آیا فکر خزندههای در اتاق خواب کودک شما را در شب بیدار نگه میدارد؟ یا شاید ترس از پرندگان یا سگها باشد که آنها را از لذت بردن از فضای بیرون باز میدارد؟ بسیاری از کودکان حیوانات را دوست دارند و با حیوانات خانگی خود پیوند خاصی دارند. با این حال، برخی از کودکان به اندازه همسالان خود در کنار حیوانات راحت نیستند. مقدار مشخصی از ترس از حیواناتی مانند مارها یا عنکبوتها حتی در بین بزرگسالان نسبتاً رایج است. ترس از حیوانات اغلب به طور طبیعی در حدود ۳ سالگی کودکان ایجاد میشود. همان طور که کودک رشد و نمو میکند، ترس به آرامی کاهش مییابد زیرا آنها بیشتر در معرض حیوانات مختلف قرار میگیرند و با آنها آشنا میشوند.
با این حال، در برخی از کودکان، ترس از حیوانات ممکن است به حالتی برسد که در فعالیتهای اجتماعی، عملکرد مدرسه یا خواب کودک اختلال ایجاد کند.
زوفوبیا یا حیوان هراسی دستهای از فوبیاهای خاص است که با ترس شدید و غیرمنطقی از یک یا همه حیوانات مشخص میشود. ترس از حیوانات خاصی مانند خرس یا کوسه طبیعی است زیرا این ترسها به طور معمول مانع زندگی روزمره ما نمیشوند. با این حال، برای یک حیوان هراسی، صرفاً دانستن این موضوع که مواجهه با یک حیوان خاص میتواند ترس زیادی ایجاد کند، آنها را به تغییر برنامههایشان سوق میدهد تا از احتمال مواجه شدن با آن حیوان جلوگیری کنند.
فوبیای حیوانات چیست؟
ترس از حیوانات را فوبیای حیوان، حیوان هراسی یا Zoophobia مینامند. برخی از افراد مبتلا به زووفوبیا از همه حیوانات میترسند، در حالی که برخی دیگر از یک حیوان خاص میترسند. برخی افراد ممکن است پس از یک تجربه آسیبزا با حیوانات، به زوفوبیا مبتلا شوید یا فوبیا ممکن است به اختلال اضطراب دیگری مرتبط باشد.
zoophobia چیست؟
Zoophobia یک ترس شدید از حیوانات است. بسیاری از افرادی که به حیوان هراسی مبتلا هستند از یک نوع خاص از حیوانات میترسند. دیگران از بسیاری از انواع حیوانات یا از همه حیوانات میترسند.
ترس از حیوانات نوعی اختلال اضطرابی است که به آن فوبیای خاص میگویند. فوبیای خاص ترس شدید از اشیا، موقعیتها، افراد یا حیوانات خاص است. بسیاری از افراد مبتلا به فوبیای خاص میدانند که شدت ترس آنها با هیچ تهدید واقعی متناسب نیست. با این حال، مدیریت علائم فوبیا میتواند چالش برانگیز باشد.
علائم فوبیا یا ترس حیوانات در کودکان
آیا فرزند شما یکی از علائم زیر را نشان میدهد؟
- ترس غیرمنطقی از حیوانات، حتی اگر خطرناک یا تهدید کننده نباشد.
- اجتناب از مکانهایی که حیوان ممکن است پیدا شود.
- اضطراب یا استرس در حضور یا به دلیل فکر حیوانات؛
- تنگی نفس؛
- گریان بودن؛
- چسبیدن به والدین؛
- عصبانی شدن، یا تحریکپذیر شدن؛
- قایم شدن.
فوبیای حیوانات میتواند به روشهای مختلفی ایجاد شود:
- یک تجربه ناخوشایند گذشته: که شامل یک حیوان خاص، یا شاهد چنین رویدادی است. به عنوان مثال، اگر یک کودک خردسال مورد حمله زاغی قرار گیرد، ممکن است منجر به افزایش احتمال ابتلا به فوبیا از پرندگان شود.
- تعمیم بیش از حد و ترس از حیوانات: تعمیم بیش از حد روشی از تفکر است که به کسی اجازه میدهد باورهای کلی را تنها بر اساس یک رویداد ایجاد کند. مثلاً دختری شاهد حمله سگ همسایهاش است و معتقد است که همه سگها به مردم حمله میکنند.
- رفتار آموخته شده: برخی افراد فوبیای حیوانات خود را از والدین خود میآموزند. به عنوان مثال، اگر مادری وقتی عنکبوت روی زمین میدود عصبی رفتار کند، ممکن است فرزندش هم همین کار را انجام دهد.
کارهایی که در ارتباط با ترس کودکان از حیوانات نباید انجام داد
بیشتر والدین فکر میکنند که به آنها کمک میکنند، اما وادار کردن و مواجه سریع کودک با حیوانات کودک میتواند نتیجه معکوس داشته باشد:
- آزار دادن بازیگوشانه کودک در مورد ترسش و حتی تمسخر کردن او
- مجبور کردن فرزندشان به لمس حیوان
- نادیده گرفتن ترس، انتقال آن به عنوان یک «مرحله» در صورتی که کودک بیش از چند ماه ترسیده باشد.
غلبه بر فوبیا یا ترس حیوانات در کودکان
درمانگران به کودک شما کمک میکنند تا از طریق طیف وسیعی از استراتژیها بر فوبیای ترسناک غلبه کند. راهبردها ممکن است به سن، تحمل عاطفی و توانایی فرزند شما در تعامل با دیگران بستگی داشته باشد. برخی از تکنیکهایی که ممکن است برای کمک به کودک شما برای غلبه بر ترس استفاده شود عبارت هستنند از:
- صحبت کردن در مورد ترس به روشی اطمینان بخش
- کمک به کودک برای تهیه فهرستی از موقعیتهای ترسناک مربوط به فوبیای حیوانات
- از کودک بخواهید که این موقعیتها را از کمتر به ترسناکترین حالت دسته بندی کند.
- به آرامی کودک را در معرض کمترین موقعیت ترسناک قرار دهید و به تدریج او را به سمت ترسناکترین موقعیتها هدایت نمایید تا با ترس خود مواجه شود.
- آموزش تکنیکهای تمدد اعصاب به کودک مانند تمرینات تنفس عمیق
- تشویق کودک به زیر سوال بردن افکار منفی در مورد این که چرا حیوان ترسناک است.
۹ کاری که میتوانید برای کمک به فرزندتان برای غلبه بر ترس انجام دهید
بچهها در هر سنی میتوانند از حیوانات بترسند، حتی از حیوانات معمولی که مرتباً با آنها روبرو میشوند. در برخی موارد، بچهها با گذشت زمان با حیوانات راحت میشوند، اما در موارد دیگر، ترس کودک از حیوانات میتواند او را فلج کند و عملکردش را سخت کند. دکتر توماس اولندیک، مدیر مرکز مطالعات کودک و پروفسور روانشناسی بالینی در ویرجینیا، این ۹ مرحله را برای کمک به ترس کودکان شما از حیوانات بیان میکند.
- ترس کودک عادی است
وقتی صحبت از تعامل کودکان با حیوانات میشود، ترس یک احساس بسیار طبیعی است. حتی برخی از بزرگسالان نیز در تعامل با برخی از حیوانات مشکل دارند. کودکان خردسال از چیزهای ناآشنا میترسند. همان طور که کودک رشد میکند، آنها در مورد حیوانات و نحوه رفتار آنها اطلاعات کسب میکنند. آنها اعتماد به نفس خود را برای مقابله با طبیعت غیرقابل پیش بینی حیوان پرورش میدهند. دانستن این که ترس آنها طبیعی است به شما کمک میکند بهترین راه را برای نزدیک شدن به آن به عنوان والدین دنبال کنید.
- تصمیم بگیرید که آیا باید مداخله کنید
سه عامل اصلی وجود دارد که باید در هنگام تصمیم گیری در مورد کمک به کودک خود برای غلبه بر ترس خود در نظر بگیرید: فراوانی، شدت و مدت. اگر هنگام قدم زدن در باغ وحش کمی عصبی باشند، این احتمال وجود دارد که به طور طبیعی از ناراحتی خارج شوند. با این حال، اگر ترس فرزندتان به طور جدی بر زندگی او تأثیر میگذارد، مانند توانایی او برای رفتن به مدرسه، بازی در بیرون، یا بازدید از خانه دوست یا اقوام باید وارد عمل شوید و مداخله کنید.
- به صبحتهای کودک در مورد ترسش گوش کنید
متخصصان روانشناسی کودک توصیه میکنند که قبل از مقابله با ترس فرزندتان به حرفهای او گوش دهید. میتوانید از آنها بخواهید که به شما بگویند چرا حیوانات آنقدر آنها را میترسانند. از سؤالات باز استفاده کنید مانند: «به نظر میرسد از سگ همسایه میترسی؟ میتوانی در مورد آن به من بگویی؟ میترسی سگ چه کاری بکند؟ اتفاقی افتاده که تو را بترساند؟» اگر آنها بتوانند چیزی را که از آن میترسند به شیوهای خاصتر بیان کنند، به شما کمک میکند ترس را درک کنید و با هم برای غلبه بر آن تلاش کنید.
- ترس را تأیید کنید
قبل از این که حتی شروع به کمک به آنها برای غلبه بر ترس کنید، باید به آنها اطمینان دهید که میدانید چرا میترسند. فرزند شما باید بداند که شما درک میکنید که او میترسد و هیچ چیز بد یا شرمآوری در مورد ترس او وجود ندارد. متخصصان روانشناسی کودک به والدین هشدار میدهند که با تشویق کودک به اجتناب از حیوانی که از آن میترسد، ترس را تقویت نکنند. در عوض، چیزی مانند این را امتحان کنید: «میدانم که سگها میتوانند باعث ترس شما شوند، زیرا آنها بزرگ هستند و دوست دارند به شما نزدیک باشند. اما آنها این کار را انجام میدهند زیرا شما را دوست دارند و ما (پدر و مادر یا خواهر و بردار) به شما کمک کنیم در کنار آنها احساس بهتری داشته باشید.»
- فرزندتان را توانمند کنید
بچهها اغلب فکر میکنند که اگر از حیوانات میترسند، هیچ کاری نمیتوانند در مورد آن انجام دهند. به کودک خود بیاموزید که با آموزش نحوه مواجهه با ترس میتواند بر ترس غلبه کند. به آنها اجازه دهید بدانند که درک میکنید این کار میتواند مشکل باشد، اما اگر شجاع باشند میتوانند ترس را از بین ببرند. وقتی بر چیز دیگری غلبه میکنند که آنها را عصبی یا میترساند به نمونههایی از گذشته خود اشاره کنید تا به آنها یادآوری کنید که میتوانند با این چالشها روبرو شوند.
- ترس را بشکنید
اگر کودک شما از سگ میترسد، این که به یک سگ اجازه بدهید به کودک شما نزدیک شود و بدون آمادگی او را لیس بزند، احتمالاً به گریه کودک ختم میشود. یک فرآیند گام به گام تنظیم کنید که به کودک شما کمک میکند تا با گذشت زمان با سگها راحت شود. ابتدا تصاویری از سگها را به آنها نشان دهید، به خواندن کتابهای با هم در مورد سگها ادامه دهید، سپس برای آنها یک سگ عروسکی بگیرید تا با آنها بازی کنند. وقتی میبینید که فرزندتان میتواند بدون ترس در مورد سگها صحبت کند، او را به سگی که پشت حصار است نزدیک کنید تا همچنان احساس امنیت کند. به آرامی آنها را در اتاقی با سگ قرار دهید، سپس در کنار یک سگ بنشینید و وقتی آماده شدند، سگ را نوازش کنید.
- تقویت و تشویق موفقیت
یک سیستم انگیزه و پاداش ایجاد کنید تا به کودک خود کمک کنید تا با ترس خود روبرو شود. این تشویق و پاداش میتواند به سادگی یک برچسب تشویق باشد. پاداش دادن به فرزندتان به او نشان میدهد که با هم بر ترس غلبه میکنید و میدانید که او میتواند موفق شود. هنگامی که موفقیت آنها را تشخیص میدهید، به آنها میگویید که درک میکنید که در حال عبور از ترسشان هستید.
- غلبه بر ترس را هیجان انگیز کنید
شما نمیخواهید فرزندتان این فرآیند را به عنوان یک کار، تنبیه یا کاری که مجبور به انجامش میشود ببیند. به آنها بگویید وقتی بدون فرار در کنار سگی مینشینند چقدر شجاع هستند. به آنها بیاموزید که به جای ترسیدن، از افکار و ذهنیات خود برای جسارت و شجاعت استفاده کنند. به آنها کمک کنید تا با ابرقهرمان مورد علاقه خود آشنا شوند و به آنها اجازه دهید وقتی در اطراف حیوانات هستند شنل یا لباس ابرقهرمانهای کارتونی را بپوشند تا اعتماد به نفس آنها افزایش یابد.
- در صورت لزوم، کمک حرفه ای را در نظر بگیرید
اگر شما هم ترسی مشابه فرزندتان دارید، یا اگر تمام تلاشهایی که برای کمک به او انجام دادهاید جواب نداد، ممکن است وقت آن رسیده باشد که از یک متخصص کمک بخواهید. به گفته متخصصان کودک، این امر به ویژه در صورتی مهم است که ترس واقعاً توانایی آنها را برای عملکرد عادی مختل کند و باعث ناراحتی شود.
سوالات متداول
اگر فرزندتان از حیوانات می ترسد چه باید کرد؟
با ترس روبرو شوید. به دنبال فرصتهایی باشید که فرزندتان با ترس خود در یک محیط کنترل شده روبرو شود که در آن احساس امنیت کند. برای مثال، اگر یکی از دوستان یا خویشاوندان، سگ مسنتری دارد، از او بپرسید که آیا میتوانید با سگ ملاقات کنید و ببینید فرزندتان چقدر مایل است به او نزدیک شود.
چگونه بر ترس از حیوانات غلبه کنیم؟
شما یاد میگیرید که با وارد کردن تدریجی ترس خاص به زندگی خود، اضطراب یا ترس را مدیریت کنید. به عنوان مثال، ممکن است تمرین تماشای تصاویر حیوانات، تماشای ویدیوهای طبیعت یا فکر کردن به حیوانات را انجام دهید. درمان شناختی رفتاری (CBT) شامل صحبت با یک درمانگر در مورد علائم است.
چگونه ترس کودک را از بین ببریم؟
ورزش منظم به کاهش سطح استرس کمک میکند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما در طول روز فعالیت بدنی زیادی داشته باشد. در مورد ترس فرزندتان در مقابل او یا افراد دیگر بحث و هیاهو نکنید، در صورتی که در مورد آن احساس اضطراب بیشتری کرد. ترس آنها را مسخره نکنید و شخصیت آنها را کوچک نکنید.
چگونه به کودکی که از هیولا میترسد کمک کنیم؟
کودکان را تشویق کنید تا نفسهای آهسته و عمیق بکشند تا واکنش فیزیکی به ترس کاهش یابد. گرفتن دست آنها یا در آغوش گرفتن آنها باعث میشود احساس امنیت بیشتری کنند. در مورد یک ترس بحث کنید، صحبت کنید، بخوانید یا نقاشی بکشید. کشیدن یک هیولا میتواند به کودک کمک کند ترس خود را بیان کند و یاد بگیرد ترس را از واقعیت تشخیص دهد.
سخن آخر
خبر خوب این است که ترس حیوانات در کودکان قابل مدیریت است و بیشتر آنها قابل درمان هستند. اجازه ندهید فوبیای حیوانات دیگر در زندگی خانواده شما تداخل ایجاد کند. با شروع درمان از امروز، شما و فرزندتان در مسیر زندگی خود خواهید بود!
Zoophobia ترس شدید و طاقت فرسا از حیوانات است. برخی از افراد از یک نوع خاص از حیوانات احساس ترس میکنند. دیگران از همه حیوانات میترسند. حیوان هراسی یک نوع فوبیای خاص است. اغلب، افراد مبتلا به فوبیای خاص میدانند که ترس آنها غیرمنطقی است. اما هنوز هم کنترل علائم ممکن است دشوار باشد. اگر کودک شما به زووفوبیا مبتلا هست، ممکن است از درمان یا دارو بهرهمند شود. برخی از افراد بر زوفوبیا غلبه میکنند، در حالی که برخی دیگر علائم اضطراب را در طولانی مدت مدیریت میکنند.
کمک به فرزندتان برای غلبه بر ترس میتواند یک روند آهسته باشد، بنابراین کمی زمان بدهید تا خودش را حل کند. با کمی صبر و تشویق، کودک شما از تجربهای که به ارزشمندتر شدن سفر زندگیش کمک میکند، اعتماد به نفس پیدا میکند.