نگهداری از نوزاد

لب های ترک خورده نوزاد؛ علل، علائم و راه حل‌ها

لب های ترک خورده نوزاد؛ علل، علائم و راه حل‌ها

همان طور که آب و هوا شروع به تغییر‌ می‌کند، درجه حرارت و رطوبت متفاوتی را برای پوست بدن به ارمغان‌ می‌آورد. این‌ می‌تواند باعث شود که پوست و لب‌های کوچولوی شما خشک‌ می‌شود و منجر به ترک خوردن لب‌های کودک می‌شود. اما پدر و مادر عزیز نگران نباشید؛ شما همیشه‌ می‌توانید به قدرت بالم لب اعتماد کنید تا لب کودکتان همواره نرم، لطیف و صاف بماند. لب‌های ترک خورده در نوزادانی که به طور طبیعی لب‌های خود را‌ می‌لیسند نیز ممکن است رخ دهد. در این مقاله پینو بیبی مجموعه‌ای از راه حل‌ها را برای درمان و جلوگیری از ترک خوردن لب‌های نوزاد شما فهرست کرده است با پینو همراه باشید.

لب های ترک خورده نوزاد؛ علل، علائم و راه حل‌ها

آیا اگر لب‌های نوزاد شما ترک خورده است، باید نگران باشید؟

برای نوزادان – به ویژه شیرخواران – خشکی لب‌ها همیشه باید باعث نگرانی باشد. اگر برای مدت طولانی نادیده گرفته شود، لب‌های خشک‌ می‌توانند ترک بخورند یا شکافته شوند و به زخم تبدیل شوند.

یکی از دلایل ترک لب در نوزادان عادت به مکیدن مداوم لب‌های نوزاد است. با این حال، لب های ترک خورده نشانه قوی کم آبی در نوزاد شما است. تغییرات آب و هوا و قرار گرفتن در معرض باد اغلب‌ می‌تواند باعث این مشکل شود، اما اگر کودک شما تمایل دارد بیشتر از بینی خود از دهان نفس بکشد، این‌ نیز می‌تواند باعث ترک خوردن لب‌های او شود.

دلایل ترک خوردن لب در نوزاد چیست؟

دلایل خشکی لب‌های نوزاد‌ می‌تواند از عادات شخصی گرفته تا شرایط محیطی متفاوت باشد.

۱. کم آبی بدن

دلایل کم‌ آبی بدن دو دسته است: یکی آب و هوای بسیار خشک است که می‌تواند رطوبت را از پوست کودک بیرون بکشد، و دومی شرایط آب و هوایی است که می‌تواند منجر به تعریق بیش از حد کودک شود. علاوه بر آن اگر تعداد دفعات شیردهی مورد نیاز کودک به اندازه کافی نباشد، بدن او به اندازه کافی هیدراته نخواهد شد و این‌ می‌تواند منجر به خشکی لب شود. برخی از علائم کم آبی در نوزادان عبارت هستند از:

  • چشم‌های فرو رفته
  • گریه بدون اشک
  • دست و پاهای سرد و لکه‌دار
  • ضربان قلب تند
  • یک «نقطه نرم» روی سر نوزاد

۲. کمبود در تغذیه

وجود لب های ترک خورده نشانه دیگری است که نشان‌ می‌دهد تغذیه فعلی نوزاد ناکافی است. اگر نوزاد تازه متولد شده با سطوح پایین‌تری از برخی مواد مغذی در بدن تشخیص داده شود، لب‌هایش رطوبت را حفظ نمی‌کنند. این اغلب با داشتن ایمنی پایین نوزاد تشدید‌ می‌شود.

۳. واکنش به آلرژی

پوست حساس‌ کودک می‌تواند به یک لوسیون یا کرم یا حتی پارچه‌ای که برای پوشاندن کودک استفاده‌ می‌شود واکنش نشان دهد. اگر مادر از رژ لب یا بالم مخصوصی استفاده کند و تمایل داشته باشد که کودک را اغلب ببوسد، این نیز‌ می‌تواند باعث ایجاد آلرژی شود.

۴. تمایل به تنفس از طریق دهان

تنفس دهانی اجازه‌ می‌دهد تا هوا به طور مداوم در اطراف لب باشد. این هوا همواره رطوبتی را که در مسیر خود پیدا‌ می‌کند، جذب‌ می‌کند. یک بیماری با بینی مسدود شده اغلب منجر به تنفس دهانی در نوزادان‌ می‌شود و باعث ترک خوردن لب‌ها‌ می‌شود و باعث ناراحتی کودک می‌شود.

۵. نوسانات آب و هوا

نوزادان باید در یک محیط امن و کنترل شده باشند، به خصوص زمانی که تازه متولد‌ می‌شوند زیرا پوست آنها به شرایط جوی عادت ندارد. تابستان‌های گرم، زمستان‌های سرد یا روزهای بادخیز می‌توانند رطوبت را از هر منبعی جذب کنند و باعث ترک خوردن لب‌های کوچک‌ دلبندتان شوند.

۶. مکیدن یا لیسیدن لب

تمایل به ادامه مکیدن یک غریزه بسیار قوی در هفته‌های اولیه تولد است. این باعث‌ می‌شود که نوزادان مدام زبان خود را بیرون بیاورند و لب‌های خود را به طور مداوم بمکند. بزاق دهان به تدریج از لب‌ها تبخیر‌ می‌شود و آنها را خشک‌ می‌کند. این چرخه تکراری باعث ایجاد ترک بر روی لب‌های نوزاد می‌شود.

۷. اختلال ژنتیکی

سندرم نترتون یک اختلال ژنتیکی نادر است که پوست و موی نوزادان را تحت تاثیر قرار‌ می‌دهد. این وضعیت‌ می‌تواند باعث التهاب مزمن شود و منجر به خشکی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست نوزاد شود. نوزادان مبتلا به سندرم نترتون هم چنین ممکن است پوست نازک و شکننده‌ای داشته باشند که مستعد ترک خوردن و خونریزی از جمله روی لب‌ها هستند. این بیماری معمولاً از طریق بیوپسی پوست و آزمایش ژنتیکی تشخیص داده‌ می‌شود.

۸. عفونت ویروسی

ویروس کوکساکی نوعی انترو ویروس است که در کودکان شایع است.‌ می‌تواند علائم مختلفی از جمله تب، گلودرد و تاول‌های دهان را ایجاد کند. در برخی موارد،‌ می‌تواند باعث ایجاد بثورات روی دست، پا و دهان شود که به بیماری دست، پا و دهان معروف است. این عفونت ویروسی هم چنین‌ می‌تواند منجر به ترک خوردن لب در نوزادان و علائم دیگری مانند آبریزش، کاهش اشتها و تحریک پذیری شود.

آیا نوزادان به دلیل شیردهی دچار ترک خوردن لب می‌شوند؟

یک نوزاد تازه متولد شده حداکثر زمان خود را صرف تغذیه از سینه مادر می‌کند، که ممکن است به نظر برسد که ارتباطی با لب های ترک خورده دارد. اما تغذیه چیزی نیست که باعث ترک خوردن لب‌ها‌ می‌شود. برعکس، شیر مادر می‌تواند به بهبود لب‌های ترک خورده کمک کند. اگر کودک خوب به سینه مادر بچسبد و در طول روز به اندازه کافی شیر بخورد، به نظر‌ می‌رسد احتمال خشک شدن لب‌ها کاهش‌ می‌یابد.

علائم ترک خوردن لب در نوزادان چیست؟

برای لب های ترک خورده یک نوزاد، علائم‌ می‌تواند به شرح زیر باشد:

  • لب‌ها در مقایسه با لب‌های شما بیشتر خشک هستند.
  • ترک‌هایی روی سطح لب ظاهر‌ می‌شوند که ممکن است عمیق‌تر شوند.
  • رنگ پوست اطراف لب شروع به تیره شدن‌ می‌کند.
  • لب‌ها درد دارند و کمی رنگ قرمز دارند.
  • ترک‌ها شدید هستند و باعث‌ می‌شوند خون در برخی مواقع به بیرون تراوش کند.
لب های ترک خورده نوزاد؛ علل، علائم و راه حل‌ها

چگونه‌ می‌توان لب های ترک خورده را در نوزاد درمان کرد؟

در مورد نوزادان، داروهای خاصی وجود دارد که‌ می‌توانید برای تسکین سریع و کاهش ناراحتی استفاده کنید.

۱. ژلِ پترولیوم یا همان وازلین

این محصول از لانولین ساخته شده است، این یک مرطوب‌کننده قوی برای لب‌های کودک شماست و به بهبود سریعتر ترک‌ها کمک می‌کند. وجود لانولین آن را به یک شفا دهنده ملایم و بی‌خطر تبدیل‌ می‌کند، حتی اگر کودک شما لب‌هایش را لیس بزند و آن را به این شکل مصرف کند.

یک تکه کوچک روی انگشت خود بگیرید و به آرامی آن را روی لب‌های نوزاد خود بمالید. سعی کنید از این محصول در شب هنگام خواب کودک استفاده کنید تا مدت طولانی‌تری باقی بماند و لب‌ها زمان لازم برای بهبودی را دریافت کنند.

۲. روغن نارگیل

روغن نارگیل یک داروی قدیمی و سنتی است، بسیاری از والدین استفاده از روغن نارگیل را برای درمان ترک لب نوزاد انتخاب‌ می‌کنند، زیرا به راحتی در خانه در دسترس است. ترکیب اصلی روغن اسید لوریک است که باعث بهبودی‌ می‌شود و بر کودک تأثیر نمی‌گذارد. انگشت خود را ضد عفونی کنید و کمی روغن روی آن بمالید. آن را روی لب‌های کودک بمالید و هر زمان که خشک شد چندین بار تکرار کنید.

۳. شیر مادر

شیر مادر ایمن‌ترین و طبیعی‌ترین راه برای درمان ترک‌های لب است. با استفاده از نوک پستان، شیر را به آرامی روی لب‌های او بمالید یا با انگشت روی آن ضربه بزنید. آن را روی لب‌های نوزاد نمالید. شیر به لب‌ها اجازه هیدراته شدن‌ می‌دهد و مواد طبیعی آن باعث تسریع بهبودی‌ می‌شود.

۴. برش‌های خیار

برش‌های خیار نه تنها با طراوت هستند، بلکه‌ می‌توانند به تسکین لب‌های ترک خورده نیز کمک کنند. به سادگی یک خیار را برش دهید و آن را برای چند دقیقه به آرامی روی لب‌های کودک خود نگه دارید. خنکی خیار به کاهش التهاب و تسکین لب نوزاد کمک‌ می‌کند.

۵. بلغور جو دوسر

بلغور جو دوسر یک درمان طبیعی است که‌ می‌تواند به تسکین و التیام ترک لب‌ها کمک کند. به سادگی یک مشت بلغور جو دوسر را به صورت پودر ریز خرد کنید، سپس آن را با چند قطره آب مخلوط کنید تا خمیری ایجاد شود. خمیر را روی لب‌های کودکتان بمالید و بگذارید چند دقیقه روی لب‌های کودکتان بماند و سپس به آرامی با یک دستمال مرطوب آن را پاک کنید.

۶. آلوئه ورا

آلوئه ورا یک مرطوب کننده طبیعی با خواص ضد التهابی است که‌ می‌تواند به تسکین لب‌های ترک خورده کمک کند. هم چنین حاوی آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌هایی است که‌ می‌توانند باعث بهبودی شوند. به سادگی یک تکه کوچک از یک برگ آلوئه ورا را برش دهید و ژل آن را استخراج کنید. ژل را چند بار در روز روی لب‌های کودک خود بمالید.

قبل از امتحان داروهای خانگی حتماً با پزشک اطفال کودک خود مشورت کنید تا احتمال عفونت یا آلرژی را رد کنید.

چه چیزی را نباید روی لب‌های ترک خورده کودک بمالید؟

به عنوان یک والدین، طبیعی است که بخواهید هر کاری که‌ می‌توانید برای تسکین و درمان لب‌های ترک خورده کودک خود انجام دهید. با این حال، موارد خاصی وجود دارد که باید از زدن آنها به لب‌های کودک خود اجتناب کنید تا از تحریک و ناراحتی بیشتر جلوگیری کنید. در اینجا چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:

  • محصولات معطر: از استفاده از محصولات حاوی عطر، رنگ یا سایر مواد شیمیایی خشن روی لب‌های کودک خودداری کنید. اینها‌ می‌توانند باعث تحریک بیشتر و حتی واکنش آلرژیک شوند. به جای آن از محصولات بدون عطر و ضد حساسیت استفاده کنید.
  • بزاق: در حالی که ممکن است لیسیدن انگشت و مالیدن آن روی لب‌های کودک برای تسکین آنها وسوسه انگیز باشد، بزاق‌ می‌تواند مشکل را بدتر کند. بزاق حاوی آنزیم‌هایی است که‌ می‌تواند پوست را تحریک و خشک کند و منجر به ترک خوردن و ناراحتی بیشتر شود.
  • غذاهای تند یا اسیدی: همان طور که کودک شما رشد‌ می‌کند و شروع به خوردن غذاهای جامد‌ می‌کند، مهم است که از غذاهای تند یا اسیدی که لب‌های از قبل حساس او را تحریک‌ می‌کنند اجتناب کنید. تا زمانی که لب‌های آن‌ها به طور کامل بهبود یابد، برای تغذیه کودک از غذاهای ملایم و آسان هضم استفاده کنید.
  • لیسیدن یا گاز گرفتن: کودک خود را تشویق کنید که لب‌هایش را لیس نزند یا گاز نگیرد زیرا این کار می‌تواند مشکل را بدتر کند. اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ شده است که درک کند، به او بیاموزید که به جای آن از بالم لب یا سایر محصولات برای تسکین و درمان لب‌هایش استفاده کند.

اگر کودک شما لب‌هایش به صورت مزمن ترک خورده باشد چه باید کرد؟

ترک خوردن مزمن لب در نوزاد ممکن است نشان دهنده کمبود تغذیه‌ای یا حتی مصرف اضافی ویتامین A باشد (که منجر به خشکی پوست‌ می‌شود). موارد نادری وجود دارد که نوزادان به بیماری کاوازاکی مبتلا می‌شوند – وضعیتی که باعث التهاب و تب می‌شود و در نوزادان بین ۶ ماه تا ۲ سال شایع است. با این حال، خشکی لب‌ها، در این صورت، با علائم دیگری از جمله تب و قرمزی چشم همراه است. بنابراین اگر به نظر‌ می‌رسد خشکی و ترک خوردن لب‌های کودک‌تان مدت طولانی‌تری باقی‌ می‌ماند، فرزندتان را برای معاینه بیشتر نزد پزشک ببرید.

چگونه از ترک خوردن لب در نوزادان جلوگیری کنیم؟

در مورد نوزادان همواره پیشگیری بهتر از درمان است. برای جلوگیری از ترک خوردن لب در نوزادان، دمای مطلوب را در خانه حفظ کنید و در صورت نیاز از مرطوب کننده استفاده کنید. کودک خود را با لباس مناسب بپوشانید و از او در برابر آفتاب یا بادهای شدید محافظت کنید. هم چنین، در هوای گرم بیشتر به کودک خود غذا دهید تا سطح هیدراتاسیون کودک در حد مطلوب حفظ شود.

لب‌های ترک خورده ممکن است یک بیماری بسیار رایج برای بزرگسالان باشد. اما ماهیت حساس پوست کودک و وابستگی به تغذیه از طریق دهان‌ می‌تواند آن را برای او بسیار دردناک و ناراحت کننده کند. درمان صحیح این عارضه زمانی که علائم ظاهر می‌شوند می‌تواند از شدیدتر شدن آن پیشگیری کند.

چه زمانی به خاطر ترک خوردن لب کودک باید با دکتر تماس بگیریم؟

لب های ترک خورده معمولاً یک مشکل جزئی است که‌ می‌توان آن را در خانه درمان کرد. شرایط خاصی وجود دارد که باید با پزشک نوزاد خود تماس بگیرید. در اینجا چند علامت وجود دارد که باید مراقب آنها بود:

  • خونریزی یا ترک: اگر لب‌های کودک شما خونریزی می‌کند یا ترک‌های عمیقی دارد، این می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری شدیدتر باشد، مانند عفونت باکتریایی یا قارچی. در این مورد، مهم است که به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.
  • علائم عفونت: اگر متوجه هر گونه علائم عفونت، مانند قرمزی، تورم، یا ترشحات در اطراف لب‌های کودک خود شدید، مهم است که فوراً با پزشک تماس بگیرید. ممکن است کودک برای درمان عفونت نیاز به مصرف دارو داشته باشند.
  • مشکل در تغذیه: اگر کودک شما به دلیل ترک خوردن لب‌ها در تغذیه با مشکل مواجه است، این‌ می‌تواند نشانه شدیدتر بودن وضعیت باشد. پزشک کودک ممکن است بتواند شیر خشک یا روش تغذیه خاصی را برای کمک به آنها توصیه کند.
  • تب: اگر نوزاد شما تب کرده و لب هایش ترک خورده است، این‌ می‌تواند نشانه یک عفونت یا بیماری زمینه‌ای باشد. مهم است که به دنبال مراقبت‌های پزشکی برای تعیین علت تب باشید.

سوالات متداول

۱. آیا پستانک می‌تواند باعث ترک خوردن لب در نوزاد شود؟

بله، پستانک‌ می‌تواند باعث ترک خوردن لب در نوزادان شود، به خصوص اگر از آن برای مدت طولانی استفاده کنند یا اگر پستانک کثیف یا فرسوده باشد. اصطکاک مداوم پستانک روی لب‌های کودک می‌تواند منجر به خشکی و سوزش شود و در نتیجه ترک بخورد. از همین رو توصیه می‌کنیم از پستانک با جنس مرغوب و متناسب با آرگونومی دهان کودک استفاده کنید. پستانک ارتودنسی پینو بیبی با داشتن محفاظ خیال شما را از آلوده شدن پستانک راحت می‌کند، هم چنین جنس مرغوب سیلیکونی این پستانک باعث می‌شود تا شکل و فرم اولیه پستانک برای مدت زمان طولانی استفاده کودک همچنان حفظ شود و از اصطحکاک و ترک خوردن لب کودک دلبندتان جلوگیری می‌شود.

۲. آیا دندان درآوردن باعث ترک خوردن لب در نوزادان می‌شود؟

بله، دندان درآوردن هم چنین می‌تواند باعث ترک خوردن لب‌ها در نوزادان شود، زیرا ممکن است دهان کودک بیش از حد معمول آب‌ریزش کند که منجر به ایجاد رطوبت در اطراف دهان می‌شود که می‌تواند منجر به خشکی و تحریک شود. هم چنین، نوزادان هنگام دندان درآوردن دست‌ها و سایر اشیاء خود را در دهان خود قرار‌ می‌دهند که‌ می‌تواند منجر به ترک خوردن لب شود.

سخن آخر

نوزادان به دلیل پوست حساس و غدد چربی کمتر، همراه با عواملی مانند آب و هوا و کم آبی، مستعد خشکی لب‌ها هستند. درمان‌های طبیعی و موثر  برای تسکین لب‌های ترک خورده نوزاد شامل استفاده از وازلین، روغن نارگیل و شیر مادر است و در عین حال باید از تماس لب‌های کودک با محرک‌هایی مانند محصولات معطر و بزاق جلوگیری نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *