باورهای غلط و اطلاعات نادرست گاهی سبب میشود که بانوان باردار از مصرف برخی مواد غذایی و داشتن فعالیت منع شوند. این باورها گاهی با خرافات نیز همراه هستند و منجر میشود تا فشار روحی زیادی به بانوان باردار وارد شود. بهترین راهکار برای داشتن یک بارداری سالم و موفق بالا بردن سطح اطلاعات خود در زمینه مسائل گوناگون مربوط به بارداری و رشد و نمو جنین است. از آن جایی که شما مشغول مطالعه این مقاله مفید از مجله اینترنتی پینو بیبی هستید پس اولین گام برای کسب آگاهی را با اطمینان برداشتهاید. معمولاً بانوان باردار در خصوص مصرف انواع خوراکی ابهاماتی دارند از این رو در مجله اینترنتی پینو بیبی در خصوص مصرف انواع مواد خوراکی و فواید و مضرات آن در دوران حاملگی مقالات متعدد و جامعی وجود دارد. این سوال برای زنان بادار بسیار رایج است که آیا در دوران بارداری باید بادام بخورند یا خیر. پاسخ به این پرسش قطعاً مثبت است. باور غلطی وجود دارد مبنی بر این که نباید در دوران بارداری بادام مصرف شود زیرا مصرف بادام در بدن گرما زیادی تولید میکند. این گزاره درست نیست و صحت ندارد. تنها دلیل اجتناب از مصرف بادام در بارداری، حساسیت به بادام است. با پینو بیبی همراه باشید تا با هم مزایا و معایب خوردن بادام در بارداری را بررسی کنیم.
ارزش غذایی بادام درختی
رژیم غذایی بارداری بزرگترین نگرانی برای هر مادری است. به طور معمول، شما میدانید که بیشتر آجیلها چقدر برای سلامتی مفید هستند و بادام یک منبع تغذیه واقعی است. اما با این حال، ممکن است شک داشته باشید که آیا خوردن بادام در دوران بارداری هنوز ایده خوبی است یا خیر.
مصرف بادام نقش کلیدی در این مرحله از زندگی یک زن ایفا میکند، زمانی که او باید تمام مواد مغذی لازم برای بارداری سالم را مصرف کند. بادام سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها، کلسیم و سایر مواد مغذی هستند که همگی برای رشد جنین مفید هستند و طعم بادام نیز عالی است.
بادام درختی از بهترین انواع آجیل برای تامین انرژی و یکی از منابع تأمین کلسیم بدن است. کالری هر عدد بادام درختی متوسط خام ۷ کالری است. ارزش غذایی ۱۰۰ گرم بادام درختی خام (در حدود ۱۰ عدد بادام متوسط) شامل موارد زیر است:
- چربی کل: ۵۰.۶۴ گرم
- کربوهیدارت کل: ۱۹.۷۴ گرم
- فیبر: ۱۱.۸ گرم
- قند: ۴.۸ گرم
- پروتئین: ۲۱.۲۶ گرم
- کلسیم: ۲۴۸ میلی گرم
- آهن: ۴.۳ میلی گرم
- پتاسیم: ۷۲۸ میلی گرم
لازم به ذکر است که میزان کالری آجیل بو داده با آجیل خام متفاوت است. کالری یک عدد بادام درختی شور و بو داده شده تقریباً ۸ کالری بوده و بیش از بادام درختی خام است.
مصرف روزانه چند عدد بادام در بارداری مفید است؟
بادام حاوی اسیدهای چرب ضروری، پروتئین و ویتامینهای مهمی است. هر یک از فاکتورهای تغذیهای میتواند به سالم سازی بارداری کمک کند. مصرف روزانه ۴ تا ۶ بادام در روز کافی است. طی دوران حاملگی مصرف تا ۲۰ عدد بادام متوسط خام در روز مجاز است. بهتر است بادام را قبل از مصرف در آب خیس کنید و پوست آن را جدا کنید. پوست بادام حاوی تانن است، ترکیبی که برای حفظ مواد مغذی در بادام کاربرد دارد. کندن پوست بادام باعث آزاد شدن مواد مغذی آن میشود در ضمن آنزیمهای مفید برای هضم نیز هنگام خیساندن بادام آزاد میشوند.
استفاده از بادام خام رنده شده و خیسانده شده در شیر و غذاهای شیرین بسیار رایج است. هم چنین میتوانید بادام را خیس کنید و سپس بادام به صورت خمیر در میآید که میتوان با آن غذاهای شیرین زیادی تهیه میشود. بادام از نظر طعم و کالری غنی است. شیر بادام نیز موجود است، این شیر گران است و برای کسانی که عدم تحمل لاکتوز دارند توصیه میشود.
چگونه بادام برای بارداری مفید است؟
بادام فواید تغذیهای زیادی دارد. بادام منبعی غنی از چربی، کربوهیدرات و فیبر غذایی است. محتوای پروتئین بالا در بادام به رشد سالم توده عضلانی در جنین در حال رشد کمک میکند. ویتامین E برای رشد پوست و موی کودک و همچنین جلوگیری از ریزش موی مادر در بارداری مفید است. ویتامینها (ریبوفلاوین، فولات) و مواد معدنی (منیزیم، مس، منگنز و کلسیم) موجود در بادام نقش مهمیدر رشد استخوانها، سیستم عصبی و پیشگیری از پره اکلامپسی و نقص لوله عصبی دارند. پس برای بارداری سالم و داشتن یک کودک سالم در مصرف بادام تردید نکنید و در دوران بارداری بادام میل کنید.
آیا خوردن بادام در دوران بارداری توصیه میشود؟
خوردن بادام در دوران بارداری نه تنها بی خطر است، بلکه اگر در حد اعتدال و با احتیاط مصرف شود مفید نیز هست. مصرف بادام در دوران بارداری تنها زمانی خطرناک است که به خوردن آجیل حساسیت داشته باشید. در این صورت، مهم است که قبل از گنجاندن آنها در رژیم بارداری، توصیههای پزشک را دریافت کنید. با این حال، اگر قبل از باردار شدن هرگز چنین حساسیتی را تجربه نکرده باشید، احتمال ایجاد آلرژی به بادام در دوران بارداری بسیار بعید است.
آیا خوردن بادام در دوران بارداری باعث نقص مادرزادی میشود؟
چنین باوری کاملاً اشتباه است و کاملاً عکس این موضوع صادق است یعنی اگر هم قبل و هم در دوران بارداری به اندازه کافی در رژیم غذایی خود بادام مصرف کنید، میتوانید از بروز نقایص مادرزادی پیشگیری کنید. بادام سرشار از فولات است که به نام اسید فولیک یا ویتامین B9 نیز شناخته میشود، که میتواند به جلوگیری از نقص لوله عصبی (NTDs) که نقص مادرزادی مغز و ستون فقرات است، کمک کند. بادام همچنین از رشد سالم جنین در سه ماهه اول بارداری حمایت میکند.
آیا مصرف بادام میزان تهوع صبحگاهی را افزایش میدهد؟
در طول سه ماه اول بارداری، حالت تهوع صبحگاهی که به عنوان تهوع و استفراغ بارداری (NVP) نیز شناخته میشود، یک عارضه رایج و معمولی در دوران حاملگی است. حدود ۸۰ درصد از زنان باردار بیماری صبحگاهی را تجربه میکنند و ممکن است شما یکی از آنها باشید. بادام سرشار از ریبوفلاوین است زیرا حاوی ۲۵ درصد از مقدار توصیه شده روزانه است. ماده مغذی ضروری ریبوفلاوین که به عنوان ویتامین B2 نیز شناخته میشود، در دوران بارداری به بدن شما انرژی میدهد. با مصرف بادام در دوران بارداری میتوانید خستگی و تهوع صبحگاهی را کاهش دهید. حتی ممکن است از گرفتگی عضلانی که در زنان باردار مکرر و شایع است نیز با مصرف بادام پیشگیری کرد.
در دوران بارداری چه مقدار بادام باید مصرف کرد؟
توصیههای غذایی بیان میکند که یک فرد معمولی میتواند ۲۰ تا ۲۳ عدد بادام را بدون هیچ گونه آسیبی در روز مصرف کند اما همان طور که گفتیم مصرف ۴ تا ۵ بادام در روز برای تامین نیازهای تغذیهای کافی است. با این حال، نباید همه ۲۰ تا ۲۳ عدد بادام را یکباره خورد، بلکه باید میزان مصرف بادام را در طول روز، مثلاً از ساعت ۵ تا ۶ صبح چند عدد، مقداری در وعده ناهار و سپس مقداری در عصر توزیع کرد.
طبق گفته پزشکان، در دوران بارداری میتوانید روزانه ۶ تا ۸ عدد بادام بخورید. برای دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز روزانه، به خوردن بیشتر از این نیازی نخواهید داشت. شما همچنین غذاهای متنوع دیگری میخورید و حتی ممکن است پزشک شما رژیم غذایی خاصی را به شما پیشنهاد کند. بنابراین شما باید یک رژیم غذایی متعادل، رنگین کمانی و سالم داشته باشید.
زمان ایدهآل برای خوردن بادام چه زمانی است؟
مصرف بادام در حالت ایده آل باید از هفته اول بارداری یا در سه ماهه اول شروع شود. بادام را میتوان از شب قبل خیس کرد و روز بعد برای صبحانه میل کرد. بادام میتواند بخشی از ناهار، شام یا میان وعدههای آخر شب شما نیز باشد. باید از خوردن بادام در دوران بارداری درست قبل از خواب خودداری کنید. بادام را چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب مصرف کنید. در واقع، در دوران بارداری باید آخرین وعده غذایی خود را چند ساعت قبل از خواب بخورید.
آیا خوردن بادام در دوران بارداری عوارض جانبی دارد؟
خوردن بادام هیچ اثر منفی ندارد، مگر این که بادام زیاد بخورید. مصرف بیش از حد بادام با افزایش وزن، اختلالات عصبی و مشکلات تنفسی مرتبط است. علاوه بر این، بادام حاوی مقدار زیادی فیبر است که مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به یبوست و احساس نفخ، گاز گرفتگی یا گرفتگی شکم شود. اگر به آجیل حساسیت دارید یا هر نوع حساسیت دیگری دارید، قبل از گنجاندن بادام در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
چگونه بادام را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
یک مشت بادام نپخته و خام به تنهایی یک میان وعده خوشمزه است. هم چنین میتوان بادام را به صورت کامل یا پودر شده به غلات صبحگاهیتان اضافه کند. میتوانید کره بادام خام را نیز روی نان تست بمالید و آن را میل کنید. بادام خامی که خلال شده است هم روی سالاد خوشمزه است. حریره بادام و فرنی بادام نیز جزو غذاهای محبوبی هستند که با بادام درست میشوند. اگر اهل کوکی و کیک هستید کوکی بادام یکی از لذیذترین کوکیهاست.
آیا اقدامات احتیاطی خاصی در خصوص مصرف بادام در بارداری وجود دارد؟
یک اونس (۲۸ گرم) بادام حاوی ۴۸ درصد از مقدار توصیه شده روزانه ویتامین E است که آن را به یکی از بهترین منابع این ویتامین تبدیل میکند. سبزیجات و میوههای دارای برگ سبز و همچنین سایر مواد غذایی مفید برای بارداری حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین E هستند. اثرات مصرف بیش از حد ویتامین E شامل سردرد، اسهال و تاری دید است.
به طور خلاصه، خوردن بادام در دوران بارداری میتواند به روشهای مختلفی به زنان باردار کمک کند، از جمله: تنظیم حرکات روده، جلوگیری از یبوست، کاهش تورم بارداری، جلوگیری از نقایص مادرزادی و رفع تهوع صبحگاهی. بادام هم چنین برای سلامت کلی مادر و وزن مناسب نوزاد هنگام تولد مفید هستند. اگر باردار هستید و هنوز بادام را در برنامه غذایی روزانه خود قرار ندادهاید، اکنون زمان آن فرا رسیده است. اگر این اطلاعات برای شما مفید بود، لطفاً آن را با دیگران به اشتراک بگذارید و نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان پینو بیبی به اشتراک بگذارید.
مصرف بادام از کودک شما در برابر آلرژیهای آینده محافظت میکند
یکی دیگر از باورهای رایج این است که مصرف آجیلهای درختی مانند بادام و بادام زمینی در دوران بارداری منجر به ایجاد بیماریهای آلرژیک و آسم در کودکان میشود. با این حال، طبق یک مطالعه، مصرف آجیل مادر در دوران بارداری با آسم در نوزادان ۱۸ ماهگی ارتباط معکوس داشت. دریافت بیشتر بادام درختی با تشخیص آسم مرتبط با دارو در کودکان رابطه معکوس دارد. این مطالعه نتیجه گرفت که مصرف بادام زمینی و انواع مغزها مانند بادام در دوران بارداری حتی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای آلرژیک را در کودکان کاهش دهد. بنابراین مصرف آجیل برای بادام و مانند آن در دوران بارداری کاملاً بیخطر است.
بادام همچنین دارای محتوای بالایی از ویتامین E است که از کودکان در برابر آسم در هنگام مصرف آن توسط مادر در دوران بارداری محافظت میکند. مطالعهای با بررسی ۱۸۶۱ کودک متولد شده از زنان در دوران بارداری انجام شد. کودکان در ۵ سالگی مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که مصرف کم ویتامین E و روی (همچنین در بادام) توسط مادر با تفاوت در خطر ابتلا به خس خس و آسم در دوران کودکی مرتبط است.
با مصرف بادام از اضافه وزن در بارداری جلوگیری کنید
یکی از بزرگترین چالشهایی که بارداری برای شما ایجاد میکند افزایش وزن است. اگر در حال حاضر اضافه وزن دارید و یا چاق هستید، مدیریت آن طی دوران بارداری به طور فزایندهای دشوار میشود. علاوه بر این، گرسنگی و هوسهای دوران بارداری، آن را به یک کار سختتر تبدیل میکند. بادام مقیاس سیری بالایی دارد و شما را برای مدت طولانیتری سیر نگه میدارد. طبق مطالعهای که روی ۲۰ زن چاق با حاملگیهای پرخطر انجام شد، مشاهده شد که خوردن ۲ اونس (۵۶ گرم) بادام با کاهش هورمون گرسنگی گرلین و افزایش هورمون کاهش اشتها لپتین باعث سیری میشود. نتایج این مطالعه نشان داد که بادام ممکن است نه تنها در بهبود سیری و کاهش اشتها نقش داشته باشد، بلکه باعث افزایش وزن سالم مادر در دوران بارداری نیز میشود.
مصرف بادام پاسخ متابولیک را افزایش میدهد
وقتی نوبت به بارداریهای پرخطر میرسد، مانند زنان چاق یا دیابتی، نباید ریسک کرد. تحقیقات نشان داده است که نوزادان چنین زنانی در معرض خطر بیشتری برای چاقی و اختلالات متابولیک در مراحل بعدی زندگی قرار دارند. این جایی است که مصرف بادام میتواند مفید واقع شود چرا که بادام منبع سالمی از چربی و کربوهیدراتهای رژیمی است. بادام استرس اکسیداتیو، التهاب و قند خون را کاهش میدهد.
با مصرف بادام آهن مورد نیاز برای کودک خود را تامین کنید
بادام سرشار از آهن ۷ است و یک اونس (۲۸ گرم) ۶ درصد از نیاز روزانه شما را برآورده میکند. یکی از فواید بیشمار بادام در دوران بارداری این است که میتوانید نیازهای بالای آهن را در این مرحله از زندگی خود تامین کنید. از آن جایی که نیاز به آهن به خصوص بعد از سه ماهه اول بیشتر است، بهتر است ذخایر خود را آماده کنید. مقادیری که حتی از یک رژیم غذایی بهینه بارداری قابل جذب است، کمتر از آهنی است که در مراحل بعدی بارداری به آن نیاز خواهید داشت. یک زن باید با ذخایر آهن حداقل ۳۰۰ میلی گرم وارد بارداری شود تا نیازهای نوزاد را به طور کامل برآورده کند.
سوالات متداول درباره خوردن بادام در بارداری
آیا میتوان در دوران بارداری بادام خیس خورده، مصرف کرد؟
بله میتوانید مگر این که به آنها حساسیت داشته باشید. بادام خیسانده آنزیمهایی آزاد میکند که به فرایند گوارش و هضم کمک میکند و ارزش غذایی آجیل را افزایش میدهد.
آیا مصرف بادام برای رشد مغز کودک مفید است؟
بادام خام یا خیس شده بهترین منبع اسید فولیک است که به رشد مغز و سیستم عصبی جنین کمک میکند. در هیمن رابطه توصیه میکنیم مقاله «بهترین خوراکیها و غذاها در دروان بارداری برای رشد مغز جنین» را نیز مطالعه بفرمایید.
آیا خوردن آجیل در دوران بارداری اشکالی ندارد؟
طبق یک مطالعه، خوردن آجیل در دوران بارداری از کودک شما در برابر آلرژی محافظت میکند. در نتیجه، میتوانید نسبت مطمئنی از مغزها مانند بادام، پسته، فندوق و بادام زمینی مصرف کنید تا احتمال ابتلا به آلرژی در کودکان کاهش یابد.
آیا خوردن هر روزه بادام مفید است؟
مصرف روزانه بادام از طرق مختلف میتواند برای بارداری مفید باشد.
آیا خوردن بادام باعث افزایش وزن میشود؟
مصرف بادام به مقدار زیاد میتواند منجر به افزایش وزن شود. مصرف روزانه ۶ تا ۸ عدد بادام در دوران بارداری کاملاً بیخطر و ایمن است.
سخن آخر
بادام یکی از تنقلات مفیدی است که شما میتواند به راحتی آن را با تنقلات مصر جایگزین کنید. مصرف بادام در بارداری فواید زیادی برای جنین و مادر دارد لذا متخصصان تغذیه مصرف بین ۸ تا ۲۰ عدد بادام در طول روز در بارداری را توصیه میکنند. علاوه بر بادام شما میتوانید از بقیه آجیلیجات مانند پسته، فندوق، بادام هندی، بادام زمینی، نخودچی و … نیز استفاده کنید اما به یاد داشته باشید که در مصرف هیچ ماده خوراکی افراط نکنید و همواره تعادل را در رژیم غذایی بارداری خود رعایت کنید. بادام با داشتن انواع ویتامینها، مواد معدنی و ریزمغذیها میتواند یک میان وعده عالی برای دوران بارداری باشد که هم برای مادر و هم برای جنین فواید بسیار زیادی دارد. مصرف بدام مانع از بروز یبوست، کرامپ عضلات، بیماری صبحگاهی و کم خونی میشود. هم چنین مصرف بادام برای رشد مغز جنین، عضلهسازی و داشتن یک پوست زیبا و لطیف برای کودک موثر است. توچه داشته باشید که بهتر است آجیل و مغزهایی مانند بادام را به صورت خام و بدون افزودنی و نمک مصرف کنید.