یکی از روشهایی که در زمانهای گذشته برای تشخیص جنسیت جنین انجام میشد شکل شکم مادر در دوران بارداری بود. بسیاری از آنها عقیده داشتند که شکم زنان باردار میتواند در رابطه با جنسیت جنین اطلاعاتی را داشته باشد.
اندازه و شکل شکم در بارداری زنان با یکدیگر متفاوت است، بعضی از آنها ممکن است بزرگ باشد و برخی دیگر کوچک. شکل و اندازه شکم به عوامل مختلفی میتواند بستگی داشته باشد. به خصوص آنکه در بارداری اول معمولاً فرم شکم با بارداریهای بعدی فرق میکند. عوامل دیگری از جمله تعداد قلها و میزان مایع آمنیوتیک نیز بر روی اندازه شکم تاثیر گذار هستند. در این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با شکل شکم در بارداری و اندازه شکم در این دوران و موارد دیگر در اختیارتان قرار دهیم.
زمان شروع رشد و تغییر شکل شکم
یک زن باردار شاهد تکامل شکم خود در طول بارداری است. در طول بارداری رشد و تغییر حجم شکم متوقف نمیشود. بررسی هفتههای مختلف بارداری، حرکات شکم، خط سفید، ترکهایی که روی پوست ظاهر میشوند و تغییرات دیگر همه چیز را نشان میدهد.
فرم شکم و تغییر شکل شکم در افراد یکسان نیست. معمولاً زنانی که بارداری اولشان است بین هفتههای ۱۶ تا ۲۰ تغییراتی را در فرم شکم خود مشاهده میکنند. برخی از آنها نیز ممکن است تا اواخر سه ماهه دوم نیز شاهد تغییر فرم شکم خود نباشند. این در حالی است که در بارداری دوم شکم سریعتر فرم میگیرد و شکل شکم در سه ماه اول بارداری دوم زودتر قابل مشاهده است.
شکل شکم در سه ماهه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری از هفته ۱ تا هفته ۱۳ است. در این هفتههای اول بارداری، یعنی ۳ ماهگی که باردار هستید، شکم هنوز بسیار محتاط است. به طور کلی، شکم یک زن باردار تا هفته ۱۰ شروع به رشد نمیکند. گاهی اوقات یک مادر آینده حتی ممکن است تا هفته ۱۹ نیز تغییری در شکل شکم خود نبیند.
در طول سه ماهه اول بارداری فرد باردار شروع به احساس علائمی مانند تهوع، استفراغ، خستگی و… میکند. این علائم معمولا با سطح HCG فرد (هورمون گنادوتروپین کوریونی، به عبارت دیگر هورمون بارداری) که در حال افزایش در این دوران است، مرتبط میباشد.
در پایان ماه سوم، شروع به مشاهده منحنیهای کوچک در شکم میکنید. در مورد رحم، به سمت بالا رشد میکند. رباطهای فرد باردار در حال کشیده شدن هستند، به همین دلیل ممکن است دردهای کوچک و سفتی را احساس کنید. بنابراین، با بالا رفتن رحم به سمت حفره شکم، مثانه شما دیگر فشرده نمیشود.
شکل شکم در سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم بارداری از هفته ۱۴ به هفته ۲۸ میرسد. در پایان ماه ۶ است که این سه ماهه تمام میشود. در این سه ماهه، علائم بسیار ناخوشایند احساس شده در طی ۱۳ هفته اول به تدریج کم میشوند.
شکم فرد باردار هفته ۱۴ بیشتر و بیشتر در حال تغییر است. این تغییر شکم معمولا زمانی است که زنان باردار مقداری وزن اضافه میکنند. این افزایش وزن به طور متوسط ۶-۸ کیلوگرم افزایش مییابد. همچنین ممکن است دور کمر ۸ تا ۱۰ سانتی متر بیشتر شود و این امر کاملا طبیعی است.
در طول ماه پنجم است که یک زن باردار میتواند حرکت جنین را احساس کند. در ماه پنجم و ششم، ممکن است دردهای کوچکی در شکم احساس شود. این دردها صرفاً دی اکسید کربنی هستند که توسط زن باردار و همچنین نوزاد تولید میشود. علاوه بر این، از آنجایی که شکم روز به روز گرد میشود، پشت فرد گود شده و پس از آن احساس درد در پشت و کمر طبیعی است. در پایان ماه ششم نیز جنین شروع به واکنش به صداها میکند.
شکل شکم در سه ماهه سوم بارداری
سه ماهه سوم بارداری و تغییر فرم شکم از هفته ۲۷ تا هفته ۴۰ ادامه دارد. شکم گرد است و رحم در حال آماده شدن برای زایمان است. به همین دلیل است که در طول سه ماهه سوم، از ماه ششم تا نهم، رحم ممکن است هر از گاهی، حتی چند بار در روز منقبض شود. در چند هفته منتهی به زایمان، زنان باردار به طور کلی احساس سنگینی میکنند. نه لزوما از نظر وزن، بلکه به این دلیل که همه اندام ها به جز کبد بزرگ شدهاند و جنین بزرگ و بزرگتر میشود. در ماه نهم نیز جنین به سمت لگن شروع به حرکت میکند که به وضوح میتواند باعث ایجاد درد در این ناحیه شود.
عوامل موثر بر تغییر اندازه و شکل شکم
عوامل زیادی هستند که بر روی اندازه شکم در دوران بارداری تاثیر میگذارند این عوامل به شرح زیر هستند:
حاملگی چند قلو
در بارداریهای چند قلویی اندازه شکم نسبت به اندازه بارداری یک قلویی بزرگتر است.
جهت خوابیدن جنین در شکم
در صورتی که جنین در عرض شکم دراز کشیده باشد در اینصورت پهلوی شکم تان به صورت پهن در میآید. اگر جنین سر به بالا باشد، بالای شکم بزرگتر دیده میشود. حال اگر جنین سر به پایین باشد پایین شکم بزرگتر خواهد بود.
اندازه جفت
اندازه جفت در اندازه شکم تاثیر میگذارد. افرادی که جفت بیشتری دارند شکم بزرگتری خواهند داشت.
میزان مایع آمنیوتیک
در صورتی که جنین و فرد باردار مایع بیشتری تولید کنند اندازه و شکل شکم تغییر میکند.
توازن ماهیچهای و داشتن ماهیچههای محکمتر در نواحی شکم و رحم
معمولاً افرادی که سن بیشتری در بارداری دارند ممکن است شکم در قسمت پایین قرار بگیرد.
قد بلند بودن و ساختار استخوانی بلندتر
زنانی که قد بلندی دارند و عضلاتشان قوی است جنین در موقعیت بالاتری قرار دارد. این افراد شکل شکمشان نیز بزرگ به نظر نمیرسد. شکم افراد باردار با قد بلند در بالا قرار میگیرد. افرادی که ساختار استخوانی کوتاهتری دارند در دوران بارداری شکم برجستهای خواهند داشت، زیرا رحم برای بزرگ شدن فضای زیادی ندارد.
بارداری اول یا دوم
شکل شکم در بارداری اول نسبت به بارداری دوم متفاوت است زیرا در بارداریهای بعدی عضلات شکم تغییر کردهاند و ماهیچهها راحتتر میتوانند رشد کنند.
وضعیت بدن ژنتیک و اندازه جنین
با توجه به آنکه در بارداری رحم بزرگتر میشود در این صورت روده به سمت عقب رفته و فشرده خواهد شد. در این صورت شکمگردی خواهید داشت. روده نیز به پهلوی رحم حرکت میکند که میتواند باعث بزرگ شدن شکم شود.
تعیین جنسیت با شکل شکم
ما مدتها است که افسانههایی را درباره شکم مادر باردار شنیدهایم. بیشتر آنها به دنبال پیش بینی جنسیت نوزاد بر اساس شکل آن هستند. حتما شنیدهاید که با تجزیه و تحلیل شکل شکم فرد بیمار میتوانید جنسیت نوزاد را تشخیص دهید.
میتوان فکر کرد که این ایده متعلق به گذشته است، اما اینطور نیست. بسیاری از زنان باردار یا مادران باتجربه ادعا میکنند که بسته به شکل ظاهری شکم خود میتوانید تشخیص دهید که فرزندتان دختر خواهد بود یا پسر.
حتی فکر میکنند فقط با مشاهده اندازه شکم شما میتوانند مدت بارداری را پیش بینی کنند. این نوع ادعاها افسانه های شهری بیش نیستند. هیچ مطالعه علمی وجود ندارد که نشان دهد چنین پیش بینیهایی درست است. تاکنون تنها راه تشخیص جنسیت نوزاد، سونوگرافی است.
یکی از سیگنالهای فرضی دیگری که توسط شکم برای استنباط جنسیت نوزاد ارائه میشود، خطی است که از ناف به ناحیه شرمگاهی میرود. این افسانه میگوید اگر این خط تا ناف امتداد یابد، شما صاحب یک دختر خواهید شد. اگر از آن فراتر رود، پسر خواهد بود. در واقع هورمونهای زن باردار منجر به تغییراتی در پوست میشود. این تغییر در هورمانها باعث میشود رنگ این خط که اتفاقا همیشه وجود داشته است بیشتر دیده شود.
علت کوچک بودن شکم در بارداری
زمانی که باردار هستید، مقایسه نکردن خود با زنان دیگر در همان مرحله بارداری سخت است. این یک واقعیت ثابت شده است، برخی در ۶ ماهگی شکم کوچکی دارند، در حالی که برخی در حال حاضر نه ماهه باردار هستند. چگونه میتوان این تفاوت ها را توضیح داد؟
تفاوتهای فیزیکی
در خارج از دوران بارداری، زنان دارای تیپهای بدنی متفاوتی هستند. بنابراین تعجب آور نیست که این ویژگیهای فیزیکی خاص برای هر یک همچنان در زمان بارداری مشاهده شود. علاوه بر این، برخی از زنان دارای رحم به اصطلاح به عقب برگشته هستند. این کج شدن عضله رحم به سمت عقب نیز میتواند بر شکل شکم تأثیر بگذارد.
اندازه گیری جنین
اندازه و شکل شکم میتواند به طور قابل توجهی از یک زن به زن دیگر متفاوت باشد. اول از همه، اندازه شکم آشکارا به اندازه جنین بستگی دارد. این نکته همچنین توضیح میدهد که چرا شکم در دوران بارداری همچنان حجم خود را افزایش میدهد. در همان مرحله از بارداری، ممکن است تفاوت وزن و اندازه بین چندین جنین مشاهده شود. اگر اندازه گیریهای متوسط وجود داشته باشد، میتوان در مورد بچه بزرگ یا حتی اندازه کوچک شنید. نکته اصلی این است که کودک شما سالم است و به درستی رشد میکند.
موقعیت جنین
یکی دیگر از عواملی که میتواند شکم کوچک را در شش ماهگی باردار توضیح دهد وضعیت کودک است. جنین صرف نظر از موقعیتش، آزاد است که در داخل حفره رحم حرکت کند و هر طور که بخواهد تغییر وضعیت دهد.
نوزادی که جلوتر قرار گرفته باشد، این تصور را دارد که شکم بزرگتری دارد. در حین انکار بارداری، نوزاد به گونهای قرار میگیرد که شکم نامحسوس میشود. به طور کلی زمانی که بارداری اعلام میشود، جنین حرکت میکند، بنابراین اجازه میدهد شکم بیرون بیاید.
با این حال نگران نباشید، اگر حجم شکمتان کمتر از سایرین است، تا زمانی که شما و کودک سالم هستید جای نگرانی وجود ندارد. همچنین حتماً افزایش وزن خود را به دقت کنترل کنید تا از عوارض احتمالی در دوران بارداری جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: حرکات جنین در بارداری
علت بزرگ بودن شکم در بارداری
دلایل بیشماری وجود دارد که میتواند شکم باردار شما را بزرگتر نشان دهد، مانند:
قد مادر
این عامل نقش زیادی در بزرگی شکم باردار فرد دارد. به عنوان مثال، اگر مادری قد بلندی داشته باشد، احتمال این وجود دارد که شکم بلندی داشته باشد. در نتیچه این ویژگی فضای بیشتری را برای رشد کودک فراهم میکند. قد بلند در زنان به رحم اجازه میدهد به جای فشار دادن به بیرون، به سمت بالا فشار بیاورد. اگر مادری که قرار است مادر شود کوتاه قد باشد، شکمش به سمت بیرون فشار میآورد زیرا فاصله کمی بین باسن و پایینترین دنده وجود دارد.
موقعیت کودک
یکی دیگر از دلایل بزرگتر شدن شکم، وضعیت قرار گرفتن نوزاد در شکم است. از آنجایی که نوزادان مرتباً موقعیت خود را تغییر میدهند، به خصوص در سه ماهه آخر در نتیجه فرم شکم بزرگتر دیده میشود. جنین وضعیت سر به پایین را ترجیح میدهد. همچنین احتمالاتی وجود دارد که آنها ممکن است پشت خود را از یک طرف به سمت دیگر حرکت دهند. در نتیجه این تغییر وضعیت نوزاد ممکن است باعث شود شکم شما به سمت بیرون رشد کند.
مایع آمنیوتیک
اگر مایع آمنیوتیک بیش از حد باشد، میتواند بر اندازه برآمدگی نوزاد تأثیر بگذارد. به گفته متخصصان، حد طبیعی مایع آمنیوتیک یک لیتر است و اگر از این حد فراتر رود، ممکن است باعث بزرگتر شدن شکم باردار شود. در برخی موارد، این وضعیت ممکن است به مراقبت پزشکی نیز نیاز داشته باشد.
وضعیت بدن مادر
اگر وضعیت بدن زن باردار در حالت ایستاده و نشسته نیز آویزان باشد، به احتمال زیاد ماهیچههای فرد شل شده است که احتمال برآمدگی در شکم فرد باردار را افزایش میدهد.
اندازه نوزاد
همچنین ممکن است اندازه جنین باعث بزرگتر شدن شکم زن باردار شود. برخی شرایط پزشکی مانند دیابت بارداری وجود دارد که میتواند عامل بزرگی نوزاد باشد. برای اطمینان از رشد مناسب کودک باید اسکن به موقع انجام گیرد.
حاملگی چند قلو
حمل بیش از یک نوزاد در رحم میتواند شکم بزرگتری را ایجاد کند. این به دلیل کشیدگی عضلات شکم است که باعث میشود برآمدگی نوزاد بزرگتر به نظر برسد.
به طور کلی شکم زن باردار حداکثر تا ماه چهارم بارداری به وضوح قابل مشاهده است. از این لحظه خیلی سریع رشد می کند که برای پوست شما آسان نیست. اولین علائم کشش ظاهر می شود. برای جلوگیری از ظهور علائم کشش ، نکات و مراقبت های هدفمند متفاوتی وجود دارد.
علاوه بر این، شکم شما به طور مداوم رشد نمی کند، بلکه با فشار دادن رشد می کند. این امکان وجود دارد که بیش از یک بار در شلوار جینی که دیروز هنوز به تن شماست جا بیفتید. کاملا طبیعی است. از هفته سی و چهارم بارداری ، بافت ها دوباره کشیده می شوند و جنین همچنان در حال افزایش سایز است.
سخن آخر
اندازه شکم شما اساسا به فرد باردار بستگی دارد. در برخی از زنان، به سختی میتوانید ببینید که باردار هستند. در حالی که برای برخی دیگر که تنها در ماه ششم خود هستند، به نظر میرسد که نوزاد در شرف تولد است. عوامل مختلفی مانند قد، وزن، وضعیت بدنی، فرم بدنی مادر، کیفیت مایع آمنیوتیک، وزن یا وضعیت نوزاد نقش دارند. با وجود همه این عوامل، جای تعجب نیست که هر شکمی شبیه شکم دیگری نیست.
مطالب را بسیار عااالی تبیین کرده بودید و مرا از استرس شبانه روزی بعلت کوچک بودن شکم نجات دادید.
آرزوی موفقیت روزافزون برای مجموعه شما دارم.