این احتمال وجود دارد که بعد از این که باردار میشوید، حس بویایی شما نسبت به قبل حساس تر شود و از برخی بو ها احساس بیزاری کنید.
حساس شدن حس بویایی در بارداری بدین معنی است که بوهایی که قبلاً هرگز متوجه آنها نمیشدید را هر روز در دوران بارداری حس میکنید و شما را اذیت میکنند. امکان دارد فکر کنید که چنین حساسیتی در بیشتر اوقات مشکل بزرگی محسوب نمیشود، اما بسیاری از زنان باردار میگویند که به دلیل حس کردن بوهای خاصی احساس حالت تهوع میکنند و یا بیمار میشوند.
بخش دشوار ماجرا این است که در عمل، روشی وجود ندارد که با استفاده از آن بتوانیم به طور دقیق پیش بینی کنیم که حس بویایی چه فردی در دوران بارداری به بوی خاصی حساس خواهد شد. در واقع، کاملا محتمل است که بوهایی که در گذشته آنها را بسیار دوست داشتید، اکنون در دوران بارداری باعث سردرد شما شوند و یا بعد از حس کردن آنها حالت تهوع پیدا کنید. البته زمانی که از زنان باردار نظرسنجی انجام شد، بسیاری از آنها بوهایی را نام بردند که به نظر میرسید در بالای فهرست بوهایی قرار دارند که باعث ایجاد حالت تهوع در آنها میشوند. این بوها شامل موارد زیر میباشند:
بیزاری از بوی غذا در بارداری
زمانی که باردار هستید، احتمال این وجود دارد که با غذا رابطه عشق و نفرت پیدا کنید. یک روز ویار غذای خاصی را میکنید و روز دیگر حتی از فکر کردن به آن هم حالت تهوع میگیرید. پیش از باردار شدن بوی قهوه صبح باعث میشود که شما از تخت خواب بیرون بیایید و برای شروع روز خود آماده شوید؛ اما اکنون این بو باعث میشود تنها چیزی که برای شروع آن آماده باشید رفتن به دستشویی برای بالا آوردن باشد. قطعا مواد غذایی که بوی شدید و به طور طبیعی تندی دارند، از جمله پیاز، سیر، کاری و غیره، بیش از باقی مواد غذایی حال شما را به هم میزنند و باعث احساس بیزاری در شما میشوند. اما همینطور بوهایی از جمله سس اسپاگتی، غذاهای سرخ شده، شربت هایی که دارای طعم شدید هستند، وجود دارند که به هر دلیلی نمیتوانید در دوران بارداری آنها را تحمل کنید.
بیزاری از بوی طبیعت در بارداری
بوی چمن تازه کوتاه شده، شکوفههای گل تازه در آمده در بهار و دیگر رایحههای طبیعت اغلب جزو بوهایی به شمار میروند که بویایی زنان باردار به آنها حساس است و باعث ایجاد بیزاری میشوند. برخی از مادران باردار اظهار داشتند که در بیرون از خانه ماسک زدهاند تا بوی بهار که زمانی دوستش داشتند را احساس نکنند. حتی یکی از زنان باردار میگفت که در دوران بارداری قادر نیست بوی دریا را که معمولاً دوست داشت را تحمل کند.
بیزاری از بوهایی که در حالت عادی از آنها اجتناب میکنیم
گروهی بزرگ از بوها وجود دارند که ما معمولاً دوست نداریم آنها را حس کنیم. این گروه شامل بوهایی از جمله بوی زباله، خاک گربه و غیره هستند. با این که به طور معمول هیچ کس این بوها را دوست ندارد، آنچه که در دوران بارداری نسبت به حالت عادی فرق دارد این است که زنان باردار نسبت به این بوها واکنش فیزیکی از خود نشان میدهند و احساس تهوع میکنند. علاوه بر آن، نسبت به این بو ها حساستر میشوند و با بوی کمی احساس تهوع پیدا میکنند.
ممکن است در دوران بارداری متوجه شوید که لازم است زبالهها را به دفعات بیشتری به بیرون ببرید یا از ماسک استفاده کنید که بتوانید این نوع بوها را بهتر تحمل کنید. تعداد زیادی از زنان باردار اظهار کردهاند که در زمان بیرون بردن زبالهها در دوران بارداری، حتی در اوایل هفته پنجم بارداری، حالشان به هم خورده است و استفراغ کردهاند. و بله، شما میتوانید این کار را به شخص دیگری محول کنید، اما به احتمال زیاد همچنان یک سطل زباله در آشپزخانه شما وجود خواهد داشت.
بیزاری از بوی بدن افراد در بارداری
بله، بدن انسانها بو میدهد و این بو فقط مربوط به بدن افرادی که بهداشت را رعایت نمیکنند، نیست. البته گفتنی نیست که بوی بدن چنین افرادی نیز در دوران بارداری بسیار ناخوشایند است. اما به طور کلی، بوی بدن انسان معمولاً همان عطری است که افراد به خود میزنند. این بو میتواند رایحه اسپری خوشبو کننده بدن و یا عطر باشد.
همچنین ممکن است این بو آنقدر کم باشد که اگر به خاطر حساس شدن بویایی در دوران بارداری نبود، آن را حس نمیکردید و هرگز متوجه آن نمیشدید. اما باردار بودن میتواند حتی کمترین مقداری از ادکلن را شبیه به بوی بسیار شدید و ناخوشایندی کند.
بیزاری از بوی حیوانات خانگی در بارداری
بوی سگ خیس یک بوی ناخوشایند است. اما زمانی که مادر باردار چنین بویی را احساس میکند، بسیار بیشتر از سایر افراد اذیت میشود.
با این که انجام دادن کارهای مربوط به حیوان خانگی مانند بردن او به پیاده روی، تعویض جعبه خاک گربه و رسیدگی به سگ در دوران بارداری برای بیشتر زنان قابل انجام نیست، اما بسیاری از زنان دیگر میگویند که خود بوی حیوانات خانگی چهارپا از نظر آنها بسیار بد است. یکی از زنان بارداری که در نظرسنجی شرکت کرده بود، اظهار داشت که حتی پس از تمیز کردن کامل آکواریوم، بوی ماهی باعث میشد که او حالت تهوع داشته باشد و بالا بیاورد.
بیزاری از بوی مواد شیمیایی در بارداری
در این دسته، بوهایی از جمله بوی رنگ، لاک ناخن، مواد شوینده خانگی و بنزین قرار داده میشوند. بدیهی است که در صورتی که این مواد شیمیایی را بو کنید، ممکن است باعث آسیب به بدن شما شوند. به طور کلی برچسب محصول همه این مواد به شما هشدار میدهند که باید آنها را در فضای باز و با تهویه مناسب استفاده کنید. با وجود این، ممکن است متوجه شوید که حتی در صورتی که قبلاً این بوها را دوست داشتید، آنها اکنون در دوران بارداری شما را آزار میدهند. توصیه میکنیم که در دوران بارداری به هر شکل ممکن از این مواد دوری کنید.
در حالی که این مقاله را میخوانید، احتمالا به خود میگویید که باید در دوران بارداری از نزدیک شدن به موارد زیر خودداری کنید:
- انسانها
- غذا
- طبیعت بیرون از خانه
- کثیفی محیط در داخل خانه
- کارهای خانه
- حیوانات خانگی
حق با شماست. همه ما میدانیم که خودداری از نزدیک شدن به همه این موارد امکان پذیر نیست. اما خبر خوب این است که با این که حس بویایی بسیاری از زنان در دوران بارداری قوی و حساس میشود، اما بیشتر آنها بعد از سه ماهه سوم بارداری دیگر نسبت به بوی همه چیز احساس بدی ندارند و حالت تهوع نمیگیرند.
همچنین این احتمال نیز وجود دارد که شما در دوران بارداری خود حساس شدن بویایی و بیزاری از بو را تجربه نکنید. زنان زیادی در دوران بارداری خود نسبت به بوی همه موارد موجود در این لیست احساس بیزاری نمیکنند.
بنابراین بهترین کار این است که کشف کنید در دوران بارداری به بوی چه چیزهایی حساس شدهاید و تا حد امکان از آنها دوری کنید، از طریق دهان نفس بکشید تا بوی چیزها را کمتر حس کنید و اگر امکان آن وجود دارد، آن موارد را به رایحهای که دوست دارید، برای مثال بالم لب خود آغشته کنید. هر کاری که لازم است که کمتر اذیت شوید را انجام دهید.
چرا در دوران بارداری همه چیز بوی بدی میدهد؟
بیزاری از بو ممکن است در برخی از زنان یکی از اولین علائم و نشانههای بارداری باشد. ناگهان، عطری که هر روز میزنید، بوی برخی از غذاها یا رایحهای که از کافیشاپ مورد علاقه شما به استشمام میرسد، ممکن است باعث شود بینی خود را بگیرید و به سرعت از منبع بو دور شوید.
همه زنان در دوران بارداری حساس شدن شدید نسبت به بوها را تجربه نمیکنند، اما تخمین زده میشود که دو سوم مادران باردار دچار چنین حساسیتی میشوند. در ادامه نظر متخصصان را در مورد علت این که برخی از زنان در دوران بارداری دچار بیزاری از بوی خاصی میشوند را توضیح میدهیم و روشهای مختلف برای مقابله با این حالت را بررسی خواهیم کرد.
چرا حس بویایی در دوران بارداری تغییر میکند؟
حساس شدن بویایی در درجات مختلف در دوران بارداری رایج است. ممکن این بیزاری به دلیل بویی ایجاد شود که همیشه آن را ناخوشایند میدانستید. ممکن است بویی که قبلاً آن را دوست داشتید اکنون باعث شود که حالت تهوع پیدا کنید. این حالت گاهی اوقات با عنوان هیپراسمی شناخته میشود و به شکل حساسیت شدید نسبت به بوها توصیف میگردد. با این حال، ارتباط بین هیپراسمی و بارداری در مطالعات بالینی کمی بررسی شده است. بنابراین بیشتر اطلاعاتی که متخصصان پزشکی در این رابطه جمع آوری کردهاند، با تکیه بر تجربه و مشاهده بوده است.
به نظر میرسد که هیپراسمی در طول سه ماهه اول بارداری در مبتلایان به آن شدیدتر است و اغلب با جلو رفتن بارداری خفیفتر میشود. کارشناسان معتقدند که این موضوع ممکن است به دلیل افزایش و کاهش هورمونهای مرتبط با بارداری از جمله استروژن ایجاد شود. با این حال، نظریه دیگری نیز وجود دارد که میگوید از آنجایی که احتقان و گرفتگی بینی در سه ماهه سوم بارداری شایع است، به کم شدن علائم هیپراسمی کمک میکند.
بر اساس گفته متخصصان زنان و زایمان، حساس شدن بیش از حد بویایی معمولاً در سه ماهه اول بارداری مشاهده میشود و با ادامه بارداری خفیفتر میشود. توجه به این نکته هم مهم است که گرفتگی بینی در مراحل آخر بارداری رخ میدهد که جریان هوا را کاهش میدهد و در نتیجه توانایی تشخیص بو را کاهش میدهد.
نوعی بیماری به نام رینیت بارداری در سه ماهه دوم و سوم بارداری بسیار شایع است و با گرفتگی بینی و علائم و نشانههایی شبیه به سرماخوردگی و آنفولانزا تشخیص داده میشود. این بیماری ممکن است از حساس شدن بویایی در بارداری جلوگیری کند.
برخی از زنان در اواخر بارداری رینیت بارداری را تجربه خواهند کرد. این بیماری به دلیل تغییرات هورمونی به وجود میآید که در بارداری رخ میدهد و ممکن است بویایی به دلیل آن کم شود؛ چرا که بینی متورم شده است و بو به سختی تشخیص داده میشود.
چرا ممکن است در بارداری دچار بیزاری از بو و حساس شدن بویایی شوید؟
بدون هیچ گونه مطالعه علمی که ارتباط بین حساس شدن بویایی و بیزاری از او با بارداری را بررسی کند، متخصصان در مورد دلایل ایجاد آن به حدس و گمان بر اساس شواهد متوسل شدهاند. یکی از فرضیههای رایج در این زمینه این است که حساس شدن بویایی ممکن است روش طبیعی بدن مادر باردار برای محافظت از جنین در حال رشد او با ایجاد احساس دافعه نسبت به سموم احتمالی باشد.
یکی از مزایای حساس شدن بویایی در دوران بارداری این است که میتواند مادر باردار را از خوردن چیزهایی که برای جنین در حال رشد مضر هستند، بازدارد.
فرضیه پشت دلیل قوی شدن یا تغییر حس بویایی در بارداری ممکن است یک مکانیسم دفاعی بدن باشد. زمانی که به هر چیزی نزدیک شوید که ممکن است به عنوان یک سم به شمار رود، مغز شما میگوید: “این خطرناک است، از آن دوری کن.” همچنین از آنجایی که بوها بسیار پیچیده هستند، مغز شما ممکن است زمانی که باردار هستید یک ماده سالم را خطرناک تلقی کند.
بیزاریهای رایج از بو در دوران بارداری
تجربه هر فرد در ابتلا به هیپراسمی یا حساسیت بویایی منحصر به فرد است و همه افراد به یک شکل تحت تاثیر آن قرار نخواهند گرفت. با این حال، از جمله بوهای رایجی که در دوران بارداری باعث احساس بیزاری میشوند میتوان بوی گوشت، قهوه، عطر و یا بوی مواد شیمیایی را نام برد.
بوی پختن گوشت، چربی سرخ شده، خیار، پیاز و حتی بدن انسانها ممکن است در بارداری اذیت کننده باشند.
بسیاری از مادران باردار احساس میکنند که حساس شدن بویایی آنها میتواند باعث تهوع صبحگاهی شود. مطالعات ارتباط بین هیپراسمی و حالت تهوع در دوران بارداری را نشان دادهاند. این حساسیت بیش از حد در مطالعات تحقیقاتی با حالت تهوع و استفراغ در بارداری رابطه دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
حساس شدن بویایی در بارداری میتواند ناخوشایند باشد، اما معمولاً دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. با این حال، با توجه به برخی مطالعات که بیزاری بو را با حالت تهوع صبحگاهی در بارداری مرتبط میدانند، اگر احساس میکنید که حساس شدن بویایی بر سلامت شما اثر منفی میگذارد، لازم است از پزشک خود مشاوره بگیرید. حالت تهوع شدید صبحگاهی در صورت عدم درمان میتواند باعث کم آبی بدن و سوء تغذیه شود.
مهم است که در دوران بارداری مواد غذایی مورد نیاز را به بدن خود برسانید. در مورد تهوع یا استفراغ شدید نیز توصیه میشود این موضوع را با پزشک یا متخصصان زنان و زایمان در میان بگذارید تا اطمینان حاصل کنید که دچار کم آبی نمیشوید.