس از تولد، آبله مرغان را دریافت کند، میتواند خطرات بسیار جدی برای او در پی داشته باشد. اگر فکر میکنید ممکن است در معرض یک فرد آلوده قرار گرفتهاید یا خودتان علائم آبله مرغان را داشتهاید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا میتوان آبله مرغان را از یک فرد مبتلا به زونا گرفت؟
اگر از ابتلا به آبله مرغان مصون نیستید، ممکن است از فردی که زونا دارد به آن مبتلا شوید. با این حال، خطرات بسیار کم است، به خصوص اگر بثورات پوستی پوشانده شود. تنها زمانی که میتوانید آبله مرغان را در اثر بثورات زونا بگیرید این است که راش در معرض دید قرار گیرد و آن را لمس کنید.
زونا در افراد باردار چگونه درمان میشود؟
داروهای ضد ویروسی برای زونا (شینگلز) وجود دارد، اما همه انواع آن برای افراد باردار مناسب نیستند. اگر در دوران بارداری دچار زونا شدید، در مورد گزینههای درمانی با پزشک خود صحبت کنید. بهتر است با بروز اولین علائم به دنبال درمان باشید، زیرا درمان زود هنگام ممکن است علائم را تسکین دهد.
سخن آخر
بروز زونا Shingles در زنان باردار بسیار کم است. اگر قصد بارداری دارید و نگران بیماری زونا هستید، با پزشک خود در مورد احتمال تزریق واکسن زونا صحبت کنید. اگر در حال حاضر باردار هستید، عادات سالم را تمرین کنید و اگر علائمی دارید به پزشک خود اطلاع دهید. تشخیص و درمان زود هنگام خطر عوارض را برای شما و جنین به حداقل میرساند.