آموزش, رشد کودک, روانشناسی کودک, کودک

چگونه کودک نوپا را تشویق به لباس پوشیدن مستقل کنیم؟

آموزش لباس پوشیدن کودک نوپا

هیچ چیز بامزه‌تر از یک کودک نوپا مغرور نیست که لباس پوشیدن را … تقریباً عالی انجام می‌دهد. شما با هیجان کودک خود را تشویق می‌کنید و به او می‌گویید که چه کار بزرگی انجام داده است، در حالی که جلوی خندیدن خود را می‌گیرید. زیرا پیراهن خود را پشت و رو پوشیده است و کفش‌های او با دقت در پاهای اشتباه پوشیده شده اند.

یادگیری لباس پوشیدن به تنهایی برای رشد کودک نوپا شما ضروری است. این روند تدریجی زمانی شروع می‌شود که فرزند شما هنوز نوزاد است و کلاه کوچک خود را از سر خود بیرون می‌کشد. با گذشت زمان، کودکان نوپا یاد می‌گیرند که چگونه لباس‌ خود را بپوشند و در نهایت چگونه با زیپ و سگک کار کنند.

در این مقاله به شما یاد خواهیم داد که چگونه می‌توانید به کودک نوپا کمک کنید تا به طور مستقل لباس بپوشد و سلیقه لباس پوشیدن خود را رشد دهد.

چه زمانی کودک نوپا باید خودش توانایی لباس پوشیدن را داشته باشد؟

سن دقیقی وجود ندارد که در آن انتظار رود که کودک نوپا خودش توانایی لباس پوشیدن را پیدا کند. بلکه این موضوع به ترکیبی از علایق و سطح مهارت او بستگی دارد. بر اساس گفته پزشکان متخصص اطفال، کودکان نوپا معمولاً با در آوردن لباس های خود به جای لباس پوشیدن این فرآیند را شروع می‌کنند. در حدود ۱۲ تا ۱۸ ماهگی، کودک شما ممکن است شروع به درآوردن لباس های خود، به خصوص جوراب و کفش خود کند. از حدود 3 سالگی، کودک شما ممکن است شروع به لباس پوشیدن مستقل تر نماید.

کودک نوپا به شما نشان می‌دهد که چه زمانی آماده است تا فرایند تدریجی یادگیری لباس پوشیدن را شروع کند. زمانی که کودک شروع به تلاش کردن برای این کار کرد، اجازه دهید تا جایی که می‌تواند کمک کند. بر اساس گفته متخصصان، در صورتی که یک کودک خردسال به یادگیری درآوردن کفش‌های خود ادامه دهد، بزرگسالان می‌توانند او را مشاهده کنند و ببینند که کودک می‌تواند به تنهایی چه مراحلی را انجام دهد و در چه زمان‌هایی ممکن است به راهنمایی نیاز داشته باشد.

مزایای لباس پوشیدن کودک نوپا به تنهایی

داشتن کودک نوپایی که توانایی لباس پوشیدن به تنهایی را داشته باشد، فواید زیادی دارد. برای مثال، یک کار کم‌تر برای کمک به کودک وجود دارد. در عوض، در این زمان می‌توانید کار دیگری انجام دهید، مثلاً به یک خواهر یا برادر کوچک‌تر او کمک کنید و یا حتی یک دقیقه بنشینید و استراحت کنید.

لباس پوشیدن برای رشد کودک نوپا شما نیز فواید بسیاری دارد. انتخاب لباس و پوشیدن آن‌ها به کودک این امکان را می‌دهد که برنامه ریزی و نظم و ترتیب در کارها را تمرین کند. علاوه بر آن، پوشیدن شلوار، ژاکت و جوراب بر روی مهارت‌های حرکتی ظریف کودک تاثیر مثبتی می‌گذارد.

انتخاب کردن به صورت مستقل توسط کودک، برای مثال انتخاب پیراهن برای پوشیدن، به کودک نوپا این امکان را می‌دهد تا شروع به ابراز نظرات خود کند. و زمانی که فرزند شما در آخر هنر پوشیدن لباس های خود را به دست آورد، احساس توانایی و استقلال خواهد کرد.

چرا آموزش لباس پوشیدن به کودک نوپا مهم است؟

کودکان نوپا ساده‌ترین موجودات نیستند. آن‌ها عقاید خود را دارند. گاهی اوقات انجام دادن کارها برای آن‌ها راحت‌تر از مواجهه با مقاومت و عصبانیت است. اما آموزش لباس پوشیدن به کودک فواید بسیاری دارد. در کل، این کار به یادگیری و رشد کودک کمک می‌کند. در زیر، چند دلیل اصلی برای تقویت این مهارت آورده شده است:

مهارت‌های حرکتی ظریف تمرین می‌شود

تمرین بستن دکمه‌ها و گیره‌ها به تقویت مهارت‌های حرکتی ظریف کودک شما کمک می‌کند. استفاده از انگشتان برای لباس پوشیدن، هماهنگی بین دست و چشم و مهارت انگشتان کودک را بهبود می‌بخشد. هر چه کودک بیش‌تر تمرین کند، دستان او نیز قو‌ی‌تر می‌شود.

مهارت‌های شناختی تقویت می‌شود

کودکان نوپا در لباس پوشیدن تصمیم گیری و تفکر انتقادی را تمرین می‌کنند و هنگام انتخاب لباس خلاقیت خود را بروز می‌دهند. علاوه بر این، او باید از مهارت‌های حل مسئله استفاده کند تا بفهمد که چگونه لباس‌های خود را به شکل صحیح در بیاورد.

مشارکت در عمل در آوردن و لباس پوشیدن به طور مستقل به کودکان نوپا این امکان را می‌دهد که از طریق لباس پوشیدن، علت و معلول را یاد بگیرند و بر روی حل مسئله و پشتکار خود کار کنند.

آموزش لباس پوشیدن کودک نوپا

چگونه به کودک نوپا کمک کنیم تا لباس پوشیدن را یاد بگیرد؟

یادگیری لباس پوشیدن یک فرایند تدریجی است که نیاز به راهنمایی بسیاری از سوی بزرگسالان دارد. شما نیاز است به کودک خود کمک کنید تا مهارت‌های مورد نیاز برای لباس پوشیدن، از جمله بالا کشیدن شلوار یا بستن دکمه‌های کت را در خود رشد دهد. شما همچنین می‌توانید به کودک خود کمک کنید تا بفهمد که چگونه می‌تواند چند تکه لباس را با یکدیگر هماهنگ کند و بپوشد.

مهارت‌های مورد نیاز برای لباس پوشیدن

آموزش لباس پوشیدن به کودک نوپا خیلی زود در زندگی او شروع می‌شود. زمانی که شما فردی هستید که لباس را به نوزاد خود می‌پوشانید و از تن او بیرون می‌آورید. شما می‌توانید با نوزاد خود در مورد کاری که انجام می‌دهید، صحبت کنید. برای مثال در زمان لباس پوشاندن به او با صدای بلند به او بگویید که دست او را در آستین گذاشته‌اید تا این مراحل را بشنود.

به مرور که کودک شما رشد می‌کند، به او کمک کنید تا مهارت‌های مورد نیاز برای لباس پوشیدن به طور مستقل را تمرین کند. شما می‌توانید این کار را با گذاشتن پاهای شلوار او بر روی مچ پاهایش شروع کنید و از کودک نوپا درخواست کنید که شلوار خود را بالا بکشد و یا یک پیراهن را روی سر او قرار دهید و از او درخواست کنید که دست‌هایش را داخل آستین‌ها فشار دهد. با استفاده از این روش در نهایت، کودک نوپای شما قادر خواهد بود مهارت‌هایی را یاد بگیرد که به دقت بیش‌تری نیاز دارند. از جمله این مهارت‌ها می‌توان به پا کردن جوراب و یا بستن دکمه‌های کت اشاره کرد.

متخصصان می‌گویند: «در این فرآیند، ما به کودک اجازه می‌دهیم تا آنجا که می‌تواند، با کمترین کمکی که لازم است لباس پوشیدن را انجام دهد.»

اسباب‌بازی‌های دارای چفت و بست از جمله سگک، دکمه، گیره و یا کراوات روشی بسیار مناسب برای آموزش و تمرین مهارت‌های مورد نیاز برای لباس پوشیدن کودک شما هستند.

نکات مربوط به لباس پوشیدن کودک نوپا

برخی از والدین راحت هستند که به کودک نوپا اجازه دهند هر لباسی که می‌خواهد را به تن کند؛ در حالی که برخی دیگر از آن‌ها ترجیح می‌دهند به کودک خود کمک کنند که ست کردن و هماهنگی را در انتخاب لباس یاد بگیرد. دادن انتخاب‌های محدود به کودک شما کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنید که فرزند شما تا حدودی به خوبی لباس می پوشد و در عین حال مهارت‌های تصمیم گیری او رشد و تکامل پیدا می‌کنند و استقلال او افزایش پیدا می‌کند. آن‌ها همچنین به مرور زمان مشاهده می‌کنند که چگونه باید رنگ‌ها و الگوهای لباس را با یکدیگر هماهنگ کنند و یکدیگر را تکمیل نمایند.

دادن انتخاب‌های محدود به کودک این فایده را دارد که اطمینان حاصل می‌کنید که کودک نوپا شما سردرگم نمی‌شود. متخصصان می‌گویند: «مقداری استقلال برای کودک نوپا سودمند است، اما به جای انتخاب از بین تمام لباس‌هایی که در کشو و کمد لباس قرار دارند، بهتر است ابتدا دو یا سه لباس را انتخاب کنید و به کودک خود حق انتخاب از بین این موارد را بدهید.»

در ادامه می‌توانید از انتخاب های محدود استفاده کنید: دو لباس، دو جفت شلوار و دو ژاکت به کودک نوپا خود پیشنهاد دهید تا از بین آن‌ها انتخاب کند. می‌توانید همه این گزینه‌ها را به آویزهایی آویزان کنید که کوچولوی شما صبح بتواند از بین آن‌ها یکی را انتخاب کند. برخی از کودکان نیز با آموزش گام به گام‌تر بهتر یاد خواهند گرفت که در آن والدین دو سن لباس را قبل از پیشنهاد دادن ست بعدی لباس در اختیار کودک قرار می‌دهند. 

لباس‌های کودک نوپا می‌تواند شامل قطعات اصلی مانند شلوار، پیراهن، لباس و ژاکت باشد. اما لوازم جانبی بامزه و زیبای زیادی نیز وجود دارند، از جمله هدبند، کش مو، کلاه، دستکش و البته تاج پرنسسی. 

دلایل جویدن لباس توسط کودک چیست؟

لباس خواب نوزاد باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

نقاط عطف رشد برای لباس پوشیدن کودک

هر کودکی با سرعت مخصوص به خودش یاد می‌گیرد و سن دقیقی برای این وجود ندارد که کودک نوپای شما باید در آن سن توانایی پیدا کند که خودش لباس بپوشد. با این حال، کودکان به طور کلی از یک الگوی رشد کلی پیروی می‌کنند.

کودکان نوپا معمولا خودشان شروع به مشارکت در فرآیند لباس پوشیدن می‌کنند. متخصصان می‌گویند: «کودکان نوپا ممکن است در حدود سن ۱ تا ۱ و نیم سالگی شروع به درآوردن لباس‌های خود کنند. به خصوص زمانی که شما برای پوشاندن یک لباس آماده می‌شوید، ممکن است بازوهای خود را دراز کنند.

تا سن ۲ سالگی، بسیاری از کودکان توانایی این را پیدا می‌کنند که با راهنمایی والدین پیراهن یا شلوار بپوشند. در سن ۳ سالگی، کودک قادر است این کار را به تنهایی انجام دهد و همینطور ممکن است بتواند زیپ یا دکمه کت خود را ببندد و یا کفش‌های چسب دار بپوشد.

پزشکان می‌گویند: “تمرین لباس پوشیدن با دکمه‌های بزرگ یا اسباب‌ بازی‌هایی که روی آن‌ها زیپ دارند، به کودکان کمک می‌کند تا بر این مهارت‌ها تسلط پیدا کنند.”



سن




۱ تا ۱ سال و نیم
– کودک ممکن است لباس‌های خود از جمله کلاه یا جوراب را دربیاورد.
– ممکن است برای کمک به لباس پوشیدن همراه با یک بزرگسال دست دراز کند.


دو سالگی
– ممکن است دکمه لباس‌های خود را باز کند.
– ممکن است شلوار خود را در بیاورد.
– ممکن است بتواند شلوار خود را بالا بکشد.
– ممکن است با راهنمایی بزرگسالان پیراهن بپوشد.


سه سالگی
– ممکن است به طور مستقل پیراهن و شلوار بپوشد.
– می‌تواند کفش‌های چسب دار را به طور مستقل بپوشد.
– ممکن است بتواند زیپ یک ژاکت را ببندد و باز کند.

اگر کودک نوپای من هنوز نتواند خودش لباس بپوشد چه؟

همه کودکان یاد نخواهند گرفت که خودشان به تنهایی لباس بپوشند. برخی از کودکان ۲ ساله ممکن است بتوانند کفش‌های خود را بپوشند و زیپ کت خود را ببندند، در حالی که برخی دیگر ممکن است پیش از این که به طور کامل به لباس پوشیدن تسلط پیدا کنند، ۴ یا ۵ ساله شوند.

متخصصان می‌گویند: بیش‌تر کودکان نوپا برای پوشیدن کامل لباس‌های خود بیش از حد کوچک هستند، اما می‌توانند به این روند کمک کنند. این کاملاً طبیعی است که کودک نوپا شما با سرعت خاص خودش پیش برود.

نکته‌ای که لازم است در نظر داشته باشید این است که باید فرزند خود را برای موفق شدن در این کار آماده کنید. به کمد لباس او نگاهی بیندازید و مطمئن شوید که لباس‌هایی در آنجا دارید که تمرین کردن با آن‌ها برای کودک شما آسان است.

به‌عنوان بزرگسال، می‌توانیم با داشتن لباس‌هایی که کودک بتواند خودش آن‌ها را انتخاب کند، به روند لباس‌ پوشیدن کودک کمک کنیم. این لباس‌ها باید به راحتی در آورده شوند و و گیره، دکمه، کمربند یا بند کفش نداشته باشند. به این فکر کنید که آیا لباس مانعی برای لباس پوشیدن کودک به طور مستقل است یا خیر و با این دیدگاه تغییراتی را در کمد لباس کودک خود ایجاد کنید.

قرار دادن آینه موازی با سطح چشم کودک نیز می‌تواند به کودک شما کمک کند. کودکان نوپا می‌توانند از آینه استفاده کنند تا مطمئن شوند که لباس‌های خود را به درستی پوشیده‌اند و در صورت مشاهده خطایی مانند پیراهن پشت و رو، آن را اصلاح کنند. اصلاح اشتباهات به خودی خود می‌تواند ناامیدی و عدم موفقیت کودک را کاهش دهد. چرا که این یک چیز است که به ما گفته شود که لباس‌های خود را اشتباه پوشیده‌ایم و این چیز دیگری است که خودمان آزادی کشف این موضوع را داشته باشیم.

اگر در مورد رشد کودک نوپا خود نگران هستید، حتما با پزشک اطفال یا پزشک خود تماس بگیرید و با او در این رابطه مشورت کنید.

سخن آخر

کودکان نوپا به تدریج مستقل تر می‌شوند. وقتی آن‌ها بارها و بارها کلاه خود را از سر برمی‌دارند و یا اصرار می‌کنند که برای پوشیدن کفش‌های خود زمان زیادی صرف کنند، این نشانه خوبی است. سعی کنید از این رفتار کودک نوپا پیروی کنید و به او اجازه دهید تا آنجایی که منطقی است روند لباس پوشیدن را بررسی کند. همه این‌ها بخشی از فرآیند تبدیل شدن او به انسان کوچکی است که می‌تواند تصمیم بگیرد و از خود مراقبت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *