سلامت نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

سکسکه نوزاد

سکسه نوزاد

بچه ‎دار شدن نگرانی‌های خاصی دارد. مثلاً تصور کنید که نوزاد شما به‌تازگی دنیا آمده و او را در آغوش گرفته‌اید که یکباره می‌بینید در حال سکسکه کردن است. خوب به احتمال بسیار زیادی، نگران خواهید شد که اصلاً این سکسکه نوزاد چه علتی دارد، مگر نوزاد هم سکسکه می‌کند؟ خوب اگر شما هم بابت این موضوع نگران و به‌دنبال اطلاعات معتبر هستید. پیشنهاد می‌دهیم که ادامه مطالب را از دست ندهید تا همه چیز را درباره سکسکه نوزاد بدانید.

چرا نوزاد شما دچار سکسکه می‌شود؟

قبل از اینکه در مورد علل سکسکه نوزاد چیزی بگوییم، باید اصلاً دلیل بروز آن را بررسی کنیم. در قسمت زیرین قفسه سینه، دیافراگم قرار دارد. حالا اینکه اصلاً دیافراگم چه کاری انجام می‌دهد مورد بحث ما نیست. هنگامی‌که این دیافراگم دچار اسپاسم شود، نوزاد شما سکسکه خواهد کرد.

باید توجه داشته باشید که این سکسکه برای نوزاد شما هیچ درد یا ناراحتی دیگری را به دنبال نخواهد داشت. در بعضی از موارد هم شاهد این هستیم که نوزاد از صدای سکسکه لذت می‌برد و با آن می‌خندد، زیرا برایش ناراحت‌کننده نیست. حالا شما چرا باید در مورد این موضوع نگران باشید؟ در ادامه اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

علل سکسکه نوزاد را میدانید؟

حالا به این موضوع اصلی رسیدیم که اصلاً چه کارهایی سبب سکسکه نوزاد شما می‌شود.

  • خوردن بیش‌ازحد غذا

شما هم فکر می‌کنید که نوزادتان باید غذای زیادی بخورد تا سالم باشد؟ خوب باید بگویی که اولین دلیل سکسکه در نوزادان خوردن بیش از حد غذا است. حالا این غذا می‌تواند شیر خشک، شیر مادر یا هر غذای دیگری باشد. ما نگرانی‌های شما را به‌عنوان یک مادر درک می‌کنید اما مطمئن باشید که خوراندن غذای بیش از ظریفت کودکتان به او به سلامتش کمکی نمی‌کند.

  • بلعیدن هوا

این مورد در هنگام خوردن شیر و مکیدن شیشه شیر به وجود می‌آید. اگر کودک مدام همراه با شیر هوای اطراف هم ببلعد، بعد از اتمام شیر خوردن دچار سکسکه خواهد شد. البته در این حالت اصلاً جای نگرانی نیست با کارهایی که در ادامه میگوییم، می‌توانید این سکسکه را برطرف کنید.

  • تحریک ریه

در بعضی از موارد تحریک ریه کودک سبب سکسکه او خواهد شد. در این حالت احتمالاً موادی تحریک‌کننده در هوا وجود داشته و کودک با نفس کشیدن این مواد را به ریه خود کشیده است. توجه داشته باشید که کودک شما ریه‌های حساسی دارد.

موادی مانند اسپری خوشبوکننده، دود اگزوز ماشین، حتی در مواردی دود کباب کردن، می‌تواند برای او ناراحت‌کننده به‌حساب آید. پیشنهاد می‌دهیم که در چنین مواردی وقت بیشتری برای شناخت مواد حساسیت‌زای کودک خود صرف کنید.

  • آسم

احتمالاً با خواندن کلمه آسم کمی تعجب کنید و با خود بگویید مگر ما در ابتدای مطالب نگفتیم که سکسکه نوزاد خطرناک نیست، پس چرا یکی از علت‌های آن بیماری آسم است؟ در اینجا باز هم میگوییم که جای نگرانی وجود ندارد.

در بعضی از موارد، نوزاد در سنین پائین آسم دارد و با بزرگ شدن آن‌ها، این بیماری هم به‌مرور بهبود پیدا می‌کند. هنگامی‌که نوزاد شما آسم داشته باشد، حجم هوای داخل ریه او کاهش پیدا کرده و همین موضوع سبب فشار به دیافراگم و اسپاسم آن می‌شود.

البته به این موضوع هم دقت داشته باشید که در موارد کمی شاهد این هستیم که علت سکسکه نوزاد، بیماری آسم باشد. به‌هرحال نباید این واقعیت هم نادیده گرفت که یکی از علائم آسم در کودکان، سکسکه بیش‌ازحد آن‌ها است. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که در هنگام مشاهده چنین علائمی حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • حساسیت

از دیگر علت‌های بروز سکسکه در نوزادان می‌توان به حساسیت آن‌ها اشاره کرد. این حساسیت می‌تواند در مری یا معده باشد. در بعضی از موارد شاهد این هستیم که کودک به بعضی از پروتئین‌های خاص حساسیت دارد و با خوردن آن‌ها دچار سکسکه می‌شود. این پروتئین‌ها حتی در شیر هم می‌تواند وجود داشته باشد. برای جلوگیری از این مورد بهتر است از محصولات هایپوآلرژنیک استفاده کنید.

  • تغییر دمای ناگهانی

در بسیاری از موارد سکسکه نوزاد به دلیل تغییر دمای غذایی است که می‌خورد. مثلاً تصور کنید که الآن به کودکتان شیر سرد داده‌اید، اگر بعدازآن سریعاً یک نوشیدنی یا غذای گرم بخورد، دچار سکسکه خواهد شد. این تغییر دمای ناگهانی سبب بروز اسپاسم در عضله دیافراگم او می‌شود. حتی خود ما بزرگسالان هم در چنین حالتی اذیت می‌شویم!

  • رفلاکس معده

هنگامی‌که جریان غذای خورده شده در معده برعکس شود، یعنی از معده به سمت مری حرکت کند، سبب ایجاد رفلاکس معده و همچنین سکسکه خواهد شد. البته رفلاکس معده علائم دیگری هم دارد که سکسکه در نوزادان فقط یکی از آن‌ها است.

راه‌های درمان سکسکه نوزادان

بعد از اینکه با علت‌های ایجاد سکسکه در نوزادان آشنا شدیم، حالا باید به این موضوع بپردازیم که برای درمان آن چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم. در ابتدا به این موضوع دقت داشته باشید که اگر خودتان به‌عنوان یک آدم بزرگ‌سال سکسکه کنید، چه کار خواهید کرد؟

طبیعتاً اولین کار شما این است که صبر کنید تا سکسکه به‌مرورزمان کاهش پیدا کند. معمولاً سکسکه در نوزادان ده دقیقه است. پیشنهاد می‌دهیم که ابتدا ده دقیقه صبر کنید تا سکسکه به روال طبیعی از بین برود. درصورتی‌که بعدازاین ده دقیقه باز هم کودک شما سکسکه می‌کرد، می‌توانید یکی از کارهای زیر را انجام بدهید.

مکیدن پستانک باعث می‌شود که اسپاسم دیافراگم از بین برود. اگر سکسکه نوزاد شما بیش از ده دقیقه طول کشید، یکی از ساده‌ترین کارها این است که اجازه بدهید کودکتان پستانکش را بمکد، همین! نیازی نیست که حتماً کار سختی را انجام بدهید. حواستان باشد که حتما از پستانک ارتودنسی برای نوزاد خود استفاده کنید.

  • قند آب

قند آب هم یکی دیگر از راه‌هایی است که برای برطرف کردن سکسکه در نوزادان می‌توانید از آن استفاده کنید. در مواردی هم می‌تواند شکر و کمی قند را به پستانک او بزنید و سپس در دهان نوزادتان قرار بدهید. این روش یکی از قدیمی‌ترین راه‌ها برای از بین بردن سکسکه به‌حساب می‌آید.

  • حواس‌پرتی

حواس‌پرتی کودک هم می‌تواند یکی دیگر از کارهایی باشد که به درمان سکسکه او کمک می‌کند. شما با اسباب‌بازی و کارتون می‌توانید حواس کودکتان را پرت کنید.

راه‌های پیشگیری از سکسکه نوزاد را می‌شناسید؟

از قدیم گفته‌اند که پیشگیری بهتر از درمان است. این موضوع در مورد سکسکه نوزاد هم صدق می‌کند. در ادامه چند روش را پیشنهاد می‌دهیم که با رعایت آن‌ها می‌توانید تا میزان زیادی از بروز سکسکه در نوزاد خود جلوگیری کنید.

  • نشسته غذا بدهید

بهترین روش غذا دادن به نوزاد این است که او را بنشانید و سپس به او غذا بدهید. بعضی از والدین به نوزاد خوابیده غذا می‌دهند، حتی اگر غذای کمی به حالت خوابیده به او بدهید، سبب بروز سکسکه خواهد شد.

  • شیر مادر

شاید برای شما جالب باشد که اگر نوزادتان شیر مادر بنوشد، احتمال اینکه دچار سکسکه شود، کمتر است. هنگامی‌که نوزاد شیر مادر را به‌صورت مستقیم می‌خورد، احتمال اینکه هوا را با شیر ببلعد کاهش پیدا می‌کند. به یاد دارید در مطالب بالا گفتیم که نوزاد می‌تواند به بعضی از پروتئین‌های موجود در شیر حساسیت داشته باشد؟ باید بگوییم که شیر مادر هیچ‌گونه مواد حساسیت‌زایی ندارد.

  • آروغ گرفتن

شما هم از آن دسته مادرانی هستید که از گرفتن آروغ نوزادتان خسته شده‌اید؟ خوب باید بگوییم که آروغ زدن کودک باعث می‌شود که هوای اضافی که در شکم او وجود دارد، خارج شود. همان‌طور که در مطالب بالا گفتیم این هوای اضافی دلیلی برای اسپاسم دیافراگم و سکسکه نوزاد است. با گرفتن آروغ نوزاد خود از بروز سکسکه او جلوگیری خواهید کرد.

  • آرامش داشته باشید

هیچ‌وقت غذا را با عجله به نوزاد خود ندهید، در آرامش کامل و با صبر و حوصله به نوزادتان غذا بدهید. به نوزاد خود اجازه بدهید که غذا را به آرامی قوت داده و سپس قاشق بعدی را به دهانش نزدیک کنید. این عجله نه برای شما خوب است و نه برای نوزادتان!

  • تفریح ممنوع!

بله درست خواندید، هنگامی‌که به نوزادتان شیر می‌دهید زمانی برای تفریح او یا خودتان نیست. هنگام شیر دادن به نوزاد او را تکان ندهید، با او بازی نکنید و حتی باعث خندیدن او هم نشوید. تمام این کارها سبب ورود هوای اضافی به شکم نوزاد شما خواهد شد.

  • غذای اضافی ممنوع!

همان‌طور که در مطالب بالا هم گفتیم شما به‌هیچ‌عنوان نباید غذای بیشتر از ظرفیت نوزادتان را به او بدهید. این کار سبب سکسکه در نوزادان می‌شود.

برای سکسکه نوزاد به پزشک مراجعه کنیم؟

در مطالب بالا چندین علت از سکسکه نوزادان را بیان کردیم که ممکن است شما را نگران کند. حالا این سؤال پیش می‌آید که برای سکسکه فرزندمان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم. در پاسخ باید بگوییم که شما باید به تعداد دفعات سکسکه، مدت زمان آن و علت‌های آن توجه داشته باشید.

به‌عنوان‌مثال اگر شما با آرامش به نوزادتان غذا می‌دهید، غذای اضافی به او نمی‌خورانید، بعد از غذا آروغ او را می‌گیرد و… اما نوزادتان به دفعات متعدد دچار سکسکه می‌شود، بهتر است که به  یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

در مواردی هم والدین می‌بینند که نوزاد مثلاً هر سه ماه یک‌بار دچار سکسکه شده و بعد از مدتی هم خوب می‌شود. در چنین حالتی خودتان با رعایت نکات گفته شده در بالا می‌توانید از بروز سکسکه جلوگیری کرده و در صورت بروز هم آن را برطرف کنید.

نتیجه‌گیری

در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که در مورد سکسکه نوزاد مطالبی را بیان کنیم. در ابتدا به این موضوع اشاره کردیم که سکسکه در نوزادان اصلاً به چه دلیلی اتفاق می‌افتد. همان‌طور که گفتیم این موضوع اصلاً خطرناک و نگران‌کننده نیست.

در ادامه به این مطلب پرداختیم که چه کارها و چه عواملی سبب بروز سکسکه در نوزادان می‌شوند. اطلاع از این علت‌ها به شما کمک می‌کند که در بروز با این موضوع (سکسکه در نوزادان) بتوانید تصمیم بهتری بگیرید. در ادامه به راه‌های درمان سکسکه در نوزادان اشاره کردیم.

مطالب را با این موضوع ادامه دادیم که با چه روش‌هایی می‌توان از بروز سکسکه در نوزادان جلوگیری کرد. راه‌هایی را به شما پیشنهاد دادیم که هرکدام تأثیرات زیادی دارند. در انتها هم مطالبی با این مضمون ارائه کردیم که چه زمانی برای درمان سکسکه در نوزاد خود باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

هر سؤال دیگری در مورد سکسکه نوزاد دارید را با ما در میان بگذارید، در اسرع وقت به آن پاسخ خواهیم داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *