سلامت نوزاد, شیردهی, نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

نکاتی برای بهبود دل درد نوزاد

دل درد نوزاد

فهرست موضوعات این مقاله

آیا نوزاد شما معده درد دارد؟ از نفخ گرفته تا بیماری های گوارشی، موارد زیادی می‌توانند شکم نوزاد را آشفته کنند و باعث دل درد او شوند. بر اساس گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، برخی از دلایل معده درد نوزاد شامل موارد زیر می‌باشند:

  • قولنج
  • نفخ
  • حساسیت به پروتئین شیر
  • یبوست
  • انسداد روده
  • انواع عفونت‌ها
  • رفلاکس و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)

خبر خوب این است که روش‌های بسیاری برای کمک به نوزاد دچار دل درد وجود دارد. در این مقاله … نکته توصیه شده توسط متخصصان برای تسکین دل درد و شکم درد نوزاد را بخوانید.

علائم و نشانه‌های دل درد نوزاد چیست؟

با وجود عدم صحبت کردن، نوزادان به طرز شگفت انگیزی ارتباطات موثری دارند. بنابراین شما می‌توانید نشانه‌های دل درد نوزاد که باعث ایجاد ناراحتی در کودک شما می‌شود را تشخیص دهند. مراقب علائم و نشانه های زیر در نوزاد خود باشید:

  • بیش‌تر از حد معمول گریه کردن
  • ترش کردن یا استفراغ
  • امتناع از شیر خوردن
  • تجربه اختلالات خواب جدید یا غیر عادی
  • داشتن اسهال یا یبوست
  • زبان بدن پر تنش و بی قرار مانند سفت شدن ماهیچه ها یا ناتوانی در ثابت ماندن

ماساژ دادن نوزاد را برای رفع دل درد امتحان کنید

سیستم گوارشی نوزاد شما هنوز رشد نکرده و نابالغ است؛ اما شما می‌توانید با ماساژ دادن نوزاد به بهتر شدن دل درد او کمک کنید. بر اساس گفته متخصصان گوارش، ماساژ نوزاد یک روش استثنایی و طبیعی برای رفع ناراحتی شکمی و دل درد نوزاد است.

۱۵ دقیقه ماساژ دادن نوزاد با فشار متوسط که با حرکت دادن پوست نوزاد انجام می‌شود و چندین بار روی صورت، شکم و اندام‌های نوزاد به کار می‌رود، بسیار مفید به نظر می‌رسد. ماساژ توسط متخصص اطفال منع مصرف ندارد.

پاهای نوزاد را به حالت دوچرخه سواری حرکت دهید تا گاز را خارج کند

یکی دیگر از تکنیک‌های خارجی برای معده درد نوزاد، حرکت دادن پای کودک است. بنا به گفته متخصصان اطفال، تمرین‌هایی که می‌توانید برای کمک به نوزاد در دفع گاز انجام دهید شامل خم کردن پاهای نوزاد و رساندن زانوهای او به شکم، و حرکت دادن پاهای کودک به شکل دوچرخه‌ سواری است.

این حرکات ساده می‌تواند به گاز محبوس شده در روده نوزاد کمک کند تا از بدن خارج شود و امیدواریم شکم ناراحت و دل درد نوزاد شما را تسکین دهد.

شیر خشک مناسب را برای نوزاد خود پیدا کنید

اگر نوزاد شما با شیر خشک تغذیه می‌شود و به طور مرتب علائم و نشانه‌های دل درد را از خود نشان می‌دهد، بهتر است شیر خشکی را تهیه کنید که هضم آن برای نوزاد شما آسان است. برای نوزادانی که شکمشان نفخ دارد، مدفوع سفت یا خمیری دارند، یا ناراحتی گوارشی با شیر خشک را تجربه می‌کنند، ممکن است مفید باشد که شیر خشکی را امتحان کنید که پروتئین‌های شیر قبلاً تا حدی تجزیه شده باشد که در برخی از نوزادان می‌تواند هضم شیر خشک را آسان تر کند.

این شیر خشک‌ها اغلب به عنوان ملایم برچسب گذاری می‌شوند و اغلب حاوی لاکتوز کم‌تری نسبت به شیر خشک‌های معمولی هستند. برای برخی از نوزادان، تهیه کردن شیر خشک حاوی پروبیوتیک نیز مفید است؛ زیرا برخی تحقیقات نشان می‌دهند که پروبیوتیک‌ها می‌توانند برای کمک به هضم غذا برای نوزادان بداخلاق مفید باشند و عموماً در این زمینه ایمن در نظر گرفته می‌شوند. البته قبل از تغییر شیر خشک نوزاد خود، مهم است که این تغییر را با پزشک اطفال خود در میان بگذارید.

نحوه مکیدن شیر توسط نوزاد را بررسی کنید

چه نوزاد خود را با شیشه شیر تغذیه می‌کنید یا مستقیماً به او شیر می‌دهید، مطمئن شوید که مکش کودکتان محکم باشد تا هوای اضافی وارد شکم او نشود. توصیه می‌شود که با یک مشاور شیردهی تماس بگیرید تا مکش نوزاد خود را تنظیم کنید و تعیین کنید که آیا گره زبان نوزاد مشکلی به شمار می‌رود یا خیر. 

نشانه های مکش خوب توسط نوزاد 

بر اساس گفته دفتر سلامت زنان، نشانه‌های مکش مناسب نوزاد شامل موارد زیر می‌باشد:

  • شما احساس راحتی می‌کنید و دردناک نیست.
  • قفسه سینه نوزاد شما به شکم شما چسبیده است.
  • هاله پستان خود را کم می‌بینید یا اصلاً مشاهده نمی‌شود.
  • زبان نوزاد زیر سینه شما قرار گرفته است.
  • می‌توانید ببینید که گوش‌های نوزاد شما تکان می‌خورد.
  • چانه نوزاد شما سینه شما را لمس می‌کند.
  • نوزاد شما به وضوح در حال بلعیدن شیر است.
  • لب‌های کودک شما بیرون زده است و رو به داخل قرار نمی‌گیرد.

بیش از حد بودن شیری که نوزاد دریافت می‌کند را بررسی کنید

بر اساس گفته پزشکان، خوردن بیش از حد شیر مادر یا بی حالی بیش از حد می‌تواند باعث گاز گرفتگی و معده درد نوزاد در نوزادانی شود که شیر می‌خورند. تغذیه بیش از حد می‌تواند باعث شود نوزاد بیش از حد غذا بخورد یا هوای زیادی را ببلعد و باعث دل درد او شود.

هنگام شیر دادن به نوزاد یا پمپاژ کردن شیر خود، قبل از اینکه سمت شیر دادن را عوض کنید، مطمئن شوید که یک سینه را به طور کامل خالی کرده‌اید تا نوزاد شما تمام شیر خلفی تسکین دهنده معده را نیز دریافت کند. یک مشاور شیردهی می‌تواند به شما در مدیریت دادن شیر به نوزاد خود کمک کند.

برای پیشگیری از دل درد نوزاد، بیش از حد نوزاد را تغذیه نکنید

نوزادان پس از پایان شیر خوردن، دهان خود را باز و شل می‌کنند؛ اما با یک شیشه شیر، تشخیص این موضوع دشوارتر است. معده نوزاد شما به اندازه مشت اوست؛ بنابراین هر بار مقدار کمی از شیر را به او بدهید. بهتر است یک نوزاد هر دو ساعت یک‌ بار مقدار کمی غذا بخورد تا این که مقدار زیادی غذا در هر چهار ساعت یک بار بخورد.

بنا به گفته پزشکان اطفال، اگر کودک شما آب دهانش را بیرون می‌دهد، ممکن است لازم باشد قبل از شیر دادن بیش‌تر به او تا نوبت بعدی شیردهی صبر کنید.

از ایجاد حواس پرتی برای نوزاد در هنگام شیردهی خودداری کنید

تمرکز نوزاد در طول شیردهی می‌تواند به پیشگیری از معده درد نوزاد کمک کند. از ایجاد وقفه، صداهای ناگهانی، نورهای روشن و سایر عوامل حواس پرتی برای نوزاد خودداری کنید و هر نوبت غذا خوردن نوزاد را آرام، بی سر و صدا و ساکت برگزار کنید.

اگر نوزاد گرسنه و برای شیر حریص نباشد، به احتمال زیاد هنگام غذا خوردن آرام خواهد بود. بنابراین آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می‌کند به جای برنامه زمانی برای رژیم غذایی نوزاد، علائم گرسنگی کودک را دنبال کنید و مطابق آن عمل نمایید.

دل درد نوزاد

آروغ زدن نوزاد در موقعیت‌های مختلف

اگر یک حالت آروغ زدن نمی‌تواند دل درد نوزاد شما را تسکین دهد، حالت دیگری را امتحان کنید. خواباندن کودک بر روی شکم روی پاهای خود و ضربه زدن به پشت او، نگه داشتن نوزاد با دستی روی سینه‌اش درست زیر گردن او و خم کردن او به جلو در حالی که نشسته است و این که سر او را روی شانه خود قرار دهید و در حالی که او را در آغوش گرفته‌اید آرام به پشت او ضربه بزنید از حالت‌هایی هستند که می‌توانید برای آروغ زدن نوزاد خود امتحان کنید.

در میانه تغذیه نوزاد، آروغ او را بگیرید

استراحت مکرر در شیردهی به نوزاد و گرفتن آروغ او در حین تغذیه می‌تواند به هضم غذای نوزاد کمک کند. بنا به گفته پزشکان اطفال، آروغ زدن نوزادی که با شیشه شیر تغذیه می‌شود در حداقل هر سه تا پنج دقیقه یا بعد از خوردن هر ۰.۰۵ تا ۰.۰۸ لیتر، ترشح آب دهان نوزاد را کند می‌کند و میزان هوایی را که وارد شکم او می‌شود، کاهش می‌دهد. اگر کودک شما از سینه شما شیر می‌خورد، هنگام تعویض سینه آروغ او را بگیرید.

حمام یا حوله گرم را برای رفع دل درد نوزاد امتحان کنید

کمی گرما می‌تواند ناراحتی معده و دل درد نوزاد شما را کاهش دهد. بنا به توصیه پزشکان، قرار دادن یک حوله گرم روی شکم نوزاد ایده بدی نیست. همچنین یک حمام آب گرم گاهی اوقات می‌تواند به نوزاد شما کمک کند تا آرام شود و روده‌های او نیز کار کند. فقط مطمئن شوید که نوزاد خیلی گرمش نیست. همچنین با اجتناب از بستن پوشک و کمربندهای بیش از حد تنگ، کودک خود را راحت نگه دارید.

نوزاد خود را صاف نگه دارید

اجازه دهید گرانش کار خود را با تغذیه در یک زاویه انجام دهد. زمانی که نوزاد دراز کشیده است از غذا دادن به او خودداری کنید. اگر در حال شیردهی به نوزاد هستید، حالت توپ فوتبالی یا نگه داشتن آرام را امتحان کنید. پس از شیر خوردن نوزاد، اجازه ندهید نوزاد فوراً دراز بکشد. برای اطمینان از هضم صحیح شیر توسط نوزاد، بهتر است کودک را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در حالت عمودی بنشانید.

رژیم غذایی شما با دل درد نوزاد مرتبط است

هنگامی که شما به نوزاد خود شیر می‌دهید، نوزاد شما آنچه را که می‌خورید دریافت می‌کند و لبنیات یک عامل رایج برای ناراحتی معده و دل درد نوزاد است. میوه ها، سبزیجات سبز، به ویژه کلم بروکلی و کلم و سیر نیز می‌توانند کودک را ناراحت کنند و باعث دل درد او شوند. برای تسکین علائم دل درد نوزاد، ممکن است سعی کنید هر بار یک غذای مشکوک را حذف کنید. این کار را هر هفته به مدت یک هفته انجام دهید تا ببینید آیا تفاوتی در دل درد نوزاد ایجاد می‌شود یا خیر.

شیشه شیر مناسب را برای نوزاد خود انتخاب کنید

بطری را نگه دارید تا شیر یا شیر خشک به طور کامل نوک پستانک آن را پر کند تا هوای اضافی کاهش یابد. همچنین سعی کنید از شیشه شیری استفاده کنید که سری آن میزان هوای دریافتی نوزاد را محدود کند.

همچنین بهتر است در نظر داشته باشید که سری شیشه شیر را با سری شیشه شیری که جریان شیر در آن آهسته تر است، تغییر دهید. اگر جریان شیر از نوک بطری بیش از حد سریع باشد، ممکن است نوزاد شما مجبور شود در حین شیر خوردن، هوای اضافی را ببلعد و هوا وارد معده او شود.

نوزاد را بر روی شکم قرار دهید تا تمرین خزیدن کند

فواید اولیه تمرین خزیدن روی شکم برای نوزاد این است که عضلات سر و گردن کودک شما را تقویت می‌کند، به رشد مهارت‌های حرکتی او کمک می‌کند و از به وجود آمدن بخش‌های صاف در پشت سر نوزاد پیشگیری می‌کند.

اما گذراندن زمان بر روی شکم نوزاد فواید دیگری نیز برای او دارد. برای مثال به معده نوزاد فشار وارد می‌کند که گاهی اوقات می‌تواند دل درد نوزاد را تسکین دهد.

تمرین خزیدن بر روی شکم نوزاد فواید زیادی برای نوزادان دارد و یکی از آن‌ها کمک به حرکت گاز در شکم نوزاد است. البته توجه داشته باشید که هرگز نباید نوزاد خود را بر روی شکم بخوابانید. چرا که خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را افزایش می‌دهد.

برای رفع دل درد نوزاد، غذای جامد او را تغییر دهید

شروع غذای جامد نوزاد می‌تواند کمی برای شکم نوزاد شما شوک ایجاد کند. بعضی از نوزادان کمی یبوست خواهند داشت. اگر این اتفاق برای نوزاد شما افتاد، از غلات برنج (به جای آن از بلغور جو دوسر استفاده کنید) و موز اجتناب کنید، زیرا ممکن است باعث یبوست نوزاد شوند.

پروبیوتیک‌ها را به رژیم غذایی نوزاد اضافه کنید

باکتری‌های روده نوزاد هنوز به طور کامل رشد نکرده‌اند و این می‌تواند باعث ناراحتی معده در نوزاد شود. بنا به گفته متخصصان اطفال، پزشک اغلب یک پروبیوتیک تایید شده برای کودکان، به‌ویژه در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، اضافه می‌کنند. برخی از شیرهای خشک‌ از قبل حاوی یک یا چند پروبیوتیک هستند. مطالعات نشان داده‌اند که گاهی اوقات برخی از نوزادان در روده خود یک باکتری را بیش‌تر و بر خلاف باکتری‌های متنوع تر دارند.

پروبیوتیک‌های نوزادان به شکل قطره یا پودر وجود دارد. البته پیشنهاد می‌کنیم قبل از امتحان کردن این گزینه از متخصص اطفال کودک خود سوال بپرسید و با تایید او این کار را انجام دهید. 

بدانید چه زمانی باید برای دل درد نوزاد با دکتر تماس بگیرید

قولنج یا کولیک نوزاد که با گریه بیش از حد و تسلیم‌ ناپذیر کودک مشخص می‌شود، ممکن است واقعاً دلیل شناخته‌ شده‌ای نداشته باشد و برخی از یبوست‌ها ممکن است خود به خود برطرف شوند. اما اگر این راه حل‌های ساده برای دل درد نوزاد کارساز نبود یا اگر کودک شما هنوز معده درد دارد، با یک پزشک عمومی تماس بگیرید. بنا به گفته متخصصان، بهتر است مراقب علائم مربوط به موارد زیر در نوزاد خود باشید:

  • درد در حین شیر خوردن یا بعد از تغذیه
  • امتناع مداوم از غذا خوردن
  • استفراغ خون یا مایع سبز یا زرد
  • رشد ضعیف
  • مشکلات تنفسی
  • خفگی

اگر کودک شما موارد فوق را تجربه می‌کند، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *