پودر کاری یک ادویه محبوب و خوش طعم از جنوب آسیاست که نه تنها میتوان با استفاده از آن یک وعده غذایی خوشمزه تهیه کرد، بلکه میتواند یک ماده غذایی سالم در دوران بارداری برای مصرف زنان باردار نیز باشد.
ترکیب ادویههای معطر مورد استفاده در کاری، از جمله زردچوبه، زیره و گشنیز، نه تنها طعم و مزه غذا را بهتر میکند، بلکه فواید بسیاری برای سلامتی را نیز به همراه دارد. با این حال، برای مادران باردار مهم است که بدانند کدام مواد غذایی را در رژیم غذایی خود استفاده کنند که هم برای سلامت خود و هم برای جنین در حال رشد آنها بی خطر و مفید باشد.
در این مقاله فواید و مضرات مصرف پودر کاری در دوران بارداری را توضیح خواهیم داد و نکات ایمنی در مصرف آن را بررسی خواهیم کرد.
پودر کاری چیست و چه ترکیباتی دارد؟
پودر کاری ادویهای است که ریشه در آشپزی هند، جنوب ایران و کشورهای عربی دارد و امروزه با پیشرفت ارتباطات، در آشپزی بسیاری از کشورها از جمله کشور ما مورد استفاده قرار میگیرد.
پودر کاری معمولا ترکیبی از چند ادویه دیگر از جمله زردچوبه، زیره، زنجبیل، هل، گشنیز و فلفل سیاه است و در برخی از ترکیبات آن دارچین و سیر نیز به کار میرود. البته پودر کاری انواع مختلفی دارد و با کم زیاد کردن این ترکیبات و میزان هر یک از آنها، میتوان طعم و عطر آن را تغییر داد؛ ولی چیزی که در همه ترکیبات آن مشترک است، طعم تند، کمی شیرین و طبیعت گرم آن است. میتوان این ترکیبات را به صورت پودر کاری تهیه کرد و در زمان آشپزی به غذا اضافه کرد. این ادویه غذا را بسیار خوشمزه و لذیذ میکند.
ارزش غذایی ادویه کاری چقدر است؟
همه انواع پودر کاری به یک شکل تهیه نمیشوند و ترکیبات مختلفی با ادویههای مختلف وجود دارند که به همگی آنها پودر کاری میگویند. به همین دلیل انواع مختلف پودر کاری از نظر ترکیبات و طعم با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند.
برخی از انواع پودر کاری حاوی دارچین، میخک، خردل، هل و یا برگ بو هستند. در کمال تعجب، کمتر پیش میآید که پودر کاری حاوی برگ کاری باشد. طعم پودر کاری میتواند بسته به ادویههای به کار رفته در آن، تند یا معمولی باشد.
در ادامه، ارزش غذایی پودر کاری را در یک قاشق چایخوری بررسی خواهیم کرد.
همانطور که توضیح داده شد، پودر کاری به دلیل تفاوت در ترکیبات آن ممکن است دارای ارزش غذایی متفاوتی باشد. اما میتوان ارزش غذایی رایجترین انواع پودر کاری را به صورت حدودی بررسی کرد. یک قاشق چایخوری کاری حاوی مواد غذایی زیر است:
- ۶.۵ کالری
- کمتر از ۱ گرم پروتئین
- کمتر از ۱ گرم چربی
- ۱ گرم کربوهیدرات
- ۱ گرم فیبر
- کمتر از ۱ گرم شکر
کاربرد ادویه کاری چیست؟
ترکیبات به کار رفته از ادویههای موجود در پودر کاری، آن را به چاشنی بسیار مناسبی برای افزودن طعم به غذا تبدیل میکند. همچنین مصرف پودر کاری در غذا، دارای فواید غذایی متعددی میباشد.
این ادویه سرشار از موادی با خاصیت ضد التهابی است و مصرف آن میتواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو، سلامت قلب و بهبود قند خون شود.
بهترین ویژگی پودر کاری این است که با دستور غذاهای مختلف بسیار خوب میشود و میتوان آن را به غذاهای بسیاری اضافه کرد. شما میتوانید آن را به غذای مورد علاقه خود اضافه کنید تا طعم و رنگ سالمی پیدا کند.
اگرچه پودر کاری به صورت گسترده در سوپر مارکتها در دسترس است، اما میتوانید انواع مختلفی از آن را به صورت آنلاین نیز پیدا کنید.
آیا خوردن غذای تند در دوران بارداری مضر است؟
خوردن غذاهای تند در دوران بارداری ضرری ندارد و بی خطر است؛ اما ممکن است باعث شدیدتر شدن عوارض جانبی بارداری شود. بنابراین خوردن غذاهای تند در دوران بارداری کاملاً به تصمیم مادر باردار بستگی دارد. البته در صورتی که به طور منظم غذاهای تند میخورید، به احتمال زیاد، خوردن آن در دوران بارداری کمتر باعث ناراحتی شما خواهد شد.
مصرف غذاهای تند در دوران بارداری نه تنها مضر است، بلکه برای شما مفید هم میباشد. مشاهده شده است که این غذاها کلسترول را کاهش میدهند. همچنین امتحان کردن طعم تند در دوران بارداری میتواند در آینده باعث شود که فرزند شما مایل باشد در سنین بالاتر غذاهای متنوع تری را امتحان کند.
با این که خوردن غذاهای تند برای شما یا جنین در حال رشد شما خطرناک نیست، احتمال دارد که در دوران بارداری میلی به آن نداشته باشید. در اوایل بارداری، حالت تهوع و بیزاری از غذا ممکن است باعث شوند که شما تمایلی به خوردن غذای تند نداشته باشید. در اواخر بارداری نیز خوردن غذاهای تند میتواند باعث تشدید سوزش معده و سوء هاضمه شود.
آیا مصرف ادویه کاری در دوران بارداری ضرر دارد؟
پودر کاری یک نوع چاشنی است که از ترکیب ادویههای دیگری در مقدار کوچک به دست میآید. مصرف تمامی انواع ادویه کاری (از جمله ماسالا، مدرس، بالتی، تند و غیر تند) در دوران بارداری بی خطر است و ضرری ندارد. اما در صورتی که در مورد مصرف آن در بارداری نگران هستید، پیشنهاد میکنیم ترکیبات غذایی آن را بررسی کنید و در مورد مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
یکی از نگرانیهای اصلی در مورد مصرف پودر کاری در دوران بارداری، مقدار زیاد ادویه است. برخی از زنان باردار ممکن است متوجه شوند که مصرف غذاهای تند باعث سوزش سر دل، سوء هاضمه و یا حتی تشدید حالت تهوع و استفراغ مرتبط با بارداری میشود. این عوارض ناراحت کننده هستند و ممکن است بر سلامت کلی مادر تاثیر منفی بگذارند.
با این حال، لازم است توجه داشته باشید که همه زنان باردار این عوارض را تجربه نمیکنند و برعکس، برخی از زنان در دوران بارداری ممکن است با مصرف کاری از عوارض حالت تهوع و سایر ناراحتیهای بارداری خلاص شوند.
زمانی که در مورد ایمنی مصرف پودر کاری در دوران بارداری صحبت میشود، در مورد ادویههای به کار رفته در پودر کاری سوال پیش میآید. برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف مقدار زیاد ادویه (مانند زردچوبه) در دوران بارداری ممکن است اثرات منفی بر رشد جنین داشته باشد.
به عنوان مثال، یک مطالعه انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است که مقدار زیاد زردچوبه در دوران بارداری منجر به ناهنجاریهای رشدی در فرزندان او میشود. با این حال، توجه به این نکته مهم است که این مطالعات بر روی حیوانات انجام شده است و لزوماً در انسان این اتفاق نمیافتد.
به طور کلی، مصرف متعادل پودر کاری در دوران بارداری بی خطر محسوب میشود. با این حال، مهم است که به ادویههای مورد استفاده و تاثیر آنها دقت داشته باشید. به عنوان مثال، برخی از غذاهایی که پودر کاری در آن استفاده میشود، حاوی موادی مانند گوشت خام یا نیم پز هستند که خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا را افزایش میدهد و به زنان باردار توصیه میشود برای کاهش خطر عفونت، از خوردن این مواد غذایی خودداری کنند.
زردچوبه موجود در ادویه کاری
خوردن زردچوبه در دوران بارداری یک موضوع داغ است که حول آن تفاوت نظر بسیاری وجود دارد. برخی اعتقاد دارند که مصرف زردچوبه در دوران بارداری بسیار مفید است، ولی برخی از متخصصان تصور میکنند که مصرف آن در دوران بارداری به صورت مکمل یا در مقدار زیاد میتواند خطرناک باشد.
بهترین کار این است که از مصرف مکمل زردچوبه در دوران بارداری خودداری کنید. همچنین از مصرف آن در مقدار زیادتر از آنچه که در برخی از انواع غذا و نوشیدنی وجود دارد، خودداری کنید.
با این حال، لازم نیست در دوران بارداری خود هیچ زردچوبهای نخورید. هر از گاهی میتوانید به رستوران بروید و غذای جنوبی، هندی یا تایلندی که حاوی زردچوبه است را میل کنید. مقدار زردچوبهای که در پخت و پز به کار میرود به احتمال زیاد در دوران بارداری بی خطر است.
میتوانید برای اطمینان خاطر با پزشک متخصص زنان در مورد مصرف زردچوبه مشورت کنید و نظر متخصص را در مورد بی خطر بودن آن دریافت کنید.
هل موجود در ادویه کاری
این سوال برای بسیاری از مادران باردار پیش میآید: “آیا مصرف هل در دوران بارداری بی خطر است؟”
پاسخ این است که بله، مصرف هل در دوران بارداری کاملا بی خطر است. این ادویه برای درمان تهوع صبحگاهی در دوران بارداری بسیار موثر است و اثر ضد التهاب و آنتی اکسیدان دارد. زنان مبتلا به کم خونی نیز میتوانند به طور مرتب به غذای خود هل اضافه کنند.
فواید مصرف ادویه کاری در دوران بارداری چیست؟
یکی دیگر از مواردی که لازم است در مصرف پودر کاری در بارداری در نظر داشته باشید، فواید آن است. مشاهده شده است که بسیاری از ادویههای رایج به کار رفته در پودر کاری از جمله زردچوبه و زیره، خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند.
این خواص به تقویت سیستم ایمنی و سلامت کلی مادر باردار در دوران بارداری کمک میکنند. به علاوه، تحقیقات بر روی ادویههایی مانند زردچوبه نشان میدهد که این ادویه میتواند احتمال بروز برخی از عوارض و مشکلات بارداری از جمله زایمان زودرس و پره اکلامپسی را کاهش دهد.
با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات این یافتهها وجود دارد تا مقدار مناسب مصرف ادویهها در دوران بارداری مشخص شود.
مضرات مصرف ادویه کاری در دوران بارداری چیست؟
مصرف پودر کاری در دوران بارداری بی خطر است و فواید خاص خود را نیز دارد. اما مصرف بیش از حد این ادویه در دوران بارداری، عوارض جانبی زیر را به همراه دارد:
- مصرف بیش از حد پودر کاری در دوران بارداری میتواند باعث شود که قند و چربی خون شما بالا برود.
- در صورتی که از قبل به طور منظم غذای تند نخورده باشید و به ادویه کاری عادت نداشته باشید، مصرف آن در دوران بارداری میتواند باعث تشدید برخی از عوارض جانبی بارداری از جمله سوء هاضمه و سوزش معده شود.
در صورتی که در مصرف پودر کاری در دوران بارداری تعادل را رعایت کنید و به مقدار کم و گاهی اوقات آن را میل کنید، عوارضی به دنبال نخواهد داشت.
آیا مصرف ادویه کاری در بارداری باعث زایمان میشود؟
برخی افراد ادعا میکنند که مصرف ادویه کاری و خوردن غذاهای تند میتواند باعث زایمان شود. اما این ادعا در واقعیت درست نیست.
مصرف پودر کاری تند در دوران بارداری، به خصوص مقدار زیاد آن، ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش شود که این گرفتگی شکم مشابه انقباضات زایمان را ایجاد میکند. اما این انقباضات در عمل باعث زایمان نمیشوند.
با این که برخی از شایعات ادعا میکنند که خوردن غذاهای تند باعث زایمان میشود، اما هیچ دلیل قطعی و علمی برای تایید این موضوع وجود ندارد.
با این حال، یک مطالعه که بر روی ۲۰۱ فرد باردار انجام شده است، نشان میدهد در تحقیقی که حدود ۵۰ درصد از مادران باردار تلاش کردند زایمان کنند، ۱۱ درصد از آنها این کار را با خوردن غذاهای تند انجام دادند.
به هر صورت مهم نیست که چقدر برای زایمان آماده باشید، اما اهمیت دارد که پیش از هرگونه اقدامی که مطابق علم پزشکی نیست، با پزشک خود مشورت کنید.
نکات ایمنی در مورد مصرف ادویه کاری در بارداری
در مصرف ادویه کاری در دوران بارداری لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که باید این ادویه را در حد تعادل مصرف کنید. مقادیری از این ادویه که به غذا اضافه میشوند، ضرری برای شما و جنین شما ندارند و میتوانید بدون مشکل از آن لذت ببرید. اما توصیه میکنیم که مقدار زیادی از آن را در دوران بارداری دریافت نکنید.
همچنین بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی که به خوردن غذای تند عادت ندارید، مصرف پودر کاری در دوران بارداری میتواند برخی از عوارض جانبی بارداری از جمله تهوع صبحگاهی، تحریک روده، سوزش معده و سوء هاضمه را تشدید کند.
به طور کلی، مصرف ادویه کاری در دوران بارداری فواید و مضرات خاص خود را دارد. مصرف به اندازه و متعادل آن بی خطر است، اما زنان باردار لازم است پیش از استفاده، ترکیبات آن و عوارض جانبی احتمالی هریک را بررسی کنند. مشورت با پزشک نیز همیشه ایده خوبی به شمار میرود؛ زیرا پزشک بر اساس شرایط و نیازهای خود شما توصیه لازم را ارائه میدهد.
سخن آخر
اگر ادویه کاری باعث تشدید عوارض جانبی بارداری شما نمیشود، مصرف آن در دوران بارداری کاملا بی خطر است. اگر به خوردن غذای تند عادت دارید، اضافه کردن این ادویه به غذای خود در تمامی سه ماههای دوران بارداری اشکالی ندارد. اما بسیاری از زنان باردار با وجود عوارضی مانند تهوع، سوزش معده و تحریک روده میل خاصی به غذاهای تند ندارند.
مصرف کم پودر کاری هیچ خطری برای جنین در حال رشد شما ندارد. بنابراین خوردن آن به سلیقه خود شما بستگی دارد تا در صورت تمایل، از فواید آن بهره مند شوید. فقط آن را به مقدار کم در غذا مصرف کنید و پیش از استفاده، ترکیبات آن را بررسی نمایید.