سلامت در بارداری

آیا مصرف داروهای ضد قارچ در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر است؟

آیا مصرف داروهای ضد قارچ در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر است؟

عفونت‌‌های قارچی در اشکال و اندازه‌‌های مختلف، از خارش پوست سر گرفته تا اسکارهای عفونی وجود دارند. متأسفانه، زنان باردار نیز در معرض ابتلا به این عفونت‌‌ها هستند که ‌می‌تواند باعث ایجاد احساس ناراحتی در آنها شود. معمولاً برای مبارزه با این عفونت‌‌ها از ضد قارچ‌‌ها استفاده ‌می‌شود. با این حال، همه این داروها نمی‌توانند توسط زنان باردار یا شیرده استفاده شوند زیرا ممکن است به سلامت خود و کودکشان آسیب بزنند.

عفونت‌های قارچی معمولاً دو نوع هستند: عفونت قارچی یا عفونت کپک. عفونت‌‌های مخمری در محیط‌‌های مرطوب مانند چین‌‌های پوستی، واژن یا مقعد رخ ‌می‌دهد. عفونت کپک ‌می‌تواند هر قسمتی از بدن از جمله مو و ناخن را آلوده کند. داروهای این دو نوع عفونت قارچی متفاوت است. در این مقاله از مجله اینترنتی پینو بیبی به ایمنی و توصیه‌‌های مربوط به استفاده از داروهای ضد قارچ در دوران بارداری ‌می‌پردازیم.

آیا مصرف داروهای ضد قارچ در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر است؟

آیا داروهای ضد قارچ برای زنان باردار و شیرده بی‌خطر هستند؟

دو نوع ضد قارچ وجود دارد که ‌می‌توانید مصرف کنید – کرم‌‌های خوراکی و موضعی. هر دوی این نوع داروها از مواد مختلفی برای مبارزه با عفونت استفاده ‌می‌کنند. با این حال، همه مواد برای زنان باردار بی‌خطر نیستند و استفاده از کرم‌‌های ضد قارچ در دوران بارداری باید با احتیاط انجام شود. چرا؟ زیرا داروهای ضد قارچ مانند بسیاری از داروهای دیگر ممکن است در بارداری از جفت عبور کرده و بر رشد جنین تأثیر بگذارند. از این رو، مطمئن‌ترین راه برای استفاده از داروهای ضد قارچ این است که ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. پزشک ‌می‌تواند به شما بگوید که آیا استفاده از آنها برای شما بی‌خطر است یا خیر و آیا ‌می‌توانید از آن پس از تولد، در دوران شیردهی استفاده کنید. اغلب، درمان‌های ضد قارچ موضعی در دوران بارداری و شیردهی ترجیح داده می‌شوند، زیرا شانس کمتری برای ورود به جریان خون دارند.

ضد قارچ‌‌های موضعی که برای استفاده در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر هستند

برخی از داروهای ضد قارچ برای زنان باردار و شیرده بی‌خطر در نظر گرفته ‌می‌شوند، در حالی که برخی دیگر خطرات بالاتری از عوارض دارند. بسیار مهم است که بدانید کدام داروها در هر دسته قرار ‌می‌گیرند. در بیشتر موارد، پزشک داروهای ضد قارچی را تجویز می‌کند که فاقد استروئید هستند و در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند. لیست ارائه شده در زیر داروهای ضد قارچ موضعی بی‌خطری را نشان ‌می‌دهد که ممکن است پزشک شما تجویز کند. توصیه ‌می‌شود یک نوع ضد قارچ را برای مدت کوتاهی امتحان کنید تا ببینید آیا واکنش نامطلوبی دارد یا خیر. در صورت بروز هر گونه واکنش آلرژیک یا نامطلوب، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از خوراکی استفاده کنید، یا ممکن است به سایر داروهای ضد قارچی موضعی که در زیر ذکر شده است روی آورند.

۱. کلوتریمازول: یک انتخاب قابل اعتماد

کلوتریمازول یک ضد قارچ است که معمولاً برای زنان باردار و شیرده توصیه ‌می‌شود. برای درمان عفونت‌‌های قارچی مختلف، از جمله عفونت‌‌های قارچی استفاده ‌می‌شود. از آن جایی که مقدار بسیار کمی ‌از آن در جریان خون جذب ‌می‌شود، خطر کمی ‌برای کودک ایجاد ‌می‌کند و در دوران بارداری ایمن‌تر تلقی ‌می‌شود.

۲. نیستاتین

نیستاتین بی‌خطر در نظر گرفته ‌می‌شود زیرا در روده به صورت ضعیف جذب ‌می‌شود. اغلب برای درمان برفک دهان در نوزادان و برفک نوک پستان در مادران شیرده تجویز ‌می‌شود. نیستاتین در سه ماهه اول برای جنین خطری ندارد، به علاوه احتمال آسیب به جنین بسیار ناچیز به نظر ‌می‌رسد.

۳. کرم میکونازول Miconazole: متعادل کننده، اثربخش و ایمن

میکونازول یکی دیگر از گزینه‌‌های ضد قارچی است که ‌می‌تواند به طور موثر عفونت‌‌های قارچی را درمان کند. مطالعات نشان ‌می‌دهد که بعید است در صورت استفاده موضعی به نوزاد آسیب برساند. با این حال، توصیه ‌می‌شود در سه ماهه اول از مصرف میکونازول خودداری کنید.

۴. تربینافین: برای مصرف مشاوره لازم است

تربینافین برای استفاده در عفونت‌‌های درماتوفیت در اواخر دهه ۹۰ میلادی تایید شد. استفاده موضعی از آن در دوران بارداری و شیردهی تحت راهنمایی یک ارائه دهنده مراقبت‌‌های بهداشتی بی‌خطر در نظر گرفته ‌می‌شود. تربینافین موضعی برای درمان خارش جوک، پای ورزشکار، کرم حلقوی و سایر عفونت‌‌های قارچی استفاده ‌می‌شود.

۵. Ciclopirox Oleamine: برای مصرف مشاوره لازم است

سیکلوپیروکس اولامین یک عامل ضد قارچی است که معمولاً در فرمولاسیون‌‌های موضعی برای درمان طیف وسیعی از عفونت‌‌های قارچی استفاده ‌می‌شود. در حالی که داروهای موضعی معمولاً خطر کمتری برای جذب سیستمیک دارند، تحقیقات محدودی وجود دارد که به طور خاص بر تأثیرات آن بر افراد باردار و جنین‌های در حال رشد تمرکز دارد. مانند بارداری، اطلاعات محدودی در مورد اثرات آن در دوران شیردهی در دسترس است. برای تصمیم گیری آگاهانه با پزشک خود مشورت کنید. ارائه دهندگان مراقبت‌‌های بهداشتی تنها در صورتی باید کرم سیکلوپیروکس اولامین را در دوران بارداری تجویز کنند که مزایای بالقوه آن بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین در حال رشد باشد.

ضد قارچ موضعیبارداریشیردهی
کلوتریمازولایمن برای استفادهایمن برای استفاده
نیستاتین(واژینال) ایمن برای استفاده (موضعی) ایمن برای استفادهایمن برای استفاده
تربینافینایمن برای استفادهعموماً برای استفاده بی‌خطر است
میکونازولپزشکان معمولاً مصرف آن را بی‌خطر ‌می‌دانندبه احتمال زیاد استفاده از آن در دوران شیردهی بی‌خطر است
سیکلوپیروکسایمن برای استفاده اما نه به عنوان اولین انتخابدر صورت امکان اجتناب کنید
سولفید سلنیوماستفاده برای مدت کوتاهی‌می‌تواند منجر به سرکوب شیر شود (در یک مطالعه گزارش شده است) اگر چه پزشکان معتقدند که در دوران شیردهی بی‌خطر است

هنگا‌می ‌که عفونت قارچی دارید، هرگز خوددرمانی نکنید. این یکی از خطرناک‌ترین کارهایی است که می‌توانید در دوران بارداری انجام دهید، زیرا برخی از کرم‌های ضد قارچ بدون نسخه حاوی استروئید هستند که می‌توانند باعث زایمان زودرس شوند.

ضد قارچ‌‌های خوراکی که در دوران بارداری و شیردهی ایمن هستند

در صورتی که ضد قارچ‌‌های موضعی کافی نباشند، یا بدن شما واکنش نامطلوب و بدی به کرم‌‌های موضعی نشان دهد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که شما را در یک دوره قرص یا کپسول خوراکی قرار دهد. ضد قارچ‌‌های خوراکی دوزهای متعددی دارند، بنابراین حتماً با پزشک خود صحبت کنید و قبل از مصرف این داروها از آنها در مورد دوزها راهنمایی بخواهید. هرگز سعی نکنید کپسول‌‌ها یا قرص‌‌های ضد قارچ بدون نسخه را مصرف کنید. این داروها ‌می‌تواند عواقب شدیدی داشته باشد. رعایت توصیه‌‌های پزشکی در حین مصرف این نوع داروها ضروری است. با داروهای خوراکی، هرگز دوز را زود یا دیر قطع نکنید. دوره مصرف را کامل کنید مگر این که پزشکتان نیاز به جایگزینی داروی دیگری را تشخیص دهد. اگر بدن شما به یک نوع ضدقارچ واکنش بدی نشان دهد یا اگر یک نوع به نظر بی‌اثر باشد، ممکن است نیاز به تغییر دسته‌‌های خوراکی را اعلام کنند.

از آن جایی که ضد قارچ‌‌ها برای درمان عفونت‌‌ها به زمان نیاز دارند، در حدود ۶ تا ۱۲ هفته، این امر باعث ‌می‌شود از مصرف تمام داروهای ضد قارچ خوراکی در سه ماهه اول بارداری به شدت اجتناب شود، به ویژه در عفونت‌‌های پوستی خفیف تا متوسط.

گزارش‌‌هایی از ناهنجاری‌‌های مادرزادی در جنین و سقط‌‌های خود به خودی منتسب به ضد قارچ‌‌های خوراکی گزارش شده است. داروهای خوراکی، از جمله فلوکونازول، کتوکونازول، ایتراکونازول، ووریکونازول و گریزئوفولوین می‌توانند باعث عوارض مادری شوند، از جمله نقایص مادرزادی مانند: ناهنجاری‌های اسکلتی عضلانی، ناهنجاری‌های مادرزادی قلب، نقایص چشمی ‌و سقط‌های خودبه‌خودی. بهتر است از این موارد در بارداری به دلیل کمبود اطلاعات انسانی اجتناب شود.

در زیر دو عامل ضد قارچی که ‌می‌توانیم در دوران بارداری و شیردهی در نظر بگیریم، اما با احتیاط آورده شده است:

۱. تربینافین

تربینافین ایمن‌ترین انتخاب ضد قارچ خوراکی در صورت درماتوفیتوز مکرر است. در یک مطالعه تحقیقاتی در کشور دانمارک که به مدت ۲۰ سال انجام شد، مشخص شد که مصرف خوراکی یا موضعی تربینافین در بارداری با ناهنجاری‌‌های عمده یا سقط جنین خود به خود همراه نیست.

۲. فلوکونازول با دوز کم

فلوکونازول با دوز پایین (تا ۱۵۰ میلی گرم) ممکن است در کاندیدیازیس واژینال استفاده شود. اما مهم است که از دوزهای بالاتر در بارداری اجتناب شود. بهتر است منتظر بمانید تا بعد از بارداری از آن استفاده کنید یا برای مدت کوتاهی در دوران شیردهی استفاده کنید، هر دو فقط پس از مشورت با پزشک.

ضد قارچ خوراکیبارداریشیردهی
گریزئوفولوین  Griseofulvinداده‌‌های محدودی در دسترس است. نباید توسط زنان باردار استفاده شود.داده‌‌های محدودی در دسترس است. بهتر است از مصرف آن اجتناب شود.
فلوکونازول Fluconazoleاز مصرف فلوکونازول در بارداری اجتناب کنیداحتمالاً استفاده از آن بی‌خطر است
کتوکونازول Ketoconazoleاز مصرف کتوکونازول در بارداری اجتناب کنیدبه احتمال زیاد بی‌خطر است. اگر ‌می‌توانید از آن اجتناب کنید
ایتراکونازول Itraconazoleمطالعه محدود، اجتناب در بارداریمطالعه محدود؛ در شیردهی از مصرف آن خودداری کنید
تربینافین Terbinafineصبر کنید تا بعد از بارداری استفاده شودبرای مدت کوتاهی استفاده شود

یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ میلادی گزارش داد که نوزادانی که در سه ماهه اول در معرض ایتراکونازول قرار گرفتند، خطر ناهنجاری‌‌های مادرزادی قابل توجهی را نشان ندادند. با این حال، گروهی که در معرض ایتراکونازول قرار گرفتند، میزان سقط خود به خودی و القای بیشتری را در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند. برای تایید و اثبات این یافته‌‌ها به مطالعات بزرگ‌تری نیاز است.

ضد قارچ‌‌های خوراکی که در دوران بارداری و شیردهی ایمن هستند

سخن آخر

هرگز اقدام به تجویز داروهای ضد قارچ خوراکی در دوران بارداری نکنید. بسیاری از قرص‌‌های ضد قارچ بدون نسخه با دوزهای بالایی از استروئیدهای آنابولیک عرضه ‌می‌شوند. این نوع استروئید ‌می‌تواند برای بدن شما بسیار مضر باشد و عوارض جانبی آن ممکن است از زایمان زودرس و سقط جنین گرفته تا کاهش فشار خون و تاخیر در زایمان متغیر باشد. برخی از داروهای ضد قارچ بدون نسخه در صورت مصرف بدون مراقبت ممکن است باعث تغییرات هورمونی شوند. با پزشک خود صحبت کنید، قرار ملاقات‌‌ها را پیگیری کنید و دوز تجویز شده را تکمیل کنید. اگر این کار را نکنید، احتمال عود عفونت بیشتر است. تنها زمانی که در نظر گرفته نمی‌شود که دوره را به پایان نرسانید، در صورت تجربه هر گونه عوارض جانبی یا واکنش‌‌های آلرژیک به دلیل دارو است، در این صورت، متخصص مراقبت‌‌های بهداشتی شما پایه‌‌های شیمیایی ضد قارچ‌‌ها را تغییر ‌می‌دهد.

استفاده از داروهای ضد قارچ‌ در دوران بارداری زمانی که بدون احتیاط انجام شود ‌می‌تواند خطرناک باشد. این به این دلیل است که اکثر داروها و کرم‌‌های ضد قارچ نیز حاوی موادی مانند استروئیدهای قوی هستند. هنگام استفاده از ضد قارچ‌‌ها، همیشه این کار را با نظارت و مشاوره پزشک مجرب انجام دهید. ضروری است که مراقبان و شرکای جنسی شما همگی نیاز و عوارض ضد قارچ‌‌ها را در این زمان بسیار حساس از زندگی شما درک کنند. اگر عفونت قارچی بسیار بد باشد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که ترکیبی از داروهای ضد قارچ خوراکی و موضعی را تجویز کند. به یاد داشته باشید که دوز را دقیقاً رعایت کنید و هرگز بیش از حد یا کمتر از دارو استفاده نکنید. از مصرف خودسرانه داروها و تجویز خودسرانه داروها در دوران بارداری خودداری کنید و از مصرف داروهای بدون نسخه خودداری کنید مگر این که پزشک به صراحت به شما گفته باشد که بی‌خطر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *