آیا مصرف طالبی برای بارداری بی خطر است؟ بله، طالبی یک میوه خوشمزه و سالم است که زنان در دوران بارداری میتوانند آن را مصرف کنند. به دلیل این که این میوه سرشار از ویتامین A، ویتامین C و پتاسیم میباشد و کالری کمی دارد، خوردن آن در دوران بارداری بسیار مفید است. اما مصرف طالبی در دوران بارداری با خطراتی نیز همراه است که لازم است به آنها دقت کنید.
در این مقاله، در مورد فواید مصرف طالبی در دوران بارداری، مواد معدنی آن و مضرات احتمالی آن صحبت خواهیم کرد.
میوه طالبی
میوه طالبی یک میوه تابستانه و آبدار نارنجی رنگ است که پوست بیرونی سختی دارد. این میوه متعلق به خانواده کدوییان است و با برخی از انواع دیگر هندوانه و خربزه، کدو حلوایی و خیار ارتباط دارد. انواع مختلف طالبی در سراسر دنیا رشد میکنند، ولی ریشه اصلی این میوه برای کشور فرانسه و الجزایر است. این میوه طعم شیرین و کمی دارد و دارای فواید بسیاری برای سلامتی است.
زمانی که یک طالبی رسیده باشد، اگر با کف دست به آن ضربه بزنیم باید یک صدای توخالی بدهد. زمانی که یک طالبی سالم را در دست میگیریم باید نسبت به اندازه خود سنگین به نظر برسد و هیچ نقطه له شدگی یا نرم شدگی نداشته باشد. پوست این میوه باید به رنگ کرم یا زرد مایل شده باشد (رنگ سبز پوست طالبی نشانه کال بودن آن است). همچنین از دیگر نشانههای رسیده بودن طالبی این است که بوی ملایم و شیرینی از پوست آن به مشام میرسد.
در ایران، طالبی در شهرستانهای ورامین، دامغان، ساوه و اصفهان کشت میشود.
ارزش غذایی طالبی
یک برش طالبی (۱۷۷ گرم) تنها حدود ۶۰ کالری دارد، اما ۱۰۶ درصد از ویتامین A و ۹۵ درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه را تشکیل میدهد. این میوه حاوی ۱.۵ گرم پروتئین، ۱۴.۴ گرم کربوهیدرات و ۰.۳ گرم چربی است.
این میوه همچنین منبع بسیار مناسبی برای پتاسیم و فولات به شمار میرود. به دلیل این که طالبی حاوی آب بسیار است و همچنین پتاسیم دارد، انتخاب بسیار مناسبی برای حفظ فشار خون سالم محسوب میشود.
مواد معدنی | مقدار موجود در یک برش طالبی (۱۷۷ گرم) |
کالری | ۶۰ |
چربی | ۰.۳ g |
سدیم | ۲۸ g |
کربوهیدرات | ۱۴.۴ g |
فیبر | ۱.۶ g |
قند | ۱۴ g |
پروتئین | ۱.۵ g |
ویتامین C | ۶۵ mg |
ویتامین A | ۲۹۹.۱ mcg |
پتاسیم | ۴۷۲.۶ mg |
منیزیم | ۲۱.۲ mg |
فولات | ۳۷.۲ mcg |
ویتامین K | ۴.۴ mcg |
آیا مصرف طالبی در دوران بارداری بی خطر است؟
بله، طالبی یک میوه سالم و خوشمزه است که مادران باردار میتوانند در دوران بارداری آن را مصرف کنند. دلیل این موضوع این است که این میوه سرشار از ویتامین A، ویتامین C و پتاسیم است و کالری بسیار کمی دارد.
ویتامین A نقش مهمی به عنوان یک ریز مغذی برای زنان باردار و جنین آنها ایفا میکند. از طرف دیگر، ویتامین C قابلیت این را دارد که خطر مشکلات بارداری از جمله پره اکلامپسی را کاهش دهد، محدودیت رشد داخل رحمی جنین را کمتر کند و از کم خونی بارداری پیشگیری نماید. همچنین پتاسیم برای ثابت نگه داشتن میزان قند خون در دوران بارداری مفید است.
با وجود این، همیشه ایده خوبی است که پیش از هرگونه تغییر در رژیم غذایی خود در دوران بارداری، با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید. زمانی که شما سلامت خود و فرزند خود را در نظر داشته باشید، انتخاب و استفاده از مواد غذایی مفید برای خانواده شما بسیار مهم خواهد شد.
فواید مصرف طالبی در دوران بارداری
آیا تا به حال در مورد فواید مصرف طالبی در دوران بارداری شنیدهاید؟ این میوه از فواید بسیاری برای دوران بارداری برخوردار است. طالبی که سرشار از ویتامین A و ویتامین C میباشد، به رشد جنین کمک میکند و سیستم ایمنی مادر باردار را تقویت مینماید که هم برای سلامت مادر و هم سلامت جنین بسیار مهم است. از آنجایی که این میوه سرشار از مواد طبیعی مفید است، خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدان دارد که برای درمان بسیاری از بیماریهای ناشی از التهاب بسیار مناسب است.
به علاوه، طعم شیرین طبیعی یک انتخاب مناسب برای رفع ویار بارداری میباشد. با این حال، توصیه میکنیم که برای مصرف طالبی در دوران بارداری، با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
بتاکاروتن
طالبی نسبت به سایر میوههای زرد و نارنجی رنگ، از نظر محتوای بتاکاروتن غنیتر است. طالبی بتاکاروتن بیشتری نسبت به میوههای زیر دارد:
تحقیقات نشان میدهند که میوههای نارنجی رنگ مانند طالبی دارای مقدار بتاکاروتن مساوی با هویج هستند.
بتاکاروتن نوعی کاروتنوئید است. کاروتنوئیدها رنگدانههایی هستند که باعث میشوند رنگ میوهها و سبزیجات روشن باشد. پس از مصرف میوه، بتاکاروتن یا به ویتامین A تبدیل میشود یا به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند تا به مبارزه با رادیکال های آزاد که به سلول های بدن شما حمله می کنند، کمک کند.
ویتامین A برای موارد زیر مهم است:
- سلامت چشم
- سالم بودن گلبولهای قرمز بدن
- سلامت سیستم ایمنی بدن
ویتامین سی
۱ برش طالبی حاوی بیش از ۱۰۰ درصد مقدار توصیه شده روزانه ویتامین C است. ویتامین C در موارد زیر موثر است:
- رگهای خونی
- غضروف
- ماهیچه
- کلاژن در استخوانها
تحقیقات بیشتری نیاز است جهت اثبات تاثیر ویتامین C در برابر بیماری های زیر صورت گیرد:
با این حال، مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C ممکن است به کاهش مدت زمان علائم شما در زمانی که دچار سرماخوردگی میشوید، کمک کند.
بررسیها نشان میدهند که ویتامین C مدت زمان سرماخوردگی را در بزرگسالان تا ۸ درصد کاهش میدهد. در کودکانی که ویتامین C مصرف میکنند، مدت زمان سرماخوردگی تا ۱۴ درصد کاهش پیدا میکند.
فولات
فولات با عنوان ویتامین B9 نیز شناخته میشود. فولات اصطلاحی است که وقتی ویتامین B9 به طور طبیعی در غذا وجود دارد، برای آن به کار میرود. اسید فولیک نیز اصطلاحی است که زمانی که ویتامین B9 به صورت مکمل ساخته میشود و در مواد غذایی ترکیب میشود، به کار میرود.
فولات به خاطر تاثیر خود در پیشگیری از نقایص مادرزادی لوله عصبی نوزاد از جمله اسپینا بیفیدا در دوران بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. از جمله سایر فواید فولات میتوان موارد زیر را نام برد:
- کاهش احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان
- بهبود از دست دادن حافظه به دلیل افزایش سن ( اگرچه تحقیقات علمی بیشتری در این زمینه مورد نیاز است)
فولات در رابطه با سرطان مانند یک شمشیر دو لبه است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، فولات میتواند در مراحل اولیه سرطان و در افرادی که کمبود فولات دارند اثر مثبتی داشته باشد و از سرطان پیشگیری کند. اما با این حال، مصرف مقدار بیش از حد ویتامین B9، مانند مصرف بیش از حد مکمل فولیک اسید، ممکن است باعث تحریک یا بدتر شدن سرطان در مراحل بعدی بیماری شود.
زنان باردار در دوران بارداری و زنانی که در سنین باروری قرار دارند، باید به طور روزانه بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم فولات مصرف کنند.
مردان بالای ۱۳ سال نیز باید ۴۰۰ میکروگرم فولات به طور روزانه مصرف کنند. دو برش طالبی حاوی ۷۴ میکروگرم فولات است و حدود ۱۹ درصد از مقدار مصرف روزانه را تشکیل میدهد.
آب
مانند بیشتر میوهها، طالبی نیز دارای آب زیادی است و تقریباً ۹۰ درصد آن را آب تشکیل میدهد. مصرف طالبی در دوران بارداری به شما کمک میکند که آب مورد نیاز برای بدن خود را در طول روز تامین کنید و برای سلامت قلب بسیار مهم است.
زمانی که به بدن شما آب کافی برسد، نیازی نیست که قلب شما سخت کار کند تا خون را پمپاژ کند. همچنین رساندن آب کافی به بدن در دوران بارداری به موارد زیر کمک میکند:
- هضم
- سلامت کلیهها
- حفظ فشار خون سالم
کم آبی خفیف ممکن است باعث بروز موارد زیر شود:
- سرگیجه
- سردرد
- کمتر شدن ادرار
- خشک شدن پوست
- خشکی دهان
- یبوست
موارد شدید کم آبی در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد و باعث بروز موارد زیر شود:
- تپش قلب
- گیجی
- افت فشار خون
- چروکیده شدن پوست
- بی هوشی
کم آبی بدن همچنین یک عامل خطر برای ایجاد سنگ کلیه است.
نوشیدن آب ساده بهترین کار برای رساندن آب کافی به بدن است. خوردن میوههای دارای آب زیاد از جمله طالبی نیز میتواند به تامین آب بدن در دوران بارداری کمک بسیاری کند.
فیبر
فواید فیبر برای سلامتی فراتر از پیشگیری از یبوست است. یک رژیم غذایی دارای فیبر بالا میتواند در موارد زیر موثر باشد:
- خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را کاهش دهد.
- با ایجاد احساس سیری به مدت طولانی تر به کاهش وزن کمک کند.
میزان فیبری که به طور روزانه باید مصرف کنید، مطابق جدول زیر است:
مردان کمتر از ۵۰ سال | مردان بالای ۵۰ سال | زنان کمتر از ۵۰ سال | زنان بالای ۵۰ سال |
۳۴ گرم | ۲۸ گرم | ۲۸ گرم | ۲۲ گرم |
پتاسیم
یک تکه طالبی با اندازه متوسط ۴ درصد از مقدار مورد نیاز پتاسیم شما در روز را تامین میکند. پتاسیم یک ماده معدنی الکترولیت است که برای بدن ضروری میباشد. این ماده معدنی تعادل مناسب آب بین سلولها و مایعات بدن را حفظ میکند.
پتاسیم همچنین برای سلامت اعصاب و انقباض مناسب عضلات بسیار مهم است. خوردن یک میان وعده سرشار از پتاسیم مانند طالبی بعد از ورزش کمک میکند که الکترولیت های خارج شده از بدن جبران شوند.
سایر ویتامین ها و مواد معدنی
یک برش طالبی حاوی ۱.۵ گرم پروتئین است. همچنین بسیاری از ویتامینها و سایر مواد معدنی به مقدار کم در آن وجود دارند. این مواد معدنی شامل موارد زیر میباشند:
- ویتامین K
- نیاسین
- کولین
- کلسیم
- منیزیم
- فسفر
- زینک
- مس
- منگنز
- سلنیوم
وجود این مواد معدنی مفید و سالم، طالبی را به یک میوه بسیار مقوی تبدیل میکند.
مضرات مصرف طالبی در دوران بارداری
طالبی میوهای بسیار سالم با مواد غذایی متعدد و فواید فراوان است. اما برخی پزشکان ممکن است شما را از خوردن این میوه شیرین در دوران بارداری منع کنند. چنین منعی به محتویات خود میوه ارتباطی ندارد، بلکه به دلیل اتفاقی است که ممکن است در پوسته بیرونی این میوه به وجود بیاید.
واقعیت این است که امکان آلوده شدن طالبی به عفونت لیستریا وجود دارد. لیستریا نوعی باکتری است که باعث بروز عفونت و بیماریهای ناشی از غذا میشود. این باکتری بیشتر در گوشتهای اغذیه فروشی و پنیرهای نرم غیر پاستوریزه وجود دارد. اما مشاهده شده است که لیستریا میتواند در پوسته بیرونی طالبی نیز رشد کند و وقتی میوه باز شود، داخل آن را نیز آلوده کند.
عفونت لیستریوز میتواند باعث ایجاد تب، علائم گوارشی و درد عضلانی شود. عفونت ناشی از لیستریا به خصوص برای افراد مسن، زنان باردار و نوزادان و بزرگسالان دارای سیستم ایمنی ضعیف خطرناک است.
ممکن است یک زن در دوران بارداری میوه آلوده به این باکتری را بخورد و هیچ علامتی را تجربه نکند، اما در عین حال باکتری به سیستم ایمنی بدن او نفوذ کند و جفت و مایع آمنیوتیک را آلوده کند. در صورتی که عفونت لیستریوز به جنین انتقال پیدا کند، احتمال این وجود دارد که باعث زایمان زودرس، سقط جنین، مرده زایی و مشکلات جدی سلامتی در نوزاد شود.
آیا مصرف طالبی با وجود دیابت بارداری مجاز است؟
بله، در صورتی که به دیابت بارداری مبتلا هستید، مصرف طالبی در دوران بارداری در حد اعتدال برای شما بی خطر است. طالبی دارای امتیاز گلیسمی کمتر از ۴ است. این بدین معنی است که این میوه به آرامی هضم میشود و باعث افزایش قند خون نمیشود. همچنین یک برش طالبی کمتر از ۱۳ گرم قند دارد که بی خطر محسوب میشود. البته بهترین کار این است که در رابطه با مصرف میوه در دوران بارداری با پزشک تغذیه مشورت کنید.
همچنین در صورتی که دیابت بارداری دارید، پیشنهاد میشود که به جای میوه خشک یا آب میوه، خود میوه را میل کنید.
نحوه صحیح مصرف طالبی در دوران بارداری
شما می توانید طالبی برش نخورده را در دمای اتاق نگهداری کنید. اما پس از بریدن آن، باید این میوه را بین سه تا پنج روز در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید. قبل از قاچ کردن طالبی، ابتدا آن را با آب بشویید و به آرامی قسمت بیرونی آن را با یک برس تمیز کنید تا خاک یا هر گونه آلودگی از روی آن پاک شود.
سوالات متداول
طالبی سرشار از ویتامین A، ویتامین C، پتاسیم و آب است و کالری کمی دارد. این میوه همچنین حاوی فولات است که به از ناهنجاریهای لوله عصبی در جنین پیشگیری و به رشد جنین کمک میکند. با این حال باید مراقب آلوده شدن این میوه به باکتریهایی مانند لیستریا و سالمونلا باشید که ابتلا به آنها در دوران بارداری برای شما و جنین بسیار خطرناک است.
طالبی به دلیل محتوای بالای آب و فیبر از ابتلا به یبوست پیشگیری میکند و سلامت دستگاه گوارش را تقویت میکند. فیبر باعث بیشتر شدن تعداد دفعات دفع میشود و آن را آسانتر میکند . خوردن یک تا دو برش طالبی در روز برای سلامت دستگاه گوارش و روده مفید است.
طالبی در تمام طول سال وجود دارد، اما فصل آن تابستان است و تازه ترین و شیرین ترین حالت این میوه را میتوانید در این فصل تهیه کنید. برای انتخاب یک طالبی رسیده، به دنبال میوهای باشید که متقارن و کمی سنگین باشد. رنگ میوه باید مایل به کرم، زرد مایل به نارنجی روشن و کمی سبز یا فاقد سبزی باشد. طالبی رسیده باید بوی شیرین و کمی معطر داشته باشد. طالبی خریداری شده را ظرف ۳ روز پس از تهیه استفاده کنید تا تازه باشد.