سلامت نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

اگزما در نوزادان

اگزما نوزاد

کودک شما به اگزما مبتلا است؟ مطمئنا روش‌های مختلفی را برای درمان و کاهش علائم اگزمای کودک دلبندتان، استفاده کرده‌اید. اما اگر هنوز به نتیجه دلخواه خود نرسیده‌اید، بهتر است به موارد مهمی که در بروز و تشدید اگزما نوزاد نقش دارد، توجه کنید. آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که کودک شما به چه غذایی آلرژی دارد؟ آیا با درمان‌های خانگی و طبیعی اگزما آشنا هستید؟ آیا به این موضوع توجه کرده‌اید که ممکن است کرم و پمادهایی که برای درمان اگزما استفاده می‌کنید، مناسب کودک شما نباشد؟ اگر نمی‌توانید پاسخ روشنی به این سوالات بدهید، بهتر است با ادامه این مطلب همراه باشید.

درمان خانگی اگزما نوزادان

درمان خانگی اگزما نوزادان

علائم اگزما نوزاد به گونه‌ای است که می‌تواند برای کودک دلبند شما آزاردهنده باشد. بنابراین بهتر است برای درمان و کاهش علائم آن، با برخی از درمان‌های خانگی موثر، آشنا باشید. ازجمله:

روغن نارگیل

 روغن نارگیل علاوه بر اینکه یک مرطوب کننده موثر است، خواص ضد باکتریایی زیادی دارد که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به اگزمای عفونی را کاهش می‌دهد. استفاده از روغن نارگیل به عنوان یک درمان خانگی اگزما، ارزش امتحان کردن را دارد، به خصوص اگر اگزمای کودک شما مستعد عفونت باشد.

روغن آفتابگردان

یکی دیگر از مرطوب کننده‌های طبیعی موثر، روغن آفتابگردان است. این روغن سرشار از اسیدهای چرب ضروری است که به راحتی از طریق پوست جذب می‌شود. این در حالی است که کمبود اسیدهای چرب ضروری می‌تواند در برخی از موارد در بروز و تشدید اگزمای نوزاد، نقش داشته باشد. توجه داشته باشید که روغن آفتابگردان با داشتن خاصیت ضد التهاب، یک مرطوب کننده طبیعی برای تسکین اگزما کودک عزیز شما محسوب می‌شود.

حمام بلغور جو دوسر

بلغور جو دوسر کلوئیدی (جو دوسر آسیاب شده) برای تسکین خارش و تحریک پوست مفید است. بلغور جو دوسر در واقع علائم اگزما را با کاهش التهاب و نرمال کردن pH پوست تسکین می‌دهد. اما به خاطر داشته باشید که این گزینه نیز مانند تمام داروهای اگزما ممکن است برای برخی نوزادان کارآمد باشد اما برای برخی دیگر خیر. اگر قصد دارید از این روش برای تسکین اگزما نوزاد استفاده کنید، کافی است یک مشت بلغور جو دوسر را در یک جوراب بریزید و در حین حمام آن را زیر شیر آب نگه دارید. آب حمام ظاهری شیری رنگ به خود می‌گیرد. هنگامی که وان پر شد، می‌توانید بدن کودک را در آن شستشو دهید.

ویتامین دی

مطالعات نشان می‌دهد که اگر اگزما در زمستان بدتر شود، کمبود ویتامین D ممکن است محرک آن باشد. به طور کلی کودکانی که دچار کمبود ویتامین D هستند، بیشتر مستعد ابتلا به اگزما بوده و همچنین در فصل سرد و بارانی، علائم اگزما آن‌ها شدیدتر می‌شود. بنابراین یک مکمل مولتی ویتامین که حاوی مقدار زیادی ویتامین   D  است، می‌تواند کمک کننده باشد. توصیه پزشکی این است که همه کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال باید روزانه یک مکمل مولتی ویتامین با کیفیت خوب مصرف کنند.

اگزما چیست و چگونه درمان می شود؟

اگزما نوزاد یک بیماری پوستی شایع است که نوزادان و کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگزما درواقع باعث می‌شود پوست کودک شما دچار التهاب، خارش، خشکی، کم آبی و برآمدگی شود. شایع‌ترین جایی که علائم اگزما روی نوزاد شما تأثیر می‌گذارد، صورت اوست. دلیل اینکه کودک به اگزما مبتلا می‌شود این است که سد محافظ پوست او در خارجی‌ترین لایه، ضعیف است. این مشکل پوستی در برخی از کودکان زمانی که به بزرگسالی می‌رسند، از بین می‌رود. اما برخی دیگر تا سنین بزرگسالی همچنان علائم خشکی پوست یا اگزما خفیف را تجربه می‌کنند.

به طور کلی ترکیبی از آلرژن‌های محیطی و ژنتیک، باعث بروز اگزما در کودکان است. عوامل محیطی مختلفی مانند پاک کننده‌های قوی، صابون‌، شامپو، هوای خشک، پمادها و … نیز می‌توانند باعث اگزمای کودک شوند. اگر کودک شما از اگزما رنج می‌برد، حتما با یک متخصص پوست اطفال مشورت کنید.

درمان اگزما در نوزادان

درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد اما رعایت برخی نکات و دستورالعمل‌ها می‌تواند به شما در کاهش و از بین رفتن علائم این مشکل پوستی، کمک ‌کند:

  • محرک‌های خاصی که باعث تشدید اگزما کودک شما می‌شود را بشناسید و تا حد امکان از قرارگرفتن او در معرض این محرک‌ها، جلوگیری کنید.
  • برای محافظت از پوست و حفظ رطوبت آن، یک روتین روزانه حمام و مرطوب کننده را اجرا کنید.
  • از داروهای بدون نسخه (OTC) و نسخه‌ای، به طور منظم و طبق تجویز دکتر برای مهار علائم اگزما استفاده کنید.
  • هیچ درمانی برای اگزما وجود ندارد، اما داروهای OTC، داروهای موضعی تجویزی، فتوتراپی و سرکوب کننده‌های ایمنی می‌تواند در درمان موثر باشد.
  • اگزما، به ویژه درماتیت آتوپیک (AD)، ممکن است با بزرگتر شدن فرزند شما، ظاهر و عملکرد بسیار متفاوتی داشته باشد. درک نوع اگزما، علائم و محرک‌های آن بسیار مهم است تا بتوانید با مشاهده رشد و تغییر آن‌ها، برای درمان و مدیریت اگزما اقدام کنید.
  • تنها راه برای اطمینان از نوع اگزمای فرزندتان این است که با پزشک متخصص مشورت کنید.

آیا اگزما واگیردار است؟

همان‌طور که اشاره شد، اگزما یک بیماری پوستی بسیار شایع است که علائم آن ممکن است برروی کیفیت زندگی فرد مبتلا، تاثیر بگذارد. اما باید بدانید که این بیماری پوستی با داشتن علائم و برآمدگی‌های ظاهری بر روی پوست مانند خشکی، التهاب و قرمزی، واگیردار نیست. به این معنی که کودک شما در اثر تماس با فردی که اگزما دارد به این بیماری مبتلا نشده است. بلکه عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز و تشدید آن نقش دارند. بنابراین نگران نحوه ارتباط فرزند خود با هم‌سالان و افراد دیگر نباشید و تمام تلاش خود را صرف کنترل و مدیریت عواملی کنید که باعث تشدید علائم اگزما نوزاد شما می‌شود.

بهترین کرم برای درمان اگزما نوزادان

تمام والدینی که کودک آن‌ها به اگزما مبتلا هستند، این دغدغه را دارند که چه عواملی باعث تحریک و تشدید اگزما کودک آن‌ها می‌شود. این مهم‌ترین کاری است که می‌توانید در مراقبت از فرزند خود انجام دهید. اما باید بدانید که این مراقبت و توجه شامل کرم‌ها و پمادهایی که برای درمان، تجویز یا پیشنهاد می‌شود نیز هست. بنابراین باید به دنبال کرم‌هایی باشید که پوست کودک شما را تحریک نکند. همچنین باید مطمئن شوید که ویژگی‌های کرم مورد نظر به گونه‌ای باشد که رطوبت را در خود نگه دارد تا بتواند علائم پوستی کودک را کاهش دهد. هنگام انتخاب کرم‌های اگزما کودک این موارد را در نظر بگیرید:

  • چه کرم، لوسیون یا پماد، هر کدام را که برای درمان اگزما انتخاب می‌کنید باید بدون عطر باشد.
  • توجه داشته باشید که ساختار کرم‌های ضد حساسیت، غلیظ‌تر است و برای استفاده در طول روز مناسب هستند.
  • به طور معمول پمادها خیلی چرب هستند و برای اگزما توصیه نمی‌شوند. با این حال، آنها نسبت به انواع کرم‌ها و لوسیون‌های مناسب برای اگزما، سوزش کمتری داشته و بیشتر مرطوب کننده هستند. بنابراین تحمل پمادها برای کودک، راحت‌تر است.
  • لوسیون‌ها چربی کمتری نسبت به کرم‌ها دارند و معمولاً بر پایه آب هستند. این باعث می‌شود که آنها راحت‌تر به بدن نوزاد مالیده شوند. اما توجه داشته باشید که در مرطوب نگه داشتن طولانی مدت پوست، اثر کمتری دارند.
  • دقت کنید که در مرطوب کردن پوست نوزاد، فقط به این دلیل که یک کرم ارگانیک یا طبیعی است، تضمینی برای ضد حساسیت بودن آن نیست. بنابراین حتما بررسی کنید که کرم مورد نظر دارای خاصیت ضد حساسیت قوی باشد.

تحقیقات نشان می‌دهد کرم‌های حاوی ویتامین B12 می‌توانند در کنترل علائم اگزما کودک واقعا موثر باشند. بنابراین می‌توانید با مشورت متخصص پوست، این گزینه را برای کودک خود در نظر بگیرید. همچنین کرم کالاندولا گل همیشه بهار برای بهبود و درمان بیماری‌های پوستی از جمله اگزما استفاده می‌شود. کرم کالاندولا با کاهش التهاب، از بین بردن باکتری‌ها و کمک به التیام پوست برای اگزما مفید است. به طور کلی در انتخاب کرم مناسب برای درمان اگزما کودک به این نکته مهم توجه داشته باشید که در ترکیبات آن، هیچ گونه مواد شیمیایی که می‌تواند پوست حساس را تحریک کند، وجود نداشته باشد.

برای شست و شوی محل اگزما دقت داشته باشید که از شوینده مناسب استفاده کنید. شما می‌توانید از شامپو بدن پینو بیبی استفاده کنید.
شامپوهای بدن پینو بیبی با دو حجم ۲۰۰ و ۳۵۰ گرمی در سه گروه شامپو سر و بدن، سر و پوست سر و بدن، دارای فرمولاسیون بسیار ملایم و مناسب نوزادان (از بدو تولد) است که جهت جلوگیری از ایجاد هرگونه حساسیت و آسیب، ترکیبات محصول کاملا مطابق با پوست و موی لطیف آن‌ها انتخاب و فرموله شده است.

شامپو بدن کودک و نوزاد

 غذاهایی که باعث اگزما در نوزادان می شود

همان‌طور که می‌دانید عوامل محیطی زیادی وجود دارد که می‌تواند در بروز و تشدید اگزما نوزاد نقش داشته باشد. این شامل خوراکی‌ها و رژیم غذایی کودک نیز می‌شود. جالب است بدانید که برخی غذاها ممکن است در ۲۰ تا ۳۰ درصد موارد، باعث اگزمای متوسط ​​تا شدید شوند. علاوه بر این، برخی غذاها در تشدید علائم اگزما کودکان و نوزادان مبتلا، نقش دارند. در حالی که غذاها مستقیماً باعث اگزما نمی‌شوند، اما ایجاد تغییرات مثبت و موثر در رژیم غذایی می‌تواند به کاهش علائم کمک کند، به خصوص برای کسانی که به غذاهای خاصی، حساسیت یا آلرژی دارند. در کودکان مبتلا به آلرژی غذایی، حذف غذاهای محرک از رژیم غذایی ممکن است به طور قابل توجهی علائم اگزما را در عرض ۱ تا ۲ ماه بهبود بخشد. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه به معرفی برخی از غذاهای حساسیت‌زا و محرک اگزما می‌پردازیم:

لبنیات

نه تنها آلرژی به شیر گاو شایع‌ترین آلرژی غذایی در کودکان خردسال است، بلکه محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر نیز محرک‌های رایج اگزما هستند. یک مطالعه بر روی ۱۳۲ کودک مبتلا به اگزمای ناشی از غذا نشان داد که ۳۹٪ از کودکان بلافاصله پس از مصرف شیر گاو واکنش آلرژیک نشان دادند. خوشبختانه، چندین شیر گیاهی ساده از جمله شیر سویا، شیر بادام و شیر بادام هندی، به عنوان جایگزین شیر گاو وجود دارد. با این حال، قبل از انتخاب این گزینه‌ها برای جایگزین کردن به عنوان شیر گاو، حتما فهرست مواد تشکیل دهنده آن‌ها را به دقت بررسی کنید.

ماهی و صدف

باید بدانید که اصطلاح صدف به هر جانور آبزی از جمله خرچنگ، صدف و میگو، اطلاق می‌شود که ظاهری صدف مانند دارد. در این میان اکثر انواع ماهی‌ها از جمله سالمون، قزل آلا، تن و تیلاپیا دارای باله و فلس هستند. اگرچه ماهی و صدف هر دو بسیار مغذی هستند و می‌توانند منابع خوبی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا ۳ باشند، اما می‌توانند علائم اگزما را برای بسیاری از کودکان بدتر کنند. آلرژی به ماهی و صدف معمولی است و می‌تواند باعث طیف گسترده‌ای از عوارض جانبی، از جمله کهیر، خارش و اگزما شود. همچنین باید توجه داشته باشید که برخی از کودکان ممکن است به ماهی‌های باله‎دار یا صدف‌دار حساس باشند، اما برخی دیگر ممکن است واکنش‌هایی را فقط به انواع خاصی از آبزیان مانند میگو و خرچنگ نشان دهند. یک متخصص اطفال یا متخصص تغذیه می‌تواند به تعیین نوع خاصی از غذاهای دریایی که ممکن است علائم آگزما را در کودک شما تشدید کند، کمک کننده باشد.

تخم مرغ

برخی از نوزادان یا کودکان نوپا ممکن است به پروتئین‌های موجود در سفیده یا زرده تخم مرغ آلرژی داشته باشند. این امر می‌تواند در بروز یا تشدید اگزما کودک موثر باشد. حساسیت به تخم مرغ یکی از شایع‌ترین آلرژی‌های غذایی است که تقریباً ۱.۳٪ از کودکان زیر ۵ سال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علاوه بر این، نوزادان مبتلا به اگزما تقریباً ۶ برابر بیشتر از نوزادان بدون اگزما در ۱۲ ماهگی احتمال ابتلا به آلرژی به تخم مرغ دارند. با این حال، اکثر آلرژی‌های تخم مرغ در کودکان تا حدود ۵ سالگی برطرف می‌شود.

آجیل

 آجیل می‌تواند اگزما را برای بسیاری از کودکان خردسال مبتلا به آلرژی بدتر کند. این حساسیت در آجیل درختی مانند بادام، بادام هندی، گردو و… شایع‌تر است و ممکن است تا ۴.۹٪ از کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. متأسفانه، آلرژی به آجیل درختی می‌تواند بسیار جدی باشد و در واکنش‌های شدیدتر اغلب با موارد شدید اگزما همراه است.

گندم یا گلوتن گندم

گندم نوعی دانه غلات و جزء اصلی بسیاری از غذاها مانند نان، ماکارونی و محصولات فرآوری شده است. گلوتن پروتئین خاصی است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. برای کسانی که به گندم آلرژی دارند، مصرف محصولات حاوی گندم ممکن است اگزما را بدتر کرده و همچنین علائم دیگری از جمله کهیر، آسم و مشکلات گوارشی را ایجاد کند. اگزما و بثورات پوستی همچنین می‌تواند به دلیل حساسیت به گلوتن و همچنین بیماری سلیاک( یک وضعیت خود ایمنی که باعث واکنش ایمنی در هنگام مصرف غذاهای حاوی گلوتن می‌شود) ایجاد شود. در حالی که هیچ آزمایشی برای تشخیص حساسیت به گلوتن غیر سلیاک، وجود ندارد اما متخصص اطفال می‌تواند از آزمایش پوست یا خون برای تشخیص اینکه آیا کودک شما به بیماری سلیاک یا آلرژی به گندم مبتلا است یا خیر، استفاده کند.

 بادام زمینی

 بادام زمینی یک آلرژن رایج است و با چندین واکنش پوستی از جمله بثورات پوستی، کهیر، خارش و اگزما همراه است. آلرژی به بادام زمینی به ویژه در میان نوزادان و کودکان نوپا شایع است، زیرا بیشتر حساسیت‌های بادام زمینی در ۲ سال اول زندگی ظاهر می‌شود. همچنین آلرژی به بادام زمینی در میان نوزادان مبتلا به اگزمای متوسط ​​تا شدید شایع‌تر است. اگر بادام زمینی باعث تشدید اگزما نوزاد شما می‌شود، سعی کنید به جای آن مواد دیگری مانند دانه‌های روغنی یا کره دانه‌ها را برای تغذیه کودک استفاده کنید.

سخن پایانی

اگزما نوزاد، یک مشکل پوستی بسیار رایج است که علائم آزاردهنده‌ای به همراه دارد. خارش، قرمزی پوست و خشکی آن، ازجمله علائم اگزما است که بر زندگی فرد تاثیر می‌گذارد. درمان قطعی برای اگزما کودک وجود ندارد اما با رعایت برخی موارد مانند رژیم غذایی مناسب، استفاده از کرم‌های درمانی و همچنین آشنایی با درمان‌های خانگی اگزما، می‌توانید علائم این مشکل پوستی را کنترل کنید. ما به دغدغه شما در مراقبت از کودک دلبندتان توجه کرده و در این مطلب به معرفی کامل این موارد پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *