کم خونی ناشی از فقر آهن (IDA) شایعترین کمبود مواد مغذی در سراسر جهان است که حدود ۳۰ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. یکی از گروههای در معرض خطر برای ایجاد IDA، زنان باردار به دلیل افزایش حجم خون و افزایش تقاضا برای آهن برای حمایت از رشد و تکامل جنین هستند. ترکیبی از تغییرات رژیم غذایی و مصرف مکمل آهن اغلب برای پیشگیری و درمان IDA در دوران بارداری مفید است. در این مقاله، پینو بیبی به بررسی علت بروز کم خونی در بارداری، علائمی که باید به آنها توجه کرد و نحوه پیشگیری و مدیریت آن میپردازد.
چرا کم خونی در دوران بارداری ایجاد میشود؟
کم خونی فقر آهن در زنان باردار بیشتر از زنان غیرباردار ایجاد میشود. این امر عمدتاً به این دلیل است که تقاضا برای آهن در دوران بارداری به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. آهن مورد نیاز در دوران بارداری ده برابر افزایش مییابد و از ۰.۸ میلی گرم در روز در سه ماهه اول به ۷.۵ میلی گرم در روز در سه ماهه سوم میرسد.
این افزایش شدید برای حمایت از رشد و تکامل جنین و هم چنین سلامت و عملکرد جفت ضروری است. علاوه بر این، آهن بیشتری برای حمایت از افزایش میزان گلبولهای قرمز خون فرد باردار در طول بارداری و افزایش ذخایر در آمادهسازی برای از دست دادن خون در هنگام زایمان مورد نیاز است.
کم خونی ناشی از فقر آهن عموماً ناشی از عدم پاسخگویی به این افزایش تقاضا از طریق رژیم غذایی و آهن مکمل است. علل دیگر میتواند شامل اختلالات خونی مانند کم خونی داسی شکل (یک بیماری ژنتیکی باشد که در آن شکل غیرطبیعی هموگلوبین باعث سفت شدن گلبولهای قرمز خون میشود)، یا تالاسمی (یک بیماری ژنتیکی که در آن بدن هموگلوبین کافی تولید نمیکند) باشد. هموگلوبین، پروتئینی در گلبولهای قرمز است که اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکند.
در نهایت، اگر فرد باردار مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، عفونت انگلی، یا کمبود فولات یا ویتامین B12 باشد، خطر ابتلا به IDA در دوران بارداری افزایش مییابد.
کم خونی پس از زایمان
ذخایر آهن ممکن است پس از زایمان کم بماند، بنابراین در مورد نیاز خود به مکمل آهن پس از زایمان با یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید. آنها سطوح آهن شما را در دوران بارداری، بعد از زایمان، از طریق رژیم غذایی و در دوران شیردهی در نظر میگیرند تا تعیین کنند که آیا بعد از تولد نوزاد نیاز به استفاده از مکمل آهن دارید یا خیر.
علائم کم خونی در بارداری
چندین علامت بالینی میتواند نشان دهد که آیا در دوران بارداری دچار کم خونی فقر آهن هستید یا خیر. برخی از رایجترین آنها عبارت هستند از:
- خستگی
- سندرم پای بیقرار
- تحریک پذیری
- مشکل در تمرکز
- ضعف
- تنگی نفس
- پوست رنگ پریده
- تپش قلب
- پیکا، شرایط ولع خوردن و خوردن مواد غیر مغذی (غذا نیست)، مواد غیر خوراکی در طول حداقل یک ماه، ممکن است نشان دهنده IDA باشد. چندین مطالعه نشان داده است که افراد مبتلا به پیکا سطح آهن پایینی دارند.
خوشبختانه، غربالگری برای کم خونی فقر آهن در لیست معاینات و آزمایشات اکثر پزشکان مراقبتهای بهداشتی مامایی است. اگر هر یک از علائم ذکر شده را تجربه میکنید، با پزشک متخصص خود در مورد ارزیابی صحبت کنید تا بتوان از کمبود به اندازه کافی پیشگیری یا اصلاح کرد.
درمان: چگونه در دوران بارداری آهن بیشتری دریافت کنیم؟
بهترین راه برای درمان و پیشگیری از کم خونی فقر آهن در دوران بارداری، افزایش مستقیم دریافت آهن است. افزایش مستقیم دریافت آهن معمولاً شامل خوردن ترکیبی از غذاهای غنی از آهن و مصرف مکملهای آهن برای کمک به رفع نیازهای افزایش یافته بارداری است. یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی میتواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که آیا سطح آهن شما پایین است یا خیر و بهترین روش برای اصلاح آن چیست.
دو نوع آهن وجود دارد. نوع اول آهن هِم است که در محصولات حیوانی یافت میشود و نوع دوم، آهن غیرهِم است که در غذاهای گیاهی یافت میشود.
نمونههایی از منابع آهن در رژیم غذایی عبارت هستند از:
- گوشت قرمز
- لوبیا
- نخود فرنگی
- عدس
- صدف
- سبزیهای برگ سبز تیره
- گوشت طیور
- تخمه کدو تنبل
- شکلات تلخ
- توفو
- کینوا
- غلات غنی شده با آهن
آهن هِم راحتتر از آهن غیرهِم در دسترس است، یعنی بهتر جذب بدن میشود. اگر محصولات حیوانی مصرف نمیکنید، میتوانید با ترکیب غذاهای غنی از آهن با غذاهای غنی از ویتامین C به افزایش جذب آهن غیرهم کمک کنید.
حتی قبل از بارداری، مصرف ویتامین دوران بارداری همراه با آهن ایده خوبی برای کمک به افزایش ذخایر آهن است. آهن یک مکمل مهم برای مصرف در طول بارداری است. متوسط ویتامین دوران بارداری ۱۰۰ درصد از ارزش روزانه آهن را تامین میکند که ۲۷ میلی گرم روزانه در دوران بارداری است.
عوارض کم خونی در بارداری
اگر چه کم خونی در دوران بارداری شایع است، اما این بدان معنا نیست که میتوان آن را نادیده گرفت. IDA در دوران بارداری میتواند تأثیر منفی قابل توجهی بر روی فرد باردار و جنین داشته باشد.
کم خونی درمان نشده در دوران بارداری میتواند منجر به عوارضی مانند:
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- خطر افزایش از دست دادن خون در هنگام زایمان
- زایمان زودرس، به عنوان زایمان بین هفتههای ۲۰ تا ۳۷ بارداری تعریف میشود
- کم خونی در نوزاد
- تاخیر در رشد نوزاد، از جمله حافظه ضعیف و عملکرد غیر طبیعی مغز
- اختلال در رشد جنین
- افزایش خطر مرگ نوزاد قبل یا بعد از تولد
در صورت تشخیص کم خونی فقر آهن در دوران بارداری، یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است بستن بند ناف تاخیری (DCC) را برای کودک شما توصیه کند. این به این معنی است که بستن بند ناف را بین یک تا سه دقیقه پس از تولد به تاخیر انداخت تا جریان خون غنی از آهن از جفت به نوزاد را افزایش دهد. DCC یک عمل کم هزینه و بدون هزینه و به راحتی برای کاهش خطر کم خونی نوزادان است.
چگونه از کم خونی در بارداری جلوگیری کنیم؟
کم خونی درمان نشده میتواند منجر به عواقب شدیدی برای سلامت فرد باردار و جنین شود. خوشبختانه پیشگیری از کم خونی در بارداری با چند تغییر ساده قابل انجام است.
دو راه اصلی برای جلوگیری از کم خونی در بارداری عبارت هستند از:
- مصرف غذاهای غنی از آهن
- مصرف مکملهای حاوی آهن قبل از تولد
شرکت در قرار ملاقاتهای منظم بارداری و در میان گذاشتن هر گونه نگرانی با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی نیز ضروری است.
ترکیب غذاهایی مانند گوشت قرمز، مرغ، لوبیا، نخود، عدس، سبزیجات برگدار، توفو و غذاهای غنی شده با آهن میتواند به شما کمک کند که نیاز روزانه خود به آهن را از طریق رژیم غذایی تامین کنید.
مکمل آهن در دوران بارداری میتواند به جلوگیری از کم خونی کمک کند، به خصوص اگر قبل از بارداری شروع به مصرف آن کنید. با این حال، اگر یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی تشخیص دهد که سطح آهن شما در هر مرحلهای کمتر از حد طبیعی است، احتمالاً مکمل آهن اضافی را تجویز میکند.
سوالات متداول
- چگونه هموگلوبین Hgb را در بارداری افزایش دهیم؟
یک رژیم غذایی متعادل بخورید. رژیم غذایی باید سرشار از آهن، اسید فولیک و ویتامین C باشد. آهن یک ماده معدنی ضروری است که برای تولید هموگلوبین لازم است. غذاهای غنی از آهن عبارت هستند از: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا، عدس، توفو و غلات غنی شده.
- چگونه کم خونی در بارداری را درمان کنیم؟
ویتامینهای دوران بارداری معمولاً حاوی آهن هستند. مصرف یک ویتامین قبل از تولد حاوی آهن میتواند به پیشگیری و درمان کم خونی فقر آهن در دوران بارداری کمک کند. در برخی موارد، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است مکمل آهن جداگانه را توصیه کند. در دوران بارداری روزانه به ۲۷ میلی گرم آهن نیاز دارید.
- میزان هموگلوبین در بارداری باید چقدر باشد؟
سطح هموگلوبین ۱۱۰ گرم در لیتر یا بیشتر در سه ماهه اول کافی و سطح ۱۰۵ گرم در لیتر در سه ماهه دوم و سوم کافی به نظر میرسد. پس از زایمان – زیر ۱۰۰ گرم در لیتر مناسب است.
- بهترین آهن جذب شده برای بارداری کدام است؟
منابع آهن رژیمی (آهن هِم) که به راحتی جذب میشوند عبارت هستند از گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی. با این حال، منابع غیر حیوانی (غیر هِم) هنوز مفید هستند و میتوانید با مصرف آنها در کنار غذاهای غنی از ویتامین C، جذب آنها را افزایش دهید.
سخن آخر
کم خونی فقر آهن بسیار شایع است. به دلیل افزایش نیاز به آهن برای حمایت از رشد و تکامل جنین، احتمال ایجاد آن در دوران بارداری بیشتر است. کم خونی درمان نشده در دوران بارداری میتواند منجر به عوارض سلامتی هم برای فرد باردار و هم برای جنین شود.
خوشبختانه کم خونی ناشی از فقر آهن در صورت شناسایی مناسب قابل پیشگیری و درمان است. غذاهای غنی از آهن را در الگوی غذایی خود بگنجانید و از مکملهای حاوی آهن قبل از تولد استفاده کنید. در قرار ملاقاتهای منظم بارداری خود شرکت کنید و هر گونه نگرانی را با یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی در میان بگذارید تا بتوانند به بهترین شکل از سلامت شما در دوران بارداری حمایت کنند.