هویج یکی از سالمترین سبزیجات موجود به شمار میرود. نه تنها این سبزی به راحتی قابل خریداری است، بلکه ارزان و مقرون به صرفه نیز هست. اما آیا مصرف هویج در دوران بارداری مفید است یا مضر؟
در این مقاله در مورد فواید و خطرات مصرف هویج در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد. همچنین نکاتی را برای اضافه کردن این سبزی به رژیم غذایی خود در دوران بارداری به شما پیشنهاد میکنیم.
مصرف گوجه فرنگی در دوران بارداری
مصرف سیب زمینی در دوران بارداری
ارزش غذایی هویج
حدود ۸۶ تا ۹۵ درصد از محتوای هویج را آب تشکیل میدهد و بخش خوراکی آن از ۱۰ درصد کربوهیدرات به وجود آمده است. همچنین هویج حاوی مقدار بسیار کمی چربی و پروتئین است.
یک هویج کوچک تا متوسط که معادل ۱۰۰ گرم است، از مواد غذایی زیر تشکیل شده است:
- کالری: ۴۱
- آب: ۸۸ درصد
- پروتئین: ۰.۹ گرم
- کربوهیدرات: ۹.۶ گرم
- قند: ۴.۷ گرم
- فیبر: ۲.۸ گرم
- چربی: ۰.۲ گرم
هویج منبع مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی متعددی، به خصوص بیوتین، پتاسیم و ویتامین A (از بتا کاروتن)، ویتامین K1 (فیلوکینون) و ویتامین B6 به شمار میرود.
- ویتامین A: هویج سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل میکند. این ویتامین بینایی را تقویت میکند و برای رشد، تکامل و عملکرد ایمنی بدن بسیار مهم است.
- بیوتین: بیوتین یک نوع ویتامین B است که قبلا به آن ویتامین H نیز گفته میشد. این ویتامین نقش مهمی در استفاده از چربی و پروتئین توسط بدن ایفا میکند.
- ویتامین K1: ویتامین K1 که به آن فیلوکینون نیز گفته میشود، برای انعقاد خون اهمیت دارد و باعث سلامت استخوانها میشود.
- پتاسیم: پتاسیم یک ماده معدنی مهم محسوب میشود که برای کنترل فشار خون ضروری است.
- ویتامین B6: ویتامین B6 به گروهی از ویتامینهای شبیه به یکدیگر گفته میشود که در تبدیل غذا به انرژی نقش مهمی دارند.
آیا مصرف هویج در دوران بارداری بی خطر است؟
هویج منبع بسیار مناسبی برای مواد معدنی مورد نیاز برای سلامتی به شمار میرود. هویج یکی از سبزیجاتی است که میتواند به صورت خام یا پخته خورده شود. به خصوص مصرف هویج در دوران بارداری بسیار برای مادران باردار بی خطر و حتی مفید است. بنابراین شما میتوانید این سبزی بسیار مفید و سرشار از مواد غذایی ارزشمند را به رژیم غذایی خود در دوران بارداری اضافه کنید.
این سبزی ریشهای سرشار از بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. ویتامین A برای رشد و تکامل چشمها، پوست و سیستم عصبی جنین ضروری است. علاوه بر آن، هویج یک منبع غذایی سرشار از فیبر است که به هضم غذا کمک میکند و از یبوست بارداری که بسیار در دوران بارداری شایع است، پیشگیری میکند. فیبر موجود در آن همینطور به تنظیم قند خون کمک میکند و به شما احساس سیری میدهد تا بتوانید ویار بارداری خود را کنترل کنید.
هویج همچنین به خاصیت آنتی اکسیدانی خود معروف است که از بدن شما در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند و به طور کلی باعث سلامت مادر باردار میشود. به علاوه، این سبزی حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلف از جمله ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم و فولات است که همگی آنها برای داشتن یک بارداری سالم ضروری به شمار میروند.
فواید مصرف هویج در دوران بارداری
هویج سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است و از فواید بسیاری برای شما و جنین شما در دوران بارداری برخوردار است. شما میتوانید این سبزی را هم به صورت خام و هم به صورت پخته میل کنید. در ادامه به فواید مصرف هویج در دوران بارداری میپردازیم.
برای بینایی مفید است
هویج سرشار از ویتامین A است که برای سلامت چشم در دوران بارداری بسیار مفید است. این سبزی ریشهای چشم و بینایی شما را در دوران بارداری تقویت میکند و برای رشد چشم جنین مفید است.
سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
هویج حاوی مقدار زیادی ویتامین C میباشد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن شما بسیار مفید است. معمولا ایمنی بدن در دوران بارداری کمتر از حالت عادی میشود و مصرف هویج در این دوران سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکند.
به رشد و تکامل جنین کمک میکند
مصرف هویج در دوران بارداری در رشد و تکامل جنین بسیار موثر است؛ چرا که این سبزی حاوی مقدار زیادی کلسیم و ویتامین A کاروتن است که برای تشکیل استخوان و دندان جنین اهمیت فراوانی دارند.
از کم خونی در بارداری پیشگیری میکند
مصرف هویج در رژیم غذایی بارداری میتواند به پیشگیری از کم خونی در بارداری کمک کند. دلیل این موضوع این است که هویج سرشار از آهن است و همزمان ویتامین C فراوانی نیز دارد که به جذب آهن در بدن کمک میکند.
یبوست بارداری را تسکین میدهد
یبوست یکی از رایج ترین مشکلات زنان در دوران بارداری به شمار میرود. هویج حاوی مقدار فراوانی فیبر است و به همین دلیل، مصرف منظم هویج در دوران بارداری به شما کمک میکند یبوست بارداری را کنترل کنید. هویج همچنین به پیشگیری از بروز سایر مشکلات گوارشی کمک میکند.
از گرفتگی عضلات در بارداری جلوگیری میکند
بسیاری از زنان در دوران بارداری از گرفتگی ماهیچهها و عضلات خود شکایت دارند. با این که گرفتگی عضلات در بارداری جزو عوارض رایج بارداری محسوب میشوند، باز هم ناراحت کننده هستند. هویج حاوی فسفر است که با عملکرد مناسب عضلات در بارداری کمک میکند و از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند.
در کنترل فشار خون در بارداری موثر است
برخی از زنان در دوران بارداری بالا رفتن فشار خون و دیابت بارداری را تجربه میکنند که باعث بروز مشکلات و بیماریهای متعددی در بارداری میشود. با این حال، مصرف هویج در بارداری به دلیل فیبر و بتاکاروتن بالا، خطر ابتلا به فشار خون و دیابت بارداری را کاهش میدهد.
به تشکیل استخوان و غضروف سازی جنین کمک میکند
هویج حاوی منگنز است که یک ماده معدنی مورد نیاز برای تشکیل بهتر استخوان و غضروف سازی در جنین شما میباشد. شما میتوانید با مصرف آب هویج در رژیم غذایی بارداری، منگنز بیشتری به بدن خود برسانید.
به رشد و تکامل سیستم عصبی جنین کمک میکند
دریافت مقدار مناسب ویتامین B و اسید فولیک موجود در هویج برای رشد سیستم عصبی و مغز جنین شما بسیار مفید است. همچنین مصرف هویج در بارداری میتواند احتمال خطر ابتلا به نقایص عصبی مادرزادی از جمله اسپینا بیفیدا را در نوزاد شما کاهش دهد.
به پیشگیری از سرطان کمک میکند
هویج دارای بتاکاروتن است که احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. بتاکاروتن به عنوان یک آنتی اکسیدان برای زنان باردار عمل میکند و تاثیر رادیکالهای آزاد در بدن شما را خنثی میکند.
به تولید کلاژن کمک میکند
هویج حاوی یک نوع ماده غذایی به نام سیلیس است که اغلب نادیده گرفته میشود، اما نقش مهمی در تولید کلاژن در بدن ایفا میکند. کلاژن پروتئین اصلی است که ساختار پوست، مفاصل و رگهای خونی از آن تشکیل شده است. مصرف هویج در دوران بارداری به تولید کلاژن کمک میکند، خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش میدهد، ترکهای پوستی را کاهش میدهد و به سلامت کلی پوست کمک میکند.
ضعف و خستگی را کنترل میکند
بارداری باعث تغییرات هورمونی در بدن میشود که باعث تغییر خلق خو و احساس ضعف میشود. بسیاری از افراد نمیدانند که هویج به طور طبیعی خلق و خو را بهتر میکند و انرژی زاست. این سبزی حاوی مواد غذایی از جمله ویتامین B6 و منیزیم میباشد که برای تولید سروتونین (که در خلق و خو موثر است) ضروری به شمار میرود. به علاوه، قند طبیعی موجود در هویج به شما انرژی میدهد و ضعف و خستگی بارداری را کنترل میکند.
عوارض مصرف هویج در دوران بارداری
با این که مصرف هویج خام در دوران بارداری به طور کلی بی خطر به شمار میرود و خطری برای شما و نوزاد شما ندارد، اما ممکن است عوارضی را نیز به همراه داشته باشد. در ادامه در مورد عوارض مصرف هویج در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد:
- هویج به رنگ نارنجی است و به همین دلیل زمانی که بیش از اندازه آن را مصرف کنید، ممکن است رنگ پوست شما به رنگ زرد بیاید. دلیل این موضوع آن است که هویج حاوی مادهای به نام کاروتن است و مصرف بیش از اندازه آن میتواند باعث یک نوع بیماری پوستی به نام کاروتنمی شود.
- دریافت مقدار بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری برای سلامت نوزاد شما مفید نیست. زمانی که شما مقدار زیادی هویج مصرف میکنید، بدن شما بیش از حد مورد نیاز خود ویتامین A دریافت میکند که مانع از رشد و تکامل مناسب جنین میشود.
- گاهی اوقات مصرف هویج باعث ایجاد حساسیت میشود و ایجاد سردرد، حالت تهوع و علائم مشابه میکند. بنابراین در صورتی که سابقه حساسیت غذایی دارید، بهتر است پیش از مصرف هویج در بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
- در صورتی که در دوران بارداری از التهاب مجاری صفراوی رنج میبرید، بهتر است بیش از اندازه هویج مصرف نکنید.
آیا مصرف بیش از اندازه هویج در دوران بارداری برای جنین عوارض دارد؟
مصرف بیش از اندازه هویج، به خصوص به صورت دارویی ممکن است منجر به دریافت بیش از حد ویتامین A شود که برای رشد و تکامل جنین مضر است. با این حال، مصرف به اندازه هویج در دوران بارداری در یک رژیم غذایی متعادل عوارض جانبی برای جنین در پی نخواهد داشت. البته داشتن یک رژیم غذایی متنوع و متناسب برای دریافت مواد غذایی لازم هم برای شما و هم برای جنین شما لازم است.
نمیتوان این را انکار کرد که مصرف هویج در دوران بارداری برای مادر باردار فواید بسیاری دارد، اما خطرات ناشی از مصرف بیش از حد آن را نیز نمیتوان نادیده گرفت. مصرف هویج در دوران شیردهی مواد غذایی لازم را به شیر شما اضافه میکند و نوزاد شما را به خوبی تغذیه مینماید.
در صورتی که قصد دارید مصرف هویج را در رژیم غذایی بارداری خود جای دهید، توصیه میشود که ابتدا در رابطه با این موضوع با پزشک خود مشورت کنید. پس از تایید پزشک شما، شما میتوانید از فواید این سبزی بسیار مفید در دوران بارداری بهره ببرید. با این حال، لازم است اطمینان حاصل کنید که در مصرف آن زیاده روی نکنید، چرا که میتواند اختلالات و عوارض متعددی برای جنین شما داشته باشد.
نکات ایمنی در مصرف هویج در دوران بارداری
در صورتی که این سوال برای شما پیش آمده است که چگونه میتوانید این سبزی بسیار مفید را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، توصیههایی در رابطه با نحوه انتخاب هویج و چگونگی نگهداری و مصرف آن در دوران بارداری برای شما داریم که در ادامه آنها را قرار خواهیم داد:
- در صورتی که دوست دارید هویج طعم شیرینی بدهد، هویجهای کوچکتر را انتخاب کنید. در غیر این صورت میتوانید هویجهای بزرگتر را نیز انتخاب و خریداری نمایید.
- لازم است برای مصرف خود هویج تازه انتخاب و خریداری کنید. هویج تازه نه تنها تردتر است، بلکه طعم بهتری نیز دارد. نوک هویج را بشکنید و اگر به راحتی شکسته شد، به این معنی است که تازه است.
- هویج یک سبزی ریشهای است. بنابراین بسیار مهم است که به خوبی آن را بشویید تا رد هیچ گونه کثیفی و گرد و خاک بر روی آن باقی نماند.
- در حالت ایده آل بهتر است پوست هویج را بگیرید؛ اما هویج را کامل پوست نکنید؛ چرا که بیشتر مواد غذایی مفید آن در پوست هویج وجود دارند.
- هویجها سبزیجات پر کاربردی هستند و به همین دلیل، شما هم میتوانید آنها را به صورت خام و هم به صورت پخته مصرف کنید. همچنین میتوانید آن را به صورت پوره، رنده شده و یا قطعه قطعه شده در غذاهای مختلفی به کار ببرید.
آیا مصرف آب هویج در دوران بارداری بی خطر است؟
بله، به صورت کلی مصرف آب هویج در دوران بارداری بی خطر است. با این حال، لازم است در نوشیدن آب هویج در این دوران اعتدال را رعایت کنید و اطمینان حاصل نمایید که آب هویج تازه است و فاقد هرگونه افزودنی میباشد.
مصرف آب هویج در دوران بارداری رایج است، زیرا آب هویج سرشار از بتاکاروتن است که بعدا در بدن به ویتامین A تبدیل میشود و یک آنتی اکسیدان قوی به شمار میرود.
آب هویج بتاکاروتن بیشتری نسبت به هویج خام دارد. به همین دلیل لازم است آن را به اندازه بنوشید تا خطر بیماری کاروتنمی شما را تهدید نکند.
برخی از انواع آب هویج، به خصوص آب هویج تازه ممکن است پاستوریزه نشده باشند تا باکتریهای مضر آن کشته شوند. به همین دلیل در دوران بارداری که سیستم ایمنی بدن ضعیفتر است لازم است از مصرف آب هویج غیر پاستوریزه خودداری کنید.
آب هویج فیبر کمتری نسبت به خود هویج دارد و حاوی قند طبیعی است. فیبر کمتر به معنای این است که قند هویج زودتر جذب بدن میشود؛ بنابراین مصرف بیش از حد آب هویج در دوران بارداری میتواند باعث بالا رفتن قند خون شما در بارداری شود.
با این قند کم موجود در هویج قند خون شما را به اندازه سایر آب میوهها بالا نمیبرد، اما در صورتی که شما مبتلا به دیابت هستید، لازم است در مصرف آن احتیاط کنید و اعتدال را رعایت کنید؛ به خصوص نباید آب هویج را به تنهایی مصرف نمایید.
مقدار مجاز مصرف هویج و آب هویج چقدر است؟
برای بهره بردن از فواید مصرف آب هویج در دوران بارداری بدون دریافت مقدار بیش از حد ویتامین A یا بتاکاروتن، توصیه میکنیم که کمی بیشتر از نصف لیوان آب یا معادل ۰.۱ لیتر آب هویج بنوشید.
تعیین تعداد مناسب مصرف هویج در دوران بارداری به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به نیازهای بارداری و تمایلات شما در این زمان اشاره کرد. با این حال، به صورت معمول توصیه میشود که زنان باردار رژیم غذایی متعادل و مناسبی داشته باشند که شامل میوهها و سبزیجات متنوعی میشود و در بین این مواد غذایی متنوع، هویج نیز مصرف کنید. اضافه کردن دو تا سه هویج با اندازه متوسط به رژیم غذایی شما سالم و منطقی به شمار میرود. این مقدار به شما امکان این را میدهد که از مواد غذایی مفید موجود در این سبزی بهره ببرید، بدون این که بیش از حد آن را مصرف کرده باشید.
با این که مصرف هویج خواص بسیاری دارد، مهم است که آن را در کنار مواد غذایی مفید دیگر مصرف کنید تا ویتامینها، مواد معدنی و مواد درشت مغذی مورد نیاز بدن شما تامین شود. بنابراین سعی کنید غذایی مصرف کنید که ترکیبی از میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین گیاهی و چربیهای سالم هستند.
به علاوه، مهم است توجه داشته باشید که نحوه پخت غذا کیفیت هویج را تحت تاثیر قرار میدهد. خوردن و هضم هویج خام برای برخی از افراد کمی چالش برانگیز تر است، بنابراین کمی بخارپز کردن یا کباب کردن آن هضم آن را آسانتر میکند و مواد غذایی مفید آن را نیز از بین نمیبرد.
مربای هویج در بارداری
زنان باردار لازم است فقط مربای بسته بندی شده شرکتی را مصرف کنند و از مصرف مربای خانگی پرهیز نمایند؛ چرا که ممکن است دارای بوتولیسم یا سایر مواد آلوده باشد. برخی از پزشکان توصیه میکنند که محض احتیاط، به کل در دوران بارداری از مصرف مربای هویج خودداری کنید؛ زیرا فرآیند تهیه مربا میتواند بر هضم آن و سلامت جنین اثر منفی داشته باشد.
با این حال، برخی دیگر نیز خاطر نشان میکنند که مقدار مربایی که مصرف میکنیم آنقدر زیاد نیست که در دوران بارداری عوارض جانبی خاصی داشته باشد.
هویج پخته بهتر است یا هویج خام؟
با این که مصرف هویج خام در دوران بارداری بی خطر و بسیار مفید است، اما ممکن است هضم آن برای برخی از مادران باردار دشوارتر باشد. به همین دلیل بهتر است در دوران بارداری هویج را کمی بخار پز یا کباب کنید. این کار هضم آن را آسانتر میکند و مواد ضروری آن را نیز از بین نمیبرد.
چگونه هویج را به رژیم غذایی بارداری خود اضافه کنیم؟
اکنون که با فواید مصرف هویج در دوران بارداری آشنا شدهاید، طبیعی است بخواهید بدانید که چگونه میتوانید هویج بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید. در ادامه روشهایی را برای مصرف هویج خام در دوران بارداری به شما پیشنهاد خواهیم کرد:
- در دوران بارداری کمی آب هویج بنوشید یا به اسموتی دلخواه خود هویج اضافه کنید.
- به عنوان خوراکی و میان وعده، هویج را در هوموس یا سس دلخواه خود بزنید و میل کنید.
- در کنار ناهار و شام هویج مصرف کنید یا آن را در سالاد به کار ببرید.
- غذاهای جدیدی بپزید و هویج را به آنها اضافه کنید.
- در کیک و شیرینی از هویج به عنوان شیرین کننده استفاده کنید.
سوالات متداول
زمان خاصی وجود ندارد که در آن، مصرف آب هویج اثر بهتری داشته باشد. شما میتوانید در هر زمانی که میخواهید و فرصت آن را دارید در دوران بارداری آب هویج بنوشید.
بله، مصرف هویج در دوران بارداری میتواند بینایی نوزاد را بهتر کند. هویج سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل میکند. ویتامین A یک ماده غذایی مهم برای سلامت بینایی محسوب میشود.
با این که مصرف هویج در بارداری به طور کلی باعث سلامت پوست میشود، اما شواهدی مبنی بر این وجود ندارد که خوردن هویج به تنهایی میتواند به طور قابل توجهی نوزاد را زیباتر کند. بلکه داشتن یک رژیم غذایی سالم و مراقبت صحیح از پوست برای داشتن پوست سالم لازم است.
بله، مصرف هویج برای درمان یبوست بارداری مفید است. این سبزی منبع بسیار مناسبی از فیبر است که به کارکرد روده کمک میکند و یبوست که در دوران بارداری بسیار رایج است را تسکین میدهد.
سخن آخر
به طور خلاصه، مصرف هویج در دوران بارداری از فواید متعددی برخوردار است. این سبزی برای بارداری مفید است؛ با این حال، توصیه میشود که در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید و از زیاد خوردن آن بپرهیزید تا دچار عوارض جانبی حاصل از آن نشوید.