ثبت نام کودکان نوپا در کلاسها ی آموزشی یک روش بسیار خوب برای فعال نگه داشتن ذهن و بدن کودک شما به شمار میرود. علاوه بر این، شرکت در فعالیتهای مختلف از جمله شنا یا موسیقی در سالهای اولیه زندگی کودک میتواند باعث رشد و پیشرفت بهتر فرزند شما شود و به او کمک کند تا به تمام نقاط عطف رشد مهم خود برسد و مراحل رشدی خود را به خوبی پشت سر بگذارد.
با این حال زمانی که گزینههای متعددی پیش روی شما قرار دارند، انتخاب کلاس برای کودک نوپا از این لحاظ که نمیدانید این کار به ضرر فرزند شماست یا به نفع او، بسیار گیج کننده است. به همین دلیل در این مقاله نگاهی به کلاسهایی که برای کودکان نوپا و خردسال مناسب هستند میاندازیم و بررسی خواهیم کرد که هر یک از آنها به چه شکل میتوانند برای فرزند شما مفید واقع شوند.
اهمیت کلاسهای آموزشی برای کودکان نوپا
این که فعالیتها و علایق مختلف را از سن کم به کودک خود نشان دهید و او را با این فعالیتها آشنا کنید، میتواند به شکلهای مختلف به رشد کودک شما کمک کند. به عنوان مثال، شرکت در فعالیتهای گروهی در محیط جمعی، مهارتهای اجتماعی و هوش اجتماعی در حال رشد کودک نوپا را تقویت میکند. در چنین محیطی، مهارتهایی مثل رعایت کردن نوبت، گوش دادن و تقلید کردن، رشد زبان، اعتماد به نفس و استقلال در کودک شما تشویق میشوند.
فعالیتهای حرکتی که به نظم، هماهنگی و سازماندهی گروهی نیاز دارند و شامل تحرک فیزیکی کودک هستند، چه این فعالیت ژیمناستیک یا شنا باشد، میتوانند رشد مهارتهای حرکتی درشت را در کودکان خردسال تقویت کنند. این فعالیتها برای تحرک فیزیکی از جمله حرکت عضلات بزرگ موجود در بازوها، پاها و نیم تنه کودک شما مورد نیاز و مفید هستند. این فعالیتها همچنین میتوانند به کودک نوپا کمک کنند تا بتواند به خوبی راه برود، بدود و بپرد.
همچنین کلاسهایی وجود دارند که میتوانند مهارتهای حرکتی ظریف کودک شما را نیز بهتر کنند. هر کاری که نیاز به هماهنگی بین چشمها، انگشتان و دستان کودک داشته باشد، مانند تکان دادن یک تمبورین یا گرفتن توپ، عضلات مورد نیاز کودک برای انجام کارهای روزانه را تقویت میکنند. مهارتهای حرکتی ظریف به کودک کمک میکنند که بتواند بنویسد، لباس بپوشد و بند کفش خود را ببندد.
در بیشتر کلاسهایی که برای کودکان نوپا برگزار میشوند، فعالیتهایی انجام میشوند که از ترکیبی از همه مهارتهای بالا استفاده میکنند. با این حال، هر کودک در محیط متفاوت و به شکل متفاوتی رشد میکند؛ بنابراین لازم است که فعالیتهای متنوع و مختلف را بررسی کنید تا زمانی که فعالیتی را پیدا کنید که برای کودک نوپای شما مناسب باشد.
انواع کلاسهای آموزشی برای کودکان نوپا
مزیت کلاسهای آموزشی در کوتاه مدت این است که آشنا کردن کودک نوپا با فعالیتهای مختلف میتواند به رشد ذهن و بدن او کمک کند.
در طولانی مدت، احتمال دارد که که کنجکاوی طبیعی کودک نوپای شما نسبت به دنیای اطراف خود باعث علاقه او نسبت به یک موضوع خاص شود و این علاقه برای تمام زندگی او همراهش باشد.
کلاس موسیقی
این که به کودک نوپا اجازه دهید که به انواع مختلف آلات موسیقی دسترسی داشته باشد، روشی مناسب برای یادگیری علت و معلول و اصلاح مهارتهای حرکتی ظریف او میباشد. همچنین شواهد قانع کنندهای وجود دارند که نشان میدهند شرکت در کلاسهای موسیقی همراه با سایر کودکان، برای رشد مغز نوزادان و کودکان نوپا مفید است.
نتایج یک مطالعه که به بررسی تفاوت بین یک کلاس موسیقی تعاملی و یک کلاس با ساختار کمتر پرداخته بود، نشان میدهد که نوزادانی که در کلاسهای تعاملی شرکت کرده بودند، بیشتر لبخند میزدند، از مهارتهای ارتباطی بهتری برخوردار بودند و واکنش مغزی پیچیده تری به موسیقی از خود نشان میدادند.
با در نظر گرفتن این موضوع، به دنبال یک کلاس موسیقی برای کودک نوپا بگردید که در برنامه ریزی خود، اجازه مشارکت را به کودک شما بدهد. این کلاس ممکن است هم شامل والدین و هم کودکان نوپا باشد که همراه با یکدیگر، نواختن موسیقی را تجربه کنند و همچنین آهنگهای مختلف و کارهای مربوط به آن را یاد بگیرند. استفاده از ابزارهای موسیقی مانند شیکر (Shaker) و طبل برای کودک شما مفید است.
ورزشهای تیمی
در ظاهر تعداد کلاسهای ورزشی گروهی موجود برای محدوده سنی کودکان نوپا، در دهه گذشته افزایش پیدا کرده است. اکنون کلاسهای ورزشی از جمله بیسبال، بسکتبال و فوتبال برای کودکان ۱۸ ماهه در دسترس هستند. با این حال، محققان در مورد چگونگی شرکت در این ورزشها برای کودک نوپا و این که آیا این کلاسها واقعاً برای رشد کودک نوپا مفید هستند یا خیر، اختلاف نظر دارند.
بر اساس اطلاعات آکادمی اطفال آمریکا، کودکان زیر ۶ سال هنوز در این سن و سال، مهارتهای حرکتی مورد نیاز برای شرکت در ورزشهای گروهی سازمان یافته را ندارند.
دکتر جسیکا فریزر توماس، استادیار دانشکده حرکت شناسی و علوم بهداشتی در دانشگاه یورک در تورنتو، کانادا، تحقیقات گستردهای در مورد فواید و معایب احتمالی ورزشهای تیمی برای کودکان نوپا و پیش دبستانی انجام داده است.
دکتر فریزر توماس به این نتیجه رسیده است که در صورتی که ورزشهای گروهی در شرایط مناسب انجام شوند، فواید روانی خاص خود را برای کودکان نوپا دارند. دکتر فریزر توماس میگوید: “فواید ورزشهای گروهی برای کودکان نوپا این است که در این ورزشها، مهارتهای اجتماعی، رفتارهای اجتماعی، فرصتهایی برای تمرین خود تنظیمی و حتی کمی مهارتهای ریاضی و زبانی در کودک بهتر رشد پیدا میکنند.”
با این حال، دکتر فریزر توماس به والدین توصیه میکند که یک سری سوالات را پیش از ثبت نام کودک نوپای خود در کلاس ورزش های تیمی از خود بپرسند: آیا این کلاس مربی تمرینی دارد؟ نحوه تعامل مربی با کودک چگونه است؟ آیا کودکان در این کلاس فعالیتهای سادهای مانند نشستن و بلند شدن انجام میدهند؟ آیا مربی با کودکان به خوبی ارتباط برقرار میکند؟ آیا فرزند شما در کلاس تفریح میکند و به او خوش میگذرد یا این کلاس مثل یک کابوس بزرگ برای اوست؟
در آخر، توصیه میکنیم که به دنبال یک کلاس کوچک با تفاوت سنی کم بین شرکت کنندگان بگردید، زیرا شواهد نشان میدهند که این گونه کلاسها مفیدترین حالت برای کودک هستند.
کلاسهای هنر و صنایع دستی برای کودکان نوپا
کلاس هنر و صنایع دستی علاوه بر این که یک فعالیت سرگرم کننده برای کودک نوپای شماست که بتواند در آن، مواد، رنگها و بافتهای مختلف را آزمایش کند، میتواند برای رشد کودک شما نیز مفید باشد. در دست گرفتن مداد یا مداد رنگی، شکل دادن به یک گلوله خمیر یا کار کردن و امتحان کردن ابزارهای هنری مختلف به تقویت مهارتهای حرکتی ظریف کودک شما کمک میکنند.
کلاس هنر همچنین محیطی مناسب برای کودک نوپای شماست که علت و معلول را یاد بگیرد. اگر این رنگ را با آن یکی ترکیب کنم چه اتفاقی میافتد؟ اگر این توپ پلاستیکی را با چاقوی کاردستی برش دهم چه اتفاقی میافتد؟ کلاس هنر و کاردستی که مخصوص کودکان نوپا باشد، مهارتهای خلاقانه کودک شما را در یک محیط امن و مناسب برای سن رشد و پرورش میدهد.
کلاسهای شنا برای کودکان نوپا
دادن آموزش شنا به کودک نوپا علاوه بر تحرک و رشد بهتر، فواید دیگری از جمله یادگیری مهارتهای ایمنی در آب نیز دارد. نتایج یک پژوهش استرالیایی که فواید جسمی، روانی و شناختی آموزش شنا را برای نوزادان و کودکان خردسال بررسی کرد، نشان میدهد که کودکانی که به طور منظم در کلاسهای شنا شرکت میکردند، در مقایسه با کودکانی که چنین آموزشی ندیده بودند، مهارتهای رشد حرکتی پیشرفته تری داشتند.
همین مطالعه که طی یک بازه زمانی سه ساله تاثیر آموزش شنا را در کودکان از سنین نوزادی تا ۵ سالگی را بررسی کرده بود، همینطور نشان داد که شرکت در کلاسهای شنا به طور منظم به رشد شناختی، زبانی و اجتماعی کودکان کمک میکند.
با این که آکادمی اطفال آمریکا (AAP) از نظر ایمنی کلاسهای عادی شنا را برای کودکان ۴ ساله به بالا توصیه میکند، نوزادان و کودکان نوپا همچنان میتوانند از کلاسهای شنایی که با همراهی مراقبان کودک در آب برگزار میشوند، استفاده کنند.
کلاس ژیمناستیک
شرکت کودکان نوپا در کلاسهای ژیمناستیک میتواند به رشد مهارتهای حرکتی ظریف و درشت آنها کمک کند. تحرک فیزیکی کودک، قدرت، انعطاف پذیری و هماهنگی بین اعضای بدن را در او بهبود می بخشد. به علاوه، میتواند پایهای قوی برای هر گونه مشارکت ورزشی در آینده برای کودکان نوپا فراهم کند.
در ژیمناستیک، تمرینات تحمل وزن میتوانند تراکم استخوان را در کودک تحریک کنند که برای سلامت سیستم اسکلتی کودک مورد نیاز است.
بر اساس گفته متخصصان این زمینه، ژیمناستیک تعادل را به کودک آموزش میدهد. این فعالیت باعث میشود که بر روی مهارتهای حرکتی اساسی کودک کار شود. ژیمناستیک اکتشافی و خلاقانه است. علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهند که ژیمناستیک میتواند عملکرد شناختی کودک را نیز بهبود ببخشد. مطالعات نشان میدهند که این فعالیت میتواند هوش دیداری-فضایی کودک (نوعی حافظه که برای یادآوری مکانها مورد نیاز میباشد) را بهبود ببخشد.
کلاس رقص
رقصیدن نیز مانند ژیمناستیک میتواند بر رشد مهارتهای حرکتی ظریف و درشت کودک شما و همچنین تعادل و هماهنگی او تاثیر مثبت بگذارد. کودک شما از طریق رقصیدن یاد میگیرد که چگونه میتواند حرکت کند و بدن خود را کنترل کند و همچنین یاد میگیرد که چگونه خود را به صورت خلاقانه ابراز کند.
همه این پریدنها، جهشها و حرکات موزون در زمانی که کودک نوپا در حال رقصیدن است، قدرت و انعطاف پذیری او را بیشتر میکنند. رقصیدن همچنین یک راه ساده برای بیشتر کردن فعالیت بدنی در کارهای روزانه کودک نوپا به شمار میرود. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه میکند که کودکان نوپا حداقل سه ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشند.
علاوه بر فواید جسمی رقص، مطالعات نشان میدهند که رقصیدن میتواند به رشد شناختی کودک شما نیز کمک کند. همچنین با معرفی و آموزش ریتم، ضرب و تمپو (سرعت) به کودک نوپا، او سریعتر قادر خواهد بود که شمارش را درک کند و منطق آن در مغز کودک ریشه یابی میکند.
کلاس علوم
کودکان نوپا به طور طبیعی کنجکاو هستند، بنابراین کاوش و آزمایش در محیط اطراف برای آنها یک حس غریزی است. شما میتوانید با ثبت نام کودک در یک کلاس علمی، به این کنجکاوی پاسخ دهید. کودک در کلاس علوم از طریق بازی کردن، یادگیری با شعر خواندن و اکتشاف عملی چیزهای جدیدی یاد میگیرد.
انجام دادن آزمایش علمی میتواند بدون توجه به جنسیت یا پیشینه کودک، رشد عاطفی، اجتماعی و شناختی او را تحریک کند و همچنین مهارتهای حرکتی ظریف و درشت مورد نیاز برای کار با ابزارها و تجهیزات علمی مختلف را اصلاح کند.
آشنا کردن کودکان نوپا با علوم فواید بسیار زیادی برای آنها دارد. به خصوص زمانی که جنسیت کودک شما دختر است و طبیعتا بهتر است سعی کنید که کلیشههای موجود در جامعه و فرهنگ غلط در مورد آموزش علم را برای دختر خود از بین ببرید و پایه دانش را از سنین کم در ذهن او قرار دهید. فرهنگ سازی برای یادگیری علوم و دانش توسط کودک در سنین دو، سه، و چهار و پنج سالگی بسیار مهم است.
کلاس آموزش زبان خارجی
تحقیقات نشان داده است که آشنا کردن و آموزش زبان دوم (یا حتی سوم) به کودک نوپا باعث بهبود توانایی شناختی، حل مسئله، تمرکز و همچنین توانایی او در انجام چند کار به طور همزمان و گوش دادن میشود.
با این که میتوانید در هر سنی زبان دوم را به کودک خود معرفی کنید و آموزش دهید، شواهد نشان میدهند که نوزادان و کودکان نوپا به خصوص از سنین نوزادی تا ۳ سالگی قادر به تشخیص لهجههای مختلف و یادگیری کلمات جدید هستند. این توانایی به دلیل انعطاف پذیری رشد مغز و شکل گیری سریع عصبی (مسیر مغزی) کودکان در این سنین است.
اگرچه شنیدن و روبرو شدن با یک زبان خارجی برای کودکانی که در خانوادههای دو زبانه به دنیا میآیند، نسبتاً طبیعی است، اما مطالعات نشان میدهند که آموزش زبان جدید به کودکان در خانوادههای تک زبانه نیز از طریق شرکت در کلاسهای منظم و یادگیری با استفاده از بازی کردن و شعر خواندن کاملاً امکان پذیر و قابل انجام است.
جایگزین کلاسهای آموزشی برای کودکان نوپا چیست؟
البته، هر خانوادهای دارای زمان کافی یا امکانات مورد نیاز نیست تا کودک نوپای خود را در هر کلاسی که در دسترس است ثبت نام کند و این کار نیز ضروری نیست. در بیشتر فعالیتها، روشهایی برای آموزش همان موضوع به کودک در خانه وجود دارد و میتوانید این آموزش در خانه را جایگزین کلاسهای بیرون کنید.
گاهی اوقات، ما به عنوان والدین متوجه نمیشویم که از طبیعت کنجکاو کودکان جلوگیری میکنیم. اجازه دهید کودک شما دانشمند کوچکی باشد که طبیعت اوست، باشد. شما میتوانید به فرزند خود اجازه دهید که علت و معلول را آزمایش کند و با این کار، کنجکاوی او نسبت به علم را در خانه رشد دهید. اگر در این گودال کوچک آب بپرم چه اتفاقی میافتد؟ اگر این رنگها را با هم مخلوط کنم چه اتفاقی میافتد؟
همچنین منابع آنلاین رایگان زیادی برای کودکان وجود دارند که در مجموع صدها دوره آموزشی مخصوص کودکان را ارائه میدهند که بر اساس سن و فعالیت قابل جستجو هستند. دورههای آموزشی ارائه شده شامل علوم، هنر، موسیقی و ریاضی میباشند. برای مثال میتوانید نحوه کار با خمیر بازی، الگوهای نقاشی و کاردستی و همچنین شعرها و آهنگها را همراه با کودک نوپای خود یاد بگیرید.
فعالیتهای متنوع در زمینههای مختلف، رشد از جمله رشد مهارتهای حرکتی ظریف و رشد شناختی کودک نوپا را تحریک میکنند. حتی میتوانید یک بازی گروهی ترتیب دهید تا کودک نوپای شما بتواند از فواید اجتماعی کلاس نیز بهرهمند شود.
علاوه بر تمرین دادن ذهن کودک خود، میتوانید با مجموعهای از دورههای آنلاین رایگان در YouTube و سایر منابع آموزشی او را تشویق کنید تا بدن خود را حرکت دهد. برای کمک به هماهنگی و تعادل او، میتوانید بین رقص، باله و حتی یوگا یکی را انتخاب کنید. این فعالیتها مهارتهای حرکتی درشت کودک را نیز تحریک میکنند.
سخن آخر
به عنوان والدین، گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که صدها کلاس مختلف برای کودک نوپای شما وجود دارد که همه آنها از نظر رشدی مهارتی جدید را به کودک شما اضافه میکنند. اما با این که همه ما بهترین را برای فرزند خود میخواهیم، سعی کنید خود و فرزند خود را برای ثبت نام او در تعداد زیادی کلاس تحت فشار قرار ندهید. به جای این کار، هر بار یک کلاس را امتحان کنید (اگر میتوانید) و آن را با فعالیتهای دیگر در خانه و همچنین تعداد زیادی بازی ترکیب کنید.