برنامه ایمن سازی در دوران کودکی بهترین راه برای محافظت از کودک شما در برابر بسیاری از عفونتها و بیماریهای مختلف است. نمودار سن واکسیناسیون میتواند به شما کمک کند تا بفهمید کودک شما به کدام واکسنها و چه زمانی نیاز دارد. واکسنها شامل DTaP، Hib، آبله مرغان و MMR هستند. واکسنها ایمن و حیاتی برای ایمن و سالم نگه داشتن فرزند شما هستند. با پینو همراه باشید تا دریابید چگونه باید کودک خود را در برابر عوامل بیماریزا مصون کنید.
برنامه ایمن سازی دوران کودکی چگونه است؟
برنامه ایمن سازی دوران کودکی، یا برنامه واکسن دوران کودکی، فهرستی از واکسنهای رایج است که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه میکند بیشتر کودکان باید دریافت کنند. ایمن سازی راهی برای محافظت از کودک شما در برابر ابتلا به بسیاری از عفونتها و بیماریهای مختلف است. بسیاری از این بیماریها به راحتی از کودکی به کودک دیگر منتقل میشوند و میتوانند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کنند. آنها حتی میتوانند باعث مرگ شوند. برنامه ایمن سازی دوران کودکی لیستی از واکسنهای رایج است که CDC توصیه میکند و اکثر کودکان باید دریافت کنند.
چه زمانی کودک من باید واکسینه شود؟
کودک شما باید اولین دوز بیشتر واکسنها را در دو سال اول زندگی خود دریافت کند. آنها ممکن است برای رسیدن به محافظت کامل به چندین دوز از واکسن نیاز داشته باشند. به عنوان مثال، CDC به کودکان توصیه میکند اولین دوز واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) را در ۱۲ ماهگی یا بیشتر دریافت کنند. سپس آنها باید دوز دوم را قبل از ورود به مدرسه ابتدایی (حدود ۴ تا ۶ سالگی) دریافت کنند. کودک شما میتواند واکسنهای دوران کودکی خود را در معاینات منظم برنامهریزی شده در دوران نوزادی دریافت کند.
کودکان چند واکسن دریافت میکنند؟
در سن ۱۵ ماهگی، کودک شما ممکن است تا ۱۰ نوع مختلف واکسن دریافت کند. آکادمی اطفال آمریکا به همه نوزادان سالم توصیه میکند این واکسنهای اولیه را دریافت کنند. کودک شما ممکن است دوزهای اضافی و سایر واکسنها را بین سنین ۱۵ ماهگی تا ۱۶ سالگی دریافت کند. اگر کودک شما یک بیماری مزمن یا سیستم ایمنی ضعیف دارد، متخصص اطفال ممکن است برنامه متفاوتی را توصیه کند.
انواع مختلف واکسنها چه هستند؟
واکسنهای زیر میتوانند به محافظت از کودک شما در برابر عفونت یا بیماری جدی کمک کنند.
واکسن هپاتیت B (HepB)
واکسن هپاتیت B میتواند به محافظت از کودک شما در برابر هپاتیت B کمک کند. برنامه واکسن نوزادان شامل سه دوز از واکسن HepB است. نوزاد شما معمولاً اولین دوز خود را ظرف ۱۲ ساعت پس از تولد دریافت میکند. آنها دوز دوم خود را در ۱ تا ۲ ماهگی و دوز سوم خود را بین ۶ تا ۱۸ ماهگی دریافت خواهند کرد. تغییرات جزئی در این برنامه بر اساس وضعیت آنتی ژن سطحی هپاتیت B والدین متولد شده و استفاده بالقوه از واکسنهای ترکیبی امکان پذیر است.
واکسن روتاویروس (RV)
واکسن روتاویروس میتواند به محافظت از کودک شما در برابر روتاویروس کمک کند. روتاویروس یک عفونت ویروسی است که میتواند باعث تب، استفراغ و اسهال شود. کودک شما واکسن روتاویروس را در دو دوز (Rotarix®) یا سه (RotaTeq®) دریافت میکند که از سن ۲ ماهگی شروع میشود.
واکسن دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP)
واکسن DTaP میتواند به محافظت از کودک شما در برابر دیفتری، کزاز و سیاه سرفه کمک کند. واکسنهای کودک شامل پنج دوز از واکسن ترکیبی DTaP است. نوزاد شما اولین دوز خود را در ۲ ماهگی و دومین دوز خود را در ۴ ماهگی دریافت خواهد کرد. آنها سومین دوز خود را در ۶ ماهگی، چهارمین دوز خود را در سن ۱۵ تا ۱۸ ماهگی و دوز پنجم خود را بین ۴ تا ۶ سالگی دریافت خواهند کرد.
واکسن هموفیلوس آنفلوانزا نوع b (Hib)
واکسن Hib میتواند به محافظت از کودک شما در برابر شایع ترین نوع باکتری هموفیلوس آنفلوآنزا کمک کند. کودک شما بسته به برند، سه تا چهار دوز واکسن Hib دریافت میکند. آنها اولین دوز خود را در ۲ ماهگی و دوز دوم خود را در ۴ ماهگی دریافت خواهند کرد. آنها احتمالاً دوز سوم را در ۶ ماهگی دریافت خواهند کرد. سپس دوز نهایی خود را بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی دریافت خواهند کرد. تغییرات جزئی در این برنامه امکان پذیر است.
واکسن مزدوج پنوموکوکی (PCV13)
واکسن PCV13 میتواند به محافظت از کودک شما در برابر عفونتهای باکتریایی پنوموکوک کمک کند. این عفونتها شامل ذات الریه و مننژیت است. کودک شما چهار دوز واکسن PCV13 را دریافت خواهد کرد. آنها اولین دوز خود را در ۲ ماهگی و دوز دوم خود را در ۴ ماهگی دریافت خواهند کرد. آنها سومین دوز خود را در ۶ ماهگی و نوبت چهارم خود را بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی دریافت خواهند کرد.
واکسن ویروس فلج اطفال غیرفعال (IPV)
واکسن غیرفعال ویروس فلج اطفال (IPV) میتواند از کودک شما در برابر عفونتهای فلج اطفال محافظت کند. کودک شما چهار دوز از واکسن IPV دریافت خواهد کرد. آنها اولین دوز خود را در ۲ ماهگی و دوز دوم خود را در ۴ ماهگی دریافت خواهند کرد. آنها سومین دوز خود را بین ۶ تا ۱۸ ماهگی و نوبت چهارم خود را بین ۴ تا ۶ سالگی دریافت خواهند کرد.
واکسن آنفولانزا
واکسن ویروس آنفولانزا میتواند به محافظت از کودک شما در برابر آنفولانزا کمک کند. ممکن است کودک شما هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کند. آنها ممکن است یک یا دو دوز دریافت کنند. آنها ممکن است اولین دوز خود را در ۶ ماهگی و دوز دوم خود را حداقل یک ماه بعد دریافت کنند.
واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR)
واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) میتواند به محافظت از کودک شما در برابر سرخک، اوریون و سرخجه کمک کند. کودک شما دو دوز واکسن ترکیبی MMR را دریافت خواهد کرد. آنها اولین دوز خود را بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم خود را بین ۴ تا ۶ سالگی دریافت خواهند کرد. واکسن MMR ممکن است با واکسن VAR (MMRV) ترکیب شود.
واکسن واریسلا (VAR)
واکسن آبله مرغان (واریسلا) میتواند از کودک شما در برابر آبله مرغان محافظت کند. کودک شما دو دوز واکسن واریسلا را دریافت میکند. آنها اولین دوز خود را بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم خود را بین ۴ تا ۶ سالگی دریافت خواهند کرد. واکسن واریسلا ممکن است با واکسن MMR (MMRV) ترکیب شود.
واکسن هپاتیت A (HepA)
واکسن هپاتیت A میتواند به محافظت از کودک شما در برابر هپاتیت A کمک کند. هپاتیت A نوعی بیماری کبدی است. کودک شما واکسن HepA را به صورت سری دو دوز دریافت میکند. کودک شما اولین دوز خود را بین ۱۲ تا ۲۳ ماهگی و دوز دوم خود را حداقل شش ماه بعد دریافت خواهد کرد.
واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
واکسن HPV میتواند به محافظت از کودک شما در برابر بیماریهای ناشی از انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) کمک کند. این بیماریها عبارت هستند از:
- ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم، واژن و فرج
- زگیل ناحیه تناسلی
- سرطانهایی از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی و سرطان سر و گردن.
اگر کودک شما ۱۵ سال یا بیشتر سن دارد، واکسن HPV را در سه دوز دریافت میکند. آنها دوز دوم خود را دو ماه پس از اولین دوز دریافت خواهند کرد. آنها دوز نهایی خود را شش ماه پس از اولین دوز دریافت خواهند کرد. کودکانی که واکسن HPV را قبل از رسیدن به ۱۵ سالگی شروع میکنند، تنها به دو دوز با فاصله ۶ تا ۱۲ ماهه نیاز دارند. این به این دلیل است که سیستم ایمنی جوانتر ایمنی بیشتری ایجاد میکند.
واکسن مننگوکوک
واکسن مننگوکوک میتواند به محافظت از کودک شما در برابر بیماری مننگوکوک کمک کند. بیماری مننگوکوک یک عفونت باکتریایی جدی است که میتواند باعث مننژیت شود. مننژیت تورم شدید مغز و نخاع است. هم چنین میتواند منجر به سپسیس، یک عفونت خونی خطرناک و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.
سایر واکسنها
در صورتی که کودک شما در معرض خطر بالای ابتلا به برخی عفونتها یا بیماریها باشد، پزشک اطفال ممکن است واکسنهای اضافی را توصیه کند. هم چنین اگر کودک شما در طول بازههای زمانی توصیه شده خود، دوز واکسن را فراموش کرده باشد، برنامه واکسیناسیون اصلاح شدهای را ارائه میکنند.
بچهها از چه سنی واکسن میزنند؟
برنامه واکسن نوزادان از بدو تولد شروع میشود. نوزاد شما اولین واکسنهای خود را در ماههای اول زندگی دریافت میکند. کودک شما ممکن است واکسنهای خاصی را در محدوده سنی دریافت کند. موارد زیر یک برنامه واکسن توصیه شده برای کودکان را نشان میدهد. پزشک اطفال کودک شما ممکن است دستورالعملهای مختلفی را دنبال کند. شما باید با پزشک اطفال در مورد این که کودک شما چه واکسنی را باید دریافت کند و چه زمانی باید صحبت کنید. واکسنهای توصیه شده بر اساس سن عبارتند از:
واکسن بدو تولد
واکسنهای نوزادان شامل اولین دوز هپاتیت B (HepB) است.
- هپاتیت B (HepB)
واکسن ۱ تا ۲ ماهگی
- هپاتیت B (HepB)
واکسنهای ۲ ماهگی
نوزادان در ۲ ماهگی چندین واکسن دریافت میکنند. برنامه واکسن DTaP از ۲ ماهگی شروع میشود. کودک شما اولین دوز خود را دریافت خواهد کرد:
- روتاویروس (RV)
- دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP)
- هموفیلوس آنفولانزا نوع B (Hib)
- مزدوج پنوموکوکی (PCV13)
- ویروس فلج اطفال غیرفعال (IPV)
واکسنهای ۴ ماهگی
برای واکسنهای ۴ ماهگی، نوزادان دوز دوم واکسنهایی را که در قرار ملاقات ۲ ماهگی دریافت کردهاند، دریافت میکنند. این شامل:
- روتاویروس (RV).
- دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP).
- هموفیلوس آنفولانزا نوع B (Hib)
- مزدوج پنوموکوکی (PCV13).
- ویروس فلج اطفال غیرفعال (IPV).
واکسنهای ۶ ماهگی
در سن ۶ ماهگی، کودک شما ممکن است شروع به دریافت سالانه واکسن آنفولانزا کند. علاوه بر این، بسته به برندی که ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی کودک شما برای دوزهای قبلی خود استفاده کرده است، ممکن است کودک شما به دوز سوم واکسن RV و Hib نیاز داشته باشد یا نباشد.
- آنفولانزا
- روتاویروس (RV).
- هموفیلوس آنفولانزا نوع B (Hib).
- دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP).
- مزدوج پنوموکوکی (PCV13).
واکسنهای ۶ تا ۱۸ ماهگی
زمان مصرف سومین نوبت این واکسنها توسط کودک شما به توصیه پزشک بستگی دارد. واکسنهای شش تا ۱۸ ماهگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- هپاتیت B (HepB).
- ویروس فلج اطفال غیرفعال (IPV).
واکسنهای ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
فرزند شما اولین دوز MMR و آبله مرغان را پس از رسیدن به اولین تولد خود دریافت میکند. واکسنهای ۱۲ تا ۱۵ ماهه عبارت هستند از:
- سرخک، اوریون و سرخجه (MMR).
- واریسلا (VAR).
- هموفیلوس آنفولانزا نوع B (Hib).
- مزدوج پنوموکوکی (PCV13).
واکسن ۱۲ تا ۲۳ ماهگی
واکسنهای ۱۲ ماهگی کودک شما ممکن است شامل اولین واکسن از سری دو دوز هپاتیت A باشد. آنها ممکن است واکسن دوم را در ۲ سالگی دریافت کنند.
- هپاتیت A (HepA).
واکسن ۱۵ تا ۱۸ ماهگی
کودک شما در این بازه زمانی یک واکسن دریافت میکند، چهارمین دوز DTaP.
- دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP).
واکسنهای ۴ تا ۶ سالگی
بین ۴ تا ۶ سالگی، کودک شما ممکن است واکسنهای زیر را دریافت کند:
- دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بدون سلول (DTaP).
- ویروس فلج اطفال غیرفعال (IPV).
- سرخک، اوریون و سرخجه (MMR).
- واریسلا (VAR).
واکسنهای ۱۱ تا ۱۲ سالگی
کودک شما باید قبل از دور بعدی واکسن کمیصبر کند.
- تقویت کننده کزاز، دیفتری و سیاه سرفه بدون سلول (Tdap).
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV).
- مننگوکوک.
واکسن ۱۶ سالگی
فرزند ۱۶ ساله شما باید دوز دوم مننگوکوک را دریافت کند.
- مننگوکوک.
آیا واکسنها بی خطر هستند؟
بله؛ واکسنهای بیماریهای دوران کودکی بسیار ایمن هستند. گاهی اوقات، واکسن عوارض جانبی خفیفی مانند درد دست یا پا یا تب پایین ایجاد میکند. یک عارضه جانبی بد به احتمال زیاد رخ نمیدهد. بیماریهای دوران کودکی نسبت به واکسنها خطر بیشتری برای سلامتی کودکان دارند. از ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی فرزندتان بخواهید که در مورد خطرات و عوارض جانبی آن به شما بگوید.
چه زمانی کودک من نباید واکسینه شود؟
در موارد معدودی، بهتر است برای دریافت واکسن صبر کنید. برخی از کودکانی که بسیار بیمار هستند به هیچ وجه نباید واکسن بزنند. دلایلی که کودک شما باید صبر کند یا واکسن دریافت نکند ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بیمار بودن با چیزی جدی تر از سرماخوردگی.
- داشتن واکنش بد پس از اولین دوز واکسن.
- داشتن حرکات ناگهانی بدن (تشنج) که احتمالاً ناشی از واکسن است.
سوالات متداول در خصوص واکسیانسیون کودکان
تفاوت بین ایمن سازی و واکسیناسیون چیست؟
کلمات «ایمن سازی» و «واکسیناسیون» اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند، اما معانی کمی متفاوتی دارند. یک اصطلاح عمل خاص را توصیف میکند و دیگری فرآیند را توصیف میکند. بر اساس CDC، واکسیناسیون عمل معرفی یک واکسن برای ایجاد ایمنی در برابر یک بیماری خاص است. تعریف ایمن سازی فرآیندی است که طی آن واکسیناسیون از شما در برابر بیماری محافظت میکند.
خطرات و مزایای واکسیناسیون کودک چیست؟
واکسنها میتوانند از بیماریهای عفونی که زمانی باعث مرگ یا آسیب رساندن به بسیاری از نوزادان، کودکان و بزرگسالان شدهاند جلوگیری کنند. بدون واکسن، کودک شما در معرض خطر بیماری جدی و درد، ناتوانی و حتی مرگ ناشی از بیماریهایی مانند سرخک و سیاه سرفه است. خطرات اصلی مرتبط با دریافت واکسن عوارض جانبی هستند که تقریباً همیشه خفیف هستند (قرمزی و تورم در محل تزریق) و ظرف چند روز از بین میروند. عوارض جانبی جدی پس از واکسیناسیون، مانند واکنش شدید آلرژیک، بسیار نادر است و پزشکان و کارکنان کلینیک برای مقابله با آنها آموزش دیدهاند. مزایای پیشگیری از بیماری واکسن برای تقریباً همه کودکان بسیار بیشتر از عوارض جانبی احتمالی است. تنها موارد استثنا در این مورد مواردی است که در آن کودک یک بیماری مزمن پزشکی جدی مانند سرطان یا بیماریای که سیستم ایمنی را ضعیف میکند یا واکنش آلرژیک شدید به دوز قبلی واکسن داشته است.
آیا بین بروز اوتیسم و واکسیناسیون کودک رابطهای وجود دارد؟
خیر. مطالعات و بررسیهای علمی هم چنان هیچ ارتباطی بین واکسن و اوتیسم نشان نمیدهد.
عوارض جانبی تزریق واکسن به کودک چیست؟
واکسنها، مانند هر دارویی، ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. بیشتر این عوارض جانبی بسیار جزئی هستند، مانند درد در محل تزریق واکسن، گیجی، یا تب با درجه پایین. این عوارض معمولاً فقط چند روز طول می کشد و قابل درمان هستند. به عنوان مثال، میتوانید برای کاهش ناراحتی، یک حوله شستشوی خنک و مرطوب روی ناحیه دردناک بمالید.
آیا واکسیناسیون ایمنی کودک را بیشتر میکند؟
واکسنها سیستم ایمنی را بیش از حد تحت فشار قرار نمیدهند. هر روز، سیستم ایمنی یک نوزاد سالم با موفقیت با هزاران میکروب مبارزه میکند. آنتی ژنها بخشی از میکروبها هستند که باعث میشوند سیستم ایمنی بدن برای ساختن آنتیبادیهایی که با بیماریها مبارزه میکنند، وارد کار شود. آنتیژنهای موجود در واکسنها از خود میکروبها میآیند، اما میکروبها ضعیف شده یا از بین میروند، بنابراین نمیتوانند باعث بیماری جدی شوند. حتی اگر نوزادان چندین واکسن را در یک روز دریافت کنند، واکسنها حاوی تنها بخش کوچکی از آنتی ژنهایی هستند که هر روز در محیط خود با آنها مواجه میشوند. واکسنها آنتی بادیهایی را به کودک شما میدهند که برای مبارزه با بیماریهای جدی قابل پیشگیری با واکسن نیاز دارد.
آیا اگر به کودک شیر دهم باز هم کودک باید واکسینه شود؟
بله، حتی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند باید با واکسن در سنین توصیه شده محافظت شوند. سیستم ایمنی در بدو تولد به طور کامل توسعه نیافته است، که نوزادان را در معرض خطر بیشتری برای عفونت قرار میدهد. شیر مادر از کودک در برابر برخی عفونتها محافظت میکند زیرا سیستم ایمنی کودک شما در حال رشد است. به عنوان مثال، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر در معرض خطر عفونت گوش، عفونتهای دستگاه تنفسی و اسهال هستند. با این حال، شیر مادر از کودکان در برابر همه بیماریها محافظت نمیکند. حتی در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، واکسنها موثرترین راه برای پیشگیری از بسیاری از بیماریها هستند. کودک شما به محافظت طولانی مدت نیاز دارد که فقط از پیروی از برنامه توصیه شده CDC حاصل میشود.
چرا تزریق برخی از واکسنها چندگانه است؟
دریافت هر دوز توصیه شده از هر واکسن بهترین محافظت ممکن را برای کودک شما فراهم میکند. بسته به واکسن، کودک شما به بیش از یک دوز برای ایجاد ایمنی کافی برای کمک به پیشگیری از بیماری یا تقویت ایمنی که با گذشت زمان از بین میرود، نیاز دارد. کودک شما هم چنین ممکن است بیش از یک دوز دریافت کند تا مطمئن شود در صورتی که از اولین دوز مصونیت نداشته باشد، محافظت می شود، یا از او در برابر میکروبهایی که در طول زمان تغییر میکنند، مانند آنفولانزا محافظت میکند. هر دوز مهم است زیرا هر دوز از یک بیماری عفونی محافظت میکند که میتواند به ویژه برای نوزادان و کودکان بسیار کوچک خطرناک باشد.
سخن آخر
منظرهای که کودک شما در حال تزریق واکسن است ممکن است شما را همراه با او به گریه بیاندازد. اما واکسینه کردن فرزندتان طبق برنامه ایمن سازی دوران کودکی بهترین راه برای محافظت از او در برابر بسیاری از عفونتها و بیماریهای مختلف است. مراکز کنترل و حفاظت از بیماری و آکادمی اطفال آمریکا هر دو پیروی از برنامه ایمن سازی خاص را توصیه میکنند. با این حال، با متخصص اطفال کودک خود مشورت کنید تا بدانید چه چیزی برای کودک شما بهتر است.