از جمله دغدغههایی که برای والدین مطرح میشود، شب ادراری در کودکان است که میتواند از عللهای مختلفی نشات بگیرد. بسیاری از والدین علاوه بر این عللها، به دنبال یافتن راه حلی برای درمان مشکل کودک خود هستند.
متاسفانه شب ادراری جزء مسائلی است که نمیتوان نسبت به آن چشم پوشی کرد. ملحفههای خیس و ناراحتی و عصیان پدر و مادر، اتفاقاتی هستند که شاید در همان لحظه حل شوند اما با این حال تاثیراتی که بر روی آن کودک باقی میمانند، به راحتی قابل جبران نیستند و این مسئله میتواند به مرور زمان بسیار مشکل ساز شود. برای همین هم شناخت علت شب ادراری و یافتن راه حلی برای رفع و درمان آن جزء ملزومات است. اگر میخواهید آینده کودک شما به سبب مسئله ساده و در عین حال مهمی مانند شب ادراری مختل نشود، خوب است در ادامه با ما همراه باشید.
شب ادراری چیست؟
زمانی که کودک از خواب بیدار میشود و شلوار و تمامی ملحفههای زیر او خیس است، در حالی که اصلا به یاد نمیآورد که چه زمانی ادرار کرده است؛ این صحنه به وقوع شب ادراری اشاره دارد. در واقع شب ادراری در کودکان در سنین کم میتواند عادی باشد اما در صورتی که این روند تداوم پیدا کند و نشانههای دیگری هم با آن ظاهر شوند، پیگیری والدین برای شناخت منشا و برطرف کردن آن مورد نیاز است.
قابل توجه است که شب ادراری در کودکان به سبب آموزش نادرست والدین در رابطه با توالت نیست و میتواند به عنوان یک قسمت عادی از رشد کودک به شمار آید. پس نیازی نیست که برای این موضوع خود را سرزنش کنید؛ همین که پدر و مادری باشید برای این موضوع ارزش قائل است و نسب به آن بی تفاوت عمل نمیکند، خود میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
شب ادراری در کودکان ۲ الی ۴ ساله به سبب کامل نشدن کرتکس مغز یا به بیانی در حال توسعه و رشد بودن آن به صورت طبیعی رخ میدهد. البته شب ادراری در سنین ۴ الی ۶ نیز به صورت گاه به گاه میتواند رایج باشد. همانطور که گفتیم این مسئله میتواند طبیعی جلوه کند. اما در حالتی که رختخواب کودک شما در فواصل ۲ یا ۳ بار در هفته خیس میشود، ممکن است که کودک شما دچار معقوله شب ادراری شده باشد. البته مشکلات شب ادراری جزء دستهای از ناتوانیهای کودکانه به حساب میآیند که با گذشت زمان و به مرور رفع میشوند. پزشکان معتقد هستند که شب ادراری در کودکان به سبب مشکلاتی مانند تنبلی، مشکلات عاطفی، ضعف اراده و یا آموزش غلط نیست در مورد توالت نیست و پدر و مادر باید با این مسئله با آرامش برخورد کنند. در حقیقت درک کودکان در این دوره میتواند از هر چیزی مهمتر باشد. با این حال فلسفههای روانشناسی از بعضی اختلالات روحی و عاطفی در رابطه با شب ادراری خبر میدهند.
دلایل شب ادراری میتواند طیف گستردهای از موضوعات را در بربگیرد. اگر میخواهید در مواجهه با شب ادراری با درک و حوصله برخورد کنید، خوب است در ادامه همراه ما با شید تا از دلایل رخ دادن شب ادراری در کودکان اطلاع کنید و سپس برای درمان این مشکل اقدام کنید.
دلایل شب ادراری در کودکان
به صورت کلی شب ادراری یک نوع همراهی با تکامل آهسته رشد مغز است که به مرور زمان رفع میشود. اما سابقه خانوادگی و تولید ادرار زیاد بیشترین تاثیر را برای شب ادراری در کودکان دارند. البته گاهی چندین علت دست به دست یکدیگر میدهند تا در نهایت شب ادراری برای کودکان به وجود آید. اغلب هیچ کودکی از روی عمد رختخواب خود را خیس نمیکند و عملا این دست از کودکان از لحاظ جسمی و روانی سالم هستند. البته بیماریهایی چون دیابت و یبوست در ایجاد شب ادراری نقش موثری را ایفا میکنند. دلایلی که عمدتا شب ادراری به سبب آنها رخ میدهد، به شرح زیر هستند.
روند تکامل آهسته
روند تکامل آهسته نشان از رشد و تکامل کودک دارد که در این جریان به صورت آهسته به وقوع میپیوندد. روند تکامل آهسته در بازه ۵ الی ۱۰ سالگی یک جریان طبیعی است که به سبب مثانه کوچک، سیستم عصبی در حال تکامل و چرخه خواب عمیق میتواند میتواند موجب شب ادراری شود. به این صورت که سیستم عصبی در این بازه هنوز به طور کامل رشد نکرده است و برای همین هم پیامهایی که بدن در رابطه با مثانه اعلام میکند مانند پر شدن مثانه و نیاز به بیدار شدن کودک را نمیتواند کنترل کند. این موضوع تا حد زیادی طبیعی است و ممکن است در بیشتر کودکان رخ دهد. به عنوان والدین آن کودک باید تلاش کنید آرامش خود را حفظ کنید و کاملا عقلانی با این موضوع برخورد کنید. توجه داشته باشید که تهدید یا تنبیه کردن کودک یا ترساندن او، نه تنها موثر نیست، بلکه میتواند منجر به بروز بیشتر شب ادراری در کودکان شود.
تولید ادرار بیش از حد
این امکان وجود دارد که کودک در طول روز مایعات زیادی مصرف کند و پیش از خالی کردن مثانه خود به خواب برود، در این حالت جدس اینکه کودک به سبب داشتن مثانه پر و بیدار نشدن به موقع دچار شب ادراری شده است، سخت نیست. از سوی دیگر این امکان هم وجود دارد که کلیههای کودک در طول شب حجم زیادی از ادرار را تولید کنند؛ در چنین شرایطی اینکه کودک دچار شب ادراری شود، قابل قبول است. البته تولید بیش از حد ادرار از سوی کلیهها قطعا نمیتواند بی دلیل باشد. پایین بودن سطح هورمونهای ضد ادرار (ADH)، میتواند باعث شود که کلیهها در شب ادرار کمتری تولید کنند.
اختلالات خواب
یک نوع اختلال تنفس با عنوان آپنه خواب وجود دارد که به سبب کمبود اکسیژن رخ میدهد؛ این اختلال میتواند به عنوان عاملی برای تولید ادرار زیاد از طرف کلیهها شناسایی شود. همانطور که اشاره کردیم تولید ادرار زیاد از سوی کلیهها نمیتواند بی دلیل باشد.
با این حساب همیشه به این موضوع که شب ادراری یک موضوع طبیعی است، بسنده نکنید. گاهی هم این امکان وجود خواهد داشت که کودک شما مبتلا به اختلال یا بیماری مانند آپنه خواب باشد. آپنه خواب علائم دیگری مانند تنفس از دهان، خروپف، خشکی دهان در هنگام صبح، سینوس و عفونت گوش و خواب آلودگی در طول روز را نیز شامل میشود. راه رفتن در خواب نیز به عنوان یکی از عللهای شب ادراری در کودکان شناسایی شود که خود به سبب دلایل دیگری رخ میدهد.
استرس و اضطراب
داشتن استرس و اضطراب برای هر فردی به خصوص کودکان یک عارضه طبیعی و نرمال به حساب میآید. اما گاهی کودکان به سبب رفتار والدین یا دیگران این استرس را دارند که برای بار چندم دچار شب ادراری شوند. گاهی استرس و ترس از وقوع شب ادراری میتواند خود به عنوان عاملی باشد که به سبب آن شب ادراری رخ میدهد. برای همین هم اصرار داریم که نباید کودکان را از خیس کردن رختخواب خود بترسانید یا تهدید کنید. قطعا نمیخواهیم بگوییم که خیس کردن رختخواب توسط کودکان در شب طبیعی است و باید بی تفاوت با این مسئله برخورد کنید یا آنها را به این کار تشویق کنید. منظور ما این است که برخورد منطقی با این قضیه در اولویت است و میتواند به عنوان اولین راه حل برای برطرف کردن شب ادراری کودکان به شمار آید.
توجه داشته باشید که استرس و اضطراب تنها به علت شب ادراری ایجاد نمیشود. موارد زیادی هستند که میتوانند استرس کودکان را زیاد کنند. به عنوان مثال آمدن نوزاد جدید در خانواده خود یکی از دلایل اصلی اضطراب است. زمانی که کودک احساس میکند موقعیت خود را در خانواده از دست داده است و دیگر کسی او را دوست ندارد، دچار استرس میشود و این موضوع میتواندشب ادراری و ناراحتی خواب را به همراه داشته باشد. بدیهی است که این دست از افکار در کودکان حقسقت ندارند اما با این حال باز هم میتوانند برای کودکان و دنیای کودکانه آنها مخرب باشند.
تنها خوابیدن نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد استرس و اضطراب در کودکان است. در حالت عادی کودکان روحیه ضعیفی دارند و نمیتوانند به درستی احساسات خود را کنترل کنند. ترس از تنهای، تاریکی و یا حتی وجود موجودات عجیب و غریب در اتاق، مواردی هستند که گاها برای بزرگسالان هم رخ میدهند؛ برای همین اینکه انتظار داشته باشیم کودکان در تاریکی شبانه منطقی و عاقلانه برخورد کنند و واکنشی نداشته باشند، درست نیست.
جابجایی و شروع مدرسه جدید هم از جمله عواملی هستند که در بطن احساسات یک کودک استرس و اضطراب را پرورش میدهند. محیط جدید، انسانهای جدید و روابط نو برای بسیاری از انسانها ترسناک هستند. سعی کنید با این معقوله طبیعی رفتار کنید و از این مسئله را به مرور زمان برای کودک خود عادی سازی کرده و در تمام مراحل همراه او باشید تا با محیط جدید اخت پیدا کند و دیگر استرسی در رابطه با روابط نو احساسات او را احاطه نکند.
بحرانهای خانوادگی شاید به عنوان یکی از اصلیترین مسائلی به شمار آیند که سبب شب ادراری در کودکان میشوند. درک این مسئله برای بزرگسالان آنچنان راحت نیست. گاهی یک دعوای کوچک و ساده بین والدین میتواند افکار کودک را تحت تاثیر قرار دهد و به همین صورت سبب ناراحتیهای خواب شبانه شود. این مسئله به هیچ وجه ساده نیست. بحثهایی که درون خانه بین اعضای یک خانواده رخ میدهند بر روی روان کودکان اثر میگذارند و شاید حتی منجر به کابوسهای شبانه شوند و به همین ترتیب عدم بیدار شدن یا ناتوانی برای بیدار شدن و خالی کردن مثانه رخ خواهد داد. لطفا به عنوان یک والدین مسئولیت پذیر احساسات و افکار کودکان را جدی بگیرید.
تا این خط از مقاله تمام مطالبی که مورد بررسی قرار گرفتند، بیشتر به تعریف شب ادراری در کودکان و عللهای آن اشاره داشتند. اکنون زمان آن رسیده است که به صحبت درباره نشانهها و درمان شب ادراری در کودکان بپردازیم.
نشانه ها و علائم شب ادراری کودکان
در صورتی که کودک شما بالای ۵ سال است و گاها رختخواب خود را خیس میکند، باید مشکوک شوید که کودکتان دچار اختلال شب ادراری است. برخی از مواردی که میتوانند برای تشخیص این موضوع مفید باشند، به شرح زیر هستند.
- شب ادراری برای مدت طولانی قطع نمیشود و به صورت پیوسته رخ میدهد
- در طول سه ماه، شب ادراری حدود ۲ الی ۳ بار در هفته رخ دهد
- رختخواب کودک پس از گذشت ۶ ماه خشک بودن خیس شود
- نشت ادرار به همراه نیاز فوری به خالی کردن مثانه
- تکرر ادرار و نیاز به ادرار کردن حدود ۸ بار یا بیشتر در روز
- تنها ۲ الی ۳ بار ادرار کردن در روز (حد معمولی ادرار برای کودکان ۴ الی ۷ بار برای یک روز است)
- ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
- به خود پیچیدن برای جلوگیری از نشت ادرار
- علائم عفونت مثانه
- وجود مشکلات فیزیکی و جسمی برای کنترل ادرار که نیاز به مراجعه به پزشک دارد
درمان شب ادراری در کودکان
بدیهی است که اگر مشکلاتی مانند دیابت یا هر نوع بیماری سبب شب ادراری شود، رفع این مشکلات میتواند به درمان شب ادراری در کودکان بیانجامد. اما به صورت کلی برخی از اقدامات دیگر وجود دارند که به وسیله آنها میتوان به بهبود کنترل مثانه در کودکان کمک کرد.
همکاری کودک، والدین و پزشک اصلی کلیدی درمان است. استفاده از هشداردهنده رطوبت، روشهای خانگی و داروها نیز در این جریان بسیار موثر عمل میکنند. کنترل مثانه ابتدا از روز شروع میشود. یعنی اگر کودک شما هم در روز و هم در شب مشکل کنترل ادرار دارد، ابتدا باید مشکل روز او را برطرف کرد.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، روحیه تاثیر زیادی در کنترل ادرار دارد. بنابراین ایجاد انگیزه برای درمان در کودک و حتی والدین، به عنوان اولین و مهمترین گام شناسایی میشود. مواردی که در ادامه بیان میکنیم، به عنوان نکات درمان خانگی شب ادراری در کودکان به شمار میآیند.
انگیزه
روشهای مدیریت شب ادراری یک سری از نکات را در برمیگیرند که حالت روانشناسی دارند. به منظور دنبال کردن این روشها باید یک برنامه منظم در پیش گرفته شود تا به این صورت وظایف و پیشرفت کودک مشهود باشد. بهتر است والدین پیگیر باشند و پیشرفت کودک خود را یاداشت برداری کنند. جایزه دادن به کودک میتواند یکی از بهترین دلایل ایجاد انگیزه در او به حساب آید. قطعا پرخاش کردن با کودک نمیتواند تاثیر زیادی در روند درمان داشته باشد، اما تشویق او برای کنترل ادرار و کمک به او میتواند این روند را تا حد زیادی کنترل کند. کودک خود را برای درمان شب ادراری کمک کنید. تعویض ملحفه و لباس کارهایی هستند که خوب است همراه با کودک با آرامش انجام شوند. در واقع تنها گذاشتن کودک در این مسیر بدترین راهی است که میتوانید برای درمان کودک خود در پیش بگیرید.
دارو و درمان پزشکی
در صورتی که به پزشک مراجعه کنید ممکن است که تجویز دارو صورت بگیرد تا روند درمان سریعتر و موثرتر انجام شود. بهتر است درمان دارویی صورت نگیرد اما در حالتی که داروها مورد تایید پزشک متخصص باشند، استفاده به موقع از آنها ضرورت دارد.
زنگ رطوبت
یک نوع وسیلهای که برای درمان شب ادراری کارساز است، زنگ رطوبت نامیده میشود. زنگ رطوبت به صورت یک حسگر به لباس یا ملحفه کودک متصل میشود. این وسیله در صورت اولین قطعات ادرار را تشخیص داده و با زنگ زدن به منظور بیدار کردن او به صدا در میآید. شاید در اوایل استفاده از زنگ رطوبت لازم باشد که کودک را بیدار کرده و او را به دستشویی ببرید. اما تدوام این عمل و انجام مکرر آن سبب میشود که کودک شما یاد بگیرد که در هنگام ادرار داشتن باید از خواب بیدار شده و به توالت یا دستشویی مراجعه کند.
مراقبت در منزل
ممکن است که روتین و برنامههای کودک شما مشکل داشته باشند و نیاز باشد که آنها را تغییر دهید. به عنوان مثال اگر کودک شما حجم مناسبی از مایعات را در طول شبانه روز مصرف کند و یا در نوشیدن مایعات زیاده روی نکند ممکن است مثانه او در طول شب پر نشود. البته مراجعه به دستشویی قبل از خواب و خالی کردن مثانه پیش از به خواب رفتن کودک نیز میتواند در کنترل شب ادراری در کودکان نقش مهمی را ایفا کند.
سعی کنید به کودک خود یاد بدهید که در طول روز هنگام بازی کردن یا انجام هر کاری، رفتن به سرویس بهداشتی را فراموش نکند و در طول روز مثانه خود را به محض حس کردن ادرار خالی کند. در واقع این عادتهای روزانه هستند که میتوانند پر یا خالی بودن در طول شب را رقم بزنند. برخی نکات کاملا ملموس هستند و بالطبع همه والدین میتوانند با انجام آنها در خانه، تا حد زیادی به درمان شب ادراری در کودکان کمک کنند.
در نهایت نکته مهمی که باید یادآوری کنیم این است که در تمام مراحل درمان شب ادراری در کودکان باید به اعتماد به نفس آنها توجه داشته باشید و تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا عزت نفس و روحیه اعتماد به نفس کودکان به سبب شب ادراری تخریب نشود. شاید عدم توجه به این مسئله بتواند در آینده موجب وقوع اتفاقات ناخوشایندی در مراحل دیگری زندگی آنها شود.