راههای مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد، مانند کاندوم (زنانه یا مردانه)، دیافراگم و کنترل بارداری هورمونی. کنترل بارداری هورمونی نوعی پیشگیری از بارداری است که حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون یا پروژسترون به تنهایی است.
انواع مختلفی از کنترل بارداری هورمونی وجود دارد، از جمله داروهای ضد بارداری خوراکی (که معمولاً به عنوان قرصهای ضد بارداری شناخته میشوند)، تزریقی، دستگاههای داخل رحمی (IUD)، حلقههای واژینال، ایمپلنتها و چسبهای پوستی. مانند هر دارویی، عوارض جانبی بالقوهای در کنترل بارداری هورمونی وجود دارد، مانند سردرد، حالت تهوع، درد سینه، عفونتهای قارچی واژن، تغییرات خلق و خو و لکه بینی بین قاعدگی.
نکته قابل توجه، کنترل هورمونی بارداری در پیشگیری از بارداری بسیار موثر است، اما از عفونتهای مقاربتی (STIs)، مانند کلامیدیا، سوزاک، ایدز (HIV) و غیره جلوگیری نمیکند.
در این مقاله، پینو بیبی به بررسی عوارض جانبی انواع مختلف پیشگیری از بارداری هورمونی میپردازد.
عوارض جانبی کنترل بارداری هورمونی چیست؟
افرادی که از کنترل بارداری هورمونی استفاده میکنند ممکن است برخی از عوارض جانبی را تجربه کنند. عوارض جانبی ممکن است از فردی به فرد دیگر و بر اساس نوع پیشگیری از بارداری متفاوت باشد. عوارض جانبی عمومی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- حالت تهوع
- حساسیت سینه
- عفونتهای قارچی واژن
- لکه بینی بین پریودها
- نوسانات خلقی
- کاهش علاقه به رابطه جنسی
خطر کمی برای لخته شدن خون وجود دارد. افرادی که بالای ۴۰ سال سن دارند، سیگار میکشند، دارای اضافه وزن هستند یا سابقه خانوادگی لخته شدن خون دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای لخته شدن خون باشند.
گزینههای مختلفی برای کنترل بارداری وجود دارد که گاهی اوقات میتواند یک شمشیر دولبه باشد. برای بسیاری از افراد، ممکن است آزمون و خطا وجود داشته باشد تا بفهمد کدام نوع از پیشگیری از بارداری از نظر عوارض جانبی، شیوه زندگی، تداخل با سایر داروها و غیره برای شما بهترین است.
قرصهای ضد بارداری
قرصهای ضدبارداری با استفاده کامل ۹۹ درصد موثر هستند، به این معنی که قرص خود را هر روز تقریباً در ساعت معینی مصرف کنید و هیچ دوز مصرف قرص را حذف نکنید. با توجه به این که اشخاص معمولاً قرصهای خود را به طور کامل مصرف نمیکنند، اثربخشی واقعی حدود ۹۳ درصد است. بنابراین، از هر ۱۰۰ نفری که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند، سالانه ۷ نفر باردار میشوند. ۵ قرصهای ضدبارداری حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون (قرصهای ضدبارداری ترکیبی) یا یک هورمون پروژسترون به تنهایی (اغلب به عنوان قرصهای کوچک) هستند.
عوارض جانبی رایج قرصهای ضد بارداری عبارت هستند از:
- تغییرات در خونریزی (خونریزی غیرقابل پیشبینی، لکه بینی، یا دورههای کوتاهتر؛ برخی افراد اصلاً خونریزی ندارند)
- سردرد
- حالت تهوع
- حساسیت سینه
عوارض جانبی معمولاً با شروع مصرف داروهای ضد بارداری شروع میشوند و پس از چند ماه از بین میروند.
کنترل بارداری تزریقی
Depo Provera یک ضد بارداری تزریقی است. حاوی هورمون پروژسترون است. یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی هر سه ماه یک بار با تزریق این دارو، کنترل بارداری را انجام میدهد. این نوع پیشگیری از بارداری هورمونی با استفاده کامل یا زمانی که فرد به موقع آمپول را دریافت میکند، بیش از ۹۹ درصد موثر است. با استفاده کامل و صحیح این نوع کنترل حدود ۹۶ درصد موثر است. عوارض جانبی رایج Depo Provera که پس از چند ماه از بین میروند، عبارت هستند از:
- تغییرات در پریودهای شما به خصوص در سال اول (خونریزی بیشتر، لکه بینی یا عدم پریود شدن)
- حالت تهوع
- افزایش وزن
- سردرد
- درد سینه
- افسردگی
- کبودی خفیف در محل تزریق
ایمپلنت
Nexplanon یک ایمپلنت ضد بارداری است، یک میله کوچک که هورمون پروژسترون را در بدن شما آزاد میکند. تا سه سال از بارداری محافظت میکند. بیش از ۹۹ درصد به عنوان روشی برای جلوگیری از بارداری موثر است. شایعترین عوارض جانبی عبارت هستند از:
- تغییرات در خونریزی
- سردرد
- افزایش وزن
- آکنه
- درد سینه
- درد معده
- گلو درد
دستگاه داخل رحمی (IUD)
یک دستگاه داخل رحمی (IUD) توسط یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی وارد میشود و بیش از ۹۹ درصد موثر است. انواع مختلفی از آی یو دی موجود است. IUD مسی یک نوع غیر هورمونی پیشگیری از بارداری است، اما سایر انواع IUDها هورمونی هستند، از جمله:
- Mirena: تا هشت سال از بارداری جلوگیری میکند
- لیلتا: تا هشت سال از بارداری جلوگیری میکند
- کیلینا: تا پنج سال از بارداری جلوگیری میکند
- Skyla: تا سه سال از بارداری جلوگیری میکند
عوارض جانبی شایع IUD معمولاً سه تا شش ماه طول میکشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پریودهای سبکتر (برخی افراد پریود نمیشوند)
- لکه بینی
- پریودهای نامنظم
- درد هنگام گذاشتن IUD همراه با کمردرد و یا گرفتگی چند روز بعد از عمل
حلقههای واژینال
حلقه واژینال مانند Nuvaring یا Annovera یک حلقه پلاستیکی انعطاف پذیر است که در واژن قرار میگیرد. هورمونهای استروژن و پروژسترون برای جلوگیری از بارداری به آرامی جذب بدن میشوند. اگر به طور کامل استفاده شود، حلقه واژینال حدود ۹۹ درصد موثر است، اما استفاده واقعی آن را حدود ۹۳ درصد موثر میکند. عوارض جانبی رایج که معمولاً تا سه ماه طول میکشد عبارت هستند از:
- سردرد
- حالت تهوع
- سینههای دردناک
- تغییرات در پریود (زود هنگام، دیر هنگام یا توقف کامل)
- لکه بینی
- افزایش رطوبت واژن
لکههای پوستی
لکههای پوستی ضد بارداری مانند Xulane یا Twirla حاوی هر دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند. از نظر تاثیرگذاری در پیشگیری از بارداری شبیه قرص هستند. عوارض جانبی رایج که پس از چند ماه از بین میروند، عبارت هستند از:
- سردرد
- حالت تهوع
- درد سینه
- تغییرات در پریود (زود هنگام، دیر هنگام یا توقف کامل)
- لکه بینی
- واکنشهای پوستی در جایی که چسب استفاده میشود، مانند: خارش، خشکی پوست، درد، تورم یا بثورات پوستی
آیا خطرات مرتبط با کنترل بارداری هورمونی وجود دارد؟
هر یک از انواع کنترل بارداری هورمونی ممکن است مزایا و خطرات خود را داشته باشد. شما همیشه باید با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود برای توصیههای پزشکی حرفهای در مورد شرایط پزشکی و درمان خود مشورت کنید، زیرا آنها میتوانند فواید و خطرات هر نوع کنترل بارداری را برای سابقه پزشکی خاص شما ارزیابی کنند. اگر چه برخی از مزایای کنترل بارداری ترکیبی هورمونی مانند خطر کمتر سرطان تخمدان، آندومتر (رحم) و کولورکتال وجود دارد، برخی از نمونههایی از خطرات عمومی مرتبط با کنترل بارداری ترکیبی هورمونی عبارت هستند از:
- خطر لخته شدن خون در افرادی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون را کنترل میکنند، کمی افزایش مییابد؛ اما عوامل دیگری مانند سن، وزن و سابقه خانوادگی میتوانند در این خطر نقش داشته باشند. انواع ضد بارداری که فقط پروژستین دارند، خطر لخته شدن خون را افزایش نمیدهند.
- احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش مییابد. مطالعات نشان دادهاند که کنترل بارداری فقط با پروژسترون ممکن است خطر سرطان سینه را افزایش دهد.
- احتمال افزایش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم.
برای اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و خطرات کنترل بارداری هورمونی با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود مشورت کنید.
چه کسانی نباید از کنترل بارداری هورمونی استفاده کنند؟
کنترل بارداری هورمونی برای همه ایمن نیست. شما همیشه باید با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود برای توصیههای پزشکی در مورد ایمنی کنترل بارداری هورمونی برای خود مشورت کنید. برخی از نمونههایی از افرادی که نباید قرصهای ضد بارداری مصرف کنند عبارت هستند از:
- ۳۵ سال یا بیشتر هستند و سیگار میکشند
- ممکن است حامله باشند
- سابقه لخته شدن خون یا سکته داشته باشند
- سابقه یک تومور وابسته به استروژن مانند سرطان سینه یا سرطان رحم داشته باشند
- خونریزی قاعدگی غیرطبیعی یا بدون دلیل داشته باشند
- مشکلات کبدی دارند
- تجربه میگرن همراه با علائم بینایی یا عصبی مانند اورا دارند
- افراد مبتلا به سایر بیماریها، مانند فشار خون بالا، صرع (تشنج) یا دیابت، باید با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود برای مشاوره پزشکی مشورت کنند.
سایر روشهای پیشگیری از بارداری (غیر هورمونی)
در زیر برخی از انواع دیگر کنترل بارداری که هورمونی نیستند فهرست شده است. شما همیشه باید مزایا و معایب هر نوع کنترل بارداری را با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود در میان بگذارید.
- کاندوم: کاندوم در پیشگیری از برخی عفونتهای مقاربتی (STIs) مانند HIV، سوزاک و کلامیدیا بسیار موثر است. آنها در پیشگیری از بیماریهای مقاربتی که میتوانند از طریق بریدگیها یا زخمها منتقل شوند، مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، تبخال تناسلی و سیفلیس، مؤثر نیستند. کاندومهای خارجی روی آلت تناسلی پوشیده میشوند. کاندومهای لاتکس بهترین محافظت را ارائه میدهند. کاندوم داخلی که گاهی کاندوم زنانه نامیده میشود، میتواند در حین مقاربت وارد واژن یا مقعد شود.
- IUD مسی (پاراگرد): یک متخصص مراقبتهای بهداشتی باید IUD مسی را وارد کند. میتواند تا ۱۰ سال از بارداری جلوگیری کند، اما در برابر بیماریهای مقاربتی از شما محافظت نمیکند.
- دیافراگم: دستگاه سیلیکونی است که دهانه رحم را میپوشاند. میتوان آن را تا دو ساعت قبل از رابطه جنسی گذاشت و باید حداقل شش ساعت (اما نه بیشتر از ۲۴ ساعت) پس از رابطه جنسی در محل قرار گیرد. در برابر بیماریهای مقاربتی از شما محافظت نمیکند.
- کلاهک دهانه رحم: یک فنجان سیلیکونی کوچک که دهانه رحم را میپوشاند. میتوان آن را چندین ساعت قبل از رابطه جنسی قرار داد و باید حداقل شش ساعت پس از رابطه جنسی در جای خود باقی بماند، اما بیش از ۲۴ ساعت پس از رابطه جنسی یا در مجموع بیش از ۴۸ ساعت در جای خود باقی بماند. کلاهک دهانه رحم از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
- اسپرم کشها: حاوی مواد شیمیایی برای جلوگیری از بارداری هستند. آنها باید همراه با نوع دیگری از پیشگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده شوند. اسپرم کشها به تنهایی برای جلوگیری از بارداری به اندازه کافی موثر نیستند. آنها از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکنند.
- ژل واژینال Phexxi: ژل واژینال که از بارداری جلوگیری میکند. یک اپلیکاتور تک دوز از قبل پر شده باید درست قبل از (یا حداکثر یک ساعت قبل) از هر قسمت از مقاربت واژینال به صورت واژینال وارد شود. Phexxi از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
- پرهیز: یعنی نداشتن رابطه جنسی. این موثرترین راه برای پیشگیری از بارداری و بیماریهای مقاربتی است.
- خروج: اغلب به آن «بیرون کشیدن» گفته میشود، این زمانی است که آلت تناسلی قبل از انزال از واژن خارج میشود. این روش موثری برای جلوگیری از بارداری نیست و از بیماریهای مقاربتی پیشگیری نمیکند.
- توبکتومی یا بستن لولهها: این روش جراحی که میتواند در زنان انجام شود، اغلب به عنوان «بستن لولهها» نامیده میشود و یک شکل دائمی پیشگیری از بارداری است. از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
- وازکتومی: یک روش جراحی که در مردان قابل انجام است و یک روش دائمی پیشگیری از بارداری در مردان است. از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
سخن آخر
کنترل بارداری هورمونی حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون یا پروژسترون به تنهایی است. عوارض جانبی شایع ممکن است شامل تغییرات در خونریزی، لکه بینی، سردرد، حالت تهوع و حساسیت پستان باشد. اغلب، با ادامه درمان، این عوارض جانبی کاهش مییابد یا از بین میروند. برای اطلاعات بیشتر در مورد کنترل بارداری هورمونی با پزشک خود مشورت کنید.