هنگامی که والدینی برای اولین بار فرزند خود را در آغوش میگیرند و قول میدهند که از او محافظت کند و او را خوشحال کند، هرگز تصور نمیکند که کوچولوی گرانقدرشان ممکن است به خاطر بیماری رنج بکشد. هر پدر و مادری مطمئن است که فرزندانشان خوب و سالم هستند، اما با این وجود، کودکان گاهی اوقات به بیماریهای جدی مبتلا میشوند که باعث میشود هر روز ساعتها در بیمارستان بمانند. و این ترس بزرگ همه والدین است. خوشبختانه، با تشخیص زودهنگام و مراقبتهای پزشکی خوب، میتوان بیشتر مشکلات را برطرف کرد و کودکان بهبود مییابند و میتوانند زندگی خود را به طور معمول ادامه دهند. بیماری کاوازاکی یکی از این بیماریهاست که شایعترین علت بیماریهای قلبی در کودکان است. در این مقاله پینو بیبی شما را با این بیماری، علائم و راههای مدیریت آن آشنا میکند پس تا انتهای این مقاله با پینو همراه باشید.
بیماری کاوازاکی چیست؟
بیماری کاوازاکی Kawasaki Disease یا سندرم کاوازاکی باعث التهاب در شریانها، مویرگها و سیاهرگها میشود. در این بیماری غدد لنفاوی تحت تأثیر قرار میگیرند و مشخص شده است که علائمی را در بینی، دهان و گلو ایجاد میکنند. در صورت عدم درمان بیماری کاوازاکی میتواند منجر به آنوریسم شود.
آنوریسم در واقع برآمدگی در دیواره شریان است. آنوریسم زمانی ایجاد میشود که یک ناحیه ضعیف در دیواره شریان وجود داشته باشد. آنوریسم درمان نشده میتواند باز شود و منجر به خونریزی داخلی شود. آنوریسم هم چنین میتواند باعث ایجاد لختههای خونی شود که جریان خون را در شریان مسدود میکند. بسته به محل آنوریسم، پارگی یا لخته میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
علل کاوازاکی در کودکان
علت دقیق بروز بیماری چیزی است که مطالعات پژوهشی و علمی نتوانستهاند آن را شناسایی کنند، اگر چه اکثر کارشناسان و محققان گمان میکنند که بروز این بیماری ناشی از ترکیبی از واکنش بدن به عفونتها یا ویروسها، عوامل ژنتیکی و محیطی است. چیزی به نام ویروس کاوازاکی در کودکان وجود ندارد. تا کنون هیچ ارتباطی بین ویروس خاصی و بیماری کاوازاکی یافت نشده است. در ضمن بیماری کاوازاکی یک بیماری مسری نیست.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به بیماری کاوازاکی هستند؟
اگر چه کودکان و نوجوانان در هر سن و نژادی ممکن است تحت تأثیر این بیماری قرار گیرند، افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کاوازاکی هستند عبارت هستند از:
- آنهایی که منشأ آسیایی و اقیانوسیه دارند.
- پسران شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
- خطر ابتلا به بیماری کاوازاکی در کودکان نوپا کمتر از پنج سال بیشتر است.
خطر ابتلا به آنوریسم عروق کرونر در موارد زیر بیشتر است:
- بروز بیماری کاوازاکی در نوزادان کمتر از شش ماه
- موردی که در آن تشخیص و درمان با تاخیر انجام میشود.
- کسانی که علیرغم تلاش برای درمان، بهبود کمتری دارند.
علائم بیماری کاوازاکی در کودکان
علائم قابل توجهی وجود دارد که کودکان هنگام ابتلا به بیماری کاوازاکی آنها را نشان میدهند.
علائم اولیه بیماری کاوازاکی
- تبی که حداقل پنج روز طول بکشد.
- بثوراتی که روی تنه یا کشاله ران ایجاد میشود.
- چشمهای خون آلود یا صورتی اما بدون ترشح و بدون پوسته
- لبهای متورم و قرمز یا ترک خوردن لب یا زبان کودک شما
- زبان با لکههای قرمز براق و روشن به نظر میرسد، چیزی به نام زبان توت فرنگی شناخته میشود.
- غدد لنفاوی متورم خواهند شد
- تورم و یا قرمزی دست یا پای کودک شما
- احتمال بروز مشکلات قلبی
- تب شدید
- تحریک پذیری
- بثورات بیشتر روی بدن کودک شما
- گره(های) لنفاوی متورم در گردن کودک شما
علائم دیررس
علائمی که در عرض دو هفته پس از تب ظاهر میشوند عبارت هستند از:
- پوسته پوسته شدن پوست کودک شما که معمولاً از اطراف ناخن شروع میشود.
- گاهی اوقات کودکان ممکن است دچار درد مفاصل یا آرتریت شوند.
- کودکان از درد شکم، ناراحتی معده، استفراغ و اسهال رنج میبرند.
- بزرگ شدن کیسه صفرا و کم شنوایی موقت را تجربه کنند.
بیماری کاوازاکی در کودکان چقدر طول میکشد؟
اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود و درمان شود، کودکان مبتلا به این بیماری در چند روز احساس بهتری خواهند داشت. هم چنین تشخیص به موقع و به هنگام خطر ابتلا به مشکلات جدی قلبی را کاهش میدهد. این بیماری ممکن است چهار تا شش هفته طول بکشد، اگر چه حداقل هشت هفته طول میکشد تا شخصیت (خلق و خو) و انرژی کودک شما به حالت عادی بازگردد.
چه زمانی باید به خاطر بیماری کاوازاکی به پزشک مراجعه کرد؟
اگر کودک شما تب دارد که چهار تا پنج روز طول میکشد و برخی از علائم ذکر شده در بالا را نیز نشان میدهد، باید با پزشک کودک خود تماس بگیرید تا بتوانید کودک خود را برای معاینه ببرید. تشخیص این بیماری میتواند بسیار مشکل باشد، بنابراین ممکن است لازم باشد چند بار برای معاینات متعدد به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تشخیص بیماری کاوازاکی
از آن جایی که بیماری کاوازاکی میتواند بسیار شبیه به بیماریهای ویروسی و باکتریایی رایج در دوران کودکی باشد، با یک معاینه به راحتی قابل تشخیص نیست. پزشکان باید با بررسی علائم کودک شما و سپس رد سایر شرایطی که ممکن است در اثر علائم مشابه ایجاد شوند، آن را تشخیص دهند، مانند بیماری سرخک، سندرم شوک سمی، آرتریت نوجوانان ایدیوپاتیک و غیره.
برای این که کودک شما مبتلا به بیماری کاوازاکی تشخیص داده شود، باید چند آزمایش انجام دهد تا پزشک دریابد وضعیت قلب کودک چگونه است. هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند به طور مستقیم بیماری کاوازاکی را تشخیص دهد. اما ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی میتوانند آزمایش هایی را انجام دهند که از تشخیص بیماری کاوازاکی پشتیبانی میکند یا سایر بیماریهای احتمالی را رد میکند.
این آزمایشات به شرح زیر است:
- اکوکاردیوگرافی: تصویری از قلب و عروق با استفاده از امواج صوتی ایجاد میشود. این آزمایش ممکن است به منظور پیگیری چگونگی تأثیر بیماری بر قلب در طول زمان لازم باشد تکرار شود.
- آزمایش خون: برای رد سایر بیماریهایی که علائم مشابه دارند باید آزمایش خون انجام شود. در مورد بیماری کاوازاکی، تعداد گلبولهای سفید افزایش مییابد در حالی که تعداد گلبولهای قرمز کاهش مییابد و التهاب ایجاد میشود.
- الکتروکاردیوگرام: الکتروکاردیوگرام (EKG)، هم چنین به عنوان ECG شناخته میشود، یک آزمایش غیر تهاجمی که ریتم قلب کودک شما را اندازه گیری میکند و فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند. اگر هر گونه بینظمی پیدا شود، این ممکن است نشانهای از این باشد که قلب تحت تاثیر بیماری کاوازاکی قرار گرفته است.
- اشعه ایکس قفسه سینه: برای بررسی علائم التهاب یا نارسایی قلبی، توسط پزشک عکسبرداری از قفسه سینه تجویز میشود. این در تصاویر سیاه و سفید از قلب و ریهها دیده میشود.
- آزمایش ادرار
- سی تی (توموگرافی کامپیوتری) آنژیوگرافی: با استفاده از اشعه ایکس و کامپیوتر
- MRA (آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی)
سه مرحله بیماری کاوازاکی چیست؟
سه مرحله بیماری کاوازاکی عبارت هستند از:
مرحله ۱ (حاد)
- تب به مدت پنج روز یا بیشتر
- بثورات در اطراف تنه یا کشاله ران
- چشم صورتی
- زبان و لب قرمز
- پوست قرمز روی دست و پا (کف دست و پا)
- تورم در غدد لنفاوی
مرحله ۲ (تحت حاد)
- زمانی شروع میشود که تب از بین میرود.
- ناراحتی معده
- اسهال
- درد در مفاصل و شکم
- لایه لایه و پوسته پوسته شدن پوست دست و پا
مرحله ۳ (نقاهت)
- علائم به آرامی از بین میروند، اما عوارض میتوانند ادامه داشته باشند.
بیماری کاوازاکی چگونه درمان میشود؟
هر چه زودتر درمان شروع شود، بهتر است و بنابراین اگر برای کودک شما، بیماری کاوازاکی تشخیص داده شده است، برای جلوگیری از آسیب قلبی فوراً درمان را شروع کنید. ایمونوگلوبولین داخل وریدی طی ۱۲ ساعت در عرض ۱۰ ساعت پس از شروع تب تجویز میشود. یک دوز روزانه آسپرین برای چهار روز آینده تجویز میشود. به منظور جلوگیری از تشکیل لختههای خون، کودک شما ممکن است مجبور شود حداقل شش بعد از اتمام تب، دوز کمتری از آسپرین مصرف کند.
برخی از کودکان بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا انسداد عروق هستند و بنابراین این کودکان برای مدت طولانیتری دارو مصرف خواهند کرد. این درمان معمولاً شامل یک آسپرین ضد پلاکتی روزانه تا زمانی که کودک یک اکوکاردیوگرافی طبیعی داشته باشد، خواهد بود. زمان درمان بیماری کاوازاکی میتواند حداقل دو ماه طول بکشد.
به طور کلی درمان بیماری کاوازاکی شامل موارد زیر است:
- گلوبولین ایمنی (IVIG)، یا پروتئینهای خون انسان که توسط IV دریافت میکنید. حدود ۱۰ درصد از کودکان ممکن است به اولین دوز IVIG پاسخ ندهند و به دوز دوم یا سایر داروها نیاز خواهند داشت.
- آسپرین
- مایعات توسط IV برای هیدراتاسیون
- داروهایی برای درد و تورم
- داروهای ضد انعقاد (رقیق کنندههای خون) برای افرادی که در معرض خطر لخته شدن خون هستند.
- استروئیدها یا سایر داروهای ضد التهابی برای کاهش التهاب در موارد شدید
- کمپرس سرد
عوارض احتمالی بیمای کاوازاکی چیست؟
حدود ۲۵ درصد از کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی ممکن است دچار مشکلات قلبی جدی شوند. درمانی که در این مرحله انجام میشود اغلب شامل درمان طولانی مدت با آسپرین یا داروهای رقیق کننده خون است. اقداماتی مانند بای پس عروق کرونر، آنژیوپلاستی عروق کرونر یا استنت گذاری شریان نیز ممکن است مورد نیاز باشد. اگر درمان انجام نشود، میتواند منجر به حملات قلبی بالقوه و هم چنین:
- التهاب عضله قلب (میوکاردیت)
- ریتم غیر طبیعی قلب، به نام دیس ریتمی
- ضعیف شدن و برآمدگی دیواره شریان به نام آنوریسم
آیا میتوان از بیماری کاوازاکی پیشگیری کرد؟
از آن جایی که علل دقیق بیماری کاوازاکی مشخص نیست، نمیتوان از این بیماری نادر پیشگیری کرد، اما با تشخیص و درمان مناسب و سریع، اکثر کودکان به خوبی بهبود مییابند. هر گونه عواقب طولانی مدت این بیماری زیاد نیست.
چشم انداز بلند مدت بیماری کاوازاکی
تنها سه تا پنج درصد از کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی دچار مشکلات عروق کرونر میشوند و تنها یک درصد به آنوریسم مبتلا میشوند.
آیا کودک دو بار به بیماری کاوازاکی مبتلا میشود؟
کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی چهار پیامد بالقوه دارند:
- تشخیص زودهنگام و درمان سریع میتواند به بهبودی کامل منجر شود.
- کودک شما ممکن است دچار مشکلات عروق کرونر شود و در ۶۰ درصد از این موارد، کاهش این مشکلات مشاهده میشود.
- مشکلات قلبی طولانی مدت ایجاد میشود، به این معنی که باید درمان طولانی مدت انجام شود.
- عود بیماری کاوازاکی وجود دارد که خوشبختانه تنها در ۳ درصد موارد اتفاق میافتد.
اگر کودک شما به بیماری کاوازاکی مبتلا شده است یا میترسید فرزندتان به آن مبتلا شود، حتماً با پزشک خود مشورت کنید و درمان را در اسرع وقت شروع کنید. تحقیقات علمی نشان داده است که تشخیص و درمان به موقع چقدر در افزایش شانس بهبودی هر چه سریعتر فرزندتان و جلوگیری از هر گونه عارضه یا احتمال عود آن اهمیت دارد.
در مورد بیماری کاوازاکی چه سوالاتی باید از پزشک کودک خود بپرسم؟
سوالاتی که باید از ارائه دهنده خود بپرسید عبارت هستند از:
- وضعیت فرزندم چقدر شدید است؟
- انتظار دارید کودک من تا کی در بیمارستان بمانند؟
- آیا گروه حمایتی برای والدین کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی وجود دارد؟
- چقدر باید فعالیت فرزندم را محدود کنم؟
سوالات متداول
۱. علت اصلی بیماری کاوازاکی چیست؟
علت دقیق بیماری کاوازاکی ناشناخته است. از آن جایی که باعث تب بالا و تورم غدد لنفاوی میشود، تصور میشود که بیماری کاوازاکی با عفونت مرتبط باشد. ممکن است در کودکانی که استعداد ژنتیکی به این بیماری دارند رخ دهد. این بیماری مسری نیست.
۲. چگونه بیماری کاوازاکی را در کودکان درمان میکنید؟
ایمونوگلوبولین مورد استفاده برای درمان بیماری کاوازاکی گاما گلوبولین نامیده میشود. پس از تزریق IVIG به کودک، علائم او باید در عرض ۳۶ ساعت بهبود یابد. اگر دمای بالای بدن کودک مبتلا به بیماری بعد از ۳۶ ساعت بهبود نیابد، ممکن است دوز دوم IVIG به او داده شود.
۳. داروی انتخابی برای بیماری کاوازاکی چیست؟
تجویز گاما گلوبولین یکی از گزینههای درمانی است. این درمان التهاب رگهای خونی را کاهش میدهد. میتواند خطر مشکلات شریان قلب را کاهش دهد. با درمان به موقع، ممکن است کودک بلافاصله پس از یک درمان گاما گلوبولین شروع به بهبود کند. بدون درمان، بیماری کاوازاکی حدود ۱۲ روز طول میکشد.
۴. مرحله اول کاوازاکی چیست؟
فاز ۱ (حاد): اکثر بیماران به مدت ۱۰ روز دچار تب شدید با چهار یا بیشتر از علائم زیر میشوند: بثورات بدن، ورم ملتحمه، گلودرد، غدد لنفاوی متورم عمدتاً در گردن، تغییر رنگهای قرمز در کف دستها. و کف پاها و لبهای قرمز و خشک و ترک خورده و زبان بسیار قرمز متورم (زبان توت فرنگی). این مرحله شدیدترین و علائم میتواند در وخیمترین حالت باشد.
۵. درمان استاندارد طلایی برای کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی چیست؟
برای بیماران مبتلا به بیماری حاد کاوازاکی باید IVIG، ۲ گرم در کیلوگرم در یک دوز، جهت جلوگیری از ناهنجاریهای عروق کرونر تجویز میشود. IVIG یک اثر وابسته به دوز دارد، با دوزهای بالاتر که در یک انفوزیون تجویز میشود که بیشترین تأثیر را در جلوگیری از ناهنجاریهای کرونری دارد.
۶. آیا آنتی بیوتیکها به بیماری کاوازاکی کمک میکنند؟
بیماری کاوازاکی (KD) نوعی واسکولیت سیستمیک است که در درجه اول کودکان زیر ۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهد. آنتی بیوتیکها اغلب برای بیماران KD حتی قبل از تشخیص به دلیل تب طولانی مدت و نشانگرهای التهابی بالا تجویز میشوند.
۷. اگر کاوازاکی درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
بیماری کاوازاکی به طور ناگهانی شروع میشود. این بیماری میتواند باعث ملتهب یا متورم شدن رگهای خونی در سراسر بدن شود. در صورت عدم درمان، تورم میتواند منجر به آسیب به دیواره رگهای خونی، به ویژه آنهایی که به قلب میروند (شریانهای کرونری) شود. بخشی از دیواره رگ خونی میتواند بالن خارج شده داشته باشند و یا ضعیف شود.
۸. اوج سن بیماری کاوازاکی چقدر است؟
تقریباً 85 الی ۹۰ درصد موارد KD در کودکان کمتر از ۵ سال رخ میدهد. ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد در کودکان کمتر از ۱۰ سال رخ میدهد. در ایالات متحده، بروز در کودکان ۱۸ الی ۲۴ ماهه به اوج خود میرسد. در ژاپن، بروز در کودکان ۶ الی ۱۲ ماهه به اوج خود میرسد.
۹. رژیم غذایی برای بیماری کاوازاکی چیست؟
هیچ مدرکی مبنی بر این که رژیم غذایی میتواند بر بیماری تأثیر بگذارد وجود ندارد. به طور کلی، کودک باید یک رژیم غذایی متعادل و معمولی را برای سن خود رعایت کند. یک رژیم غذایی سالم و متعادل با پروتئین، کلسیم و ویتامین کافی برای کودک در حال رشد توصیه میشود.
۱۰. درمانهای جدید برای بیماری کاوازاکی چیست؟
یک مطالعه جدید توسط محققان نشان داد که مسدود کردن پروتئینی به نام اینترلوکین-۱-بتا باعث بهبود اختلال عملکرد قلبی و آریتمی در بیماری کاوازاکی میشود، بیماری نادری که کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث تورم و التهاب عروق خونی آنها میشود.
سخن آخر
بیماری کاوازاکی باعث التهاب و تورم رگهای خونی میشود که میتواند منجر به عوارضی در رگهای خونرسانی به قلب (شریانهای کرونری) شود. بدون درمان، از هر ۴ کودک مبتلا به بیماری کاوازاکی، یک نفر دچار عوارض قلبی میشود. این میتواند در حدود ۲ تا ۳ درصد موارد کشنده باشد. کسانی که در نتیجه این بیماری دچار مشکلات عروق کرونر میشوند، باید از هر چیزی که ممکن است خطر ابتلا به مشکلات قلبی یا حمله قلبی را افزایش دهد، بسیار مراقب باشند. عوامل تشدید کننده بیماری شامل سیگار کشیدن، کلسترول بالا و اضافه وزن یا چاقی است.
دیدن این که فرزند شما تب و علائم دیگر را تجربه میکند آسان نیست. اما محققان درمانهایی را یافتهاند که در طول سالها به بسیاری از کودکان کمک کرده است. از ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی کودک خود بپرسید که آیا میتوانید یک اسباب بازی یا پتوی مورد علاقه خود را برای آرام کردن کودک خود به بیمارستان بیاورید. لمس و صدای آرامبخش شما میتواند به آنها کمک کند هنگام برخورد با علائم، احساس راحتی بیشتری داشته باشند.