بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف چغندر در دوران بارداری

مصرف چغندر در دوران بارداری

چغندر ممکن است جزو غذاهایی باشد که شما از آن‌ها استفاده می‌کنید. چغندر یک سبزی ریشه‌ای است که در رنگ‌های مختلف وجود دارد؛ اما عمدتا با یک رنگ سرخابی زیبا شناخته می‌شود. طعم خاکی و در عین حال کمی شیرین آن به خوبی با هر چیزی از سالاد گرفته تا اسموتی هماهنگ است. چغندر همچنین دارای مواد غذایی قابل توجهی است که آن را به انتخابی هوشمندانه برای گنجاندن در رژیم غذایی شما و مصرف چغندر در دوران بارداری تبدیل می‌کند.

در ادامه بیش‌تر در مورد چغندر، این که چرا مفید است و نحوه پخت و پز با آن در خانه صحبت خواهیم کرد.

آیا می‌توان در دوران بارداری چغندر مصرف کرد؟

بله، خوردن چغندر در دوران بارداری کاملا بی خطر است. در واقع، ارزش غذایی منحصر به فرد چغندر آن را به یک ماده غذایی سالم تبدیل می کند که می‌توانید آن را در رژیم غذایی خود در دوران بارداری بگنجانید.

شما می‌توانید در دوران بارداری به میزان متوسط چغندر مصرف کنید. این مقدار به حدود دو چغندر در روز می‌رسد. این سبزی قرمز رنگ دارای خواص تصفیه کننده خون، سم زدایی و احیای بدن است و می‌تواند به صورت خام، پخته یا آب میوه مصرف شود.

لازم نیست از مصرف چغندر در هیچ زمانی در دوران بارداری خودداری کنید؛ اگرچه ممکن است لازم باشد مصرف اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه یا اختلالات فشار خون هستید، خود را محدود کنید.

مشخصات غذایی چغندر

یک وعده ۱۰۰ گرمی چغندر خام می‌تواند مواد مغذی زیر را در اختیار شما قرار دهد و می‌تواند به نیازهای بارداری شما کمک کند:

مواد مغذیRDA در هر ۱۰۰ گرم چغندر
فولات کل۶۰۰μg ۱۰۹μg
کلسیم ۱۰۰۰ میلی گرم۱۶ میلی گرم
منیزیم ۳۵۰-۳۶۰ میلی گرم۲۳ میلی گرم
پتاسیم ۲۹۰۰ میلی گرم ۳۲۵ میلی گرم
آهن ۲۷ میلی گرم۰.۸ میلی گرم
فیبر رژیمی۲۸ گرم۲.۸ گرم

فواید چغندر در دوران بارداری

چغندر سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و می‌توان آن را به چند روش خوشمزه تهیه کرد. فراتر از طعم و ارزش غذایی، چغندر می‌تواند برخی از فواید سلامتی دیگر را برای شما و کودکتان فراهم کند.

گوارش شما را راحت نگه می‌دارد

در دوران بارداری، هورمون‌ها می‌توانند هضم شما را کند کنند. خوردن غذاهای غنی از فیبر می‌تواند با ثابت نگه داشتن گوارش شما به جلوگیری از یبوست بارداری کمک کند.

چغندر سرشار از فیبر است: یک فنجان یک فنجان حاوی تقریباً ۴ گرم فیبر است که حدود ۱۴ درصد از توصیه روزانه ۲۸ گرم برای دوران بارداری را تشکیل می‌دهد. بنابراین، چغندر بخورید تا روده‌های شما راحت باشد.

می‌تواند به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک کند

چغندر همچنین منبع خوبی از فولات یا اسید فولیک است و دریافت اسید فولیک کافی می‌تواند به پیشگیری از برخی مشکلات رشدی در بدو تولد مانند آنانسفالی و اسپینا بیفیدا کمک کند.

در طول بارداری، به طور کلی باید هدف شما دریافت ۴۰۰ میکروگرم فولات یا اسید فولیک در روز باشد. با این حال، برخی از حاملگی‌های پرخطر ممکن است به میزان قابل توجهی اسید فولیک بیش‌تری نیاز داشته باشند؛ بنابراین مشورت با پزشک در این رابطه ضرری ندارد.

دریافت فولات کافی از رژیم غذایی دشوار است. بنابراین در کنار خوردن چغندر، باید یک مکمل ویتامین با کیفیت بالا که حاوی اسید فولیک یا فولات است را نیز مصرف کنید.

می‌تواند به کم خونی کمک کند

کم خونی ناشی از فقر آهن ممکن است در دوران بارداری ظاهر شود و باعث بروز علائمی مانند خستگی و ضعف گردد. به همین دلیل است که کارشناسان توصیه می‌کنند در دوران بارداری، روزانه ۳۰ تا ۶۰ میلی‌گرم آهن دریافت کنید.

در حالی که چغندر به اندازه یک مکمل آهن ندارد، اما منبع گیاهی خوبی است که سرشار از این ماده معدنی است. بنابراین این گیاه برای برای گیاهخواران و وگان‌هایی که به دنبال افزایش میزان مصرف آهن خود هستند، بسیار مناسب می‌باشد.

می‌تواند از محدودیت رشد جنین جلوگیری کند

برخی از محققان به بررسی چغندر و پتانسیل آن برای جلوگیری از محدودیت رشد جنین می‌پردازند. این چگونه ممکن است کار کند؟

محدودیت رشد اغلب به دلیل مشکلات جفت ایجاد می‌شود. جریان خون در جفت ممکن است با نیترات‌های موجود در چغندر بهبود یابد. تحقیقات بیش‌تری برای ارزیابی فواید مکمل چغندر و نیترات در دوران بارداری مورد نیاز است.

می‌تواند خطر پره اکلامپسی را کاهش دهد

محققان در مطالعه‌ای علمی در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفتند که ببینند آیا مکمل رژیم غذایی با آب چغندر (نیترات) به ویژه با توجه به خطر پره اکلامپسی می‌تواند فشار خون را کاهش دهد یا خیر.

با این که آب چغندر به تنهایی فشار خون را کاهش نمی‌دهد، یک پژوهش علمی جدیدتر در سال ۲۰۲۰ بر روی موش‌های باردار نتایج مثبتی را به همراه داشت. موش‌هایی که آب چغندر دریافت کردند در مقایسه با گروه دیگر، فشار خون پایین‌تری داشتند و عملکرد عروقی آن‌ها بهتر شد.

با این حال، تحقیقات بیش‌تری بر روی انسان برای ارزیابی این فایده احتمالی مورد نیاز است.

باعث داشتن کبد سالم می‌شود

بتاسیانین موجود در چغندر می‌تواند به سم زدایی کبد و خون شما کمک کند. همچنین اسیدهای چرب و سموم را از بدن شما دفع می‌کند و بارداری سالمی را برای شما تضمین می‌کند.

آیا ویار چغندر توسط مادر باردار نشان دهنده جنسیت جنین است؟

محققان ارتباطی بین ویار خوردن برخی غذاها و کروموزوم‌های جنسی نوزاد پیدا نکرده‌اند. در عوض، آن‌ها مشخص کرده‌اند که افراد باردار بسته به محل زندگی و فرهنگشان تمایل به خوردن غذاهای مختلف دارند.

مطمئن ترین راه برای فهمیدن جنسیت کودک، سونوگرافی آناتومی در هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ بارداری یا از طریق صفحه نمایش DNA بدون سلول (آزمایش خون) در هفته ۹ یا ۱۰ بارداری است.

طبق تحقیقات علمی، هیچ مدرکی برای حمایت از این گفته وجود ندارد. ویارهای زنان باردار ربطی به جنسیت کودک ندارد، بلکه بیش‌تر به فرهنگ عمومی، سبک زندگی و عادات غذایی فرد مربوط می‌شود. بنابراین ویار چغندر هیچ ارتباطی جنسیت نوزاد ندارد.

به ثابت ماندن وزن کمک می‌کند

خوردن به جای دو نفر در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) پیشنهاد می‌کند در صورت حاملگی یک نوزاد، از سه ماهه دوم بارداری ۳۴۰ کالری اضافی در روز دریافت کنید. اگر دوقلو دارید، این مقدار به ۶۰۰ کالری در روز افزایش می‌یابد.

چغندر انتخاب خوبی برای رژیم غذایی شما در دوران بارداری است؛ زیرا سرشار از ویتامین C، پتاسیم، فیبر، فولات، منگنز و آهن می‌باشد. همه این مواد کالری کمی دارند (۷۰ کالری در هر فنجان) و دارای ۸۷ درصد آب است.

مصرف چغندر در دوران بارداری

عوارض و خطرات مصرف چغندر در بارداری

به نظر نمی‌رسد که مصرف چغندر در دوران بارداری مشکلی داشته باشد. با این حال، توجه داشته باشید که خوردن چغندر ممکن است ادرار و مدفوع شما را صورتی یا قرمز رنگ کند. محققان این پدیده را بیتوریا  یا سرخ ادراری می‌نامند و ممکن است تا ۱۴ درصد جمعیت را تحت تاثیر قرار دهد. این حالت معمولاً بی ضرر است؛ اما می‌تواند نشانه هشدار دهنده‌ای هم باشد.

در صورتی که ادرار یا مدفوع شما اغلب بعد از خوردن چغندر قرمز/صورتی است، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. در برخی موارد، این حالت ممکن است نشانه کمبود آهن باشد. در برخی دیگر، ممکن است دلیل دیگری باشد که نیاز به آزمایش بیش‌تر دارد.

چغندر همچنین در مقایسه با سایر سبزیجات دارای قند بالایی است؛ بنابراین مانند سایر مواد غذایی در رژیم غذایی شما، رعایت اعتدال بسیار مهم است.

همچنین اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستید، ممکن است بهتر باشد با پزشک خود صحبت کنید. چغندر همراه با شکلات، اسفناج، آجیل، ریواس و برخی از انواع چای حاوی اگزالات است که ممکن است منجر به تشکیل سنگ کلیه بیش‌تر شود.

اگرچه مصرف متوسط این مواد غذایی معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند.

آماده سازی ساده

چغندر را می‌توانید در اکثر خواربارفروشی‌ها یا بازارهای کشاورزان پیدا کنید. چغندر به شکل خام، ممکن است کمی کثیف و ترسناک به نظر برسد. آن را خوب بشویید و ساقه‌های سبز رنگ را از آن جدا کنید و حدود ه سانتی متر را باقی بگذارید. انجام این کار از رنگ دادن آن به همه جا در طول پخت و پز جلوگیری می‌کند.

کباب کردن چندر

برای تفت دادن چغندر، فر را از قبل با دمای ۲۰۴ درجه سانتی گراد گرم کنید. چغندرهای شسته شده را در فویل یا ظرف پخت قرار دهید و به مدت ۴۵ تا ۹۰ دقیقه بپزید. آن‌ها را با احتیاط از فر خارج کنید و سپس قبل از برش دادن و خوردن آن، به آرامی پوست آن‌ها را جدا کنید.

مایکروویو کردن چغندر

اگر ترجیح می‌دهید فر را روشن نکنید، می‌توانید چغندر را نیز در مایکروویو قرار دهید. به سادگی دو تا سه چغندر کوچک را در یک ظرف مخصوص مایکروویو با کمی آب قرار دهید، سپس به مدت ۸ تا ۱۵ دقیقه (یا تا زمانی که نرم شوند) روی حرارت زیاد قرار دهید. هنگام خارج کردن آن‌ها از مایکروویو مراقب باشید. خود را نسوزانید!

آب میوه

اگر در خانه آبمیوه‌ گیری دارید، می‌توانید یک چغندر کوچک را با سیب یا پرتقال آب بگیرید تا یک نوشیدنی خوشمزه درست کنید. همچنین می‌توانید آب چغندر خود را با آب سیب یا آب پرتقال ۱۰۰ درصد خالص مخلوط کنید.

کنسرو چغندر

اگر وقتتان کم است، کنسرو چغندر گزینه دیگری است که می‌توانید از آن استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که به خوبی آن را آبکشی کنید یا انواع دیگری از آن را انتخاب کنید که سدیم کم دارند یا فاقد سدیم هستند تا از مصرف نمک اضافه در رژیم غذایی خود جلوگیری کنید.

حتی برخی از فروشگاه‌ها چغندرهای بسته بندی و از پیش پخته شده را در قسمت محصولات می‌فروشند. می‌توانید چغندرهای کنسرو شده یا از قبل پخته شده را به سالاد، سیب زمینی سرخ کرده و سوپ اضافه کنید یا آن را به تنهایی بخورید.

اسموتی 

بله، شما حتی می‌توانید چغندر را در اسموتی روزانه خود بریزید. چغندر تازه یا نرم شده را به قطعات کوچک خرد کرده و با میوه‌ها و سبزیجات مورد علاقه خود ترکیب کنید.

دستور غذایی زیر را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

  • ۱/۲ فنجان چغندر خرد شده (با پوست)
  • ۱ سانتی متر زنجبیل تازه و پوست کنده
  • ۱/۲ فنجان آب پرتقال
  • ۱/۲ فنجان آب
  • ۱ عدد موز یخ زده
  • ۱ فنجان توت فرنگی منجمد

این مواد را در مخلوط کن پر قدرت هم بزنید تا یکدست و کرم رنگ شود.

آیا خانم‌های باردار می‌توانند چغندر مصرف کنند؟

چغندر یک سبزی توصیه شده برای مصرف در دوران بارداری است. چه به صورت خام یا پخته، به عنوان سبزی یا به عنوان آب میوه، بسیاری از زنان باردار در طول بارداری خود چغندر مصرف می‌کنند، زیرا حاوی مقدار زیادی مواد مغذی است که کودک و مادر باردار را سالم نگه می‌دارد.

چه زمانی مصرف چغندر را قطع کنم؟

هیچ مشکل خاصی یا مهمی وجود ندارد که به دلیل مصرف چغندر در طول دوران بارداری مادر باردار ایجاد شود. بنابراین زمان یا سه ماهه خاصی برای قطع مصرف چغندر وجود ندارد. با این حال در صورت بروز هرگونه عارضه‌ای که ممکن است داشته باشید، با یک متخصص بهداشت، متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید که به خاطر آن ممکن است لازم باشد مصرف چغندر را در یک زمان خاص از بارداری خود متوقف کنید.

زمان مناسب برای مصرف چغندر در بارداری چه زمانی است؟

از آنجایی که چغندر سرشار از مواد مغذی است، مصرف آن در وعده صبحانه یا ناهار پیشنهاد می‌شود. برای صبحانه، زنان باردار می‌توانند آب میوه‌های ترکیب شده با آب چغندر بنوشند. برای ناهار، چغندر را می‌توان به عنوان بخشی از سالاد با سایر میوه‌ها و سبزیجات تازه یا به صورت پخته شده به عنوان سبزی مصرف کرد.

در دوران بارداری روزانه چقدر چغندر بخوریم؟

فواید چغندر در دوران بارداری فراوان است. در حالی که مصرف چغندر در دوران بارداری خطری ندارد، می‌توان آن را در حد اعتدال یعنی مصرف ۱ عدد چغندر در روز نگه داشت..

سخن آخر

به طور کلی افزایش وزن سالم در بارداری پیشنهاد می‌شود، اما وزن اضافه شده در دوران بارداری ممکن است بر اساس وزن شما قبل از بارداری باشد. داشتن یک رژیم غذایی با مقدار زیادی غذاهای کامل می‌تواند به شما در رسیدن به این هدف کمک کند و در عین حال تغذیه بهینه‌ای را برای کودکتان فراهم کنید.

سعی کنید هنگام غذا نیمی از بشقاب خود را با میوه‌ها و سبزیجات تازه مانند چغندر پر کنید. و اگر سؤال دیگری در مورد آنچه در دوران بارداری باید بخورید، با پزشک خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *