در دوران بارداری، جنین به شما وابسته است تا مواد غذایی مورد نیاز خود را تامین کند. به همین دلیل باید در این زمان بهترین غذاهای ممکن را برای جنین و خودتان میل کنید. مصرف سیب در دوران بارداری فواید بسیاری دارد. زیرا این میوه دارای ویتامین C، ویتامینهای گروه B از جمله تیامین، ویتامین B6 و ریبوفلاوین و مواد معدنی مانند فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم و فسفر است.
مهم است که در این زمان یک رژیم غذایی متناسب که شامل انواع میوهها و سبزیجات میشود داشته باشید تا نوزاد شما سالم باشد و خود شما سلامت بمانید. مصرف سیب همراه با میوههای دیگر در دوران بارداری به رشد جنین و رشد مغز او کمک میکند. در این مقاله در مورد مصرف سیب در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد.
ارزش غذایی سیب
یک سیب پخته نشده و دارای پوست با اندازه متوسط (۱۸۲ گرم) دارای ارزش غذایی به شرح زیر میباشد:
- کالری: ۹۴.۶
- آب: ۱۵۶ گرم
- پروتئین: ۰.۴۳ گرم
- کربوهیدرات: ۲۵.۱ گرم
- قند: ۱۸.۹ گرم
- فیبر: ۴.۳۷ گرم
- چربی: ۰.۳ گرم
سیب همچنین دارای ویتامینها و مواد معدنی مختلفی میباشد، البته مقدار آنها زیاد نیست. به هر صورت، سیب معمولا منبع مناسبی از ویتامین C محسوب میشود. در ادامه به ویتامینها و مواد معدنی اصلی موجود در سیب اشاره خواهیم کرد:
- ویتامین C: این ویتامین یک آنتی اکسیدان است که به وفور در میوهها وجود دارد. این ویتامین یکی از مواد معدنی ضروری به شمار میرود که فواید بسیاری برای بدن شما دارد.
- پتاسیم: ماده معدنی اصلی در سیب پتاسیم است که مصرف آن در مقدار زیاد، فواید بسیاری برای قلب دارد.
آیا مصرف سیب در دوران بارداری مجاز است؟
خوردن سیب عوارض جانبی خاصی ندارد و به همین دلیل، مصرف سیب در دوران بارداری بی خطر و مجاز است. این میوه یکی از منابع بسیار مناسب برای مواد معدنی محسوب میشود و برای مادر و جنین در حال رشد بسیار مفید است.
شما میتوانید سیب را در رژیم غذایی بارداری خود بگنجانید. اما نیاز است پیش از خوردن آن، میوه را کاملا بشویید. زیرا خطر آن وجود دارد که آلوده به سموم و آفت کش باشد. در صورت امکان سیب ارگانیک تهیه کنید که عاری از هرگونه سموم و مواد شیمیایی باشد.
همچنین لازم است از خوردن تخم سیب خودداری کنید. چرا که تخم سیب حاوی سیانید و سمی است. پس از خوردن تخم سیب، سیانید به آرامی از آن بیرون میآید و در زمان هضم در معده آزاد میشود. به همین دلیل ممکن است مدت زمانی طول بکشد که نشانههای مسمومیت سیانید خود را نشان دهند. بنابراین مهم است که در دوران بارداری اطمینان حاصل کنید که تخم سیب را نخورید.
فواید مصرف سیب در دوران بارداری
در ادامه فواید مصرف سیب در دوران بارداری را توضیح خواهیم داد.
سیستم ایمنی را تقویت میکند
عبارت روزی یک روز سیب فقط یک ضرب المثل قدیمی نیست. این میوه سرشار از ویتامین C است که سیستم ایمنی شما را تقویت میکند. این خاصیت به ویژه در دوران بارداری مهم است. زیرا سیستم ایمنی شما در زمان بارداری و حمل جنین ضعیفتر از حالت عادی میشود.
از کم خونی پیشگیری میکند
سیب حاوی آهن است که یک ماده معدنی ضروری است تا از کم خونی در دوران بارداری پیشگیری شود. کم خونی در بارداری یک مشکل بسیار رایج است. مصرف سیب و غذاهای دارای آهن به صورت مداوم در طولانی مدت آهن خون شما را بالا میبرد و از کم خونی پیشگیری میکند.
انرژی را افزایش میدهد
سیب سطح انرژی شما را افزایش میدهد و در دوران بارداری بسیار به آن نیاز است. به این دلیل که شما در این دوران لازم است میزان مصرف کافئین را محدود کنید، جایگزین کردن کافئین با مواد غذایی سالم مانند سیب میتواند خستگی شما را کاهش دهد. سیب دارای قند است و قند خون شما را افزایش میدهد. به همین دلیل انرژی شما با دریافت قند ساده افزایش پیدا میکند.
به هضم بهتر غذا کمک میکند
سیب حاوی فیبر فراوانی است. فیبر موجود در این میوه به هضم کلی غذا و عملکرد روده کمک میکند. بسیاری از زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی بارداری و فشار وزن جنین دچار یبوست میشوند. به همین دلیل اگر دچار مشکلات گوارشی و نفخ هستید، بهتر است مواد غذایی دارای فیبر زیاد مانند سیب میل کنید.
به تسکین سوزش معده کمک میکند
سیب به تسکین سوزش معده کمک میکند. سوزش معده یکی از مشکلاتی است که زنان باردار به خصوص در سه ماه سوم بارداری با آن دست و پنجه نرم میکنند. فیبر موجود در سیب، کلسترولهای مضر را کاهش میدهد و به رفع سوزش معده کمک میکند.
خطر دیابت را کاهش میدهد
سیب به دلیل داشتن فیبر و فلاونوئید (ترکیبات گیاهی) قند خون شما را ثابت نگه میدارد. بنابراین مصرف این میوه در رژیم غذایی خطر ابتلای شما به دیابت در دوران بارداری را کاهش میدهد.
از آسم و مشکلات تنفسی پیشگیری میکند
سیب دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ریههای شما را تقویت میکند و به سلامت آنها در دوران بارداری کمک میکند. به همین دلیل مصرف سیب در دوران بارداری خطر ابتلا به مشکلات تنفسی را کاهش میدهد. این میوه همچنین ریههای جنین را تقویت میکند و خطر ابتلا به آسم را در آینده در او پایین میآورد.
خطر ناهنجاریهای مادرزادی را کاهش میدهد
احتمالا شنیدهاید که مصرف فولیک اسید یا فولات در دوران بارداری بسیار مهم است تا از ناهنجاریهای مادرزادی پیشگیری شود. سیب نیز دارای فولات است. بنابراین خوردن آن کمک میکند تا بدن شما فولات مورد نیاز خود را دریافت کند.
در آخر توصیه میکنیم که در صورتی که در مورد غذاهایی که باید در دوران بارداری بخورید یا سایر مشکلات بارداری پرسش یا نگرانی دارید، با متخصص زنان و زایمان صحبت کنید.
خطر فشار خون بالا و پره اکلامپسی را کاهش میدهد
فشار خون بالا به خصوص در دوران بارداری بسیار خطرناک است و خطر ابتلا به مشکلاتی مانند سکته و مشکلات قلبی و پره اکلامپسی را افزایش میدهد. یکی از روشهای کنترل فشار خون در دوران بارداری، داشتن رژیم غذایی مناسب است.
آنتی اکسیدان و فیبر موجود در سیب به کاهش فشار خون بارداری کمک میکند. به همین دلیل مصرف این میوه برای کنترل فشار خون بارداری بسیار مفید است.
ورم پا را کاهش میدهد
سیب دارای آنتی اکسیدان بسیاری است که به کاهش التهاب، سلامت پوست و استحکام استخوانها کمک میکند. بنابراین مصرف این میوه در دوران بارداری برای کاهش ورم پا بسیار مفید است.
همچنین قرار دادن پاها در سرکه سیب ورم مچ پا و پا را کاهش میدهد و به ترمیم ترک پوستی پا کمک میکند. میتوانید روغنهای گیاهی را با سرکه سیب ترکیب کنید تا رایحه بهتری داشته باشد. فقط حتما دقت کنید که سرکه مورد استفاده شما پاستوریزه باشد.
تهوع صبحگاهی را کاهش میدهد
برخی از متخصصان توصیه میکنند که در زمان تهوع بارداری یا بعد از استفراغ سس سیب شیرین نشده بخورید. چرا که هضم آن آسان است و به رفع یبوست کمک میکند. همچنین فیبر موجود در این میوه به رفع اسهال کمک میکند. خوردن سس سیب در زمان تهوع بارداری انرژی از دست رفته بدن شما را تامین میکند.
شما میتوانید سس سیب را در خانه درست کنید. سیب را پوست بکنید و با کمی شکر، دارچین و لیمو شیرین در آب بپزید تا به سس غلیظی تبدیل شود.
اصلیترین راههای درمان حالت تهوع در دوران بارداری
به استحکام استخوانها کمک میکند
سیب علاوه بر کمک به هضم غذا و تامین انرژی، باعث استحکام استخوانها و دندانها در جنین در حال رشد و تکامل میشود. این میوه حاوی کلسیم قابل توجهی است. کلسیم یکی از مواد معدنی ضروری برای رشد و تکامل استخوانهای مادر و جنین است. به علاوه کلسیم نقش مهمی را در عملکرد عضلات، انتقال عصبی و لخته شدن خون ایفا میکند. به همین دلیل یکی از مواد معدنی مورد نیاز برای بارداری سالم محسوب میشود.
آب بدن را تامین میکند
سیب یکی از منابع ارزشمند تامین آب بدن است. بیشتر این میوه از آب تشکیل شده است. بنابراین در دوران بارداری با مصرف سیب آب بدن شما تامین میشود که بسیار مهم است. تامین آب بدن برای عملکرد اندامهای مختلف از جمله جذب مواد معدنی، خروج مواد اضافه و تنظیم دمای بدن ضروری است و نقش مهمی در تولید مایع آمنیوتیک بازی میکند که جنین را در بر میگیرد و از آن محافظت میکند.
دارای فواید طولانی مدت برای نوزاد است
مصرف سیب در دوران بارداری فواید طولانی مدتی را برای نوزاد به همراه دارد. مصرف این میوه در بارداری، خطر ابتلای نوزاد به آسم، حساسیت و آلرژی و مشکلات تنفسی را در آینده کاهش میدهد.
عوارض مصرف سیب در دوران بارداری
با این که به طور کلی مصرف سیب در دوران بارداری بسیار برای شما و جنین مفید است و معمولا عوارض جانبی خاصی ندارد، اما باید آن را در حد اعتدال میل کنید. مصرف بیش از حد سیب در بارداری میتواند باعث مشکلاتی از جمله یبوست، اسیدی شدن معده و غیره شود. از جمله خطرات مصرف سیب در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مسمومیت
تخم سیب حاوی سیانید است. با این وجود، بعید است که خوردن کامل سیب آسیب قابل توجهی به بدن بزند، اما جویدن و خوردن مقدار زیادی تخم سیب میتواند خطرناک باشد.
حساسیت
برخی از افراد پس از خوردن سیب دچار نشانههای حساسیت غذایی میشوند. در صورتی که پس از مصرف سیب علائم و نشانههای حساسیت از جمله کهیر، ورم یا مشکلات تنفسی را تجربه کردید، توصیه میکنیم که فورا به پزشک مراجعه کنید. چرا که در صورتی که این حساسیت به آنافیلاکسی تبدیل شود، میتواند خطرناک و مرگ آور شود.
جرم دندان
در گذشته برخی از افراد عقیده داشتند که خوردن سیب جرم دندان را از بین میبرد و دیگر نیازی به مسواک زدن نیست. با این وجود، تحقیقات مدرک خاصی برای این ادعا پیدا نکردهاند. بلکه برعکس، ترکیبات اسیدی موجود در سیب میتواند باعث تجمع جرم بر روی دندانهای شما شود. بنابراین لازم است پس از خوردن این میوه دهان خود را با آب شستشو دهید و یا مسواک بزنید تا دندانهای شما سالم بمانند.
اقدامات احتیاطی برای مصرف سیب در بارداری
مصرف سیب در بارداری بسیار مفید است. اما با این که خوردن این میوه خطر خاصی ندارد، لازم است نکاتی را در استفاده از آن رعایت کنید تا سلامت شما و جنین به خطر نیفتد:
- سیب را به خوبی بشویید: همیشه پیش از مصرف سیب آن را به طور کامل زیر شیر آب بشویید تا هرگونه باکتری یا مواد شیمیایی و سموم از روی آن پاک شود.
- سیب ارگانیک بخورید: در صورت امکان، سیب ارگانیک خریداری کنید تا فاقد مواد شیمیایی و سموم باشد.
- اعتدال را رعایت کنید: با این که مصرف سیب در بارداری مفید است، اما آن را در حد اعتدال بخورید. چرا که مصرف بیش از حد قند سیب میتواند در دوران بارداری مضر باشد.
- به بدن خود گوش دهید: در صورتی که پس از خوردن سیب در بارداری هرگونه ناراحتی از جمله نفخ را تجربه میکنید، مصرف آن را محدود کنید و یا با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید.
مصرف سیب در سه ماه آخر بارداری
مصرف سیب در سه ماه سوم بارداری نیز بی خطر است و فواید فراوانی برای جنین و مادر باردار دارد. سیب دارای ویتامینها و مواد معدنی بسیاری از جمله ویتامین C و فیبر است که جذب آهن را توسط بدن بالا میبرد و برای استحکام استخوانهای جنین مفید است. همچنین این میوه دارای فیبر فراوان است. به همین دلیل مصرف آن به درمان یبوست کمک میکند که در ماههای آخر بارداری بسیار رایج است.
چه افرادی نباید در دوران بارداری سیب بخورند؟
در صورتی که پس از خوردن سیب علائم و نشانههای حساسیت غذایی را تجربه میکنید و یا هضم آن برای شما مشکل است، بهتر است مصرف سیب را محدود کنید.
آیا مصرف سیب کال در بارداری بی خطر است؟
مصرف سیب سبز در حد اعتدال به طور کلی در دوران بارداری بی خطر است. با این حال نیاز است در مصرف آن نکات زیر را رعایت کنید.
- اطلاعات زیادی در مورد تاثیر مصرف سیب سبز در دوران بارداری و شیردهی موجود نیست. با این حال، در صورتی که پس از خوردن آن هرگونه علائم حساسیت و مشکلات را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود در این رابطه مشورت نمایید.
- به دلیل این که سیب سبز اسیدی است، ممکن است باعث خراب شدن دندانها شود. از آنجایی که در دوران بارداری بیشتر مستعد ابتلا به مشکلات لثه و دندان خواهید بود، لازم است از مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری خودداری کنید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما را معاینه کند.
- هیچ موقع به طور خودسر میوه یا سبزیجات را به عنوان دارویی استفاده نکنید و پیش از انجام هر کاری از این قبیل، با پزشک خود مشورت کنید.
ویار سیب در بارداری به چه معناست؟
در صورتی که در سه ماه اول بارداری ویار سیب را تجربه میکنید، ممکن است نشانه این باشد که بدن شما به مواد معدنی ضروری موجود در سیب از جمله فیبر، ویتامینها و قند طبیعی آن نیاز دارد. همچنین ممکن است این ویار واکنشی به تغییرات هورمونی در بارداری یا ویار به طعم تازه و تامین آب بدن باشد که این میوه فراهم میکند.
بهترین زمان برای مصرف سیب چه زمانی است؟
زمان خاصی برای مصرف سیب در دوران بارداری وجود ندارد. با این وجود، مصرف روزانه این میوه در حد اعتدال در وعدههای اصلی و میان وعدهها، مواد معدنی مورد نیاز برای بدن شما را فراهم میکند و انرژی شما را افزایش میدهد. چه سیب را در وعده اصلی، میان وعده یا به صورت اسموتی میل کنید، نکته مهم این است که رژیم غذایی شما باید سالم و متعادل باشد.
در دوران بارداری چه تعداد سیب مصرف کنیم؟
مصرف سیب در دوران بارداری مفید است. شما میتوانید روزانه ۱ یا عدد سیب را میل کنید. خوردن این میوه در حد اعتدال ضرری برای شما یا جنین به همراه ندارد.
آیا مصرف سرکه سیب در بارداری مجاز است؟
به دلیل این که سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری کمی ضعیف میشود، زنان باردار در خطر بالاتری برای ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا و مسمومیت غذایی قرار دارند. برخی از این بیماریها میتوانند کشنده باشند. به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند که در دوران بارداری مصرف محصولات غیر پاستوریزه را محدود کنید. چرا که ممکن است آلوده به باکتری لیستریا، سالمونلا، توکسوپلاسما و سایر باکتریهای مضر باشند.
چنین بیماریهایی جنین را نیز در خطر سقط جنین، مرده زایی و سایر مشکلات حاصل از این میکروبهای بیماری زا قرار میدهند.
اما همه انواع سرکه سیب دارای استیک اسید هستند. استیک اسید میکروبهای بیماری زا را از بین میبرد و فقط باکتریهای مفید خاص را زنده نگه میدارد. این اسید میتواند باکتری سالمونلا را از بین ببرد و به احتمال زیاد باکتری لیستریا و ای کولای را نیز میکشد. به همین دلیل سرکه سیب به اندازه سایر محصولات غیر پاستوریزه در دوران بارداری مضر نیست.
به همین دلیل بهتر است سرکه سیب پاستوریزه را در دوران بارداری مصرف کنید. مصرف سرکه سیب پاستوریزه در دوران بارداری خطری ندارد، اما ممکن است برخی از فواید خود از جمله خواص پروبیوتیک را از دست بدهد، اما اگر به دنبال چنین فوایدی هستید بهتر است از جایگزینهای کم خطر تر استفاده کنید.
آیا مصرف سیب با جنسیت جنین ارتباط دارد؟
از نظر علمی شواهد خاصی وجود ندارد که نشان دهد مصرف سیب با جنسیت جنین ارتباط دارد. اما برخی افراد بر پایه طب سنتی میگویند که مصرف سیب باعث دختر شدن نوزاد میشود.
آیا خوردن سیب باعث زیبا شدن نوزاد میشود؟
مصرف سیب در دوران بارداری به سلامت کلی نوزاد از جمله زیبا شدن پوست او کمک میکند. سیب دارای آنتی اکسیدان و ویتامینهای متعددی از جمله ویتامین C میباشد که نقش مهمی در کلاژن سازی ایفا میکنند. به همین دلیل مصرف سیب در بارداری میتواند باعث سلامت و زیبا شدن پوست نوزاد شود.
سوالات متداول
بله، مصرف یک یا دو سیب در روز در دوران بارداری نه تنها برای مادر باردار مفید است، بلکه خطر بروز بسیاری از مشکلات را در جنین کاهش میدهد.
در دوران بارداری کلسیم برای رشد استخوانهای نوزاد ضروری است. از طرفی سیب نیز یکی از منابع مناسب کلسیم محسوب میشود و همچنین فیبر موجود در آن به هضم بهتر غذا و سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. بنابراین خوردن سیب در دوران بارداری مجاز است.
سیب قرمز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بیشتر بهتر از سیب سبز است. هرچه رنگ سیب تیرهتر باشد، آنتی اکسیدان بیشتری نیز دارد. آنتی اکسیدان رادیکالهای آزاد بدن را خنثی میکند و از آسیب سلولی و بیماری جلوگیری مینماید.
سخن آخر
سیب یک میوه بی خطر و مفید برای دوران بارداری به شمار میرود. در صورتی که این میوه را در به طور روزانه و در حد اعتدال مصرف کنید، مواد معدنی مورد نیاز به بدن شما میرسند و به سلامت و رشد جنین شما کمک میکند. با این وجود، بهتر است با پزشک خود در مورد رژیم غذایی بارداری مشورت کنید تا بر اساس نیازهای خاص شما برنامهای را ارائه دهد.
به خاطر داشته باشید که بارداری سالم با تغذیه سالم شروع میشود. بنابراین یک سیب بردارید و از طعم آن لذت ببرید.