تپش قلب در دوران بارداری میتواند باعث تند شدن ضربان قلب، بال زدن، کند شدن ضربان قلب یا از دست دادن ضربان شود. این ضربانهای نامنظم قلب میتوانند نگرانکننده باشند، اما معمولاً مضر نیستند. تپش قلب ناشی از افزایش خون در بدن و تغییرات هورمونی در دوران بارداری است. در دوران بارداری برای جلوگیری از تپش قلب، هیدراته بمانید و از مصرف کافئین خودداری کنید. با پینو بیبی همراه باشید تا در خصوص تپش قلب در بارداری و راههای تسکین آن بیشتر بدانید.
تپش قلب در بارداری چیست؟
تپش قلب باعث میشود که قلب شما احساس کند که خیلی سریع میتپد، و یا احساس میکنید قلب شما از قفسه سینه بیرون میزند. ضربان قلب شما ممکن است تند شود، کند شود و یا ضربان قلب نامنظم و با ریتم ناموزون بتپد. برخی افراد احساس میکنند که ضربان قلب بیشتری دارند.
تپش قلب در بارداری بسیار شایع است. در دوران بارداری، مقدار خون در بدن شما به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. قلب شما سختتر کار میکند تا خون اضافی را در سراسر بدن و جنین پمپاژ کند. این کار اضافی میتواند منجر به تپش قلب شود.
اگر چه تپش قلب در بارداری ممکن است هشدار دهنده باشد، اما در بیشتر موارد تپش قلب بارداری خطرناک نیست و معمولاً بعد از زایمان از بین میروند. به ندرت، تپش قلب میتواند نشانه یک مشکل جدی سلامتی، مانند آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب) باشد. اگر تپش قلب همراه با درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، سرگیجه یا ضعف باشد، بانوی باردار باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
تپش قلب در بارداری چقدر شایع است؟
تپش قلب در دوران بارداری بسیار رایج است. آنها به ویژه هنگامی که افراد به سه ماهه سوم بارداری خود میروند و جنین به رشد خود ادامه میدهد، شایع هستند. همانطور که جنین بزرگتر میشود، برای سالم ماندن به خون اضافی نیاز دارد. اگر قبل از بارداری دچار آریتمی یا نوع دیگری از بیماری قلبی شدهاید، احتمال بروز علائم در دوران بارداری بیشتر است. ممکن است ناراحتی قلبی شما در دوران باردرای بیشتر اتفاق بیفتند یا تشدید شود.
علائم و علل
علائم تپش قلب در بارداری چیست؟
علائم تپش قلب عبارت هستند از:
- بال زدن: برخی افراد احساس بال زدن یا نبض زدن در قفسه سینه خود را توصیف میکنند. ممکن است احساس کنید که قلب شما در حال حرکت است و یا در حال لرزش است.
- ضربان قلب نامنظم: ممکن است احساس کنید که قلب شما یک ضربان میزند، ضربانش از ریتم خارج میشود، یا سرعتش بالا و پایین میآید. هم چنین ممکن است به نظر برسد که قلب شما برای یک یا دو ثانیه میایستد.
- تپش: ممکن است احساس کنید قلبتان به شدت یا خیلی شدید میتپد. برخی از افرادی که تپش قلب خود را احساس میکنند، میگویند که میتوانند ضربان قلب خود را در گوش خود بشنوند.
چه چیزی باعث تپش قلب بارداری میشود؟
در دوران بارداری، تغییرات زیادی روی کل بدن شما، از جمله قلب و عروق خونی، اتفاق میافتد. در طول دوران بارداری، حجم خون شما تقریباً ۵۰ درصد افزایش مییابد. این بدان معناست که قلب شما برای پمپاژ خون در بدن شما باید سختتر کار کند. مقدار زیادی از این خون را به جنین در حال رشد شما میفرستد. ضربان قلب شما برای انجام کار افزایش مییابد.
عوامل زیادی میتوانند خطر تپش قلب را در دوران بارداری افزایش دهند. آنها عبارت هستند از:
- کم خونی (تعداد کم گلبولهای قرمز): این عارضه معمولاً به دلیل تغییرات خونی در دوران بارداری بر افراد باردار تأثیر میگذارد. مایعات در خون بیشتر از تعداد گلبولهای قرمز افزایش مییابد که میتواند منجر به کم خونی شود.
- اضطراب و افسردگی: تپش قلب ممکن است در صورت استرس زیاد یا احساس اضطراب رخ دهد.
- کافئین، به خصوص در قهوه و شکلات: غذاهایی که سرشار از کربوهیدرات، سدیم (نمک)، قند یا چربی هستند میتوانند باعث تپش قلب شوند.
- کم آبی و عدم تعادل الکترولیت: الکترولیتها مواد معدنی هستند که ریتم قلب شما را کنترل میکنند.
- اضافه وزن و چاقی: افرادی که قبل و در طول بارداری وزن اضافی دارند، در معرض خطر افزایش ضربان قلب نامنظم و سایر بیماریهای قلبی هستند.
- تغییرات هورمونی: مانند تغییر در هورمون استروژن که در دوران بارداری اتفاق میافتد.
- هیپوگلیسمی (قند خون پایین): که بیشتر در سه ماهه اول اتفاق میافتد.
- فشار خون پایین (فشار خون پایین): یک بیماری شایع در دوران بارداری است.
به ندرت، تپش قلب ناشی از یک بیماری یا اختلال است، از جمله:
- مشکلات ریتم قلب (آریتمی) مانند فیبریلاسیون دهلیزی (Afib) میتواند باعث ایجاد یا بدتر شدن تپش قلب در دوران بارداری شود. در موارد نادر، حمله قلبی، نارسایی قلبی یا کاردیومیوپاتی میتواند منجر به مشکلات قلبی در دوران بارداری شود.
- میوکاردیت: التهاب عضله قلب که در نتیجه یک عفونت ویروسی ایجاد میشود.
- مشکلات تیروئید: مانند پرکاری تیروئید.
- مشکلات ساختاری در قلب: از جمله بیماری دریچه.
کادر درمانی و پزشکان چگونه تپش قلب در دوران بارداری را تشخیص میدهند؟
پزشک در مورد علائم شما میپرسد و به صدای قلب شما گوش میدهد. برای بررسی یک بیماری زمینهای، ممکن است آزمایش خون (شمارش کامل خون یا CBC) را توصیه کنند. این آزمایش کم خونی، عفونت و کمبود ویتامین را بررسی میکند. هم چنین میتواند مشکلات تیروئید شما را تشخیص دهد.
برای نظارت بر ضربان قلب و بررسی بیماری قلبی، ممکن است یک نوار قلب (EKG یا ECG) انجام دهند. این تست ضربان قلب شما را با استفاده از حسگرهایی که به پوست شما متصل میشوند اندازه گیری میکند، این کار معمولاً حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد. ممکن است پزشک از شما بخواهد که دراز بکشید. یا ممکن است از شما بخواهند که در طول آزمایش ورزش سبک (مانند راه رفتن روی تردمیل) انجام دهید. انجام این آزمایش در دوران بارداری بیخطر است.
اغلب اوقات، EKG تپش قلب را تشخیص نمیدهد. ممکن است در طول آزمایش ضربان قلب نامنظم نداشته باشید. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک شما ممکن است یک الکتروکاردیوگرام سرپایی مانند هولتر مانیتور را توصیه کند. در حین انجام فعالیتهای روزانه خود تا دو هفته از این دستگاه استفاده میکنید. ضربان قلب شما (و هر گونه ضربان قلب نامنظم) را ثبت میکند و اطلاعات را برای بازبینی پزشک شما ذخیره میکند.
مدیریت و درمان
پزشکان چگونه تپش قلب در دوران بارداری را درمان میکنند؟
اغلب اوقات، تپش قلب در دوران بارداری نیازی به درمان ندارد. اگر آنها فقط گهگاه اتفاق بیفتند و ناشی از یک بیماری قلبی یا سایر مشکلات سلامتی نباشند، ممکن است پزشک شما تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی را توصیه کند. این شامل:
نوشیدن آب زیاد: در دوران بارداری هیدراته ماندن ضروری است. بدن شما به مایعات اضافی نیاز دارد تا به شما و جنینتان کمک کند و بدن شما را سالم نگه دارد. در دوران بارداری از مصرف الکل و نیکوتین خودداری کنید. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل میتواند به جنین شما آسیب برساند و خطر تپش قلب را افزایش دهد.
محدود کردن کافئین، قند و چربی: قهوه و شکلات میتوانند تپش قلب را بدتر کنند. یک فنجان قهوه در روز بنوشید و شکلات و سایر غذاهای شیرین یا کافئین دار را در حد اعتدال مصرف کنید. غذاهای حاوی چربی یا سدیم (نمک) بالا را محدود کنید.
استفاده از تکنیکهای آرامسازی: اگر تپش قلب دارید، نفسهای طولانی و عمیق از بینی بکشید و از دهان خارج کنید. هم چنین میتوانید از تکنیکهای تنفس لب فشرده و مدیتیشن استفاده کنید. مقاله یوگا در بارداری را مطالعه کنید تا با تکنیکهای موثر آرامسازی بیشتر آشنا شوید.
اگر یک بیماری قلبی یا سایر شرایط سلامتی دارید که باعث تپش قلب میشود، پزشک شما یک برنامه درمانی بی خطر برای شما و جنینتان تهیه میکند. درمانها بسته به علت آن متفاوت است.
گاهی اوقات، پزشکان نوعی دارو به نام مسدودکنندههای بتا را برای درمان تپش قلب تجویز میکنند. پزشک شما درباره این دارو و هر روش درمانی دیگری با شما صحبت خواهد کرد. پزشک به شما کمک میکنند تا فواید درمانها و خطرات عوارض جانبی که ممکن است بر جنین شما تأثیر بگذارد را بسنجید و سپس تصمیمگیری کنید.
آیا میتوانم از تپش قلب در دوران بارداری جلوگیری کنم؟
ممکن است نتوانید از تپش قلب در دوران بارداری جلوگیری کنید، اما میتوانید خطر ابتلا به آن را کاهش دهید. شما باید:
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و از غذاهایی که دارای چربی، کربوهیدرات، نمک یا قند بالا هستند اجتناب کنید.
- اضطراب یا افسردگی بارداری را درمان کنید.
- کافئین را محدود کنید و الکل ننوشید. اگر سیگار میکشید، با پزشک خود در مورد طرحی برای ترک سیگار صحبت کنید.
- وزن سالم را حفظ کنید.
- مدیتیشن یا تمرین یوگا و تنفس دیافراگمی و سایر تکنیکهای آرام سازی را برای کاهش سطح استرس خود امتحان کنید.
- به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید. شما باید بازدیدهای مکرری را برنامه ریزی کنید تا پزشک شما بتواند سلامت شما و سلامت جنین شما را کنترل کند. اگر تپش قلب بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
چشم انداز افراد مبتلا به تپش قلب در دوران بارداری چیست؟
اکثر افراد مبتلا به تپش قلب در دوران بارداری نیازی به درمان ندارند. تپش قلب معمولاً پس از زایمان از بین میرود. تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی، مانند تغذیه صحیح و کاهش استرس، میتواند به اکثر افراد باردار در مدیریت تپش قلب کمک کند.
اگر ناراحتی یا مشکلی دارید که باعث تپش قلب میشود، با پزشک خود صحبت کنید. شما باید از نزدیک با آنها همکاری کنید تا یک برنامه درمانی موثر و ایمن برای شما و جنینتان تهیه کنید.
چه زمانی باید در مورد تپش قلب در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنم؟
در مورد علائم خود به پزشک خود بگویید. اگر چه به ندرت تپش قلب در دوران بارداری خطرناک است، باید با پزشک خود صحبت کنید تا بتواند سلامت شما را تحت نظر داشته باشد.
اگر تپش قلب دارید فوراً کمک بگیرید و:
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- دشواری در تنفس، تنگی نفس یا سایر مشکلات تنفسی
- سرگیجه یا ضعف
- از دست دادن هوشیاری یا غش (سنکوپ)
- تورم شدید (ادم) در اندامها، بهویژه پاها، مچ پا و ساق پا
- خستگی غیرمعمول یا ناگهانی
سوالات متداول
در دوران بارداری، حجم خون شما ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش می یابد. ضربان قلب شما ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه افزایش مییابد تا خون بیشتری پمپاژ کند. گاهی اوقات این استرس اضافی منجر به ایجاد یک بیماری قلبی در دوران بارداری میشود. تشخیص زودهنگام و درمان هر بیماری قلبی جدید بسیار مهم است.
ورزش منظم، با فعالیتهای کم تحرک مانند شنا یا پیادهروی.
خوردن یک رژیم غذایی سالم از میوه، سبزیجات و پروتئین بدون چربی با افزودن ۲۲۰۰ تا ۲۹۰۰ کالری در روز – که شامل محدود کردن کافئین است.
با توجه به تعامل قلبی، شواهدی وجود دارد که نشان دهنده تأثیر وضعیت مادر بر ضربان قلب جنین است. به عنوان مثال، نشان داده شده است که کاهش PO2 در مادر ممکن است منجر به هیپوکسمی، افزایش فشار خون و کاهش ضربان قلب در جنین شود.
در دوران بارداری، به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی که به طور طبیعی در بدن رخ میدهد، افزایش ضربان قلب ممکن است تا حدی طبیعی باشد.
زنان باردار باید به طور منظم رژیم غذایی غنی از غلات کامل، سبزیجات برگدار و پروتئینهای بدون چربی مصرف کنند. با این حال، در برخی موارد، مادران باردار ممکن است بر غذاهای غنی از مواد معدنی و مغذی تأکید کنند. مهمترین مواد معدنی که به طور قابل توجهی بر رشد قلب جنین تأثیر میگذارد کلسیم، مس، فسفر و تیامین است.
به همان دلیلی که کم آبی میتواند باعث کاهش فشار خون شود، هم چنین میتواند باعث تپش قلب شود. تپش قلب احساس تپش، تند شدن ضربان قلب یا بال زدن است. وقتی حجم خون کاهش مییابد، قلب باید تندتر بزند تا همچنان اکسیژن را به اندامهای شما برساند.
وضعیت خواب: افرادی که به پشت یا به پهلوی چپ میخوابند بیشتر در معرض تپش قلب هستند. خوابیدن به پهلوی چپ، به ویژه، ممکن است آگاهی از احساسات قلبی را افزایش دهد، زیرا فاصله بین قلب و دیواره قفسه سینه را کوتاه میکند.
قبل از حدود هفته هشتم بارداری، پزشک ممکن است جنین را به عنوان جنین معرفی کند. بافت قلب در حدود ۵ تا ۶ هفته بارداری شروع به نبض میکند و به عنوان ضربان قلب در سونوگرافی ثبت میشود، اگر چه قلب هنوز رشد نکرده است.
حتی مادران سالم نیز ممکن است در دوران بارداری دچار مشکلات قلبی شوند. در دوران بارداری، حجم خون یک زن به طور معمول از ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش مییابد، همه اینها به منظور تامین تغذیه برای جنین در حال رشد است با این حال، با افزایش حجم خون، میزان کاری که قلب باید انجام دهد نیز افزایش مییابد.
سخن آخر
اغلب اوقات، تپش قلب در دوران بارداری جدی نیست. آنها نتیجه طبیعی افزایش جریان خون در بدن بانوی باردار هستند. اما باید به پزشک خود در مورد تپش قلب بگویید، به خصوص اگر اغلب اتفاق میافتد. در موارد نادر، یک بیماری جدی ممکن است باعث علائم شما شود. برای کاهش خطر تپش قلب، مقدار زیادی آب بنوشید، از کافئین پرهیز کنید و هرگز در دوران بارداری الکل ننوشید. تمرینات تنفس عمیق را تمرین کنید تا ذهن خود را آرام کرده و بدن خود را آرام کنید. اگر تپش قلب همراه با درد قفسه سینه، مشکل تنفسی یا سرگیجه دارید، فوراً کمک بگیرید.