اگر تا به حال باردار بودهاید، احتمالاً با ویتامینهای دوران بارداری آشنا هستید. این ویتامینها به طور ویژه برای افراد باردار ساخته شدهاند. بر اساس گفته متخصصان، ویتامین دوران بارداری به مکملهایی گفته میشود که حاوی ویتامینها و مواد معدنی روزانه هستند و زمان مصرف این ویتامین پیش از بارداری، در طول بارداری و پس از زایمان است که برای زنان بسیار مهم است.
بیشتر مکملهای بارداری نسبت به مکملهای معمولی روزانه حاوی میزان بیشتری ویتامین B9 (فولات/اسید فولیک)، آهن، کلسیم، ید و DHA هستند. دلیل این موضوع این است که این مواد به ویژه به سلامت مادر باردار و جنین کمک میکنند و میتوانند از بروز برخی از اختلالات مادرزادی پیشگیری کنند.
بر اساس اطلاعات کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، مصرف ویتامینهای دوران بارداری به محض اطلاع از باردار شدن بسیار مهم است، اما در حالت ایده آل باید پیش از باردار شدن مصرف شود و در آن زمان فواید بیشتری دارد.
در این مقاله همه چیز را در مورد زمان مصرف و نحوه انتخاب ویتامین بارداری را به شما توضیح خواهیم داد تا شما و جنین شما سالم باشید.
زمان شروع مصرف ویتامین دوران بارداری چیست؟
در صورتی که برنامه دارید که در یک سال آینده باردار شوید، ایده خوبی است که ابتدا بررسی و تحقیق انجام دهید و یک ویتامین با کیفیت بالا برای دوران بارداری پیدا کنید تا در سریعترین زمان ممکن، مصرف آن را شروع کنید.
بر اساس گفته متخصصان زنان و زایمان، زمان مصرف مکمل ویتامین بارداری، پیش از باردار شدن است. پزشکان مصرف مکمل ویتامین دوران بارداری را به همه زنان در سن باروری توصیه میکنند. چه زنان قصد بچه دار شدن در زمان فعلی را داشته باشند یا خیر.
مصرف ویتامین دوران بارداری قبل از شروع تلاش برای باردار شدن نه تنها به سلامت شما کمک میکند، بلکه عادت به مصرف روزانه مکمل را نیز در شما ایجاد میکند.
پزشکان میگویند: “هدف این است که قبل از لقاح سالم باشید.” از لحظه تخمک گذاری و لقاح، شما میخواهید که سالم باشید و مشکلی در بدن شما وجود نداشته باشد. برای این کار لازم است ترکیبی مناسب از مواد غذایی مفید به بدن برسانید تا هورمونهای شما متعادل شوند، التهاب کنترل شود، میکروبیوم روده تغذیه شود و از سلولها برای داشتن عملکرد بهتر حمایت کند.
برخی از پزشکان توصیه میکنند که زمان مصرف مکمل بارداری را سه تا شش ماه پیش از تلاش برای باردار شدن قرار دهید. مراکزی مانند کالج آمریکایی زنان و زایمان (ACOG) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) تاکید دارند که به خصوص شروع مصرف اسید فولیک، حداقل یک ماه پیش از بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین حتماً در اولین فرصت و با تعداد زیاد با پزشک متخصص زنان و زایمان یا پزشک عمومی در اوایل و اغلب مشورت کنید تا بتواند بهترین اقدام ممکن را به شما توصیه کند.
در صورتی که پیش از اطلاع از بارداری خود مصرف ویتامین های دوران بارداری را شروع نکرده اید، وحشت نکنید. ویتامینهایی که در مکملهای دوران بارداری وجود دارند، در غذاها نیز وجود دارند. بنابراین تا زمانی که رژیم غذایی شما شامل انواع میوهها، سبزیجات، سبزیجات برگدار، غلات کامل و دانهها باشد، نیازهای غذایی شما به احتمال زیاد به طور کامل رفع میشود. اما توصیه میکنیم که هر چه زودتر مصرف رژیم دارای ویتامین در دوران بارداری را شروع کنید.
بسیاری از زنان پس از عدم قاعدگی متوجه میشوند که باردار هستند که میتواند در حدود هفته چهار تا شش بارداری باشد. زمانی که متوجه شدید باردار هستید، باید مصرف مکملهای دوران بارداری را به طور روزانه شروع کنید.
به خاطر داشته باشید که ویتامینهای دوران بارداری مکمل هستند. آنها برای تامین بیشتر مواد غذایی ساخته شدهاند. بنابراین فارغ از این که مکملهای دوران بارداری را مصرف کنید یا نه، لازم است به مقدار کافی سبزیجات و مقداری ماهیهای چرب بخورید و به خوبی آب بدن خود را تامین کنید. همچنین از مصرف قند مصنوعی و غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
فواید مکملهای دوران بارداری
مولتی ویتامینهای دوران بارداری برای رشد مناسب جنین شما اهمیت دارند. هدف اصلی از مصرف آنها، کاهش احتمال بروز نقص لوله عصبی (نوعی اختلال مادرزادی بسیار خطرناک) در نوزادان است.
شایع ترین نقص لوله عصبی، اسپینا بیفیدا میباشد که سالانه حدود ۱۵۰۰ نوزاد متولد شده در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار میدهد. مصرف اسید فولیک خطر ابتلا به نقص مادرزادی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
همچنین آهن موجود در مولتی ویتامینهای دوران بارداری برای رشد جنین شما ضروری است. حجم خون در بارداری دو برابر میشود؛ بنابراین دریافت آهن کافی برای پیشگیری از کم خونی و پشتیبانی از رشد جفت و جنین ضروری است.
همچنین اثبات شده است که مولتی ویتامینهای دوران بارداری خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی را کاهش میدهند. از دیگر فواید مصرف ویتامین میتوان خلق و خوی بهتر مادر باردار، موهای بهتر، سم زدایی و تولید خون را نام برد.
آیا ممکن است زمان مصرف مکمل ویتامین بارداری گذشته باشد؟
پزشکان میگویند که برای شروع مصرف مکمل ویتامین بارداری هیچ وقت دیر نیست. با این که قطعا بهتر است مصرف مکمل ویتامین بارداری را در سریعترین زمان ممکن شروع کنید، جنین در طول کل بارداری در حال رشد و تکامل است و به مواد غذایی نیاز دارد.
چگونه مولتی ویتامین بارداری انتخاب کنیم؟
مصرف بیشتر برندهای ویتامین در دوران بارداری بی خطر است. اما توجه داشته باشید که مانند همه مکملها، مولتی ویتامینهای دوران بارداری توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تایید نمیشوند. بنابراین هنگام انتخاب، چند نکته مهم وجود دارد که باید روی بسته ویتامین به دنبال آنها بگردید.
بیشتر مولتی ویتامینهای دوران بارداری حاوی تمام ویتامینها و مواد معدنی لازم برای داشتن یک بارداری سالم هستند. با این حال، همیشه ایده خوبی است که اطمینان حاصل کنید که ویتامین دوران بارداری که انتخاب میکنید، دارای مکمل های ضروری خاص، به ویژه اسید فولیک است.
مولتی ویتامین شما باید حاوی ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک باشد، اما لازم است با پزشک خود در این مورد مشورت کنید؛ چرا که بیماریهای مختلف، مانند سابقه نقص لوله عصبی نیاز به افزایش مقدار اسید فولیک دارند.
آهن یکی دیگر از عناصر مهم مولتی ویتامین است. کلسیم جذب آهن را مهار میکند، بنابراین اگر مولتی ویتامین شما دارای آهن کافی باشد، احتمالا کلسیم بسیار کمی خواهد داشت. به همین دلیل در صورتی که نگرانی در مورد کلسیم در رژیم غذایی وجود دارد، میتوانید از مکمل کلسیم هم استفاده کنید. مطمئن شوید که آن را در زمان متفاوتی از روز (با حداقل دو ساعت فاصله) نسبت به سایر ویتامینها مصرف کنید.
به دنبال مولتی ویتامینهای حاوی ۲۰۰ میلی گرم DHA و ۱۵۰ میکروگرم ید نیز بگردید. همچنین ویتامینهای خاصی وجود دارند که در دوران بارداری به مقدار زیادی از آنها نیاز ندارید. یکی از آنها بیوتین است. در واقع سازمان غذا و دارو در سال ۲۰۲۰ میزان توصیه شده بیوتین را به ۳۰ میکروگرم در روز کاهش داد.
آیا در زمان شروع مکملهای دوران بارداری، باید مصرف مولتی ویتامین روزانه را قطع کنیم؟
پس از شروع مصرف مکملهای ویتامین بارداری، لازم است مصرف مولتی ویتامین روزانه خود را متوقف کنید. چرا که شما میخواهید اطمینان حاصل کنید که مقدار توصیه شده هر ویتامین را در روز حفظ میکنید. با این که به طور کلی مشکلی ندارد که بیش از ۱۰۰٪ از یک ویتامین را مصرف کنید، مصرف بیش از اندازه برخی دیگر از ویتامینها از جمله ویتامین A امکان دارد منجر به بروز عوارض جانبی و بیماریهای خاصی در شما شوند.
در صورتی که در مورد میزان مصرف ویتامین توسط خود مطمئن نیستید، بهتر است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید. پزشک میتواند به شما کمک کند تا مصرف ویتامینهای اضافی که ممکن است نیاز داشته باشید را برای شما برنامه ریزی کند.
برای مثال، این دور از ذهن نیست که یک مادر باردار در صورت داشتن مشکلات و بیماریهای قبلی به اسید فولیک اضافی یا در صورت کمخونی به مصرف آهن اضافی نیاز داشته باشد.
اگر مولتی ویتامین دوران بارداری باعث حالت تهوع شما شود، چه باید کرد؟
متاسفانه، در عمل ممکن است مصرف مولتی ویتامینهای دوران بارداری که برای رشد جنین بسیار حیاتی هستند، سخت و دشوار باشد.
مولتی ویتامینهای دوران بارداری ممکن است درجات مختلفی از حالت تهوع را در برخی از زنان باردار به وجود آورند. اغلب اوقات، دلیل این حالت تهوع آهن است. مقدار توصیه شده آهن در بارداری ۲۷ میلی گرم در روز است، بنابراین حتما راهنمای روی مکمل بارداری خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که مقدار بالاتری در آن وجود ندارد.
توصیه میشود سعی کنید مولتی ویتامین بارداری خود را در شب مصرف کنید، زمانی که حالت تهوع کمتر است یا به مکملهای پاستیلی روی بیاورید. البته پاستیل ممکن است حاوی قند مصنوعی باشد و اگر دیابت بارداری دارید، باید به آن توجه داشته باشید.
ممکن است پیدا کردن زمانی که امکان بروز حالت تهوع کمتر است با آزمون و خطا طولانیتر باشد. سعی کنید آهن را با شام یا حتی قبل از خواب مصرف کنید. هنگام مصرف آن به میزان کافی آب بنوشید.
اگر نمیتوانید هیچ برندی را تحمل کنید یا نمیتوانید آن را در طول بارداری مصرف کنید، با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید. همچنین بهتر است مواد غذایی لازم را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید. هدف را بر این بگذارید که چربیهای سالم زیادی مانند سالمون (که به شما DHA میدهد)، آووکادو، کره بادام زمینی و روغن زیتون را مصرف کنید. گوشت گاو، مرغ، تخممرغ و اسفناج دارای آهن هستند و سبزیجات برگ دار تیره حاوی هر دو نوع آهن و فولات هستند. از دیگر منابع فولات میتوان به لوبیا، بادام زمینی، تخمه آفتابگردان، آووکادو، کلم بروکلی و غلات صبحانه اشاره کرد.
چه شکلی از مولتی ویتامینهای دوران بارداری بهتر است؟
انواع مختلفی از مولتی ویتامینهای دوران بارداری وجود دارند که میتوانید از بین آنها یکی را انتخاب کنید و مهم نیست کدام را مصرف کنید. اگر فهرست مواد تشکیل دهنده قرصها، کپسولها و حتی پاستیلهای ویتامین را بررسی و با یکدیگر مقایسه کنید، ترکیبات تشکیل دهنده آن تقریباً مشابه خواهند بود.
بررسی مواد تشکیل دهنده نیز بسیار مهم است تا اطمینان حاصل کنید که همه مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت میکنید. بیشتر پاستیلهای ویتامین حاوی آهن نیستند، زیرا کودکان خردسال ممکن است مقداری از آن را با تصور این که آب نبات هستند بخورند و مصرف آهن بیش از حد برای کودکان خطرناک است.
چه زمانی باید مصرف ویتامین های بارداری را قطع کرد؟
پزشکان میگویند اگر به نوزاد خود شیر نمیدهید، اشکالی ندارد که پس از زایمان دوباره به مصرف مولتی ویتامین روزانه برگردید.
اما در صورتی که به نوزاد خود شیر میدهید، توصیه میشود که به مصرف ویتامینهای بارداری ادامه دهید تا زمانی که شیردهی را متوقف کنید تا همچنان مواد غذایی که برای شما و نوزاد شما مفید هستند را مصرف کنید.
اما اگر تصمیم گرفتید که در حین شیردهی به مصرف مولتی ویتامین روزانه خود برگردید هم مشکلی نیست. شما باید مطمئن شوید که تغذیه خود را سالم میکنید، زیرا یک رژیم غذایی مفید مواد غذایی را برای نوزاد شما فراهم میکند. تا زمانی که مقدار مناسبی از ویتامینها و مواد غذایی مفید را به بدن خود برسانید، این مهمترین نکته است.
سوالات متداول
بر اساس گفته پزشکان، پاسخ به این سوال منفی است. بنابراین خیر، مصرف مکمل بارداری به باردار شدن کمکی نمیکند.
بر اساس گفته پزشکان، هیچ زمانی از روز برای مصرف ویتامین های دوران بارداری نسبت به زمانهای دیگر برتری ندارد.
سخن آخر
مصرف یک مکمل ویتامین بارداری در این دوران هم برای مادر باردار و هم برای جنین در حال رشد او از اهمیت بسیاری برخوردار است. چرا که میتواند از اختلالات مادرزادی پیشگیری کند و مواد غذایی از دست رفته در دوران بارداری و پس از زایمان را جبران کند.
بسیاری از کارشناسان مصرف مکمل ویتامین بارداری را پیش از باردار شدن یا زمانی که شروع به تلاش برای باردار شدن میکنید، توصیه میکنند. در صورتی که پیش از اطلاع از بارداری هیچ ویتامینی را مصرف نکردهاید، بهتر است که همین الان مصرف آن را شروع کنید. همچنین در صورت داشتن هرگونه سوال اضافی در مورد زمان مصرف مکمل ویتامین دوران بارداری، حتما با پزشک متخصص زنان یا مامای خود مشورت کنید.