نوزادان در طی یک دوره زمانی یاد میگیرند که ببینند، درست مانند راه رفتن و صحبت کردن. آنها با تمام تواناییهای بصری که در زندگی نیاز دارند متولد نمیشوند. توانایی تمرکز چشمها، حرکت دقیق آنها و استفاده از آنها با هم به عنوان یک تیم باید آموخته شود. هم چنین، آنها باید یاد بگیرند که چگونه از اطلاعات بصری که چشمها به مغزشان میفرستند استفاده کنند تا دنیای اطراف خود را درک کنند و به طور مناسب با آن ارتباط برقرار کنند. نوزادان از بدو تولد شروع به کاوش در شگفتیهای جهان با چشمان خود میکنند. حتی قبل از این که یاد بگیرند که با دستان خود را دراز کنند و چنگ بزنند یا بخزند و بنشینند، چشمان آنها اطلاعات و تحریکات مهمی برای رشد آنها ارائه میدهد. مشکلات چشمی و بینایی در نوزادان میتواند باعث تاخیر در رشد شود. تشخیص زودهنگام هر گونه مشکل مهم است تا اطمینان حاصل شود که نوزادان فرصتی برای رشد تواناییهای بصری مورد نیاز برای رشد و یادگیری را دارند. والدین نقش مهمی در کمک به اطمینان از رشد صحیح چشم و تقویت حس بینایی فرزند خود دارند. در این مقاله پینو بیبی به نکات مهم در انتخاب عینک برای کودک میپردازد.
چالشهای بینایی در کودکان
بسیاری از اوقات، کودکان از مشکلات بینایی خود و تأثیر آنها بر عملکرد مدرسه خود آگاه نیستند. بنابراین انجام معاینات چشمی سالانه برای تشخیص به موقع این ناهنجاریهای بینایی و رفع آنها بسیار مهم است. این امر به ویژه در صورتی مهم است که کودک سردرد داشته باشد، نسبت به انجام تکالیف مدرسه بیعلاقگی نشان دهد، حروف را نتوانند بخوانند، هنگام خواندن از انگشت برای دنبال کردن خطوط استفاده کند و یا مرتباً چشمک بزند. اگر کودک خردسال است ممکن است هنگام راه رفتن مرتباً زمین بخورد و یا به اشیا مختلف برخورد کند و هنگام بازی و یا غذا خوردن دچار مشکل شود. اگر بعد از معاینه، نوعی مشکل انکساری تشخیص داده شود، عینک تجویز میشود. این گاهی اوقات میتواند باعث سردرگمی و تردید والدین در مورد این که بهترین عینک برای فرزندانشان چیست؟، عینک خوب و مناسب برای کودک چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟، فریم عینک کودک چگونه باید باشد؟ یا چه نوع عدسی مناسبترین عدسی برای عینک کودک است؟ شود.
معاینه چشم برای کودکان
برای معاینه چشم از اتورفرکتور دستگاهی است که برای آزمایش نحوه پردازش نور توسط چشم شخص استفاده میشود. این دستگاه عیوب انکساری را اندازهگیری میکند بدون این که شخص مجبور باشد انتخاب کند که لنز یک و یا عدسی ۲ واضحتر به نظر برسد. این گونه چشم پزشک نوزاد متوجه میشود که چه عینکی برای کودک مناسب است چون قطعاً کودک و نوزاد در این سنین قادر به بیان و درک آن چه میبینند نیستند و نمیتوانند همکاری لازم با چشم پزشک را داشته باشند.
ضرورت معاینه چشم برای کودکان و خردسالان
همه کودکان باید در دوران کودکی معاینه چشم پزشکی داشته باشند. وقتی فرزند شما کودک است، نمیتواند بگوید که خوب میبیند یا خیر و این معاینه میتواند عیوب انکساری قابل اصلاح را تشخیص دهدو عیوب انکساری میتوانند بر رشد بینایی کودک تأثیر منفی بگذارند و تشخیص و درمان زودهنگام میتواند به جلوگیری از مشکلات مدرسه که ممکن است ناشی از عدم تصحیح نوری باشد کمک کند. برخی از مشکلات مانند استرابیسم یا آمبلیوپی (تنبلی چشم) در نوزادان و کودکان خردسال قابل درمان هستند، اما پس از رشد غیرقابل برگشت هستند. بنابراین، اگر مشکوک هستید که کودکتان خوب نمیبیند و یا بینایی در هنگام خواندن او را مجبور میکند که چشمانش را ریز و متمرکز کند، مهم است که یک معاینه چشم انجام دهید. معاینه چشم به شما امکان میدهد مشکلات بینایی مانند نزدیک بینی یا دوربینی را تشخیص داده یا رد کنید و در صورت لزوم آنها را اصلاح کنید.
راهنمای انتخاب بهترین عینک برای کودک
امروزه عینکهای کودکان سرگرمکننده، رنگارنگ و در اشکال و اندازههای بسیار متنوعی هستند. جدیدترین قابهای کودکان نیز به اندازه کافی بادوام هستند تا از بازی خشن و پُرتحرک کودک امروزی جان سالم به در ببرند. هم چنین، بسیاری از برندهای شناخته شده جهانی مانند نایک، آدیداس، ایکس گیمز، پپ جین و دیزنی در حال حاضر قابهای مناسب کودک را به بازار عرضه میکنند. با همه انتخابهای جذاب، قدم زدن در یک فروشگاه عینک میتواند بسیار طاقت فرسا باشد اما به یاد داشته باشید که چون عینک برای کودک است سعی کنید این تجربه را تا حد امکان سرگرم کننده و آرام نگه دارید تا کودک تشویق شود از عینکش استفاده کند. در اینجا مواردی وجود دارد که باید هنگام خرید عینک برای کودک خود در نظر داشته باشید.
یک قاب با اندازه مناسب انتخاب کنید
فریم باید با چهره کودک سازگار شود و میدان دید او را کاملاً پوشش دهد. عینک نباید پهنتر از صورت باشد و هم چنین نباید از ابروی کودک فراتر برود، بنابراین خرید عینک بزرگتر توصیه نمیشود. هم چنین باید در نظر داشت که قسمت مرکزی لنزها باید با مرکز مردمک تنظیم شود. فریم عینک در حال حاضر برای کودکان در هر سنی حتی برای نوزادان چند ماهه در دسترس است. پیدا کردن سایز مناسب کودک باید آسان باشد، اما به خاطر داشته باشید که نسخه اپتیکال تعیین میکند که لنز چقدر ضخیم خواهد بود. اگر کودک شما نمره لنز عینک بالایی دارد، از انتخاب فریمهای بزرگ خودداری کنید. هر چه فریم بزرگتر باشد، لنز ضخیمتر خواهد بود. هم چنین، به خاطر داشته باشید که لنز بزرگتر باعث انحرافات بالاتر در نزدیکی لبه لنز میشود که ممکن است به معنای خطر بیشتر تاری و یا تحریف دید محیطی در کودک باشد.
طرحی جذاب انتخاب کنید
بسیاری از بچهها برای اولین بار از عینک زدن احساس ناراحتی میکنند. اجازه دهید فرزندتان آن چه را که دوست دارد به شما نشان دهد و در عین حال او را تشویق کنید تا قابهایی را انتخاب کند که طراحی مدرن و جذابی دارند. فرزند شما از تایید شما نسبت به انتخابهایش لذت خواهد برد اما از نظر شما نیز استقبال خواهد کرد. هدف این است که فرزند شما با اعتماد به نفس و ظاهر خوب از فروشگاه بیرون برود.
فریم فلزی یا پلاستیکی؟
امروزه فریمهای فلزی و پلاستیکی از نظر دوام، وزن و هزینه به طور مشابه ساخته میشوند. با این حال، ترکیبات فلزی مختلفی میتواند در فروشگاه موجود باشد. بنابراین قبل از تصمیمگیری در مورد انتخاب فریم، مهم است که با پزشک یا عینکساز مشورت کنید. هم چنین، اگر کودک شما علائم آلرژی به هر مادهای (به عنوان مثال نیکل) که در بسیاری از فریمهای عینک یافت میشود نشان داده است، نگران نباشید فریمهایی از مواد ضد حساسیت نیز در بازار موجود است.
قاب عینک سبک وزن
قاب باید از مواد سبک وزن، راحت و مطمئن ساخته شده باشد. انتخاب مواد تا حد زیادی به سن کودک بستگی دارد. بنابراین، برای نوزادان یا کودکان زیر ۵ یا ۶ سال، قابهای سیلیکونی بیشتر توصیه میشود، زیرا سبکتر و قویتر هستند، بنابراین بهتر میتوانند در برابر پیچش و شکستگی مقاومت کنند. از ۶ سالگی به بعد میتوان از موادی مانند استات استفاده کرد که علاوه بر پوشاندن بهتر ضخامت لنز، مقاوم هستند. گزینه دیگر فریمهای فلزی یا تیتانیومی است که سبک وزن و ضد حساسیت هستند.
تناسب عینک با پل بینی کودک
پل عینک یعنی قوس بین دو عدسی باید به درستی روی بینی قرار گیرد. بینی کودکان به طور کامل رشد نکرده است، بنابراین آنها پل بینی ندارند که از لیز خوردن عینک آنها به پایین جلوگیری کند. پیدا کردن قابهای مناسب برای فرزندتان در این زمینه میتواند دشوار باشد. با این حال، خبر خوب این است که فریمهای فلزی با پدهای بینی قابل تنظیم ساخته میشوند و اخیراً حتی فریمهای پلاستیکی متناسب با دماغهای کوچک کوکان نیز طراحی و ساخته میشوند. این فریمها با طیف وسیعی از طرحهای موجود و توصیههای یک دستگاه پخش نوری، فریمی که انتخاب میکنید کاملاً متناسب با بینی کودک شما خواهد بود. بنابراین، بهتر است عینکهایی با پل کامل، پل کم و یا در مورد نوزادان با پل معکوس انتخاب کنید.
طول مناسب دسته عینک
برای راحت بودن عینک برای کودکان، شقیقهها باید قابل تنظیم، انعطافپذیر، دارای طول مناسب با آناتومی صورت کودک باشند و در صورت امکان دارای نوک نرم باشند. این کار باعث میشود که دسته عینک به شقیقهها فشار نیاورد یا آثاری بر روی صورت و سر کودک باقی نگذارد. هم چنین برای جلوگیری از افتادن آنها هنگام بازی یا تمرین ورزشی، توصیه میشود که از بند عینک و یا از درپوش شقیقهای استفاده شود. درپوش شقیقهای یک جفت لوازم جانبی که به ثابت نگه داشتن شقیقهها در پشت گوش کمک میکند.
اگر نگران افتادن عینک فرزندتان از صورتش هستید، میتوانید عینکهای کابلی بخرید. این نوع عینکها تماماً دور پشت گوش میپیچند و عینک را در جای خود نگه میدارند. تسمههای الاستیک که دور و پشت سر کودک میپیچند را نیز میتوان برای نگه داشتن عینک در جای خود خریداری کرد. هر دوی این گزینهها برای کودکان کوچکتر توصیه میشود. تسمههای با اندازه قابل تنظیم و شکیل نیز برای کودکان بزرگتر موجود است.
لولا فنری فریم عینک
لولاهای فنری به شقیقهها اجازه میدهد تا به سمت بیرون خم شوند، بدون این که آسیبی ایجاد کنند. از آن جایی که بچهها همیشه مراقب عینک زدن و درآوردن آن نیستند، لولاهای فنری به جلوگیری از ارجاع مکرر به فروشگاه اپتیکال برای تنظیم و یا تعمیر فریم کمک میکند. هم چنین اگر کودک شما مکرراً با عینک به خواب میرود، لولا فنری یک ویژگی عالی هستند. لولاهای فنری به ویژه برای کودکان نوپا که اغلب با عینک جدید خود بازی میکنند توصیه میشود.
جنس لنز (شیشه عینک)
هنگامی که شما و کودکتان در مورد فریمها به توافق رسیدید، موضوع بعدی جنس لنز عینک است. لنزهای کودکان باید از پلیکربنات یا تری وکس ساخته شوند، هر دو لنز با شاخص بالای کیفی هستند که نسبت به لنزهای پلاستیکی معمولی بادوامتر و مقاومتر هستند. این لنزها سبک وزن، مقاوم در برابر ضربه و شکستگی هستند و هم چنین ضد خش هستند. بهتر است عینک کودک پوشش ضد انعکاس نور را نیز داشته باشند. قابلیت ضدانعکاسی هم چنین محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش را ارائه میدهند تا اطمینان حاصل شود که چشمان کودک در برابر اشعه UV خورشید محافظت میشوند. از انتخاب عدسیهای شیشهای برای عینک کودکان خودداری کنید زیرا سنگین هستند و میتوانند راحتتر ترک بخورند و یا بشکنند. با چشم پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد گزینههای عینک برای کودک خود صحبت کنید.
انتخاب عینک آفتابی برای کودکان
استفاده از عینک آفتابی برای کودکان از سنین پایین برای محافظت از چشمانشان در برابر پرتوهای مضر ماوراء بنفشUV و نور آبی با انرژی بالاHEV ضروری است. بچهها ساعتها در خارج از منزل زیر نور خورشید وقت میگذرانند. حفاظت ویژه در برابر اشعههای خورشید به ویژه در ساحل، یا در حین بازی در روزهای برفی که نور خورشید از آب و برف منعکس میشود، برای سلامت چشم بسیار مهم است. همچنین اگر در محیطی با هوای خشک و وزش باد زندگی میکنید داشتن عینک برای محافظت از چشم در برابر گرد و غبار و خشک شدن چشم بسیار مهم است. بسیاری از کارشناسان میگویند که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعههای مضر میتواند باعث ایجاد بیماریهای چشمی شدید در آینده شود.
هنگام انتخاب یک عینک، به خاطر داشته باشید که اگر چه رنگ و تراکم رنگ لنز معمولاً یک موضوع در اولویت شخصی است، مهم است که از فروشندگان عینک بپرسید که آیا لنزها مطابق با FDA برای ایمنی و محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش هستند یا خیر. هم چنین، خرید لنزهای عینک آفتابی پلیکربنات به دلیل سبک وزن، مقاوم در برابر ضربه و پوشیدن راحت، به طور کلی سودمند است.
لنزهای فتوکرومیک یا لنزهای انتقالی
اگر فرزند شما به اصلاح دید تمام وقت، به ویژه برای دید از راه دور نیاز دارد، به خرید لنزهای فتوکرومیک فکر کنید. عینکهایی با لنزهای فتوکرومیک که به آنها لنزهای انتقالی نیز میگویند، گزینه بسیار خوبی برای کودکان هستند زیرا نیاز به عینک آفتابی را از بین میبرند. لنزهای فتوکرومیک به طور خودکار در حضور نور خورشید از لنزهای شفاف به لنزهای تیره تبدیل میشوند و پس از داخل شدن به محیط تاریکتر دوباره به لنز شفاف برمیگردند. لنزهای فتوکرومیک در مواد و رنگهای مختلف لنز وجود دارند و ۱۰۰ درصد از اشعههای UV خورشید را مسدود میکنند و در عین حال از نور HEV محافظت میکنند.
عینک محافظ ورزش برای کودکان
کودکان در برابر آسیبهای چشمی و شکستگی عینک آسیبپذیر هستند زیرا به طور منظم درگیر بازیهای فعال و ورزش هستند. اگر کودک شما درگیر ورزش است، عینکهای محافظ مانند عینکهای ورزشی، لنزهای پلیکربنات پیچیده یا محافظهای جانبی میتوانند از بسیاری از آسیبهای چشمی مرتبط با ورزش و یا آسیب به عینک معمولی او جلوگیری کنند.
شاید بازیکنان بسکتبالی را دیده باشید که از این نوع قابها استفاده میکنند. عینکهای محافظ برای همه ورزشها مانند هاکی، بسکتبال، فوتبال، فوتبال، بیس بال، تنیس، واترپلو و هر ورزش دیگری که ورزشکار در آن در حال حرکت است ضروری است. فریمهای معمولی عینک محافظت کافی را ایجاد نمیکند و به راحتی میتواند آسیب ببیند. عینکهای محافظ را میتوان با لنزهای طبی خریداری کرد تا کودکان در حین انجام ورزش مورد علاقه خود به وضوح ببینند، بدون این که خطر آسیب دیدگی داشته باشند.
عینک با گارانتی خریداری کنید
بسیاری از سازندگان عینک (اپتیکال) یک طرح گارانتی ارائه میدهند که در صورت آسیب دیدن فریمها یا لنزها، بدون هیچ هزینهای یا با هزینهای ناچیز، قسمت آسیب دیده را جایگزین میکنند. خدمات گارانتی را در نظر بگیرید، به خصوص اگر کودک شما یک کودک نوپا است و یا برای اولین بار از عینک استفاده میکند.
یک عینک یدکی بخرید
از آن جایی که کودکان به سختی میتوانند از عینک خود محافظت کنند و آن را همیشه به همراه داشته باشند، خرید یک عینک دوم برای آنها ایده خوبی است، به خصوص اگر کودک شما نمره عینک بالایی دارد و نمیتواند بدون عینک خود کاری را انجام دهد.
لنزهای تماسی
فراموش نکنید که لنزهای تماسی نیز میتوانند گزینهای عالی برای کودک شما باشند. کنتاکتها را میتوان به صورت تمام وقت یا به عنوان جایگزینی برای عینک استفاده کرد. لنزهای تماسی معمولاً در حین ورزش، رویدادهای اجتماعی یا زمانی که کودک میخواهد از عینک خود استفاده نکند، استفاده میشود. البته لنزهای تماسی برای کودکان کوچکتر توصیه نمیشود.
نکات لازم برای والدین دارای کودکان عینکی
اگر کودک شما خردسال است و از عینک استفاده میکنند وظیفه شما کمی بیشتر از سایر والدین در نگهداری و مراقبت از کودک و عینکش بیشتر به چشم میآید. فرض کنید کودک خرسال شما عینک به چشم دارد و با دستانی که آغشته به کیک و یا غذا است به عینکش دست میزند در چنین وضعیتی دنیایی پیش روی کودک کثیف میشود، در عین حال کودک قدرت بیان و گفتن این که عینک کثیف است را ندارد و یا حتی درکی از این که دنیا را تار میبیند ندارد پس والدین و مراقبان کودک باید حواسشان به نظافت و تمیزی عینک باشد. هنگام خواب عینک را از صورت کودک بردارید بگذارید که هم خواب با کیفیتی داشته باشد و هم سر کودک استراحت داشته باشد.
اگر کودک به پیش دبستانی یا مهد کودک میرود مراقب رفتار دوستان و اطرافیان با او باشید و اگر کودکی یا کسی او را به خاطر عینک اذیت میکند یا تمسخر میکند؛ با یک مشاور در مورد کمک به کودک و نحوه رفتار با کودک مشورت کنید. چنان چه کودک به هر دلیل از استفاده از عینک امتناع میکند با روشهای که از پزشک یا مشاور کودک دریافت میکنید او را به زدن عینک ترغیب کنید. هرگز به خاطر این که کودک عینک میزند احساس شرم یا نقص نباید به کودک آسیبی برسد. از طرفی به خاطر این که کودک عینک میزند، در مقابل خواستههای نا به جا او تمکین نکنید.
سخن آخر
انتخاب مناسبترین عینک برای فرزندتان اولویت اصلی شماست، از این راهنما جهت کمک در این فرآیند استفاده کنید و فراموش نکنید، کودک شما این تجربه را به خاطر خواهد آورد، پس از آن لذت ببرید. یادتان باشد کودک شما با استفاده از عینک دنیا را بهتر خواهد دید و این یک حسن است. راههای تقویت حس بینایی در کودکان را مطالعه کنید و سعی کنید رژیم غذایی کودک را سالم و مغذی نگه دارید تا آسیب بیشتر به شچمان کودک جلوگیری شود. چشم عضو مهم و حساسی است پس هر گونه نگرانی و مشکل در خصوص چشمان زیبای کودکتان را با یک متخصص مطرح کنید.
🙂 tanx