بارداری, زندگی روزانه, سلامت در بارداری, شیردهی

آیا تزریق بوتاکس در دوران بارداری ضرر دارد؟

تزریق بوتاکس در دوران بارداری

چه طرفدار پر و پا قرص بوتاکس باشید، به تزریق آن فکر کرده باشید یا صرفاً جذب همه چیزهایی شده باشید که از آن شنیده‌اید، اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید دست نگه دارید. تزریق بوتاکس در بارداری مجاز نیست.

بوتاکس در قرن بیست و یکم به موضوع بحث داغی تبدیل شده است. یک جستجوی ساده در گوگل بیش از ۴۳ میلیون نتیجه را برای آن نشان می‌دهد. اما متاسفانه بوتاکس در دسته کارهای تجملاتی قرار می‌گیرد که باید در دوران بارداری آن را متوقف کنید.

به جای این که فقط به شما بگوییم که تزریق بوتاکس در دوران بارداری درست نیست و رد شویم، در این مقاله از نظر چندین متخصص استفاده کرده‌ایم تا توضیح دهیم که چرا نباید در دوران بارداری بوتاکس تزریق کنیم، برای چه مدت و در این زمان از چه چیزهایی می‌توانید برای صاف کردن خطوط ریز و چین و چروک پوست استفاده کنید.

در این مقاله در مورد همه چیزهای مربوط به تزریق بوتاکس در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد و همچنین شما را راهنمایی می‌کنیم که چگونه پوست خود را تا زمان تولد نوزاد خود، شاداب و جوان نگه دارید.

بوتاکس چیست؟

بوتاکس یک درمان زیبایی برای رفع خطوط ریز و چین و چروک پوست است و بر اساس اعلام هیئت جراحی زیبایی آمریکا، یکی از محبوب‌ترین کارهای زیبایی به شمار می‌رود. بوتاکس از ماده‌ای به نام نوروتوکسین ساخته شده است که از سم بوتولینوم مشتق شده و از کلستریدیوم بوتولینوم ساخته شده است. این سم به طور موقت حرکت ماهیچه‌ها را هنگامی که به آن‌ها تزریق می‌شود، محدود می‌کند. در حال حاضر، سازمان غذا و دارو تزریق بوتاکس را برای رفع خط و خطوط دور چشم، خطوط پیشانی و خطوط اخم تایید کرده و مجاز دانسته است.

برخلاف تصور غلط رایج مبنی بر این که همه نوروتوکسین‌های زیبایی بوتاکس هستند، بوتاکس در واقع نام تجاری این دارو است. چندین نوروتوکسین دیگر وجود دارند که برای صاف کردن خطوط ریز و چین و چروک به همان روش تزریق می‌شوند. این نوروتوکسین‌ها عبارتند از Dysport، Jeauveau و Xeomin.

بوتاکس با اعصابی که معمولاً حرکت ماهیچه‌ای را امکان‌پذیر می‌کنند، تداخل دارد. این تداخل باعث کاهش حرکت می‌شود و پوست روی ماهیچه‌هایی که به آن‌ها بوتاکس تزریق شده است، کم‌تر حرکت می‌کند یا اصلاً جمع نمی‌شود و در نتیجه از ایجاد چین و چروک جلوگیری می‌کند.

تاریخچه بوتاکس

جالب اینجاست که بوتاکس در ابتدا برای درمان اختلالات پزشکی استفاده می‌شد. 

در دهه ۱۹۷۰، ماده فعال بوتاکس، سم بوتولینوم به عنوان یک درمان برای افراد دارای انحراف چشم (معروف به استرابیسم) به کار گرفته شد.

سپس بوتاکس به درمانی برای مشکلاتی مانند اختلال دردناک و غیرارادی انقباض عضلات گردن به نام دیستونی گردنی، عرق کردن بیش از حد (یا هیپرهیدروز زیر بغل)، میگرن مزمن، بی اختیاری و غیره تبدیل شد. 

به همین ترتیب، مشکلات مربوط به حجم و سفتی عضلانی که به عنوان اسپاستیسیتی شناخته می‌شود نیز با بوتاکس قابل درمان است.

بوتاکس در دوران بارداری

به گفته جراحان پلاستیک، سم بوتولینوم یا بوتاکس در دسته بارداری به نام “X” قرار می گیرد که به این معنی است که استفاده از آن در دوران بارداری ایمن نیست. 

بوتاکس توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به این صورت برچسب زده شده است؛ زیرا در مطالعات روی انسان و حیوان، ناهنجاری‌های جنینی دیده شده است و یا شواهدی از خطر برای نوزاد متولد نشده وجود دارد. یک درمان زمانی این لیبل را دریافت می‌کند که خطر آن به وضوح از هر گونه فواید احتمالی آن بیش‌تر باشد.

البته چه باردار باشید و نوزادی در راه داشته باشید یا نه، مانند هر دارویی تزریق بوتاکس نیز خطرات مخصوص به خود را دارد. این خطر می‌تواند از ناراحتی‌های خفیف مانند خشکی دهان، درد در هنگام لمس شدن، خستگی یا سردرد تا علائم شدیدتر مانند اختلالات بینایی یا حتی واکنش‌های حساسیت خطرناک و تهدید کننده زندگی تغییر کند.

بنابراین حتی اگر باردار نیستید، توصیه می‌کنیم که حتما قبل از استفاده از بوتاکس با پزشک خود مشورت کنید و مطمئن شوید که تمام خطرات احتمالی را بررسی کرده‌اید.

هر بارداری با یکدیگر متفاوت است. اگر در مورد استفاده از بوتاکس در دوران بارداری سوالی دارید، حتماً با یک پزشک در مورد شرایط خود مشورت کنید.

چرا در دوران بارداری نباید از بوتاکس استفاده کرد؟

به طور خلاصه، با توجه به این که خطر تزریق بوتاکس بیش‌تر از فواید آن است، بهتر است در دوران بارداری از آن استفاده نکنید و تزریق آن را تا پس از به دنیا آمدن نوزاد خود برای رفع چین و چروک و صاف کردن پوست خود عقب بیاندازید. 

شما ممکن است عاشق کوهنوردی باشید و ما قدرت و اشتیاق شما را تحسین می کنیم. اما شرط می‌بندیم که نمی خواهید نوزاد تازه متولد شده خود را همراه خود به کوهنوردی ببرید.

خطرات استفاده از بوتاکس در دوران بارداری

با وجود برچسب بزرگ و ترسناک گروه X که توسط سازمان غذا و دارو به بوتاکس داده شده است، اثر بوتاکس (به جز تعداد معدودی از مطالعات علمی) بر روی جنین هنوز کاملا مشخص نیست و همه جزئیات آن مشخص نشده است. 

اثر تزریق سم بوتولینوم در دوران بارداری انسان تا حد زیادی ناشناخته است. از آنجایی که اطلاعات کافی برای اطمینان از بی ضرر بودن آن وجود ندارد، اکثر متخصصان پوست توصیه می‌کنند که از تزریق بوتاکس در دوران بارداری خودداری کنید. 

از آنجایی که هیچ تضمینی برای بی خطر بودن تزریق بوتاکس در دوران بارداری یا شیردهی وجود ندارد، بهتر است خود را سالم نگه دارید و ریسک نکنید.

برخی از تحقیقات انجام شده در این زمینه بر روی خرگوش‌های باردار به خطراتی مانند ناهنجاری‌های جنینی و سقط جنین اشاره کرده‌اند. تولد زودرس، وزن کم هنگام تولد و رشد استخوان در موش ها نیز مشابه است. 

به همین دلیل از آنجایی که بوتاکس یک عمل زیبایی است و از نظر پزشکی ضروری نیست، به طور کلی توصیه می‌شود که مادران باردار لازم است حداقل به طور موقت، تزریق بوتاکس را عقب بیاندازند. 

اگر بوتاکس زده باشیم و باردار شویم چه؟

هرچه تلاش کنیم، باز هم همیشه نمی‌توانیم برای همه شگفتی‌های کوچک زندگی برنامه ریزی کنیم. اگر قبلا بوتاکس تزریق کرده‌اید، سپس متوجه شوید که باردار هستید، چه؟ اولین فکر شما ممکن است ترس و نگرانی باشد و این قابل درک است.

خوشبختانه، متخصصان در چنین شرایط نگران کننده‌ای اطمینان می‌دهند که مطالعاتی بر روی زنان باردار انجام شده است که در زمانی که هنوز متوجه بارداری خود نشده بودند، بوتاکس تزریق کردند و هیچ عارضه نامطلوبی گزارش نشده است.

بوتاکس دسترسی زیستی بسیار کمی در جریان خون دارد، بنابراین بعید است که مشکلی ایجاد کند؛ اما با این حال تزریق بوتاکس را به زنان باردار توصیه نمی‌کنیم.

بنابراین اگر به طور اتفاقی در این موقعیت قرار گرفتید، نگران نباشید و یک نفس عمیق بکشید. با توجه به آنچه که علم تاکنون دیده است، احتمالاً نوزاد متولد نشده شما تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت. با این حال، مطمئن شوید که در هر صورت با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید.

تزریق بوتاکس در دوران بارداری

در زمان شیردهی چطور؟

اگر شما هم مانند بسیاری از افراد باردار هستید، احتمالاً به این فکر می‌کنید که واقعاً چه زمانی نوزاد به دنیا می‌آید. اگر قصد شیردهی به نوزاد خود را دارید، بهتر است مواد لازم را تهیه کنید. سوتین شیردهی: تهیه شده. پمپ شیر: تهیه شده. لوازم پمپاژ، شیشه شیر و سری بطری: تهیه شده، تهیه شده و تهیه شده.

اما اگر قصد شیردهی به نوزاد خود را دارید و همچنین قصد دارید بوتاکس تزریق کنید، تزریق بوتاکس در کجای برنامه‌های شما قرار می گیرد؟ ارزش آن را دارد که مزایا و خطرات را در نظر بگیرید.

همانطور که سازمان غذا و دارو خاطر نشان می‌کند که هنوز مشخص نیست که آیا بوتاکس به نوزاد متولد نشده آسیب می‌رساند یا خیر، همچنین مشخص نیست که آیا بوتاکس به شیر مادر منتقل می‌شود یا خیر. یک مطالعه علمی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که سم بوتولینوم A ایمن به نظر می‌رسد، زیرا به نظر می‌رسد که فقط مقدار ناچیزی از آن جذب بدن می‌شود و به جفت انتقال پیدا می‌کند.

هنوز در مورد تزریق بوتاکس در دوران شیردهی مطمئن نیستید؟ این قابل درک است.

 اگر نگران هستید، می‌توانید تزریق بوتاکس را در حین شیردهی متوقف کنید تا اطلاعات ایمنی بیش‌تری در مورد آن در دسترس باشد. با این وجود، می‌توانید با پزشک خود یا پزشک اطفال فرزند خود در مورد این موضوع صحبت کنید و از او راهنمایی بخواهید.

چه زمانی می‌توانم استفاده از بوتاکس را از سر بگیرم؟

وقتی کوچولوی شما به دنیا آمد، دیگر می‌توانید با اشتیاق منتظر نوبت بعدی یا اولین نوبت بوتاکس خود باشید. با این حال، همانطور که گفته شد، اگر در حال شیردهی هستید بهتر است کمی زمان بیش‌تر به آن بدهید. طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، مشخص نیست که آیا بوتاکس بر شیر مادر اثر منفی می‌گذارد یا خیر. 

اما استفاده از بوتاکس زمانی که دیگر باردار یا شیرده نیستید، بی خطر است.

و هر صورت چه به نوزاد خود شیر بدهید یا نه، بهتر است همیشه قبل از شروع مجدد تزریق بوتاکس با پزشک خود مشورت کنید.

جایگزین‌های ایمن بوتاکس برای بارداری

فقط به این دلیل که نمی‌توانید در دوران بارداری یا شیردهی بوتاکس تزریق کنید، به این معنی نیست که باید برنامه مراقبت از پوست خود را کنار بگذارید. جایگزین‌های بی خطری وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای حفظ ظاهر پوست خود استفاده کنید و از پیری پوست خود پیشگیری کنید.

اگرچه این روش‌ها درمان زیبایی پزشکی مانند بوتاکس محسوب نمی‌شوند، اما برخی از مواد مراقبت از پوست دارای خواص ضد پیری هستند که می‌توانید در دوران بارداری از آن‌ها استفاده کنید. برخی از جایگزین‌های بی خطر  زیر را به جای بوتاکس در دوران بارداری استفاده کنید، سپس با خیال راحت از کلینیک وقت رسیدگی پوست رزرو کنید یا در خانه از پوست خود مراقبت کنید و از پوست خوب خود لذت ببرید.

گلیکولیک اسید 

گلیکولیک اسید به عنوان موثرترین لایه بردار آلفا هیدروکسی شناخته می‌شود که باعث می‌شود به دلیل خاصیت خود در بازسازی پوست مورد تحسین قرار گیرد. این ماده علاوه بر کمک به صاف کردن خطوط و چین و چروک پوست، همچنین می‌تواند به بهتر شدن بافت پوست، درمان آسیب ناشی از نور خورشید و حجیم شدن پوست کمک کند.

بسیاری از افراد این نظر را دارند که بهترین جایگزین ایمن به جای تزریق بوتاکس در دوران بارداری، گلیکولیک اسید است. در حالی که استفاده از اسید گلیکولیک در دوران بارداری بی خطر است، باید به این هم اشاره کرد که این ماده به اندازه بوتاکس برای کاهش چین و چروک پوست موثر نیست.

با این وجود اعتقاد بر این است که گلیکولیک اسید تولید کلاژن را تحریک می‌کند که این می‌تواند در طولانی مدت به پیشگیری از ایجاد خطوط ریز در پوست کمک کند.

هیالورونیک اسید 

پزشکان خاطرنشان می‌کنند که کلید درمان و پیشگیری از خطوط و چین و چروک‌های ریز این است که پوست خود را هیدراته و مرطوب نگه دارید. البته بدون توجه به چین و چروک، در هر صورت باید سعی کنید این کار را انجام دهید.

یکی از موادی که این کار را انجام می‌دهد، هیالورونیک اسید است، یک مولکول آب دوست که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و قادر است ۱۰۰۰ برابر وزن خود را در آب نگه دارد. این ماده آب را جذب و حفظ می‌کند و همچنین به طور کلی برای انواع پوست از جمله پوست‌های حساس مناسب است و به خوبی تحمل می‌شود. شما می توانید هیالورونیک اسید را در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست، از سرم گرفته تا انواع کرم پیدا کنید.

هیالورونیک اسید دارای اندازه‌های مولکولی متفاوتی است. مولکول‌های بزرگ‌تر نمی‌توانند به پوست نفوذ کنند، اما برای آب‌ رسانی و رطوبت روی سطح پوست بسیار خوب عمل می‌کنند. از طرف دیگر، مولکول‌های کوچک‌تر به راحتی جذب پوست می‌شوند.

آرژیرلین

آرژیرلین یک ماده مراقبت از پوست است که مانند بوتاکس عمل می‌کند؛ زیرا با انتقال دهنده‌های عصبی مسئول حرکت عضلات تداخل دارد. به گفته پزشکان، برخی از جایگزین‌های بوتاکس، پپتیدهای مهارکننده انتقال‌ دهنده عصبی موضعی هستند که فعالیت ماهیچه‌ای را کاهش می‌دهند (البته به میزان بسیار کم‌تری نسبت به بوتاکس).

پپتید هایی مانند آرژیرلین (استیل-هگزاپپتید-۳ یا استیل-هگزاپپتید-۸) اثر ضد چروک ملایم و بوتاکس مانند بدون تزریق دارند و برخی از آن‌ها توسط آزمایشات تکمیلی که اثربخشی آن را نشان می‌دهند، پشتیبانی می‌شوند. این ماده خطوط ریز پوست را به روشی مشابه بوتاکس صاف می‌کند، البته نه به اندازه. 

اما همچنان یک گزینه موثر برای مراقبت از پوست محسوب می‌شود.

به عنوان مثال نشان داده شده است که آرژیرلین ده درصد موضعی چین و چروک را تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد. این نتایج همچنین تأیید می‌کنند که آرژیرلین یک جایگزین بی خطر برای بوتاکس به شمار می‌رود. در واقع، در برخی از مطالعات نشان داده شده است که با دو بار استفاده مداوم در روز تا ۴۸ درصد موثر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *